vrijdag 26 juli 2013

Hitflits: dertiende #1 voor jarige Mick Jagger (met dank aan iTunes)

Aan het begin van de week zag het er nog veelbelovend uit voor ‘The shocking Miss Emerald’, het tweede studioalbum van Caro Emerald. Vanaf maandag stond het album op de eerste plaats van de voorlopige Album Top 100 en zou dus, na negen weken in de top 5 te hebben doorgebracht, terug stijgen naar de eerste plaats.

Met nog twee dagen te gaan, was de #1 binnen handbereik, want wie zou haar daar nog van kunnen weerhouden? Normaal gesproken niemand, maar vanaf donderdag bleek er toch nog een album te zijn dat meer verkocht: ‘Hyde Park live’ van the Rolling stones. Dat is zo gebleven, zei het met een verschil van net iets meer dan 2%.

oud maar niet de oudste

Een #1-notering is een leuk verjaardagscadeau voor Mick Jagger, want vandaag is hij 70 jaar geworden. Mick is echter niet de oudste nog levende zanger met een #1-notering. Die eer gaat al sinds 4 februari 2012 naar de Canadese zanger Leonard Cohen. Op die datum kwam zijn album Old ideas binnen op #1 en was hij 77,42 jaar oud.

Eigenlijk is er geen sprake van een album in de zin dat je het in een winkel kunt kopen. ‘Hyde Park live’ is namelijk alleen online te koop en dan ook alleen in de iTunes winkel. De reguliere handel had in deze slappe tijd goede zaken kunnen doen met dit live album, maar the Stones besloten anders en sloten een lucratieve deal met Apple.

beladen plek

De 19 nummers op ‘Hyde Park live’ zijn opgenomen tijdens de twee concerten die the Stones op zaterdag 6 en zondag 7 juli gaven in Hyde Park in Londen. De concerten vonden plaats in het kader van hun 50-jarig bestaan. Ruim 44 jaar geleden, op 5 juli 1969, stond ‘the greatest rock ’n roll band’ ook al in Hyde Park. Destijds was dat het eerste concert na het overlijden van medeoprichter en gitarist Brian Jones en het was gratis!
Met een #1 voor ‘Hyde Park live’, staat het totaal aantal studio en live #1-albums van the Rolling stones op 13. De voorlaatste #1-notering was ‘A bigger bang’ in 2005. Achttien jaar eerder, in 1982, scoorden ze ook al met een live album: ‘Still life (American concert 1981)’.

geen digitaal record

Als je denkt dat the Stones nu met ‘Hyde Park live’ een uniek hitfeit neerzetten door uitsluitend op basis van digitale verkopen de eerste plaats te bereiken, dan moeten we je teleurstellen. Ze zijn de tweede.  ‘More’ van onze eigen Sandra van Nieuwland was eind december 2012 de allereerste digitale #1. Dat album was echter na de eerste week wel fysiek verkrijgbaar en nog steeds. Dit in tegenstelling tot ‘Hyde Park live’ dat slechts 4 weken (!) verkrijgbaar zal zijn, dus legaal downloaden kan nog tot en met 19 augustus!

aanvulling 28/7:
In diverse media wordt melding gemaakt van veertien #1-noteringen voor the Rolling stones, terwijl wij het over 13 hebben. De 13 betreffen noteringen van Stones-albums in de reguliere albumlijst sinds 1969. Daarnaast stonden de Stones in 1876 ook nog #1 in de Verzamel Elpee Top 10 met 'The Stones story'. Vanaf 21 mei 1976 voerden ze 9 (!) weken die lijst aan. En eerlijk is eerlijk, ook die #1 telt. Info met dank aan Frank ter Horst.

Maar nu we toch aan het corrigeren zijn, Jagger bereikte zelf ook nog de eerste plaats, niet solo, maar als lid van de groep Superheavy. Op 24 september 2011 kwam het gelijknamige album op #1 binnen. En dus zou onze kop moeten luiden: vijftiende #1 voor jarige Mick Jagger (met dank aan iTunes)!

TOP 3

1 E.W. Rolling stones: Hyde Park live
2  (2)   Caro Emerald: The shocking Miss Emerald
3  (1)   Rein Mercha: Vol passie & emotie

Van de 30 albums vorige week van Nort Sea Jazz acts (waarvan 25 nieuw of op herhaling), blijven er deze week nog 11 over. Daarvoor in de plaats komen 21 albums binnen, waarvan 16 er eerder in stonden. Blijven dus nog 4 eerste weeks noteringen over en dat zijn de volgende:
#10 Selena Gomez: Stars dance
#74 Maarten van Roozendaal: Verzamelt werk
#83 the Boxer rebellion: Promises
#92 Mayer Hawthorne: Where does this door go

SINGLES

12,3 miljoen keer in één dag, is de videoclip van ‘Best song ever’ van de Britse boyband OneDirection bekeken op het muziekkanaal VEVO. Het vorige record stond op naam van ‘We can’t stop’ van Miley Cyrus, met ‘slechts’ 10,7 miljoen kijkers…
 ‘Best song ever’ is niet zomaar een single, maar geldt tevens als promotie voor de film ‘This is us’, die eind augustus in de bioscoop gaat draaien. Als een fractie van de 12,3 miljoen het nummer ook gaat kopen, staat het wereldwijd op de eerste plaats. In ons land is dat niet gebeurd, want het nummer is de hoogste eerste weeks, en komt slechts binnen op de vijfde plaats.

TOP 3

1  (1)   Avicii: Wake me up! (vijfde week)
2  (3)   Bakermat: Vandaag
3  (2)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred Lines

Het ziet er naar uit dat OneDirection in de Britse hitparade, die aanstaande zondag bekend wordt, ook niet de #1-positie zal halen. Voorlopig staat het nummer op #2, 50.000 achter op ´Wake me up!´ van Avicii, dat daar ook de bovenste beste blijft. In de afgelopen 5 dagen gingen er al 107.492 stuks van over de toonbank, waarmee het totaal richting 400.000 gaat.

De overige eerste weeks noteringen van deze week:
#20 Michael Prins & Maaike Ouboter: A fools pride
#55 Rein Mercha: Jouw ogen
#57 Show ‘n prove feat. Takura: Zimme frame
#64 Imagine dragons: On top of the world
#70 Kings of Leon: Supersoaker
#80 When we are wild: ‘Scuse me
#88 Alain Clark: Lose ourselves (Alain is morgenmiddag te gast in het TROS Muziekcafe)
#89 Alex: Kijk de zon eens schijnen
#99 Dikdakkers: Rio

De volledige lijsten staan in de loop van de middag op Dutch Charts. Morgenmiddag krijg je op de nieuwssite van 3FM achtergronden bij de albumnoteringen en na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman.

zondag 21 juli 2013

Megaman bij week 29 – 20 juli 2013

Avicii scoort Europese zomerhit, Jeffrey Spalburg is Hengelo nog niet vergeten, Justin Timberlake komt nu al weer met nieuw album, Pearl jam laat fans niet weer 4 jaar wachten en Go back to the zoo geeft eigen interpretatie van schilderij. Dat en nog meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week..

Alles over de nieuwe albums kun je nalezen op de nieuwssite van 3FM. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. En aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits. Volg ons op Twitter en je weet altijd wanneer de Hitflits of Megaman online staat.

Europese zomerhit voor Avicii

Avicii: Wake me up! (1)       *** vierde week op #1 ***

‘Wake me up!’ van Avicii voert voor de vierde week de Single Top 100 aan. Het is volop zomer in Nederland, er wordt weinig nieuw materiaal uitgebracht en dus heeft de huidige garde het voor het zeggen. ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell blijft op #2, maar verliest aan kracht. Ook de #3, ‘Vandaag’ van Bakermat is relatief achteruit gegaan. De echte bedreiging moet dus van buiten de top 3 komen, maar dat zal de komende week nog niet het geval zijn. In aantal weken is ‘Wake me up!’ nu al de zomerhit van 2013!

Europese zomerhit

Behalve in Nederland, heeft ‘Wake me up!’ inmiddels in 13 andere landen de eerste plaats bereikt. De Duitstalige landen (Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland), Scandinavië (Zweden, Finland, Noorwegen en Denemarken), , Vlaanderen, Luxemburg, Ierland, Israël en buiten Europa,  Australië. Dit weekend kwam daar het Verenigd Koninkrijk bij, waar het met bijna 267.000 exemplaren (266.524 precies), de snelst verkopende single dit jaar is. Tot deze week was dat ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell, waarvan in de tweede week dat het op #1 stond, 198.856 stuks over de (digitale) toonbank gingen.

Bij ons is ‘Wake me up!’ van Avicii zijn eerste #1-hit. In de Britse hitparade zijn tweede. In februari scoorde hij met ‘I could be the one’ vs Nicky Romero zijn eerste. Zijn grootste eigen hit was ‘Levels’ dat in december 2012 de vierde plaats bereikte.

Jeffrey Spalburg is Hengelo nog niet vergeten

Jeffrey Spalburg: Hengelo-o-o (16)            *** hoogste eersteweeks ***

Vanaf september speelt cabaretier, acteur, comediant en schrijver Jeffrey Spalburg weer zijn theatershow ‘Thuus’. Dan zullen nog meer mensen het nummer ‘Hengelo-o-o’ meebrullen, want het nummer komt uit ‘Thuus’, zijn derde theaterprogramma.

ode

Jeffrey Spalburg heeft een Surinaamse achtergrond,  maar is geboren en getogen in Hengelo in de provincie Overijssel, Er werden altijd grappen gemaakt dat hij de Tukker van de familie was. Uiteindelijk is hij verhuisd naar Amsterdam. Jeffrey: “Mensen willen je toch in een hokje stoppen. Mijn cabaretshows hebben daarom ook Twentse titels. Mijn laatste voorstelling heet ‘Thuus’ en daarin vertel ik hoe mijn vader vanuit Suriname in Hengelo terechtkwam en waarom ik nou juist dáár geboren moest worden. Het nummer past dan ook perfect in de show.”
Spalburg, begin 40, speelt ‘Thuus’ al sinds maart 2012. Hij kreeg leuke reacties op ‘Hengelo-o-o’ en besloot het in december uit te brengen. Het nummer flopte, want wat nog ontbrak voor het huidige succes, is de videoclip waarin ondermeer Jörgen Raymann figureert. Spalburg is al sinds 1998 de vaste tekstschrijver voor Raymann en speelt in diens tv-programma ‘Raymann is laat’, Paramaribo Papi, één van de twee pappies.

2e hit in het Twents

Spalburg is niet de eerste die een nummer in het Twents de hitparade inzingt. In 2005 bereikte Herman Finkers met ‘Van jonge leu en oale groond’, het titelnummer van de gelijknamige dramaserie, de 48e plaats.

Justin Timberlake komt na half jaar al weer met nieuw album

Justin Timberlake: Take back the night (60)

We kwamen Justin Timberlake al tegen in het nummer ‘Holy grail’ van Jay-Z op #97 (zie ook daar). Daarnaast staat ‘Mirrors’ van Timberlake ook nog in de lijst (op #45 in de 23e week) en komt hij met een nieuw nummer binnen, ‘Take me back the night’, waardoor hij met drie nummers genoteerd staat. Net als Bakermat, Bruno Mars en Macklemore & Ryan Lewis.

Hoewel Timberlake nog in maart van dit jaar het album ‘The 20/20 experience’ uitbracht (#2), komt hij in september al weer met een nieuw album. ‘The 20/20 experience: 2 of 2’, het vervolg dus. Mocht je deel 1 nog niet hebben, wacht dan even met de aanschaf, want gelijktijdig verschijnt ook ‘The 20/20 experience: The complete experience’, deel 1 & 2!

tegen sexueel geweld

‘Take back the night’ is de eerste single en de release ging niet zonder slag of stoot. De gelijknamige stichting, die zich inzet tegen seksueel geweld, was niet blij met de titel. Katherine Koestner, oprichtster van de stichting, was verontwaardigd dat Timberlake geen toestemming heeft gevraagd voor het gebruik van de naam. Timberlake liet weten de hele stichting niet te kennen, en dat zijn single daar helemaal los van staat. Daarnaast gaf hij aan, na zich verdiept te hebben in de stichting, veel respect daarvoor te hebben. En daar moeten ze het dan maar mee doen.

Hit voor Frank van Etten dankzij Bloed, Zweet & Tranen

Frank van Etten: Als je lacht (63)

Bloed, Zweet & Tranen, de zoektocht naar een nieuwe volkszanger(es), leverde Frank van Etten geen plaats op in de finale, maar wel naamsbekendheid én een hit. Hij liep daar producer/componist Eric van Tijn tegen het lijf, die vervolgens zijn nummer ‘Als je lacht’ produceerde en hem ook de single uitreikte.

Mike & Colin zingen over de zomer

Mike & Colin: ’t Is zomaar zomer (68)

Met nog zo’n 10 dagen te gaan, is het bijna zeker dat de maand juli van 2013 de boeken ingaat als de heetste maand sinds 2006, en dat was de warmste maand in 300 jaar: gemiddeld 22,3 graden! Daar zullen we dit keer niet overheen gaan, maar in de resterende 10 dagen van juli 2013 krijgen we in ieder geval een hittegolf. 2013 is dus niet zomaar een zomer, Mike & Colin! De tekst van hun nieuwste single 't Is zomaar zomer' is van Colin, de melodie wederom van een ander liedje, waarschijnlijk van een Zuid-Afrikaanse artiest. Weet jij welke?

Pearl jam laat fans niet weer 4 jaar wachten

Pearl jam: Mind your manners (69)

‘Backspacer’, het voorlaatste album van Pearl jam stamt al weer uit 2009 en was het achtste top 10-succes van de band rond zanger Eddie Vedder. In datzelfde jaar scoorde de band twee hits (‘The fixer’, #77 en ‘Just breathe’, #18), de eerste in zeven jaar tijd. Dit keer hoeven we niet zolang op nieuw werk te wachten, want op 14 oktober verschijnt het tiende studioalbum ‘Lightning bolt’. Daarvan is ‘Mind your manners’, hun 17e notering, de eerste single. Tegen die tijd touren ze nog volop in Noord-Amerika, maar een tour naar Europa (voorlaatste keer was in 2011), zit er misschien ook wel in.

Arjon Oostrom haalt hit uit Zuid-Afrika

Arjon Oostrom: Lekker, lekker (77)

‘Lekker, lekker’ is al de vierde notering voor Arjon Oostrom. Blijkt dat wij hem al drie keer Oostrum hebben genoemd. Sorry Arjon! Na ‘Zakke zakke’ feat. Willem de Wijs & Feest DJ Bas (#10 in 2011), komt de 33-jarige Arjon uit Sleeuwijk, nu met ‘Lekker lekker’. Het nummer is een cover van het gelijknamige nummer van de Zuid-Afrikaanse zanger Kurt Darren uit 2006. Vorig jaar werd het nummer al gecoverd door Angelo Presti (voluit Angelo Prestifilippo), die het nummer nu opnieuw heeft uitgebracht.

Zuid-Afrika

Arjon Oostrom is lang niet de eerste die een hit scoort met een nummer van Kurt Darren. De volgende artiesten gingen hem voor:
-          Sunnyboys: Als je mee wilt doen (#62 in 2008).
-          Mike & Colin: Alles is top! (#25 in 2010)
-          Tony Jordan: Stop, stop, stop (#51 in 2010)
-          Matthijs Koning: Hallo hallo (#24 in 2011)
-          Vinzzent haalde zelfs drie keer de Single Top 100 met een nummer van Kurt Darren:  ‘Alles wat ik hebben wil’ (#10 in 2009), ‘Dromendans’ (#7 in 2012) en ‘De liefde leeft in mij’ (#20 in februari). Darren zelf kwam nooit verder dan #100, in 2006 met ‘Meissie meissie’.

Heb je nog aanvullingen op nummers van Kurt Darren die in Nederland een notering kregen, laat dan een berichtje achter.

YS snijd zichzelf in de vingers met gratis single

YS: Zelfgemaakt (89)

2x #48 (‘Uhh uhh’ en ‘Goed ontmoet’ feat. Rasskulz, beide in 2012) en 1x #68 (voor ‘Nacht’ feat. Rasskulz & Alexx), dat is de portfolio van rapper YS (= Yassin L uit Nijmegen) . Het ziet er echter niet naar uit dat  ‘Zelfgemaakt’ voorgaande nummers gaat overtreffen, want het komt slechts binnen op #89. Niet verwonderlijk, want het nummer was eerst gratis!

Go back to the zoo geeft eigen interpretatie van schilderij

Go back to the zoo: Charlene (96)

Op ‘Charlene’, de vijfde hitsingle van Go back to the zoo , klinkt de groep anders dan we van ze gewend zijn. Zanger Cas Hieltjes daarover in de Coen & Sander Show: “Het is gewoon een nieuw stijltje. Bij ons is het, de nummers die we maken, waarvan we denken, waar komt dit in Godesnaam nu weer van vandaan, maar het klinkt wel fucking vet, dat zijn de nummers die we willen maken.”

schilderij

‘Charlene’ is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Cas: “We hadden een bezoek gebracht aan het Stedelijk Museum in Amsterdam. Daar hangt het schilderij ‘Charlene’ van de Amerikaanse popart-kunstenaar Robert Rauschenberg. Ik had een bepaalde interpretatie bij het schilderij, dat hij een brief aan zijn geliefde had geschreven, maar dat bleek totaal niet waar te zijn. Het was een brief voor zijn moeder of zijn zusje. Maar we hadden ons eigen verhaal bedacht en dat vind ik ook wel leuk, want je maakt iets en iedereen kan er natuurlijk een andere interpretatie aangeven”.

Courtney Love was niet blij met ‘Holy grail’

Jay-Z feat. Justin Timberlake: Holy grail (97)

Een dubbelhit voor Justin Timberlake deze week, want zowel zijn eigen single ‘Take back the night’ (op #60, zie daar) als ‘Holy grail’, zijn duet met Jay-Z (op #97) komt binnen. Het is niet de eerste samenwerking tussen de twee. Op ‘Suit & tie’ (#10 in januari) waren de rollen omgekeerd, want dat was een nummer van Timberlake, waarop Jay-Z een gastrol vertolkte.
‘Holy grail’ is de eerste single van het album ‘Magna Carta … Holy grail’ van Jay-Z, dat #1 staat in de Amerikaanse Billboard albumlijst. In het refrein van ‘Holy grail’ zit de zin:
“And we all just/ Entertainers/ And we’re stupid/ And contagious” uit ‘Smells like teen spirit’ van Nirvana (#3 in 1991), waarvan ook de melodie is gebruikt.

Courtney Love, die de artistieke erfenis van Nirvana van wijlen haar man Kurt Corbain beheert, was eerst helemaal niet te spreken over het zonder toestemming gebruiken van de tekst. “I’m letting Jay-Z use lyrics - Francis would freak [if she knew this.] Jay-Z's huge and we’re friends. I mean we’re not besties or anything. They [used it] without asking, which is kind of nervy but the business side has been taken care of so it's fine.” Vrij vertaald: toen het zakelijk geregeld was (Korbain krijgt een credit en Courtney Love geld), was ze tevreden. Op 29 oktober komt Jay-Z naar de Ziggo Dome in Amsterdam.