vrijdag 30 november 2007

Rihanna slaat toe!

Een héle spannende finale in de Single Top 100! Jan Smit en Rihanna ontliepen elkaar maar weinig de afgelopen week, maar uiteindelijk gaven de downloads de doorslag: Rihanna is de nieuwe nummer één van Nederland, met slechts één procentje voorsprong op Jan Smit. 'Don't stop the music' is haar eerste charttopper. Misschien was de aandacht rondom het succesvolle concert van Rihanna wel nét dat extra zetje voor haar. Smit moest die aandacht missen; hij is thuis nog aan het herstellen van zijn stemband-operatie.

Achter dit tweetal is Coole Piet in aantocht; zijn 'Speelgoeddief' stoomt door naar de top 3 met een achterstand van 15% in verkoopcijfers. De voorgaande twee jaar stond Coole Piet op #1 vlak na de sinterklaas, en dit jaar geven we hem opnieuw een goede kans.

Verderop in de top 10 blijft het rustig. Alicia Keys is de enige die naar de top 10 doorklimt. Ze heeft er lang voor nodig gehad; pas in haar zevende week gaat ze van 14 naar #6 met 'No one'. Op #10 klimt 'Jij bent zo' van Jeroen van der Boom terug naar de bovenste tien. De plaat staat bij elkaar al vierentwintig weken genoteerd. Vlak daarboven, op #8, staat z'n nieuwe single ('Één wereld') al genoteerd.

Een regelrechte sensatie, maar dan in negatieve zin, voor Nick & Simon. Vorige week kwamen ze nog op #1 binnen met 'Pak maar m'n hand', maar deze week staan ze niet eens meer bij de eerste tien!... Na hun verkoopstunt van vorige week klapt de single nu al terug van 1 naar #11; het is pas de tweede plaat die vanaf #1 uit de top 10 verdwijnt (na 'Eenzame kerst' van André Hazes) en voor een plaat die vorige week nog nieuw was bovenaan is dit natuurlijk een regelrechte afgang.

Nieuwkomers vinden we niet in het bovenste gedeelte van de lijst. Pas na een derde deel, op #32, komt de hoogste binnen: 'Like this like that' van Se:sa feat. Sharon Phillips. Se:sa kennen we al van Syke & Sugarstarr en van Gadjo. Een stukje lager, op #38, vinden we nog een dansplaat, een DUitstalige: 'Du hast den schönsten Arsch der Welt' van Alex C. & Y-ass. En Alex C. kennen we ook al; in een vorig leven was hij U96.

Verderop in de lijst nog een heel scala aan stijlen en smaken. De verliezer van de 'So you wanna be a popstar'-finale, Tessa, is binnen op #48, een remix van 'Wonderful days' van Charly Lownoise & Mental Theo debuteert op #50, Editors gaan hun eerste échte hit scoren met 'The racing rats' op #60, de eerste kerstsingle van het jaar is op #66 binnen (het nog wat voorbarige 'Christmas is here' van Bearforce 1), een 43 jaar oude opname van Bonnie Beecher (nu gebruikt in een RVS-reclame) debuteert op #93 ('COme wander with me') en de jongens van Di-rect komen heel voorzichtig op #98 binnen met 'Bring down tomorrow', het thema uit de film 'Moordwijven'. Om maar eens wat te noemen...

In de Album Top 100 is onze voorspelling ook uitgekomen: Anouk debuteert bovenaan met 'Who's your momma'. Hazes en consorten moeten een plaatsje terug en komen nog nét iets hoger uit dan Acda en De Munnik, die met 'Nachtmuziek' op #3 binnenkomen.

Twee hoge binnenkomers van vorige week moeten nu al veel inleveren: René Froger gaat in zijn tweede week al van 8 naar #17 en Frans Bauer zelfs van 6 naar #20. Binnenkomers zijn er voor Kylie Minogue ('X' op #29), Jill Scott ('The real thing' op #65), Genesis (het live-album 'Live over Europe' op #72) en de Supersterkids (van de Nickelodeon kinder-talentenjacht; binnen op #95).

Komende maandag lees je nóg meer nieuws, feitjes en achtergronden in de uitgebreide Megaman!

woensdag 28 november 2007

Midweek: wordt het Jan, of wordt het Rihan?

De Megaman is bang dat het een trend is geworden: op #1 binnenkomen en de week erna alweer zakken. 'Pak maar m'n hand' van Nick & Simon was vorige week de zevende plaat dit jaar die bovenaan binnenkwam; deze week is het de vierde daarvan die al na één weekje #1 weer naar beneden duikelt. Nick & Simon zijn komende vrijdag vermoedelijk pas terug te vinden op #4. Maar wie wordt dan de nieuwe lijstaanvoerder?...

Coole Piet komt in de buurt, maar gaat het komende vrijdag nog niet redden. Volgend week krijgt hij een laatste kans om een derde #1-hit in drie achtereenvolgende jaren te scoren. Nee, de spannende strijd aan kop gaat tussen Rihanna en Jan Smit. Rihanna staat volop in the picture vanwege haar optreden in de HMH vorige week. De single van Jan Smit (vorige week nog verdrongen van plaats #1) is aan een wederopstanding bezig, mede door de aandacht rond zijn nieuwe reality soap. En zijn stemproblemen. En zijn kaalgeschoren koppie. En zijn vriendin Yolanthe, die een nieuw tv-programma gaat presenteren.

Het ziet er naar uit dat de nummers #1 en #2 komende vrijdag vlak bij elkaar gaan finishen. De Megaman tipt Rihanna voor de bovenste plek, omdat haar downloads beter lopen dan die van Jan. 'Don't stop the music', haar derde top 10-hit dit jaar en haar vijfde in totaal kan dus wel eens haar eerste #1-hit gaan worden. Als nieuwkomers tippen we Alex C. & Yass met 'Du hast den schönsten Arsch der Welt', Tessa met 'I put my trust in you', 'The racing rats' van Editors en 'American trilogy', de 99e hit in Nederland voor Elvis Presley.

Ook in de Album Top 100 krijgen we komende vrijdag een wisseling van de wacht. De winnares is daar al wel bekend: dat wordt ongetwijfeld Anouk met 'Who's your momma'. Dat wordt dan haar vijfde #1-album en haar achtste top 10-notering (op een totaal van acht); een wereldster in eigen land dus. Dat betekent dat Acda en De Munnik voorlopig op vier albumtoppers blijven steken; zij gaan waarschijnlijk 'slechts' binnenkomen op #3 met 'Nachtmuziek'. Tussen de twee nieuwkomers in zit het vorige #1-album, 'Samen met Dré' van André Hazes en zijn vijftien muzikale partners.

Naast de twee debutanten in de top 3 gaan we komende vrijdag ook nieuwe albums tegenkomen van Kylie Minogue, Jill Scott en Genesis (live).

Surf dus komende vrijdag naar de Megaman voor de eerste weeklijsten van december!

maandag 26 november 2007

Megaman week 47

Welkom bij de Megaman van week 47, waarin Jan Smit geen stem, geen haren én geen #1-hit meer heeft, Coole Piet het dak van de hitparade bestijgt, André Hazes een recordaantal hits scoort en een herboren Twenty 4 seven meelift op de jumprage. Dit en meer nieuws over de Single Top 100 en Album Top 100 lees je in deze Megaman!

Nick en Simon gaan doorbreken in Australië!

Nick en Simon: Pak maar m’n hand (1)

Nick Schilder en Simon Keizer hebben even een aanloopje nodig gehad, maar met hun zesde single scoren ze dan toch eindelijk hun eerste #1-hit in de Single Top 100. ‘Pak maar m’n hand’ is de vierde top 10-hit voor het Volendamse tweetal. Met die top 10-noteringen ging het al steeds beter: Na ‘De soldaat’ in oktober vorig jaar (#9), ‘Herwinnen’ in februari (#6) en ‘Kijk omhoog’ in september (#2) kon die nummer één-hit dan ook niet uitblijven.

‘Pak maar m’n hand’ is het titelnummer van de film ‘De scheepsjongens van Bontekoe’. De film zal ook te zien zijn in de Australische bioscopen en ook het titelnummer verschijnt daar op single. Maar dan wel in de Engelstalige versie, ‘Take my hand’. Die versie staat als tweede track op de single. Nick en Simon hebben als bijkomend voordeel dat hun namen ook in Engelstalige landen lekker bekken. Al zullen ze in Australië wellicht door het leven gaan als Nick Painter en Simon Emperor…

‘Pak maar m’n hand’ is al de dertiende Nederlandstalige #1-hit dit jaar en daarmee wordt het record dat dit jaar wordt gezet, nog scherper gesteld. Het vorige recordaantal Nederlandstalige lijstaanvoerders, uit 2005, is nu al met vier stuks verbeterd. Die dertien Nederlandstalige #1-hits hebben dit jaar samen al 33 weken op #1 gestaan. En dát is nog geen record; in 2005 stonden de negen lijstaanvoerders in de eigen taal samen 34 weken bovenaan. Gaan Nick & Simon unnen er volgende week voor zorgen dat dat aantal geëvenaard wordt?...

Jan Smit met kale kop

Jan Smit: Dan zie je haar benen/ Calypso (2)

Drie weken lang wist Jan Smit Popstar-winnares van zich af te slaan, maar de overmacht van twee plaatsgenoten wordt hem teveel: Jan zakt met ‘Dan zie je haar benen’ en ‘Calypso’ van 1 naar #2. Het gebeurt niet vaak dat de ene plaatsgenoot de andere van de koppositie verdrijft. Jan Smit is persoonlijk al vier keer eerder van de bovenste plek verdrongen, maar nog nooit door een mede-Volendammer. De afgelopen vier keren waren dat een Utrechtenaar (Hans Kraaij), een Diemenaar (Lange Frans), een Alkmaarder (Marco Borsato) en een dame uit Victoria, Canada (Nelly Furtado).

Uit frustratie heeft Jan meteen maar z’n koppie kaalgeschoren. Wellicht geen slechte carrièrezet. Artiesten als Jim, Michael Stipe (REM), Billy Corgan (Smashing pumpkins) en Britney Spears gingen Smit al voor.


Rihanna schudt de billen

Rihanna: Don’t stop the music (3)

Qua downloads staat Rihanna met ‘Don’t stop the music’ al voor de tweede week op #1. Het is echter de fysieke single die haar nog van de eerste plaats houdt. De single verkoopt slechts een kwart van ‘Pak maar m’n hand’, de #1-single van Nick & Simon. Zelfs het concert in de Heineken Music Hall afgelopen woensdag heeft daar geen noemenswaardige verandering in kunnen aanbrengen. De meeste fans zullen het album ‘Good girl gone bad’ wel in huis hebben, deze singleversie erop. Wellicht dat de maxi cd-single met negen remixen (!) van ‘Don’t stop the music’ er alsnog voor zorgt dat ze die #1-hit haalt, die ze met ‘Umbrella’ misliep. ‘Don’t stop the music’ bevat een sample van ‘Wanna be startin’ something’ van Michael Jackson, die daarmee tot #3 kwam in 1983.

Het concert in de HMH (haar tweede in Nederland) begon met haar eerste hit, ‘Pon de replay’, uit 2005. Voor haar show had ze zich laten inspireren door de Parijse nachtclub Moulin rouge. Zelf was ze gehuld in een zwarte beha, zwarte handschoenen, een kort roesjesrokje en laarzen tot over haar knie. De achtergrondzangeressen staken in glitterpakjes en leren zweepjes maakten het af. Tijdens het concert werden de fans veelvuldig getrakteerd op haar befaamde bootyshake, waarbij ze haar bilpartij flink heen en weer liet gaan. Met haar interpretatie van ‘Is this love’ bracht ze een ode aan de legendarische reggaezanger Bob Marley. De afsluiter was ‘Umbrella’, haar grootste hit tot nu toe, waarbij in de volledige HMH de paraplu’s de lucht ingingen.

Ali B: een na snelste terugstijger naar top 10

Ali B feat Yes-R, Gio & Darryl: Groupie love (5)

Twee weken geleden deed Ali B een aantal instore-optredens, waardoor zijn single ‘Groupie love’ een sprong maakte van 18 naar #3. Vorige week deed hij geen promotie voor het plaatje, met als gevolg dat het nummer naar #27 zakte. Deze week stijgt het nummer opnieuw de top 10 in, naar de vijfde plaats. Deze stijging danken Ali B feat. Yes-R, Gio & Darryl dit keer niet aan de fysieke single, want die verkoop is niet echt toegenomen. Dit keer is het vooral de download die zorgt dat het nummer de top 10 terug instijgt. Deze boekt namelijk een winst van 37 plaatsten in de Mega Download Top 50 en komt daarin op #11 terecht met een relatief aandeel van 58% van ‘Don’t stop the music’ van Rihanna.

Opnieuw de top 10 instijgen is geen bijzondere gebeurtenis in Megaland. Wel als je een sprong maakt van 27 naar #5. Volgens hitparadekenner Rudy van Vliet staat ‘Groupie love’ daarmee op de tweede plaats van nummers die na een top 10-notering, na een flinke duikeling, opnieuw de top 10 in stijgen. De #1 is ‘Coming around again’ van Simon Webbe, die op 13 januari 2007 een sprong maakte van 37 naar #9. Twee weken daarvoor steeg het nummer van 28 naar #7.

En als ‘Groupie love’ volwassen is, dan staat de volgende samenwerking van Ali B al weer te wachten. Op ‘Shit is gruwelijk’ werkt hij opnieuw samen met Darryl en Yes-R, maar ook met ene Sjaak. De clip is al zeer populair, maar het is nog niet zeker of het nummer ook op single uitkomt.

Coole Piet voert Pietenpeloton aan

Coole Piet: De speelgoeddief (6)

De vorige twee Coole Piet-hits stonden elk in vier weken op de eerste plaats. Dat is hem dit jaar nog niet gelukt met ‘De speelgoeddief’, want die stijgt in de vierde week slechts naar #6. Inmiddels is er naast de fysieke single ook een download van ‘De speelgoeddief’, en die komt binnen op #36 in de Mega Download Top 50. We hebben nog ruim een week te gaan voor Sinterklaas, dus die eerste plaats kan nog. Daarvoor zal Harold Verwoert, alias Coole Piet, nog wel even flink aan de bak moeten, een instoretje hier, een instoretje daar. Aanstaande zaterdag is het grote Sinterklaasfeest in de Maaspoort in ’s-Hertogenbosch, waarop naast Coole Piet onder andere ook de Gebroeders Ko zullen optreden. En daarover gesproken, hun Sinterklaashit ‘Zwaai maar dag Sinterklaasje’ zakt in de derde week een plaatsje naar #19. De andere Sinterklaashits boeken wel flinke winsten. ‘Sint maakt ons gek’ van de Feestpieten en Pieten boyband Spotlight stijgt terug van 98 naar #39 en de Jump Piet spri(ng)t van 90 naar #63.

Sinterklaas of Kabouter Plop?
Wellicht dat we nog net voor Sinterklaas een vijfde Sinterklaashit kunnen begroeten: ‘De Pietenjump’ van de Dikke Pieten. Patrick van Gils, pr-manager van Studio 100 (de bedenkers van Kabouter Plop) vindt het nummer echter regelrechte na-aperij. Volgens hem lijkt ‘De Pietenjump’ als twee druppels water op ‘Sjoebi doebi dabidee’ van Kabouter Plop. Mocht ‘De Pietenjump’ nog binnenkomen in de Single Top 100, dan komen we daar uitgebreid op terug, en zullen we beide nummers aan je laten horen.

Timbaland bezorgt OneRepublic een doorbraak

Timbaland presents OneRepublic: Apologize (7)

‘Apologize’ is een nummer dat in 2006 op single verscheen en geschreven is door Ryan Tedder van de band One republic. Producer Timbaland maakte een remix van het nummer en zette het op zijn album ‘Shock value’ dat eerder dit jaar verscheen. Van dat album werden ‘Give it to me’ feat. Nelly Furtado & Justin Timberlake (#8) en ‘The way I are’ feat. Keri Hilson (#4) al grote hits. Wereldwijd zijn er meer dan één miljoen stuks van het album verkocht. ‘Apologize’ is in totaal zijn negende notering.

OneRepublic, opgericht in 2004, heeft sinds de zomer van 2006 een grote schare fans om zich heen verzameld, dankzij hun eigen MySpace pagina. De band bestaat uit zanger/gitarist/pianist Ryan Tedder, gitarist/zanger Zach Filkins, drummer/percussionist Eddie Fisher, basgitarist/cellospeler/zanger Brent Kutzle en gitarist Drew Brown. Ryan begon OneRepublic samen met Zach in Colorado Springs. Het debuutalbum ‘Dreaming out loud’, geproduceerd door Greg Wells (bekend van zijn werk voor Mika, Rufus Wainwright en Deftones) is uitgebracht op Interscope records van Tim Mosley, oftewel Timbaland.

Jeroen van der Boom zorgt voor come back Vanessa

Jeroen van der Boom: Een wereld (9)

Met een #1-hit voor ‘Jij bent zo’ op zak, in Nederland én Vlaanderen, kan 2007 al niet meer stuk voor de 35-jarige Jeroen van der Boom. En dat terwijl het eigenlijk nu pas gaat beginnen. Na jaren in het schnabbelcircuit te hebben verkeerd als zanger en imitator, kan hij eindelijk oogsten. Het lijkt er op dat nu ook het grote publiek hem heeft ontdekt. De grote test komt nu met het album ‘Ik ben zo’ dat nog deze maand uitkomt. De nieuwe single, ‘Een wereld’, had op het eerste gehoor zo van Marco Borsato kunnen zijn; het is dan ook geschreven door Han Koreneef, de huistekstdichter van Marco.

“Vijf maanden geleden zou ik nog niet eens de kantine van de Heineken Music Hall vol hebben gekregen”, zegt Jeroen over de vaart waarmee alles is gelopen, “en nu speelde ik op 5 november in diezelfde Heineken Music Hall die tot het dak toe gevuld was.” Niet als voorprogramma, maar als hoofdartiest! “Dit concert is een jongensdroom die uitkomt. Ik hoop dat ik in de toekomst gewoon verder kan als Jeroen van der Boom in plaats van covers van anderen te zingen,” liet Jeroen na het concert weten. Natuurlijk zong hij ‘Jij bent zo’, één keer aan het begin en één keer aan het einde, samen met de Spaanse zanger David Bisbal, van wie het origineel is: ‘Silencio’. Tevens maakte Connie Breukhoven/Vanessa haar rentree op het podium toen beiden het nummer ‘Endless love’ zongen. Dat was eenmalig voor Vanessa, want het bleek om een weddenschap te gaan. Jeroen had opgetreden op de verjaardag van Connie, die geroepen had dat ‘Jij bent zo’ een #1-hit moest worden. Jeroen reageerde daarop met “Als dat gebeurt, zingen wij een duet”. De rest is bekend.

De roem eist echter ook z’n tol, want onlangs moest hij na een heel weekend te hebben opgetreden wat gas terug nemen. Tijdens het ‘Rigter! Live-festival’, dat op 12 november plaatsvond, zong hij daarom twee liedjes in plaats van drie. “We hadden nog een pittig derde nummer uitgekozen en aangezien mijn stem in het weekend redelijk wat te verduren had gekregen, moesten we het nummer lager spelen. Daardoor vond ik het een beetje bruiloftachtig klinken en dat paste niet bij dat nummer. Dan doe ik liever maar twee nummers. Je moet de verwachtingen kunnen waarmaken.”

Maaike verdwijnt in de vergetelheid

Maaike: Don’t look for me (11)

Toepasselijke title… Ga maar niet op zoek naar mij, ik ben op weg naar de uitgang… Maaike Jansen haakt na drie weken #2 af. Ze neemt daarbij geen halve maatregelen en zakt meteen maar weg naar #11. Dat is een harde val, maar nog lang geen record voor een valpartij vanaf #2. in juli van dit jaar gingen de mannen van Di-rect maar liefst van 2 naar #51 met ‘Johnny’!...

André Hazes: hits-recordhouder in Mega-tijdperk

André Hazes & André Hazes jr.: Bedankt mijn vriend (17)

Een ex-#1 die al een aantal weken aan het zakken is en deze week uit de top 10 verdwijnt. Vader en zoon Hazes zakken van 7 naar #17, maar toch is er belangrijk nieuws te melden. De Megaman heeft namelijk nog niet eerder genoemd dat André Hazes senior uitgerekend met deze single een unieke prestatie neerzet. ‘Bedankt mijn vriend’ is namelijk zijn zeventigste hit sinds het begin van het Mega-tijdperk, in mei 1969. Toen begon deze lijst als de Nationale Hitparade Top 30. Daarna bouwde dat uit tot een top 50 en zelfs een top 100, kromp weer in naar de Mega Top 50, groeide opnieuw tot een Mega top 100 om uiteindelijk van naam te veranderen in de Single Top 100. Vanaf 1976 komen we ook André Hazes tegen in de lijst. Zijn zeventigste hit zorgt voor een record: geen enkele andere act heeft meer Mega-noteringen gescoord. Hazes passeert met ‘Bedankt mijn vriend’ Michael Jackson, dit tot nu toe tot 69 noteringen kwam. En dat heeft hij dan vooral te danken aan die twintig heruitgaven die vorig jaar een hit werden. Ook op 3, 4 en 5 in de ‘meeste hits in het Mega-tijdperk’-lijst staan Nederlandse artiesten: Pierre Kartner heeft 66 noteringen, Normaal heeft er 65 en André van Duin, die zijn positie moet delen met Madonna, heeft er 60.

Het interessante aan deze lijst is misschien wel dat in sommige gevallen zowel de A-kant als de B-kant (of in het cd-single-tijdperk: zowel de eerste als de tweede track) van een single een hit is geworden; die zijn, omdat ze beide bekend zijn, allebei als hit meegeteld. Hazes heeft drie maal met een dubbele A-kant een hit gescoord, Michael Jackson nog nooit. Pierre Kartner heeft één dubbele A-hit, Normaal geen enkele, Madonna twee en André van Duin maar liefst elf.

Duitsers bezingen Braziliaanse samba-stad

R.i.o.: de Janeiro (20)

Rio de Janeiro (São Sebastião do Rio de Janeiro) of kortweg Rio is de hoofdstad van de gelijknamige staat in het zuidwesten van Brazilië. De stad ligt aan een wijde baai, de Baía de Guanabara en was tot 1960 hoofdstad van Brazilië. De naam Rio de Janeiro is eigenlijk een vreemde, het betekent ’Januari-rivier’. Toen de Portugezen op 1 januari 1502 de Baía de Guanabara ontdekten, dachten ze dat het om de monding van een rivier ging. De stad is beroemd om zijn drukbezochte stranden, zoals Copacabana en Ipanema, en het reusachtige standbeeld ‘Christus de Verlosser’, op de 710 meter hoge heuvel Corcovado. Ook is Rio bekend vanwege de vele sloppenwijken, genaamd Favelas, en qua sport is de stad tevens beroemd vanwege de vier voetbalclubs die op het hoogste niveau uitkomen en een van de grootste voetbalstadions ter wereld, het Maracanã. Tenslotte is de stad ook wereldwijd beroemd door het uitbundige jaarlijkse Carnaval.

En juist vanwege dat laatste, zijn er ook veel nummers over Rio de Janeiro gemaakt. Denk maar aan 'Rio' van Michael Nesmith (#20 in 1977), ‘I go to Rio’ van Peter Allen (#18 in 1978), de cover door Bombi (#50 in 2002) en ‘Rio’ van Maywood (#3 in 1981). Daar komt deze week weer eentje bij: ‘de Janero’ van R.i.o., waarachter Mypd schuil gaat. En dat is een pseudoniem van DJ Manian (Manuel Reuter) en Yanou (Yann Peifer), ook wel bekend als de heren achter Cascada.

In september probeerde R.i.o. het al met een aantal versies van ‘R.i.o.’, maar zonder succes. Vervolgens werden er nog een aantal gemaakt, nu uitgebracht met de titel ‘de Janeiro’. Wat gebleven is, is de basis van ‘Samba de Janeiro’ van Bellini (#10 in 1997) en gelijktijdig een hit voor Carillio (#19). Achter Bellini zaten de Duitse producers Gottfried Engels & Ramon Zenker. Deze heren hadden het echter ook niet helemaal van zichzelf, maar hadden de trombonesolo overgenomen uit ‘Celebration suite’ van Airto Moreira uit 1997.

Come back van Twenty 4 seven

Twenty 4 seven feat. Elle: Like flames (45)

Op #45 komen we een oude bekende tegen: Twenty 4 seven. Na een afwezigheid van bijna elf jaar, heeft producer Ruud van Rijen zijn danceproject weer nieuw leven ingeblazen. Twenty 4 seven werd in 1989 opgericht en bestond in het begin uit rapper Captain Hollywood en de 15-jarige zangeres Nancy Coolen. Ze scoorden tien hits in ons land waarvan drie top 10-noteringen, waaronder ‘Slave to the music’. Nancy Coolen kennen we tegenwoordig beter als presentatrice Nance, van onder andere ‘So you wanna be a popstar’ en ‘Sterren dansen op het ijs’. Twenty 4 seven scoorde in diverse samenstellingen. Het voorlaatste succes was ‘If you want my love’ uit maart 1997 (#77). Wereldwijd verkocht Twenty 4 seven 18 miljoen platen, en hield daar drie dubbelplatina, zes platina en dertien gouden plakken aan over.

2007 zal de hitgeschiedenis ingaan als het jaar van de jump(style) hits. En dus dacht Ruud: ‘daar wil ik nog wel even van profiteren, voordat het voorbij is’. Met zangeres Elle, (inmiddels de derde zangeres, na Nance & Stella) nam hij een jumpversie op van ‘Like flames’ van Berlin (#17 in 1987). In 2005 heeft hij Elle ontmoet en hij was direct zeer onder de indruk van haar stem. Later deze maand gaat Twenty 4 seven ook weer optreden.

Nieuw alias voor B-bass-dj’s

El Guapo: Feel this shit (58)

Opvallend veel house-singles bereikten de Single Top 100 het afgelopen jaar. Even opvallend is dat die singles vaak hooguit één of twee weken genoteerd staan. Met de lage singleverkopen van tegenwoordig is het relatief makkelijk om een hitje te scoren. Veel danceliefhebbers en dj’s kopen nog vinyl; als een populaire track op 12 inch uitkomt, zie je zo’n single dan ook voor een weekje terug in de top 100. Als daarna de track ook op betaal-mp3 beschikbaar komt, zit er vaak nóg een weekje Single Top 100 in voor het nummer.

Platenmaatschappijen die garen spinnen bij deze werking van de Single Top 100 zijn bijvoorbeeld Spinnin’ records (deze week met tien singles in de Single Top 100 genoteerd) en White villa records (momenteel drie noteringen). Ook het nieuwe maatschappijtje B-bass music zien we de laatste tijd steeds terug. Verantwoordelijk voor de B-bass-hits zijn Carlos Baasaron en Gleen Beense; in verschillende gedaanten hebben we ze de afgelopen weken al in de lijst zien staan. Op 20 oktober kwamen ze zelfs met twee singles tegelijk binnen, als RKM & Glenn Domingo met ‘Bounce for Dana’ (#72) en als DJ Steady vs DJ Idriss met ‘Chicas’ (#88). Deze week is het voor de derde keer in een maand raak en voor de derde keer met een ander alias: nu noemen ze zich El Guapo en scoren ze nog hoger dan hun voorgaande twee hits.

Elvis bezingt huwelijkscrisis

Elvis Presley: Always on my mind (65)

Nog drie weken en het is voorbij met de achttien heruitgaven van Elvis Presley, waarvan er tot deze week veertien de Single Top 100 bereikten. Deze week is het de beurt aan ‘Always on my mind’ uit 1972. Het nummer werd geschreven door Mark James (hij schreef ook ‘Suspicious minds’), Wayne Carson Thompson (ook componist van ‘The letter’ van the Boxtops) en Johnny Christopher. Thompson was in 1971 de eerste die het nummer opnam, alleen is die versie nooit uitgebracht. Elvis nam ‘Always on my mind’ op in maart 1972 tijdens de Hollywood sessions. Gedurende drie dagen, van 27 tot en met 29 maart 1972, nam Elvis zeven nummers op, waaronder, op de laatste opnamedag, twee verschillende versies van ‘Always on my mind’.

Elvis was echter niet de eerste die het nummer ook uitbracht. Dat was zangeres Brenda Lee die er een klein countryhitje mee had (#45). Elvis’ versie werd pas eind 1972 uitgebracht en dan ook nog als b-kantje van ‘Separate ways’; het huwelijk met Priscilla was net voorbij. De single kwam in Billboard niet verder dan #20. Tien jaar later zou ‘Always on my mind’ de countrysong van het jaar worden voor… Willie Nelson.

In Nederland is ‘Always on my mind’ een recordaantal van maar liefst zes keer in verschillende versies een hit geworden:
- 1984: Willie Nelson (#19)
- 1987: Pet shop boys (#5)
- 1997: Elvis Presley (#17) – de versie opgenomen in 1972 –
- 2002: DJ Quicksilver presents Base unique (#66)
- 2002: Glennis Grace (#43)
- 2003: Jasmin Tusjadia (#56) – Uit de tv-reclame van elektriciteitsbedrijf NUON –

Daarnaast is het nummer nog vele malen gecoverd, onder andere door Gwen McCrae, Cissy Houston, David Hasselhoff, Julio Iglesias, Michael Bublé en Mama’s jasje (als ‘Zonder verhaal’).

Headhunterz is Qlimax-climax

Headhunterz: The power of the mind (Qlimax 2007 anthem) (66)

Vorige week zaterdag, 17 november stond half Arnhem tot diep in de nacht op z’n grondvesten te schudden op de klanken van Qlimax 2007 in het Gelredome. Achtereenvolgens Fausto, Ghost, Brennan Heart, Showtek, Headhunterz, Zany & the Prophet, Technoboy en Neophyte lieten hun hardstyle-set los op het publiek.

Elk festival heeft tegenwoordig natuurlijk een thema, en het thema van Qlimax is dit jaar gemaakt door Headhunterz. Zo vlak na het festival vind je ‘m een weekje in de Single Top 100. Headhunterz is het alias van de Veenendaalse dj Willem Rebergen, die op 12 september 1985 is geboren. Vanaf 2006 tooit hij zich met dit alias. De dj in de hardstyle-hoek was onder liefhebbers al bekend met producties als ‘The sacrifice’, ‘Scantraxxx rootz’, ‘Aiming for your brain’, ‘End of my existence’ en ‘Battle to the end’ en breekt, met dank aan het festival, nu voor het eerst door in de Single Top 100.

Public enemy tevreden over Corsten-remix

Public enemy vs Ferry Corsten: Bring da noise (73)

Vijf hits hadden de mannen van Public enemy bij ons tussen 1989 en 1998. Chuck D, Flavor Flav en Terminator X waren indertijd vooral bekend om hun controversiële en opruiende teksten. Hun grootste hit was, begin 1990, ‘Welcome to the terrordome’, met een 21e plek.
Van de Public enemy-track ‘Bring da noise’, hun album ‘It takes a nation of millions to hold us back’, is nu een remix gemaakt door Ferry Corsten. Corsten kreeg hiervoor persoonlijk toestemming van Public enemy-voorman Chuck D. Chuck gaf bovendien toestemming voor een remix van ‘Give it up’. Over Corstens resultaat is Chuck D (die in het echte leven trouwens Carlton Ridenhour heet) erg tevreden: “’Bring the noise’ is een perfecte track om mee te experimenteren. Als een echte wetenschapper heeft Ferry Corsten met al die elementen een ultieme mix gemaakt.”

De waardering is overigens wederzijds. Ferry over Chuck: “Public enemy heeft nooit geschuwd de grenzen te verkennen en te passeren met als doel vernieuwend te zijn binnen de muziekscene; iets wat ik zelf ook probeer na te streven met mijn producties. Ik ben dan ook zeer vereerd dat Chuck D mijn versie het meest waardig vond aan het origineel en dat mijn remix wereldwijd als cd-single zal worden gereleased.”

Corsten is al toe aan zijn vierde hit dit jaar, na ‘Loud electronic sensation’ (#48 in april), ‘Beautiful’ (#79 in juni) en ‘The race’, zijn meest succesvolle single tot nu toe (#12 in augustus). ‘Bring da noise’ is zijn twaalfde notering in totaal.

Partycentrum De Terp houdt van Kevin

Kevin Florijn: Wijs me de weg naar jouw hart (69)

Nou Kevin, dan moet je bij de longen linksaf! Toch maar eens zeggen dat die jongen beter moet opletten in de biologieles… De inmiddels achttienjarige Kevin Florijn uit Leiderdorp begon in 2004 met zingen. In de kroegen van het Spaanse vakantieoord Torremolinos en omgeving kreeg hij behoorlijk wat respons. In Nederland trok hij die positieve lijn door, met onder andere succesvolle optredens op gerenommeerde festivals als het Meerlive festival in Hoofddorp en het Smartlappenfestival in Hillegom. Ja, dan bén je iemand!

Het is dan ook geen verrassing dat dat vorig jaar leidde tot het uitbrengen van zijn debuutsingle, ‘Geef me je hand’/ ‘Angelina’. Dat leverde Kevin één weekje Single Top 100 op; hij bereikte in oktober vorig jaar plek #77. Afgelopen zomer leverde de opvolger, ‘Stil verlangen’, nog een flop op, ondanks een succesvolle singlepresentatie in een uitverkocht Partycentrum De Terp. Vandaar dat Kevin het dit keer nog beter heeft aangepakt. Hij koos voor de presentatie van zijn nieuwe single voor niets minder dan Disco Go Go in Rijnsburg en jawel hoor: het levert hem bij deze zijn grootste hit op.

Hou je vast voor nog meer Kevin Florijn: tijdens de singlepresentatie bleken producers John van de Ven en Charlie Prick dusdanig onder de indruk van Kevins talenten, dat ze beloofden om een debuutalbum met hem op te gaan nemen.

James Blunt houdt niet van schaamteloze vragen

James Blunt: Same mistake (85)

Geen hoge binnenkomst voor ‘Same mistake’ van James Blunt op #85. Maar vergeet niet dat zijn eerste drie singles ook vrij laag binnenkwamen, allen onder de #60, en twee daarvan haalden een vette top 10-notering. Alleen ‘Wisemen’ kwam niet verder dan #17. Vervolgens verscheen ‘1973’ als voorloper van het derde album
‘All the lost souls’, en dat knalde vanuit het niets op #9 binnen. ‘Same mistake’ is al een bekend nummer, en dan kan het wel enige steun gebruiken. Die kreeg James van Radio 2, die ‘Same mistake’ een week geleden tot Paradeplaat uitriep. De download kwam deze week uit en zorgde voor de rest.

“Muziek is het mooiste communicatiemiddel, dat sexe, ras en religie overstijgt”, liet James Blunt pas geleden weten toen hij in ons land was voor tv-programma’s en het doen van interviews. Hij was blij in Nederland te zijn, waar hij eindelijk over muziek kan praten, en geen schaamteloze vragen hoeft te beantwoorden over zijn veronderstelde vrijerij met sterren als Pamela Anderson en Paris Hilton op feestjes in zijn huis op Ibiza. James verkocht 11 miljoen albums, dus hij hoeft zich helemaal niet meer druk te maken over muziek. Maar: “Ik wil met mijn opvolger mijn passie voor muziek bewijzen. Die astronomische verkopen hoeven helemaal niet. Als maar genoeg mensen mij zó de moeite waard vinden dat ik op tournee kan, want daar ligt mijn hart.” Die tournee komt er en brengt hem op 17 maart naar Ahoy in Rotterdam.

Celine Dion graatmager

Celine Dion: Taking chances (100)

Vier jaar lang hadden we geen last van haar, maar deze maand maakt Celine Dion een come back, met een nieuw album en bij deze ook een nieuwe single; beide platen heten ‘Taking chances’. De single is haar 34e hit in Nederland en het is al net zo'n grote hit als haar voorlaatste plaat. ‘Tout l’or des hommes’ kwam eind 2003 niet verder dan één weekje #100; een prestatie die ze nu met ‘Taking chances’ evenaart.

De Megaman had meer verwacht van Celine Dion. Per slot van rekening heeft ze al twee #1-hits achter de rug (‘Think twice’ in 1995 en ‘My heart will go on’ in 1998), plus nog eens zeven platen die ook de top 10 haalden. Tegenwoordig is ze een Las Vegas-diva, maar bij ons begon haar bekendheid met een overwinning (voor Zwitserland) op het Eurovisie Songfestival van 1988. Met maar één puntje voorsprong trouwens! Dáárvoor was ze al wereldberoemd in Canada en Frankrijk, want voor haar twintigste had ze al negen Franstalige albums op haar naam staan.

De Megaman hoopt dat de albumhoes van ‘Taking chances’ gefotoshopt is, want zo'n graatmager postuur wensen we niemand toe...

Album Top 100: Hazes-duettenalbum voor het laatst op #1

In de Album Top 100 gaat het duettenalbum van André Hazes de laatste week in op #1, want de concurrentie ligt op de loer. Frans Bauer en Daft punk scoren met een live-album, Duran Duran en Leaf zijn pas tevreden nadat het hele album twee keer is opgenomen en voor René Froger is het cirkeltje nu rond.

André Hazes: Samen met Dré (1)
Het ziet er nu toch echt naar uit dat ‘Samen met Dré’, het duettenalbum van André Hazes, z’n beste tijd heeft gehad. Deze week prijkt het nog, voor de derde week, zonder enige moeite bovenaan de Mega Album Top 100. De voorsprong op ‘As I am’ van Alicia Keys is bijna 45%. Daar hoeven André en kornuiten echter geen gevaar van te duchten. Nee, het echte gevaar moeten komen van acts die nog niet in de albumlijst staan, zoals Acda en de Munnik en Anouk. Van beide acts verscheen afgelopen vrijdag een nieuw album, ‘Nachtmuziek’ respectievelijk ‘Who’s your momma’.

Frans Bauer: Live in Ahoy 2006 (6)
De meeste fans van Frans Bauer gaan vooralsnog voor de dvd van ‘Live in Ahoy 2006’, want die komt op #1 binnen van de DVD Muziek Top 30. De cd van het live concert moet het voorlopig doen met een zesde plek. ‘Live in Ahoy 2006’, een vreemde titel voor een evenement dat in april en mei van dit jaar plaatsvond! De vijftien shows stonden gepland voor december 2006, maar werden uigesteld vanwege de operatie aan Frans’ stembanden.

René Froger: Doe maar gewoon (8)
Hij werkt zo’n honderd uur per week en staat op 14 en 15 december in Ahoy Rotterdam, samen met onder andere Lange Frans, Jeroen van der Boom en Jack van Gelder. Met Jack zal René Froger een medley zingen van bekende liedjes van componist Harry Bannink en tekstschrijfster Annie M.G. Schmidt. Voor René zal de show een terugblik zijn op zijn carrière, die loopt vanaf zijn eerste single, ‘Ik zie het wel zitten’, tot en met z’n huidige single ‘Doe maar gewoon’. René is een fan van het levenslied, groeide op in de kroeg van zijn vader Bolle Jan, en is met het album ‘Doe maar gewoon’ terug bij het Nederlands. De directe aanleiding hiertoe was het zingen van ‘Bloed, zweet en tranen’ tijdens de herdenking van André Hazes in de Amsterdam ArenA. Hoewel René daarop veel emailtjes kreeg met het verzoek weer Nederlandstalige nummers op te gaan nemen, heeft het bijna twee en een half jaar geduurd eer hij er zelf ook klaar voor was. Voor René is met het uitkomen van ‘Doe maar gewoon’ dan ook de cirkel rond. ‘Doe maar gewoon’ is zijn tiende solo-top 10-album.

Leaf: Life’s a beach (22)
Tien weken staat de single ‘Wonderwoman’ genoteerd en de hoogste plaats was ook #10. Een mooiere start kun je je als beginnend bandje bijna niet wensen. Nou vooruit, een top 10-album dan, wellicht als surprise met Sinterklaas! Voorlopig moet Leaf het doen met een tweeëntwintigste plek voor het album ‘Life’s a beach’. In 2006 nam de band al een gelijknamig album op op het strand, dat in eigen beheer werd uitbracht. Na het winnen van de Telegraaf Talentenjacht eerder dit jaar, ging het allemaal heel snel voor de band. Met een platencontract op zak werden in augustus in Studio Zeezicht de nummers voor ‘Life’s a beach’ opnieuw opgenomen, aangevuld met nieuwe liedjes, met producer Holger Scwedt, bekend van zijn werk voor onder andere Bløf en Di-rect. En het kan niet op voor de groep, want na een tour met Van Velzen, bij wie ze het voorprogramma verzorgen, staat de groep rond zangeres Annemarie op zaterdag 12 maart op Noorderslag in de Oosterpoort in Groningen.

Daft punk: Alive 2007 (47)
Alle 18.000 stoelen van het Palais Omnisports in Parijs waren bezet op 14 juni, toen de mannen van Daft punk daar een spetterend concert gaven.Thomas Bangalter en Guy-Manuel de Homem-Christo traden voor het eerst sinds tien jaar weer op in hun thuisstad. De heren maakten er een waar multimediaspektakel van, om maar eens een modieus woord te laten vallen. Op de dubbel-cd, verpakt als een boek, vind je het liveconcert, een vijftal extra tracks en een fotoboek met 55 pagina's tourfoto's.

Duran Duran: Red carpet massacre (73)
Is 13 voor Duran Duran het ongeluksgetal? Feit is wel dat de opnamen voor hun dertiende studioalbum niet vlekkeloos verliepen: tijdens de opnamen verliet gitarist Andy Taylor de band; volgens de groep was er een onwerkbare situatie ontstaan, waarbij samenwerking onmogelijk was geworden. Maar niet getreurd; Dominic Brown werd ingehuurd als nieuwe gitarist. En met John en Roger zijn er altijd nog twee Taylortjes over, naast zanger Simon Le Bon en toetsenist Nick Rhodes. Alle oude opnamen met Andy werden in de vuilnisbak gegooid en de hele plaat werd nogmaals opgenomen. Duran Duran heeft er een hip album van gemaakt: Timbaland produceerde drie tracks en Justin Timberlake is op twee nummers te horen. De grootste albumklapper voor Duran Duran in Nederland is al 23 jaar 'Seven and the ragged tiger', want die stond op #1 in de zomer van 1984.