vrijdag 7 november 2014

Hitflits : ode aan zijn vrouw Mariska, levert Frans Bauer veertiende #1-album op

Vorige week maandag gaf Damien Rice een indrukwekkend optreden in Carré in Amsterdam. Precies een week later, afgelopen maandag dus, voerde zijn album My Favourite Faded Fantasy  de voorlopige Album Top 100 aan. Woensdag, het tweede meetpunt in de week, was het album ingehaald door Lieve Schat van Frans Bauer, die de eerste plaats niet meer uit handen heeft gegeven.
Lieve Schat, waarvan het titelnummer is opgedragen aan zijn vrouw Mariska, is het derde album waarvan hij zelf de teksten heeft geschreven met Laurens van Wessel. Dat gaat Frans goed af, want na Gloednieuw (in 2011) en De Mooiste Jaren Komen Nog (in 2013), knalt ook dit album binnen op de eerste plaats van Album Top 100. In totaal is het Frans zijn veertiende #1-album, nog vijf verwijderd van het record van BZN met 19 #1-albums.

TOP 5

1. EW  Frans Bauer: Lieve Schat
2. EW  Damien Rice: My Favourite Faded Fantasy
3. EW  Jett Rebel: Hits For Kids
4. (3)   Kinderen voor Kinderen: Feest! Deel 35
5. (8)   De Dijk: Allemansplein

Evenals de zeven voorgaande #1-noteringen, zal ook Lieve Schat van Frans Bauer het maar één week volhouden bovenaan. Vandaag verschijnt The Endless River, een gloednieuw album van Pink Floyd. De belangstelling hiervoor is zo groot, dat het album al voor de release de gouden status heeft behaald. Op The Endless River staan opnames die gemaakt zijn rond 1994, met toetsenist Rick Wright, die in 2008 overleed.

Taylor Swift verslaat zichzelf

Vorige week knalde 1989 van Taylor Swift binnen op de eerste plaats. Deze week vinden we het album pas op #11 terug. In de Britse hitparade kwam het album ook op #1 binnen met een verkoop van 90.336 exemplaren. Het hoogste aantal dit jaar voor een zangeres. Het hoogste aantal dit jaar is X van Ed Sheeran met 93.720 exemplaren.

Die aantallen vallen in het niet bij de aantallen die in de Verenigde Staten van Amerika zijn verkocht van 1989. In de loop van de week werd al gesproken over meer dan 1 miljoen. Afgelopen zondag was de laatste verkoopdag en werd de balans opgemaakt: 1,287 miljoen exemplaren! Een nieuw record voor Taylor, want van Speak Now (in 2010) gingen 1,05 miljoen en van Red (in 2013) zelfs 1,21 miljoen over de Amerikaanse (digitale) toonbank.

Feest voor Kinderen voor kinderen

Morgen, zaterdag, wordt de jaarlijkse tv-special rond het Kinderen voor Kinderen album uitgezonden. Dit jaar staat deze in het teken van het 35-jarig bestaan. In tegenstelling tot de twee voorgaande edities, Hallo Wereld –33 en Klaar Voor De Start – 34, heeft Feest – 35 de eerste plaats (nog) niet bereikt. Hallo Wereld –33 lukte dat pas na de tv-special, dus er is nog alle hoop voor Feest – 35, dat daarmee het veertiende #1-album kan worden. Wel zijn er van Feest – 35 al wel meer dan 30.000 stuks verkocht, goed voor goud dus.

Naast een top 3 met alleen nieuwe noteringen, zijn er nog 15 andere eerste weeks noteringen:
#6 Bob Dylan & The Band: The Basement Tapes Complete
#10 Eros Ramazzotti: Eros 30
#15 André Rieu: Love In Venice
#22 Simple Minds: Big Music
#25 Calvin Harris: Motion
#28 Neil Young: Storytone
#46 Dana Winner: Bloom
#48 Lorrainville: Desire The Reckless
#53 Qeaux Qeaux Joans: The Ritual
#59 Kayak: Cleopatra – The Crown Of Isis
#63 Matt Simons: Catch & Release
#64 Wende: Last Resistance – The Theatre Session
#66 Cool Quest: Funkin’Badass
#91 Djessou Mory Kanté: River Strings – Mannika Guitar
#95 the Who: The Who Hits 50

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Mr. Probz: Nothing really matters to me (vierde week)
2. (2)   Aronchupa: I’m an albatraoz
3. (8)   Ed Sheeran: Thinking out loud
4. (3)   Meghan Trainor: All about that bass
5. (4)   Calvin Harris feat. John Newman: Blame

concert Ed Sheeran laat sporen na

Afgelopen maandag, 3 november, gaf Ed Sheeran een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat heeft z’n gevolgen, want naast de stijging van ‘Thinking out loud’ naar #3 (daarmee bijna zijn grootste hit, dat is ‘The A-team’, #2 in 2011), stijgen drie van zijn oude singles opnieuw: ‘Don’t’ (van 33 naar #29), ‘I see fire’ (van 39 naar #33 in de 52e week!) en ‘Sing’ (van 57 naar #31). Ook zijn beide albums doen het goed: X (van 20 naar #7) en + (van 74 naar #57).

Gestegen tot bij de bovenste tien zijn:
#8 (14) David Guetta feat. Sam Martin: Dangerous
#9 (12) Sam Smith: I’m not the only one

De grootste stijgers op een rijtje:
#39 (93) Martin Garrix & Moti: Virus (how about now)
#59 (90) Calvin Harris feat. Ellie Goulding: Outside
#60 (75) Marlon Roudette: When the beat drops out
#64 (97) Gwen Stefani: Baby don’t lie
#69 (91) Gabriel Rios: Gold
#81 (100) Jeremih feat. YG: Don’t tell ‘em
#84 (94) G.R.L.: Ugly heart

Hier volgen alle zes eerste weeks noteringen:
#42 Isabella: Wanner verlaat je mij
#66 Eelke Klein: Mitakes I’ve made
#67 Ariana Grande & the Weeknd: Love me harder
#77 Jett Rebel: Pineapple morning
#98 Fox Stevenson: Sweets (soda pop)
#100 Cazzette feat. Terri B!: Blind heart

En tot zover deze hitflits. Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman. En morgen, zaterdag, staan op de nieuwspagina van 3FM, de albumsnippers.

zondag 2 november 2014

Megaman bij week 44 – 1 november 2014

Waves na negen maanden terug in de top 10.

En verder in deze Megaman:
Edsilia zingt in het Frans, Marlon Roudette verwerkt moeizame relatie met vader op tweede album, Nick & Simon raken de juiste snaar, ‘The chamber’ via het buitenland alsnog een hit, G.R.L. als kwartet verder en Ryan Tedder helpt Gwen Stefani aan hit.

Wat hebben Adele en Taylor Swift gemeen? Het antwoord hierop lees je in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM. Vrijdag zijn we er weer met de Hitflits en dan weten we of Mr. Probz er nog een vierde week aanplakt.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Waves na negen maanden terug in de top 10

#1 Mr. Probz: Nothing really matters        *** derde week op #1 ***

Drie weken staat ‘Nothing really matters’ van Mr. Probz bovenaan de Single Top 100. De kans dat er ook nog een vierde week inzit, is op dit moment erg groot. Het nummer wordt het meeste gedownload en qua streams heeft het een grote voorsprong op ‘I’m an albatroaz’ van AronChupa. Weliswaar sprint dat nummer van 37 naar #2, maar staat relatief nog op ruim 50% afstand van ‘Nothing really matters’. Er kan echter zomaar een ander nummer tussendoor fietsen.

‘Waves’ gaat nog jaren mee (3)

Het blijft een successtory, ‘Waves’. Waar een optreden op tv niet toe kan leiden. Op vrijdag 24 oktober, zong Mr. Probz in RTL Late Night, behalve zijn #1-hit ‘Nothing really matters’, ook ‘Waves’. Het gevolg was dat het nummer opnieuw veel gedownload en gestreamd werd

Maandag leek het er zelfs op dat ‘Waves’ (toen #2 in de voorlopige Single Top 100), de hoogste plaats, #5 in februari, zou gaan overtreffen. Uiteindelijk belandt ‘Waves’ op de tiende plaats (vanaf #29) in de 79e week! De week dat ‘Waves’ naar #5 steeg, was tevens de laatste week dat het in de top 10 stond. Dat is dus nu negen maanden geleden!

Edsilia Rombley zingt in het Frans

#71 Edsilia Rombley: Van jou        *** hoogste eerste weeks ***

Een maand geleden leverde het tv-programma De Beste Zangers Van Nederland een hit op voor André Hazes Jr. met ‘Ik leef mijn eigen leven’ (#30). Deze week is het de beurt aan Edsilia Rombley die in de aflevering van zondag 26 oktober, een nummer zong van Xander de Buisonjé, wiens muziek centraal stond.

Edsilia zong die avond ‘Van jou’, dat Xander in 2012 opnam voor zijn live album Xander In Concert. Het jaar daarop verscheen ‘Van jou’ op single en was zijn voorlaatste hit (#34). Origineel is het nummer van Patrick Bruel,  ‘J'te l’dis quand même … (live)’ (#45 in 1992).
De aanleiding voor Xander om het nummer van Bruel te vertalen, ligt in het concert dat beide zangers gaven op 21 april 2003 in Carré in Amsterdam. Xander hoorde Bruel het nummer ‘J'te l'dis quand même’ zingen, en sindsdien stond het hoog op zijn verlanglijstje. Toen Xander dan ook bezig was voor zijn live album, schreef hij er een Nederlandse tekst op.

De versie die Edsilia in het tv-programma zong, was niet helemaal dezelfde als die van Xander, maar vermengd met woorden uit de Franse tekst van Patrick Bruel.

Marlon Roudette zingt op tweede album over moeizame relatie met zijn vader

#75 Marlon Roudette: When the beat drops out

Na zijn debuut in 2012 met ‘New age’ (#10), bleef het lang stil rond de Britse zanger Marlon Roudette. In de afgelopen twee jaar werd Marlon vader en werkte hij aan zijn tweede album Electric Soul. Op dat album zingt hij over de moeizame relatie die hij heeft met zijn vader, de Britse muziekproducer Cameron McVey, die muziek produceerde voor Neneh Cherry (zijn stiefmoeder), Massive attack, All saints en Sugababes. Al op jonge leeftijd gingen zijn ouders uit elkaar en verhuisde hij met zijn moeder, Vonnie Roudette, ontwerper en artiest, naar het eiland Saint Vincent.

When the beat drops out’ is de eerste single van het album Electric Soul, dat in augustus al verscheen in Duitsland. Niet zonder redden, want Marlon Roudette heeft veel te danken aan het Duitse publiek. ‘New age’ stond daar in 2011 op de eerste plaats, waarna het nummer pas in andere landen een hit werd. Eenzelfde weg bewandelt ‘When the beat drops out’, want ook dat nummer bereikte de eerste plaats van de Duitse hitparade, twee weken in augustus.

Marlon Roudette (Londen, 5 januari 1983), is vernoemd naar acteur Marlon Brando. Op het eiland Saint Vincent startte zijn muziekcarrière, die hij vanaf zijn 17e voortzette in Londen. Nadat hij in 2010 met Mattafix was gestopt, ging hij terug naar Saint Vincent om te werken aan zijn soloalbum Matter Fixed, met de hit ‘New age’.

Nick & Simon raken de juiste snaar

#85 Nick & Simon: Pak van mijn hart

In tegenstelling tot Jan Smit, die alles (.. ) in het werk stelt om met een single de eerste plaats te bereiken, lijkt het hits maken Nick & Simon niet (meer) zoveel te doen. Van de voorlaatste vijf singles kwamen er drie niet hoger dan de 42e plaats. Voor de overige twee was #11 de hoogste plaats. Daarnaast stonden vier van de vijf hits slechts één week genoteerd!

juiste snaar

‘Pak van mijn hart’ zou het wel wat langer kunnen volhouden. Het nummer is namelijk de titelsong van de gelijknamige film van regisseur Kees van Nieuwkerk, die vanaf aanstaande donderdag, 6 november, in de bioscopen draait. Kees over het nummer: “Nick en Simon raken met deze titeltrack precies de juiste snaar. Ik heb het geprobeerd maar ik krijg het nummer niet meer uit mijn hoofd. Laat de feestdagen en de première maar komen!”
Pak van mijn hart, met hoofdrollen voor Chantal Janzen, Benja Bruijning, Fedja van Huêt en Halina Reijn, is een romantische komedie die met de komende feestperiode in zicht, veel bezocht zal worden.

kerstalbum

Waar Nick & Simon wel hoge ogen mee gaan gooien, is Christmas With… Nick & Simon: It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas, een nieuwe uitgave van hun kerstalbum Christmas With… Merry Xmas Everyone! uit 2013. De nieuwe uitgave kent vijf nieuwe kerstliedjes (waaronder duetten met Matt Simons en Miss Montreal) plus de kerstversie van ‘Pak van mijn hart’. Daarnaast krijg je er ook nog een DVD bij met opnames van de kerstspecial van vorig jaar. De nieuwe uitgave is vanaf aanstaande vrijdag te koop; wij voorspellen hun zevende #1-album. Meer daarover over twee weken in de albumflitsen.

The chamber via het buitenland alsnog een hit

#88 Lenny Kravitz: The chamber

Al in juni verscheen ‘The chamber’ van Lenny Kravitz op single, als voorloper van zijn tiende studioalbum Strut. Het nummer sloeg aan, maar te weinig voor een notering. Dat het nu wel lukt, komt doordat het nummer het in onder meer Zwitserland (#9), Frankrijk (#11) en België (#19) wel goed doet. Daarnaast zal het succes van het album Strut (#7 bij ons), dat eind september verscheen, ook veel hebben geholpen.

Calvin Harris opnieuw in zee met Ellie Goulding

#90 Calvin Harris feat. Ellie Goulding: Outside

Afgelopen vrijdag is Motion, het vierde studioalbum van de Schotse dj/producer Calvin Harris verschenen. Van de vijftien nummers kenen we er al drie: ‘Under control’ met Alesso & Hurts (#59 in 2013), ‘Summer’ (#3 in juni) en ‘Blame’ feat. John Newman (#3 in oktober).

Calvin Harris werkt graag samen met andere muzikanten. Naast de bovengenoemde samenwerkingsverbanden, doen ook Gwen Stefani, R3hab en Ellie Goulding op het album mee. Voor Ellie is het de tweede keer. In 2013 scoorden de twee een hit met ‘I need your love’ (#33). Met 21 weken was het Harris zijn langst genoteerde hit. We zijn benieuwd hoelang ‘Outside’ feat. Ellie Goulding, met wie hij het ook schreef, het volhoudt.

Martin Garrix onderweg naar #1

#93 Martin Garrix & MOTi: Virus (how about now)

In de jaarlijkse DJ MAG Top 100, de lijst met de beste dj’s van de wereld volgens dit magazine en site, is Martin Garrix de op drie na beste dj van de wereld. Vorig jaar nog op #40, dit jaar gestegen naar #4 en het einde is nog niet in zicht voor de 18-jarige Martijn Garritsen, zoals hij officieel heet.

Ook niet wat het scoren van hits betreft, want ‘Virus (how about now)’ is al zijn zesde notering dit jaar! Het nummer maakte Martin met MOTi, waarachter de Leidenaar Timo Romme schuil gaat. Timo stond in 2012 genoteerd met ‘Circuits’ (#69) van Quintino. MOTi had altijd maar één wens: draaien en produceren van muziek. Op zijn zestiende kon het eindelijk echt van start gaan met de aanschaf van zijn eigen set draaitafels en een stapel vinyl platen. Jaren lang vormde hij samen met zijn neefje Yordi Corsten het duo Groovenatics. Tegenwoordig werkt hij samen met Tiësto en DVBBS.

Zangeres op ‘Virus (how about now)’ is Jenny Wählstrom, uit het Zweedse Östra Ryd. Vorig jaar werkte zij al eerder met een andere Nederlandse dj, Ferry Corsten op het nummer ‘Many ways’.

G.R.L. als kwartet verder

#94 G.R.L.: Ugly heart

In 1995 richtte de Amerikaanse choreografe Robin Antin the Pussycat dolls op. De meidengroep trad in de beginjaren op in nachtclubs, waar ze varietéachtige shows gaven. In 2003 veranderde dat toen de groep een platencontract kreeg. Daarmee begon het grote succes dat zou duren tot 2010. Met een verkoop van meer dan 50 miljoen albums wereldwijd, zijn the Pussycat dolls één van de meest succesvolle meidengroepen.

geen Pussycat dolls 2.0

In maart 2011 begon Antin met het houden van audities om the Pussycat dolls nieuw leven in te blazen. Diverse wisselingen volgden, waarna in februari 2013 een nieuwe meidengroep werd aangekondigd: G.R.L. De bezetting werd gevormd door  Lauren Bennett (uit Paradiso girls), Emmalyn Estrada (Canadese, geboren in Vancouver, British Columbia), Natasha Slayton (Pussycat dolls 2012-2013), Paula van Oppen (uit So You Think You Can Dance) en Simone Sherise Battle (deelneemster X factor). In juni 2013 verscheen ‘Vacation’ de eerste single van G.R.L.

Eerder dit jaar stond G.R.L. voor het eerst in de Single Top 100 met ‘Wild wild life’ van Pitbull (#93 in april). ‘Ugly heart’ verscheen twee maanden later in de rest van de wereld, maar scoort nu pas bij ons op #94.
Sinds 5 september bestaat G.R.L. nog uit vier leden. Op die dag werd de 25-jarige Simone Sherise Battle (hier nog te midden van de overige leden van G.R.L.) dood gevonden in haar woning. Vermoedelijk heeft ze zelfmoord gepleegd. Ze leidde aan depressiviteit en zou financiële problemen hebben.

Ryan Tedder helpt Gwen Stefani aan hit

#97 Gwen Stefani: Baby don’t lie

Voor het laatste hitfeit van Gwen Stefani, moeten we maar liefst zeven jaar terug! ‘4 in the morning’ bereikte in 2007 de 27e plaats, ver verwijderd van grote hits als ‘Let me blow ya mind’ feat. Eve (#2 in 2001) en ‘The sweet escape’ feat. Akon (#8 in 2007).

Wat deed Gwen Renéé Stefani in de afgelopen zeven jaar? Ze werd moeder van twee kinderen (in 2008 en 2014) en probeerde haar groep No doubt nieuw leven in te blazen. Er verscheen wel een album, Push And Shove, maar dat flopte. Daarnaast is Gwen coach tijdens het zevende seizoen van The Voice.

‘Baby don’t lie’ is de voorloper van haar derde soloalbum, dat nog dit jaar wordt verwacht. Benny Bianco is één van de producers naast onder andere Ryan Tedder. Beiden schreven mee aan ‘Baby don’t lie’, haar tiende solohit.