maandag 9 april 2012

Trijntje Oosterhuis vroeg één nummer en kreeg een heel album

Trijntje Oosterhuis: Happiness (23)

Elke zaterdagmiddag presenteert Frits Spits op Radio 2, ‘De strepen van Spits’. In dit programma beoordeelt Frits nieuwe cd’s, waarbij elk goed nummer een streep van hem krijgt. Krijgen alle nummers op een album een streep, dan is er sprake van strepenbingo. Sinds 2006 is die nog maar vijf keer gevallen waaronder albums van onder andere Amy MacDonald en Caro Emerald.
Afgelopen zaterdag ging het album ‘Wrecks we adore’ van Trijntje Oosterhuis in première en je raad het al, alle tien nummers op het album kregen van Frits een streep. En dus is het album de zesde die de titel ‘strepenbingo’ mag voeren, na Caro Emerald de tweede Nederlandse artiest. Tot en met vrijdag is het album exclusief op Radio 2 te horen. Vanaf vrijdag moet blijken of de cd-koper het album net zo waardeert als Frits, want dan ligt het in de winkels.

niet voor één nummer

‘Wrecks we adore’ is het eerste popalbum van Trijntje Oosterhuis in zeven jaar; ‘See you as I am’ verscheen in 2005. Voor Trijntje breekt met het album dan ook een nieuwe muzikale fase aan en is het ook een beetje terug van lang weggeweest. Dat dankt ze aan Anouk, die haar vorig jaar voorstelde een heel album te gaan maken, toen Trijntje aan Anouk vroeg, of zij een nummer voor haar verzamel-cd ‘We’ve only just begun’ wilde schrijven.

maar een heel album!

Waarop Anouk reageerde met: “Wat? Slechts één nummer? Ik wil een heel album met je maken!” Toch kreeg Anouk niet zonder meer het groene licht. Trijntje: “Als je denkt dat je een plaat kan volschrijven, kom maar door dan. Het is mijn carrière, ik wil het beste. Ik werk met de crème de la crème, denk aan Burt Bacharach.” Anouk moest zich nog wel waarmaken dus. Het resultaat ligt er nu, waarvan ‘Happiness’ de eerste single is.

geen duet

Overigens stamt de samenwerking tussen de twee zangeressen al uit 2010, toen Trijntje de achtergrondzang deed op het nummer ‘Lovedrunk’ van het album ‘For bitter or worse’ van Anouk. Ook werkte Trijntje mee aan ‘For bitter or worse’, het laatste album van Anouk.

Toen op 11 januari 2012 een filmpje verscheen waarin de twee zangeressen samen zongen, werd dan ook al snel gedacht aan een duet. Daar is echter geen sprake van op het album, Anouk leverde een aantal nummers, waarvan ze een deel had klaar liggen, maar die pasten beter bij een zangeres met meer soul zoals Trijntje. Ze produceerde het album samen met Tore Johansson en Martin Gjerstad, die ook al meewerkten aan de laatste twee albums van Anouk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten