donderdag 18 april 2019

Hitflits: net geen #1-album voor BTS; na Amerika pakt Lil Nas X ook de eerste plaats in Nederland

In verband met Goede Vrijdag, waarop de hitmeesters van GfK Dutch Charts zoals velen ook een dagje vrij zijn, komen de hitlijsten een dagje eerder naar je toe. En dus kunnen wij je vandaag, donderdag 18 april 2019, de Hitlijst presenteren met een nieuwe #1 in de Single Top 100. Maar eerst over naar de nieuwe Album Top 100.

BTS, dat staat voor Bangtan Boys, maar ook ‘Beyond the Scene’, is een jongensgroep uit Zuid-Korea. In de vier noteringen in onze Album Top 100 sinds 2016, zat een stijgende lijn, met als voorlopig hoogtepunt vorig jaar: een vijfde plaats voor het dubbelalbum Yourself 'Answer'.
Even leek het er op dat ze deze week de eerste plaats zouden halen met hun album Map Of The Soul – Persona, maar het zit er niet in. Het album komt binnen op de tweede plaats (wel een persoonlijk record) en komt bijna 7% tekort. En dus blijft  When We All Fall Asleep, Where Do We Go? Van Billie Eilish de bovenste beste in de Album Top 100, nu voor de derde week. Maar of ze het nog een vierde week red? Woensdag verscheen Homecoming: The Live Album van Beyoncé, dat met één dag streaming en downloads, nu al binnenkomt op de 43e plaats.

ALBUM TOP 5

1. (1)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (derde week op #1)
2. EW  BTS: Map Of The Soul – Persona (op ruim 6%)
3. (2)   Frenna: Francis
4. (4)   Snelle: Beetje Bij Beetje (Nog Een Beetje)
5. (3)   Khalid: Free Spirit

Afgelopen weekend vond voor de tiende keer (wereldwijd: twaalfde keer) Record Store Day plaats. In tientallen platenzaken in het land traden artiesten op en waren er diverse bijzondere platen (en ook cd’s) te koop, vaak speciaal uitgebracht voor deze dag. Een tweetal van die bijzondere releases verkochten genoeg voor een notering in onze Album Top 100 en dat zijn de volgende. Tussen haakjes staat de notering in de Vinyl 33.
#74 Joy Divison: Live In Holland
#77 Adrian Boreland: Lovefield (#16)

Naast het album van BTS en de twee RSD-albums, krijgen ook nog de volgende albums een notering:
#7 Anderson.Paak: Ventura
#10 Lauwtje: Lauws
#16 LSD (Labrinth / Sia / Diplo): Labrinth, Sia & Diplo Present … LSD
#28 the Chemical Brothers: No Geography
#30 Glen Hansard: This Wild Willing
#35 Tim Akkerman & the Ivy League: Lions Don’t Cry
#43 Beyoncé: Homecoming: The Live Album (op basis van één dag!)
#50 Norah Jones: Begin Again
#75 KSI & Randolph: New Age
#85 Melissa Etheridge: The Medicine Show
#91 Pet Shop Boys: Inner Sanctum – Live At The Royal Opera House
#100 Fontaines D.C.: Dogrel

En tenslotte was er afgelopen week weer een nieuwe worp in de serie The Golden Years of Dutch Pop Music, dubbelalbums van Nederlandse artiesten uit de jaren 60, 70 en 80. In deze 17e  worp zitten vier albums, twee artiestenalbums en twee verzamelabums. De laatste staan in de heropgerichte Verzamellijst (Indorock op #2 en Eighties Nuggets op #3). De twee artiestenalbums krijgen een notering in de Album Top 100:
#24 New Adventures
#56 Drukwerk
Met deze twee artiestenalbums komt het totaal aantal noteringen in deze serie op 56.

SINGLES

Net als Josylvio met ‘Gimme’, heeft ook Boef met ‘Allang Al Niet Meer’, niet lang kunnen genieten van de #1-notering. Beide hiphoppers moeten al na één week het veld ruimen. Maar dit keer niet voor de volgende Nederhopper (Lil’ Kleine met ‘Het Geluid’), maar voor de Amerikaanse country-rapper Lil Nas X met ‘Old Town Road’. In de vierde week stijgt het nummer van de twaalfde naar de eerste plaats.
Na vorige week al de eerste plaats te hebben gepakt in de Amerikaanse Billboard Hot 100, doet de 20-jarige Montero Lamar Hill, zoals hij echt heet, dat deze week ook in onze Single Top 100. Wel dankzij het bij elkaar tellen van de originele versie van Lil Nas X en de remix feat. Billie Ray Cyrus, die daarmee ook zijn eerste #1-hit scoort. Tot deze week zat er voor Billie Ray Curus, inmiddels 57 en de vader van Miley, niet meer in dan een 25e plaats voor ‘Achy Breaky Heart’ in 1992.

remix loont

De voorlaatste keer dat een nummer dankzij een remix de eerste plaats haalde, was op 29 april 2017. Op die datum steeg ‘Despacito’ van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee plus de remix met Justin Bieber van de zevende naar de eerste plaats. Zonder Bieber kwam het nummer niet hoger dan de 23e plaats. maar dankzij de remix, ging het nummer als een speer en belandde via de zevende plaats aan kop van de Single Top 100.

Lil Kleine opnieuw door remix van eerste plaats gehouden

Door deze remix moest Lil Kleine destijds genoegen nemen met een tweede plaats voor zijn nummer ‘Alleen’. En ook deze week mist Kleine dankzij de remix van ‘Old Town Road’, de eerste plaats met ‘Het Geluid’. Kleine zal zich binnenkort revancheren met zijn nieuwe album en heel veel losse tracks.

Nederlands succes

Nog even terug naar de #1-notering van ‘Old Town Road’. Want het zijn niet alleen de Amerikanen die deze week een feestje mogen vieren. Ook in Purmerend, bij de negentienjarige Kiowa Roukema, gaat de vlag opnieuw uit. Onder zijn producernaam  Young Kio, heeft hij de beats geleverd voor ‘Old Town Road’. Hij gebruikte daarvoor een banjo-sample van het nummer ’34 Ghosts IV’ van Nine Inch Nails van het album Ghosts I-IV uit 2008. Onder de banjosample zette hij een hiphopbeat met snelle hi-hats en diepe bassen.

SINGLE TOP 5

1. (12) Lil Nas X: Old Town Road / remix feat. Billie Ray Cyrus
2. EW  Lil’ Kleine: Het Geluid (op ruim 8%)
3. EW  Avicii feat. Aloe Blacc: SOS
4. (3)   Mabel: Don’t Call Me Up
5. (4)   Daddy Yankee feat. Snow: Con Calma

Zaterdag, 20 april, is het precies een jaar geleden dat Tim Bergling ofwel dj/producer Avicii, op 28-jarige leeftijd een einde aan zijn leven maakte. ‘SOS’ was een nummer dat hij nog had gemaakt en voor 75-80% af was. Vervolgens hebben de Zweedse producers Kristoffer Fogelmark en Albin Nedler, die onder andere werken met Martin Garrix, de productie gedaan van de vocalen van zanger Aloe Blacc.
In Zweden kwam ‘SOS’ vorige week al binnen op de eerste plaats. ‘SOS’, dat een interpolatie bevat van ‘No Scrubs’ van TLC (#3 in 1999), is de voorloper van het postume album TIM dat op 6 juni uitkomt

De houdbaarheid van hiphopnummers is niet erg lang, getuige de notering ‘Allang Al Niet Meer’, de #1-hit vorige week van Boef. Deze week treffen we het nummer pas aan op een negende plaats.

doe de Pasapas

Sinds 2013 worden de Koningsspelen gehouden, met het doel kinderen meer te laten bewegen. Na een goed ontbijt gaan de kinderen dan ook de hele dag sporten. Zo ook vorige week vrijdag, tijdens de zevende editie, die in Lemmer werd opgeluisterd door de aanwezigheid van Koning Willem Alexander.

Traditiegetrouw zongen de Kinderen voor Kinderen het themalied, dit jaar ‘Pasapas’ en deden daar een dansje bij, dat de afgelopen tijd op veel scholen lesstof was. ‘Pasapas’, binnen op #82, is geschreven door Lucia Marthas en Tjeerd Oosterhuis. De solisten zijn Femke, Gabriëlla, Sophie en Sander.

Met uitzondering van ‘Fitlala’ in 2018, kregen alle themaliedjes een notering. ‘Pasapas’ komt ook te staan op het 40e Kinderen voor Kinderen album dat eind september verschijnt en als thema ´Reis Mee´ zal krijgen, het thema van de 65e Kinderboekenweek

Hebben we tot slot nog de andere nieuwe noteringen van deze week:
#12 Bizzey x Ramiks: S/O Naar de …
#13 Dopebwoy feat. 3robi & Mula B: Walou Crisis
#21 Lauwtje feat. Famke Louise & Poke: Boing Boing
#26 Sevn Alias: Givenchy Steppin
#42 Henkie T feat. Lijpe: Love Is Fake
#55 Ashafar: Rockstar
#58 BTS feat. Halsey: Boy With Luv
#59 Killer Kamal: Wat Een Junk
#71 Riffi: Señora
#89 Danny Vera: Roller Coaster (al weken een radiohit)
#93 Lauwtje feat. Josylvio & Esko: Leugens
#97 Jebroer & Outsiders: Flits-Meister