maandag 28 januari 2013

Carnaval / Après-ski hits (4)

Officieel is het over twee weken carnaval en dus zetten de artiesten die een feestplaatje hebben opgenomen alles op alles, om hun nummer nog in de Single Top 100 te krijgen.  Daarnaast hebben de Gebroeders Ko een truc uitgehaald waardoor hun nummer ‘De blauwe stier’ naar #4 stijgt.

Gebroeders Ko feat. Factor 12: De blauwe stier /Gebroeders Ko feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas: De blauwe stier (4)

Ja je ziet het goed. ‘De blauwe stier’ staat in twee versies op de vierde plaats. Hoe dat komt? Lees even mee.

Eerst was er de versie van Gebroeders Ko feat. DJ Willem de Wijs & Feest DJ Bas. Die versie kwam al op 17 november binnen op #44 en ging via 41, 49, 86, 44, 61 naar #60. Vervolgens werd er op 19 december de versie van Gebroeders Ko feat. Factor 12 uitgebracht en die blijkt  stukken populairder. Zie de noteringen: 38, 19, 7 en deze week #4. En het mooiste komt nog: beide versies staan op de cd-single. Dus voor iedereen wat wils!

Met dank aan the Chartsman

Gerst maakt dit jaar twee persiflages

Gerst feat. Lamme Frans: Alles in een (33)

Niet alleen het Feestteam ging vorig jaar met ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel aan de haal (zie onder #64), ook ene Gerst. Hij maakte er een parodie op en noemde het ‘Ik laat je thuis’. We zijn een jaar verder en Gerst is weer van de partij, ook dit keer met een persiflage, nu op ‘Beauty and de brains’ van Nielson. Met behulp van Lamme Frans scoort Gerst met ‘Alles in een’, dat binnenkomt op dezelfde plaats dat vorig jaar de hoogste notering was voor ‘Ik laat je thuis’: #33.

Inmiddels zijn we er ook achter wie Gerst is: Rob Janssen, student aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht. Rob deed daar de filmopleiding en kon wel wat extra geld gebruiken voor zijn afstudeerfilm, waarop hij kwam met ‘Ik laat je thuis’. In november studeerde Rob af met zijn film ‘De raad’ over intriges bij een carnavalsvereniging, waar bekende Nederlanders als de Deurzakkers, Wim Schluter, Jochem van Gelder en Maaike Jansen aan meewerkten.

Inmiddels heeft Gerst of Lamme Frans ook een persiflage gemaakt op ‘Skyfall’ van Adele. Als Frikadelle feat. Lamme Frans maakte hij ‘Keivol’.

Deurzakkers drinken geen rode wijn maar likeur

de Deurzakkers: Drink schrobbelèr (36)

Bij de melodie van ‘Drink schrobbelèr’, de 27e notering voor de Deurzakkers (Willem van Schijndel en Clemens van Bracht), denk je direct dat ze zo gaan zingen ‘Drink rode wijn’. Dat nummer was in 1975 een hit voor Joe Harris (#18) en twee jaar geleden voor Pascal de Vormer (#69). De melodie stamt echter uit 1974, geschreven door Udo Jürgens die er in 1975 een #3-hit mee scoorde met de titel ‘Griechischer Wein’, op een tekst van Michael Kunze.

loflied

De tekst van ‘Drink schrobbelèr’ van de Deurzakkers is oorspronkelijk van Guus Meeuwis. Hij schreef het in 2006 als loflied op het Tilburgse drankje Schrobbelèr voor de 24e editie van  het Kruikenconcert, een jaarlijks terugkerend concert waar diverse muziekstijlen elkaar ontmoeten. Elk jaar is Guus van de partij en in 2006, toen het thema cocktail was, kwam hij met ‘Drink Schrobbelèr’, waarna de zaal op zijn kop stond.

Guus had de cd van Udo Jürgens speciaal gekocht om een eigen tekst op ‘Griechischer Wein’ te maken. Guus zingt: “Schrobbelèr, dat is als het bloed van Tilburg. Het stroomt naar mijn hert en bij elke slok proef ik de ziel van de stad.” Anno 2013 is Guus samen met Jan Willem Rozenboom, zijn componist en pianist, actief binnen de programmacommissie.

huiskamerconcert

Eind vorig jaar werden de Deurzakkers gevraagd door Schrobbeler BV, die het drankje brouwt, het nummer op te nemen. De firma gaat wel vaker in zee met artiesten om hun drankje aan te prijzen. In samenspraak met Guus Meeuwis werd de tekst iets aangepast en scoren zij er nu een hit mee. De drankenfirma verloot tot 31 januari een huiskamerconcert met de Deurzakkers onder de mensen die het nummer downloaden. Voor de drank wordt gezorgd!

experiment

De likeur Schrobbelèr is in 1973 ontstaan uit experimenten die de Tilburgse ondernemer en likeurliefhebber Jan Wassing (links op het plaatje) deed. Hij wilde een drankje maken met een lager alcoholgehalte dan de meeste kruidenbitters, dat hij als maagpatiënt zou kunnen verdragen.
De likeur die toen ontstond, sloeg aan bij de mensen in zijn huisbar die hij ‘Bij de schrobbelaar’ had gedoopt. De doorbraak volgde in 1980, toen hij het drankje presenteerde tijdens het carnaval op Kruikenmarkt,. Het zal je niet verwonderen dat het drankje, met een alcoholpercentage van 21,5%, veel wordt gedronken tijdens het carnaval.

goed doel

Niet alleen feestvierders kunnen plezier hebben aan ‘Drink schrobbelèr’ van de Deurzakkers. Ook kansarme kinderen in Tilburg hebben daar profijt bij, want de opbrengst van het nummer gaat naar de Johan Stekelenburg Stichting, waarvan Guus ambassadeur is. Proost!

aangepaste versie

Er is echter één maar en dat is dat het nummer niet meer op de radio mag worden gedraaid. Het Commissariaat voor de Media beoordeelt het lied als sluikreclame. En dus komen de Deurzakkers met een aangepaste versie. En in deze tijd van downloads, zal die z’n weg naar de liefhebber ook wel vinden!

FeestDJRuud weet niet van ophouden

FeestDJ Ruud: Door tot het einde! (41)

‘Gas op de lollie’ was vóór de Olympische Zomerspelen in Londen al een hit voor FeestDJRuud (= Ruud Geurts). De piekpositie was #52, tevens de datum van binnenkomst. Voorafgaand aan haar gouden race, plaatste Olympisch zwemkampioene Ranomi Kromowidjojo de tweet: #GASOPDIELOLLY, die door velen werd overgenomen. Het gevolg was dat de videoclip bij het nummer van FeestDJRuud vele keren werd bekeken op YouTube. Overigens heeft hij de term ‘Gas op de lollie’ niet zelf bedacht, het schijnt een term te zijn van Peter Pan speedrock.

Voor de opvolger is Geurts lang op zoek geweest en uiteindelijk komt hij met ‘Door het einde!’. Daarin zit onder andere het nummer ‘Girls’ van Beastie boys uit 1987 verwerkt. Of ‘Door het einde!’ ook weer geretweet zal worden, is nog maar afwachten.

partybus

Zeker is dat  Geurts op 12 februari, Dolle dinsdag, de laatste dag van het carnaval, 'Door gaat tot het einde'. Onder dat motto heeft hij in samenwerking met Flûgel en Topnotch een partybus gehuurd, die vanaf Eindhoven naar Hilvarenbeek rijd. Feestvierders die het feestje aan boord willen meemaken, kunnen zich via zijn Facebook pagina opgeven.

het Feestteam haalt de Marsupilami van stal

Het Feest team feat. Dennie Christian: Hoeba hop (Marsupilami) (64)

‘Besame mucho’ (uit 1975) en ‘Wij zijn twee vrienden’ (uit 1978) zijn de grootse hits van Dennie Christian. Beide stonden #2 in Nederland en de laatste hield het zelfs 16 weken vol in de toenmalige Nationale Hitparade. Dennie had het nummer, geschreven door Johnny Hoes, gezongen met Guust Flater en de Marsupilami. In 2000 verscheen er een remix van het nummer onder de titel ‘Wij zijn twee vrienden (hoeba hoeba hop)’, maar flopte.

Dit jaar lukt het Dennie wel en scoort 'Hoeba hop (Marsupilami)' voor de tweede keer. Hij dankt dat aan het Feestteam (= Stan van den Dobbelsteen en Frank de Bruijn), die daarmee hun tiende hit scoren. Vorig jaar maakten de twee een feestversie van ‘Ik neem je mee’ van Gers Pardoel en scoorden daarmee hun grootste hit: #25.

Alle 13 Jaanke covert zichzelf

Alle 13 Jaanke: Hopsasa (71)

In het jaar dat Alle 13 Jaanke 10 jaar bestaat (2013), scoort het trio tevens hun tiende hit. De eerste was niet in 2002, maar pas in 2009: ‘Jaanke jodel’ (#50), de grootste tot nu toe ‘Playa’ (#27 in 2010).

Hopsasa’ stamt uit 2002, toen Petra en Gino Schipperen (Ciska Cigaret en Guan ta na Mera) samen met onder andere Jo van Strien, Wil de Wijs, Andy Broeders en Teun de Graaf actief waren onder de naam Hiedekedat, een dialectband uit Raamsdonkveer. Het idee voor ‘Hopsasa’ kwam destijds van Jo van Strien, waarna Gino Schipperen het verder heeft uitgewerkt. Eind vorig jaar heeft hij het nummer in een nieuw jasje gestoken. Jo van Strien (actief in The river zydeco band) heeft een gastrolletje in de videoclip. Knee de Grote (Corné den Ridder) is het derde lid van Alle 13 Jaanke.

Double dj’s: Horen, zien en zwijgen (91)

Op diverse sites wordt ‘Horen, zien en zwijgen’, de veertiende hit van Double dj’s ( = Robbie van Rijt en Jeroen Stabel) besproken. Kort samengevat: ‘vooral zwijgen zou goed zijn’. Ons hoor je er dan ook niet over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten