zondag 21 februari 2010

Jay-Z scoort het hoogst met anderen

Jay-Z + Mr Hudson: Young forever (66)

Met ‘Young forever’ is Jay-Z toe aan zijn achttiende notering. Van die achttien waren er slechts drie in zijn eentje, vijftien scoorde hij met behulp van anderen, waaronder Blackstreet, R. Kelly, Beyoncé, Linkin park, Rihanna en onlangs nog Alicia Keys. Drie daarvan leverden hem een top 10-notering: ’03 Bonnie and Clyde’, met Beyoncé Knowles (#5 in 2003), 'Numb/Encore' met Linkin park (#5 in 2004) en ‘Empire state of mind’, met Alicia Keys (#2 in januari). Dus de kans is zeer klein dat ‘Young forever’, zijn achttiende notering, een grote hit wordt. Hij krijgt daarop de hulp van Mr. Hudson.

Mr. Hudson (= Benjamin Hudson McIldowie, Sharnbrook, Groot-Brittannië) is zoon van een leraar en lerares. Aan de universiteit van Oxford studeerde hij Engelse literatuur en in zijn vrije tijd luisterde hij naar de muziek van Joni Mitchell, David Bowie en Neil Young. Na zijn studie verhuisd hij naar Londen, met het doel het te gaan maken als singer-songwriter. Hij wilde namelijk de mannelijke Joni Mitchell worden, maar daar bleek weinig belangstelling voor te zijn.

Vervolgens begon hij zich te interesseren voor hiphop en dat werd zijn redding. Hij begon de groep the Library en organiseerde zijn eigen clubavond ‘Let’s get lost’. In die tijd begon hij zich Mr. Hudson te noemen, om de interesse te wekken van het publiek, die zouden zeggen Mr. who? Binnen zes maanden had hij een platencontract en op 5 maart 2007 bracht hij het album ‘A tale of two studies’ uit als Mr. Hudson & the Library. Het album deed niet zoveel, maar trok wel de aandacht van andere artiesten zoals Cheryl Cole die het op haar iPod zette en Sting die hem uitnodigde voor de reünietournee van the Police. Het ging pas echt de goede kant op, toen rapper én platenbaas Kanye West hem benaderde voor zijn album ‘808s & heartbreak’. Kanye was zeer onder de indruk van Mr. Hudson omdat hij zelf zijn liedjes schrijft en produceert. Ook is Mr Hudson te horen op ‘The blueprint 3’, het laatste album van Jay-Z. Vorig jaar verscheen ‘Straight no chaser’, het tweede album van Mr Hudson. Naast lezen en muziek is hij gek van auto’s.

Zoals we van de meeste rappers gewend zijn, maken ze gebruik van samples van anderen. Dat is ook niet anders met ‘Young forever’. Het origineel is van Alphaville en heet ‘Forever young’ (#19 in 1984). Elf jaar later maakte Interactive er een danceversie van en kwam er mee tot de vijftiende plek.

2 opmerkingen:

  1. Jay-Z scoorde samen met Linkin Park (Numb / Encore) volgens mij ook een top 10-hit! (Het nummer kwam destijds tot 5 in de Single Top 100 en stond 24 weken in de lijst)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Peter: je hebt gelijk, die hit is over het hoofd gezien. We zullen het aanpassen. Bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen