vrijdag 26 juli 2013

Hitflits: dertiende #1 voor jarige Mick Jagger (met dank aan iTunes)

Aan het begin van de week zag het er nog veelbelovend uit voor ‘The shocking Miss Emerald’, het tweede studioalbum van Caro Emerald. Vanaf maandag stond het album op de eerste plaats van de voorlopige Album Top 100 en zou dus, na negen weken in de top 5 te hebben doorgebracht, terug stijgen naar de eerste plaats.

Met nog twee dagen te gaan, was de #1 binnen handbereik, want wie zou haar daar nog van kunnen weerhouden? Normaal gesproken niemand, maar vanaf donderdag bleek er toch nog een album te zijn dat meer verkocht: ‘Hyde Park live’ van the Rolling stones. Dat is zo gebleven, zei het met een verschil van net iets meer dan 2%.

oud maar niet de oudste

Een #1-notering is een leuk verjaardagscadeau voor Mick Jagger, want vandaag is hij 70 jaar geworden. Mick is echter niet de oudste nog levende zanger met een #1-notering. Die eer gaat al sinds 4 februari 2012 naar de Canadese zanger Leonard Cohen. Op die datum kwam zijn album Old ideas binnen op #1 en was hij 77,42 jaar oud.

Eigenlijk is er geen sprake van een album in de zin dat je het in een winkel kunt kopen. ‘Hyde Park live’ is namelijk alleen online te koop en dan ook alleen in de iTunes winkel. De reguliere handel had in deze slappe tijd goede zaken kunnen doen met dit live album, maar the Stones besloten anders en sloten een lucratieve deal met Apple.

beladen plek

De 19 nummers op ‘Hyde Park live’ zijn opgenomen tijdens de twee concerten die the Stones op zaterdag 6 en zondag 7 juli gaven in Hyde Park in Londen. De concerten vonden plaats in het kader van hun 50-jarig bestaan. Ruim 44 jaar geleden, op 5 juli 1969, stond ‘the greatest rock ’n roll band’ ook al in Hyde Park. Destijds was dat het eerste concert na het overlijden van medeoprichter en gitarist Brian Jones en het was gratis!
Met een #1 voor ‘Hyde Park live’, staat het totaal aantal studio en live #1-albums van the Rolling stones op 13. De voorlaatste #1-notering was ‘A bigger bang’ in 2005. Achttien jaar eerder, in 1982, scoorden ze ook al met een live album: ‘Still life (American concert 1981)’.

geen digitaal record

Als je denkt dat the Stones nu met ‘Hyde Park live’ een uniek hitfeit neerzetten door uitsluitend op basis van digitale verkopen de eerste plaats te bereiken, dan moeten we je teleurstellen. Ze zijn de tweede.  ‘More’ van onze eigen Sandra van Nieuwland was eind december 2012 de allereerste digitale #1. Dat album was echter na de eerste week wel fysiek verkrijgbaar en nog steeds. Dit in tegenstelling tot ‘Hyde Park live’ dat slechts 4 weken (!) verkrijgbaar zal zijn, dus legaal downloaden kan nog tot en met 19 augustus!

aanvulling 28/7:
In diverse media wordt melding gemaakt van veertien #1-noteringen voor the Rolling stones, terwijl wij het over 13 hebben. De 13 betreffen noteringen van Stones-albums in de reguliere albumlijst sinds 1969. Daarnaast stonden de Stones in 1876 ook nog #1 in de Verzamel Elpee Top 10 met 'The Stones story'. Vanaf 21 mei 1976 voerden ze 9 (!) weken die lijst aan. En eerlijk is eerlijk, ook die #1 telt. Info met dank aan Frank ter Horst.

Maar nu we toch aan het corrigeren zijn, Jagger bereikte zelf ook nog de eerste plaats, niet solo, maar als lid van de groep Superheavy. Op 24 september 2011 kwam het gelijknamige album op #1 binnen. En dus zou onze kop moeten luiden: vijftiende #1 voor jarige Mick Jagger (met dank aan iTunes)!

TOP 3

1 E.W. Rolling stones: Hyde Park live
2  (2)   Caro Emerald: The shocking Miss Emerald
3  (1)   Rein Mercha: Vol passie & emotie

Van de 30 albums vorige week van Nort Sea Jazz acts (waarvan 25 nieuw of op herhaling), blijven er deze week nog 11 over. Daarvoor in de plaats komen 21 albums binnen, waarvan 16 er eerder in stonden. Blijven dus nog 4 eerste weeks noteringen over en dat zijn de volgende:
#10 Selena Gomez: Stars dance
#74 Maarten van Roozendaal: Verzamelt werk
#83 the Boxer rebellion: Promises
#92 Mayer Hawthorne: Where does this door go

SINGLES

12,3 miljoen keer in één dag, is de videoclip van ‘Best song ever’ van de Britse boyband OneDirection bekeken op het muziekkanaal VEVO. Het vorige record stond op naam van ‘We can’t stop’ van Miley Cyrus, met ‘slechts’ 10,7 miljoen kijkers…
 ‘Best song ever’ is niet zomaar een single, maar geldt tevens als promotie voor de film ‘This is us’, die eind augustus in de bioscoop gaat draaien. Als een fractie van de 12,3 miljoen het nummer ook gaat kopen, staat het wereldwijd op de eerste plaats. In ons land is dat niet gebeurd, want het nummer is de hoogste eerste weeks, en komt slechts binnen op de vijfde plaats.

TOP 3

1  (1)   Avicii: Wake me up! (vijfde week)
2  (3)   Bakermat: Vandaag
3  (2)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred Lines

Het ziet er naar uit dat OneDirection in de Britse hitparade, die aanstaande zondag bekend wordt, ook niet de #1-positie zal halen. Voorlopig staat het nummer op #2, 50.000 achter op ´Wake me up!´ van Avicii, dat daar ook de bovenste beste blijft. In de afgelopen 5 dagen gingen er al 107.492 stuks van over de toonbank, waarmee het totaal richting 400.000 gaat.

De overige eerste weeks noteringen van deze week:
#20 Michael Prins & Maaike Ouboter: A fools pride
#55 Rein Mercha: Jouw ogen
#57 Show ‘n prove feat. Takura: Zimme frame
#64 Imagine dragons: On top of the world
#70 Kings of Leon: Supersoaker
#80 When we are wild: ‘Scuse me
#88 Alain Clark: Lose ourselves (Alain is morgenmiddag te gast in het TROS Muziekcafe)
#89 Alex: Kijk de zon eens schijnen
#99 Dikdakkers: Rio

De volledige lijsten staan in de loop van de middag op Dutch Charts. Morgenmiddag krijg je op de nieuwssite van 3FM achtergronden bij de albumnoteringen en na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten