vrijdag 1 februari 2013

Hitflits: Geer en Goor beide #1

Zowel Gerard Joling (Geer) als Gordon (Goor) pakken deze week de eerste plaats en beide danken ze dat mede aan een optreden in hetzelfde tv-programma, Live4you, afgelopen zondag. Alleen scoren ze niet samen een #1-hit, maar los van elkaar. Zo stijgt ‘De nacht voorbij’ van Gerard Joling in de tweede week naar de eerste plaats van de Single Top 100, wat hem zijn tiende #1-hit oplevert. En komt het album ‘Geloof, hoop en liefde’ van Los Angeles, the voices, het hobbyproject van Gordon, binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Daarover zo dadelijk meer.

TOP 3

1 (3) Gerard Joling: De nacht voorbij (eerste week op #1, ook in de Download Top 50)
2 (1) Will.i.am & Britney Spears: Scream & shout
3 (5) P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason

'De nacht voorbij' van Gerard Joling wordt door SBS6 gebruikt als thema van 'Sterren dansen op het ijs' dat iedere zaterdagavond wordt uitgezonden. Dat wordt morgenavond dus een vreugde dansje op het ijs voor Gerard!

Ze stonden al drie keer in de top 10, twee keer op #10 (24 november en 22 december) en één keer op #8 (op 19 januari). Deze week stijgen ze opnieuw de top 10 en belanden op de zesde plaats. We hebben het over Racoon met ‘Oceaan’, het thema van de film 'Alles is familie', die nu al door bijna 900.000 mensen is bekeken. ‘Oceaan’ is nu de op twee na grootste hit van de Zeeuwse groep. Alleen ‘Love you more’ (#4 in 2005) en ‘No mercy’ (#3 in 2011) scoorden hoger. Dat wil zeggen tot nu toe, want misschien zit er nog meer in voor ‘Oceaan’.

Vorige week zakten ze nog naar de 65e plaats, maar deze week verbeteren ze de hoogte positie tot nu toe (#42), met sprongen en stijgen naar de 25e plaats. En dat danken ze allemaal aan de publiciteit. Zelfs Frits Spits besteedde er aandacht aan in zijn radioprogramma ‘Tijd voor twee’, waarbij een stukje van het nummer te horen was.

We hebben het natuurlijk over Neerlands trots: Bingo players feat. Far *east movement dat met ‘Get up (rattle)’ afgelopen zondag binnenkwam op de eerste plaats van de Britse hitparade. In de eerste week zijn er 74.061 exemplaren van verkocht, dat zijn er 32.551 meer dan er in z’n totaal zijn verkocht van hun vorige Britse hit: ‘Cry (just a little)’, dat in 2011 tot #44 kwam. Volgens voorlopige cijfers zou ‘Get up (rattle)’ ook zondag nog op #1 kunnen staan in de Britse hitparade. Daarover meer in de nieuwe Megaman. Gisteravond zat een item over de Bingo players in De Wereld Draait Door, in de rubriek 'De Jakhalzen'.

Grootste stijging deze week is er voor 'Thrift shop' van Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz, dat in de tweede week van 92 naar #27 gaat. Maar zo hoog als in de Amerikaaanse of Australische hitparade zien we het niet komen, waar het de eerste plaats bereikte.

Over naar de eerste weeks noteringen, een ware Nederlandse inval:
#65 Mayke: Burning bridges [NL], in 2007 winnares van So You Wanna Be A Popstar
#68 Arjon Oostrum: Lekker ding [NL]
#71 Armin van Buuren feat. Fiora: Waiting for the night [NL] titelsong ‘Verliefd op Ibiza
#72 Zware jongens feat. DJ Maurice: We heffen de glazen [NL], variatie op ‘Der alte Dessauer’, van oorsprong een marslied
#79 Mulder & Mulder: In de hemel is geen bier [NL], cover van Dorus uit 1970
#81 Henk Bernard: Dit gaat nooit voorbij [NL]
#83 Foals: My number
#85 Glenn van Dijk: Koos werkeloos [NL], cover van Klein orkest (#14 in 1983)
#86 Errov & reef: Limits [NL]
#92 Vastenavend in ’t Krabbegat: Levt, brood en spevle [NL]. Krabbegat is de naam van Bergen op Zoom tijdens carnaval
#95 W&W: Lift off! [NL]
#97 Mister & Mississippi: Northern sky [NL]
#100 Raffaela: Ik hou van dit land [NL] (uit De beste zangers van Nederland)

ALBUMS

TOP 3

1 E.W. Los Angeles, the voices: Geloof, hoop en liefde
2 (1)    Sandra van Nieuwland: And more
3 E.W.3js: Tot zoverder – het beste van 3js

no more

Met gemak kon ze Doe maar (‘Symphonica in rosso’), Mumford & sons (‘Babel’), P!nk (‘Thruth about love’) en vorige week nog Janne Schra (‘Janne Schra’) van zich afhouden. Maar deze week is er toch echt een album dat sterker is dan haar album. En dus komt er een (voorlopig) einde aan de hegemonie van ‘And more’ van Sandra van Nieuwland, dat vijf weken de Album Top 100 aanvoerde, dat inmiddels wel goud moet zijn.

Die eerste plaats staat Sandra af aan een andere Nederlandse act: Los Angeles, the voices met hun vierde album ‘Geloof, hoop en liefde’s. Dit tot verrassing van Gordon: “We hadden dit volledig niet verwacht te meer omdat op dit moment Sandra van Nieuwland alle records breekt met haar verkoopcijfers.

Na ‘Los Angeles’ (1x #1, pas in de 7e week) en ‘Los Angeles the voices II – Because we believe’ (1x), beide in 2011, is het hun derde #1-notering. ‘Geloof, hoop en liefde’ is geproduceerd door Gordon zelf en Christiaan en Bennie Schutte, twee Zuid-Afrikanen. Aan het album, dat zo’n 20% meer verkoopt dan ‘And more’,  werken onder andere Chantal Janzen en Carel Kraayenhof mee.

Overigens staat hun vorige #1-album, ‘Los Angeles the voices II – Because we believe’, sinds vorige week weer in de lijst. In de 46e week stijgt het van 96 naar #71.

Vorige week was het album nog maar twee dagen uit en kwam het binnen op #61. Deze week sprint het naar de 5e plaats: ‘Passione’ van Andrea Bocelli, die daarmee zijn 14e top 10-album scoort.

Mister and Mississippi is een kwartet uit Utrecht/Den Helder, dat elkaar leerde kennen op de Herman Brood Academie in Utrecht. In 2011 wonnen ze de Popprijs Amsterdam en vorig jaar deden ze et voorprogramma van Blaudzun en Patrick Watson. Hun debuutalbum 'Mister and Mississippi' krijgt loveden reacties en komt binnen op een 6de plaats.

De andere eerste weeks noteringen van deze week:
#7 Fleetwood mac: Rumours – 35th anniversary deluxe edition, 35e verjaardag van relatiealbum uit 1977, waar wereldwijd meer dan 40 miljoen stuks van zijn verkocht. Nu met extra tracks, nooit eerder uitgebrachte opnames etc. Het originele album, dat in 1977 elf weken op #1 stond, krijgt ook een notering, alleen dan in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, waarin het binnenkomt op #12.

#8 Justin Bieber: Believe (acoustic). Van ‘My world’ bracht Justin Bieber drie verschillende versies uit: ‘My world’ (#52 in 2009), ‘My World 2.0’ (#4) en ‘My worlds – the collection’ (#17), beide in 2010. Van ‘Believe’(#2 in 2012) verschijnt nu een eerste akoestische versie. Deze krijgt echter geen aparte entry, maar wordt onder 'Believe' opgenomen. Een album op herhaling dus, in de 26e week.

#22 Biffy Clyro: Opposites, ‘Many of horror’ (#66 in 2010), was tot nu toe de enige hit van deze Schotse band. ‘Opposites’ is hun zesde studioalbum, dat waarschijnlijk de nieuwe #1 is in de Britse albumlijst die zondag wordt bekend gemaakt.

#57 il Volo: We are love, tweede album van drie Italiaanse tenoren. Op het album, opgenomen in Rome en in Los Angeles, zingen ze voor het eerst ook in het Engels.

#60 Local natives: Hummingbird, tweede album van band uit Los Angelos. Debuut ‘Gorilla minor’ kwam in 2010 tot #72

#65 Aestrid: Box [NL], derde album van groep onder leiding van Bo Menning

'Cold fact' is het debuutalbum uit 1970 van singer-songwriter Sixto Diaz Rodriquez  uit Detroit Rodriguez. In de documentaire ‘Searching for Sugar Man’ maken Stephen ‘Sugar’ Segerman (platenhandelaar) en Craig Bartholomew Strydom (muziekjournalist), gaan twee fans uit Capetown, op zoek naar deze vergeten zanger. De soundtrack dat een compilatie is van zijn eerste twee albums staat op #70, 'Cold fact' komt binnen op #67.

#79 Frank Boeijen: Liefde en moed [NL], veertiende notering voor zanger/componist uit Nijmegen

#86 Hatebreed: The divinity of purpose, na ‘Hatebreed’ (#73 in 2009), tweede notering voor deze Amerikaanse hardcore band

#91 Assia Cunego: Canto ostinato, harpiste uit Italië, die de compositie ‘Canto ostinato’ speelt van Simeon ten Holt

Achtergronden bij de albums staan iedere zaterdag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten komen in de loop van vrijdag op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman.

maandag 28 januari 2013

Megaman bij week 4 – 26 januari 2013

In deze Megaman laat Will.i.am, Britney Spears wachten,  helpt Jan Smit Gerard Joling aan een hit, zorgen De beste zangers van Nederland voor tranen, halen de Gebroeders Ko een truc uit, mag Nielson 3 maanden niet zingen en wordt de dertiende Britse #1 door een Nederlander gescoord. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

De volledige lijsten staan op Dutch Charts. Wij zijn er vrijdag weer met de nieuwste standen in een nieuwe Hitflits. Volg ons via Twitter en je weet wanneer de Hitflits er op staat.

Will.iam. laat Britney Spears wachten

Will.i.am & Britney Spears: Scream & shout (1)  *** vijfde week op #1 ***

Van ‘Scream & shout’ van Will.i.am & Britney Spears, inmiddels voor de vijfde week op #1, is een remix  verschenen. De remix van ‘Scream & shout’, gemaakt door Lil’  Wayne, Hit boy en Diddy,  is een stuk slomer en daardoor misschien wel toegankelijker voor de Amerikaanse markt.

Will.i.am gaat avondje uit …

Hoewel de huidige versie het daar ook goed doet, zeker in de club, waar Will.i.am het afgelopen weekend was. Daar hoorde hij voor het eerst ‘Scream & shout’ en zag dat het publiek uit z’n dak ging. Eigenlijk heeft hij geen tijd om te gaan stappen, want ‘#Willpower’, zijn vierde soloalbum moet af. Het album stond al gepland voor 2012, maar is vanwege diefstal en het lekken van een paar nummers, uitgesteld tot dit jaar.

en laat Britney Spears wachten

En zolang Will.i.am bezig is met zijn soloalbum, moet Britney Spears wachten met haar achtste album. Voor Will.i.am zal het de tweede keer zijn dat hij met haar werkt aan een album. Op ‘Femme fatale’ uit 2011, werkten de twee samen in het nummer ‘The big fat bass’. Op Twitter lieten ze weten uit te zien naar de nieuwe samenwerking. Tevens liet hij weten dat de opvolger van ‘Scream & shout’ binnen een paar week te verwachten is en weer ‘mega’ is.

In de Britse hitparade moeten Will.i.am & Britney Spears hun eerste plaats afstaan aan ‘Get up (rattle)’ van … onze Bingo players! Zij zijn de twaalfde Nederlandse act die #1 komen in de Britse hitparade, zie onder #65.

Jan Smit helpt Gerard Joling aan hit

Gerard Joling: De nacht voorbij (3)           *** hoogste eerste weeks ***

Sinds zijn #1-single ‘Maak me gek’ in 2007, is Gerard Joling niet meer uit de top 10 weg te slaan. ‘De nacht voorbij’ is zijn 27e top 10-notering en de 18e op rij. Of deze ‘Echte vrienden’, het duet met Jan Smit achterna gaat, dat vorig jaar enkele weken #1 stond, is nog afwachten. Gerard kennende, zal er alles aan doen om ‘De nacht voorbij’ ook op #1 te krijgen, want ook de komende week geeft hij weer een aantal instores. De eerste cijfers vallen gunstig voor hem uit, maar vrijdag weten we het zeker, dus mis de Hitflits niet!
Hoewel Jan Smit niet te horen is op ‘De nacht voorbij’, is hij wel betrokken geweest bij het nummer. Sterker, Jan heeft het geschreven! Daarnaast is het nummer uitgebracht bij Vosound Records, het platenlabel van Jan Smit. Tevens is ‘De nacht voorbij’ het themanummer van ‘Sterren dansen op het ijs’, dus dat betekent iedere zaterdagavond gratis promitie!

De beste zangers van Nederland zorgen voor tranen

We schreven het vorige week al bij de binnenkomst van ‘Wat is mijn hart’ van Simone Kleinsma: ‘de kans is groot dat er volgende week twee hits bijkomen door De beste zangers van Nederland. ‘ En we hebben zagen dat goed, want naast een nieuwe notering voor  Simone, is er deze week ook eentje voor Angela Groothuizen.

Voor Sem

Angela Groothuizen: De helft van mij (19)

Afgelopen zaterdag stond de muziek van Angela Groothuizen centraal, maar in de aflevering van zaterdag 19 januari 2013, waren het de nummers van acteur/zanger Bastiaan Ragas. Er zijn al vaker tranen gevallen bij zijn nummer ‘De helft van mij’ en ook de versie van Angela raakte een gevoelige snaar.

Ragas schreef 'De helft van mij' in 2007 samen met Veldhuis & Kemper voor zijn eerste Nederlandstalige album ‘Zin’ (#47). Het nummer gaat over de omgangsregeling voor een kind van gescheiden ouders en wat dat allemaal losmaakt. Ragas is eerder getrouwd geweest met zangeres Laura Vlasblom en heeft uit dat huwelijk een zoon: Sem. In 2007 trouwde Bastiaan Ragas met Tooske Breugem.

Voor Roef

Simone Kleinsma: De hemel is dichtbij (58)

‘Wat is mijn hart’ van Simone Kleinsma is na één week op #74, alweer uit de Single Top 100 verdwenen. Maar Simone is deze week weer van de partij, nu met ‘De hemel is dichtbij’, dat Bastiaan Ragas in 2007 had geschreven voor 30 augustus 2007, de datum waarop zijn broer Roef, op 42-jarige leeftijd, overleed aan de gevolgen van een hartstilstand. Daarna heeft Bastiaan het nummer aan zijn broer opgedragen.

nieuw werk

De single ‘Mama’ (#94 in 2009) was het laatste hitfeit van Ragas. Momenteel werkt hij aan een nieuw album en bereid hij een theatervoorstelling voor die gebaseerd is op zijn boek ‘Maar je krijgt er wel heel veel voor terug’ uit 2011. Daarin geeft hij een openhartig, relativerend en humoristisch kijkje in de zielenroerselen van de man.

Ilse DeLange zong voor haar zieke vader

Ilse DeLange: We are one (32)

Op het album ‘Eye of the hurricane’ van Ilse DeLange staan drie liedjes die ze heeft opgedragen aan haar vader Joop de Lange, die op 9 januari 2012 overleed aan kanker. Dat zijn ‘Time will have to wait’, ‘I need for you’ en ‘We are one’, dat nu op single is verschenen. ‘We are one’ is het enige nummer dat ze nog aan haar vader heeft kunnen laten horen. Het nummer gaat over de angst om iemand te verliezen en hoe Ilse het gevoel heeft dat haar vader altijd bij haar zal zijn, onafscheidelijk: ‘We are one’.

Carnaval / Après-ski hits (4)

Officieel is het over twee weken carnaval en dus zetten de artiesten die een feestplaatje hebben opgenomen alles op alles, om hun nummer nog in de Single Top 100 te krijgen.  Daarnaast hebben de Gebroeders Ko een truc uitgehaald waardoor hun nummer ‘De blauwe stier’ naar #4 stijgt.

Gebroeders Ko feat. Factor 12: De blauwe stier /Gebroeders Ko feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas: De blauwe stier (4)

Ja je ziet het goed. ‘De blauwe stier’ staat in twee versies op de vierde plaats. Hoe dat komt? Lees even mee.

Eerst was er de versie van Gebroeders Ko feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas. Die versie kwam al op 17 november binnen op #44 en ging via 41, 49, 86, 44, 61 naar #60. Vervolgens werd er op 19 december de versie van Gebroeders Ko feat. Factor 12 uitgebracht en die blijkt  stukken populairder. Zie de noteringen: 38, 19, 7 en deze week #4. En het mooiste komt nog: beide versies staan op de cd-single. Dus voor iedereen wat wils!

Met dank aan the Chartsman

Gerst maakt dit jaar twee persiflages

Gerst feat. Lamme Frans: Alles in een (33)

Niet alleen het Feestteam ging vorig jaar met ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel aan de haal (zie onder #64), ook ene Gerst. Hij maakte er een parodie op en noemde het ‘Ik laat je thuis’. We zijn een jaar verder en Gerst is weer van de partij, ook dit keer met een persiflage, nu op ‘Beauty and de brains’ van Nielson. Met behulp van Lamme Frans scoort Gerst met ‘Alles in een’, dat binnenkomt op dezelfde plaats dat vorig jaar de hoogste notering was voor ‘Ik laat je thuis’: #33.

Inmiddels zijn we er ook achter wie Gerst is: Rob Janssen, student aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. Rob deed daar de filmopleiding en kon wel wat extra geld gebruiken voor zijn afstudeerfilm, waarop hij kwam met ‘Ik laat je thuis’. In november studeerde Rob af met zijn film ‘De raad’ over intriges bij een carnavalsvereniging, waar bekende Nederlanders als de Deurzakkers, Wim Schluter, Jochem van Gelder en Maaike Jansen aan meewerkten.

Inmiddels heeft Gerst of Lamme Frans ook een persiflage gemaakt op ‘Skyfall’ van Adele. Als Frikadelle feat. Lamme Frans maakte hij ‘Keivol’.

Deurzakkers drinken geen rode wijn maar likeur

de Deurzakkers: Drink schrobbelèr (36)

Bij de melodie van ‘Drink schrobbelèr’, de 27e notering voor de Deurzakkers (Willem van Schijndel en Clemens van Bracht), denk je direct dat ze zo gaan zingen ‘Drink rode wijn’. Dat nummer was in 1975 een hit voor Joe Harris (#18) en twee jaar geleden voor Pascal de Vormer (#69). De melodie stamt echter uit 1974, geschreven door Udo Jürgens die er in 1975 een #3-hit mee scoorde met de titel ‘Griechischer Wein’, op een tekst van Michael Kunze.

loflied

De tekst van ‘Drink schrobbelèr’ van de Deurzakkers is oorspronkelijk van Guus Meeuwis. Hij schreef het in 2006 als loflied op het Tilburgse drankje Schrobbelèr voor de 24e editie van  het Kruikenconcert, een jaarlijks terugkerend concert waar diverse muziekstijlen elkaar ontmoeten. Elk jaar is Guus van de partij en in 2006, toen het thema cocktail was, kwam hij met ‘Drink Schrobbelèr’, waarna de zaal op zijn kop stond.

Guus had de cd van Udo Jürgens speciaal gekocht om een eigen tekst op ‘Griechischer Wein’ te maken. Guus zingt: “Schrobbelèr, dat is als het bloed van Tilburg. Het stroomt naar mijn hert en bij elke slok proef ik de ziel van de stad.” Anno 2013 is Guus samen met Jan Willem Rozenboom, zijn componist en pianist, actief binnen de programmacommissie.

huiskamerconcert

Eind vorig jaar werden de Deurzakkers gevraagd door Schrobbeler BV, die het drankje brouwt, het nummer op te nemen. De firma gaat wel vaker in zee met artiesten om hun drankje aan te prijzen. In samenspraak met Guus Meeuwis werd de tekst iets aangepast en scoren zij er nu een hit mee. De drankenfirma verloot tot 31 januari een huiskamerconcert met de Deurzakkers onder de mensen die het nummer downloaden. Voor de drank wordt gezorgd!

experiment

De likeur Schrobbelèr is in 1973 ontstaan uit experimenten die de Tilburgse ondernemer en likeurliefhebber Jan Wassing (links op het plaatje) deed. Hij wilde een drankje maken met een lager alcoholgehalte dan de meeste kruidenbitters, dat hij als maagpatiënt zou kunnen verdragen.
De likeur die toen ontstond, sloeg aan bij de mensen in zijn huisbar die hij ‘Bij de schrobbelaar’ had gedoopt. De doorbraak volgde in 1980, toen hij het drankje presenteerde tijdens het carnaval op Kruikenmarkt,. Het zal je niet verwonderen dat het drankje, met een alcoholpercentage van 21,5%, veel wordt gedronken tijdens het carnaval.

goed doel

Niet alleen feestvierders kunnen plezier hebben aan ‘Drink schrobbelèr’ van de Deurzakkers. Ook kansarme kinderen in Tilburg hebben daar profijt bij, want de opbrengst van het nummer gaat naar de Johan Stekelenburg Stichting, waarvan Guus ambassadeur is. Proost!

aangepaste versie

Er is echter één maar en dat is dat het nummer niet meer op de radio mag worden gedraaid. Het Commissariaat voor de Media beoordeelt het lied als sluikreclame. En dus komen de Deurzakkers met een aangepaste versie. En in deze tijd van downloads, zal die z’n weg naar de liefhebber ook wel vinden!

FeestDJRuud weet niet van ophouden

FeestDJ Ruud: Door tot het einde! (41)

‘Gas op de lollie’ was vóór de Olympische Zomerspelen in Londen al een hit voor FeestDJRuud (= Ruud Geurts). De piekpositie was #52, tevens de datum van binnenkomst. Voorafgaand aan haar gouden race, plaatste Olympisch zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo de tweet: #GASOPDIELOLLY, die door velen werd overgenomen. Het gevolg was dat de videoclip bij het nummer van FeestDJRuud vele keren werd bekeken op YouTube. Overigens heeft hij de term ‘Gas op de lollie’ niet zelf bedacht, het schijnt een term te zijn van Peter Pan speedrock.

Voor de opvolger is Geurts lang op zoek geweest en uiteindelijk komt hij met ‘Door het einde!’. Daarin zit onder andere het nummer ‘Girls’ van Beastie boys uit 1987 verwerkt. Of ‘Door het einde!’ ook weer geretweet zal worden, is nog maar afwachten.

partybus

Zeker is dat  Geurts op 12 februari, Dolle dinsdag, de laatste dag van het carnaval, 'Door gaat tot het einde'. Onder dat motto heeft hij in samenwerking met Flûgel en Topnotch een partybus gehuurd, die vanaf Eindhoven naar Hilvarenbeek rijd. Feestvierders die het feestje aan boord willen meemaken, kunnen zich via zijn Facebook pagina opgeven.

het Feestteam haalt de Marsupilami van stal

Het Feest team feat. Dennie Christian: Hoeba hop (Marsupilami) (64)

‘Besame mucho’ (uit 1975) en ‘Wij zijn twee vrienden’ (uit 1978) zijn de grootse hits van Dennie Christian. Beide stonden #2 in Nederland en de laatste hield het zelfs 16 weken vol in de toenmalige Nationale Hitparade. Dennie had het nummer, geschreven door Johnny Hoes, gezongen met Guust Flater en de Marsupilami. In 2000 verscheen er een remix van het nummer onder de titel ‘Wij zijn twee vrienden (hoeba hoeba hop)’, maar flopte.

Dit jaar lukt het Dennie wel en scoort 'Hoeba hop (Marsupilami)' voor de tweede keer. Hij dankt dat aan het Feestteam (= Stan van den Dobbelsteen en Frank de Bruijn), die daarmee hun tiende hit scoren. Vorig jaar maakten de twee een feestversie van ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel en scoorden daarmee hun grootste hit: #25.

Alle 13 Jaanke covert zichzelf

Alle 13 Jaanke: Hopsasa (71)

In het jaar dat Alle 13 Jaanke 10 jaar bestaat (2013), scoort het trio tevens hun tiende hit. De eerste was niet in 2002, maar pas in 2009: ‘Jaanke jodel’ (#50), de grootste tot nu toe ‘Playa’ (#27 in 2010).

Hopsasa’ stamt uit 2002, toen Petra en Gino Schipperen (Ciska Cigaret en Guan ta na Mera) samen met onder andere Jo van Strien, Wil de Wijs, Andy Broeders en Teun de Graaf actief waren onder de naam Hiedekedat, een dialectband uit Raamsdonkveer. Het idee voor ‘Hopsasa’ kwam destijds van Jo van Strien, waarna Gino Schipperen het verder heeft uitgewerkt. Eind vorig jaar heeft hij het nummer in een nieuw jasje gestoken. Jo van Strien (actief in The river zydeco band) heeft een gastrolletje in de videoclip. Knee de Grote (Corné den Ridder) is het derde lid van Alle 13 Jaanke.

Double dj’s: Horen, zien en zwijgen (91)

Op diverse sites wordt ‘Horen, zien en zwijgen’, de veertiende hit van Double dj’s ( = Robbie van Rijt en Jeroen Stabel) besproken. Kort samengevat: ‘vooral zwijgen zou goed zijn’. Ons hoor je er dan ook niet over.

Nielson mag 3 maanden niet zingen

Nielson: Zo kan het dus ook (37)

‘Zo kan het dus ook’, de nieuwe single van Neilson, zorgt er voor dat ‘Beauty & de brains’, zijn vorige hit, weer stijgt. Het met platina bekroonde nummer gaat in de 27e week van 21 naar #18. Of ‘Zo kan het dus ook’ die notering ook haalt, betwijfelen wij zeer.
In de eerste plaats vinden wij het niet zo’n sterk nummer. Niels Littooij, zoals hij in het echt heet, zingt weer over zijn vriendin, maar het pakt je nu veel minder. Voor ons geldt dan ook ‘Zo kan het dus niet’, dat kan je veel beter Niels! Onze mening is niet belangrijk voor de verkoop, dat is echter Nielson zelf.

Na onder andere Frans Bauer, Jan Smit en Caro Emerald, moet ook Nielson onder het mes. Zondagavond stond hij nog op het podium van Vrienden van Amstel Live, en dat was tevens de laatste keer dat hij nog in het openbaar zong. Want komende week wordt er bij hem een poliep op zijn stemband verwijderd. Daardoor zal hij drie maanden niet kunnen/mogen zingen en dat is wel vervelend als je net een nieuw nummer uit hebt! 
Schrale troost voor Nielson, is de nominatie voor de Edison popprijs in de categorie ‘beste song’ voor ‘Beauty & de brains’. Op 11 februari, wanneer hij hopelijk weer een beetje bij stem is, is de uitreiking in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Rond april moet zijn eerste album klaar zijn en hijzelf natuurlijk ook.

Nielson werd vorig jaar tweede bij De beste singer songwriters van Nederland. Winnaar was  Douwe Bob, die ook een nieuw nummer uitheeft: ‘Blind man`s bluff’. De talentenjacht van 3FM dj Giel Beelen krijgt dit jaar een vervolg. Op 20 mei start de tweede editie. Opgeven kan nog!

One direction: niet bij ‘One kiss’ alleen

One direction: Kiss you (42)

Als het aan de vrouwelijke fans van One direction ligt zal het niet bij ‘One kiss’ blijven als de Britse boyband optreed in het Ziggo Dome in Amsterdam op 3 mei. Het vijftal zal het dan allemaal over zich heen laten komen. Daarna vertrekken ze weer naar een ander land, waar ook fans wachten op ‘One kiss’. Die kiss moe(s)t Harry Styles even missen, want zijn relatie met Taylor Swift is ten einde. Het schijnt echter dat de twee het al weer hebben bijgelegd, dus bij hen zal het zeker niet bij ‘One kiss’ blijven!

Bingo players scoren Britse #1

Bingo players feat. Far *east movement: Get up (Rattle) (65)

Misschien moet onze waardering voor ‘Get up (rattle)’ van Bingo players feat. Far *east movement nog komen, want het nummer kwam tot nu niet hoger dan #42. De Britten echter, geven het de hoogste beloning in hitparadeland: de eerste plaats. Vanuit het niets komt ‘Get up (rattle)’ daar binnen op #1 en is de dertiende (en niet elfde zoals we in de Hitflits melden) #1-hit waar een Nederlander deel aan heeft gehad. Hier volgen ze alle twaalf:

dertien Nederlanders

1976: Pussycat: Mississippi (4x)
1986: Falco: Rock me Amadeus (1x), nummer is mede geschreven door Bolland & Bolland
1993: 2 Unlimited: No limit (5x)
1994: Doop: Doop (3x)
1999: Vengaboys: Boom,boom, boom, boom!! (1x)
1999: Vengaboys: We’re going to Ibiza (1x)
2002: Elvis vs JXL: A little less conversation (4x)
2002: DJ Sammy and Yanou featuring Do: Heaven (1x)
2006: Fedde le Grand: Put your hands up 4 Detroit (1x)
2008: Basshunter featuring DJ Mental Theo’s Bazzheadz: Now you’re gone (5x)
2012: Will.i.am feat. Eva Simons: This is love (1x)
2012: Sam & the Womp: Bom bom (1x), Sam is de Nederlandse Bloem de Wilde de Ligny
2012: Bingo players feat. Far *east movement: Get up (rattle) (1x)

Overigens kwam het (redelijke) succes voor ‘Get up (rattle)’ bij ons ook pas nadat het oorspronkelijke nummer ‘Rattle’ van alleen de Bingo players en voornamelijk instrumentaal, begin vorig jaar min of meer was geflopt (3 weken/91).

vocale versie

In de club was ‘Rattle’ echter wel een succes, en werd er gevraagd om een vocale versie. Daarop dropten Paul en Maarten, de Bingo players dus, dit verzoek bij hun platenmaatschappij, die op zoek ging naar een geschikte groep of artiest. Dat werd het Canadese Far *east movement en de rest is geschiedenis. Hun bijdrage werd opgenomen in een studio in Los Angeles. Paul en Maarten hebben Far *east movement dan ook nog niet ontmoet. De vocale versie kreeg de titel  ‘Get up (rattle)’.

Tenslotte volgt hier nog de reactie van Bingo players op hun Britse #1:
“We are so excited to have our first Number 1 record in the UK! Growing up in the Netherlands, we have always watched the UK charts as a great indicator of what's to come next and really admired and looked up to great British dance artists and producers like The Prodigy and The KLF. Now to be among those ranks means the world to us! We couldn't have done it without the support of our fans, so we have to give them a shout out and thank them for their support through the years.”

Amerikaans trio scoort via Australië

Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz: Thrift shop (92)

Vorig jaar #1 in Australië en deze week #1 in de Amerikaanse Billboardlijst. Dan moet ‘Thrift shop’ van Macklemore & Ryan feat. Wanz, wel een bijzonder nummer zijn. In ieder geval is de videoclip hilarisch waarin ook anderen de teksten mimen. En daar begint het tegenwoordig vaak mee, waarna radiostations volgen.

Rapper Macklemore (Ben Haggerty volgens de burgerlijke stand van Seattle waar hij is geboren op 19 juni 1983), bediende zich in 2000 nog van de naam Professor Macklemore. In 2005 bleef daar Macklemore (rechts op de foto) van over. Zo’n vier jaar en een hoop drugs later, pakte hij de draad van de muziek weer op en kwam met het album ‘The unplanned mistape’. In 2010 ging hij samenwerken met Ryan Lewis, producer, geboren in Spokane (op 25 maart 1988), en wonend in Seatlle.

Vorig jaar brachten de twee het album ‘The heist’ uit. Vier singles werden er van uitgebracht met marginaal succes. Maar toen ‘Thrift shop’ feat. Wanz (=Michael Wansley), als vijfde single verscheen, dat een grote hit werd in Australië en Nieuw Zeeland, trok ook de verkoop van het album aan. Op ‘Thrift shop’ doen ook nog Brooklyn Grinnell (zang) en DV One (scratches) mee. Downunder zijn Maclemore en Lewis al weer toe aan hun tweede #1-hit: ‘Same love’ feat. Miranda Lambert, dat handelt over homofobie.