zondag 29 april 2018

Albumflitsen bij week 17 - 28 april 2018

Afgelopen donderdag meldden we in de Hitflits dat de Nederlandse hiphopproducer Esko de eerste plaats pakte in de Album Top 100. Wat er verder gebeurde in de Album Top 100, lees je hier in een nieuwe editie van de albumflitsen, met onder andere: een soloalbum van Sharon den Andel, de terugkeer van Gruppo Sportivo en het debuut van Naaz.

#2 J. Cole: Kod
Zoals het nu lijkt, zal KOD, het vijfde studioalbum van de Amerikaanse rapper J. Cole, binnenkomen op de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijst. In de afgelopen week werden de nummers van het album 320 miljoen keer gestreamd, dat staat voor zo’n 375.000 aantal verkochte albums. Bij ons is KOD zijn meest succesvolle album; 4 Your Eyez Only kwam vorig jaar tot de achtste plaats.

KOD staat voor Kids On Drugs, King Overdosed en Kill Our Demons. Niet zomaar wat dus. Het is de 33-jarige Jermaine Lamarr Cole, de volledige naam van J. Cole, ernst. Cole maakt zich zorgen over de kinderen die naar muziek luisteren die het gebruik van drugs verheerlijkt, vooral kinderen die een hoog risico lopen in de getto's van Amerika. Cole doet dit alles niet door veroordelend te zijn, maar uit oprechte zorg voor de jeugd. King Overdosed, slaat ook op J. Cole zelf, zijn verslavingen aan drank, telefoon, vrouwen.

#3 My Indigo: My Indigo
Single ‘My Indigo’ van My Indigo werd in november 2017 direct opgepakt door NPO Radio 2, die het tot Top Song bombardeerde. En nu is er dan een heel album van My Indigo, het soloproject van Sharon den Adel, frontvrouw van Within Temptation (WT).
Fans van de band hoeven niet bang te zijn dat My Indigo het einde betekent van WT. Den Andel was na twintig jaar even toe aan iets anders. Na het album Hydra (#1 bij ons én #1 in de Amerikaanse rocklijst in 2014) en de gelijknamige tournee, vroeg het thuisfront haar aandacht. Na een tijdje kwam ze tot het schrijven van nummers, maar die pasten minder bij WT, en dus werkte ze verder aan een soloalbum.

#12 A Perfect Circle: Eat The Elephant
De notering voor Eat The Elephant dankt de Amerikaanse rockband A Perfect Circle aan een combinatie van vinyl én cd-verkopen, met een verhouding 1:3. Eat The Elephant is hun vierde studioalbum en het eerste album sinds eMOTIVe (#46 in 2004). Meningsverschillen tussen zanger Maynard James Keenan en gitarist Billy Howerdel en andere projecten zorgden voor de vertraging. Naast zanger van A Perfect Circle, is Keenan ook zanger van de bands Tool en Puscifer.

Na veertien jaar afwezigheid belonen de fans van A Perfect Circle hun groep met de hoogste notering ooit, want Eat The Elephant komt binnen op de twaalfde plaats, vijf plaatsen hoger dan Thirteenth Step uit 2003.

#16 Sting & Shaggy: 44/876
Er wordt flink uitgepakt met de release van  44/876, het album dat Sting maakte met Shaggy. Bij deluxe box krijg je er de cd Live at Shaggy & Friends, Kingston, Jamaica bij, met zes nummers, waaronder drie live nummers van Sting, eentje van the Police en de live versie van ‘Don't Make Me Wait’, de single van Sting & Shaggy. Daarnaast ook nog een bijna half uur durend interview met beide zangers.

De samenwerking tussen Sting en Shaggy kwam tot stand door een actie van Martin Kierszenbaum, in de jaren ’90 de man achter de hitsuccessen van Orville Burrell, ofwel reggaezanger Shaggy. Kierszenbaum is tegenwoordig manager van Gordon Sumner, ofwel Sting. Kierszenbaum liet Sting een nieuw nummer horen van Shaggy, waarna Sting contact zocht met de reggaezanger, dat resulteerde in de opnames van het album 44/876. De titel verwijst naar de netnummers van Groot-Brittannië respectievelijk Jamaica.

#44 Young Gun Silver Fox: AM Waves
Als je van de muziek van the Eagles, the Doobie Brothers of Hall & Oates houdt, dan is de muziek van Young Gun Silver Fox vast ook iets voor jou. Het duo bestaat uit de Amerikaanse producer Shawn Lee (Young Gun) en de Britse muzikant Andy Platts (Silver Fox). Beiden hebben hun muzikale sporen al lang verdiend.

Lee als producer van onder andere Lana Del Rey en Amy Winehouse, als componist van filmscores en tv-series zoals ‘Ocean’s Thirteen’ en ‘CSI’ én als componist van hits voor Sugababes en Girls Aloud.
Platts, geboren in een militair ziekenhuis in Kowloon, Hong Kong,  is leadzanger van de funk-soulband Mamas Gun. Hij is één van de drie componisten van ‘The Escapist’ van Waylon (#27 in 2011), schreef ‘Breaking Away’ van Lisa Lois en schreef en produceerde het album Amaury van Wouter Hamel (#37 in 2017).

Wat Young Gun Silver Fox in 2015 niet lukte met hun debuutalbum West End Coast, een albumnotering, lukt nu wel met het tweede album AM Waves, want dat komt binnen op de 44e plaats. Dat danken ze vooral aan NPO Radio 2, dat hun muziek veel draait. DJ Gerard Ekdom koos de single ‘Take It Or Leave It’, dat veel doet denken aan ‘What A Fool Believes’ van the Doobie Brothers, de afgelopen week tot zijn Vijf Sterenplaat. In novermber doet Young Gun Silver Fox een tour door onze land.

#46 Gruppo Sportivo: Great
Het is veertig jaar geleden dat 10 Mistakes het debuutalbum van de Haagse groep Gruppo Sportivo uitkwam. Het album stond in totaal zestien weken genoteerd met als hoogste plaats #16. Back To 78, de opvolger, verscheen nog aan het einde van 1978, hield het 28 weken vol en stond drie weken achtereen op de derde plaats. Er volgden nog een aantal albums, maar het succes van Back To 78 kon niet meer worden geëvenaard. In juni 2013 kondigde de groep te stoppen met optredens en op 28 december vond in Haarlem het laatste optreden plaats.

Oprichter Hans Vandenburg is altijd doorgegaan met muziek maken. Eind 2017 kondigde hij aan dat zijn groep weer bij elkaar komt, een nieuw album uitbrengt én weer gaat optreden.
Het nieuwe album heet Great (een knipoog naar Trump / make Gruppo Sportivo Great again) en bevat twaalf nummers, waaronder het nummer ‘Oh Carolina’ dat de groep al in de jaren ’80 speelde, maar nooit op een album verscheen. Omdat de band het altijd al een te gekke song vond, en het thema actueler is dan ooit (opblaaspop), is een nieuwe versie opgenomen voor het album. Anno 2018 bestaat Gruppo Sportivo naast Vandenburg, uit Joris Lutz (bas), Max Mollinger (drums), Peter Calicher (toetsen) en Inge Bonthond en Lies Schilp (zang, de Bombita’s).

#82 Naaz: Bits Of Naaz
In augustus 2014 deed Naaz Mohammed (Gorinchem, 8 juni 1998) op 16-jarige leeftijd mee aan Holland’s Got Talent. Ze zong daarin het nummer ‘Nobody Said’, dat gaat over de tijd dat ze op school werd gepest omdat ze één van de weinige meisjes was die niet Nederlands was.
Haar Koerdische ouders vluchtten tijdens de Golfoorlog uit Irak. Door het pesten sloot ze zich op in haar kamer waar ze gedichten schreef en liedjes.

Twee maanden later stond ze in de finale van de talentenjacht, met het zelfgeschreven nummer ‘Who I Am’. Hoewel ze de finale niet won, de winst ging naar de 81-jarige León Lissitza, ging ze door met liedjes schrijven.

Haar doorbraak kwam in 2017 met het nummer ‘Words’ dat door 3FM werd verkozen tot Megahit. Vervolgens nodigde streamingplatform Spotify haar uit voor een speciale Spotify sessie in New York, waarbij twee nummers werden opgenomen: ‘Loving Love’ en ‘Ultralight Beam’. ‘Loving Love’ werd in navolging van ‘Words’ en ‘Up to Something’ ook Megahit.
Deze drie Megahits staan met nog vijf andere nummers op de EP Bits Of Naaz. Van alle acht nummers schreef ze de tekst zelf, van een aantal de muziek en deels produceerde ze de nummers ook nog. Kortom, Naaz weet wat én hoe ze het wil. In arpil kreeg Naaz twee Edisons, eentje voor Nieuwkomer en eentje voor de videoclip bij het nummer ‘Words’. OP 5 oktober staat Naaz in Paradiso in Amsterdam.

#71 Neil Young + Promise of the Real: Paradox
De Canadese musicus Neil Young scoort deze week met twee albums. Op #85 komt Roxy – Tonight’s The Night Live binnen, dat alleen op vinyl is uitgebracht en derhalve een zesde plaats inneemt van de Vinyl 33. Roxy – Tonight’s The Night Live is opgenomen van 20-22 september 1973 in de Roxy in Los Angeles.
De tweede notering deze week van Neil Young, Paradox met Promise of the Real, betreft de soundtrack van de western annex muziekfilm ‘Paradox’ van de Amerikaanse actrice/regisseur Daryl Hannah. Young verzorgt niet alleen de muziek, maar speelt ook zelf in de film, samen met countrylegende Willy Nelson. Diens zoon, Lukas Nelson, is ook van de partij, want hij vormt samen met Anthony Logerfo, Corey McCormick en Tato Melgar, de groep Promise of the Real. De film is gemaakt voor het streamingplatform Nerflix.

#99 Nines: Crop Circle
Crop Circle is het tweede album van de Britse rapper Nines (= Courtney Freckleton, Harlesden, een wijk in Noord-West Londen, 17 januari 1990). In de aanloop naar het album heeft de rapper ook een documentaire uitgebracht met dezelfde naam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten