vrijdag 4 mei 2018

Hitflits: Post Malone is Nederlandse hiphoppers Lijpe & Ismo te snel af en scoort eerste #1-album.

Met ‘Rockstar’ stond de Amerikaanse rapper Post Malone feat. 21 Savage in september en oktober 2017 vier weken lang op de tweede plaats van de Single Top 100. Destijds werd hij van de eerste plaats gehouden door Sevn Alias feat. Lil’ Kleine & Boef met ‘Patsergedrag’ en Josylvio met ‘Ride Or Die’.

In de Album Top 100 lukt het Post Malone wél om Nederlandse hiphoppers voor te blijven, want daarin komt zijn album Beerbongs& Bentleys binnen op de eerste plaats. Lijpe x Ismo daarentegen moeten genoegen nemen met een tweede plaats voor hun album Tijdloos.
Voor Austin Richard Post, ofwel Post Malone, is de eerste plaats een verbetering ten opzichte van zijn eerste album Stoney, want dat kwam vorig jaar niet hoger dan de 37e plaats. In juli 2017 bereikte het album alsnog de eerste plaats, maar dan in de Midprice Top 30, de lijst met goedkoop geprijsde albums.

record aantal streams

Records zijn er om te worden gebroken, maar de laatste tijd gaat het wel erg hard. Vorige week nog verbrak J. Cole met zijn album K.O.D. met 36,7 miljoen streams het record van More Life van Drake. Deze week gaat Post Malone ver over het record van J. Cole, want zijn album Beerbongs & Bentleys werd alleen in de Verenigde Staten van Amerika 47,9 miljoen keer gestreamd. En dan hebben we het alleen nog maar over de cijfers van Spptify. Het zal niet lang duren eer ook dat record weer wordt gebroken. In juni komt Drake met een nieuw album, dus dat wordt een eitje voor de Canadese rapper.

ALBUM TOP 5

1. EW  Post Malone: Beerbongs & Bentleys
2. EW  Lijpe x Ismo: Tijdloos (op bijna 49%)
3. (1)   Esko: Beats By Esko
4. (5)   Josylvio: Hello Cash
5. (4)   Kevin: Lente

Divide van Ed Sheeran stijgt in de 61e week van de elfde naar de zevende plaats en dankt dit aan de singlerelease van het nummer ‘Happier’.

Aanstaande donderdag staat Waylon in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival in Lissabon. Hij moet dan met ‘Outlaw In ‘Em’ genoeg punten scoren om twee dagen later het liedje nogmaals te mogen zingen tijdens de finale. Inmiddels neemt de songfestivalkoorts al weer toe in den lande. Zijn #1-album The World Can Wait zakt weliswaar naar de elfde plaats, maar komt in de Vinyl 33 binnen op de eerste plaats. Een voorbode?

Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week.
#15 Helene Fischer: Live – Die Arena-Tournee
#17 Anne-Marie: Speak Your Mind
#20 Janelle Monaé: Dirty Computer
#29 Van Morrison and Joey Defrance: You’re Driving Me Crazy
#86 Willie Nelson: Last Man Standing
#87 Michelle David: The Gospel Sessions Vol. 3

True Stories, het album van wijlen Avicii, zakt van de tiende naar de twaalfde plaats.

SINGLES

Het is Calvin Harris & Dua Lipa nog niet gelukt om hun single ‘One Kiss’ op de eerste plaats te krijgen in de Single Top 100. Ook al neemt de kracht van de nummers van Esko snel af, zijn album Beats By Esko is de eerste plaats al weer kwijt, blijft ‘Hey Meisje’ van Esko, Josylvio & Hansie het populairste nummer van het album en is ook de afgelopen week het meest gestreamd en gedownload en dus blijft het op de eerste plaats staan.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Esko, Josylvio & Hansie: Hey Meisje
2. (2)   Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss (op bijna 4%)
3. (3)   Kraantje Pappie: Lil Craney
4. (4)   Ariana Grande: No Tears Left To Cry
5. (7)   Hardwell, Bizzey, Lil’ Kleine & Chiv: Ze Willem Mee

Nog maar een maand geleden kwam hun vorige single ‘Drip’ met Dopebwoy & Leafs binnen op de vierde plaats. Deze week scoort het kwartet van SFB, geholpen door Murda & Spanker, hun volgende top 10-hit. ‘Shutdown’ komt nog net binnen op de tiende plaats en levert SFB hun vijfde top 10-notering op. Voor zowel Murda als Spanker is ‘Shutdown’ hun eerste top 10-notering. Afgelopen vrijdag verscheen het album Reset the Levels III van SFB, dat volgende week hoge ogen zal gooien in de nieuwe Album Top 100.

In de Album Top 100 van deze week pakt Post Malone met zijn album Beerbongs& Bentleys de eerste plaats. De track ‘Psycho’ feat. Ty Dolla $ign, deze week op de zestiende plaats, blijkt het populairste nummer te zijn. Gevolgd door nog vijftien andere tracks. Hier volgen ze allemaal:
#16 (36) Psycho feat. Ty Dolla $ign
#21 Better Now
#33 Paranoid
#36 Rockstar feat. 21 Savage (op herhalng)
#41 Spoil My Night feat. Swae Lee
#54 Rich & Sad
#60 Over Now
#61 Ball For Me feat. Nicki Minaj
#63 Zack and Codeine
#65 Same Bitches feat. G-Eazy & YG
#66 Stay
#72 Takin’ Shots
#79 Otherside
#80 Candy Paint
#86 92 Explorer
#94 Blame It On Me
Twee tracks van het album hebben het (nog) niet gehaald en staan in de Bubbling Under, de wachtkamer van de Single Top 100:
#112 Suger Wrath
#148 Jonestown

Van de elf nummers die vorige week op herhaling gingen van wijlen Avicii,. blijven er deze week zes over:
#20 (11) Wake Me Up!
#29 (13) Without You feat. Sandro Cavazza
#39 (18) Levels
#40 (22) Lonely Together feat. Rita Ora
#57 (24) Waiting For Love
#80 (30) Hey Brother

Resten nog de andere eerste weeks en dat er maar eentje:
#95 Lijpe x Ismo: Zeg Me

Ja ja, er komt weer een mooi weekend aan en wij gaan daar zeker van genieten. Buiten de vijftien Post Malone albumtracks en de noteringen van SFB-Murda-Spanker en Lijpe x Ismo valt er weinig te beleven in de Single Top 100. Esko blijft ook nog #1, dus is er dit weekend geen nieuwe Megaman. Wel melden we ons nog even met een nieuwe editie van de albumflitsen.
Zaterdag is het 5 mei, Bevrijdingsdag. Op die dag worden op veertien plaatsen in het land Bevrijdingsfestivals gehouden. My Baby, Ronnie Flex en Fedde le Grand zijn dit jaar de ambassadeurs van de vrijheid en zullen per helikopter ieder een aantal van die festivals bezoeken. Als je de mogelijkheid hebt, ga er dan heen, want naast muziek is er van alles te beleven. Vier je vrijheid!

zondag 29 april 2018

Megaman bij week 17 – 28 april 2018

Hiphopproducer Esko scoort zelf een #1-hit

En verder in deze Megaman:
-          grootste hit voor Ariana Grande
-          1,2,3: zomerhit in wording

Niet alleen een #1-hit voor Esko met ‘Hey Meisje’, maar met Beats By Esko pakt de producer ook de eerste plaats in de Album Top 100. Wat er verder gebeurde in de albumlijst, kun je op je gemak lezen in de albumflitsen van deze week.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Hiphopproducer Esko scoort zelf een #1-hit

#1 Esko, Josylvio & Hansie: Hey Meisje
    *** hoogste eerste week / eerste week op #1 ***

Deze week is het opnieuw een Nederlandse hiphopplaat dat een popnummer (‘One Kiss’ van Calvin Harris & Dua Lipa) de eerste plaats verspert. Geen hiphop artiest echter, maar een hiphop producer: Esko, alter ego van de 24-jarige Stacey Walroud uit Almere. Samen met Bart van Houten startte Esko in 2014 het label Van Klasse. Doel: jongeren een platform geven om hun talenten te ontwikkelen.

Tot voor kort was Esko vooral de succesvolle producer van onder andere Josylvio, Sevn Alias en Jonna Fraser. Met Josylvio scoorde Esko zelfs de #1-hit ‘Ride Or Die’. Maar deze week scoort Esko ook zelf een #1-hit met ‘Hey Meisje’ met zang van Josylvio en raps van Hansie.
Esko over de totstandkoming van het nummer: “Met Josylvio heb ik ‘Hey Meisje’ gemaakt en ik heb hem duidelijk van te voren gezegd van: “Ey bro, ik heb één breed nummer nodig voor op de radio. Let’s get it. Van Klasse-member Hansie (“Daar ben ik echt blij om, dat is m’n day one!”) is een glansrol toebedeeld.”

dertiende album

Behalve de #1-hit ‘Hey Meisje’, scoort Esko ook nog een eerste plaats in de Album Top 100 met Beats By Esko, waar natuurlijk zijn eigen artiesten aan meewerkten. Een dubbelslag dus voor Esko. Daarnaast krijgen alle twaalf nummers van het album ook een notering in de Single Top 100, waarmee hij de dertiende in de rij is. Hier volgen de nummers:
#1 Hey Meisje, met Josylvio & Hansie (= Hans Grants)
#38 (63) Lijst feat. Bartofso, 3Robi & Mula B
#40 Money Dance feat. Jonna Fraser & Jacin Trill
#43 Dichterbij feat. Josylvio & Sevn Alias
#45 Kuifje feat. Jonna Fraser, Adje, Keizer & Woenzelaar (= Adnan El Yazidi uit Woensel)
#52 Evoluatie feat. Bokoesam & Famke Louise
#54 Doe Je Research feat. SBMG
#58 Knowledje feat. Emms, Hef & Kevin
#59 Half 8 feat. Ronnie Flex & Idaly
#60 Zo Niet Mij feat. Latifah & Sevn Alias
#63 Bye Bye Bye feat. Josylvio, Lauwtje & Jermaine Niffer
Lauwtje is een vrouwelijke rapper ontdekt door Esko. Ze begon voor de grap met freestylen. Josylvio was niet aanwezig toen Lauwtje haar deel rapte.

#71 Hooptie Money met JoeyAK, MocorManiac & Cho (gaat op herhaling)

Noemen we gelijk nog even de andere rap/hiphop hits van deze week:
#65 Leafs feat. Ramiks: Swish
#69/#88 J. Cole: KOD / ATM

grootste hit voor Ariana Grande

#4 Ariana Grande: No Tears Left To Cry

Op 22 mei is het precies een jaar geleden dat na het concert van Ariana Grande in Machester een zelfmoordterrorist een aanslag pleegde waarbij 23 bezoekers, vooral kinderen, om het leven kwamen. Een maand daarna, op 4 juni 2017, organiseerde Grande een benefietconcert voor de nabestaanden, dat zo’n 10 miljoen pond opleverde.

Ook Ariana Grande was van slag en lange tijd niet bezig met nieuwe muziek. Eind 2017 pakte ze de draad weer op en schreef het nummer ‘No Tears Left To Cry’. Daarin vertelt ze dat ze geen tranen meer over heeft om te huilen en dat ze klaar is om weer door te gaan met het leven.
‘No Tears Left To Cry’ schreef de Amerikaanse zangeres samen met Savan Kotecha en zijn producers Max Martin en Ilya Salmanzadeh. Allen werkten al eerder met/voor Grande, onder andere op ‘Bang Bang’ met Jessie J feat. Nicki Minaj (#7 in 2014).

Hoewel Ariana Grande er al 21 hits op heeft zitten, kwam ze nooit hoger dan de zesde plaats, in 2014 met ‘Break Free’ feat. Zedd. ‘No Tears Left To Cry’ is dan ook haar grootste hit en de voorloper van haar vierde studioalbum.

1,2,3: zomerhit in wording

#95 Sofia Reyes feat. Jason Derulo & De La Ghetto: 1,2,3

Nu nog maar op #95, maar we kijken niet gek op als ‘I,2,3’ van Sofia Reyes feat. Jason Derulo & De La Ghetto, als de zon weer begint te schijnen, flink hoger zal komen. ‘I,2,3’ is al de negentiende notering voor Jason Derulo, maar pas de eerste voor zowel Sofia Reyes als De La Ghetto. Tijd voor een kennismaking dus.

Sofia Reyes (Monterry, Nuevo León, Mexico, 25 september 1995) is een Mexicaanse  zangeres. Op haar achtste zag haar vader de muzikaliteit van zijn dochter en zorgde dat ze muziekles en pianoles kreeg. Op haar tiende schreef ze samen met haar vader haar eerste nummers.
Covers van andere artiesten, waaronder ‘Wreckingball’ van Miley Cyrus zette ze op YouTube en trokken de aandacht. Op haar zeventiende verhuisde ze naar Los Angeles om te werken aan haar droom: zangeres worden. In 2013 bracht ze haar single ‘Now Forever’ feat. Khleo Thomas uit.

Achter De La Ghetto, zit de 33-jarige Rafael Castillo, geboren in New York, opgegroeid in San Juan, Puerto Rico. In 2004 vormde Castillo samen met Austin Santos (reggaeton artiest Arcángel) het duo Arcángel  & De La Ghetto. Twee jaar later viel het duo uit elkaar en een jaar later werkte De La Ghetto mee aan singles van andere reggaeton artiesten. In 2008 bracht De La Ghetto het album Masacre Musical uit.

Albumflitsen bij week 17 - 28 april 2018

Afgelopen donderdag meldden we in de Hitflits dat de Nederlandse hiphopproducer Esko de eerste plaats pakte in de Album Top 100. Wat er verder gebeurde in de Album Top 100, lees je hier in een nieuwe editie van de albumflitsen, met onder andere: een soloalbum van Sharon den Andel, de terugkeer van Gruppo Sportivo en het debuut van Naaz.

#2 J. Cole: Kod
Zoals het nu lijkt, zal KOD, het vijfde studioalbum van de Amerikaanse rapper J. Cole, binnenkomen op de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst. In de afgelopen week werden de nummers van het album 320 miljoen keer gestreamd, dat staat voor zo’n 375.000 aantal verkochte albums. Bij ons is KOD zijn meest succesvolle album; 4 Your Eyez Only kwam vorig jaar tot de achtste plaats.

KOD staat voor Kids On Drugs, King Overdosed en Kill Our Demons. Niet zomaar wat dus. Het is de 33-jarige Jermaine Lamarr Cole, de volledige naam van J. Cole, ernst. Cole maakt zich zorgen over de kinderen die naar muziek luisteren die het gebruik van drugs verheerlijkt, vooral kinderen die een hoog risico lopen in de getto's van Amerika. Cole doet dit alles niet door veroordelend te zijn, maar uit oprechte zorg voor de jeugd. King Overdosed, slaat ook op J. Cole zelf, zijn verslavingen aan drank, telefoon, vrouwen.

#3 My Indigo: My Indigo
Single ‘My Indigo’ van My Indigo werd in november 2017 direct opgepakt door NPO Radio 2, die het tot Top Song bombardeerde. En nu is er dan een heel album van My Indigo, het soloproject van Sharon den Adel, frontvrouw van Within Temptation (WT).
Fans van de band hoeven niet bang te zijn dat My Indigo het einde betekent van WT. Den Andel was na twintig jaar even toe aan iets anders. Na het album Hydra (#1 bij ons én #1 in de Amerikaanse rocklijst in 2014) en de gelijknamige tournee, vroeg het thuisfront haar aandacht. Na een tijdje kwam ze tot het schrijven van nummers, maar die pasten minder bij WT, en dus werkte ze verder aan een soloalbum.

#12 A Perfect Circle: Eat The Elephant
De notering voor Eat The Elephant dankt de Amerikaanse rockband A Perfect Circle aan een combinatie van vinyl én cd-verkopen, met een verhouding 1:3. Eat The Elephant is hun vierde studioalbum en het eerste album sinds eMOTIVe (#46 in 2004). Meningsverschillen tussen zanger Maynard James Keenan en gitarist Billy Howerdel en andere projecten zorgden voor de vertraging. Naast zanger van A Perfect Circle, is Keenan ook zanger van de bands Tool en Puscifer.

Na veertien jaar afwezigheid belonen de fans van A Perfect Circle hun groep met de hoogste notering ooit, want Eat The Elephant komt binnen op de twaalfde plaats, vijf plaatsen hoger dan Thirteenth Step uit 2003.

#16 Sting & Shaggy: 44/876
Er wordt flink uitgepakt met de release van  44/876, het album dat Sting maakte met Shaggy. Bij deluxe box krijg je er de cd Live at Shaggy & Friends, Kingston, Jamaica bij, met zes nummers, waaronder drie live nummers van Sting, eentje van the Police en de live versie van ‘Don't Make Me Wait’, de single van Sting & Shaggy. Daarnaast ook nog een bijna half uur durend interview met beide zangers.

De samenwerking tussen Sting en Shaggy kwam tot stand door een actie van Martin Kierszenbaum, in de jaren ’90 de man achter de hitsuccessen van Orville Burrell, ofwel reggaezanger Shaggy. Kierszenbaum is tegenwoordig manager van Gordon Sumner, ofwel Sting. Kierszenbaum liet Sting een nieuw nummer horen van Shaggy, waarna Sting contact zocht met de reggaezanger, dat resulteerde in de opnames van het album 44/876. De titel verwijst naar de netnummers van Groot-Brittannië respectievelijk Jamaica.

#44 Young Gun Silver Fox: AM Waves
Als je van de muziek van the Eagles, the Doobie Brothers of Hall & Oates houdt, dan is de muziek van Young Gun Silver Fox vast ook iets voor jou. Het duo bestaat uit de Amerikaanse producer Shawn Lee (Young Gun) en de Britse muzikant Andy Platts (Silver Fox). Beiden hebben hun muzikale sporen al lang verdiend.

Lee als producer van onder andere Lana Del Rey en Amy Winehouse, als componist van filmscores en tv-series zoals ‘Ocean’s Thirteen’ en ‘CSI’ én als componist van hits voor Sugababes en Girls Aloud.
Platts, geboren in een militair ziekenhuis in Kowloon, Hong Kong,  is leadzanger van de funk-soulband Mamas Gun. Hij is één van de drie componisten van ‘The Escapist’ van Waylon (#27 in 2011), schreef ‘Breaking Away’ van Lisa Lois en schreef en produceerde het album Amaury van Wouter Hamel (#37 in 2017).

Wat Young Gun Silver Fox in 2015 niet lukte met hun debuutalbum West End Coast, een albumnotering, lukt nu wel met het tweede album AM Waves, want dat komt binnen op de 44e plaats. Dat danken ze vooral aan NPO Radio 2, dat hun muziek veel draait. DJ Gerard Ekdom koos de single ‘Take It Or Leave It’, dat veel doet denken aan ‘What A Fool Believes’ van the Doobie Brothers, de afgelopen week tot zijn Vijf Sterenplaat. In novermber doet Young Gun Silver Fox een tour door onze land.

#46 Gruppo Sportivo: Great
Het is veertig jaar geleden dat 10 Mistakes het debuutalbum van de Haagse groep Gruppo Sportivo uitkwam. Het album stond in totaal zestien weken genoteerd met als hoogste plaats #16. Back To 78, de opvolger, verscheen nog aan het einde van 1978, hield het 28 weken vol en stond drie weken achtereen op de derde plaats. Er volgden nog een aantal albums, maar het succes van Back To 78 kon niet meer worden geëvenaard. In juni 2013 kondigde de groep te stoppen met optredens en op 28 december vond in Haarlem het laatste optreden plaats.

Oprichter Hans Vandenburg is altijd doorgegaan met muziek maken. Eind 2017 kondigde hij aan dat zijn groep weer bij elkaar komt, een nieuw album uitbrengt én weer gaat optreden.
Het nieuwe album heet Great (een knipoog naar Trump / make Gruppo Sportivo Great again) en bevat twaalf nummers, waaronder het nummer ‘Oh Carolina’ dat de groep al in de jaren ’80 speelde, maar nooit op een album verscheen. Omdat de band het altijd al een te gekke song vond, en het thema actueler is dan ooit (opblaaspop), is een nieuwe versie opgenomen voor het album. Anno 2018 bestaat Gruppo Sportivo naast Vandenburg, uit Joris Lutz (bas), Max Mollinger (drums), Peter Calicher (toetsen) en Inge Bonthond en Lies Schilp (zang, de Bombita’s).

#82 Naaz: Bits Of Naaz
In augustus 2014 deed Naaz Mohammed (Gorinchem, 8 juni 1998) op 16-jarige leeftijd mee aan Holland’s Got Talent. Ze zong daarin het nummer ‘Nobody Said’, dat gaat over de tijd dat ze op school werd gepest omdat ze één van de weinige meisjes was die niet Nederlands was.
Haar Koerdische ouders vluchtten tijdens de Golfoorlog uit Irak. Door het pesten sloot ze zich op in haar kamer waar ze gedichten schreef en liedjes.

Twee maanden later stond ze in de finale van de talentenjacht, met het zelfgeschreven nummer ‘Who I Am’. Hoewel ze de finale niet won, de winst ging naar de 81-jarige León Lissitza, ging ze door met liedjes schrijven.

Haar doorbraak kwam in 2017 met het nummer ‘Words’ dat door 3FM werd verkozen tot Megahit. Vervolgens nodigde streamingplatform Spotify haar uit voor een speciale Spotify sessie in New York, waarbij twee nummers werden opgenomen: ‘Loving Love’ en ‘Ultralight Beam’. ‘Loving Love’ werd in navolging van ‘Words’ en ‘Up to Something’ ook Megahit.
Deze drie Megahits staan met nog vijf andere nummers op de EP Bits Of Naaz. Van alle acht nummers schreef ze de tekst zelf, van een aantal de muziek en deels produceerde ze de nummers ook nog. Kortom, Naaz weet wat én hoe ze het wil. In arpil kreeg Naaz twee Edisons, eentje voor Nieuwkomer en eentje voor de videoclip bij het nummer ‘Words’. OP 5 oktober staat Naaz in Paradiso in Amsterdam.

#71 Neil Young + Promise of the Real: Paradox
De Canadese musicus Neil Young scoort deze week met twee albums. Op #85 komt Roxy – Tonight’s The Night Live binnen, dat alleen op vinyl is uitgebracht en derhalve een zesde plaats inneemt van de Vinyl 33. Roxy – Tonight’s The Night Live is opgenomen van 20-22 september 1973 in de Roxy in Los Angeles.
De tweede notering deze week van Neil Young, Paradox met Promise of the Real, betreft de soundtrack van de western annex muziekfilm ‘Paradox’ van de Amerikaanse actrice/regisseur Daryl Hannah. Young verzorgt niet alleen de muziek, maar speelt ook zelf in de film, samen met countrylegende Willy Nelson. Diens zoon, Lukas Nelson, is ook van de partij, want hij vormt samen met Anthony Logerfo, Corey McCormick en Tato Melgar, de groep Promise of the Real. De film is gemaakt voor het streamingplatform Nerflix.

#99 Nines: Crop Circle
Crop Circle is het tweede album van de Britse rapper Nines (= Courtney Freckleton, Harlesden, een wijk in Noord-West Londen, 17 januari 1990). In de aanloop naar het album heeft de rapper ook een documentaire uitgebracht met dezelfde naam.