vrijdag 3 oktober 2008

Hitflits: Frans en Marianne zijn weer in de wolken

In de midweek hielden we nog een slag om de arm. Maar vandaag is het definitief: ‘Als ik met jou op wolken zweef’ van Frans Bauer en Marianne Weber stijgt naar de eerste plaats van de Single Top 100. Net als elf jaar geleden met ‘De regenboog’, hadden ze er ook dit keer drie weken voor nodig. Op de tweede plaats, met een verschil van 15%, blijft ‘Sweet about me’ van Gabriella Cilmi. En naar de derde plek stijgt ‘Infinity 2008’ van the Guru Josh project, waarmee het ‘Infinity 1990's... time for the guru’ uit 1990 van toen nog Guru Josh alleen, evenaart.

De #1 van vorige week, ‘Oktober’ van Bløf vinden we pas buiten de top 10 terug, op #12. Daarmee blijven ze wederom op één week steken op #1, net als met ‘Aanzoek zonder ringen’ met Kodo in 2006 en ‘Alles is liefde’ in 2007. Alleen die nummers gingen in de tweede week niet zo hard onderuit als ‘Oktober’. Maar de jongens hebben niet te klagen, want vandaag ligt het gelijknamige album in de winkel.

De grootste sprong deze week maakt ‘Rood hart’ van Bert ter Brugge. Dankzij de fysieke single die eindelijk uit is, knalt het nummer van 97 naar #5. Alleen het doel: #1 is (nog) niet bereikt. Ook nieuw bij de bovenste tien zijn ‘I’m yours’ van Jason Mraz, gestegen van 14 naar #9 en ‘Ik hou d’r zo van’ van Gerard Joling van 13 naar #4.

Hoogste binnenkomer op #13 is Robin S. met ‘Show me love 2008’, even hoog als het origineel, ‘Show me love’, uit 1993. Zijn Toppersmaatje, Gerard Joling, scoort deze week een top 4-hit met ‘Ik hou d’r zo van’. Zelf moet Gordon voorlopig genoegen nemen met een 23ste plaats met ‘Sugar baby love’. Nu René Froger nog met een nieuwe single, en de Toppers zijn weer ‘kompleet’. Vlak daaronder, op #29, moet Nikki het nu op eigen kracht doen met ‘Bring me down’.


In de Album Top 100 houdt Marco Borsato voor de tweede week stand met ‘Wit licht’. Wel brokkelt zijn voorsprong op ‘Death magnetic’ van Metallica af: van 82% naar 64%. Terug op #3 staat ‘Stilte in de storm’ van Jan Smit. ‘Black symphony’ van Within temptation & the Metropole orchestra, vorige week nieuw binnen op #3, zakt naar de zesde plaats.

In de top 10 komen ‘Novastar met ‘Almost bangor’ (op #7) en ‘Cause and effect’ van Maria Mena (op #8) binnen. Voor beiden is het hun eerste top 10-notering. Joost Zweegers alias Novostar kwam tot nu toe niet hoger dan #36, met ‘Another lonely soul’ in 2004. En Maria Mena bleef in 2006 met ‘Apparently affected’ net buiten de top 10. Dat geldt nu even voor ‘Songs for you, truths for me’, het tweede album van James Morrison dat binnenkomt op #11. ‘Undiscovered’, zijn vorige album begon zijn zegetocht in 2006 op een tiende plek en kwam uiteindelijk tot de vijfde plaats. Dus hopelijk komt het nog goed met zijn nieuwe album.

Frans Bauer & Marianne Weber na 11 jaar terug op #1. Marco Borsato nog steeds op #1, maar hoe lang nog? We zetten het allemaal op een rijtje in een nieuwe Megaman, die je na het weekend tegemoet kunt zien.

woensdag 1 oktober 2008

Midweek: Frans & Marianne bijna in de wolken

De midweek laat deze week nog open wie er met de hoofdprijs vandoor gaat. ‘Sweet about me’ van Gabriella Cilmi is de bestverkochte download, maar scoort fysiek matig. De meeste kans lijken dan ook Frans Bauer & Marianne Weber te maken met ‘Als ik met jou op wolken zweef’. De fysieke single is al de hele week de #1, en ook de download doet het boven verwachting erg goed. De huidige #1, ‘Oktober’ van Bløf, daarentegen, mag blij zijn als het vrijdag nog in top 10 staat.

‘Show me love’ van Robin S. stond al twee keer genoteerd, met als hoogste notering #13. Het nummer gaat voor een derde hitrun en het ziet er zelfs naar uit dat het de meest succesvolle zal zijn. ‘Show me love 2008’ staat nu al aan de rand van de top 10. Ook een klapper verwachten we van ‘Sugar baby love’ van Gordon. Het zou wel eens één van de grootste hits uit zijn carrière kunnen worden. En Nikki heeft eindelijk een opvolger voor de #1-hit ‘Hello world’ met ‘Bring me down’.

Hoewel de voorsprong van ‘Wit licht’ van Marco Borsato aan het afnemen is, zal het album in ieder geval de komende week de Album Top100 blijven aanvoeren. Geen kanshebbers voor een toekomstige #1, maar wel voor een top 10 notering, zijn Maria Mena met ‘Cause and effect’, Novastar met ‘Almost bangor’ en James Morrison met ‘Songs for you, truths for me’.

Zijn Frans Bauer & Marianne nu in de wolken? Dat weten we vrijdag als de definitieve lijsten bekend worden. En dan zijn wij er weer met een nieuw Hitflits.

zondag 28 september 2008

Megaman bij week 39 – 27 september 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Bløf te vroeg piekt, EliZe in bad ligt met Red hot chili Peppers, Andy Callister van radio houdt en Lasgo een nieuwe zangeres heeft. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100


In de Album Top 100 staat het licht voor de zevende keer op groen voor Marco Borsato. Je leest het in de albumsnippers.

Bløf piekt te vroeg

Dat is nog eens binnenkomen! De download van de nieuwe single van Bløf, ‘Oktober’, loopt als een trein en brengt het direct bovenaan in de Single Top 100. En dat terwijl het pas september is! Hopelijk pieken ze nu niet te vroeg... De achtentwintigste hit voor de Zeeuwse groep Bløf is de derde die op #1 binnenkomt. Maar die vorige twee binnenkomers op #1 zakten de week daarop al weer weg. Hopelijk vergaat het deze single beter, anders is ‘Oktober’ in oktober al weer van de koppositie verdwenen... Overigens is er ook een cd-single van ‘Oktober’, met daarop als extra het nummer ‘Vaarwel lieveling’, een cover van de band Gorki. Dus wellicht houdt ‘Oktober’ het nog wat langer vol op #1.

Een jaar lang hoorden we niets van de band, want ze zaten, zoals ze zelf zeggen, in een dipje. Met hun wereldomvattende project ‘Umaja’ hadden ze achteraf gezien toch iets te veel hooi op hun vork genomen, en tot overmaat van ramp flopte de gelijknamige film in de bioscopen. Maar ze zijn terug! Gingen ze met ‘Umoja’ nog op reis naar onder meer Japan, Kenia en Australië, voor ‘Oktober’ reizen de mannen van Bløf ‘gewoon’ langs negen Nederlandse popzalen, om hun fans kennis te laten maken met het nieuwe album. Zo vertonen de Zeeuwen zich onder meer in het Patronaat in Haarlem en 013 in Tilburg.

Fans van Bløf krijgen de mogelijkheid om het opnameproces van het nieuwe album ‘Oktober’ te bekijken op een virtueel platform. Om toegang tot de virtuele opnamestudio te krijgen, fungeert de cd, die begin volgende maand verschijnt, als sleutel. De driedimensionale wereld is ontworpen door makers van computerspelletjes.

De virtuele studio heet ‘Pickering player’, vernoemd naar het huis in Ierland waar de band de cd heeft opgenomen. Fans kunnen over de schouders van hun idolen meekijken naar de opnamen van ‘Oktober’. De bandleden werden tijdens het productieproces vanuit verschillende perspectieven gefilmd. Ze hopen hun fans met het project aan te zetten het schijfje te kopen en niet op illegale wijze de muziek te downloaden.

Als voorproefje op het verschijnen van de cd wordt ‘Pickering player’ op 25 september gepresenteerd tijdens het Picnic-evenement in de Amsterdamse Westergasfabriek. Daar komen nieuwe technologieën aan bod op het gebied van entertainment, wetenschap, kunst en bedrijfsleven.

Radio 2 besteedt de gehele week volop aandacht aan het nieuwe album. Tevens geeft de zender kaarten weg voor een intiem concert van Bløf in Austerlitz.

Ilse scoort grootste solohit

Ilse Delange: So incredible (5)

Anderhalf jaar weggeweest, maar ze is terug, en hoe! Met ‘So incredible’ komt Ilse Delange binnen op #5 en dat betekent meteen haar eerste solo-top 10-notering. Wel scoorde ze al eerder een top 10-hit samen met Zucchero Fornaciari (‘Blue’ op #10 in 2005) en met Kane (‘Before you let me go’ op #3 in 2003; haar grootste hit tot nu toe).

Ilses nieuwe album komt op 17 oktober uit. Op de cd staan twaalf nummers die geschreven zijn in Londen en Gotenburg en opgenomen in Los Angeles. Ilse heeft dus heel wat afgereisd om een goed album tot stand te kunnen brengen. De clip is gemaakt door Jake Davis, die eerder al samenwerkte met onder meer 50 cent, Kanye West, Snoop dogg en My chemical romance.

En er komt nog meer nieuw werk aan van Ilse: het nummer ‘Miracle’ begeleidt de film ‘Bride flight’, die in oktober in roulatie gaat.

EliZe in bad met Red hot chili peppers

EliZe: Hot stuff (15)

EliZe van der Horst moet uitkijken, anders is ze binnenkort weer directiesecretaresse... Haar vorige singles liepen niet bijzonder goed: ‘Itsy bitsy spider’ piekte eind 2006 slechts op #54 en ‘Lovesick’ bereikte in juni van dit jaar weliswaar #15, maar zakte daarna al weer naar #67 en verdween na drie weken uit de lijst.

Met eigen nummers redt EliZe het blijkbaar niet, vandaar dat ze deze keer voor een cover heeft gekozen. ‘Hot stuff’ is al 29 jaar oud en in 1979 een #21-hit voor Donna Summer. Daar staat EliZe nu dus zes plaatsen boven. Maar laten we eerst eens kijken hoe lang deze single het vol gaat houden, voor je het weet staat ie na een paar weken al weer bij de uitgang.

En of je de muziek nou leuk vindt of niet, je zou in ieder geval eens naar de clip

Ex-boxer maakt danceplaat

No tone feat. Inusa Dawuda: Down down down (34)

No tone is het product van de mannen achter het Italiaanse houselabel Molto records. ‘Down down down’ was eerst een instrumentaal nummer. Inusa Dawuda, ooit kampioen amateur lichtgewicht boxen uit Hamburg, ging er een jaar geleden mee aan de gang, en kwam mede dankzij zijn dochter Helli, tot de versie zoals we die nu kennen. Inusa ook wel bekend als Inusa Groove ‘The black pharaoh’, is niet alleen zanger, maar ook saxofonist en MC. In 2000 leende hij zijn stem voor ‘Morning light Yeah Yeah’ aan Big World. Het werd geen groot succes, maar het zette hem in het dance circuit op de kaart. En inmiddels wordt hij voor diverse projecten gevraagd, zoals No tone met ‘Down down down’.

Within temptation weer terug op normaal nivo

Within temptation: Forgiven (36)

De ene week ben je de hoogste eersteweeks en de andere week sta je zevenentwintig plaatsen lager. Het kan verkeren voor ‘Forgiven’ van Within temptation, vorige week binnen op #9 en deze week gekelderd naar #36. De reden: in de eerste week zijn de fans massaal naar de winkel gesneld of naar de brievenbus (als ze de cd-single hadden besteld), om de maxi cd-single van ‘Forgiven’, met daarop drie live nummers van het optreden vorig jaar in het Beurgebouw in Eindhoven. Deze week is de nieuwigheid er af, en komt het op een normaal niveau terecht. We zijn benieuwd waar ‘Forgiven’ volgende week staat, nu het album ‘Black symphony’ binnen is gekomen op de derde plaats in de Album Top 100 (zie ook daar).

Nog maar twee weken geleden maakten de 3js een duikeling van 26 plaatsen met ‘Hou van mij’, van #4 naar #30. Ook daar ging het om extraatjes bij de fysieke cd-single.

Andy Callister houdt van radio

Andy Callister (Curaçao, 21 mei 1976) heeft zijn muzikale opvoeding thuis genoten. Niet van zijn familie of vrienden, maar van de radio. Andy zat altijd geboeid te luisteren naar de radio, als het maar swingde. Het dj-en leert hij in Cub Demi Sec. Midden jaren ’90, hij is dan nog maar 17 jaar, maakte hij wekelijks een track voor DJ Paul Elstak, die hem onder zijn hoede neemt. Als G-force neemt Andy in 1995 het nummer ‘Out here’ op. Samen met MC Dart en Sier vormt hij Dark twins en treedt daar veel mee op in België, Duitsland en Zwitserland. In 2003 maakt hij als Silva (=Carlos Silva) & Callister het nummer ‘Keep doing’. ‘N.o.w.’, binnen op #41, is Andy zijn eerste commerciële succes.

D-Rashid koopt grootste hit

D-Rashid: Duke (43)

Het gaat voor de wind met D-Rashid, ofwel Rashid Sahib. De Nederlandse dj van Marokkaanse komaf begon op zijn zeventiende met draaien en kreeg enkele jaren later zijn eerste residenties in de Amsterdamse dancings ‘Raffles’ en ‘Sinners in heaven’. D-Rashid raakte al snel verslaafd aan latin house, geïnspireerd door onder andere Kenny ‘Dope’ Gonzales en Todd Terry.

Vorig jaar scoorde D-Rashid zijn debuuthit. Als triootje met Rishi Bass en MC Stretch kwam hij met ‘Casera’ tot #65. Eerder dit jaar verging het hem solo met ‘Latin brutality’ iets minder, toen hij in juli op #69 bleef steken. Deze week verbetert hij echter zichzelf met een 43e plek voor ‘Duke’.

Debuuthit voor Ieren van the Script

the Script: The man who can’t be moved (52)

The Script: drie Ieren (Mark, Danny en Glen) uit Dublin die sinds vorig jaar samen een band vormen. Mark en Danny werkten al als producers in de Verenigde Staten al samen met Rodney Jerkins, the Neptunes en Teddy Reilly. Na een aantal jaren in de States keerden ze terug naar de Ierse hoofdstad en zochten ze Glen erbij.

In april kwam de debuutsingle van the Script uit, ‘We cry’. In eigen land behaalden ze er een top 10-hit mee, in Groot-Brittannië bleef hij net daaronder op #13 steken. ‘The man who can’t be moved’ is hun tweede single. Een doorslaand succes: in Ierland werd in augustus de derde plaats bereikt, in Engeland zelfs de tweede. Beide singles zijn afkomstig van het debuutalbum ‘The Script’. Die plaat leverde de band hun eerste #1-hit op: zowel in de Engelse als in de Ierse albumlijst bereikte ‘The Script’ de top.

‘Boogie bounce’ populair bij Nederlandse dj’s

Artificialz: Boogie bounce (55)

Beatfreakz, bekend van de coverhits ‘Somebody’s watching me’ (#21) en ‘Superfreak’ (#26), beide in 2006, is de ontdekker van Artificalz (=Jeffrey Cruz en Mischa Hegai). ‘Boogie bounce’ werd dan ook opgenomen in de Beatfreakz studio’s. Het nummer is zeer goed ontvangen in de dance scène: dj’s als Fedde le Grand en Erick E hebben het nummer in hun dj-sets opgenomen.

Lasgo heeft nieuwe zangeres

Lasgo: Out of my mind (62)

Wat doe je als je groepsuitbreiding zoekt of een eerder ontstaan gat wilt dichten? Dan zet je een zoektocht op. The Pussycat dolls deden het, hetgeen mislukte. De winnares ging uiteindelijk voor een eigen carrière. Het Belgische Lasgo ging ook op zoek, via het programma ‘Let’s go Lasgo’ op JIM. Ze moesten wel, want Evi Goffin, zangeres van het eerste uur, hield er in mei mee op. Daarop deden Peter Luts (14 december 1971) en Dave Vervoort (28 december 1977), ook wel bekend als Dave McCullen, een oproep voor een nieuwe zangeres.

Winnares van de zoektocht, waar 200 meisjes voor zich hadden opgegeven, werd op 19 augustus Jelle van Dael. Jelle (Opglabbeek, 2 mei 1990), heeft al aan verschillende talentenjachten deelgenomen, want muziek is haar leven. Jelle: “Elke keer als ik ga optreden voel ik me zo goed! Ik weet gewoon dat dit is wat ik ECHT wil doen in mijn leven. De muziekstijl van Lasgo spreekt me ook erg aan omdat je tegelijkertijd kunt feesten en plezier maken tijdens optredens. Als je plezier hebt in wat je doet dan straal je dat ook uit naar het publiek. Ik zie mezelf echt niet achter een bureauke zitten ofzo.. The stage! That's where I belong!” Direct na de finale ging ze de studio in voor het opnemen van ‘Out of my mind’. Begin 2009 moet een nieuw album verschijnen.

Beschuit met muisjes voor James Morrison

James Morrison: You make it real (70)

De Megaman feliciteert James Morrison met zijn pasgeboren dochter! Op 10 september kwam Elsie ter wereld, de eersteling van James en zijn vriendin Gill. Daarnaast ziet ook het tweede album van James het levenslicht, ‘Songs for you, truths for me’. Vanaf deze week ligt het in de winkels. De eerste single van dat album loopt daar een weekje op vooruit.

‘You make it real’ is de zesde single voor James (die eigenlijk voluit James Morrison Catchpole heet, maar dat laatste stukje van zijn naam heeft geschrapt) en zijn vierde hit in Nederland. Het begon natuurlijk allemaal twee jaar geleden met een doorslaand succes voor zijn debuutsingle ‘You give me something’, die bij ons tot #3 wist te komen. Daarna liep het allemaal wat achteruit, met #18 voor ‘Wonderful world’ en #33 voor ‘The pieces don’t fit together’. De singles ‘Undiscovered’ en ‘One last chance’ (alleen als download uitgebracht) bereikten de Single Top 100 al helemaal niet meer.

Gelukkig gaat het weer de goede kant op met James nu er nieuw werk van hem in de winkels ligt. Op het nieuwe album kun je onder meer een duet vinden van Morrison met Nelly Furtado, ‘Broken strings’. Eerder nam James al een duet op met Jason Mraz, ‘Details in the fabric’. Dat duet is terug te vinden op Mraz’ album ‘We sing, we dance, we steal things’.

Novastar heeft er weer zin in

Novastar: Because (73)

Het is vier jaar geleden dat Novastar het album ‘Another lonely soul’ uitbracht, met daarop de hits ‘Never back down’ (#84) en ‘When the lights go down on the broken hearted’ (#43). Afgelopen weekend is ‘Almost bangor’ uitgekomen, waarvan ‘Because’ de voorloper is. Van Novostar wordt vaak gezegd dat het om een Belgische muzikant gaat. Dat is ten dele waar, want Joost Zweegers (=Novastar) is geboren op 1 april 1966 in Sittard, maar hij woont en werkt vanuit Antwerpen. Vanwege een gebroken voet in oktober 2005 en een daaropvolgende depressie, heeft het vier jaar geduurd. Maar met de single ‘Because’ is het wachten meer dan de moeite waard. We zijn dan ook benieuwd naar de rest van het album.

TV Rock brengt pop uit Australië

TV Rock feat. Rudy: Been a long time (75)

In Australië had TV Rock in 2006 de hit van het jaar met ‘Flaunt it’ featuring Seany B. Het nummer stond vijf weken bovenaan de Australische hitparade en ze kregen er twee ARIA Music Awards voor: ‘best verkochte single’ en ‘beste dansplaat’. TV Rock is het uit Melbourne afkomstige duo Grant Smillie en Ivan Gough. Ivan (rechts op de foto) is al sinds 1984 druk in de weer met muziek, als mixer, keyboardspeler, dj-en. Begin jaren ’90 bracht hij voor het eerst één van zijn remixen uit, ‘I need you’ van Pendulum, waarmee hij zijn eerste succes boekte. Hij werkte met en voor vele anderen.

Grant Smillie is geboren op 3 mei 1977 in Melbourne, en werkt als house-dj. Hij heeft diverse mixen gemaakt voor het label Ministry of sound. Daarnaast is hij iedere zaterdag te horen op het radiostation Nova on overdrive. Sinds 2006 vormt hij samen met Ivan TV Rock. Zoals wel vaker gebeurt, maken zogenaamde features deel uit van de hoofdact. In dit geval gaat dat ook op voor Rudy op ‘Been a long time’. De beide dj’s/producers maken ook platen onder de naam Rudy uit. Met andere woorden ‘Been a long time’ wordt gemaakt door Grant Smillie en Ivan Gough.

Hanna Montana breekt door in Nederland

Miley Cyrus: 7 things (88)

Toen Miley Cyrus geboren werd, had haar vader Billy Ray juist zijn tweede hit in Nederland. Op 23 november 1992 stond ‘Could’ve been me’ op #55 genoteerd; twee weken eerder piekte de plaat op #29. Billy Ray Cyrus zal echter vooral bekend zijn van zijn debuuthit ‘Achy breaky heart’, die in augustus van dat jaar tot #25 kwam. Na de #27-hit ‘These boots are made for walking’ aan het begin van het jaar daarop was het afgelopen met de Nederlandse hitcarrière van pa Cyrus.

We zijn inmiddels zestien jaar verder en inmiddels heeft dochter Cyrus een carrière die die van haar vader al vele malen overtreft. Miley is vanaf maart 2006 namelijk dé tienersensatie in haar rol van Hannah Montana. Per jaar strijk ze inmiddels 3½ miljoen dollar op aan inkomsten en ze hoort volgens het tijdschrift Time magazine zelfs bij de honderd invloedrijkste mensen ter wereld...

Vorig jaar juni bracht Miley Cyrus onder eigen naam haar debuutalbum uit, ‘Meet Miley Cyrus’. In juli van dit jaar kwam daar de opvolger achteraan, ‘Breakout’. Beide albums bereikten de eerste plek in Amerika.

Miley heet trouwens eigenlijk Destiny Hope van haar voornaam. Haar bijnaam Miley is afgeleid van Smiley, want de kleine Cyrus was in haar jonge jaren een echt lachebekje.

‘7 things’ gaat over een verbroken relatie; Miley (die het nummer zelf geschreven heeft) somt zeven dingen op over haar ex waaraan ze een hekel heeft.

Jeffrey Heesen is niet meer te kopiëren

Jeffrey Heesen: Raak me even aan (95)

In mei scoorde Jeffrey Heesen zijn eerste hit met ‘Blijf vannacht bij mij’ dat tot #85 kwam. De op 15 september 1990 geboren Jeffrey in het Brabantse Oss, heeft het zingen niet van een vreemde. Zijn vader, tevens cafébaas van ‘’t Kruugske’ in Oss, speelde gitaar en zong in een lokale bandjes. Op zijn twaalfde won Jeffrey een talentenjacht, waardoor hij de single ‘Hey lieve meid’ mocht opnemen. Er volgden nog een paar singles die weinig deden, tot ‘Blijf vannacht bij mij’.

onzichtbare beveiliging

De cd-single ‘Raak me even aan’ bevat een traceerbeveiliging, geen kopieerbeveiliging. Deze beveiliging, de zogenaamde ‘Vleermuis-drm’ bevat een onhoorbaar signaal. Alleen speciale apparatuur kan dit ‘Vleermuizengeluid’ opvangen en analyseren. Dus als je een cd met deze beveiliging kopieert, ben je te traceren! Daarvoor dient echter de koper van de gedownloade cd zijn gegevens achter te laten, zodat deze een unieke code krijgt op zijn aangeschafte cd. Johân Oudejans en Robert Brands, de makers van deze traceerbeveiliging hebben inmiddels octrooi aangevraagd op hun vinding.

Koos en Joke vieren feest

Koos Alberts: Samen vechten (96)

De carrière van Koos ‘Alberts’ Krommenhoek (Amsterdam, 3 februari 1947) is er eentje van ups en downs. De zwartste dag beleefde hij op 29 oktober 1987, toen hij achter het stuur van zijn auto in slaap viel. De auto vloog uit de bocht en Koos raakte zwaargewond. Sindsdien is zijn onderlichaam door een dwarslaesie verlamd, waardoor hij op een rolstoel is aangewezen. Ook is zijn stem aangetast. Maar Koos is mede door zijn vrouw Joke er weer boven opgekomen, treedt weer op en brengt cd’s uit.

feestje!

Dit jaar staat in het teken van zijn 25-jarig jubileum, met een documentaire + DVD ‘Vechten voor geluk’. En natuurlijk een nieuwe cd, ook getiteld ‘Vechten voor zijn geluk’, dat op 7 oktober wordt uitgebracht. Daarop ‘Samen vechten’, de opvolger van ‘Als je gaat, m’n lieveling’ uit 2003 toen hij 20 jaar in het vak zat. Hoger dan #91 kwam het nummer niet. Dan hopen we voor Koos dat ‘Samen vechten’, zijn 37ste notering, het beter doet. Het is tenslotte feest!

op eenzame hoogte

Voor een echte hit moeten we terug naar 1996, toen ‘De zomerzon’ de 25ste plaats bereikte. Maar echte hitgeschiedenis schreef Koos in 1984, toen hij de eerste Nederlandse artiest was die het lukte om gelijktijdig met drie platen in de top 10 te staan. Hij haalde er zelfs het Guinness book of records mee. Vier weken achtereen ging het om de volgende nummers, met de noteringen die gelijktijdig werden behaald:
- ‘Gisteren heeft zij mij verlaten’ : #7 – #8 – #8 – #8
- ‘Ik verscheurde je foto’ : #5 – #5 – #4 – #4
- ‘Waarom ben ik met kerst zo alleen’ : #4 – #3 – #3 – #3
Dit record is tot op de dag van vandaag nog steeds niet gebroken.

Nieuwe start voor Alex

Alex: Handen die handen (99)

De roem voor Alex Wielders (Leiden, 27 december 1971), begon acht jaar geleden, in 2000, met ‘Een bossie rooie rozen’, dat tot de achtste plek kwam. Daarna werden de hits kleiner tot 2005 toen hij met ‘De liefde’ weer bij de bovenste 20 eindigde. Vorig jaar was hij twee keer van de partij: ‘Festival van liefde’ (#23) en ‘Gekkenhuis’ (#67). ‘Handen die handen’ heeft gelukkig niets van doen met al die artiesten die nog voordat ze goed en wel op het podium staan roepen: ‘die handen, waar zijn die handen?!’, om toch vooral een sfeer te creëren die er zonder die handen niet kan zijn. ‘Handen die handen’ betekent een nieuwe start voor Alex. Hij heeft een nieuw platencontract, Plutomusic en is ook overgestapt naar een ander boekingskantoor, Lukassen produkties. Volgende maand verschijnt het album ‘Grootste feesthits’, met al zijn (zeven) hits en een aantal nieuwe nummers.

T.I. schrijft Amerikaanse hitgeschiedenis

T.I. : Whatever you like (100)

In de Amerikaanse Billboard Hot 100, die dit jaar 50 bestaat, steeg ‘Whatever you like’ van T.I. op 6 september van 71 naar #1. Het was niet alleen zijn eerste eigen #1-hit, maar ook nog eens het nummer dat de grootste sprong maakte naar de eerste plaats. Bij ons begint het nummer helemaal onderaan, op #100. Het is zijn vierde hit in ons land na ‘Soldier’ met Destiny’s child and Lil’ Wayne (#13 in 2005), ‘Why you wanna’ (#43) en ‘My love’ met Justin Timberlake (#19), beide in 2006. ‘Whatever you like’ bevat een sample van ‘Redemption (theme from Rocky II)’ uit 1979 van Bill Conti. Vorig jaar bracht T.I. ook al een nummer uit met de titel ‘Whatever u like’. Dat was echter anders gespeld (u in plaats van you) en gezongen met Nicole Scherzinger van the Pussycat dolls.

Album Top 100: Zevende #1-album voor Marco Borsato

In de Album Top 100 loopt Marco z’n dubbelhit mis, zingt Wende niet alleen meer in het Frans, speelt David Gilmour op een Poolse werf, covert Mathilde Santing er op los en heeft Dennis Kolen eindelijk succes.

Marco Borsato: Wit licht (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***
‘Wit licht’ knalt zoals verwacht op #1 binnen, maar de single ‘Stop de tijd’ zakt naar de vierde plek. En daarmee loopt Marco weer z’n dubbelhit mis: gelijktijdig op #1 staan in Single & Album Top 100. Telkens als één van zijn voorgaande albums op #1 terecht kwam, was er of geen single van hem uit, of zakte in dezelfde week van de eerste plaats:
- 22 augustus 1998: album ‘De bestemming’, single ‘De bestemming’ zakt na 4 weken op #1 naar #2
- 15 januari 2000: album ‘Luid en duidelijk’, single ‘Binnen’ zakt na 3 weken op #1 naar #2

En nu over naar de (hit)feiten rond ‘Wit licht’:
- ‘Wit licht’ is het zevende #1-album van Marco Borsato; Frans Bauer en the Golden earring hebben er 8 op hun naam staan. Het meeste aantal #1-albums staat nationaal en internationaal al jaren op naam van BZN: 16 stuks
- Met zeven #1-albums staat Marco op gelijke hoogte met Michael Jackson, Andrea Bocelli, Abba en K3.
- Zes van die zeven albums van Marco kwamen vanuit het niets binnen op #1, een absoluut record; Anouk. Frans Bauer en U2 staan allen op 5
- ‘Wit licht’ is het eerste nieuwe cd-album sinds ‘Luid en duidelijk’ in 2000. In 2004 verscheen wel ‘Zien’, maar dat was alleen op DVD verkrijgbaar.


‘Wit licht’ is verkrijgbaar in drie uitvoeringen:
• de standaarduitvoering met 11 nummers, verkrijgbaar bij alle (cd)-zaken die niet tot een keten behoren; de Media markt vraagt € 10,--
• als de standaarduitvoering + ‘Rood’ en de demo ‘Het is er nog’, te koop bij de Free record shop & van Leest; bij de FRS ligt het album voor € 20,--
• als de standaarduitvoering + ‘Everytime I think of you’ en de akoestische versie van ‘Wit licht’, verkrijgbaar bij V&D en de Music Store; V&D had het album dit weekend voor € 12,-- in de winkel liggen, dit in het kader van hun Prijzencircus. De Music Store rekent € 18,--.
De verschillen in uitvoering zijn niet zo groot; ‘Rood’ en ‘Everytime I think of you’ heeft iedereen al, is dus geen extra. De echte extra’s zijn wellicht voor een fan wel belangrijk genoeg om het album elders aan te schaffen. Daarvoor moet je dan wel (zeker bij de FRS) diep in de buidel tasten! Het komt overigens wel vaker voor dat van een album meerdere versies verschijnen, uitsluitend te koop bij een (cd) keten.

‘Wit licht’ is het eerste van een drieluik. Het tweede deel is de 8-delige concertreeks in oktober in het Gelre Dome in Arnhem. De film ‘Wit licht’ is vanaf december in de bioscopen te zien en vormt de afsluiting. Het toegangsbewijs voor de concertreeks, is tevens het bioscoopkaartje. Met andere woorden de film ‘Wit licht’ is nu platina! Gedurende het hele traject zal de cd volop in de belangstelling staan. In de voorverkoop is het meer dan 120.000 keer besteld, wat Marco een dubbel platina exemplaar oplevert. Platenmaatschappij Universal rekent er op uiteindelijk zo’n 250.000 van ‘Wit licht’ te verkopen.

Within temptation and the Metropole orchestra: Black symphony (3)
Na twee #1-albums (‘The silent force’ in 2004 en ‘The heart of everything’ in 2007), moet Within temptation dit keer genoegen nemen met een derde plaats. Maar dat is geen schande als je ziet wat hen van de eerste plaats houdt: Metallica met ‘Death magnetic’ op #2 (op 5% afstand) en ‘Wit licht’, het nieuwste album van Marco Borsato (verschil daarmee 87%). ‘Black symphony’ is een dubbel live album, opgenomen met het Metropole orkest en een klassiek koor van 20 zangers, op 7 februari 2008 in de Rotterdamse Ahoy. De gelijknamige DVD komt binnen op de vierde plaats van de DVD Music Top 30.

Kings of Leon: Only by the night (10)
Ze brachten al twee albums uit: ‘Aha shake heartbreak’ (#79) en ‘Because of the times’ (#62). Maar met ‘Only by the night’ gaan de vier heren van Kings of Leon eindelijk oogsten. In de Britse hitparade kwam het album op #1 binnen en bij ons knalt het binnen op #10. Voor een groot deel dankt de groep dat aan de uitstekende single ‘Sex on fire’, deze week gestegen naar #22. En die sferen, sex, drugs en rock ’n roll, ademen ook de nummers op het album uit. De band laat dan ook weten dat ze het album volledig onder invloed van alcohol opgenomen.

Wende: Chante! (11)
Twee plaatsen is Wende verwijderd van haar album ‘La fille noyée’ dat twee jaar geleden tot #9 kwam. Wende Snijders (Beckenham, Groot-Brittannië, 10 oktober 1978) verhuisde op haar vierde naar Indonesië, op haar zesde naar Guinee-Bissau en kwam op haar negende naar Nederland. Na de Academie voor kleinkunst werd ze bekend door het zingen van Franse chansons. Daarmee won ze diverse (inter) nationale prijzen. En toch gaat ze op ‘Chante!’, haar derde album, op een andere toer.

Op ‘Chante!’ zingt ze naast Frans, nu ook in het Nederlands, Engels, Zuid-Afrikaans en Spaans. Daarnaast gaat ze meer de jazz kant op. Wende: “Op mijn eerste twee albums zong ik met veel instrumenten in de begeleiding, zelfs met het complete Metropole Orkest. Op dit album wilde ik de groove onderzoeken. Het orkestrale terugbrengen naar een jazzbezetting met alleen piano, bas en drum.” Naast een aantal Franse klassiekers, zingt ze ook ‘Come together’ van the Beatles en ‘Mens durf te leven’ van Dirk Witte. ‘Chante!’ is de weergave van de gelijknamige tournee. Het album is opgenomen met het Metropole orkest, herbergt 21 nummers, waarvan Wende er zelf 6 schreef.

David Gilmour: Live in Gdańsk (14)
Zanger, gitarist en componist David Jon Gilmour (Cambridge, 6 maart 1946) stond niet altijd afwijzend tegenover een Pink floyd reünie. Maar met de dood van keyboardspeler Rick Wright op 15 september, is dat nu voorgoed voorbij. ‘Live in Gdańsk’ is een weergave van zijn laatste concert gedurende zijn ‘On an island’ zomertournee in 2006. Hij gaf dit concert op de werf in Gdańsk in Polen waar de 26ste verjaardag werd gevierd van de Poolse revolutie. Op deze werf ontstond de vakbond Solidarność onder leiding van Lech Wałęsa, de latere president van Polen. David werd tijdens het concert, waar zo’n 50.000 mensen op af kwamen, begeleid door the Polish Baltic Philharmonic Orchestra onder leiding van Zbigniew Preisner, die ook de arrangementen maakte voor het album ‘On an island’, dat in 2006 de derde plaats bereikte.

Engima: Seven lives many faces (22)
Het zevende album al weer van het miljoenen verkopende project Enigma van de Roemeense (maar in Duitsland wonende) producer Michael Cretu en zijn ex-vrouw Sandra, die na het beëindigen van hun huwelijk is blijven fungeren als zangeres. De debuutsingle van het album is de dubbele A-track ‘Seven lives’ en ‘La puerta del cielo’.

the Pussycat dolls: Doll domination (24)
Aanvankelijk zou het tweede album van the Pussycat dolls ‘To those who wait’ gaan heten. Er was zelfs al een hoes (zie foto). Uiteindelijk is dus toch gekozen voor ‘Doll domination’ dat eerder ook al was genoemd. Van het debuutalbum ‘Pcd’ zijn wereldwijd zes miljoen verkocht. Dat album werd mede door Timbaland geproduceerd, die zich ook weer bemoeide met ‘Doll domination’. ‘Pcd’ leverde vijf hits op, allen top 10. ‘When I grow up’ kwam niet verder dan #21 en staat deze week op #40. Wellicht dat single #2 het beter doet: ‘I hate this part’. Aan het album ‘Doll domination’ is een bonus disc toegevoegd met vijf nummers, die elk door één van de Pussycat dolls wordt gezongen.

Matihlde Santing: Forty nine (25)
Nee, die titel is niet de plaats waarop ze binnenkomt, het is haar leeftijd. Tenminste, tot 24 oktober, want dan bereikt Mathilde Eleveld, zoals ze eigenlijk heet, de gezegende leeftijd van vijftig jaren. En dan tel je mee hoor; andere beroemdheden met dezelfde leeftijd zijn bijvoorbeeld Prince, Madonna, Michael Jackson en de Megaman! Op ‘Forty nine’ horen we Santing weer als vertolkster van andermans werk. Dit keer dook ze in het materiaal van John Mayer en nam drie nummers van hem op. Daarnaast coverde Matilde bijvoorbeeld ‘Maggie May’ van Rod Stewart, ‘Black horse and the cherry tree’ van KT Tunstall en ‘All in love is fair’ van Stevie Wonder.

Ziggi: In transit (53)
Nee, niet Ziggi Marley, dit is weer een andere reggae-artiest. Ziggi, het alias van Ricardo Blijden, werd geboren in Rotterdam, op 8 maart 1981, maar groeide op op St. Eustatius, het Antilliaanse eiland waar zijn vader vandaan kwam. Hij werd er grootgebracht door zijn opa en oma. In 2001 keerde hij voor een studie terug naar zijn geboorteland. Het liep echter anders: hij ging de muziek in. In 2006 verscheen Ziggi’s debuutalbum en ‘In transit’ is de opvolger. Tot 8 november tourt Ziggi nog door Nederland.

Erwin de Vries: Dichter in mie (71)
Na Ede Staal met ‘As ’t boeten stormt’ (#22 begin 1997), is Erwin de Vries (Meeden, 1971), de tweede Groningstalige zanger met een landelijke albumnotering. Voordat in 2003 zijn album ‘Wie’ verscheen, was Erwin zanger en tekstschrijver van de band Deheleboel, die ook Groningstalige liedjes bracht. ‘Dichter in mie’ is zijn derde solocd en herbergt liedjes met teksten die gaan over het wel en wee van alledag; zowel op privé vlak als op het gebied van zijn werk. In het dagelijkse leven is Erwin ambulant psychiatrisch verpleegkundige.

Dennis Kolen: Hard road/Muddy track (76)
Wyatt is één van de Nederlandse acts die in 2003 door platenmaatschappij Warner aan de kant worden gezet, omdat de maatschappij af wil van haar Nederlandse stal. Anderen waren Ilse DeLange en Krezip, die daarna wel goed terecht zijn gekomen. Met Wyatt liep het slechter af en dus ging zanger/componist Dennis Kolen solo verder, en bracht sindsdien elk jaar een album uit. ‘Hard road/ Muddy track’ werd in vier dagen opgenomen in Excess in Rotterdam. De titel slaat op de lange weg die iedere muzikant aflegt om zijn creatieve identiteit te vinden en daarmee ook zijn publiek. Dennis: “Ik wilde platen maken waar ik zelf in geloof en waar ik mijn fantasie in kwijt kan”.

Amon Amarth: Twilight of the thunder god (87)
Zo nu en dan komt er uit Scandinavië weer een (death) metalband. Dit keer is dat Amon Amarth uit Zweden. De band bestaat sinds 1992, maar al lang niet meer in de originele bezetting, zoals vaak bij dit soort bandjes. De huidige line-up is: Johan Hegg (zang), Johan Söderberg en Olavi Mikkonen (beide op gitaar), Ted Lundström (basgitaar) en Fredrik Andersson (drums). De naam Amon Amarth verwijst naar een locatie in een fictieve wereld van schrijver Tolkien. ‘Twiligth of the thunder god’ is het zevende album van de groep.

Mogwai: The hawk is howling (92)
Ze zijn met z´n vijven, ze komen uit de Schotse stad Glasgow en ze zijn al weer toe aan hun zesde album. De alternatieve rockers van Mogwai komen deze week bescheiden binnen met ´The hawk is howling´. De groep bestaat uit Dominic Aitchison (bas), Stuart Braithwaite (gitaar), Martin Bulloch (drums), John Cummings (gitaar) en Barry Burns (gitaar en toetsen). Ze brengen vrolijke liedjes als ´I´m Jim Morrison, I´m dead´ en ´I love you, I´m going to blow up your school´. En dan missen we helaas in Nederland de Japanse bonustrack ´Stupid prick gets chased by the police and loses his slut girlfriend´.

Hallo Venray: Leather on my soul (95)
Ach, bestaan die nog? De mannen van Hallo Venray hebben in ieder geval het programma waarnaar ze vernoemd zijn al lang en breed overleefd. Hoeveel mensen weten nog dat de groepsnaam afkomstig is uit het NCRV-radioprogramma ´Los vast´? En hoeveel mensen weten eigenlijk nog dat Hallo Venray helemaal niet uit Venray komt, maar uit Den Haag? De heren hebben het origineel aangepakt deze keer: ze namen hun twaalf nieuwe nummers twee keer op: één keer elektrisch en één keer akoestisch. Je kunt dus de uitvoering kiezen die past bij je stemming.

TV on the radio: Dear science (99)
TVOTR, of voluit TV on the radio is een band uit New York, opgericht in 2001 door zanger Tunde Adebimpe (zanger) en David Andrew Sitek (gitaar/keyboards). Na het maken van verscheidene EP’s, verscheen in 2004 het eerste volwaardige album ‘Desperate youth, blood thirsty babes’, dat twee jaar later werd opgevolgd door ‘Return to Cookie Mountain’. En, nu in 2008, komen ze al weer met een nieuw album: ‘Dear science’, binnen op #99. De andere leden zijn Kyp Malone (zang/gitaar), Jaleel Bunton (drums) en Gerard Smith (bas). David produceert ook albums van anderen, waaronder ‘Weather unground’, het comeback album van Massive attack.