vrijdag 29 oktober 2021

Hitflits: eerste #1-album voor Lana Del Rey en dertigste notering voor ABBA

Twee keer zat ze er heel dichtbij. In 2012 met Born To Die en in maart van dit jaar nog met Chemtrails Over The Country Club. Beide albums kwamen binnen op de tweede plaats. Maar dit keer lukt het de 36-jarige Elizabeth Woolridge Grant, ofwel de Amerikaanse zangeres Lana Del Rey, wel en scoort ze met Blue Banisters haar eerste #1-album in onze Album Top 100.
 
tweede album in één jaar
 
In maart had Lana Del Rey al aangekondigd dat er naast Chemtrails Over The Country Club dit jaar nog een album van haar zou verschijnen. Aanvankelijk zou dat album Rock Candy Sweet gaan heten en in juni uitkomen.
In april maakte ze echter bekend dat de titel Blue Banisters zou worden en dat het album in juli zou uitkomen. Dat werd uiteindelijk vorige week vrijdag, 22 oktober. Lana Del Rey mag zich gelukkig prijzen haar album deze week te hebben uitgebracht, want de komende maand zit een eerste plaats er niet meer in voor haar.
 
Vandaag verscheen = (Equals) van Ed Sheeran dat zeker volgende week de eerste plaats zal overnemen. Taylor Swift heeft daar zelfs de release van haar album Red twee weken voor opgeschoven. Want op 5 november verschijnt ook nog Voyage, het nieuwe album van ABBA. En dan hebben we op 19 november nog 30, het nieuwe album van Adele, dat misschien wel tot kerst de eerste plaats bezet houdt. Op 26 november volgt nog Unplugged van Kensington.
 
Alles onder voorbehoud, want voor je het weet is er een of andere rapper/hiphopper die vanuit het niets een album dropt en met de eer strijkt.
 
 ALBUM TOP 5
 
1. EW  Lana Del Rey: Blue Banisters (eerste week op #1, 73% fysiek)
2. HH  the Rolling Stones: Tattoo You – 40th Anniversary Edition (op 7,8%, 95% fysiek)
Tattoo You, het zestiende studioalbum van the Rolling Stones uit 1981 met de hits ‘Start Me Up’ en ‘Waiting On A Friend’, bestaat 40 jaar. Dus tijd om uit te pakken, want wie jarig is trakteert.
En dat gebeurt met de box Tattoo You – 40th Anniversary Edition. Al in juni 2009 verscheen de geremastered cd van Tattoo You, die nu ook weer te koop is. Op de cd/elpee Lost & Found staan negen niet eerder uitgebrachte nummers. Het live materiaal staat op de cd’s Still Life: Wembley Stadium 1982 en als vijfde cd is er een Picture Disc. Tenslotte krijg je er ook nog een boek bij met 124 pagina’s. Dat wil zeggen als je de box aanschaft voor € 120,-- (cd) of € 140,-- (lp). De elpee bereikt wel de eerste plaats van de Vinyl 33.
 
3. EW  Dream Theater: A View From The Top Of The World
4. (1)   Coldplay: Music Of The Spheres
5. (5)   Kinderen voor Kinderen: Worden Wat Je Wil – 42
 
Snel over naar de andere nieuwe noteringen van deze week, want dat zijn er weer een hoop
#9 Duran Duran: Future Past
 
Het lijkt wel de week van Nick Cave. Op #17 komt het dubbel-album B-sides & Rarities – Part II van Nick Cave & the Bad Seeds binnen, met 27 nummers uit de periode 2006-2020.
Op #96 volgt B-sides & Rarities – Part I & II, een luxe box met 7 elpees met in totaal 83 nummers. Alleen B-sides & Rarities – Part I ontbreekt. In 2005 bereikte B-sides & Rarities van Nick Cave & the Bad Seeds wel de 67e plaats.
 
#19 Elton John: The Lockdown Sessions
In de Britse albumlijst scoort Elton John hiermee zijn achtste #1-album. Van het album werden de afgelopen week 30.814 stuks verkocht, waarvan 25.770 fysieke albums.
 
#23 Oscar and the Wolf: The Shimmer
Op 26 maart 2022 geven Max Colombie en zijn band een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat zal niet zo’n intiem concert worden als afgelopen zaterdag in Slot Zeist, waar de band optrad voor slechts 50 fans. Dat was in het kader van 3FM Exclusive. Morgen, zaterdag 28 oktober, is er een 3FM Exclusive met Girl On Red.
 
#35 Jungle By Night: Algorythm
#38 Cradle Of Filth: Existence Is Futile
 
#39 John Coltrane: A Love Supreme – Live In Seatlle
Saxofonist John William Coltrane wordt gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste vernieuwers in de jazzmuziek. Nadat hij deel uitmaakte van de groep van trompettist Miles Davis, begon Coltrane met zijn eigen klassieke kwartet te experimenteren met vrije vormen (zonder akkoordenschema of toonreeksen).
 
In 1964 nam the John Coltrane Quartet het album A Love Supreme op, dat bestaat uit vier delen. Het derde deel, ‘Pursuance’, vormde de basis voor de hit ‘A Love Supreme’ van Will Downing (#14 in 1988). In 2015 bereikte het album, 50 jaar na dato, de 88e plaats. 
Tijdens zijn korte leven, John Coltrane overleed in 1967 op 40-jarige leeftijd aan leverkanker, nam hij meer dan 50 albums op en speelde hij op albums van diverse andere muzikanten zoals Miles Davis en Thelonious Monk. A Love Supreme – Live In Seatlle is een registratie van het concert dat Coltrane gaf op 2 oktober 1965 in The Penthouse, een jazz club in Seattle. In 2008 kwamen deze opnames boven water.
 
#60 Biffy Clyro: The Myth Of The Happily Ever After
 
#62 Seventeen: Attacca 9th Mini Album
De Zuid-Koreaanse boyband Seventeen is wereldberoemd in … Zuid-Korea en Japan. Van
Attacca, hun negende EP, zijn op voorhand 1,4 miljoen voor genoteerd. De groep, in 2015 ontwikkeld door het entertainmentbedrijf Pledis Entertainment, bestaat uit de volgende dertien leden:

S.Coups (Choi Seung-cheol), Jeonghan (Yoon Jeong-han), Joshua (Joshua Jisoo Hong), Jun (Wen Junhui), Hoshi (Kwon Soon-young), Wonwoo (Jeon Won-woo), Woozi (Lee Ji-hoon), DK (Lee Seok-min), Mingyu (Kim Min-gyu), The8 (Xu Minghao), Seungkwan (Boo Seung-kwan), Vernon (Hansol Vernon Chwe) en Dino (Lee Chan).
De dertien leden van Seventeen zijn verdeeld over drie sub-eenheden, die elk hun specialiteit heeft: hip-hop, zang of performance. Tenslotte vormen ze met z’n allen één team. Samen Seventeen. Het jongste lid is 22 (MC Dino), de oudste is 26 jaar en 2 maanden (S. Coups).
 
#77 Fresku: In De Lucht (Deel 1)
 
#94 Parquet Courts: Sympathy For Life
De Amerikaanse rockband ken je misschien nog van het nummer ‘Wide Awake!’ van het gelijknamige album uit 2018. Dat nummer was veel te horen op 3FM en werd dan ook  Megahit. Sympathy For Life is het zevende album van de groep die al sinds 2010 bestaat en gevormd wordt door Andrew Savage (zang, gitaar), Austin Brown (zang, gitaar, keyboards), Sean Yeaton (bas, zang) en Max Savage (drums).
 

SINGLES
 
Na ‘I Still Have Faith In You’ (#21) en ‘Don’t Shut Me Down’ (#18), beide in september, volgt ‘Just A Notion’, de derde notering dit jaar voor ABBA.
Dit keer betreft het geen volledig nieuw nummer van ABBA, maar eentje waarvan in september 1978 een demo werd opgenomen voor het album Voulez-Vous, maar daar nooit op belandde. Een fragment van het nummer staat wel op de box Thank You For The Music uit 1994.
 
30x ABBA
 
De eerste volledige versie van ‘Just A Notion’ is echter niet van ABBA zelf, maar van de coverband Arrival die het nummer in 1999 opnam op voor hun album First Flight. Voor de versie anno 2021, heeft Benny Andersson van ABBA de originele vocalen van Agnetha en Annifrid uit 1978 gebruikt en voorzien van drums en gitaren. ‘Just A Notion’ komt binnen op de 73e plaats, waarmee het Zweedse viertal hun dertigste notering scoort.
 
notering dankzij cd-single
 
De notering op #73 van ‘Just A Notion’ is echter niet te danken aan streams. Volgens Spotify komen die voor de hele week uit op 34.748 stuks. Gfk Dutch Charts, samensteller van onder meer de Single Top 100, liet ons desgevraagd weten dat de verhouding fysiek – digitaal (downloads + streams) voor ‘Just A Notion’ ligt op 42-58. Zonder cd-single zat er dus geen notering in.

In Zweden, toch wel hét ABBA-land bij uitstek, is het nummer ruim 300.000 keer gestreamd, dat goed is voor een 50e plaats. In de officiële lijst, waarin ook downloads en fysiek singles meetellen, komt het nummer binnen op de 44e plaats. In de Duitse hitparade zelfs acht plaatsen hoger, op #36. In de Britse Single Top 100 komt het nummer binnen op de 59e plaats.
 
het is klaar
 
Zeg nooit nooit. In 1982, toen ABBA stopte, durfden Benny Andersson & Björn Ulvaeus nog niet echt te zeggen, dat er daarna geen nieuwe muziek meer van ABBA zou komen. Maar dit keer durven ze dat wel. Ook al zijn er nog twee nieuwe niet afgemaakte nummers die niet op Voyage staan, hierna volgt geen nieuwe muziek meer. ‘This Is It’, zei Benny tegen Alexis Petridis, journalist van The Guardian deze week.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Adele: Easy On Me (tweede week op #1)
2. (2)   Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene: Love Nwantiti (ah ah ah), incl. remixen  (op 3,74%)
3. (3)   Farruko: Pepas
4. EW  Trobi feat. LouisVos & Mula B: Einstein
5. (4)   Donnie feat. René Froger: Bon Gepakt
 
Behalve ‘Easy On Me’ op #1, staat Adele met nog vier andere nummers genoteerd:
#65 (56) Rolling In The Deep
#70 (60) Someone Like You
#72 (61) When We Were Young
#80 (65) Love In The Dark

‘Bad Habits’ van Ed Sheeran had in juli slechts één week nodig om in de top 10 te komen. Op 3 juli kwam het nummer binnen op de vijfde plaats en zou nadien vier keer de tweede plek raken. ‘Shivers’, de echte opvolger, had het moeilijk. 24-15-13-14-13 en vorige week #11 waren de standen.

Maar deze week maakt 'Shivers' de definitieve sprong en belandt bij de bovenste tien. Daarmee scoort Ed Sheeran zijn dertiende top 10-notering. De komende weken zullen daar nog wel een paar bijkomen, want vandaag verscheen = (Equals), een album met 16 nummers.
 
Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#13 Yade Lauren: In De Nacht
#22 Swedish House Mafia & the Weeknd: Moth To A Flame
Eerste nummer van Swedish House Mafia na het afscheid in 2012 met ‘Don’t You Worry Child’ feat. John Martin (#5)
 
#23 Kã feat. JoeyAK: Die Man
 
#61 Benston Boone: Ghost Town
Je doet mee aan American Idol, krijgt een ticket voor de Hollywood week (een week waarin de kandidaten tegen elkaar strijden om een plekje in de volgende ronde), maar ziet daar vanaf. Dat deed de 19-jarige Benston Boone uit Monroe, Washington, in april van dit jaar.

Boone, die zichzelf piano en drummen leerde en inmiddels hot is op TikTok, koos voor een platencontract met Warner Records en Dan Reynolds van Imagine Dragons. ‘Ghost Town’, een eigen nummer, verovert langzaam de wereld. Bij ons komt het nummer binnen op de 61e plaats. Het kan inderdaad slechter met je aflopen na deelname aan een talentenjacht ...

#86 the Anxiety, Willow & Tyler Cole: Meet Me At Our Spot
the Anxiety is een Amerikaans duo, bestaande uit Willow Camille Reign Smith & Tyler Cole. Met 'Meet Me At Our Spot' maakt Tyler Cole zijn debuut in de Single top 100. Willow, die zondag 21 wordt,  scoorde al met 'Whip My Hair' (#83 in 2011). Cole is twee jaar ouder.

#90 Offenbach & Ella Henderson: Hurricane
#94 Justin Bieber: Ghost