vrijdag 14 december 2007

Jeroen van der Boom opnieuw naar #1!

Ja hoor, hij flikt 't 'm opnieuw! Na het megasucces van 'Jij bent zo' eerder dit jaar klimt ook 'Één wereld' van Jeroen van der Boom naar de bovenste plek van de Single Top 100. De instore-optredens van Jeroen in verschillende filialen van de Free Record Shop geven voor hem deze week de doorslag. De extra singles die bij die mini-optredens door de fans werden gekocht, bezorgen Van der Boom een plekje vóór Rihanna, die het vooral van de downloads moet hebben. Rihanna eindigt op een verkoopachterstand van 20% deze week op plaats #2. Timbaland en OneRepublic maken met 'Apologize' de top 3 vol.

De kersthits komen er in sneltreinvaart aan deze week. Bearforce 1 knalt van 61 naar #11 met 'Christmas is here' en twee gouwe ouwen maken opnieuw hun opwachting: Mariah Carey met 'All I want for Christmas is you' op #20 en Wham! (maar die zien we elk jaar weer terugkomen) met 'Last Christmas' op #41. En de eerste nieuwjaarshit hebben we ook al: op #24 komen de Gebroeders Ko binnen met 'Duiken in zee'. Hoogste nieuwe is echter Ron Carroll (Christmas Carroll??) met 'Walking down the street' op #13. Coole Piet is ondertussen met spoed op weg naar de uitgang en zakt van 4 naar #40. Verder wordt er natuurlijk direct ingesprongen op een nieuwe rage: de Happy hour crew debuteert op #31 met 'Goeiemoggel'...

In de Album Top 100 gebeuren weinig spannende dingen. Paul de Leeuw behoudt met 'Symphonica in rosso 2007' een veilige voorsprong op Trijntje Oosterhuis' 'Who'll speak for love'. De hoogste nieuwe staat pas op #24; dat is Extince met 'Toch?'. Vlak daaronder komt op #28 'The joshua tree' van U2 binnen, in de 20th anniversary-uitgave. 'The Christmas collection' van il Divo debuteert pas op de bodem van de Album Top 100 (op #96), maar daar zal vast snel verandering in komen!

Lees komende maandag alles over de grootste single- en albumhits én alle nieuwkomers bij de Megaman!

woensdag 12 december 2007

midweek: Jeroen van der Boom zet aanval in

Dát kan nog een spannende finish worden! Jeroen van der Boom zet via een aantal instore-optredens bij filialen van Free Record Shop de aanval in op de koppositie van Rihanna! Op zaterdag gaf hij al acte de presence bij de platenzaken in Ede en Nijmegen. Gevolg: extra veel verkochte singles en meteen een forse stijging in de tussenstand: van'Één wereld' worden in de platenzaken ruim twee keer zoveel singletjes verkocht als van 'Don't stop the music' van Rihanna. Vandaag deed hij daar nog eens een optreden bij in Alphen aan den Rijn, wat opnieuw voor een 'boost' van zijn singleverkopen gaat zorgen. Maar is dat genoeg voor de eindoverwinning aanstaande vrijdag?

Tegenover die singleverkopen staan de downloads van Rihanna. 'Don't stop the music' loopt juist erg goed bij de downloadplatforms, terwijl 'Één wereld' qua downloads momenteel niet eens bij de beste tien van Nederland zit. Normaal gesproken zou Rihanna via de downloads aan het langste eind gaan trekken, maar we weten niet wat het effect is van het instore-optreden van Van der Boom van vanmiddag. Een hele spannende week dus voor de Single Top 100!...

Verderop in de Single Top 100 van aanstaande vrijdag zijn de kersthits in opkomst. Bearforce 1 gaat hard richting top 10 met ´Christmas is here´, ´All I want for Christmas is you´ van Mariah Carey is heruitgegeven en maakt kans op een top 30-positie, René Shuman & Angel-eye maken kans op een notering voor ´Everyday Christmas´ en zelfs Wham! kan weer de Single Top 100 in gaan stappen via de jaarlijkse heruitgave van de klassieker ´Last Christmas´.

Andere nieuwkomers voor komende vrijdag zijn Ron Carrell (´Walking down the street´ wordt top 20), CRW met ´I feel love´ (een remix van de Donna Summer-hit', Nicole Scherzinger met ´Baby love´, de Gebroeders Ko met ´Duiken in de zee´ en, bekend van de reclame, ´Goeiemoggel´ van the Happy hour crew.

In de Album Top 100 gaan we een héle rustige week in. Paul de Leeuw kan gerust gaan slapen, want een tweede #1-week voor ´Symphonica in rosso´ komt eraan. Trijntje Oosterhuis komt een stuk dichterbij en stijgt naar #2, maar ze kan De Leeuw nog lang niet achterhalen. Hoogste nieuwe wordt ´Toch?´ van Extince, met een plek zo rond #25. Verderop in de lijst verwachten we posities voor nieuwe albums van Hans Teeuwen (´Hans Teeuwen zingt)´, Colbie Caillat (´Coco´) en, met een beetje mazzel, Rufus Wainwright (´Rufus does Judy at Carnagie hall´).

Maar zoals gezegd, de grote vraag is: wie wordt er #1 in de Single Top 100? Kijk komende vrijdagmiddag bij de Megaman, en je weet het!

maandag 10 december 2007

Megaman week 49

Welkom bij de Megaman van week 49, waarin Elvis Presley zijn honderdste hit scoort, Christina Aguilera een dikke buik heeft en Rob van Daal niet weet of ie nou met een man of met een vrouw heeft aangepapt.
Dit en meer nieuws over de Single Top 100 en Mega Album Top 100 lees je in deze Megaman!

Rihanna overtuigend bovenaan

Rihanna: Don’t stop the music (1)

Vorige week was het maar krap aan, maar deze week staat ze vol overtuiging op de bovenste positie van de Single Top 100: Rihanna heeft nu een echte #1-hit te pakken met ‘Don’t stop the music’. Vorige week wist ze met slechts één procentje verschil Jan Smit te verslaan. Deze week heeft ze maar liefst 23% verkoopvoorsprong op Jeroen van der Boom en ‘Één wereld’. En december is normaliter een rustige maand met weinig spectaculaire hitparadeverschuivingen, dus wellicht houdt Rihanna het nog vol tot in het nieuwe jaar. Dát zou dan hitparadetechnisch wel weer jammer zijn, want dat zou betekenen dat 2007 níet de geschiedenis in zou gaan als het jaar met de meeste weken Nederlandstalig bovenaan. We liggen dit jaar namelijk nog altijd één weekje achter op 2005. De Megaman gaat bij het management van Rihanna het verzoek indienen voor de opname van een Nederlandstalige versie van ‘Don’t stop the music’ door Rihanna. Als dat nou als dubbele a-kant op een nieuwe persing van de single komt te staan, dan is zowel Rihanna als de Megaman tevreden…

Jeroen van der Boom scoort onverwacht goed

Jeroen van der Boom: Één wereld (2)

Volkomen onverwacht scoort Jeroen van der Boom zijn tweede top 2-hit. ‘Één wereld’ schuift ineens door van 8 naar #2. In de tussenstanden die in de loop van de week werden gepubliceerd, was daar nog niets van te merken, maar in de definitieve weeklijst op vrijdag prijkte Van der Boom ineens op de tweede plek.

Wellicht dat Jeroen van der Boom zo halverwege de afgelopen week nog het land in is geweest voor een aantal instores, ofwel ontmoetingen met fans in platenzaken. Op zulke momenten worden er extra veel singles van zo’n artiest verkocht, omdat in dit geval Van der Boom daar meteen z’n handtekening op kan zetten. Die extra omzet vertaalt zich gewoonlijk direct in een stijging in de hitparade. Het ziet er naar uit dat Jeroen daar deze week handig van profiteert.

Instore-verkopen zijn een legale manier om de hitparade te beïnvloeden. Daar valt wat voor te zeggen, want de singleverkopen zijn natuurlijk allemaal netjes door de fans verricht en betaald. Gefraudeerd wordt er echter ook om een hitnotering te behalen. Zo meldde een oplettende getuige (de in hitparadekringen wellicht al bekende Thom Visser) dat hij deze ongeoorloofde praktijken recht voor z´n neus zag plaatsvinden. In een platenzaak in Veghel werden vijftig stuks tegelijk verkocht van de nieuwe single van Mike Peterson. De koper meldde daarbij dat er nog meer winkels in Brabant op zijn lijst stonden om een bezoekje aan af te leggen. Dat had MegaCharts (de samenstellende organisatie) echter ook maar al te goed in de smiezen: de opvallende verkopen werden uit de omzettotalen verwijderd en de plaat, ´Jij luistert naar mij´, haalt uiteindelijk de Single Top 100 niet, maar strandt op de 116e plaats.

‘Uninvited’ krijgt via Bailey Tzuke alsnog de waardering die het verdient

Freemasons feat. Bailey Tzuke: Uninvited (9)

Bailey Tzuke presteert wat moeder Judie nooit gelukt is: een top 10-hit scoren in Nederland. ‘Uninvited’ klimt door van 12 naar #9; het levert ook de Freemasons hun eerste top 10-notering op trouwens. Voor Alanis Morissette is het haar vierde top 10-compositie; zelf scoorde zij al drie keer een hit bij de bovenste tien; nu is het dus ook in een coverversie raak. Ook in de versie van Morissette was ‘Uninvited’ al populair in Nederland; het nummer is echter nooit op single uitgebracht. In de toenmalige Interactieve Top 50 op 3FM, waarbij luisteraars de volgorde van de platen bepaalde, stond het nummer in 1999 al op #l.

De showbiz zit de familie Tzuke al drie generaties in het bloed. Opa en oma Tzuke verhuizen in de jaren 20 van Polen naar Engeland en wijzigen bij die gelegenheid hun achternaam van Tzuke in het Britser klinkende Myers. Opa Tzuke/ Myers is vastgoedontwikkelaar en manager van artiesten, zoals een net beginnende Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, die dan net hun eerste musical aan het schrijven zijn, ‘Jesus Christ superstar’. Oma Jean Tzuke/ Myers-Silverside is actrice. Moeder Julie Myers wordt zangeres en neemt daarbij weer de oorspronkelijke familienaam aan, Tzuke. Ze scoort in 1979 een klein hitje: ‘Stay with me till dawn’ staat één weekje op #50. Intussen neemt dochter/ kleindochter Bailey dus het stokje over van haar familieleden.

Honderd hits voor Elvis Presley

Elvis Presley: Burning love (60)

De Megaman feliciteert Elvis Presley, de allereerste artiest in de Nederlandse hitparadegeschiedenis die exact honderd hits weet te scoren! Eerder op deze site stonden we daar al uitgebreid bij stil. Vooral dank zij een serie heruitgaven in 2005 en dit jaar wist the King of rock ‘n’ roll zijn score flink op te krikken: de twee box sets (ter gelegenheid van zijn zeventigste geboortedag en dertigste sterfdag) leverden hem samen vijfendertig hits op. ‘Burning love’, de laatste heruitgave uit de tweede box, brengt Elvis’ hitaantal exact op honderd, behaald in exact vijftig jaargangen Nederlandse hitparade.

‘Burning love’ is een nummer dat in 1971 geschreven werd door Dennis Linde en dat als eerste door Arthur Alexander op de plaat werd gezet. Pas een jaar later waagde de King zich eraan; op 27 maart 1972 nam hij het op in de Hollywood studio’s van zijn platenmaatschappij RCA. Op 1 augustus van dat jaar bracht Elvis het ook op single uit.

‘Burning love’ luidde voor Elvis het einde van een tijdperk in. Het was in de Amerikaanse Billboardlijst zijn laatste grote hit: in oktober 1972 stond het een week op de tweede plaats, nota bene achter ´My ding a ling´ van Chuck Berry. Het zou Elvis´ laatste Amerikaanse top 40-hit blijken. Het was ook de laatste echte rocksong die hij opnam; in de laatste vijf jaar van zijn leven legde Elvis zich vooral toe op ballads, en die bereikten alleen nog een notering in de Amerikaanse countrylijst. In Groot-Brittannië bleef het nummer steken op #7 en bij ons kwam het in november 1972 in de toenmalige Nationale Hitparade op de zeventiende plaats terecht.

Elvis was aanvankelijk helemaal niet van plan om ‘Burning love’ op te nemen. Hij vond er niks aan, maar de studiomuzikanten met wie hij aan het opnemen was, kenden de originele uitvoering van Arthur Alexander; ze smeekten hem bijna om het nummer ook op te nemen. Het kwam terecht op zijn album ‘Burning love and hits from his movies volume 2’. Een volkomen misplaatste albumtitel, want alleen ‘Burning love’ was ooit een hit geworden, maar alle filmliedjes van het album niet.

De kreet ‘Hunka hunka burning love’ bleef plakken in het collectieve geheugen en is dan ook nog regelmatig terug te vinden in de media. Zo blijken twee karakters uit de comedyserie ‘Golden girls’, Rose en Blanche, in hun jeugd lid te zijn geweest van de plaatselijke ‘Hunka hunka burnin’ love fanclub’, heet de 273e aflevering van de animatieserie ‘The Simpsons’ ‘A hunka hunka Burns in love’ en komt de kreet voor in de videogames ‘Grand theft auto 2’ en Super Nintendo Clayfighters.

Dat niet iedereen het liedje even leuk vindt, bleek wel in 2005. In Australië werd toen een vrouw, Jenna Dalbin , gearresteerd die haar vriend met een schaar had aangevallen en had gestoken in hoofd, rug, dij en schouder. De reden voor de aanval: “hij speelde het liedje veel te vaak”… De man overleefde de aanval. De vrouw ontliep gevangenisstraf, omdat haar vriend bij de rechter een pleidooi hield voor haar vrijlating. Over ‘Burnin’ love’ gesproken…

Met ‘Burnin’ love’ komt er voorlopig weer een einde aan de heruitgave van Elvis-singles. De fans hebben hun verzamelbox gevuld met achttien singles. Zeventien daarvan bereikten een Single Top 100-positie; eentje kwam wegens leveringsproblemen niet in de hitparade terecht. De laagste notering was voor de eerste heruitgave, ‘Heartbreak hotel’; die kwam met de hakken over de sloot tot #95. De grootste hit was een week later voor ‘Suspicious minds’, dat op #41 terechtkwam. De gemiddelde notering van de zeventien heruitgegeven hits was een 65e plek. Dat is aanzienlijk lager dan de reeks heruitgaven van twee jaar geleden. In het jaar dat hij 70 geworden zou zijn, scoorde hij met achttien heruitgaven van Britse #1-hits; gemiddeld kwam hij toen tot #21; slechts één single kwam toen onder de #25 terecht; dat was ‘It’s now or never’ met een schamele 58e plaats (tellen we die niet mee, dan zou het gemiddelde twee jaar terug zelfs op #19 hebben gelegen).

De Megaman vraagt zich af of er nog meer oud Elvis-materiaal uit te geven valt… We merken het over drie jaar, op de 75e geboortedag van the King!

Maroon 5 leent van the Police

Maroon 5: Won’t go home without you (62)

Wat zegt u? Nieuwe single van the Police? Nou nee, maar het lijkt er wel op! Voor de gitaarbasis van hun nieuwe single ‘Won’t go home without you’ speelden de heren van Maroon 5 leentjebuur bij ‘Every breath you take’ van Sting en consorten.

‘It won’t be soon before long’, zo heet het album waarvan deze nieuwe single van Maroon 5 afkomstig is. Het album kwam in mei van dit jaar veelbelovend op #4 binnen, maar zette vervolgens onmiddellijk de weg naar beneden in. De twee voorgaande singles van het album, ‘Makes me wonder’ en ‘Wake up call’, kwamen respectievelijk tot #8 in mei en #27 in september.

Voor de videoclip van deze nieuwe single deed Maroon 5 in augustus een oproep aan de fans voor het inzenden van homevideo’s. De oogst viel klaarblijkelijk tegen, want inmiddels is een hele andere clip te zien; eentje waarin zanger Adam Lavine eerst ruzie maakt me een dame (Tania Raymonde), daar later spijt van krijgt, op zoek gaat naar haar, maar haar uiteindelijk vindt in het gezelschap van een andere man.

De die hard-Maroon 5-fans moeten maar eens op zoek gaan bij de diverse iTunes-aanbieders, want er is rondom deze single aardig wat bijzonder materiaal te vinden. Zo heeft iTunes Australië een coverversie van ‘Happy Christmas (war is over)’ door de groep in de aanbieding en is er op iTunes Italië een akoestische uitvoering van de single te vinden. En voor wie zelfs elke seconde telt: de singleversie van ‘Won’t go home without you’ duurt overigens langer dan de albumuitvoering.

Deetron: Zwitserse dj zoekt zanger in Amerika

Deetron feat. Ovasoul7: I cling (63)

Komt er nog meer uit Zwitserland behalve kaas en horloges ? Ja hoor: stevige housemuziek! De 28-jarige techno-dj Sam Geiser bijvoorbeeld, afkomstig uit Bern. Achter de draaitafels noemt hij zich Deetron. Hij begon in 1992 als dertienjarig kereltje met het draaien van hiphop en bracht in 1997 zijn eerste release uit, toen nog onder het alias Soul mate. Vervolgens vertrok hij voor een paar jaar naar Japan, maar tegenwoordig trekt hij de hele wereld over.

De debuuthit voor Deetron in Nederland is de track ‘I cling’. Het nummer wordt gezongen door de Amerikaan Ovasoul7, afkomstig uit Los Angeles. Ben je een bekende in de house-scene dan zou je zijn stem al kunnen kennen van producties van bijvoorbeeld DJ Spinna en King Britt. Deetron: “Je vraagt je vast af waarom ik als rasechte Zwitser niet binnen Europa blijf. Wel, de Amerikaanse sound heeft me altijd meer kunnen bekoren dan de Europese. Steden als Detroit en Los Angeles hebben toch net dat ietsje meer op muzikaal vlak dan pakweg Bern of Stuttgart, begrijp je? Ik ben wel niet speciaal gaan ‘shoppen’ in Amerika. Zou een artiest als Ovasoul7 bij mij in de straat wonen, dan had ik evengoed van zijn input gebruik gemaakt.”

DJ Nicky geeft jumples in de klas

DJ Nicky: Jump de hele dag (65)

We gaan zoetjesaan al richting eind december; tijd dus om terug te kijken op het afgelopen jaar. Één rage die er duidelijk uitspringt in 2007 is natuurlijk de jump. En hebben we in 2008 eindelijk genoeg gehad van de jump? Nee hoor, want Nickelodeon lanceert een nieuwe jump-ster, DJ Nicky! Nicky leert iedereen jumpen via de videoclip van ‘Jump de hele dag’, die inderdaad zo’n beetje de hele dag te zien is in TurboNick. Om het er helemaal maar in te stampen bij de doelgroep, heeft Nickelodeon er gelijk ook maar twee prijsvragen aan vastgeknoopt. Doe je mee met de prijsvraag op de site van Nickelodeon (en de vraag is te doen: hoe heet de single van DJ Nicky…), dan maak je kans op een van de twintig door Nicky gesigneerde singles. En koop je de single in de platenzaak, dan ding je mee (door het opsturen van de kassabon) naar een jumples van DJ Nicky voor de hele klas! Eeh, groep!

Vorige week, vlak voor pakjesavond, waagde Ontbijtpiet ook een dansje met DJ Nicky. Binnenkort doet dus ook Spanje mee met de jumprage!

Don Diablo best geklede man van Nederland

Don Diablo & Bizzey: This way (67)

Dames en heren, aanschouwt de bestgeklede man van Nederland! Want dat is de titel die Don Diablo, alias Pepijn Scheffer, eerder dit jaar toebedeeld kreeg van het mannenblad Esquire. Voor de tiende keer werd deze verkiezing gehouden en Don Diablo schaart zich in het rijtje met illustere voorgangers als Thijs Römer, Pim Fortuijn, Humberto Tan en Jules Deelder. De slechtst geklede man van het jaar is volgens Esquire overigens Giel Beelen, maar dat lijkt ons nou niet een persoon die zich daar iets van aantrekt…

Schipper werd in 1980 geboren in Coevorden en groeide op in het dorpje Dalen, dicht bij de Duitse grens. Hij kroop al vroeg achter de draaitafels en stelde op zijn vijftiende al zijn eerste album samen. Op zijn 21e had hij als samensteller al twintig albums achter z’n naam staan. Hoog tijd dus om het ook eens met muziek van eigen hand te gaan proberen. In 2004 kwam het debuutalbum van Don Diablo als uitvoerende artiest uit, ‘2 faced’. Inmiddels is hij in een krappe vier jaar tijd toe aan zijn tiende singlehit, ‘This way’. Het meeste succes behaalde Pepijn/ Don tot dusver met ‘Who’s your daddy’; die kwam vorig jaar maart tot #25.

Don Diablo is geen zanger, dus doet hij bij tijd en wijle beroep op de zangstem van anderen. Op ‘This way’ riep hij de hulp in van de 23-jarige Amersfoortenaar Bizzey. Die kwamen we vorig jaar al met twee kleine solohitjes tegen in de Single Top 100. Bizzey is een ijdel mannetje: “Ik kan niet langs een spiegel of een raam lopen zonder een blik erin te werpen. Ik eet ook zo min mogelijk vet, ook al ben ik dol op roti, zodat ik geen pukkels krijg. Ik sport vier keer per week in de sportschool en daarnaast skate, surf, wakeboard en dans ik veel. Ook ben ik met mode bezig, ik zie mijzelf eerder als een trendzetter dan een trendvolger. Ik heb drie tattoo’s, op mijn beide schouders en op mijn buik. Op mijn buik staat mijn eerste tattoo, een zwarte panter. Deze verwijst naar mijn donkere roots. Mijn tweede is een Maori tattoo op mijn linkerschouder. Hij is gezet door een echte Maori uit Nieuw-Zeeland en geeft mijn levensweg weer. De derde. ‘Superfly’, op mijn rechterschouder, verwijst naar een nummer van Curtis Mayfield. Dat nummer gaat erover dat je moet doen wat je zelf wilt. Onzekerheid is een last, dat remt je alleen maar af.”

Christina Aguilera is een beetje zwanger

Christina Aguilera: Oh mother (69)

‘Oh mother’; zou Christina Aguilera het hier hebben over haar eigen moeder, of zou ze zichzelf bezingen als aanstaande moeder? Christina heeft inmiddels al een flinke toeter; begin volgend jaar wordt ze moeder. Waarschijnlijk wordt het een jongetje, want getuigen zagen de gasten op een door Aguilera georganiseerd babyface aan komen lopen met blauwe cadeaus… Voor het blad Marie Claire liet Christina zich in haar zwangere blootje vereeuwigen; eerder gingen Demi Moore (in Vanity fair) en Britney Spears (in Harper’s Bazaar ) haar daar al in voor.

‘Oh mother’ is al weer de vierde single van Aguilera’s meest recente album, ‘Back to basics’ (één weekje op #1 vorig jaar). De tweede single van die plaat, ‘Hurt’, werd vorig jaar haar best scorende solosingle, met een tweede plek. ‘Oh mother’ wordt alleen in Europa op single uitgebracht.

Onder het motto ‘beter goed gejat dan slecht zelf verzonnen’, nam Christina voor ‘Oh mother’ zo’n beetje het hele pianothemaatje over uit ‘Vois sur ton chemin’ van Bruno Coulais, afkomstig uit de film ‘Les choristes’ uit 2004.

Voor de videoclip heeft Christina niet veel moeite hoeven doen, want daarvoor is een opname gekozen van haar liveconcert in het Australische Sydney. De videoclip dient meteen als opwarmertje voor de dvd, die vanaf vandaag in de winkels zou moeten liggen. Op deze dvd, ‘Back to basics live’, vind je een registratie van het complete concert in Sydney.

Y2K leent van Melodie MC

Y2K: Dum da dum (71)

Tsja, deze kennen we al natuurlijk. ‘Dum da dum’, niet echt een verheffende tekst, maar wel een leuk liedje voor Melodie MC in 1993. Destijds bereikte het nummer, gezongen door Mayomi (tenminste, de singleversie, want de oorspronkelijke zang was van Pia Sjöberg), de vierde plek. Voor de oorspronkelijke sample daaruit moeten we trouwens nóg verder terug, naar 1991, en dan komen we uit bij de Nederlandse zangeres Nasty en ‘Feel that beat’.

Om een lang verhaal kort te maken: Y2K heeft een coverversie opgenomen, en nu met Linda van der Veeken als zangeres. Linda was eerder al actief in het dance-wereldje als zangeres op singles van onder meer DJ Pat B (‘Love of my life’), Vinylworxx (‘Stop lovin’ you’), Solid love (‘Time of my life’), Blaze (‘Right of way’) en Sonic solutions (‘Don’t speak’ en ‘Heaven is a place on earth’). Verder zong ze ook nog bij de rockabillyband Big shampoo & the Hairstylers en bij Hot and spicy.

Feestje dus bij de familie Van der Veeken, want via de producers van Y2K scoort Linda eindelijk haar eerste hit! En voor wie zich nooit zo in de millenniumproblematiek heeft verdiept: Y2K staat voor het jaar 2000: de Y staat voor year, en de K, als afkorting van kilo, voor duizend.

Kerstekindje Daughtry scoort tweede hit

Daughtry: Home (93)

Het wil bij ons nog niet zo vlotten met de groep rond American idol-deelnemer Chris Daughtry. Vorig jaar eindigde hij als vierde bij Idols en sindsdien gaat het het kerstekind uit Roanoke Rapids, North Carolina (op Tweede Kerstdag wordt hij 28 jaar) in eigen land voor de wind. Bij ons echter bleef de debuutsingle van de groep, ‘It’s not over’, op #53 – de positie van binnenkomst – steken.

Ook met de tweede single, ‘Home’, verloopt het in de VS uitstekend. Het nummer stond al een aantal weken in de Billboard Hot 100 genoteerd, toen het gebruikt ging worden in de tv-uitzendingen van American idol, als begeleiding bij het moment dat een verliezend deelnemer de uitzending moet verlaten.

Chris Daughtry schreef ‘Home’ trouwens vlak voordat hij zelf mee ging doen aan American idols. Op de avond voordat hij vertrok naar de opnamestudio, zat hij op de bank en schreef hij het nummer. Deborah Lurie, componiste van filmsoundtracks, zorgde voor het strijkersarrangement in het nummer. De clip is een registratie van een liveconcert van Daughtry in hun thuishaven Greensboro op 23 maart van dit jaar. ‘Home’ bereikte eerder dit jaar in de Billboard Hot 100 de vijfde plek, en wist in de Billboard Adult top 40 (de lijst voor grote-mensenmuziek) de eerste plek te behalen.

Rob van Daal papt aan met transsexueel

Rob van Daal: Manuel of Manuela (95)

Ja mensen, er komen vele goede dingen uit Raamsdonksveer! De Gebroeders Ko kennen we al natuurlijk, maar vergeet Rob van Daal niet! Begonnen als zingende barkeeper is hij inmiddels uitgegroeid tot een feestvarken en sfeermaker van jewelste. Hij heeft het druk: op 16 december vindt zijn fanclubdag plaats in discotheek CarpeDM in Tilburg (en daar treedt hij natuurlijk ook zelf op) en ondertussen is hij ook druk bezig met de voorbereidingen voor een fanreis naar Lloret de Mar, die moet gaan plaatsvinden van 3 tot 10 mei volgend jaar.

‘Manuel of Manuela’ is de vijfde hit voor Van Daal. De meeste indruk maakte hij tot nu toe met ‘Geef mij maar jou’, dat tot #37 kwam in 2004. Tekst, muziek en productie van ‘Manuel of Manuela’ zijn in handen van Henk van Broekhoven, die in de jaren 80 naam maakte als John Spencer en niet minder dan eenentwintig hits wist te scoren met Nederlandstalige rock ‘n’ roll-nummers.

‘Manuel of Manuela’ is voorzien van een kinky tekst. Teneur van het lied: ik val als een blok voor je, maar ben je nou een jongen of een meisje? Rob van Daal heeft daarmee een potentiële #1-hit in handen. Kijk maar naar the Kinks; die hebben met hún visie op transseksualiteit en travestie, ‘Lola’, zelfs twee keer de bovenste positie van de hitparade bereikt; in 1970 en in 1981.

Album Top 100

In de nieuwe Album Top 100 winnen de stadionconcerten van Paul de Leeuw het van Guus Meeuwis en zijn Trijntje Oosterhuis en Gare du nord Neerlands trots op het legendarische jazzlabel Blue note. Anouk is een eerste plaats armer, maar een platina album rijker.

Paul de Leeuw: Symphonica in rosso 2007 (1)
Vorig jaar begon Marco Borsato een traditie met de ‘Symfonica in rosso’-concerten in het Gelredome in Arnhem; dit jaar was het de beurt aan Paul de Leeuw om die pas gestarte traditie voort te zetten. Tussen 3 en 8 november trad hij vijf keer op in een uitverkocht Gelredome. Cor Bakker, Edsilia Rombley, Marco Borsato en natuurlijk Adje waren zijn gasten. De hoogtepunten van de shows zijn vastgelegd op cd en dvd. En twee keer is het raak voor Paul: zowel de muziek als muziek & beeld debuteren deze week op #1. De term ‘warme broodjes’ is hier van toepassing: van de cd + dvd zijn er al 65.000 verkocht; een platina plaat dus.

Dat werd weer eens tijd voor Paul: zijn vorige album-#1 dateert al weer van elf jaar geleden: in mei 1996 stond ‘Encore’ op #1, maar daarna mocht De Leeuw met twee tweede plaatsen (‘Lief’ in 1997) en ‘Mooi! weer een cd!’ vorig jaar) alleen nog maar aan de koppositie ruiken.

Anouk: Who’s your momma (2)
Daar waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. Anouk is zo’n verliezer: ze zakt al in de tweede week van 1 naar #2 met ‘Who’s your momma’. Alhoewel, verliezer? Het album werd deze week wél mooi platina, dus echt te klagen heeft Anouk niet; er zijn er al ruim 70.000 de deur uit.

Trijntje Oosterhuis: Who’ll speak for love (3)
Trijntje Oosterhuis maakt de top 3 vol deze week. ‘Who’ll speak for love’ komt op #3 binnen. Het is, zeker ook qua concept, de opvolger van ‘The look of love’, dat eind vorig jaar zes weken op #1 stond. Net als op haar vorige plaat werkt Trijntje op haar nieuwe samen met songsmid Burt Bacharach. De meester schreef zelfs een gloednieuwe compositie voor haar; het titelnummer. Daarnaast komen een aantal klassiekers voorbij als ‘I just don’t know what to do with myself’ en ‘Raindrops keep falling on my head’. Trijntje over Burt: “Hij was enorm trots op ons eerste album en beiden merkten we op dat de magie nog lang niet was uitgewerkt”. ‘Who’ll speak for love’ is het derde album van Trijntje op het befaamde Blue note-jazzplatenlabel, want ook ‘Strange fruit’ verscheen, in januari 2005, op dat label.

Guus Meeuwis: Groots met een zachte G (13)
Naast Paul de Leeuw komt ook Guus Meeuwis deze week binnen met een registratie van zijn stadionconcerten. Op 12 tot en met 15 juni speelde hij vier thuiswedstrijden in het Philips stadion in Eindhoven. Die reeks ‘Groots met een zachte G’, komt deze week in cd-vorm binnen op #13. Aanzienlijk minder succes dus voor Guus dan voor Paul. Daar staat echter tegenover dat Meeuwis dit jaar wél mooi twee single-#1-hits wist te scoren!

De tegenvallende albumprestatie van Meeuwis is uiteraard ook deels te wijten aan het feit dat hij vorig jaar ook al een live-album uitbracht met opnamen uit het Philips stadion. Ook toen gaf hij in juni een reeks uitverkochte concerten. Dat album, eenvoudigweg getiteld ‘Live in het Philips stadion 2006’, bereikte in september vorig jaar plek #6. Met zijn debuutalbum, ‘Verbazing’ (1996) en met zijn verzamelaar, ’10 jaar - levensecht’ (2004), wist Meeuwis de eerste plek in de Album Top 100 te bereiken.

‘Groots met een zachte G’ is ook in dvd-vorm te koop. Die concertregistratie kwam vorige week op #1 binnen in de muziek-dvd-top 30, maar moet deze week al weer achteruit. Paul de Leeuw is daar de nieuwe lijstaanvoerder, en ook André Rieu, met ‘In wonderland’, passeerde de Brabantse zanger.

Gare du nord: Jazz in the city (88)
Niet alleen Trijntje Oosterhuis mag haar platen op het befaamde Blue note-platenlabel uitbrengen, ook de mannen van Gare du nord hebben een contract getekend met het legendarische label. ‘Jazz in the city’ is het eerste album van Barend Fransen en Ferdy Lancee dat op Blue note verschijnt. Hun debuutalbum, ‘In search of excellounge’, kwam, in 2001, nooit verder dan de 19e plek in de Album Top 100, maar wist, door gestaag door te verkopen, onlangs wel de gouden status te verdienen. Hun vorige plaat, ‘Sex ’n jazz’, kwam eerder dit jaar tot #12 en is inmiddels ook al goud.

Op hun nieuwe album, ‘Jazz in the city’, hebben de heren van Gare du nord onder meer een sample gebruikt uit ‘Sexual healing’ van Marvin Gaye. Op het Gare du nord-album zingt Gaye nu een duet met zangeres Dorona Alberti; het resultaat (‘You’re my medicine’) is geschreven voor de Amerikaanse biopic ‘Sexual healing’, over de laatste levensjaren van Marvin Gaye in het Belgische Oostende.