vrijdag 26 februari 2010

Hitflits: Wesley terug op #1; Alicia Keys twee keer genoteerd met zelfde nummer

Na een weekje afwezigheid, is ‘You raise me up’ van Wesley terug op de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer staat nu voor de derde week op #1 en dat is twee weken langer dan 'Step into the light' van RED!, de vorige winnaar van Idols in 2008.

Het is echter wel direct de laatste week voor Wesley, want vandaag, vrijdag 26 februari 2010, is ‘Leef nu het kan’, de nieuwste single van Jan Smit uitgekomen, dus dat wordt volgende week de nieuwe #1! Dan zal Wesley waarschijnlijk wel met twee singles genoteerd staan, want volgende week komt ‘Met tranen in je ogen’, zijn eerste Nederlandstalige single uit, dat stamt uit de tijd voordat hij Idols 2010 op zijn naam zette.

Sieneke heeft dus maar kort kunnen genieten van haar eerste plaats met ‘Sha-la-lie (Ik ben verliefd)’, dat in de derde week naar de tweede plaats zakt. Het nummer verliest flink, want het verschil met ‘You raise me up’ van Wesley is ruim 23%. Overigens komt er op #87 een parodie op ‘Sha-la-lie (Ik ben verliefd)’ binnen: het is de Mosselman met ‘‘Sha-la-lie’. De Mosselman, een pseudoniem van Sander Scheurwater, maakte in de jaren ’90 Gabberhouse en scoorde in 1997 een #12-hit met ‘Mossels’.

Vorig jaar scoorde ze al drie top 10-noteringen, ‘No one but you’ (#8 en deze week in de 66ste week gestegen van 37 naar #24), ‘Nowhere to run’ (#7) en 'Miracle' (#10). Deze week boekt B-yentl haar vierde top 10=hit: ‘Payday’ stijgt in de derde week van 31 naar #8. Morgen, zaterdag, is ze te gast in TROS Muziek café, vanuit Studio Plantage, naast dierentuin Artis in Amsterdam.

Ook bij de bovenste tien aangekomen, is Willem Barth met ‘Bella bella signorina’ dat in de zevende week van 18 naar #9 stijgt. Terug in de top 10 is ‘Replay’ van Iyaz, dat van 11 naar #10 stijgt. Vier weken geleden bereikte het nummer de achtste plaats.

‘Empire state of mind’ van Jay-Z feat. Alicia Keys haalde al de tweede plaats en staat deze week op #13. Alicia Keys heeft het nummer ook opgenomen voor haar album ‘The element of freedom’, met een aangepaste tekst. Die track, ‘Empire state of mind (part II) Broken down’, is nu ook op single verschenen en is de hoogste eersteweeks op #6, en haar zesde top 10-notering.

Het restant binnenkomers:
#43 Jason Derülo: ‘In my head’
#53 Dirk Meeldijk: ‘Adieu adieu’
#58 Marlous: ‘Je zeurt teveel’
#59 John Mayer: ‘Heartbreak warfare’ (deze week de 3FM Megahit)
#66 Twan Lijten: ‘1000 redenen’
#67 the Heavy: ‘How you like me now?’
#75 Rachid: ‘De liefde van mijn leven’
#78 Tiësto feat. Nelly Furtado: ‘Who wants to be alone’
#80 DJ Jean: ‘The new Dutch shuffle’
#83 A3aan Drost: ‘Susan’
#95 Elske DeWall: ‘A day like today’

Elke week gaan er wel één of meerdere nummers op herhaling in de Single Top 100. Meestal besteden we daar geen aandacht aan. Deze week maken we een uitzondering voor #33, want daar komt ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’ van Frans Duijts binnen. Het nummer stond in 2008 achttien weken genoteerd met als hoogste notering #32. Deze week verscheen de gelijknamige EP met drie extra nummers ‘Meisje van plezier’, ‘Kom terug’ en de karaoke versie van de hit.

De single ‘A night like this’ van Caro Emerald dreigde begin deze week even terug naar de eerste plaats te stijgen van de Single Top 100, maar moet uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats. Haar album ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ weet echter wel stand te houden bovenaan de Album Top 100. Het album, vorige week goud en op weg naar platina, staat nu voor de vierde week bovenaan.

In 2008 brak Frans Duijts door met de single ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’, dat tot #32 kwam. Het album ‘Zo ben ik mezelf’ uit 2008, bereikte pas na nog twee hits, in augustus 2009 twee keer de zevende plaats. De opvolger, ‘Denken dat je alles mag …’ kwam vorig jaar niet verder dan #39. Maar met ‘Leef je droom’ bewijst Frans er nog steeds te zijn, want het album is de hoogste eersteweeks op #2. Het verschil met het #1-album van Caro Emerald is bijna 11%.

Vandaag, 26 februari 2010, is de 78ste geboortedag van Johnny Cash. De Amerikaanse zanger/componist overleed op 12 september 2003 op 71-jarige leeftijd. Zijn muziek heeft veel artiesten geïnspireerd. De afgelopen week lieten de zangers Bennie Jolink en Waylon zich nog daarover uit in De Wereld Draait Door. ‘American VI – ain’t no grave’, binnen op #4, nam Cash vlak voor zijn dood op tussen mei en september 2003. Het is het sluitstuk van een serie van zes albums en werd mede geproduceerd door zijn zoon John Carter Cash. De tien nummers op het album stammen uit dezelfde sessies als ‘American V – a hundred highways’, dat in 2006 verscheen.

In datzelfde jaar, 2006 dus, overleed de Malinese zanger/gitarist Ali ‘Farka’ Toure. Hij is geboren op 31 oktober 1939 als Ali Ibrahim Touré in Kanau in de regio Timbuktu in het noordwesten van Mali. ‘Farka’, dat ezel betekent, is zijn bijnaam en die kreeg hij van zijn ouders, omdat hij koppig was en doorzettingsvermogen had. Ali was de eerste Afrikaanse bluesmuzikant die doorbrak in heel Afrika. Hij kreeg de bijnaam de Afrikaanse John Lee Hooker, omdat hij dezelfde stijl van gitaarspelen had. ‘Ali & Toumani’ nam Ali ‘Farka’ Touré samen met koraspeler Toumani Diabaté op in 2005 in de Londense Livingstone studios. Het album was een vervolg op ‘The heart of the moon’ uit hetzelfde jaar, waarop de twee ook al samenwerkten.

Rest nog op #58, ‘Time to tango’ van het Oostenrijkse gezelschap Kontrust.

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman met alle feiten achter de hits.

zondag 21 februari 2010

Megaman bij week 8 – 20 februari 2010

In deze Megaman scoort Sieneke de eerste Nederlandse Eurovisie #1, zijn de 3js Nederlands gaan zingen door Herman van Veen, en Christiaan Hof na een verzoek van Bastiaan Ragas en wil Robbie Williams een film over zijn carrière. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Sieneke scoort eerste Nederlandse Eurovisie #1

Sieneke: (sha-la-lie) Ik ben verliefd (13) *** eersteweek op #1 ***

In de tweede week stijgt ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ van Sieneke naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer komt van de dertiende plaats en brengt haar dus zeker geen ongeluk! Zij is pas de tweede act in de Mega-historie, dat een #1-hit scoort die vanaf de dertiende plaats komt. De eerste was O.M.D. op 6 maart 1982 met ‘Maid of Orleans (The waltz Joanne of Arc)’. Alleen had dat nummer wel vier weken nodig om de eerste plaats te bereiken (40-33-13-1) tegenover twee voor Sieneke (13-1).

genieten!

Je bent nog geen achttien jaar, wordt gevraagd om deel te nemen aan het Nationale Songfestival, wat je vervolgens wint en binnen twee weken staat je singletje #1. Het is nogal wat. Maar de #1-hit van ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ doet Sieneke snel alle kritiek op het liedje vergeten. Sieneke: “Weer iets wat ik meemaak wat zo onwerkelijk is. Een nummer 1 hit, onvoorstelbaar... Ik wil hierbij iedereen zo ontzettend bedanken die hieraan hebben meegeholpen: Mijn producers Tom Peters & Hans Aalbers, Marianne Weber, schrijver Pierre Kartner, het team van NRGY Music en niet te vergeten alle mensen die mijn liedje hebben gekocht!”

Eurovisie record

Voorlopig is Pierre Karner dus de lachende derde rond alle kritiek op zijn compositie ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’. Want zijn nummer staat wel mooi op de eerste plaats en dat is tot nu toe nog geen enkele Nederlandse Eurovisie deelnemer gelukt. De grootste Nederlandse Eurovisiehit was tot deze week ‘Shine’ van de Toppers (2009) en ‘Een beetje’ van Teddy Scholten (1959), die beide tot de tweede plaats kwamen. Zelfs de vier Nederlandse Eurovisiewinnaars konden geen #1-hit scoren:
1957: Corry Brokken met ‘Net als toen’ (#8)
1959: Teddy Scholten met ‘Een beetje’ (#2)
1969: Lenny Kuhr met ‘De troubadour’ (#12)
1975: Teach in met ‘Ding a dong’ (#3)

snelste #1

Voor Pierre Kartner als componist, is ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ zijn vierde #1-hit. Ver voor ‘’t Smurfenlied’ had hij als Vader Abraham al twee #1-noteringen op zijn naam gezet. ‘Zou het erg zijn lieve opa’, met Wilma (in 1971) en ‘Den Uyl is in den Olie’, met Boer Koekoek (in 1974). In 1977 volgde zijn grootste ‘’t Smurfenlied’. De eerste deed er zes weken over (27-15-17-9-4-2-1), de tweede vier weken (24-7-2-1) en de derde ook (24-7-2-1). ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ had er slechts twee weken voor nodig en is dus zijn snelste #1.

nog een liedje

Afgelopen zaterdag liet Pierre in de Telegraaf weten dat hij nog een ander liedje voor het Eurovisie Songfestival had geschreven. Pierre: “Dat was een ballad over twee vlinders, die een mooi kleurenpalet wilden vormen in de lucht. Maar dat heb ik de TROS niet eens laten horen. Te ingewikkeld dacht ik”. Waarschijnlijk moeten we wachten tot het debuutalbum van Sieneke, want daar zal het vast wel op komen te staan.

draaiorgel

‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ is een op en top Nederlands liedje en is dan ook zeer populair in kroegen, waar veel Nederlands wordt gedraaid. Tijdens het Carnaval afgelopen weekend werd het liedje door iedereen meegebruld. En wat is nog meer Nederlands dan een draaiorgel? Niet dus! Want het draaiorgel komt van origine uit Italië. Omstreeks 1850 begon de Italiaan Ludovico Gavioli in Parijs met het bouwen van kleine straatdraaiorgels. Pas in 1875 begon de Belg Leon Warnies als eerste een draaiorgelverhuurbedrijf in Amsterdam. De bekendste Nederlandse orgelbouwer is Perlee uit Amsterdam. Het draaiorgel op de hit van Sieneke is ‘de Keistad’ afkomstig uit Amersfoort, in 1979 gebouwd door Anton Pluer uit Bussum. Uiteraard gaat het draaiorgel mee naar Noorwegen. Het draaiorgelboek van ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ is gemaakt door Jan Kees de Ruiter. Wat dan ook vaststaat, is dat zijn orgel meegaat naar Oslo! Twee keer eerder was er een draaiorgel te horen op een Nederlandse Eurovisie deelname: ‘Ik zie een ster’ van Mouth & MacNeal (in 1974) en ‘Amsterdam’ van Maggie MacNeal (in 1980). Maar dat waren wel kleinere uitvoeringen.

jongste Nederlandse deelnemer

Sieneke is geboren op 1 april 1992 en is dus nu (20 februari) 17,90 jaar. Tijdens de tweede halve finale van het festival dat op 27 mei wordt gehouden in Oslo, is ze 18,16 jaar. En daarmee is ze de jongste Nederlandse deelnemer voor Nederland aan het Eurovisie Songfestival. De twee jongste deelnemers tot nu toe waren: Michele Courtens (19,79 jaar) met ‘Out on my own’ in 2001 en Djem van Dijk van Treble (18,76 jaar) met ‘Amanbanda’ in 2006. Overigens heeft Treble aangekondigd er mee te gaan stoppen; het laatste gezamenlijke optreden is op 13 maart in ’t Raodhoes in Blerick. Daarna gaan ze wel afzonderlijk verder.

klooster

Het duurt nog ruim drie maanden voordat het Eurovisie Songfestival begint. Sieneke heeft dus nog wel even de tijd om zich voor te bereiden. Om zich goed in het Engels te kunnen redden, gaat ze in maart een paar dagen naar het klooster om haar Engels bij te spijkeren. Want het is niet echt een taal die ze dagelijks spreekt tijdens haar kapsteropleiding.

wel Nederlands

Vorige week refereerden we aan een uitspraak uit 2007, waarin Sieneke alle liedjes mooi vond ‘behalve Nederlandstalig’! Deze week liet ze weten dat ze die uitspraak had gedaan omdat het op school veelal gaat over popmuziek en dan is het notdone als je van Nederlandstalig houdt. Maar Nederlandstalige muziek werd wel altijd al in huize Peeters gedraaid en zong ze het hardste mee. Toen Sieneke ouder werd en zich een eigen mening begon te vormen, kwam ze er eerlijk voor uit waar ze van houdt en dat is dus Nederlandstalige muziek. Haar favoriete Songfestivalliedje is ‘Ding a dong’ van Teach-in, ‘want dat blijft altijd in m’n hoofd hangen’.

leven na het Nationale Songfestival

Van Loekz en Peggy Mays, twee van de vier deelnemers aan de Nationale finale op 7 februari is maar weinig meer vernomen. Vinzzent, de enige mannelijke deelnemer, wil een Spaanstalige versie van ‘(sha-la-lie) Ik ben verliefd’ uitbrengen. En Marlous, die gecoacht werd door Corry Konings, komt deze week al met een eigen single: ‘Je zeurt teveel’, een cover van Eric Carmen, dat al eerder in het Nederlands is gezongen door Willem Duyn.

3js geïnspireerd door Herman van Veen

3js: Loop met me over zee (7) *** hoogste eersteweeks ***

Op 5 maart verschijnt ‘Dromers en dwazen’, het derde album van de 3j’s. De verwachting is dat het hun eerste #1-album zal worden. Dat zit er (nog) niet in voor ‘Loop met me over zee’, hun elfde hitsingle, dat binnenkomt op de zevende plaats. Toch is dat een prestatie, want het is voornamelijk de cd-single die hen die notering oplevert. Daarop staan naast het titelnummer, nog twee nummers, ‘(your love keeps lifting me) Higher and higher (live) (nummer van Jackie Wilson) en ‘Breekbaar’(vertaling van ‘Fragile’ van Sting) én natuurlijk de videoclip van ‘Loop met me over zee’. En die krijg je niet als je het nummer download. Jan Dulles, Jaap Kwakman en Jaap de Witte hadden nog een downloadactie bedacht (‘Geef jouw geliefde de nieuwe single cadeau’), die er voor moest zorgen dat het nummer hun eerste top 3-hit zou worden. Maar de fans gingen toch liever voor de fysieke cd-single. Wellicht de komende week?

Herman van Veen

In De Wereld Draait Door van dinsdag 16 februari, verklaarde zanger Jan Dulles dat de 3js door Herman van Veen Nederlandstalige liedjes zijn gaan zingen. Daarvoor maakten de drie voornamelijk Engelstalige rockliedjes met hun Bluebus. Toen Dulles een jaar of twintig was en zijn eerste lange relatie ten einde kwam, hoorde hij het nummer ‘Weet je nog’. Volgens Dulles was dat geen toeval, het was precies voor hem bestemd. Vervolgens is hij naar een voorstelling van Herman in Carré geweest, die leidde tot ‘een breuk in mijn stoere rockershard en dat is nooit meer goed gekomen’. Een paar jaar geleden hebben een aantal artiesten een nummer voor Herman geschreven. Vervolgens heeft Herman daar een keuze uitgedaan en die nummers gezongen. Daar zat echter niet ‘Watermensen’ van de 3js tussen, dus namen ze het zelf op. Maar het was dus eigenlijk voor Herman geschreven.

k.d. lang imponeert tijdens Olympische winterspelen

k.d. lang: Halleluja (24)

Het is toch wel wrang voor een zangeres die al jaren haar eigen liedjes schrijft, pas scoort als ze een nummer van een ander opneemt. Het overkomt k.d. lang met ‘Halleluja’, een nummer van Leonard Cohen, dat al ettelijke keren is gecoverd. Ze zong het nummer in de nacht van 12 op 13 februari 2010 tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Vancouver. Daarna werd het nummer direct veelvuldig gedownload met als gevolg een eersteweeks notering op #24.

Haar uitvoering van ‘Halleluja’ is echter niet speciaal voor de spelen gezongen. Ze nam het nummer al in 2004 op voor haar album ‘Hymns of the 49th parallel’. Daarna zong ze het tijdens diverse gelegenheden. Tijdens de uitreiking in 2005 van de Juno awards (Canadese muziekprijzen), kreeg ze een staande ovatie die twee minuten duurde. Nadat ze het nummer in 2006 ook gezongen had tijdens de Canadese songwriters Hall of fame, was ze er wel een beetje klaar mee. Maar toen kwam die uitnodiging van de organisatie van de winterspelen en die kon ze natuurlijke niet weerstaan, in haar eigen Canada.

Kathryn Dawn Lang (Edmonton, Alberta in Canada, 2 november 1961) was al op jonge leeftijd gefascineerd door het leven en de muziek van countryzangeres Patsy Cline. Niet vreemd dus dat ze in 1983 een Patsy Cline tribute band samenstelde, the Reclines, dat zelfs een album opnam. In 1985 werd ze tijdens de Juno awards uitgeroepen tot ‘meest belovende zangeres’. En een jaar later had ze een platencontract op zak, dat in 1987 resulteerde in het album ‘Angel with a lariat’.

In Amerika kreeg ze landelijke bekendheid na een tournee met Roy Orbison, die met haar zijn klassieker ‘Crying’ opnam. In 1989 kregen de twee daarvoor een Grammy award (Amerikaanse muziekprijs) voor ‘beste country duo’. Vanaf dat jaar ontving ze de ene na de andere onderscheiding, niet alleen voor haar muziek, maar ook voor haar verzet tegen bont en het eten van vlees (ze is vegetariër). Daarnaast zet ze zich in voor de bestrijding van Aids. K.d. lang is lesbisch en komt daar openlijk vooruit.

vijfde hitversie

Sinds mei 2009 is de versie van ‘Halleluja’ door k.d. lang, de vijfde die een notering krijgt in de Single Top 100. Het begon allemaal op 16 mei 2009 met ‘Halleluja’ door X-factor winnares Lisa, dat nog steeds (nu 41 weken) genoteerd staat. In diezelfde week kwam ook de versie van Jeff Buckley (#3) en het origineel van Leonard Cohen (#27) binnen. Begin dit jaar kwam daar de Nederlandstalige versie van Frank van Etten (#94) bij en nu is het dus de beurt aan k.d. lang.

Anouk verbindt nummer aan film

Anouk: For bitter or worse (33)

For bitter of worse’ is een nummer waarop Anouk de vorige relatie met Remon Stotijn alias the Anonymous Mis van Postmen, blootlegt. Na een relatie van ruim acht jaar, waarbij ze drie kinderen van hem kreeg, scheidden de twee op 5 mei 2008. In maart verwacht ze haar vierde kind; vader is rapper the Unorthodox, beter bekend als Robert Coenen. ‘For bitter or worse’ is haar 24ste notering en de derde single van het gelijknamige album. Anouk heeft het nummer ‘afgestaan’ voor de film ‘De gelukkige huisvrouw’, naar de debuutroman van Heleen van Royen uit 2000. In december 2009 ging al een toneelversie van start, waarbij Isa Hoes de hoofdrol speelt. Twee maanden eerder, in oktober 2009, gingen de opnames van start van de filmversie, waarbij Carice van Houten en Waldemar Torenstra vertolken. Op 15 april gaat de film in première.

Een kleine drie maand later, op 4 en 10 juli 2010, staat Anouk in de Westergasfabriek in Amsterdam.

Black eyed peas hit stond model voor Timbaland nummer

Timbaland feat. Katy Perry: If we ever meet again (50)

'If we ever meet again’ is de tweede single van ‘Shock value 2’, het derde studioalbum van Timbaland. Daarop gaat hij de samenwerking aan met onder andere Justin Timberlake, Miley Cirus, Keri Hilson, Nelly Furtado en Katy Perry.Het idee om samen met Katy Perry het nummer ‘If we ever meet again’ op te nemen, ontstond, toen Timbaland samen met Will.i.am van the Black eyed peas werkte aan ‘I gotta feeling’. Hij was als het ware verliefd op ‘I gotta feeling’ en wilde net zo’n nummer op zijn album. Vervolgens kwam hij samen met producer Jim Beanz tot het concept van ‘If we ever meet again’. In tegenstelling tot eerdere nummers van Timbaland waarop hij rapt, zingt hij op ‘If we ever meet again’. Jammer alleen van die vocoderstem. Voor Timbaland is het zijn twaalfde notering, Katy Perry staat op zes.

Christiaan Hof zingt nu zelf liedjes

Christiaan Hof: Dit lichaam luistert niet (64)

Op zijn elfde schreef Christiaan Hof (Haarlem, 7 december 1980) zijn eerste liedje. Hij was geraakt door ‘Tears in heaven’ van Eric Clapton. Maar echt met muziek bezig zijn, duurde nog even. Op zijn twintigste maakte hij zijn eerste demo’s die hij liet horen aan producers van de Soundwise studio’s in Amsterdam. Toen hij daar langs ging, bleek het dezelfde studio te zijn waar Eric van Thijn en Jochem Fluitsma zaten. Die lieten hem wat koortjes doen, onder andere voor Idols en the Sunclub.

Ook is hij te horen op ‘Don’t look any further’ op het album ‘Around the world’ van Hind. Vervolgens startte Christiaan samen met Alain Clark het productieduo the Result. Samen produceerden ze ‘Rely on me’, het debuutalbum van Idolswinnaar Boris, dat goud werd. Ook produceerden de twee ‘Ready’, het tweede album van Jim en ‘A different way’, het eerste en enige album van Men2b, winaar van Popstars – the rivals.

Nederlands

Altijd maar liedjes voor anderen produceren en hen horen zingen, kan aanstekelijk werken. Zo ook voor Christiaan, die de vraag kreeg om Nederlandse liedjes voor Bastiaan Ragas te gaan schrijven en toen ging een wereld voor hem open. Christiaan: “Ik ontdekte hoe fijn het was om precies dát te kunnen zeggen wat ik wilde. Toen wist ik dat zelf liedjes moest gaan schrijven en zingen. In het Nederlands.” Hij ging aan de gang en in korte tijd had hij zo’n dertig liedjes klaar. Vervolgens heeft hij diverse platenmaatschappijen benaderd en gevraagd wat ze er van vonden.

magic

Het werd uiteindelijk EMI, die hem naar Londen stuurde om het album ‘ Ze vangt me op’ op te gaan nemen, in dezelfde studio waar onder andere U2 heeft opgenomen. Christiaan vroeg leden van de band van zanger David Gray om hem muzikaal te begeleiden omdat ze het geluid hebben wat Hof wilde: magic. Na ‘Alleen is maar alleen’, de geflopte single eind vorig jaar, gaat het hem nu beter af met ‘Dit lichaam luistert niet’, want dat komt binnen op #64. Voor de komende tour heeft hij een hele band rond zich verzameld, die bestaat uit Sander Bos (toetsen), Angelo de Rijke (elektrische gitaar/akoestische gitaar), Reinier Scheffer (elektrische gitaar), Ben Bakker (drums) en Pablo Penton (Basgitaar).

Jay-Z scoort het hoogst met anderen

Jay-Z + Mr Hudson: Young forever (66)

Met ‘Young forever’ is Jay-Z toe aan zijn achttiende notering. Van die achttien waren er slechts drie in zijn eentje, vijftien scoorde hij met behulp van anderen, waaronder Blackstreet, R. Kelly, Beyoncé, Linkin park, Rihanna en onlangs nog Alicia Keys. Drie daarvan leverden hem een top 10-notering: ’03 Bonnie and Clyde’, met Beyoncé Knowles (#5 in 2003), 'Numb/Encore' met Linkin park (#5 in 2004) en ‘Empire state of mind’, met Alicia Keys (#2 in januari). Dus de kans is zeer klein dat ‘Young forever’, zijn achttiende notering, een grote hit wordt. Hij krijgt daarop de hulp van Mr. Hudson.

Mr. Hudson (= Benjamin Hudson McIldowie, Sharnbrook, Groot-Brittannië) is zoon van een leraar en lerares. Aan de universiteit van Oxford studeerde hij Engelse literatuur en in zijn vrije tijd luisterde hij naar de muziek van Joni Mitchell, David Bowie en Neil Young. Na zijn studie verhuisd hij naar Londen, met het doel het te gaan maken als singer-songwriter. Hij wilde namelijk de mannelijke Joni Mitchell worden, maar daar bleek weinig belangstelling voor te zijn.

Vervolgens begon hij zich te interesseren voor hiphop en dat werd zijn redding. Hij begon de groep the Library en organiseerde zijn eigen clubavond ‘Let’s get lost’. In die tijd begon hij zich Mr. Hudson te noemen, om de interesse te wekken van het publiek, die zouden zeggen Mr. who? Binnen zes maanden had hij een platencontract en op 5 maart 2007 bracht hij het album ‘A tale of two studies’ uit als Mr. Hudson & the Library. Het album deed niet zoveel, maar trok wel de aandacht van andere artiesten zoals Cheryl Cole die het op haar iPod zette en Sting die hem uitnodigde voor de reünietournee van the Police. Het ging pas echt de goede kant op, toen rapper én platenbaas Kanye West hem benaderde voor zijn album ‘808s & heartbreak’. Kanye was zeer onder de indruk van Mr. Hudson omdat hij zelf zijn liedjes schrijft en produceert. Ook is Mr Hudson te horen op ‘The blueprint 3’, het laatste album van Jay-Z. Vorig jaar verscheen ‘Straight no chaser’, het tweede album van Mr Hudson. Naast lezen en muziek is hij gek van auto’s.

Zoals we van de meeste rappers gewend zijn, maken ze gebruik van samples van anderen. Dat is ook niet anders met ‘Young forever’. Het origineel is van Alphaville en heet ‘Forever young’ (#19 in 1984). Elf jaar later maakte Interactive er een danceversie van en kwam er mee tot de vijftiende plek.

Sef Thissen zingt sportlied

Sef Thissen: Mijn hart is Oranje (67)

Zo hoog als in 2007 zal ‘Mijn hart van Oranje’ van Sef Thissen niet komen. Toen bereikte ‘‘Zwaard van Damocles’’ van Sef Thissen feat. Lange Frans de tiende plaats en was tevens de kortste top 10-hit aller tijden; het nummer stond slechts één week in de Single Top 100 in 2007 en dat was op #10.

Sef Thissen (Venlo, 1974), komt uit een muzikaal nest. Zijn moeder was zanglerares, zijn vader speelde piano en kerkorgel. Sef volgde vioolles en klassieke zangles. Voordat hij in januari 2009 definitief voor de muziek koos, was hij mede directeur in het familiebedrijf. In april 2009 verscheen zijn album ‘l’ Amore vincerà’, Italiaans voor ‘De liefde zal overwinnen’, waaraan hij drie jaar heeft gewerkt. Maar het is een droom die bewaarheid werd.

Eind vorig jaar kreeg hij een uitnodiging van het Nationale sportplatform om een lied op te nemen over sportbeleving. Het nummer ‘Mijn hart is Oranje’, geschreven door Han Kooreneef, werd opgenomen met een band en vijftien strijkers van het Metropole Orkest. Daarnaast hebben Erica Terpstra, de voorzitter van het Olympisch comité en Ralf Mackenbach, winnaar van het Junior Songfestival, meegedacht over hoe het nummer zou moeten klinken. ‘Mijn hart is Oranje’ moet onder meer bijdragen aan de lobby om de Olympische Spelen in de toekomst naar Nederland te halen. Daarnaast is het nummer ‘Mijn hart is Oranje’ ook te horen tijdens de huldiging van Nederlandse sporters in het Holland Heineken House in Vancouver. Volgens Sef vertelt het nummer precies wat sport moet zijn en is het een lied wat alles zegt over sport en ons land.

Zanger Moss werkt in een bouwmarkt

Moss: I apologise (dear Simon) (94)

Precies drie jaar geleden, in februari 2007, verscheen ‘The long way back’, het debuutalbum van de Amsterdamse band Moss. De band bestaat uit zanger Marien Dorleijn, drummer Finn Kruyning, bassist Jasper Verhulst en de gitarist Bob Gibson (de enige Brit en tevens kunstenaar). Zanger/gitarist Marien Dorleijn won in 1999 de Grote Prijs van Nederland in de categorie ‘singer-songwriter’. Van 2000-2002 was hij gitarist bij de band Caesar. Daarna ging hij verder met zijn eigen band Nimbus, dat in oktober 2003 verder ging onder de naam Moss. In september 2009 verscheen ‘Never be scared / Don’t be a hero’, het tweede album van Moss dat overal bejubeld werd. Daarvan is ‘I apologise (dear Simon)’ de eerste single. De Simon in de subtitel slaat op zijn opa, die kort voordat het nummer werd uitgebracht, overleed. Naast Moss werkt Marien ook nog in een bouwmarkt.

Robbie Williams wil film over zijn carrière

Robbie Williams: Morning sun (98)

Het album ‘Reality killed the video star’ van Robbie Williams pakte in november 2009 zonder moeite de eerste plaats van de Album Top 100. ‘Morning sun’ is na ‘Bodies’ (#3) en ‘You know me’ (#31) de derde single van het album. ‘Morning sun’ is vorig jaar geschreven rond het overlijden van Michael Jackson. Aanvankelijk werd gezegd dat het nummer over Michael Jackson zou gaan, maar later verklaarde Robbie dat het nummer over hemzelf gaat.

Vreemd genoeg heeft 3FM het nummer ‘Do you mind?’ op haar playlist gezet.

In Groot-Brittannië is ‘Morning sun’ gekoppeld aan Sport Relief, een goed doel dat valt onder Comic Relief. In 1986 leverde Comic relief een #1-hit op voor Cliff Richard & the Young ones met ‘Living doll’. Het geld van Sport Relief gaat naar kwetsbare mensen in eigen land en daarbuiten. Robbie zong het nummer afgelopen dinsdag, 16 februari 2010, in Earls court exhibition centre in Londen, tijdens de BRIT awards, de Britse muziekprijzen. Tijdens deze jaarlijkse uitreiking kreeg Robbie zelf een ‘outstanding contribution to music’ award, zeg maar een oeuvre award. Hier volgen alle winnaars:

Britse zanger: Dizzee Rascal
Britse zangeres: Lily Allen
Britse groep: Kasabian
Britse single: ‘Beat again’ – JLS
Britse album: ‘Lungs’ – Florence + the machine
Britse doorbraak: JLS
Buitenlandse zanger: Jay-Z
Buitenlandse zangeres: Lady Gaga
Buitenlands album: ‘The flame’ – Lady Gaga
Buitenlandse doorbraak: Lady Gaga

Het was de dertigste editie van de BRIT awards en dus werden ook de single en het album uit 30 jaar BRIT awards gekozen. De single was ‘Wannabe / Who do you think you are’ – Spice girls, het album ‘(What’s the story) Morning glory’ – Oasis.

film

De carrière van Robbie Williams beslaat inmiddels zo’n zeventien jaar (1993-1996 Take that, 1995-nu solo). In die tijd heeft hij vele hoogtes (succes) en dieptes (drugsverslaving) gekend. Volgens de zanger zit daar zeker een boek in en ook wel een film. Vanwege de drugs kan hij zich niet alles meer herinneren, en leek het hem beter dat anderen zijn levensverhaal zouden optekenen. Per saldo benoemd hij zijn hele carrière, ondanks de vele dieptes, magisch.