vrijdag 13 april 2012

Hitflits: Kyteman onderweg naar goud, laatste week voor Triggerfinger

Eigenlijk kunnen we kort zijn in deze Hitflits, want aan de kop van de lijsten is niets veranderd. De #1 van de Album Top 100 is voor de tweede week ‘The Kyteman orchestra’ van The Kyteman orchestra. Het album verkoopt zo’n twee keer de #2, ’t Heerst’ van Acda en de Munnik, uit. De 10.000 exemplaren die in de eerste week zijn uitgeleverd hebben z’n weg naar de liefhebber wel zo’n beetje gevonden. Op naar de volgende 10.000, en dan is het een kleine stap naar een gouden plak. Het is echter wel de vraag of ‘The Kyteman orchestra’ volgende week nog op #1 staat, want sinds vandaag, vrijdag 13 april 2012, ligt ‘Wrecks we adore’ van Trijntje Oosterhuis in de winkels.

Ook aan kop van de Single Top 100 heerst een serene rust: ‘I follow rivers’ van Triggerfinger voert voor de zesde week de lijst aan. En ook hier ligt de verhouding tot de #2 op zo’n beetje 2:1, oftewel, het nummer heeft een voorsprong van bijna 44% op ‘Call me maybe’ van Carly Rae Jepsen. Zij zal zeker de eerste plaats niet meer halen. Wie dan wel?

Deze week nog lang niet, maar het gaat ook slechts om een download: ‘Vrij’ van Nick & Simon, de hoogste eersteweeks op #13. Vandaag verschijnt de fysieke cd-single met de bekende extra’s zoals een videoclip, die hun weg naar de fans wel zal vinden. Nick & Simon zijn dit jaar samen met Go back to the zoo en Alain Clark de ambassadeurs van de vrijheid en zullen een aantal bevrijdingsfestivals afgaan. ‘Vrij’ is daar speciaal voor geschreven. Meer daarover in de nieuwe Megaman.

Andere eersteweeks noteringen zijn:
#66 Jennifer Lopez feat. Pitbull: Dance again
#68 Basto & Yves V: Cloudbreaker
#82 Miss Montreal: I am hunter
#85 Jeroen van der Boom: Kom maar op
#90 Gareth Emergy feat. Christina Novelli: Concrete angel
#91 Taio Cruz: Troublemaker
#92 Jan Leliveld: Zij hoort bij mij
#94 Kris Berry: Love trip
#95 Elena Gheorghe: Your captain tonight
#98 Albama shakes: Hold on
#99 Usher: Climax

Terug naar de albumlijsten, want daarvan heb je ook nog de eersteweeks noteringen tegoed. Hier komen ze:
#4 Go back to the zoo: Shake a wave, opvolger van ‘Benny Blisto’ (#3 in 2010)
#9 Kris Berry: Marbles, zangeres geboren op de Antillen, maakte album samen met producer Paul Willemsen (Beans & fatback, Lefties soul connection)

#10 Alabama shakes: Boys & girls, kwartet uit Athens, Alabama met zangeres Brittany Howard. Groep wordt bejubeld door onder anderen Bon iver, Jack White en Adele en gaat nummers schrijven met legende Booker T. Jones. Album komt waarschijnlijk binnen op de eerste plaats van de Britse albumlijst.

aanvulling 15 april:
‘Boys & girls’ komt niet binnen op de eerste plaats, maar op de derde plaats van de Britse albumlijst. Adele pakt de eerste plaats terug met ‘21’, nu voor de 22e week. Ze verslaat daarmee ‘A hard days night’ en ‘With the Beatles’ van the Beatles die het 21 weken volhielden bovenaan de Britse albumlijst.

#11 Counting crows: Underwater sunshine (or what we did on our summer vacation)
#30 Of monsters and men: My heard is an animal
#55 Florence + the machine: MTV unplugged – a live album
#64 Original soundtrack: Intouchables, Franse film over een aan zijn rolstoel gekluisterde miljonair en zijn persoonlijke verzorger. Op de soundtrack staat een mix van klassieke nummers (van de Italiaanse minimalist Ludovico Einaudi) en soulmuziek (van onder andere Earth, Wind & Fire)
#78 Paul van Dyk: Evolution

In de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums, blijft Anouk #1 met ‘For bitter or worse’, nu voor de tweede week.

Hoogste eersteweeks in deze lijst, is op #24 ‘Palomine’ van Bettie Serveert. Dit naar aanleiding van de uitzending, afgelopen zaterdag, van ‘Classic albums’. Aanstaande zaterdag zit Caro Emerald in het programma met haar album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, deze week op #15, gestegen vanaf #22. Het optreden gisteravond tijdens de 3FM Awards zit hier nog niet in verwerkt. Samen met de special gokken we ten minste op een top 5-notering volgende week.

Maar eerst komen we na het weekend nog met een nieuwe Megaman.

maandag 9 april 2012

Megaman bij week 14 – 7 april 2012

Welkom bij de Megaman, waarin Triggerfinger met een live album komt, Charly Luske (ook) een zwart randje heeft, Trijntje Oosterhuis om één nummer vroeg en een heel album kreeg, Dean Saunders op de Nederlandse en Antonio op de Duitse tour gaat en Waylon een intieme sessie doet. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Triggerfinger komt in mei met live album

Triggerfinger: I follow rivers (live @ Giel! – VARA 3FM’) (1) *** vijfde week op #1 ***

‘Rock am Ring’ (het Duitse Werchter), Lowlands, het zijn slechts enkele van de festivals waar Triggerfinger dit jaar zal optreden. De aftrap van het festivalseizoen was afgelopen weekend in Schijndel tijdens Paaspop, waar 105 acts optraden voor zo’n 51.000 muziekliefhebbers. Triggerfinger stond zaterdagmiddag op het grote podium. Begin 2013 gaat de Belgische groep in Groot-Brittannië op tournee met Thin lizzy. Tegen die tijd moet het nieuwe album in de winkels liggen.
Maar eerst komen de Belgen in mei nog met het live album ‘Faders Up 2: Live In Amsterdam’, dat de hoogtepunten bevat van de concerten die de band in november 2011 gaf in de Melkweg in Amsterdam. Dat album wordt niet alleen op cd uitgebracht, maar ook op vinyl als een driedubbel elpee. De eerste gelimiteerde oplage van het album wordt uitgeleverd met een bonusdisk waarop een verzameling staat van allerlei radiosessies die de band de afgelopen jaren heeft gedaan.

Onder die radiosessies zit zeker die van 12 januari 2012 bij 3FM dj Giel Beelen, waar ze ‘I follow rivers’ deden. De avond daarvoor hadden ze de tekst van het nummer, oorspronkelijk van Lykke Li, van internet geplukt om die zich eigen te maken. Een kwartier voordat ze het nummer op de ochtend van de 12e januari brachten, bedachten ze het arrangement met behulp van een iPhone en een koffiekopje! Vervolgens begon de Belgische radio deze versie te draaien en is het balletje gaan rollen. De heren vinden het dan ook ‘hilarisch’ dat het nummer op deze manier een hit is geworden.

‘I follow rivers’ staat nu voor de vijfde week bovenaan de Vlaamse Ultra Top 50 en de Nederlandse Single Top 100. Ze vinden het super te gek, ook al is het nummer van iemand anders. De voorlaatste keer dat een act in Nederland met de eerste hitsingle minimaal vijf weken onafgebroken op #1 stond, was ‘Danza kuduro’ van Lucenzo feat. Don Omar / ‘Vem dançar kuduro’ van Lucenzo feat. Big Ali op 20 augustus 2011. ‘Ai se eu tu pego!’ van Michel Teló stond weliswaar in totaal zeven weken bovenaan, maar had daar twee sessies voor nodig.

Charly Luske heeft (ook) een zwart randje

Charly Luske: Nobody’s guy (6) *** hoogste eersteweeks ***

Afgelopen donderdag, 5 april 2012, speelde Charly Luske nog de rol van Judas in het mediaspektakel ‘The passion’, waarnaar 1,7 miljoen mensen hebben gekeken. Luske zong ondermeer samen met Danny de Munk (als Jezus) het nummer ‘Wat is mijn hart’ van Marco Borsato.

Luske over de rol: “Judas was misschien helemaal geen verkeerde kerel. Maar goeie mensen kunnen op een verkeerd moment in staat zijn tot hele verkeerde dingen. Aan mij zit ook wel zo'n donker randje. Ik ben nu op een leeftijd gekomen dat ik me daarvan bewust ben. Ik ben in staat tot slechte daden, of dat nou te hard rijden is of iemand met wie je ruzie hebt van de brug afgooien. Daar moet je mee leren omgaan.”

Charly Luske was begin dit jaar nog de grote favoriet tijdens de tweede editie van The voice of Holland. Tijdens de halve finale zong hij ‘Nobody’s guy’ en dat leverde hem op 21 januari een notering op: één week op #33. Het was echter Chris Hordijk die hem versloeg en naar de finale mocht en uiteindelijk Iris Kroes die deze editie won.

De versie van ‘Nobody’s guy’ die nu op #7 binnenkomt, is niet dezelfde als in januari. Luske is opnieuw de studio ingedoken en heeft een heel ingetogen versie van het nummer opgenomen. Over de nieuwe versie zegt hij zelf: “Omdat het idee van een totaal andere, rustige versie van dit nummer zo in mijn hoofd bleef hangen, heb ik besloten om het nummer helemaal op mijn manier op te nemen.

Midden in de nacht werd ik wakker met een bepaald arrangement in m’n hoofd, zette m’n telefoon op de dictafoon stand en nam het op. Uiteindelijk is dat de basis van de track geworden. Een gestripte uitvoering van een geweldige song!” In geen van de versies is Luske er echter in geslaagd het origineel van Anouk (‘Nobody's wife’) te evenaren dan wel te overtreffen, die er in 1997 mee tot #2 kwam. Voor echt nieuw werk van Luske moet je nog even geduld hebben, later dit jaar komt hij met een heel album.

Luske was één van de favorieten van Trijntje Oosterhuis, die vanaf het derde seizoen de stoel van Angela Groothuizen mag vullen.

Trijntje Oosterhuis vroeg één nummer en kreeg een heel album

Trijntje Oosterhuis: Happiness (23)

Elke zaterdagmiddag presenteert Frits Spits op Radio 2, ‘De strepen van Spits’. In dit programma beoordeelt Frits nieuwe cd’s, waarbij elk goed nummer een streep van hem krijgt. Krijgen alle nummers op een album een streep, dan is er sprake van strepenbingo. Sinds 2006 is die nog maar vijf keer gevallen waaronder albums van onder andere Amy MacDonald en Caro Emerald.
Afgelopen zaterdag ging het album ‘Wrecks we adore’ van Trijntje Oosterhuis in première en je raad het al, alle tien nummers op het album kregen van Frits een streep. En dus is het album de zesde die de titel ‘strepenbingo’ mag voeren, na Caro Emerald de tweede Nederlandse artiest. Tot en met vrijdag is het album exclusief op Radio 2 te horen. Vanaf vrijdag moet blijken of de cd-koper het album net zo waardeert als Frits, want dan ligt het in de winkels.

niet voor één nummer

‘Wrecks we adore’ is het eerste popalbum van Trijntje Oosterhuis in zeven jaar; ‘See you as I am’ verscheen in 2005. Voor Trijntje breekt met het album dan ook een nieuwe muzikale fase aan en is het ook een beetje terug van lang weggeweest. Dat dankt ze aan Anouk, die haar vorig jaar voorstelde een heel album te gaan maken, toen Trijntje aan Anouk vroeg, of zij een nummer voor haar verzamel-cd ‘We’ve only just begun’ wilde schrijven.

maar een heel album!

Waarop Anouk reageerde met: “Wat? Slechts één nummer? Ik wil een heel album met je maken!” Toch kreeg Anouk niet zonder meer het groene licht. Trijntje: “Als je denkt dat je een plaat kan volschrijven, kom maar door dan. Het is mijn carrière, ik wil het beste. Ik werk met de crème de la crème, denk aan Burt Bacharach.” Anouk moest zich nog wel waarmaken dus. Het resultaat ligt er nu, waarvan ‘Happiness’ de eerste single is.

geen duet

Overigens stamt de samenwerking tussen de twee zangeressen al uit 2010, toen Trijntje de achtergrondzang deed op het nummer ‘Lovedrunk’ van het album ‘For bitter or worse’ van Anouk. Ook werkte Trijntje mee aan ‘For bitter or worse’, het laatste album van Anouk.

Toen op 11 januari 2012 een filmpje verscheen waarin de twee zangeressen samen zongen, werd dan ook al snel gedacht aan een duet. Daar is echter geen sprake van op het album, Anouk leverde een aantal nummers, waarvan ze een deel had klaar liggen, maar die pasten beter bij een zangeres met meer soul zoals Trijntje. Ze produceerde het album samen met Tore Johansson en Martin Gjerstad, die ook al meewerkten aan de laatste twee albums van Anouk.

Matthijs Koning werkt aan tweede album

Matthijs Koning: Deze avond (48)

‘Deze avond’ is de vijfde hitsingle voor Matthijs Koning. De eerste, ‘Dans met mij’, kwam in 2010 tot #35, de voorlaatste, ‘Hallo, hallo’, vorig jaar tot #24 en daarmee hebben we zijn kleinste en grootste hit te pakken. Want we gaan er vanuit dat ‘Deze avond’, binnen op #48, daar ergens tussen belandt. Alle vijf de nummers komen van zijn album ‘Matthijs Koning’, waarop in totaal elf nummers staan. Theoretisch zouden er dus nog zes singles kunnen verschijnen voordat Matthijs met een nieuw album komt. Zover zal hij het vast niet laten komen. Sterker, waarschijnlijk is hij met zijn broer Koen (ipv Bram), die de meeste teksten schrijft, al weer druk bezig met nieuwe nummers! Want een artiest zit nooit stil.

Dean Saunders op de Nederlandstalige tour

Dean Saunders: Je verblindt me (58)

‘Je verblindt me’ is de eerste Nederlandstalige single van Dean Saunders, na drie Engelstalige hits, allen in 2011, waaronder de #1-hit ‘You and I both’. Dean, broer van Ben en Jamie, is niet de eerste in de familie Saunders die op de Nederlandstalige tour gaat. Broer Jamie ging hem vorig jaar al voor met ‘Als je naar me lacht’, dat een weekje op #77 stond. Niet echt een voorbeeld dus om te volgen. Maar de eerste reacties op ‘Je verblindt me’ zijn zeer positief, hoewel Dean nog wel eens wordt vergeleken met Jeroen van der Boom en hij is niet de enige. Na de zomer komt Dean met zijn debuutalbum.
De titel ‘Je verblindt me’ zou wel eens kunnen slaan op zijn vriendin Jamie Faber. Anderen hebben haar schoonheid ook ontdekt, want ze is gestrikt door het lingeriemerk Sapph voor de kerstcollectie!

Waylon doet een intieme sessie

Waylon: Loose it (63)

‘Loose it’ van Waylon wordt al meer dan twee maanden gedraaid op de diverse radiostations, maar krijgt nu pas een notering. Al die tijd was het wel beschikbaar, maar werd het te weinig gedownload voor een notering. ‘Loose it’ is de opvolger van ‘The escapist’ (#27 in oktober) en beide nummers zijn afkomstig van zijn tweede album ‘After all’, dat in november verscheen en deze week op herhaling gaat op #89.

intieme sessie

Op zondag 6 mei zal Waylon in het middelpunt staan tijdens een editie van ‘Sunday Sessions’ in Studio21 te Hilversum. Hij zal dan laten horen en zien waarom hij tot de Nederlandse top behoort. Eerdere deelnemers aan ‘Sunday Sessions’ zijn Glennis Grace, Trijntje Oosterhuis en Gare du Nord. De ultieme kans dus om je idool in een intieme sessie mee te maken!

Nergens goed voor krijgt een reggaeversie

Lange Frans & Jah6 & DJ Mass: Nergens goed voor (73)

Op ‘Zij gelooft in mij’ (#12 in 2011) van Jah6, was het nog Herman Havertong die de boventoon voerde. Op ‘Nergens goed voor’, een oud nummer van de Dijk (#13 in 1989), is de lead voor Peter Both van de reggaeband Beef. Hij wordt daarbij ondersteund door DJ Mass (links op de foto), tevens producer. In 2003 produceerde Mass (echte naam Massimo Baudo) ‘Rayacties’, het tweede album van rapper Raymzter, bekend van de hit ‘Kut Marokkanen’.

De nieuwe versie van ‘Nergens goed voor’ komt van het album ‘Levenslied’ van Lange Frans en is na ‘Bloedgabbers’ feat. Trijntje Oosterhuis (#58 in 2011) en ‘Nieuwe dag’ feat. Jeroen van der Boom (#29 in januari), de derde hitsingle van het album. In de vermakelijke videoclip bij ‘Nergens goed voor’ zijn ook Horace Cohen en Ruben van der Meer te zien.

One direction gaat bij ons alle kanten op

One direction: One thing (79)

Het lijkt wel of het met de nummers van de Britse boyband One direction maar One direction op kan en dat is naar de top. Debuutsingle ‘What makes you beautiful’ bereikte in eigen land de eerste plaats en kwam tot #9 in de Amerikaanse Hot 100. Het album ‘Up all night’ bereikte in Amerika de eerste plaats en in de Britse hitparade de tweede plek.
In ons land wil de muziek van de vijf jongens echter nog niet echt aanslaan. ‘What makes you beautiful’ stond weliswaar negen weken genoteerd, maar kwam niet verder dan de 63e plaats (in januari). Het album ‘Up all night’ houdt het langer vol en staat al 20 weken onafgebroken in de Album Top 100, met als hoogste plaats #7 in november. Deze week stijgt het van 44 naar #29. ‘Gotta be’, single #2 is volledig aan ons land voorbij gegaan, maar ‘One thing’ scoort wel. Het moet echter nog blijken of ze hiermee One direction opgaan.

Wesly Bronkhorst wil niet (meer) verward worden met Wesley Klein

Wesly Bronkhorst: Kom allemaal maar in mijn armen (82)

In de Single Top 100 van deze week staan twee nummers van zangers die Wesly heten. De hoogste is Wesley Klein (met e) op #19 met ‘Angel’, zijn vijfde top 20-hit. De andere Wesly heet Bronkhorst (zonder e) en scoort op #82 met ‘Kom allemaal maar in mijn armen’ zijn zesde notering. Zijn grootste hit is nog altijd zijn eerste, ‘De lucht was blauw’, #31 in 2007. Dus een top 20-hit zou voor deze Wesly ook wel leuk zijn. Overigens gebruikt hij, om verwarring te voorkomen met de andere Wesley, vanaf nu als herkenningsteken de initialen WB. Naast deze twee Wesl(e)ys zijn er nog zeker twee meer: Wesley Ponsen en zanger Wesley (zonder achternaam dus, waar we sinds 2008 niets meer van hebben vernomen).

Danny van der Kracht gaat op zomertour in … België

Danny van der Kracht: Dat benne … (88)

Dit jaar zit Danny van der Kracht 25 jaar in het muziekvak. Danny, op Koninginnedag wordt hij 39, begon al met zingen op zijn veertiende. Zijn eerste notering behaalde de man uit Zevenaar, pas vorig jaar met ‘Eenmaal links, eenmaal rechts’, dat een weekje op #88 stond. Op diezelfde positie komt ‘Dat benne’ binnen, waarvan we voor hem hopen dat het niet dezelfde kant op gaat als zijn vorige hit!

Meer succes heeft Danny op andere gebieden, zoals journalist voor het weekblad ‘Party’ en tot voor kort het tijdschrift ‘Sociaal totaal’. Al op zijn zesde schreef hij zijn eerste liedje en inmiddels zijn dat er meer dan 3.000! Ook is hij presentator van ‘Holland Hitland’ op de Gelderse zender Favoriet FM. Daarnaast heeft Danny zijn eigen mediabedrijf Power media & entertainment.

Elk jaar brengt Danny een carnavalssingle uit en dit jaar was dat ‘Dat benne...’. Succes bleef uit, totdat het nummer begin maart door de Belgische zender VBRO (in Nederland vergelijkbaar met RadioNL), werd opgepikt, waar het de meest gedraaide carnavalsnummer is. Inmiddels is Danny door VBRO gevraagd om hun komende zomertoer langs de Belgische kust op te luisteren met zijn liedje.

‘Dat benne …’ is geen eigen nummer, maar een bewerking van ‘Dat benne van die dingen’ van Gerard Derks die het in 1994 opnam voor het album ‘Totaal Oranje’. Je raadt het al: van oorsprong is ‘Dat benne …’ een voetbalnummer.

Antonio gaat op de Duitse tour

Antonio: Kom terug (97)

‘Ik droom’ (#70 in 2011), de vorige single van Antonio, was een nummer van Alan Michael en Johnny Rosenberg (beide muziek) en hemzelf met Frank Verkooyen (tekst). Voor ‘Kom terug’ is Antonio een samenwerking aangegaan met producer Jeroen Dirksen, die in het verleden werkte met Frans Bauer, Thomas Berge, Elz Bakker en heel even met de Amerikaanse soulzanger Arthur Conley, die tot zijn dood in Ruurlo woonde. Dirksen bedacht de naam Thomas Berge, die eigenlijk Chiel Ottink heet. De naam Thomas Berge koos hij met het oog op de Duitse markt.

En op diezelfde Duitse markt komt deze maand een Duitstalige single van de 41-jarige Antonio uit. Een grote Duitse uitgeverij is zeer geïnteresseerd in zijn stem en het gevoel dat hij daar in legt, spreekt ze erg aan.

Jessie Ware zong mee op dancenummers

Jessie Ware: Running (99)

Bijna ieder zichzelf respecterend (internet) radiostation heeft wel een schijf die het de hele week draait. Zo heeft 538 de Alarmschijf, Radio 3 de Megahit, RadioNL de Hollandse Nieuwe en Slam FM de Grand Slam, om er een paar te noemen. Ook Radio 6, ‘de zender die zich volledig richt op soul en jazzmuziek’, heeft zijn eigen schijf, getiteld ‘De schijf van zes’. Halverwege maart was dat ‘Running’ van Jessie Ware.
Een aantal dj’s van Radio 6 is ook op andere stations te horen, waardoor de nummers kans lopen ook daar gedraaid te worden. Onder die dj’s zit ook Gerard Ekdom van 3FM, die in diezelfde week dat het nummer van Jessie Ware ‘de schijf van zes’ was, het nummer ook tot zijn ‘pick of the week’ koos. Hierdoor bereikt het nummer nog een grote publiek. Het gevolg, zij het bescheiden, een notering op #99.

Jessie Ware is geboren in Brixton, Londen, groeide op in Clapham en zat op een privéschool in Dulwich. Op jonge leeftijd luisterde ze veel naar club en garage muziek, en werkte ze mee aan diverse dancenummers. Tot voor kort was ze dan ook meer achtergrondzangeres dan zangeres/componist. Het koste haar veel moeite nummers te schrijven.

‘Running’ is geen dancenummer, maar een soulnummer. Jessie Ware schreef het nummer samen met de houseproducer Julio Bashmore. Met het nummer ‘Sweet talk’ vormt ‘Running’ een eenheid, waarbij ‘Sweet talk’ meer uptempo is. Beide nummers staan op haar album ‘Devotion’, dat in september verschijnt. De opnames vonden plaats gedurende twee weken in november 2011 in the Red Bull studio’s in Londen met Bashmore en Dave Okumu. Op basis van nummers die op haar website zijn te beluisteren, wordt ze wel het Britse antwoord genoemd op de Amerikaanse zangeres Aaliyah, in 2001 overleden tijdens een vliegtuigongeluk.