vrijdag 20 februari 2009

Hitflits: André van Duin voert rij carnavalhits aan

Dit weekend barst het carnaval los en niet minder dan 25 (een kwart!) van de singles in de Single Top 100, heeft daar wel een link mee. Sinds twee jaar staat er zelfs met carnaval een feestplaat op #1 in de Single Top 100. In 2007 was dat ‘Lauwe pis’ van Theo Maassen en de kapotte kontjes. Dit jaar levert André van Duin de feest #1 met ‘De balletjes van de Koningin’, wat hem zijn zesde #1-hit oplevert, en de eerste in ruim vijftien jaar. ‘Pizza lied (effe wachte …)’ was in 1993 zijn voorlaatste.

En dat betekent dat Adele het weer niet gehaald heeft met ‘Make you feel my love’; zij zakt naar de derde plaats. Op #2 staat ‘Rap das armas (Quintino remix)’, de voormalige #1 van Cidinho e Doca. Binnen in de top 10 is ‘Lucky’ van Jason Mraz & Colbie Caillat, dat van 18 naar #10 stijgt. ‘On my way’ vanVelzen heeft de top 10 net niet gehaald, en stijgt van 15 naar #11.

De hoogste binnenkomer komen we pas op #30 tegen: ‘Let it rock’ van Kevin Rudolf feat. Lil’ Wayne. En dertien plaatsen lager, op #43, ‘Gemengde gevoelens’ van Fouradi feat. Kim-Lian.

Richart Hekkert nam speciaal voor zijn overleden partner Marcel Hassink de nummers ‘Ik mis je zo’ en ‘Het wordt nooit meer zoals het was’ op en komt daarmee binnen op #51. De opbrengsten gaan naar de Hersenstichting Nederland.

Bij de onderste 50 komen onder andere binnen: ‘Let it rock’ en ‘Crack a bottle’ van Eminem, Dr. Dré & 50 cent (op #56), Salemne met ‘All that she wants’ (op #85), Ferry Corsten feat. Betsy Larkin met ‘Made of love’ (op #88) en the Prodigy met ‘Omen’ (op #90).

Onderin is het twee keer feest voor Frank Hoek en Nol Roos. Als Franz und Freddy scoren ze met ‘Tanze mir Mir in den Morgen’ (op #62) en als Bad brothers met ‘Haar bloesje was te klein’ (op #92). Net nog op tijd voor de carnaval dus. Evenals the Block met ‘Het vliegerlied’ (op #89), Starkoo met ‘Hoe sterk is de eenzame fietser’ (op #94), Feestdj Marco met ‘Parapapa’ (op #95), één van drie Nederlandstalige versies van ‘Rap das armas’, en Mooi wark met ‘Laot maor gaon’ (op #98).

Het is een slechte week voor Adele. In de Single Top 100 loopt ze weer haar #1-hit mis met ‘Make you feel my love’. En in de Album Top 100 raakt ze haar eerste plaats kwijt. ‘Luister’, het derde album van Nick & Simon knalt binnen op #1 met een overwicht van bijna 85%! Daar kan zelfs Adele niet tegenop! In één week tijd is het album meer dan 60.000 keer door de handel besteld, hetgeen de twee een platina album oplevert.

De andere binnenkomers in de albumlijst zijn: ‘A good thing’ van Gino Vannelli (op # 33), Morrissey met ‘Years of refusal’ (op #52), Armin van Buuren met ‘Imagine – the remixes’ (op #56), Empire of the sun met ‘Walking on a dream’ (op #70), ‘Lekker gezellig’ van Stef Ekkel (op #73), Beirut met ‘March of the Zapotec and real people Holland’ (op #93)en Autumn met ‘Altitude’ (op #94). Het album ‘Rasing sand’ van Robert Plant & Alison Krauss uit 2007, kreeg vorig weekend vier Grammy awards en gaat verdiend op herhaling op #97.

Wij duiken niet onder in het feestgedruis, want anders staat er na het weekend geen nieuwe Megaman voor je klaar. Daarin onder meer een overzicht van alle carnaval #1-hits. Alaaf!

woensdag 18 februari 2009

Midweek: Adele voert strijd om de #1

Wederom gaat Adele voor de #1 met ‘Make you feel my love’. Haar kansen lijken met de week groter om daadwerkelijk die #1-positie te halen. Toch is de strijd nog niet gestreden. Er zijn nog twee kapers op de kust: ‘Rap das armas (Quintino remix)’ van Cidinho e Doca, de huidige #1, maar vlak zeker André van Duin niet uit met ‘De balletjes van de Koningin’.

Een top 10 notering zit er wellicht in voor vanVelzen met ‘On my way’ en ‘Viva, viva Casanova’ van Albert van Benthem. Onder de binnenkomers nog een keer het nummer ‘Viva, viva Casablanca’, maar dan in de uitvoering van ene Fons. Meer van belang zijn Kevin Rudolph feat. Lil’ Wayne met ‘let it rock’ en ‘Crack a bottle’ van Eminem, Dr. Dré & 50 cent. Terwijl Fouradi op ‘Gemengde gevoelens’ een samenwerking is aangegaan met Kim-Lian.

In de Album Top 100 is Adele met ‘19’ haar eerste plaats al weer kwijt. Met een gigantisch overwicht nemen Nick & Simon de eerste plaats van haar over met hun album ‘Luister’. Op dit moment (woensdag) zijn de binnenkomers dun gezaaid. Wij ontdekten er nog drie: ‘A good thing’ van Gino Vannelli, ‘Lekker gezellig’ van Stef Ekkel en Beirut met ‘March of the Zapotec and real people Holland’.

In de Album Top 100 is het dus al beslist wie #1 wordt. Maar in de Single Top 100 kan het nog alle kanten uit. Zal het Adele eindelijk lukken om de eerste plaats te bereiken of gaat André van Duin met ‘De balletjes van de Koningin’ zijn zesde #1-hit scoren? Vrijdag krijg je het antwoord op deze vragen in een nieuwe Hitflits.

zondag 15 februari 2009

Megaman bij week 7 – 14 februari 2009

Welkom bij de Megaman, waarin een Helderse dj zorgt voor een Braziliaanse #1, fans van Ilse DeLange liever een download aanschaffen, André van Duin weer in de huid kruipt van Dik voor Mekaar, Fons zich bloot geeft, tribute band geluid van BZN doet herleven en Dixie chicks een dubbelhit scoren dankzij documentaire. Dit en meer over de hits in de Single Top 100.

In de Album Top 100 pakt Adele de eerste plaats terug. Je leest het NU in de albumsnippers.

Helderse dj maakte remix van verboden plaat

Cidinho e Doca: Rap das armas (Quintino remix) (1) *** derde week op #1 ***

Nog steeds onverwoestbaar aan kop gaat ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca, nu voor derde week. Dat is mede de verdienste van de 23-jarige Quinten van den Berg uit Den Helder, die als DJ Quintino één van de zes remixen van ‘Rap das armas’ maakte. Zijn remix wordt het meest gevraagd. De komende week zal er eindelijk een clip beschikbaar komen van de remix.

Quinten wordt ontdekt in 2004 tijdens een optreden van Laidback Luke op ‘Summer vibes’ in Den Helder. Luke is onder de indruk van zijn stijl en neemt hem onder zijn hoede. Voor Quinten ‘een droom die uitkwam’.

In 2007 heeft hij het draaien goed te pakken en worden zijn tracks goed ontvangen én gedraaid door niet de minste dj’s: Benny Rodrigues, Sidney Samson, Erick E,D-Rashid en Laidback Luke. Vervolgens wordt hij gevraagd om te komen draaien op de ‘Nopeisdope’ feesten (ontstaan in 2006 in een graansilo in Rotterdam). Deze feesten zijn inmiddels vermaard onder danceliefhebbers. Eind 2007 doet hij met Laidback Luke de ‘Rocking with the best tour’. Quinten: “Een grote eer en erg gemotiveerd om zo heel Nederland door te gaan”. Door zijn grote enthousiasme en verrassende sets probeert Quinten zich zo te kenmerken In de wereld van de muziek. ‘Tegenwoordig kom je er alleen met eigen producties, eigen stijl en net dat stukje extra.’

Dankzij de populariteit van ‘Rap das armas (Quintino remix)’, zijn er inmiddels drie Nederlandstalige versies van. Eentje daarvan komt binnen op #68 (zie daar).

Ilse Fans downloaden liever

Ilse DeLange: Miracle (6)

In de vierde week sprint ‘Miracle’ van Ilse DeLange van 22 naar #6. De stijging wordt voor het overgrote deel veroorzaakt door de download die in de tweede week van 21 naar #10 gaat in de Download Top 50. Je zou echter het omgekeerde verwachten: stijgen vanwege de cd-single. De download met één track kost: € 1,29, exclusief de kosten van het betaalsysteem, die uiteen kunnen lopen van € 0,18 en € 1,71. De cd-single, met ook nog de ‘Bride fligth’ versie van ‘Miracle’ plus de videoclip, kost € 2,99. Maar nee, men kiest massaal voor de download. Schijnbaar moet er nog een kalender van Ilse bij om de single aan de man/vrouw te brengen! ‘Miracle’ is haar vierde top 10-hit.

Eerste top 10-hit voor Sander van Doorn

Sander van Doorn vs Robbie Williams: Close my eyes (7)

Afgelopen zaterdag, 14 februari, zond Sky Radio de jaarlijkse Valentijn Top 101 uit. Daarin prijkte ‘Angels’ van Robbie Williams weer op de eerste plaats. Of hij zover komt in de Single Top 100? Voorlopig gaat het erg goed met ‘Close my eyes’ dat het tweede top 10-nummer is van het album ‘Rudebox’ uit 2006. In 2007 kwam ‘She’s Madonna’ van Robbie samen met the Pet shop boys tot de derde plek.

Maar alle eer gaat natuurlijk naar Sander Ketelaars oftewel Sander van Doorn. Hij bewerkte het nummer ‘We’re the Pet shop boys’ van Robbie Williams, afkomstig van het album ‘Rudebox’, en maakte daarvan ‘Close my eyes’. Het nummer is Sander zijn eerste top 10-hit en dus nu al zijn grootste hit. We zijn erg benieuwd hoe het buitenland, het nummer is in zestien landen uitgebracht, op ‘Close my eyes’ reageert.

Toch single van André van Duin

André van Duin: De balletjes van de koningin (8) *** hoogste eersteweeks ***

Eigenlijk zou ‘De balletjes van de koningin’ van André van Duin helemaal niet op single verschijnen. Het nummer is bedoeld als opwarmertje voor de Dik voor Mekaar show die de TROS vanaf 27 februari uitzend. En dus werd er een clip bijgemaakt, die inmiddels zo’n 150.000 keer is gedownload. Maar doordat er toch veel vraag naar het nummer bleef, werd besloten voor een officiële release, helaas zonder de clip.

In de jaren ’70 scoorde Adrianus Marinus Kyvon (Rotterdam, 20 februari 1947), André van Duin dus, tijdens de carnavalsperiode de ene feestplaat na de andere. ‘De sambaballensamba’ (#2 in 1975), ‘Willempie’ (#1 in 1976), ‘Ta ta ta/Ik wil met jou wel dansen, maar m’n voeten doen zo zeer’ (#6 in 1977), ‘k Heb hele grote bloemkoole’ (#1 in 1979) en ‘Er staat een paard in de gang/Flip Fluitketel’ (#2 in 1981), is een kleine greep uit zijn feestrepertoire. Zijn voorlaatste top 10-hit stamt uit 1998, toen ‘Aijohee (zo ken ‘ie wel weer)’ als Koos Grandioos, de zesde plaats bereikte. ‘De balletjes van de koningin’ is – alle typetjes meegerekend – zijn 50ste notering (heruitgebrachte nummers en b-kanten niet meegerekend). Het nummer is geschreven door Jochem Fluitsma, Eric van Tijn en André zelf.

vierde leven voor de Dik voor Mekaar show

De Dik voor Mekaar show begon in 1973 op Radio Noordzee. Nadat Ferry de Groot en André van Duin in hun uitzending van 21 oktober 1973, de directie van Radio Noordzee op de hak hadden genomen, werden ze ontslagen. Begin 1974 stapten ze over naar de NCRV, waar het programma, dat ook enige tijd ‘De lach of ik schiet show’ heette, tot en met 27 april 1985 werd uitgezonden. In 1977/1978 was er ook een tv-variant van de radioshow. Vanaf 7 oktober 2000 tot en met 31 mei 2003 was de Dik voor Mekaar show terug op de radio, nu bij de TROS op 3FM. Naar aanleiding daarvan werden tien oude hits van André op vijf cd-singles uitgebracht. ‘Als je huilt/Bim bam’ stond een weekje op #84.

Op 11 oktober 2006 waren André en Ferry bij De wereld draait door en gaven nog één keer een staaltje van hun kunnen weg. Het gevolg was dat de telefoon niet meer stil bleef. Daarop heeft André het item opgenomen in zijn nieuwste theatershow. En vanaf 27 februari is de Dik voor Mekaar show, wekelijks bij de TROS, op tv dat wel.

Fons geeft zich bloot

Albert van Benthem: Viva, viva Casanova! (19)

We zagen hem als Fons in de reclamespots van KPN en in de videoclip van ‘Nie prate nie & nie zinge nie’ van de Gebroeders Ko (deze week op #16). Maar met ‘Viva, viva Casanova!’ treedt acteur/zanger Albert van Benthem (Amsterdam, 28 mei 1974), zelf voor het voetlicht. ‘Viva, viva Casablanca’ dat hij zingt in de reclamespot, mocht niet van KPN. Nou dan maken we er toch ‘Viva, viva Casanova!’ van zal Albert gedacht hebben? Albert is figurant (geweest) in diverse series als GTST en ONM. Maar zijn vurigste wens is doorbreken met een professionele zangcarrière. Vorig jaar verscheen al van hem de single ‘Jij bent de liefste voor mij’. Maar ja toen kende niemand hem nog. Sinds zijn rol als Fons wordt hij vaak gevraagd om op te treden. Alleen dat mag niet van KPN, en dus treedt hij op als zichzelf.

nog een Fons?

Overigens is er iemand anders die wel als Fons wordt geboekt: Glenn Jelijs afkomstig uit Arnhem, die als zanger Glenn van Dijk het nummer ‘Viva, viva Casablanca’ opnam.

Duo doet Empire of the sun er even bij

Empire of the sun: Walking on a dream (29)

Naast dat ‘Empire of the sun’ de titel is van een sf-film van Steven Spielberg uit 1987, is het ook de naam van een Australisch duo, vernoemd naar het gelijknamige roman uit 1984 van de schrijver James Graham Ballard, die later verfilmd is. Nog een overeenkomst tussen de twee is dat de film ‘Empire of the sun’ zich afspeelt in Shanghai. En laat het duo daar nu de clip te hebben opgenomen!

Empire of the sun bestaat uit Luke Steele en Nick Littlemore. Luke, geboren in Perth, Australië, en ook nog zanger van de band the Sleepy Jackson, komt uit een muzikale familie. Zijn zus Katy maakt deel uit van de groep Little birdy, broer Jake was drummer in the Sleepy Jackson en nu van Injured ninja en broer Jesse speelt computer samples in … the Sleepy Jackson. En ze hebben het allemaal niet van een vreemde, want vader Rick Steele is een blues muzikant! Bovendien nam Luke samen met zijn vader diens album ‘Through my eyes’ op.

Ook Nick Littlemore is een druk baasje. Hij maakt deel uit van de dansgroep Pnau en de rock-pop groep Teenager. Ook Nick is niet geheel onbekend met de muziekbiz; zijn broer is de Australische producer Sam Littlemore (Gwen Stéfani, Nelly Furtado). Nick is afgestudeerd in digitale media aan de universiteit van New South Wales. Naast alle drukke werkzaamheden, heeft Nick tijd over voor nog een project: Empire of the sun, samen met Luke Steele. In 2008 zijn de twee hiermee gestart en brachten in Australië al een heel album uit: ‘Walking on a dream’.

Oud BZN-drummer begint tribute band

Mon amour (BZN tribute band) : Let’s forgive and forget (36)

‘Mon amour’ luidde in 1976 niet alleen het grote succes in voor BZN (met een zangeres), maar was ook hun enige #1-hit. Het is dan ook geen toeval dat de BZN tribute band zich vernoemd heeft naar deze hit. De band is een initiatief van Jack Veerman, oud drummer van BZN. Al tijdens de afscheidstournee werd hem gezegd dat hij na het afscheidsconcert van BZN op 16 juni 2007, door moest gaan. Dat heeft hij ter harte genomen en is hij de band Mon amour gestart, die sinds mei 2008 optreedt. Jack: “Bij het samenstellen van de nieuwe band heb ik de lat heel hoog gelegd. Daarbij is het een voordeel dat ik contacten heb in alle hoeken van de muziekwereld. Al jaren volg ik de optredens van talentvolle jonge muzikanten en zangers. Daardoor kon ik voor deze band de besten van de besten bij elkaar brengen.” De band brengt niet alleen de oude BZN-hits, maar ook nieuw werk, geschreven door Jack.

nog meer BZN

Jack is niet de enige oud-BZN-ner die betrokken is bij de tribute band. Ook oud-zanger Jan Keizer werkt er aan mee. Niet op het podium, maar op de achtergrond, aan de liedjes. ‘Let's forgive and forget’ is van zijn hand. Het nummer is de voorloper van een heel album, ‘After All these years’, dat halverwege maart zal verschijnen. Naast Jack Veerman, bestaat de tribute band verder nog uit Johan Keizer en Linda Schilder (zang), Hans Keizer (toetsen), Nico Tol (gitaar), Daniel Metz (accordeon) en Jan Sombroek (basgitaar). Jan is naast Jack, de enige die ook een hitverleden heeft. Hij maakte deel uit van de Volendamse groep Next one, dat vier hits scoorde.

Veldhuis & Kemper komen met lijflied voor de pechhebbende medemens

Veldhuis & Kemper: Volkomen kut (38)

Het is toch vreemd dat als het vrouwelijk geslachtsdeel wordt genoemd, dat bijna altijd een negatieve lading krijgt. Dat geldt in het algemeen, maar ook in de muziek, denk maar aan ‘Kut Marokkanen??!’ van Raymzter (#4 in 2002) en ‘Kutdag’ van de Moordgasten (#82 in 2003). Allesbehalve positief dus. Veldhuis & Kemper doen daar ook aan mee in ‘Volkomen kut’, hun achtste hit.

Aanvankelijk was de boodschap van het nummer: Na regen komt zonneschijn. Richard Kemper: “Het werd na het eerste couplet zo zijig, dat kon gewoon niet.” Volgens Remco Veldhuis is het nummer een ode aan de hoop in het leven. Met andere woorden, soms is het leven nou eenmaal zo. Eerst werd nog ‘Volkomen ruk’ als titel aangehouden, maar dat dekte de lading niet genoeg en dus werd het ‘Volkomen kut’. De treurige tekst werd door Remco voorzien van een heel vrolijke melodietje.

Stef Ekkel komt met nieuw album

Stef Ekkel: Sierre madre (54)

2008 was zeer succesvol voor Stef Ekkel. Niet alleen scoorde hij drie hits in dat jaar, maar ook vierde hij zijn tienjarig artiestenjubileum én scoorde Stef zijn tiende hit. Met ‘Sierra madre’, waarvan hij zelf de tekst schreef, wijkt hij af van de laatste hits, waarop flink gedanst kon worden. ‘Sierra madre’ is namelijk een ballad en dat waren we sinds ‘De tijd stond even stil’ uit 2003, niet meer van hem gewend. ‘Sierre madre’ is de voorloper van het album ‘Lekker gezellig’ dat deze week uitkomt.

Doek valt voor Krezip

Krezip: Sweet goodbye’s (62)
Op 2 oktober 2008 maakte Krezip bekend er mee te gaan stoppen. Na bijna twaalf jaar werd het, volgens zangeres Jacqueline Govaert, tijd voor de groepsleden om op eigen benen te staan. Een tijdelijke pauze was geen optie. Inmiddels is het merendeel van de groep al weer onder de pannen. Gitarist Jan Peter Hoekstra is toegetreden tot the Sheer, en bassist Joost van Haaren en drummer Bram van den Berg, zullen vanaf 1 maart deel uitmaken van de live-band van vanVelzen. Blijven over alle drie de zangeressen: Annelies Kuijsters, Anne Govaert en Jacqueline zelf, die in april hoopt te bevallen van haar eerste kindje. En twee maanden later, in juni, zal ze weer op de planken staan tijdens de twee afscheidsconcerten, op 26 en 27 juni 2009 in de Heineken Music Hall in Amsterdam. ‘Sweet goodbye’s’ , hun zestiende notering, is de afscheidssingle van Krezip.

Mars needs woman: de eerste topper

Novastar: Mars needs woman (63)

Op vrijdag 6 februari was de eerste aflevering te zien van ‘Top of flop’. Het programma, dat in de jaren ’60 door Herman Stok werd gepresenteerd, is ‘gepimped’ naar deze tijd. Zo stelt Giel Beelen drie nieuwe plaatjes voor aan een panel van vier personen, waarvan Ad Visser en Dennis van der Geest, de vaste kern vormen. Daarnaast mogen drie Nederlandse artiesten hun plaatje komen zingen, die ook worden beoordeeld door de jury. Het geheel wordt gepresenteerd door Paul de Leeuw. In de finale mag het publiek middels toeters en bellen bepalen wat de topper wordt. Maar daarbij blijft het niet. Want de topper uit de uitzending, wordt ook nog eens een week lang door Giel in zijn ochtendprogramma gedraaid. Dus elke Nederlandse artiest wil wel een kansje wagen, want dat betekent een kans op 6x airplay op 3FM!

In de eerste uitzending waren Jacqueline van Krezip en Jennifer Hoffman de gasten in het panel. Geen Nederlandse artiest haalde de eindronde, maar wat niet is kan altijd nog komen. De eerste topper werd ‘Mars needs woman’ van Novastar. Een nummer dat sowieso al airplay op 3FM krijgt, maar elke morgen (een semi-Megahit dus), dat had Joost Zweegers/Novastar vast niet verwacht.

Een bloemetje voor zieke Danny

Danny de Munk: Bloemetje (67)

Danny de Munk zou afgelopen woensdag een optreden geven in een platenzaak in Alkmaar, maar dat ging niet door vanwege ziekte. Ook het optreden in TROS Muziekcafé, afgelopen zaterdag in Amsterdam werd afgezegd. De een zijn … en dus mocht Frans Duijts hem vervangen en zijn single ‘Lieveling’ promoten. Hierdoor mist ‘Bloemetje’ de nieuwste single van Danny de Munk ook enige vertraging op, die afgelopen vrijdag zou uitkomen. Dankzij de download komt het nummer, zijn vijftiende hit, al binnen op #67. ‘Bloemetje’ is niet alleen de derde track op zijn album ‘Hart en ziel’, maar ook de titelsong van de campagne van ‘de Zonnebloem’, waarvan hij al een aantal jaren de ambassadeur is.

ras Amsterdammers

Op 3 en 4 april staat Danny in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Één van zijn gasten zal Willeke Alberti zijn. En in 2010 zal Danny te gast zijn in haar grote Carréshow. Willeke: “Hij is de laatst overgeblevene met een snik in zijn stem. Danny doet me heel erg aan mijn vader denken. Danny loopt als mijn vader, hij staat als Willy en met hem zingen voelt dus heel vertrouwd. Bij de duetten doet hij de partijen van mijn vader. Wij zijn alle twee ras Amsterdammers. Ik wilde Danny er gewoon bij hebben. Hij komt binnenkort bij mij thuis om de liedjes uit te zoeken. Hij is de laatste na André Hazes die dit kan. Het levenslied is dankzij hem gered.”

Nederlandse versie Rap das armas

DJ Maurice pres. Boldheadz ft. DJ Jan: Paprika (parapapa) (68)

Vanaf het begin af aan is ‘Rap das armas (Quintino remix)’ van Cidinho e Doca voor veel mensen een intrigerende plaat. Dat komt vooral door het begin: ‘Parapapa’. Het nummer staat nu voor de derde week bovenaan de Single Top 100 (zie onder #1). Dus het zat er in dat er ook een Nederlandstalige versie van zou komen. ‘Paprika (parapapa)’ heet het en wordt gebracht door DJ Maurice pres. Boldheadz.

Het idee voor ‘Paprika (parapapa)’ komt van de Boldheadz, twee kale dj’s uit het Westland die luisteren naar de namen Harold Zwaartman en Jerry Beke. Zij hadden eerst samen met DJ Jan (van Nunen), het nummer ‘Tomatenplukkers’ gemaakt en dat op YouTube gezet.

Dat lokte veel enthousiaste reacties uit, waarop de heren daar een remix maakten. Ook daar kwamen weer goede reacties op, waarna DJ Maurice (=Maurice Huismans uit Bleiswijk) zich er mee ging bemoeien. Samen met the Boldheads (hier Jerry Beke op de foto) dook hij de studo in en maakte een nieuwe versie van ‘Tomatenplukkers’. Het zou de nieuwe single worden als DJ Maurice pres. the Boldheadz vs DJ Jan. Daarop kwamen the Boldheadz met ‘Paprika (parapapa)’, dat eerst als bonus zou gelden voor de single. Inmiddels is het geprolongeerd tot a-kant/eerste track op de cd-single.

Overigens is ‘Paprika (parapapa)’ niet de enige Nederlandstalige versie van ‘Rap das armas (Quintino remix)’. Ook de Feestmasters zagen wel in dat hier geld aan te verdienen viel. En dus komen zij met ‘We zitten in de kroeg (rapapapaa)’. Daarnaast doet ook Feestdj Marco een poging met ‘Parapapa’. Je mag zelf oordelen welke versie het leukste is.

Cooldown café neemt wereldhit op

the Cooldown café featuring the original Hans van Vondelen: Comment ça va (69)

Na Henny Huisman op ‘Met z’n allen’ (#27 in 2001) en Gerard Joling op ‘The lion sleeps tonight’ (#23 in 2003), heeft the Cooldown café nu de hulp ingeroepen van Hans van Vondelen, voormalig gitarist en zanger van the Shorts. ‘Comment ça va’ was in 1983 de bestverkochte single in Nederland en wereldwijd zijn er 4 miljoen exemplaren van verkocht. In 1986 hielden the Shorts het voor gezien. Hans dook de studiotechniek in en is sinds 1997 mede-eigenaar van de Fendal sound studios in Loenen a/d Vecht, waar artiesten als Ruth Jacott en Willeke Alberti hun platen opnemen.

The Cooldown café aan het Rembrandtplein in Amsterdam stond en staat voor de feestband Cooldown café. Rob Ronalds was daar samen met Frank barman, en samen zongen ze met de zangeressen Angela en Masha de Nederlandse versie van ‘Hey baby (uhh, ahh)’ (#5 in 2000) in. Daarna hebben ze weinig meer achter de bar gestaan, want het succes was enorm, tot in het buitenland toe. Rob ging in 2003 solo en is vervangen door Chris. Frank scoort als DjFrankB enkele solohits en de zangeressen Angela en Masha maken enkele uitstapjes als Coolgirlz. ‘Comment ça va’ is de elfde notering voor the Cooldown café.

Junior zingt tekst van Senior

Jean Knipping Jr.: Naar de kroeg (71)

We vragen ons af of Jean Knipping Jr. het nummer ‘De fles’ kent, dat in de uitvoering van Jan Boezeroen een #11-hit was in 1970. In dat nummer wordt de drank niet opgehemeld zoals in ‘Naar de kroeg’, maar wordt juist de schaduwkant van drank bezongen: verslaving. Wij denken het niet, Jean Knipping Jr., is op 3 februari net 23 jaar geworden, dus ten tijde van de hit van Jan Boezeroen, was hij nog lang niet geboren. Zijn vader, Jean Marinus Hubertus Knipping Sr echter wel, die de tekst van ‘Naar de kroeg’ heeft geschreven samen met producer Rob Peters.

Jean Knipping Jr heeft zijn zangtalent van zijn vader, die in Nijmegen bekend staat als de NEC-zanger. Junior klom op zijn zestiende op het podium. De reacties waren positief, maar zelf zag hij dat nog niet in. Totdat hij in 2007 meedeed aan de grote talentenjacht op Koninginnedag, en daar de publieksprijs won. Vervolgens werd er met oom Reino een plan opgezet om hem meer in de picture te brengen. Vorig jaar nam hij het voetbalplaatje ‘Holland is het land’ op. In 2008 deed Jean mee met de TROS talentenjacht Sterren.nl, maar eindigde niet bij de beste drie. Judith Cornelissen won deze talentenjacht en scoort momenteel een hit met ‘Meer’, deze week op #88. Junior is schilder, maar zijn droom is van zingen zijn beroep te maken. Voorlopig is het nog een kwestie van die twee dingen combineren, want hij staat ook wel bekend als de zingende schilder!

nummer uit 1930

Zoals gezegd, ‘Naar de kroeg’ is een cover van ‘De fles’, waarvan de bekendste uitvoering die van Jan Boezeroen is. Jan schreef het echter niet zelf en ook Jack de Nijs niet (= wijlen zanger Jack Jersey), die veelvuldig als tekstschrijver wordt vermeld. ‘De fles’ is een compositie van Jan de Koning en de tekst is van de Amsterdamse zanger Henk Paauwe (1892-1942), die het pseudoniem Enrico Paoli gebruikte, en het in 1930 opnam. Limburger Sjeng Kraft bewerkte het nummer zoals we het kennen in de uitvoering van Jan Boezeroen. Daarna is het onder andere opgenomen door André Hazes & Herman Brood (in 1996), die beide zelf een drankverslaving hadden. Paauwe schreef zo’n 1500 liedjes, waaronder ‘De vlieger’, bekend geworden door André Hazes. Naast zingen was Paauwe ook conferencier en telepaat.

Dubbelhit voor Dixie chicks dankzij documentaire

Dixie chicks: Not ready to make nice (77) / The long way around (92)

260.000 kijkers trok de documentaire ‘Shut up and sing’, die op vrijdagavond 6 februari 2009 werd uitgezonden door de NOS. De documentaire vertelt het verhaal van de Amerikaanse countrygroep Dixie chicks na hun concert op 10 maart 2003 in ‘Shepherd's Bush Empire theatre’ in Londen. Tijdens de introductie van het nummer ‘Travelin’ soldier’, zei zangeres Natalie Maines de volgende tekst die het hele leven van de band en familie volledig zou veranderen:
“Just so you know, we’re on the good side with y’all. We do not want this war, this violence, and we’re ashamed that the President of the United States is from Texas.”
De uitspraak van Natalie kwam tien dagen voor het begin van de Irak oorlog.

selectieve media

In de recensie van het concert in de Amerikaanse krant ‘The Guardian’ werd echter alleen gemeld: “Just so you know, we’re ashamed that the President of the United States is from Texas.” Alles behalve volledig dus. Alle andere media namen het over, met als gevolg een enorme rel. Veel Amerikanen verbrandden openlijk cd’s van Dixie chicks en Amerikaanse (country) radiostations boycotten daarop al hun nummers. Er was zelfs een gestoorde man die Natalie een doodsbedreiging stuurde.

comeback

In maart 2006, de publiek opinie rond het Irakbeleid van President George Bush was al flink bijgedraaid, kwam de groep met de single ‘Not ready to make nice’. Een nummer geschreven door de volledige groep: de zusters Martie en Emily Erwin en Natalie Maines, samen met Dan Wilson.

In het nummer geeft de groep aan nog steeds niet klaar te zijn met de hele affaire. Ze hebben hun prijs betaald voor het doen van de gewraakte uitlating uit 2003. “Vergeven, klinkt goed. Vergeten, ik weet niet zeker of ik het kan”, zingt Natalie Maines. In september 2006 werd de documentaire ‘Shut up and sing’ voor het eerst getoond tijdens het internationale filmfestival in Toronto. Het album ‘Take the long way’ behoorde dat jaar tot de tien bestverkocht albums in de Verenigde Staten van Amerika en kreeg vijf Grammy awards. Het leek er dus op dat het publiek de Dixie chicks weer in hun armen had gesloten. Toch wordt het nooit meer zoals voor 2003.

Naar aanleiding van de documentaire ‘Shut up and sing’ op de Nederlandse tv, werden diverse nummers van Dixie chicks gedownload. Hierdoor krijgen ‘Not ready to make nice’ (op #77) en ‘The long way around’ (#92), beide singles uit 2006, tegelijk een notering.

Katy Perry komt met ballad

Katy Perry: Thinking of you (79)

Het zat er natuurlijk dik in. Na twee vlotte nummers (‘I kissed a girl’, #3 en ‘Hot ’n cold’, #5), komt de 24-jarige Katy Perry nu met een ballad, ‘Thinking of you’. Alle drie de hits vindt je terug op het album ‘One of the boys’, dat al 22 weken onafgebroken genoteerd staat in de Album Top 100 met als hoogste notering #32 (in de week van binnenkomst).

Ook het Feestteam vergrijpt zich aan Duits marsnummer

Het Feestteam: Reisje langs de Rijn (86)

Twee weken geleden stond dezelfde melodie ook al in de Single Top 100. Toen werd het uitgevoerd door DJ Arnoud & DJ Jasper en heette het nog ‘In de rij!’. Verder dan een weekje op #100 kwamen ze niet. Dan doet het Feestteam het nu al stukken beter, want ‘Reisje langs de Rijn’ komt binnen op #86. ‘In de rij!’ en ‘Reisje langs de Rijn’ zijn beide afgeleid van ‘Berliner Luft’ uit 1904, geschreven door de Duitse componist Paul Lincke. Hij schreef het voor de operette ‘Frau Luna’. Sindsdien geldt het lied als het onofficiële lied van de stad Berlijn. Tevens werd het één van de beroemdste Duitse militaire marsen. Maar de meeste mensen kennen dit nummer het beste als ‘Een reisje langs de Rijn’ in de uitvoering van Willy & Willeke Alberti. Zij waren niet de eerste die dit van oorsprong Duitstalige nummer, van een tekst voorzagen. De allereerste Nederlandstalige uitvoering is van Louis Davids en zijn zuster Rika.

Het Feestteam scoorde al eerder (cover)hits. Eerst als Altijd lazerus!, maar die naam riep echter nogal wat negatieve associaties met drankmisbruik, en dus veranderden ze sinds 2003 hun naam geleidelijk via Altijd lazerus (en) het Feestteam, tot het Feestteam nu. De bezetting is al die jaren dezelfde gebleven: Stan van de Dobbelsteen en Peter Barendregt. Stan houdt er naast het Feestteam ook nog een eigen entertainment bureau op na: Dobbelsteen entertainment & promotions bv. Wellicht dankt het Feestteam de hogere notering doordat ze nog wat extra’s bieden. Want ze namen nog een liedje op. ‘Mali boe!’ dat je gratis kunt downloaden.

Album Top 100: Adele revancheert zich voor één week

Adele: 19 (1) *** terug op #1 / vierde week op #1 ***
‘19’ van Adele staat precies een jaar genoteerd en stijgt terug naar de eerste plaats. Daar stond het album al drie keer eerder, precies drie weken geleden. Helaas voor Adele is het maar voor één week, want volgende week is het de beurt aan ‘Luister’, het nieuwe album van Nick & Simon, dat afgelopen vrijdag is uitgekomen.

Original soundtrack: Sunset Boulevard (het Nederlandse cast album) (18) *** hoogste eersteweeks ***
Nederland is een musicalland. Mede dankzij de inzet van mensen als Joop van Ellende en Albert Verlinde, worden ieder jaar nieuwe musicals op de planken gebracht. De laatste is ‘Sunset Boulevard’ met hoofdrollen voor Simone Klijnsma, Pia Douwes en Antonie Kamerling. David Cohen maakte de Nederlandse vertaling. ‘Sunset Boulevard’ is gebaseerd op de gelijknamige film van Billy Wilder uit 1950. Er zijn diverse pogingen ondernomen om er een musical van te maken. Pas in 1992 kwam de musical er met de muziek van Andrew LLoyd Webber. De Nederlandse musical draait nog tot begin juli in de theaters.

Lily Allen: It’s not me, it’s you (33)
In de Britse albumlijst komt het album binnen op de eerste plaats, terwijl haar single ‘The fear’ daar al drie weken op #1 staat in de singlelijst. Lily Allen, die drie jaar geleden debuteerde met het album ‘Alright, still’, met daarop de #19-hit ‘Smile’, is volkomen terug. Als werktitel koos Lily voor ‘Stuck on the naughty step’. Maar in oktober 2008 verklaarde ze het daar wel meegehad te hebben, en werd het ‘It’s not me, it’s you’. Het is haar meest persoonlijke album tot nu toe. In het nummer ‘Fuck you’ krijgt de voormalige President George Bush er nog even van langs.

Van Morrison: Astral weeks: live at the Hollywood Bowl (46)
‘Astral weeks’ is een standaardwerk uit 1968 van George Ivan Morrison (Belfast, 31 augustus 1945), beter bekend als Van Morrison of Van the Man. Het was destijds het tweede album van hem. Van was nogal humeurig waardoor niemand met hem kon samenwerken. Daarop werd hij in de studio ‘opgesloten’. Vervolgens werden de acht nummers opgenomen in twee dagen, 25 september en 1 oktober 1968, in the Central sound studio’s in New York. Op 7 en 8 november 2008 trad Van Morrison op in the Hollywood Bowl in Los Angeles, waar hij alle nummers speelde van het album. Hij deed dat, omdat destijds in 1968 toen het album uitkwam, Warner Brothers, zijn platenmaatschappij, geen enkele promotie had gedaan. Dus tot november vorig jaar heeft hij nog nooit de nummers van het album live kunnen spelen, iets wat hij altijd graag had willen doen. Naast de acht oorspronkelijke nummers, staan er op ‘Astral weeks: live at the Hollywood Bowl’ nog twee extra nummers: ‘Listen to the lion’ en ‘Common one’. Er is ook een dubbel elpee (vinyl!) van uitgebracht.

India.Arie: Testimony: vol. 2, love & politics (53)
India Arie Simpson (Denver, Colorado, 3 oktober 1975), heeft het zingen niet van een vreemde. Haar moeder Joyce zong vroeger voor het Motown label, waar artiesten als Stevie Wonder en Al Green hun platen uitbrachten. In 2001 bracht India.Arie haar eerste album uit, ‘Acoustic soul’, waar wereldwijd drie miljoen stuks van zijn verkocht. ‘Voyage to India’ deed het in 2002 iets minder: 2,2 miljoen wereldwijd. Met ‘Testimony: vol. 1, life & relationships’ uit 2004 ging het nog ‘slechter’: 1,3 miljoen. ‘Testimony: vol. 2, love & politics’ is daarop het vervolg, waaarvan we hopen dat de lijn van verkopen weer omhoog gaat. Aan het album werkten onder anderen soulzanger Musiq Soulchild, rapster MC Lyte en de Turkse zangeres Sezen Akzu mee.

Franz und Freddy: Super Schlagerparade Teil 2 (96)
Op ‘Super Schlagerparade Teil 2’ staan twaalf nummers uit dertig jaar Schlagers, het Duitse levenslied. Nummers van Udo Jürgens (‘Griechischer Wein’), Freddy Breck (‘Überall auf der Welt’) en Peter Maffay (‘Du’) worden door Franz und Freddy op een eigentijdse wijze gebracht. Buiten het carnavalseizoen zou je ze kunnen kennen als Bad Brothers, Frank Hoek en Nol Roos. Bereid je maar vast voor op hun versie van ‘Tanze mit Mir in den Morgen’ van Gerhard Wendland, dat te trappelen staat om de Single Top 100 te betreden!

Over Schlagers gesproken, dan denk je toch al gauw aan het Schlagerfestival dat jaren in Kerkrade werd gehouden, en twee keer in Zuidbroek (in 2002 en 2003). Er wordt een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd om het Schlagerfestival, dat in de jaren ’70 en begin jaren ’80 een grote impact had, weer terug te brengen naar Kerkrade. Het idee is om niet meer dan vijf grote Duitse artiesten uitnodigen en de rest van het festival aan te vullen met Limburgse artiesten. Dennie Christian, jarenlang zelf organisator en presentator van het Schlagerfestival, juicht iedereen toe die probeert iets voor de Duitse Schlager te doen, maar verwacht dat dit concept niet gaat werken. Dennie: “Met drie of vier grote namen, daar heb je toch geen hal mee gevuld.”