vrijdag 15 maart 2019

Hitflits: ‘Arcade’ van Duncan Laurence, grootste ESF-hit sinds ‘Walk Along’ van Trijntje Oosterhuis

Nadat op 21 januari uitlekte dat de 24-jarige Duncan de Moor uit Spijkenisse, ofwel Duncan Laurence, voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival gaat, is op 7 maart bekend gemaakt met welk nummer. Over ruim drie maanden, op donderdag 16 mei, moet Duncan Laurence met het zelfgeschreven ‘Arcade’ zorgen bij de bovenste tien te eindigen om twee dagen later deel te kunnen nemen aan de finale.

Zoals het nu lijkt hoeven we ons daar niet druk over te maken. Na de bekendmaking van het liedje op 7 maart en de live uitvoering een dag later, eveneens in De Wereld Draait Door, bleek ‘Arcade’ de grote favoriet bij de bookmakers. En dat is het een week later nog, boven Rusland en Zweden. Nu zeggen bookmakers niet alles, maar die tweede halve finale redden we met gemak. Daarna volgt de finale, waarin iedereen weer met 0 begint.

Niet alleen internationaal slaat ‘Arcade’ van Duncan Laurence aan, ook nationaal. Het nummer is inmiddels meer dan 1 miljoen keer gestreamd. In deze tijd van streams tellen downloads nog amper mee, maar dat geldt niet voor ‘Arcade’. Dagelijks wordt het nummer meer dan 1000 keer gedownload. Een aantal dat nog zelden voorkomt.

Al die streams en downloads (geen views op YouTube, waar de clip ook al meer dan 1 miljoen keer is bekeken), leveren ‘Arcade’ nu al een tiende plaats op in de Single Top 100. De voorlaatste keer dat een Nederlandse inzending zo hoog binnenkwam, was op 20 december 2014: ‘Walk Along’ van Trijntje Oosterhuis, dat zelfs binnenkwam op de zevende plaats. Daar bleef het echter ook bij. Een notering dat ‘Arcade’ zeker de komende weken gaat overtreffen. Daar zal zeker de Top Song op NPO Radio 2, de komende week, aan bijdragen!

SINGLE TOP 5

1. (1)   Pricelss, Frenna & Murda: Rompe (tweede week op #1)
2. (2)   Kris Kross Amsterdam, Maan & Tabitha feat. Bizzey: Hij Is Van Mij (op ruim 6%)
3. (8)   Suzan & Freek: Als Het Avond Is
4. (10) Yung Felix & Poke feat. Bizzey: Baby Momma
5. (7)   Nielsson: IJskoud

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week en dat zijn naast ‘Arcade’:
#13 Yung Felix, Chivv, Bizzey & Kraantje Pappie: Last Man Standing
#40 Billie Eilish: Wish You Were Gay
#61 Henkie T: Yusu
#63 SIXTEEN feat. Poke: Yamilet (Joweney Sidnay Karel Jason Balentien, geboren in Rotterdam, zit achter SIXTEEN, Resinjo Wijngaarde achter Poke)
#88 Juice WRLD: Fast
#93 LouiVos: Coca
#96 Momi feat. Jayboogz: On The Run
#97 Chip Charlez & Jairzinho: Bon Vibes (Achter Chip Charlez zit de in Tiburg geboren Christopher Charles; zijn grote muzikale voorbeeld is Stromae). Komende week is 'Bon Vibes' de DiXte op FunX.
#100 Kosso & Dorentina: Bella (Dorentina is de verloofde/vrouw van Kosso, Albert Dervishaj, met Albanese roots, geboren in Hulsberg, 

ALBUMS

Opnieuw lanceert rapper Djaga Djaga (pseudoniem van Jason Dwedar) een album vanuit de gevangenis. Sinds november 2017 zit de gewezen frontman van gangstarapformatie Green Gang uit Amsterdam-Zuidoost, een straf uit van veertien jaar op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie van Abderrahim ‘Appie’ Belhadj in 2016 en wegens witwaspraktijken.
In april 2018 bracht hij het album Jason D uit, dat op de zevende plaats binnenkwam. Afgelopen woensdag verscheen 11:55, met nummers die in de gevangenis zijn opgenomen, waaronder ‘Ride Or Die’, dat in februari de zestiende plaats bereikte. Aan het album, nieuw op de negende plaats, is ook meegewerkt door onder andere Boef, Dopebwoy, Murda, Chivv en JoeyAK.

ALBUM TOP 6

1. (1)   Frenna: Francis (negende week op #1)
2. (2)   Snelle: Beetje Bij Beetje (Nog Een Beetje) (op bijna 20%)
3. EW  Juice WRLD: Death Race For Love
4. (3)   Ariana Grande: Thank You, Next
5. (4)   Soundtrack / Lady Gaga / Bradley Cooper: A Star Is Born
6. (5)   Soundtrack / Queen: Bohemian Rhapsody (voor de vijfde week #1 in de Vinyl 33)

Rest nog de andere nieuwe noteringen van deze week:
#8 Rondé: Flourish (opvolger van debuutalbum Rondé, #18 in 2017)
#17 Momi: Topspul
#19 Dido: Still On My Mind
#22 Foals: Everything Not Saved Will Be Lost Part 1 (Part II verschijnt in de herfst van dit jaar)
#26 Dave: Psychodrama (debuutalbum van de 20-jarige raper Dave, geboren als David Orobosa Omoregie in Zuid-Londen)
#33 Sigrid: Sucker Punch (Sigrid Solbakk Raabe voluit, komt uit Noorwegen en werd in 2018 uitgeroepen tot Sound of 2018, meest belovende act, volgens kenners)
#53 Yung Internet: Binnenstad 2 (opvolger van Binnenstad uit 2015)
#55 EZG: Hooliganrap
#58 James Morrison: You’re Stronger Than You Know
#87 Cry: Domste van de Landt EP (Cry = Cavalho Yeremey Mateman)

In verband met vakantie van de Megaman, verschijnt de volgende Hitflits op vrijdag 5 april. Intussen kun je voor alle lijsten terecht op DutchCharts.nl.