zondag 28 september 2008

Album Top 100: Zevende #1-album voor Marco Borsato

In de Album Top 100 loopt Marco z’n dubbelhit mis, zingt Wende niet alleen meer in het Frans, speelt David Gilmour op een Poolse werf, covert Mathilde Santing er op los en heeft Dennis Kolen eindelijk succes.

Marco Borsato: Wit licht (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***
‘Wit licht’ knalt zoals verwacht op #1 binnen, maar de single ‘Stop de tijd’ zakt naar de vierde plek. En daarmee loopt Marco weer z’n dubbelhit mis: gelijktijdig op #1 staan in Single & Album Top 100. Telkens als één van zijn voorgaande albums op #1 terecht kwam, was er of geen single van hem uit, of zakte in dezelfde week van de eerste plaats:
- 22 augustus 1998: album ‘De bestemming’, single ‘De bestemming’ zakt na 4 weken op #1 naar #2
- 15 januari 2000: album ‘Luid en duidelijk’, single ‘Binnen’ zakt na 3 weken op #1 naar #2

En nu over naar de (hit)feiten rond ‘Wit licht’:
- ‘Wit licht’ is het zevende #1-album van Marco Borsato; Frans Bauer en the Golden earring hebben er 8 op hun naam staan. Het meeste aantal #1-albums staat nationaal en internationaal al jaren op naam van BZN: 16 stuks
- Met zeven #1-albums staat Marco op gelijke hoogte met Michael Jackson, Andrea Bocelli, Abba en K3.
- Zes van die zeven albums van Marco kwamen vanuit het niets binnen op #1, een absoluut record; Anouk. Frans Bauer en U2 staan allen op 5
- ‘Wit licht’ is het eerste nieuwe cd-album sinds ‘Luid en duidelijk’ in 2000. In 2004 verscheen wel ‘Zien’, maar dat was alleen op DVD verkrijgbaar.


‘Wit licht’ is verkrijgbaar in drie uitvoeringen:
• de standaarduitvoering met 11 nummers, verkrijgbaar bij alle (cd)-zaken die niet tot een keten behoren; de Media markt vraagt € 10,--
• als de standaarduitvoering + ‘Rood’ en de demo ‘Het is er nog’, te koop bij de Free record shop & van Leest; bij de FRS ligt het album voor € 20,--
• als de standaarduitvoering + ‘Everytime I think of you’ en de akoestische versie van ‘Wit licht’, verkrijgbaar bij V&D en de Music Store; V&D had het album dit weekend voor € 12,-- in de winkel liggen, dit in het kader van hun Prijzencircus. De Music Store rekent € 18,--.
De verschillen in uitvoering zijn niet zo groot; ‘Rood’ en ‘Everytime I think of you’ heeft iedereen al, is dus geen extra. De echte extra’s zijn wellicht voor een fan wel belangrijk genoeg om het album elders aan te schaffen. Daarvoor moet je dan wel (zeker bij de FRS) diep in de buidel tasten! Het komt overigens wel vaker voor dat van een album meerdere versies verschijnen, uitsluitend te koop bij een (cd) keten.

‘Wit licht’ is het eerste van een drieluik. Het tweede deel is de 8-delige concertreeks in oktober in het Gelre Dome in Arnhem. De film ‘Wit licht’ is vanaf december in de bioscopen te zien en vormt de afsluiting. Het toegangsbewijs voor de concertreeks, is tevens het bioscoopkaartje. Met andere woorden de film ‘Wit licht’ is nu platina! Gedurende het hele traject zal de cd volop in de belangstelling staan. In de voorverkoop is het meer dan 120.000 keer besteld, wat Marco een dubbel platina exemplaar oplevert. Platenmaatschappij Universal rekent er op uiteindelijk zo’n 250.000 van ‘Wit licht’ te verkopen.

Within temptation and the Metropole orchestra: Black symphony (3)
Na twee #1-albums (‘The silent force’ in 2004 en ‘The heart of everything’ in 2007), moet Within temptation dit keer genoegen nemen met een derde plaats. Maar dat is geen schande als je ziet wat hen van de eerste plaats houdt: Metallica met ‘Death magnetic’ op #2 (op 5% afstand) en ‘Wit licht’, het nieuwste album van Marco Borsato (verschil daarmee 87%). ‘Black symphony’ is een dubbel live album, opgenomen met het Metropole orkest en een klassiek koor van 20 zangers, op 7 februari 2008 in de Rotterdamse Ahoy. De gelijknamige DVD komt binnen op de vierde plaats van de DVD Music Top 30.

Kings of Leon: Only by the night (10)
Ze brachten al twee albums uit: ‘Aha shake heartbreak’ (#79) en ‘Because of the times’ (#62). Maar met ‘Only by the night’ gaan de vier heren van Kings of Leon eindelijk oogsten. In de Britse hitparade kwam het album op #1 binnen en bij ons knalt het binnen op #10. Voor een groot deel dankt de groep dat aan de uitstekende single ‘Sex on fire’, deze week gestegen naar #22. En die sferen, sex, drugs en rock ’n roll, ademen ook de nummers op het album uit. De band laat dan ook weten dat ze het album volledig onder invloed van alcohol opgenomen.

Wende: Chante! (11)
Twee plaatsen is Wende verwijderd van haar album ‘La fille noyée’ dat twee jaar geleden tot #9 kwam. Wende Snijders (Beckenham, Groot-Brittannië, 10 oktober 1978) verhuisde op haar vierde naar Indonesië, op haar zesde naar Guinee-Bissau en kwam op haar negende naar Nederland. Na de Academie voor kleinkunst werd ze bekend door het zingen van Franse chansons. Daarmee won ze diverse (inter) nationale prijzen. En toch gaat ze op ‘Chante!’, haar derde album, op een andere toer.

Op ‘Chante!’ zingt ze naast Frans, nu ook in het Nederlands, Engels, Zuid-Afrikaans en Spaans. Daarnaast gaat ze meer de jazz kant op. Wende: “Op mijn eerste twee albums zong ik met veel instrumenten in de begeleiding, zelfs met het complete Metropole Orkest. Op dit album wilde ik de groove onderzoeken. Het orkestrale terugbrengen naar een jazzbezetting met alleen piano, bas en drum.” Naast een aantal Franse klassiekers, zingt ze ook ‘Come together’ van the Beatles en ‘Mens durf te leven’ van Dirk Witte. ‘Chante!’ is de weergave van de gelijknamige tournee. Het album is opgenomen met het Metropole orkest, herbergt 21 nummers, waarvan Wende er zelf 6 schreef.

David Gilmour: Live in Gdańsk (14)
Zanger, gitarist en componist David Jon Gilmour (Cambridge, 6 maart 1946) stond niet altijd afwijzend tegenover een Pink floyd reünie. Maar met de dood van keyboardspeler Rick Wright op 15 september, is dat nu voorgoed voorbij. ‘Live in Gdańsk’ is een weergave van zijn laatste concert gedurende zijn ‘On an island’ zomertournee in 2006. Hij gaf dit concert op de werf in Gdańsk in Polen waar de 26ste verjaardag werd gevierd van de Poolse revolutie. Op deze werf ontstond de vakbond Solidarność onder leiding van Lech Wałęsa, de latere president van Polen. David werd tijdens het concert, waar zo’n 50.000 mensen op af kwamen, begeleid door the Polish Baltic Philharmonic Orchestra onder leiding van Zbigniew Preisner, die ook de arrangementen maakte voor het album ‘On an island’, dat in 2006 de derde plaats bereikte.

Engima: Seven lives many faces (22)
Het zevende album al weer van het miljoenen verkopende project Enigma van de Roemeense (maar in Duitsland wonende) producer Michael Cretu en zijn ex-vrouw Sandra, die na het beëindigen van hun huwelijk is blijven fungeren als zangeres. De debuutsingle van het album is de dubbele A-track ‘Seven lives’ en ‘La puerta del cielo’.

the Pussycat dolls: Doll domination (24)
Aanvankelijk zou het tweede album van the Pussycat dolls ‘To those who wait’ gaan heten. Er was zelfs al een hoes (zie foto). Uiteindelijk is dus toch gekozen voor ‘Doll domination’ dat eerder ook al was genoemd. Van het debuutalbum ‘Pcd’ zijn wereldwijd zes miljoen verkocht. Dat album werd mede door Timbaland geproduceerd, die zich ook weer bemoeide met ‘Doll domination’. ‘Pcd’ leverde vijf hits op, allen top 10. ‘When I grow up’ kwam niet verder dan #21 en staat deze week op #40. Wellicht dat single #2 het beter doet: ‘I hate this part’. Aan het album ‘Doll domination’ is een bonus disc toegevoegd met vijf nummers, die elk door één van de Pussycat dolls wordt gezongen.

Matihlde Santing: Forty nine (25)
Nee, die titel is niet de plaats waarop ze binnenkomt, het is haar leeftijd. Tenminste, tot 24 oktober, want dan bereikt Mathilde Eleveld, zoals ze eigenlijk heet, de gezegende leeftijd van vijftig jaren. En dan tel je mee hoor; andere beroemdheden met dezelfde leeftijd zijn bijvoorbeeld Prince, Madonna, Michael Jackson en de Megaman! Op ‘Forty nine’ horen we Santing weer als vertolkster van andermans werk. Dit keer dook ze in het materiaal van John Mayer en nam drie nummers van hem op. Daarnaast coverde Matilde bijvoorbeeld ‘Maggie May’ van Rod Stewart, ‘Black horse and the cherry tree’ van KT Tunstall en ‘All in love is fair’ van Stevie Wonder.

Ziggi: In transit (53)
Nee, niet Ziggi Marley, dit is weer een andere reggae-artiest. Ziggi, het alias van Ricardo Blijden, werd geboren in Rotterdam, op 8 maart 1981, maar groeide op op St. Eustatius, het Antilliaanse eiland waar zijn vader vandaan kwam. Hij werd er grootgebracht door zijn opa en oma. In 2001 keerde hij voor een studie terug naar zijn geboorteland. Het liep echter anders: hij ging de muziek in. In 2006 verscheen Ziggi’s debuutalbum en ‘In transit’ is de opvolger. Tot 8 november tourt Ziggi nog door Nederland.

Erwin de Vries: Dichter in mie (71)
Na Ede Staal met ‘As ’t boeten stormt’ (#22 begin 1997), is Erwin de Vries (Meeden, 1971), de tweede Groningstalige zanger met een landelijke albumnotering. Voordat in 2003 zijn album ‘Wie’ verscheen, was Erwin zanger en tekstschrijver van de band Deheleboel, die ook Groningstalige liedjes bracht. ‘Dichter in mie’ is zijn derde solocd en herbergt liedjes met teksten die gaan over het wel en wee van alledag; zowel op privé vlak als op het gebied van zijn werk. In het dagelijkse leven is Erwin ambulant psychiatrisch verpleegkundige.

Dennis Kolen: Hard road/Muddy track (76)
Wyatt is één van de Nederlandse acts die in 2003 door platenmaatschappij Warner aan de kant worden gezet, omdat de maatschappij af wil van haar Nederlandse stal. Anderen waren Ilse DeLange en Krezip, die daarna wel goed terecht zijn gekomen. Met Wyatt liep het slechter af en dus ging zanger/componist Dennis Kolen solo verder, en bracht sindsdien elk jaar een album uit. ‘Hard road/ Muddy track’ werd in vier dagen opgenomen in Excess in Rotterdam. De titel slaat op de lange weg die iedere muzikant aflegt om zijn creatieve identiteit te vinden en daarmee ook zijn publiek. Dennis: “Ik wilde platen maken waar ik zelf in geloof en waar ik mijn fantasie in kwijt kan”.

Amon Amarth: Twilight of the thunder god (87)
Zo nu en dan komt er uit Scandinavië weer een (death) metalband. Dit keer is dat Amon Amarth uit Zweden. De band bestaat sinds 1992, maar al lang niet meer in de originele bezetting, zoals vaak bij dit soort bandjes. De huidige line-up is: Johan Hegg (zang), Johan Söderberg en Olavi Mikkonen (beide op gitaar), Ted Lundström (basgitaar) en Fredrik Andersson (drums). De naam Amon Amarth verwijst naar een locatie in een fictieve wereld van schrijver Tolkien. ‘Twiligth of the thunder god’ is het zevende album van de groep.

Mogwai: The hawk is howling (92)
Ze zijn met z´n vijven, ze komen uit de Schotse stad Glasgow en ze zijn al weer toe aan hun zesde album. De alternatieve rockers van Mogwai komen deze week bescheiden binnen met ´The hawk is howling´. De groep bestaat uit Dominic Aitchison (bas), Stuart Braithwaite (gitaar), Martin Bulloch (drums), John Cummings (gitaar) en Barry Burns (gitaar en toetsen). Ze brengen vrolijke liedjes als ´I´m Jim Morrison, I´m dead´ en ´I love you, I´m going to blow up your school´. En dan missen we helaas in Nederland de Japanse bonustrack ´Stupid prick gets chased by the police and loses his slut girlfriend´.

Hallo Venray: Leather on my soul (95)
Ach, bestaan die nog? De mannen van Hallo Venray hebben in ieder geval het programma waarnaar ze vernoemd zijn al lang en breed overleefd. Hoeveel mensen weten nog dat de groepsnaam afkomstig is uit het NCRV-radioprogramma ´Los vast´? En hoeveel mensen weten eigenlijk nog dat Hallo Venray helemaal niet uit Venray komt, maar uit Den Haag? De heren hebben het origineel aangepakt deze keer: ze namen hun twaalf nieuwe nummers twee keer op: één keer elektrisch en één keer akoestisch. Je kunt dus de uitvoering kiezen die past bij je stemming.

TV on the radio: Dear science (99)
TVOTR, of voluit TV on the radio is een band uit New York, opgericht in 2001 door zanger Tunde Adebimpe (zanger) en David Andrew Sitek (gitaar/keyboards). Na het maken van verscheidene EP’s, verscheen in 2004 het eerste volwaardige album ‘Desperate youth, blood thirsty babes’, dat twee jaar later werd opgevolgd door ‘Return to Cookie Mountain’. En, nu in 2008, komen ze al weer met een nieuw album: ‘Dear science’, binnen op #99. De andere leden zijn Kyp Malone (zang/gitaar), Jaleel Bunton (drums) en Gerard Smith (bas). David produceert ook albums van anderen, waaronder ‘Weather unground’, het comeback album van Massive attack.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten