vrijdag 12 februari 2010

Hitflits: Sieneke ook populair met Carnaval

Voor de tweede week voert Wesley de Single Top 100 aan met ‘You raise me up’. ‘No surrender’van Kane & Carice van Houten blijft op #2. De grote favoriet, ‘Zachte G harde L’ van Joss van Oss, is de afgelopen week geen enkel moment een bedreiging voor Wesley geweest. Het nummer stijgt van 95 naar #3, en is weliswaar één van de grootste stijgers allertijden, maar staat relatief ver verwijderd van ‘You raise me up’: ruim 43%. Wel is ‘Zachte G harde L’ de hoogst genoteerde Carnavalsplaat dit jaar.

En over Carnavalsplaten gesproken, er staan er nog drie anderen bij de bovenste tien. Op #6 New kids (van #8) met ‘Groeten uit Brabant!’, op #8 Patty Brard met ‘Het leven is een feest’ (gestegen van #21) en op #10 (van #23) ‘De ober’ van Helemaal Hollands. ‘Geef mij de sleutel van jouw voordeur’ van de Gebroeders Ko, zakt van 5 naar #11, maar heeft al wel op #3 gestaan.

‘Ik ben verliefd (sha-la-lie)’ van Sieneke is weliswaar geen Carnavalslied, maar zal de komende dagen tijdens het Carnaval wel vaak te horen zijn. Want als je het eenmaal gehoord hebt, dan blijft het de hele dag in je hoofd zitten! Sieneke werd afgelopen zondag door Pierre Kartner verkozen om ons land in mei te vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Haar single heeft al aardig wat liefhebbers verleid tot het downloaden die haar nu al belonen met een dertiende plaats. En nu maar hopen dat het haar geen ongeluk brengt!

Kijken we verder naar de binnenkomers, dan blijken daar nog meer feestnummers tussen te zitten. Op #22 Fabrizio met ‘Sjiek is miech dat’ (de enige Carnavalsplaat in het Limburgs, en een cover van ‘Felicità’, #18-hit van Al Bano e Romina Power uit 1982), op #50 Marc Forno (Carlo Boszhard) feat. Kim Hollander (Irene Moors) met ‘Fienger, fienger, fienger’, op #74 ‘Zeg buur’van Eric Kikeb en ‘Helemaal los’ van de vernieuwde Sjonnies op #86. Daar tussenin, op #75, komt een nieuwe versie van ‘Besame mucho’ van Dennie Christian binnen.

Buiten de ‘feestplaatjes’ ontwaarden we nog de volgende binnenkomers:
#49 B-yentl: ‘Payday’ (vierde hitsingle)
#54 Train: ‘Hey soul sister’ (deze week de 3FM Megahit)
#60 Amy MacDonald: ‘Don’t tell me that it’s over’ (voorloper van haar tweede album ‘A curious thing’)
#72 System F: ‘Out of the blue 2010’ (opgepoetste versie van #30-hit uit 1999)
#76 One republic: ‘All the right moves’
#79 Jamie Cullum: ‘Don’t stop the music’ (cover van gelijknamige hit van Rihanna)
#80 Pam Feather: ‘Cannot change the weather’
#94 Southside spinners: ‘Luvstruck 2010’
#97 Ke$ha feat. 3OH!3: ‘Blah blah blah’
#98 Robbie Rivera featuring Fast Eddie: ‘Let me sip my drink’

Net als in de Single Top 100 (zie boven), blijft de #1 in de Album Top 100 dezelfde. ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald blijft de concurrentie ver voor: het verschil met de #2, ‘I dreamed a dream’ van Susan Boyle is 64,76%. Het scheelde een haar of ‘Crazy love’ van Michael Bublé was uitgekomen op de tweede plaats, de hoogste notering tot nu toe. Maar Susan Boyle is net iets sterker, 0,26%!

Vier jaar geleden verscheen ‘Collected’, het voorlaatste album van de Britse band Massive attack. Een verzamelalbum dus. Voor het laatste normale album moeten we verder terug, naar 2003, toen het album ‘100th window’ de negende plaats bereikte. Maar Massive attack, dat in 1991 bekend door hun #2-hit ‘Unfinished sympathy’, bestaat nog, maar is teruggebracht tot twee leden: Robert Del Naja en Grant Marshall. Op ‘Heligoland’, het vijfde studioalbum, worden de twee bijgestaan door onder anderen reggaezanger Horace Andy, Guy Garvey (van Elbow) en Damon Albarn (van Gorillaz). Het album stond gepland voor 2006, maar werd keer op keer uitgesteld. Telkens moest er weer aan gesleuteld worden. Het album is de hoogste eersteweeks op #5 en is daarmee het beste genoteerde album van Massive attack.

Ver onder Massive attack, komen de andere albums binnen:
#68 Esther Groenenberg met ‘Slingers en ballonnen’, 25-jarige Zwolse zangeres, die na optredens in ‘Mooi! Weer de Leeuw’ (in 2007) en ‘De Wereld Draait Door’ (in 2008), een platencontract in de wacht sleepte.

‘Mechanize’ op #87, is het zevende studioalbum van de Amerikaanse metalband Fear factory uit Los Angeles. Voor ‘Mechanize’ werden Raymond Herrera en Christian Olde Wolbers, twee van de vier originele leden niet benaderd, maar benaderden Burton C. Bell en Dino Cazares, ook van het eerste uur, Byron Stroud en Gene Hoglan en namen het album op. Echter de andere, Raymond en Christian, maken formeel nog steeds deel uit van Fear factory.

#88 Gil Scott-Heron: ‘I’m new here’
#92 Gebroeders Ko: ‘Feestje bouwen!’

#93 Yeasayer: ‘Odd blood’. Uit Brooklyn, New York komt de band Yeasayer, die bestaat uit Anand Wilder, Chris Keating en Ira Wolf Tuton. ‘Odd blood’ is na ‘All hour cymbals’ (uit 2007), het tweede album, dat geïnspireerd is op een reisje naar Nieuw- Zeeland, waar ze experimenteerden met de drug LSD.

Carnaval, Valentijn en ook nog de Olympische winterspelen in Canada. Je hebt het voor het kiezen dit weekend. Veel plezier bij wat je ook gaat doen en denk er om, als je buiten Carnaval viert, dat je niet vast vriest! Na het weekend maken we in een nieuwe Megaman de balans op van alle 25 (!)Carnavaldeuntjes. Alaaf!

maandag 8 februari 2010

Megaman bij week 6 – 6 februari 2010

In deze Megaman dankt Wesley zijn Popstars overwinning aan zijn vriendin, en heeft Rachel geen talentenjacht nodig, kan het Patty Brard niets schelen wat men van haar vind en heeft Rob van Daal eerbied voor ouderen, wil Kontrust Nederland veroveren en heet de nieuwste Carnaval-hype Jos van Oss (of toch niet?). Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

zondag 7 februari 2010

Wesley wint Popstars (dankzij vriendin)

Wesley: You raise me up (1) *** hoogste eersteweeks ***

Had de finale van Popstars nou niet één week later gekund? Dan had ‘No surrender’ het gelegenheidsduet van Kane & Carice van Houten nog een weekje langer op #1 gestaan en dat was meer dan verdiend. Nee dus. De finale was op vrijdag 29 januari 2010 met Wesley Klein als winnaar en direct na de uitzending is ‘You raise me up’ massaal gedownload.

Al op maandag, toen de eerste cijfers naar buiten kwamen, was duidelijk dat ‘You raise me up’ de nieuwe #1 zou worden in de Single Top 100; het nummer had een overwicht van bijna 70% op ‘No surrender’ van Kane & Carice van Houten. Uiteindelijk is zijn voorsprong uitgekomen op 60%. Wesley zet een traditie voort, het scoren van een #1-hit door een winnaar van Popstars. Men2b met ‘Bigger than that’ (in 2004) en Red! met ‘Step into the light’ gingen hem voor.

Wesley Klein (Leiderdorp, 25 maart 1988) zingt al zijn hele leven en deed mee aan verschillende talentenjachten. In 2004 deed hij voor het eerst mee aan ‘Het Leids festival van het levenslied’, waar hij tweede werd bij de klassiekers; de andere categorie was ‘nieuw levenslied’. In 2005 werden beide categorieën samengevoegd tot een. Het jaar daarop eindigde Wesley derde en in 2007 won hij het festival. Inmiddels was hij begonnen met het nemen van zanglessen en in 2007 nam hij zijn eerste single ‘Ádios my love’ op, en het jaar daarop ‘Feest van de liefde’.

Het blijft echter zingen op kleine, vooral locale schaal. Zijn vriendin Nellie, die overtuigd is van zijn zangkwaliteiten, geeft hem op voor Popstars. In juli valt de brief op de mat van hun appartement in Leiden en krijgt Wesley nummer 014271 toegewezen als hij in ’t Spant in Bussum auditie doet met ‘Omdat ik zo van je hou’ van Gordon (#4 in 1995). In totaal is Wesley één van de 6603 kandidaten, een verdubbeling van het aantal van de editie in 2008. Maar vanaf het eerste optreden is hij favoriet van de jury én het sms-publiek. Uiteindelijk staat hij op 29 januari in de finale samen met Kim Stolker, Kristel Roulaux en Joshua Newton. De laatste twee vallen al snel af en vervolgens gaat het tussen Wesley en Kim, die het nummer ‘You raise me up’ moeten zingen. Wesley doet dat volgens zowel de jury als het sms-publiek beter en wint met 57% van de stemmen. Naar de finale keken zo’n 2,5 miljoen mensen.

Ierse oorsprong

In tegenstelling tot de nummers van de voorgaande Popstars winnaars, is ‘You raise me up’ wel een cover. Van origine is het een instrumentaal nummer getiteld ‘Silent story’ en gebaseerd op een traditioneel Ierse melodie ‘The Londonderry air’ uit 1855, in 1910 bekend geworden als ‘Danny boy’.

Op basis van de Ierse melodie schreef Rolf Løvland van Secret garden de melodie van ‘You raise me up’. Rolf is de ene helft van het Iers-Noorse duo Secret garden, dat in 1995 het Eurovisie Songfestival won met het bijna volledig instrumentale ‘Nocturne’. Rolf had net het boek ‘The whitest flower’ van de Ierse schrijver Brendan Graham gelezen en was daar zeer van onder de indruk. Vervolgens benaderde hij Graham, die tevens teksten voor liedjes maakt. Graham, die zijn sporen al verdiend had met twee Eurovisie Songfestival overwinningen (‘Rock ’n roll kids’ door Paul Herrington en Charlie McGettigan in 1994 en ‘The voice’ van Eimear Quinn in 1996), kwam met de tekst van ‘You raise me up’. Vervolgens nam Secret garden het nummer op met zang van Brian Kennedy voor het album ‘Once in a red moon’ uit 2002. In Noorwegen en Ierland werd het een redelijk succes.

Daarna werd het nummer door diverse anderen opgenomen. De eerste die er echt succes mee had, was de Amerikaanse zanger Josh Groban in 2003. Maar het echte succes kwam twee jaar later, in 2005, toen de Ierse jongensgroep Westlife er zowel in de Ierse als Britse hitparade de eerste plaats meebereikte. En nu vijf jaar later is het onze eigen Wesley die er ook een #1-hit mee scoort. Zelfs onze eigen Pia Douwes heeft het nummer gezongen, samen met de Duitse musicalster Andreas Bieber op zijn album ‘No frontiers’. Er zijn inmiddels meer dan 125 versies van ‘You raise me up’.

kort hitleven

We hoeven niet bang te zijn dat Wesley nog een andere traditie voortzet van vorige Popstars winnaars, namelijk uit elkaar gaan. Men2be (winnaar 2004) stopte er in maart 2006 mee en Red! (winnaar 2008) hield het nog korter uit. Nog voordat Wesley op 29 januari 2010 de talentenjacht won, maakte Déon Léon, één van de drie leden van Red!, op zijn Hyves bekend, dat de band er mee stopte. “Waar het nou aan heeft gelegen, ik weet het niet. Misschien lag het aan ons, misschien lag het aan de mensen waar we mee werkten”, laat hij weten. De groep gaat wel vriendschappelijk uit elkaar. Red! scoorde twee hits: ‘Conga’ (#42) en ‘Step into the light’ (#1), dat #70 stond in het jaaroverzicht 2009. Brandi Russell heeft aangekondigd binnenkort te komen met de single ‘Broken doll’, voorloper van een heel album.

Nederlands

Sinds de finale van Popstars is Wesley betontimmerman af en gooit hij zich nu volledig op zijn zangcarrière. En dat wordt hard werken voor hem, want over een maand moet de nieuwe, Nederlandstalige, single van hem al weer te koop zijn. Dus dat betekent dat men een (zeer) kort hitleven van ‘You raise me up’ verwacht. Volgens Wesley staat er nog geen noot op papier en is zelfs nog niet bekend wie zijn nieuwe single gaat schrijven. Maar men weet al wel welke richting het wordt: Jan Smit, Nick & Simon met een vleugje Marco Borsato. In het Nederlands dus.

camera in huis

De fans willen natuurlijk alles van hem weten. En wat kun je dan beter doen, je (privé) leven openstellen voor de camera’s? Dus loopt er sinds afgelopen zaterdag ‘Op weg naar de top’, een vierdelige reallife soap rond Wesley, waarin hij wordt gevolgd bij zijn eerste optredens in het land, instores bij cd-zaken, het inzingen van de nummers van zijn album en de voorbereidingen voor zijn dochter die op 12 mei wordt verwacht.

Maar eerst wordt Wesley aanstaande zondag, 21 februari, gehuldigd in zijn woonplaats Leiden. Gezien zijn drukke agenda kon dat niet eerder. Die drukke agenda bevat nu al meer dan 200 boekingen, waaronder Koninginnedag in Middelburg en de Toppers op 20,21 en 22 mei in de Amsterdam ArenA.

Welke Wesl(e)y?

Er zijn nog twee andere zangers die luisteren naar de naam van onze kersverse Popstars winnaar. De ene noemt zich Wesly (zonder e) Bronkhorst en heeft al drie hits gescoord. De andere Wesley (ook met een e), gebruikt alleen zijn voornaam en heeft al acht hitsingles en twee hitalbums op zijn naam staan. Dus dat wordt nog verwarrend!

Patty Brard heeft lak aan iedereen

Patty Brard: Het leven is een feest (21)

In dit nummer ‘Het leven is een feest’ laat Patty Bard weten maling te hebben aan iedereen die iets van haar denkt. En dat is Patty ten voeten uit, wat velen in haar waarderen. Muzikaal gezien, had Marianne Weber het ook kunnen zingen of Frans Bauer. Niet vreemd, want het nummer is geschreven door Emile Hartkamp & Norus Padidar, hun vaste huiscomponisten. Sinds afgelopen vrijdag maakt Patty deel uit van de jury van het programma ‘De nieuwe Uri Geller’. Ze heeft een speciale cursus voor mentalist gevolgd.

Rachel Kramer komt er ook wel zonder talentenjacht

Rachel: Cause I (38)

Een jaar geleden deed Rachel Kramer auditie voor de tweede editie van Popstars. Rachel kwam uiteindelijk tot de tweede plaats, Lisa Hordijk won met 69 tegen 31% van de stemmen. Diezelfde Lisa staat met ‘Halleluja’, haar overwinningsnummer, nog steeds in de Single Top 100. In de 39ste week zakt het nummer van 36 naar #52. Maar ver voordat beide meiden meededen aan Popstars, zat Rachel in 2001 in Starmaker, het gelijknamige tv-programma dat een nieuwe jongerenband opleverde, K-otic. Daarmee scoorde ze ondermeer de hit van het jaar ‘Damn (I think I love you)’.

Rachel Kramer is geboren op 9 augustus 1980 in Rotterdam. Haar opa was Cock van der Palm, die in de jaren ’70 diverse Nederlandstalige hits scoorde. Op haar zestiende gaat ze een opleiding volgen aan de Academie voor de Lichte Muziek. Ze zingt in diverse bandjes, en is een tijdje de vervanger van Ilse DeLange in Cash on delivery. Haar eerste noemenswaardige auditie doet ze in 2000 voor het tv-programma ‘Alles voor de band’, dat de band Follow that dream’ oplevert. Rachel redt het tot de laatste tien. Het jaar daarop doet ze auditie voor Starmaker en dat levert haar een plaats op in de band K-otic. Na K-otic dat eind 2002 ophoudt, gaat Rachel verder in de muziek. Eind 2003 verschijnt van haar de single ‘We’re gonna get wild’, het thema van de film ‘Pista!’. Tevens doet ze veel optredens in het land. In 2005 doet ze samen met Waylon en het nummer ‘Leven als een beest’ mee aan het Nationale Songfestival, maar komt niet verder dan de tweede voorronde. Op Talpa doet ze mee aan het programma ‘In de huid van’ en zingt ‘Can’t fight the moonlight’ van LeAnn Rimes, waarmee ze de halve finale haalt. Vorig jaar eindigde ze tweede bij Popstars. ‘Cause I’, binnen op #38, is de voorloper van een heel album in maart.

Popzanger en striptekenaar komen met nieuw album

Gorillaz feat. Bobby Womack & Mos Def: Stylo (72)

Stylo’ is deze week de 3FM Megahit en we moeten zeggen dat 3FM daarmee wel een gewaagde keuze heeft gedaan. Het nummer is namelijk niet geheel ‘radiovriendelijk’, en een Megahit wordt overdag wel zo’n vijf keer gedraaid. Liefhebbers zijn er wel van het nummer, want het komt nu al binnen op #72. Van de eerste twee albums van Gorillaz gingen wereldwijd zo’n vijftien miljoen over de toonbank. Dat mag wel bijzonder heten, want Gorillaz bestaat helemaal niet! Het is een virtuele band, in 1998 bedacht door Damon Albarn van Blur en striptekenaar Jamie Hewlett, medebedenker van de strip ‘Tank girl’. Diverse artiesten verleenden bijdragen aan hun nummers, waaronder Ibrahim Ferrer, Neneh Cherry, Ike Turner en Tina Weymouth. Op 8 maart verschijnt het derde album ‘Plastic beach’ en ook daarop zijn weer grote namen te horen zoals Snoop Dogg, De la soul, Mos Def en Bobby Womack. In november 2007 zijn Damon en Jamie al aan de gang gegaan met het schrijven van nummers voor het album. De opnames startten in juni 2008.

Mos Def (=Dante Terrell Smith-Bey, Bedford-Stuyvesant, Brooklyn, New York City, 11 december 1973) werkte mee aan albums van De la soul. Met Talib Kweli vormde hij het duo Black star, dat eerste successen boekte voor ‘Rawkus’, het Amerikaanse hiphop label. Mos maakte diverse films en vier albums. ‘The ecstatic’, zijn vierde, verscheen vorig jaar. In 2000 scoorde hij zijn enige hit ‘Ms. fat booty’ (#84).

Robert Dwayne ‘Bobby’ Womack (Cleveland, Ohio, 4 maart 1944) vormde met zijn drie broers de gospelformatie the Womack brothers. Ze kregen een platencontract, nadat zanger Sam Cooke hen had zien optreden. Om de gospelmuziek te verlaten werd voor een andere naam gekozen, the Valentinos, waar Bobby de leadzanger van werd. Tevens werd hij de backing gitarist van Sam Cooke. Bobby Womack heeft diverse nummers geschreven, waaronder ‘It's all over now’, dat hij opnam met the Valentino’s, maar pas echt een succes werd toen the Rolling stones het opnamen.

In maart 1965, drie maanden nadat Sam Cooke was vermoord, trouwde Bobby met Barbara Campbell, de weduwe van Sam. Er ontstond een schandaal toen zijn broer Cecil trouwde met Linda, de dochter van Sam Cooke. Formeel scoorde Bobby bij ons geen enkele hit. Hij is echter wel te horen op ‘Teardrops’ uit 1988, de #1-hit van Womack & Womack, de groep van zijn broer Cecil en diens vrouw Linda.

Rob van Daal laat ouderen dansen

Rob van Daal: Marie Louise (68)

Evenals Frank Hoek en Nol Roos (als Bad brothers en Heeren van Holland), scoort Rob van Daal deze week zijn elfde hit met ‘Marie Louise’. Over twee weken, op maandag 22 februari, wordt Rob 48 jaar. Na zo’n 15 jaar alle feesttenten van Nederland af te zijn geweest, scoorde hij in 2002 zijn eerste hit met ‘Valeria’ (#58). Vijf jaar later zong hij weer over een vrouw in ‘Manuel of Manuela’ (#95). En ook zijn elfde hit gaat over een vrouw: ‘Marie Louise’. In de videoclip is dit een veel jongere dame dan de lieden die er om heen dansen. Zeer sympathiek van Rob om te laten zien dat ook ouderen plezier kunnen en willen maken! Kijk maar!

David Guetta bewaart het beste voor het laatst

David Guetta feat. Kid Cudi: Memories (72)

‘Memories’ is inmiddels de vijfde single van het album ‘One love’ van de Franse dj/producer David Guetta, en volgens velen het beste nummer. Twee van de vier voorgaande hits belandden vorig jaar hoog in de top 10: ‘When love takes over’ feat. Kelly Rowland (#5) en ‘Sexy bitch’ feat. Akon (#4). Op ‘Memories’ krijgt David Guetta hulp van Kid Cudi. Scott Mescudi uit Cleveland, Ohio, zoals hij echt heet, scoorde een jaar geleden een top 4-hit met ‘Day ‘n’ nite’ vs Crookers.

‘Memories’ bevat twee samples. ‘Manureva’ van Alain Chamfort (uit 1979) en ‘Right here, right now’ van Fatboy slim (uit 1999), die op zijn beurt leende van ‘Ashes, the rain and I’ van James Gang (uit 1970).

De opvolger van ‘Memories’ is ook al bekend, dat wordt ‘Gettin’ over’ met zang van Will.I.am en Fergie van the Black eyed peas. Eerst maar eens zien hoever ‘Memories’ komt.

Kontrust wil Nederland veroveren

Kontrust: Bomba (76)

In Oostenrijk, Duitsland, Polen en Zwitserland hebben ze al kennis gemaakt met de muziek van de Oostenrijkse band Kontrust. En nu zijn de Hollanders aan de beurt! Eric Corton, 3FM dj, iedere avond in ‘3 voor 12’, draait de single ‘Bomba’ al geruime tijd en de komende week is het dan ook ‘3 voor 12 single van de week’. De volgende stap is Megahit. Het leuke van Kontrust, is dat ze op hun site bijhouden hoe ‘Bomba’ is ontvangen in Nederland en hoe hoog het nummer komt. Want na het ‘Oostblok’ willen ze ook Nederland veroveren!

Kontrust is in 2001 ontstaan uit Suicide mission. Sinds 2005 heeft de band de huidige bezetting: Agata Jarosz en Stefan Lichtenberger (beiden zang), Robert Ehgartner (gitaar), Gregor Kutschera (basgitaar), Roman Gaisböck (drums) en Manuel Halgmüller (percussie). In 2005 verscheen het eerste album ‘Welcome home’, dat de band het jaar daarop de onderscheiding ‘beste Oostenrijkse nieuwkomer’ opleverde. ‘Time to tango’, het tweede album, verscheen in Duitsland in augustus en is opgenomen in Hannover. ‘Bomba’ is daarvan het eerste hit bij ons.

Jan Leliveld zingt voor Valentijn

Jan Leliveld: Een roos alleen voor jou (86)

Nog geen half jaar geleden hadden weinigen van Jan Leliveld gehoord. Tot 2008 was Jan eigenaar van de Leliveld group, een internationaal bloemenbedrijf in Aalsmeer. Daarna volgde Jan zijn tweede passie: zingen. Zijn eerste twee singles ‘Gewoon muziek’ en ‘Mijn nummer een (live)’ met Mandy Huydts bereikten beide de achtste plaats. Ook zijn album ‘Dit is mijn leven’ bereikte de top 10. Daarvan komt ook ‘Een roos alleen voor jou’, dat de komende week veel te horen zal zijn op Radio NL. Wanneer ‘Een roos alleen voor jou’ daar wordt gedraaid, maakt je kans op het Valentijn-prijzenpakket. Dat pakket bestaat uit een bos bloemen, de single en de DVD ‘Dit is mijn leven live in concert’. Het hele pakket wordt dan gratis bezorgd bij je geliefde. Scheelt je weer een bos bloemen!

DJ-Tony.Nl haalt lied uit Italië

DJ-Tony.NL: Klezmer (88)

Partyhouse heet het. Bekende nummers van een dancebeat voorzien, eventueel opnieuw ingezongen en daarop los gaan in de après-ski clubs en andere gelegenheden. En DJ-Tony.NL is één van de vele dj’s die zich hiermee bezighoudt. Hij maakte al danceversies van onder andere ‘Blijf bij mij’, ‘Banger hart’ en ‘Ik bel je zomaar even op’. ‘Klezmer’ is zijn nieuwste productie, en dat past natuurlijk perfect in deze ‘feesttijd’.

‘Klezmer’ is geen eigen nummer, maar geschreven door de Italiaanse producers Alexi Danias en David Campanini, die samen het project Sonotheque opzetten. De bekendste uitvoering van ‘Klezmer’ is die van PiZetta featuring Reagadelica uit 2009. We vragen ons echter wel af of allen weten wat ‘Klezmer’ is. Klezmer is vrolijke Joodse muziek, oorspronkelijk instrumentaal en van origine gemaakt door de Jiddisch sprekende Joden in met name Oost-Europa.

Bert Heerink kreeg aanbod voor eigen album

Bert Heerink: Panic attack (89)

Vorig jaar maakte Bert Heerink met ‘Allemaal gelijk’ een uitstapje naar het Nederlands. Het nummer had als thema tolerantie en kwam in twee weken tijd tot #70. Hoewel hij in de jaren ’90 enkele Nederlandstalige hits scoorde (‘Julie, July’), was de hit vorig jaar een eenmalige gebeurtenis.

Op ‘Panic attack’ keert hij dan ook weer terug naar het Engels, waar hij zijn eerste successen mee had als zanger van de band Vandenberg. Vanaf mei 2009 heeft Bert in Duitsland een volledig Engelstalig album opgenomen, ‘Better yet’. Bert kreeg het aanbod een volledig eigen album op te nemen, na het inzingen van het nummer ‘Shame on you’ op het album ‘High & mighty’ van de Duitse metalband Voices of rock. Weigeren kon niet, daarvoor zit de liefde voor de rock té diep. De nummers op het album zijn geschreven door onder andere Jeff Silbar en Toni Martin. Russ Ballard nam het nummer ‘Panic attack’ voor zijn rekening. Bert: “Ik kan alles aan, ben gezonder (gestopt met roken) en gemotiveerder dan ooit om weer de podia op te gaan”.

zo vader zo zoon

Toen ‘Allemaal gelijk’ in juni 2009 de Single Top 100 binnenkwam, had de band Lou Patty zich net een maand daarvoor gepresenteerd met een mini-cd. Zanger van de band is Roger Heering, de zoon van Bert. Afgelopen week bracht de band hun eerste single uit: ‘Just say please’.

Hoek & Roos toe aan elfde hit

Heeren van Holland: Adieu mijn kleine garde officier (92)

Vorig jaar deden de Heeren van Holland voor het eerst van zich spreken met ‘Natte kouwe rakker (biertje op de bar)’ dat tot #40 kwam. De Heeren van Holland zijn Frank Hoek en Nol Roos, ook bekend als Bad brothers. ‘Adieu mijn kleine garde officier’ is in totaal hun elfde notering en dat komt mooi uit met Carnaval!

Adieu mijn kleine garde officier’ is net als hun tien voorgaande hits, geen eigen compositie. Het nummer is gebaseerd op de compositie ‘Adieu mein kleine Gardeofficier’ van de Oostenrijkse componist en dirigent Robert Stolz (1880 – 1975). Hij schreef het nummer in 1899 voor de operette ‘Fruhjahrsparade’, dat in 1963 bewerkt werd voor film. Er zijn diverse uitvoeringen van, waaronder die van Richard Tauber uit 1930. In 1939 maakte Kees Pruis er een Nederlandse tekst op: ‘Adieu mijn kleine garde officier’. Maar er zijn ook variaties op waaronder ‘Adieu mijn kleine garde luitenant’.

Teddy boys kijken achterom en vooruit

Teddy boys: Wij zijn nog steeds vrijgezellen (94)

Als we het Carnaval een beetje doorgronden, is dat natuurlijk ideaal: vrijgezel zijn!

‘Vroeger en nu’ is de titel van het nieuwste album van de Teddyboys, dat bestaat uit de broers Mart en Huub Dijckmans. Vroeger betekent voor Mart (Martje) Dijckmanns het plaatsje Horst-Meterik, waar hij op 12 juni 1944 is geboren. Op zijn negende leerde hij accordeon spelen en op zijn zestiende wilde hij zich aanmelden bij het Vreemdelingenlegioen, maar zijn ouders voorkwamen dat. Net als zijn vader werd hij tegelzetter. Op jonge leeftijd speelde hij in diverse orkesten. Mart is twee keer getrouwd en ook twee keer gescheiden, want er waren teveel mooie vrouwen op de wereld. Hij weet dan ook niet hoeveel kinderen hij heeft. Met Johnny Hoes en Dries Holten schreef Mart diverse nummers voor andere artiesten. Voor zijn broer Huub (1950) betekent vroeger de jongste te zijn van een arbeidersfamilie. Van zijn broer Huub kreeg hij een gitaar en samen met hem struinden ze diverse
talentenjachten af. In 1966 richtten de twee samen met Jo Kerkhoff en Piet Schuurman het kwartet de Teddyboys op. Daarnaast was Huub lange tijd gitarist bij the Classics die hits in binnen en buitenland scoorden.

Nu betekent voor de twee, samen gezellige muziek maken, en vandaar dan ook dat ze de draad van de Teddyboys weer hebben opgepakt. Op de achtergrond help oud-Teddyboy Piet Schuurman met het schrijven van nummers. Nu betekent voor de Teddyboys ook, een hit met ‘We zijn nog steeds vrijgezellen’, een nummer dat ze al jaren op hun repertoire hebben staan. En nu betekent voor Mart ook een eigen schildersgalerie in Echt, want schilderen is zijn favoriete bezigheid.

Wil de echte Jos van Oss zich melden?

Jos van Oss: Zachte G, harde L (95)

Het verhaal gaat dat we hier te maken hebben met een 29-jarige Brabander, die op zijn dertiende met zijn ouders van Oss naar Osdorp in Amsterdam verhuisde. Op het VMBO zou hij vanwege zijn Brabantse accent zijn uitgelachen. Waarop zijn vader voor de grap gezegd zou hebben: “jongen, je hebt misschien wel een zachte G maar toch ook een harde L”. Tot zover de ‘officiële’ lezing.

Nu de andere waarheid. Copywriter Johan Eleveld van het reclamebureau Kumpany uit Amsterdam schreef in een jolige bui de tekst van ‘Zachte G, harde L’. Kumpany heeft campagnes opgezet voor onder andere Grolsch en NS. Vervolgens ging men op zoek naar iemand die het zou kunnen zingen, een producer en een regisseur voor de clip. In nog geen twee weken tijd lukte dat. Voor de videoclip werd Sjaak Pieter van Els uit Lith gevraagd. Hij doet gastrollen in GTST en reclamespotjes, onder andere voor de OV-chipkaart voor studenten.

Wat de zang betreft, wordt lange tijd gedacht dat het Djuro Leideritz is, beter bekend als Guillermo van het duo Guilermo & Tropical Danny en de zomerhit ‘Toppertje’ uit 2006. Guillermo valt echter af als regelmatig de naam van Jeroen Habraken uit Schijndel valt. Hoe het ook zij en wie er ook achterzitten. Ze hebben bereikt wat ze wilden: belangstelling, iedereen heeft het er over, hoe leuk het nummer of juist hoe platvoers het is. Nadat Edwin Evers het nummer in zijn programma draaide is de hype kompleet. De videoclip op YouTube is bijna 900.000 keer bekeken en de T-shirts vinden hun weg. Toch blijft de verkoop van de download daar vooralsnog ver bij achter, want anders was het nummer hoger binnengekomen dan #95. Volgende week is het Carnaval en dan kunnen we de balans opmaken van deze feestnummers.

The Cooldown café: een dozijn feesthits

the Cooldown café: Polonaise Hollandaise (97)

Deze week werd bekend dat Arie Ribbens weer schoon is verklaard van longkanker. Aanstaande vrijdag zal de 73-jarige weer voor het eerst optreden, dat plaatsvindt in Gorssel. Achtentwintig jaar geleden was ‘Polonaise Hollandaise’ van Arie Ribbens dé Carnavalshit van het seizoen. Het nummer werd zijn grootste hit: #8.

Wellicht dat het nummer daarom nu is opgenomen door the Cooldown café. Volgende week is het Carnaval, dus ze hebben nog een week de tijd om de hit van Arie te evenaren, dan wel te overtreffen. Tien jaar geleden scoorde the Cooldown café hun eerste en tot nu toe grootste hit: ‘Hey baby (uhh ahh)’ feat. DJ Stefan (#5). ‘Polonaise Hollandaise’ is hun twaalfde notering.


Ze zijn niet de eerste die ‘Polonaise Hollandaise’ onder handen nemen. In 1989 nam Johnny Camaro (= wijlen Hilversum 3 dj Alfred Lagarde) het nummer op, dat tot #16 kwam. Alleen zijn versie was geen kopie van de hit van Arie. De tekst was aangepast en Arie deed er ook aan mee. Die versie kwam tot #16.

Maar ook Arie had het niet van zichzelf. Het nummer heet oorspronkelijk ‘Polonäse Blankenese’ (naar het gelijknamige stadsdeel van Hamburg) van de Pool Werner Böhm-Thorn, beter bekend als Gottlieb Wendehals uit 1980. Jur Eckhardt maakte er een Nederlandse tekst op.

Tot slot hebben we voor the Cooldown café nog een tip voor een volgende single. In 1983 nam Arie Ribbens een vervolg op van de ‘Polonaise Hollandaise’: ‘Polonaise achteruit’, goed voor een 29ste plaats.

Alberto Nicolay wacht niet op het einde van Tijdloos

Alberto Nicolay: Wat jij wil (100)

Met Ramon Beense en Dario Kreuger vormt Alberto Nicolay de act Tijdloos, dat een muzikale reis maakt door de tijd. Hun single ‘Hoe gaat het met jou’ zakt in de vijfde week van 32 naar #46. Dus het ziet er naar dat het nummer op weg is naar de uitgang. Maar zolang wil Alberto Nicolay niet wachten, en dus komt hij deze week met zijn eigen single ‘Wat jij wil’, dat de hekkensluiter is op #100.