vrijdag 20 januari 2023

Hitflits: Miley Cyrus zegt het met bloemen en scoort met ‘Flowers’ haar grootste hit

Na een dozijn hits, waarvan ‘Wrecking Ball’ in 2013 het verst kwam, een dertiende plaats, scoort Miley Cyrus met ‘Flowers’ haar eerste top 10-notering en gelijk haar grootste hit.
‘Flowers’, voorloper van Endess Summer Vacation, haar achtste studioalbum, knalt binnen op de tweede plaats. Alleen rapper Boef feat. Cristian D vormt nog een hindernis voor haar eerste #1-hit. Maar dat ‘Probleem’ lost zich vast nog wel op. In de Australische en Britse hitparade scoort ze met ‘Flowers’ al wel een #1-notering.

Met ‘Flowers’ deelt Miley Cyrus een sneer uit naar haar ex Liam Hemsworh en dat is niet voor het eerst. ‘Wrecking Ball’ ging ook al over de relatie, toen net uit, met de acteur.

SINGLE TOP 5

1. (1) Boef feat. Cristian D: Probleem *** tweede week op #1 ***
2. EW Miley Cyrus: Flowers, op 1,86%
3. (3) Maan feat, Goldband: Stiekum
4. EW Bilal Wahib feat. Fabiënne Bergmans: Ik Space
In dit nummer zit een sample van het nummer ‘Space’ van Fabiënne Bergmans en Brahim Fouradi. Dat nummer zit in de film ‘Spijt!’ uit 2013, naar het gelijknamige boek van Carry Slee. Bergmans, inmiddels 24 jaar, was in 2012 de eerste winnaar van 'The Voice Kids’ en scoorde in dat het jaar twee hits: ‘A Team’ (nummer 78) en ‘What You’re Mad Of’ (nummer 5).

5. (2) Claude: Ladada (Mon Derniet Mot)

In de zevende week stijgt ‘Creepin’’ van Metro Boomin with the Weeknd van de veertiende naar de tiende plaats. Voor the Weeknd geen bijzonderheid, want het is al zijn zesde top 10-notering. Voor de 29-jarige Leland Tyler Wayne, ofwel producer/dj Metro Boomin is het pas zijn eerste. Naast ‘Creepin’’ scoort hij deze week ook nog met ‘Niagara Falls (Foot Or 2)’ op nummer 74, gaat zijn ‘Superhero’ with Future & Chris Brown op herhaling op nummer 100. Daaarnaat bereikt zijn album Heroes & Villains een nieuwe hoogte, het stijgt naar de tweede plaats in de Album Top 100.

Gaan we over naar de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn er nog eens elf, dus het hitjaar 2023 begint aardig op stoom te komen

#26 Vlins feat. Laura Yasmin: Stemgeluid
Ilias Fettouhi, docent/coach/schrijver/muzikant uit Rotterdam, beter bekend als Vlins, schrijft nummers voor anderen en soms blijft er wel eens wat liggen. Dat gebeurde ook met ‘Stemgeluid’. Toen hij Laura Yasmin, die hij kende via gemeenschappelijke vrienden, tegenkwam, heeft hij haar het refrein laten zingen. Daarna hebben ze samen het nummer verder uitgewerkt. Nadat dit op TikTok belandde ging het viral. Een release kon niet uitblijven. Samen schreven ze al meerdere liedjes, dus het zal niet bij ‘Stemgeluid’ blijven.

Laura Yasmin, ook afkomstig uit Rotterdam, won in 2022 de publieksprijs tijdens ‘Fanatics 2.0’, het podium voor nieuwe talenten met muziek als rode draad. Met haar muziek, in het genre R&B en soul, wil ze haar levensverhaal delen en hoopt ze anderen te inspireren hun passies te volgen.

#34 Idaly: Hypnose
#39 Mart Hoogkamer: In Spanje

#41 Bizarrap / Shakira: Bzrp Music Sessions, Vol. 53
De 24-jarige Argentijn Gonzalo Julián Conde ofwel dj/producer Bizarrap startte in 2018 met zijn eerste Freestyle sessie vol.1 samen met Kodigo. Inmiddels is hij toe aan Vol. 53, waar hij Shakira voor vroeg, die hiermee haar 21e notering scoort.

#61 Ayra Starr: Rush
In de jaarlijst van 2022 stonden niet minder dan 9 nummers van acts uit Nigeria. En 2023 begint goed voor muzikanten uit dit land, want de 20-jarige Oyinkansola Sarah Aderibigbe, artiestennaam Ayra Starr, scoort met ‘Rush’ de volgende hit. Na een carrière als fotomodel, legt ze zich nu (ook) toe op muziek. En met succes, want de video van ‘Rush’ is sinds september al ruim 70 miljoen keer bekeken. Het nummer staat op haar album 19 & Dangerous uit 2021.

#63 Tiësto: Lay Low
#67 JoeyAK: One Taker

#73 MRD x Sevn Alias: Maan
In ‘Maan’ zit een bewerkt fragment van het nummer ‘Tears In Heaven’ van Eric Clapton (nummer 13 in 1992). Met ‘Maan’ maakt MRD (=Mourad Ait Boubker uit Amsterdam)  zijn debuut. Dat wil zeggen in de Single Top 100, want een jaar geleden debuteerde hij al in de Album Top 100 met het album Grenzeloos, dat een weekje op nummer 66 stond.

#82 Ismo feat. Nass: Ik Kom Naar Je Toe
#90 Davina Michelle: Heartbeat
#95 Sera: Head Held High

ALBUMS

Na het succes in 2015 met het nummer 1-album Shades Of Black volgde in 2018 nog het album Cheap Smell, dat de zevende plaats bereikte. Daarna bleef het stil rond Sharon Kovacs. In 2021 doorbrak ze de stilte met de single ‘Tutti Frutti Tequila’ en vorig jaar met het nummer ‘Fragile’. En nu is er dan haar derde album Child Of Sin, dat binnenkomt op de vijfde plaats van de Album Top 100.

autobiografisch

De nummers op Child Of Sin gaan over haar eigen verleden, dat niet altijd makkelijk is geweest. Op haar elfde werd ze uit huis geplaatst. Ze heeft daar nooit aandacht aan gegeven, maar ziet in dat dat niet de oplossing is. De afgelopen drie jaar is ze in therapie geweest en heeft ze veel over zichzelf geleerd.

Rammstein

Het titelnummer ‘Child Of Sin’ zingt ze met Till Lindeman, zanger van de Duitse metalband 
Rammstein. Zo’n drie jaar geleden schreef ze het nummer en toen ze in 2021 een tijdje in Berlijn verbleef, stapte ze op hem af en vroeg hem voor het nummer. Kovacs: “Ik luister heel graag naar zijn muziek. Als ik iets mooi vind dan herken ik een bepaald ‘iets’ in de muziek en dat had ik bij hem heel erg.”
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums

1. (1) SZA: SOS (0) *** vierde week op 1 ***
2. (3) Metro Boomin’: Heroes & Villains (0), op 13,94%
3. (2) Taylor Swift: Midnights (16)
4, (6) Flemming: Flemming (0)
5. EW Kovacs: Child Of Sin (80)

Gaan we direct verder met de andere nieuwe noteringen en dat zijn de volgend twee:
#24 Obituary: Dying Of Everything (fysiek: 93%)
Zesde album van de Amerikaanse death metal groep Obituary en hun hoogste notering. Tot deze week was dat World Demise dat in 1994 tot nummer 49 kwam (omgekeerde van 94)

#50 3 Steps Ahead: Hardcore Legends (100)
Na Most Wanted & Mad (nummer 35 in 1997) is Hardcore Legends de tweede notering voor 3 Steps Ahead, een project van Peter-Paul Pigmans. Pigmans overleed in 2003 en Hardcore Legends is dan ook een eerbetoon aan deze hardcore man.

Alle noteringen in bovengenoemde lijsten vind je natuurlijk op de site met het meest uitgebreide hit-archief van Nederland: Dutch Charts.

Wijzen we je nog even op de Megajaarflits met alle jaarlijsten van 2022, inmiddels uitgebreid met achtergronden,  analyses, statistieken en Britse en Amerikaanse overzichten. Je vind alles onder het kopje ‘Het Hitjaar 2023’.