vrijdag 21 januari 2022

Hitflits: Frank Boeijen mist opnieuw eerste plaats; Brysa met ‘Amsterdam’, eerste Belg in tien jaar die een #1-notering scoort

In 1987 werd het album Welkom In Utopia van de Frank Boeijen Groep van de eerste plaats gehouden door Bad van Michael Jackson. Anno 2022 is het opnieuw een man die Frank Boeijen de weg naar de eerste plaats verspert. the Weeknd met Dawn FM, die zijn inspiratie voor een groot deel aan Jackson heeft te danken. En dus moet Frank Boeijen opnieuw genoegen nemen met een tweede plaats, nu voor Subliem Gebaar, dat binnenkomt op de tweede plaats van de Album Top 100.
 
nog geen vinyl
 
Het verschil tussen beide albums is slechts 2,18%. Die eerste plaats zat er deze week zeker in voor Subliem Gebaar van Frank Boeijen. Tot gisteren stond het album op de eerste plaats van de voorlopige Album Top 100. Naast de cd is het album nog alleen digitaal uitgebracht. De vinylversie staat gepland voor 29 april. Dan verschijnt Subliem Gebaar in een gelimiteerde oplage van 1250 individueel genummerde exemplaren op transparant blauw gekleurd vinyl. Een eerste plaats in de Vinyl 33 kan hem dan bijna niet ontgaan.
 
geen talentenjachten
 
“Laat mij maar gewoon liedjes zingen”, zei Frank Boeijen een paar jaar geleden toen hij als coach en jurylid uitgenodigd werd voor diverse talentenjachten, waaronder The Voice of Holland. Hij bedankte echter voor de eer. Destijds wist nog niemand van de misstanden rond het programma, die deze week naar buiten kwamen.
Liedjes zingen, dat kon en kan Frank Boeijen, inmiddels 64 jaar als geen ander. In 2018 verscheen zijn voorlaatste album Palermo dat de vijfde plaats bereikte. De afgelopen twee coronajaren, waarin hij nauwelijks kon optreden, schreef hij samen met pianist Ton Snijders de dertien liedjes van Subliem Gebaar.
 
30 keer Frank Boeijen
 
Subliem Gebaar is, inclusief de albums die hij maakte met de Frank Boeijen Groep en een aantal verzamelalbum, zijn dertigste album. Morgenmiddag, zaterdag 22 januari, is Frank Boeijen te gast in Muziekcafé op NPO Radio 2. Op 11 februari start zijn theatertoer door Nederland en België, die op 27 en 28 mei wordt afgesloten in de schouwburg in Nijmegen.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   the Weeknd: Dawn FM (nog niet fysiek beschikbaar) *** tweede week op #1 ***
2. EW  Frank Boeijen: Subliem Gebaar (94), op 2,18%
3. (2)   Ed Sheeran: = (Equals) (17)
4. (3)   Adele: 30 (40)
5. (6)   Soundtrack: Encanto (3)
 
Na in totaal zes weken in twee series (5+1), moet Adele met 30 opnieuw de eerste plaats afstaan in de Vinyl 33. De nieuwe #1 in deze lijst is Fragments, het zevende album van de Brit Simon Green, ofwel Bonobo. In 2017 was Bonobo heel dicht bij de eerste plaats, toen zijn album Migration van de eerste plaats werd gehouden door Blue & Lonesome van the Rolling Stones. Mede dankzij de vinylverkopen, komt Fragments van Bonobo binnen op de negende plaats van de Album Top 100 (66% fysiek).
 

Gaan we over naar de andere nieuwe noteringen van deze week, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums. Dat zijn de volgende:
#51 Frank Ocean: Channel Orange (3)
Dit album stamt uit 2012 en bereikte toen de dertiende plaats. Het album gaat nu op herhaling dankzij het succes van het nummer ‘Lost’ (zie onder singles)
 
#68 Cordae: From A Birds Eye View (0)
Tweede album van de 24-jarige Cordae Amari Dunston, ofwel de Amerikaanse rapper Cordae. The Lost Boy, zijn eerste album, deed het stukken beter met een 25e plaats in 2019.
 
#71 David Bowie: Low – 45th Anniversary Edition (100)
Het originele album stond in 1977 drie weken op de zesde plaats
 
#89 the Wombats: Fix Yourself, Not the World (68)
 
#90 Karma K: Most Wanted Things (0)
Karma K is een drillrapper uit Amsterdam die de spil vormt van KSB, ofwel de Kikkensteinbende. Zijn echte naam is Eliah Kammeron (20).
 
SINGLES
 
Na twee weken ‘Dat Heb Jij Gedaan’ van Meau (in december stond het nummer ook al een weekje op #1, in totaal dus drie), heeft de Single Top 100 een nieuwe aanvoerder. Wat heet, het zijn er vier: Christian D feat. $hirak, Brysa & Ashafar met ‘Amsterdam’. Na Flemming (deze week op #4), is dit collectief in korte tijd de tweede act dat met een nummer over Amsterdam scoort. In totaal scoort een nummer over ‘Amsterdam’ voor de vijfde keer, maar de eerste keer bovenaan.
Voor producer $hirak (Julien Willemsen) en rapper Ashafar (Zakaria Abouazzaoui) is ‘Amsterdam’ hun tweede #1-notering. $hirak scoorde met ‘Miljonair’ feat. SBMG, Lil’ Kleine, Boef en Ronnie Flex (in 2018) en ‘Uhuh’ feat.  Ronnie Flex, Yssi B & Lil Kleine (2021). Ashafar met ‘Nooit Thuis’ met Boef en met ‘Scooter’ met Yssi B feat. Qlas & Blacka & ADF Samski (beide in 2020).
 
Voor zowel Christian D (Emanuel Cristian D Doru) als Brysa (Sabry Brysa Verhoeven ) is ‘Amsterdam’ hun eerste #1-notering. In november 2021 kwam hun nummer  ‘Le Bled’ niet hoger dan de veertiende plaats. Brysa is afkomstig uit het Belgische Kessel en is de eerste Belg in tien jaar die een #1-notering scoort in ons land. De voorlaatste Belg, waren er drie: de groep Triggerfinger met ‘I Follow Rivers’, dat in 2021 negen weken op de eerste plaats stond.
 
SINGLE TOP 5
 
1. EW  Christian D feat. $hirak, Brysa & Ashafar: Amsterdam *** eerste week op #1 ***
2. (1)   Meau: Dat Heb Jij Gedaan (op 9,9%)
3. (2)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook
4. (3)   Flemming: Amsterdam
5. (4)   Gayle: Abcdefu
 
Zeventien hits scoorde de Amerikaanse band Imagine Dragons, maar een top 10-notering zat daar nog niet bij. Hoogste plaats was een twaalfde voor ‘Enemy’ x JID, dat vorige week doorsteeg naar de twaalfde plaats. Deze week stijgt het nummer naar de tiende plaats en scoren beide acts hun eerste top 10-notering. Het nummer komt uit de animeserie 'Arcane League of Legends'
 


Met ‘Santé’ (#27 in oktober en deze week op herhaling op #94) maakte Stromae zijn comeback na een afwezigheid van acht jaar. ‘L’enfer’, vorige week op #47, gaat ‘Santé’ in de tweede week al voorbij en stijgt naar de twaalfde plaats. Volgende week top 10?
 
Rest ons de overige eerste weeks noteringen van deze week. Daar komen ze:
#32 Mula B & Trobi: Coke In De Uitverkoop
 
#53 Frank Ocean: Lost
In de Album Top 100 gaat zijn album Channel Orange uit 2012 op herhaling. ‘Lost’ is afkomstig van dat album en scoort nu dankzij TiKTok. Het nummer is na ‘Slide’ met Calvin Harris & Migos (#21 in 2017), pas de tweede notering voor Ocean.
 
#67 Bizzey feat. Kraantje Pappie & Immo: Hockeymeisjes
#86 the Weeknd: Out Of Time
Dit is het vierde track van het #1-album Dawn FM. Vanwege de 3-trackregel is ‘How Do I Make You Love Me?’, vorige week op #44, verdwenen en komt ‘Out Of Time’ daarvoor in de plaats.
 
#93 Alesso & Katy Perry: When I’m Gone
Eerste notering in drie jaar voor Katy Perry. Haar voorlaatste hitje was ‘Small Talk’ (#86 in 2019). Voor een echte klapper van Perry moeten we teruggaan naar 2017, toen ze met ‘Feels’ van Calvin Harris feat. Pharrell Williams & Big Sean, haar zevende top 10-notering scoorde.
De Zweedse dj/producer Alesso stond vorig jaar nog genoteerd met ‘Leave A Little Love’ met Armin van Buuren (#62). De grootste hit voor Alesso is nog altijd ‘Heroes (We Could Be)’ (#18 in 2014).
 
Alle noteringen in bovengenoemde lijsten vind je op Dutch Charts.
 
Wijzen we je nog even op de Megajaarman met de jaarlijsten van 2021, analyses, statistieken en buitenlandse overzichten onder het kopje Het Hitjaar 2021. De linkjes naar de jaarlijsten werken weer.