vrijdag 8 maart 2013

Hitflits: Hoogste notering voor Jimi Hendrix; Thrift shop nu ook bij ons #1

Vorige week pakte Jan Smit op basis van slechts één verkoopdag de eerste plaats in de Album Top 100 met ‘Live in Ahoy – jubileumconcert 2012’. Daarna zijn de verkopen doorgegaan, waardoor het album zonder problemen de albumlijst blijft aanvoeren, en ruim een derde meer verkoopt dan de #2. Daarnaast stijgt de gelijknamige DVD naar de eerste plaats van de DVD Muziek Top 30.

Die tweede plaats is voor een oude gitaarlegende, Jimi Hendrix. In 1970, op 27-jarige leeftijd overleden aan een overdosis slaappillen. De nummers op het album ‘People, hell & angels’ waren bestemd voor het album ‘First days of the new rising sun’, waaraan hij nog werkte.

alleen

Het bijzondere aan de nummers is, dat deze niet zijn opgenomen met the Jimi Hendrix experience, maar in zijn eentje, omdat hij op zoek was naar een nieuw geluid. ‘People, hell & angels’, hoogste eerste weeks op #2, is na ‘The cry of love’ (#3 in 1971) en ‘Valley of Neptune’ (#4 in 2010) zijn derde top 10-album, allen postuum.

TOP 3
1. (1)       Jan Smit: Live in Ahoy – jubileumconcert 2012
2  E.W.    Jimi Hendrix: People, hell & angels
3.  E.W.   Josh Groban: All that echoes

Het restant eerste weeks noteringen:
#8 Dido: Girl, who got away, eerste album in vijf jaar voor Dido Armstrong, zusje van Rollo van Faithless

#21 Claw boys claw: Hammer, al 30 jaar still going on strong, de groep van zanger Peter te Bos. Eerste notering sinds ‘Pajama day’ (#22 in 2008)

#22 Emmylou Harris & Rodney Crowell: Old yellow moon, Rodney Crowell (62) maakte van 1974 – 1991 deel uit van the Hot band, de begeleidingsband van Emmylou Harris (65). Ze hadden echter nog nooit samen een album opgenomen. Op ‘Old yellow moon’ staan vier liedjes van Crowell, de andere zijn classics of door anderen geschreven, waaronder ‘Spanish dancer’ door Patti Scialfa, de vrouw van Bruce Springsteen

#26 Moses and the Firstborn: Moses and the Firstborn. De single ‘I got skills’ hield het maar één week vol, op #90. Beter vergaat het de vier garagerockers uit Eindhoven met hun debuutalbum, want dat komt binnen op de 19e plaats.

#51 the Stereophonics: Graffiti on the train. Op zondag 16 juni staat deze groep uit Wales op Pinkpop. Graffiti on the train is het achtste studioalbum

#54 Bastille: Bad blood. De single ‘Pompeii’ stijgt van 88 naar #65. De verwachting is dat het debuutalbum van Bastille binnenkomt op de eerstee plaats van de Britse albumlijst. Het zou zelfs een dubbelslag voor Bastille kunnen worden, want de single ‘Pompeii’ staat ‘Mirrors’ van Justin Timberlake in de nek te hijgen. Zondag weten we hoe het heeft uitgepakt.

#58 Laura Mvula: Sing tot the moon. Deze 25-jarige zangeres, echte naam Laura Douglas, uit Birmingham zong in Black voices, een a capella groep opgezet door haar tante. Laura groeide op met jazzmuziek, gospel muziek en studeerde piano en viool. De eerste nummers schreef ze op haar laptop. ‘Sing tot the moon’ is geproduceerd door Steve Brown die ook met de Britse zangeres Roomer werkte

#79 Original soundtrack: ’t Schaep in Mokum. Na ‘’t Vrije Schaep, met de 5 poten’(#30 in 2009) en ‘’t Spaanse Schaep’ (#51 in 2011) is er nu de derde tv-serie die zich afspeelt in Mokum, Amsterdam dus.

#94 Tegan and Sara: Heartthrob, de Canadese tweeling zusjes Tegan Rain en Sara Keirsten Quin, die zich eerst PLUNK noemden. Sinds 1999 treden ze op als Tegan and Sara. ‘Heartthrob’ is hun zevende studioalbum. 26 juni staan de zusjes in Paradiso in Amsterdam.

#96 Cody Chesnutt: Landing on a hundred, tweede album van Amerikaanse R&B / nu soul zanger. Chesnutt is bekend als zamger van ‘The seed 2.0’ van the Roots (#31 in 2003).

#98 Josh Ritter: The beast in its tracks, 36-jarige Amerikaanse singer-songwriter. Zevende notering maar bij ons pas zijn tweede notering; ‘The animal years’ (#100 in 2006) was zijn eerste. Ritter schreef de nummers van ‘The beast in its tracks’ toen hij midden in een scheiding zat met zangeres Dawn Landes.

Over naar de singles

Net als vorige week was het een-tweetje tussen ‘Thrift shop’ en ‘Just give me a reason’. De eerste dagen waren het P!nk feat. Nate Ruess die de singles aanvoerden, vanaf woensdag namen Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz het stokje over. En uiteindelijk is ‘Thrift shop’ de nieuwe #1 in de Single Top 100, zei het met een klein overwicht.

Het nummer bereikte al de eerste plaats van de hitparade in Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika, Canada, Noorwegen, Zwitserland, Frankrijk, België (Vlaanderen en Wallonië), Denemarken en Finland. Een echte internationale hit dus, met Nederland nu als dertiende land.

TOP 3

1        (2)       Macklemore & Ryan Lewis feat. Wanz: Thrift shop
2        (1)       P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason
3        (4)       Rihanna feat. Mikky Ekko: Stay

154x Julia

Overigens is die #1-positie van ‘Just give me a reason’ (voorlopig) voor de laatste één week, want vandaag, vrijdag, is ‘Julia’ van Nick & Simon uitgekomen in 154 verschillende versies, verdeeld over 154 downloads met elk een andere naam plus 8 cd-singles. Het zou wel eens de grootste hit van het duo kunnen worden, want welke vrouw wil niet worden bezongen door Nick & Simon?! Populairste naam op vrijdag is 'Sanne'.

Ho hey

Op 27 oktober 2012 kwam het nummer binnen op #70, maar was na drie weken al verdwenen. Vier weken geleden ging het op herhaling op #82, steeg via 45 naar #25 vorige week en knalt nu de top 10 in op #7. We hebben het over ‘Ho hey’ van het Amerikaanse trio uit Denver in Colorado: the Lumineers. Het nummer kwam ook in andere landen laat op gang, maar kwam uiteindelijk tot de tweede plaats in Canada en Nieuw-Zeeland. Kijken hoeveel er nog bij ons in zit.

Naast the Lumineers  is er nog een nieuwe bij de bovenste tien. ‘Sonnentanz’ van het Oostenrijkse Klangkarussel maakt een geweldige klapper. In de tweede week stijgt het nummer van 69 naar #9 en is daarmee de grootste hit van een act uit Oostenrijk sinds ‘Anton aus Tirol’ van Anton feat. DJ Ötzi uit 2000, dat zelfs de tweede plaats bereikte. Wellicht dat het dat nummer nog wel evenaart, want ‘Sonnentanz’ is de komende week Megahit op 3FM.

David Bowie komt er aan

Aanstaand weekend komt het uit: ‘The next day’, het eerste studioalbum van David Bowie in tien jaar tijd en vast en zeker de nieuwe #1 volgende week, zijn derde. Maar afgelopen weekend gaf hij het album vrij op iTunes, dat wil zeggen om te beluisteren. En afgelopen week had Radio 2 de primeur. Aangezien alleen nog maar ‘Where are we nog?’, de single, gedownload kan worden, is dat massaal gedaan. Met als resultaat dat het nummer, twee weken geleden voor het laatst op #91, nu op herhaling gaat op #23. Hoogste plaats was #9, op 12 januari, de week van binnenkomst.

Alvorens we overgaan op de nieuwe aanwinsten, kijken we even wat er gebeurd is met ‘Mind is blown’ van Maintreet, de Nederlandse One direction. Willen zij echter net zo populair worden als One direction, dan moet er nog heel wat gebeuren, want hun single ‘Mind is blown’ zakt in de tweede week 8 naar #56.

Exit Sandra van Nieuwland

Op vrijdag 24 augustus 2012 maakte Nederland voor het eerst kennis met Sandra van Nieuwland. Tijdens de eerste blind audition van The voice of Holland zong zij het nummer ‘More’ van Usher. Nog diezelfde avond was haar versie het meest gedownload en bleef dat een hele week. Op 1 september kwam het nummer met een ruim overwicht binnen op de eerste plaats.

De week daarop zakte het nummer, maar in plaats van een grote val, zoals zoveel nummers uit talentenjachten, bleef het nog zes weken in de top 5 hangen. In totaal stond ‘More’ 15 weken in de top 10 en werd dubbelplatina. De vier singles die daarna volgden, bereikten allen de eerste plaats en werden ook platina of goud. Van haar album ‘And more’ werden meer dan 50.000 stuks verkocht (platina). Kortom, niemand kon meer om Sandra heen. Na 27 weken verdwijnt Sandra uit de Single Top 100, maar we weten nu al dat het niet voor lange tijd zal zijn, want vandaag is 'Sing it back' (Moloko, #24 in 1999), single #6  uitgebracht.

en bijna The Voice kids

Naast een voorlopige exit van Sandra van Nieuwland, is het ook bijna gebeurd met de hits uit The voice kids. Stonden er vorige week nog 20 nummers uit de tweede editie in de lijst. Deze week zijn daar nog 5 van overgebleven, waarvan ‘Edge of glory’ van Laura van Kaam, de winnares, het hoogst: op #69. Door deze grote schoonmaak hebben we deze week maar liefst 18 eerste weeks noteringen.

Alle eerste weeks noteringen van deze week:
#36 Demi Lovato: Heart attack
#45 CJ Stone feat. Jonny Rose: Stay 4ever young
#48 Wesley Klein: Als mijn gevoel zegt
#59 Ferry de Lits: Als ik jou zie
#63 Fall out boy: My songs know what you did in the dark
#74 Laura Mvula: Green garden
#75 Major Lazer feat. Busy Signal & the Flexican: Watch out for this (Bumaye)
#78 Jolanda Zoomer: Kom in de tent
#79 Lil’ Wayne feat. Drake & Future: Love me
#80 Disclosure feat. Sam Smith: Latch
#84 Kid Vicious & D-Wayne feat. Jan Dulles: Turn your lights on
#86 Pitbull feat. Christina Aguilera: Feel this moment
#90 Sidney Bischoff: Laat ons hier voor altijd blijven
#92 Frank Boeijen: Vragen wonen overall
#93 Carly Rae Jespen: Tonight I’m getting over you
#94 Andy Grammer: Fine by me
#95 Mumford & sons: Lover of the light
#98 Dido: Freedom

Nog meer achtergronden bij de albums staan iedere zaterdagmiddag op de nieuwssite van 3FM. De volledige hitlijsten staan op Dutch Charts. En na het weekend is er weer een nieuwe Megaman, de laatste voorlopig.

zondag 3 maart 2013

Megaman bij week 9 – 2 maart 2013

In deze Megaman scoort P!nk, na bijna 13 jaar, haar eerste #1-hit, wordt Mainstreet de Nederlandse One direction?, helpt Afrojack Keane aan een hogere notering, is Laura Jansen de Queen of Elba, brengt Klangkarussel de eerste instrumentale Oostenrijkse hit en is Michael Bublé opgelucht. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week. De volledige lijsten staan op Dutch Charts.

Achtergronden bij de albumnoteringen vind je in de Hitflits en op de nieuwssite van 3FM.
Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Na bijna 13 jaar eerste #1-hit voor P!nk

P!nk feat. Nate Ruess: Just give me a reason (1)  *** eerste week op #1 ***

In de achtste week stijgt ‘Just give me a reason’ van P!nk feat. Nate Ruess naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het is meer dan een jaar geleden dat een nummer er zolang overdeed om voor de eerste keer de #1-positie te bereiken. Op 29 oktober 2011 steeg 'Ik neem je mee' van Gers Pardoel naar de eerste plaats. ‘Ai se eu te pego!’ van Michel Télo steeg op 7 januari 2012 naar de eerste plaats, maar al in de vierde week en niet in de tiende zoals we eerste meldden. Met dank aan Rene.

De langste aanloop naar een #1-hit is 22 weken: Adele met ‘Make you feel my love’ in april 2009. En ook daar is het goed mee afgelopen!

Zowel voor Alecia Beth Moore (P!nk) als Nate Ruess (zanger van Fun.) is ‘Just give me a reason’ de eerste #1-notering in ons land. Tot nu toe kwam P!nk tot de tweede plaats, in 2001 met ‘Lady Marmelade’ samen met Christina Aguilera, Mya en Lil’ Kim. Solo was een derde plaats het hoogste haalbare, in 2010 voor ‘Raise your glass’. Voor Nate Ruess is het helemaal feest, want met zijn groep Fun. scoorde hij nog maar twee hits, maar kwam nog niet hoger dan #10, met ‘We are young’ feat. Janelle Monáe.

bijna 13 jaar

‘There you go’ was in april 2000 de eerste hit voor P!nk, dat een tiende plaats bereikte. Daarna volgden nog 26 hits, waaronder zeven top 10-hits. ‘Just give me a reason’ feat. Nate Ruess is  haar 28e notering, en eindelijk is het raak. Ze heeft daar bijna dertien jaar voor nodig gehad. Lang geen record want zowel Glennis Grace (‘I’m gonna be strong’ op 12-11-1994 en ‘Afscheid’ op 9-4-2011) als Dries Roelvink (‘Maria Magdalena’ op 26-6-1993 en ‘Alleen door jou’ op 14-8-2010), hadden daar 16,42 respectievelijk 17,15 jaar voor nodig. En dat zijn slechts twee voorbeelden. Anouk zat met ‘Nobody’s wife’ (20-9-1997) en ‘Three days in a row’ (12-9-2009) net onder de 12 jaar: 11,99.

snel #1 komen en diep vallen

De laatste tijd is het een komen en gaan van #1-hits, die na één week vallen als een baksteen. Twee weken geleden Jan Smit met ‘Hoop, liefde en vertrouwen’, dat inmiddels via 7 op #24 is belandt (weer goed bezig Jan!). Vorige week waren het de jongens van One direction met  ‘One way or another (teenage kicks)’, dat in de tweede week naar #8 zakt. Hoe lang ‘Just give me a reason’ van P!nk feat. Nate Ruess ook op #1 zal staan, de val daarna zal niet zo dramatisch worden als bij de eerder genoemde #1-hits. Simpel omdat het een sterk nummer is, dat inmiddels ook het meest wordt gedraaid op de Nederlandse radio.

Wordt Mainstreet de Nederlandse One direction?

Mainstreet: Mind is blown (8)         *** hoogste eerste weeks ***

Als je als boyband bijna een kwartier mag vullen bij De Wereld Draait Door (afgelopen maandag), dan moet je toch wel wat losmaken. Dat doet Mainstreet, voornamelijk bij de vrouwelijke fans, in de leeftijd 8 – 14 jaar. Hun concert in 013 in Tilburg op 31 maart was binnen 11 minuten uitverkocht.

Owen Gregory Playfair (Eindhoven, 28 mei 1998), Daan Zwierink (Goor, 10 maart 1998), Nils Käller (Amsterdam, 15 april 1998) en Rein van Duivenboden (Waalre, 21 januari 1999), allen inmiddels 14 jaar, deden in 2012 met ‘Stop the time’ mee aan de voorrondes van het Junior Songfestival. Uiteindelijk mocht niet Mainstreet op 1 december, maar Femke Meines met ‘Tik tak’ ons land vertegenwoordigen. Femke eindigde zevende.

Voice kids

De vier jongens kennen elkaar al sinds 2011 van de voorrondes voor de eerste editie van The voice kids. Alle vier deden ze onafhankelijk van elkaar mee, Daan met ‘I still haven’t found what I’m looking for van U2, Rein met ‘Use somebody’ van Kings of Leon/ Laura Jansen, Nils met ‘Comfortable’ van John Mayer en Owen met ‘I need a dollar’ van Aloe Blacc. Geen van de vier haalde de blind auditions.

Junior Songfestival

Het contact was gelegd en toen ze later hoorden dat geen was doorgegaan, besloten ze als boyband mee te doen aan het Junior Songfestival. Vervolgens hebben ze op een dag in Amsterdam het nummer ‘Stop the time’ geschreven, dat tot #56 kwam. Ook zongen ze mee op ‘JSF party’ met de andere finalisten van het Junior Songfestival, dat tot #77 kwam.

Nederlandse One direction?

‘Mind is blown’ is een productie van Future presidents, drie Nederlanders die schrijven en produceren voor onder andere Miss Montreal, Yes-R, June Noa en Byentl. Tijdens de ‘Main tour’ presenteert Mainstreet het debuutalbum, dat op 29 maart verschijnt. Dan weten we misschien ook of Mainstreet de Nederlandse One direction is.

John de Bever haalt hit uit Duitsland

John de Bever: Het gaat om liefde (44)

Het gaat om liefde’ is pas de eerste hit voor John de Bever dit jaar. Ook in 2012 scoorde John pas in maart zijn eerste hit, waarna er nog twee volgden. ‘Het gaat om liefde’, zijn 17e notering, werd gepresenteerd op 1 januari in Nuenen tijdens de ‘John de Bever Nieuwjaarsparty’ en zou half januari al verschijnen. Het nummer is van oorsprong een Duits nummer (weet jij welke, meldt het ons!), waarop door Miranda van Deurssen een Nederlandse tekst is geschreven. ‘Het gaat om liefde’ is de voorloper van het album dat op 6 april verschijnt.

Afrojack helpt Keane aan hogere notering

Keane: Sovereign light café (Afrojack remix) (54)

Sovereign light café’ was vorig jaar de dertiende notering voor de Britse groep Keane. Of het daardoor kwam, zeker is dat het nummer de op twee na slecht scorende Keane-hit werd; verder dan 71 kwam het niet. Deze week komt het nummer opnieuw binnen, maar dan in de Afrojack remix en scoort gelijk 17 plaatsen hoger.

Aanleiding voor deze remix, was de remix die Alesso vorig jaar had gemaakt van ‘Silenced by the knight’ van Keane. Weliswaar leverde dat niet opnieuw een hit op, maar de toon was wel gezet. En dus vroegen de heren onze eigen Afrojack voor een remix van ‘Sovereign light café’. En met succes, want het nummer, over een café is in Bexhill-on-Sea, Zuid-Engeland,   waar toetsenist Tim Rice-Oxley en drummer Richard Hughes op hun zestiende een vakantie hebben doorgebracht, scoort hoger dan het origineel!

Laura Jansen is de Queen of Elba

Laura Jansen: Queen of Elba (57)

Vorig jaar juni schreef Laura Jansen ‘Same heart’, het themalied van 3FM Serious Request 2012, dat ze zong met Tom Chaplin, zanger van Keane. Het nummer had het in zich een grote hit te worden en dat gebeurde, met hulp van 3FM ook, een zesde plaats was het hoogste.

Toen Laura het nummer in december presenteerde, vertelde ze al druk bezig te zijn met de opvolger van ‘Bells’, haar debuutalbum uit 2009. Je moet nog tot 19 maart wachten, want dan komt ‘Elba’ uit. Tot die tijd is er al wel de single ‘Queen of Elba’, die deze week binnenkomt op #57.

verbanning

Over het nummer zei Laura Jansen bij Giel Beelen: ‘Elba is een eiland aan de Italiaanse westkust,  waarnaar de Franse keizer Napoleon in 1814 werd verbannen. Hij benoemde zichzelf tot koning van zijn eigen gevangenis en dat vond ik best wel stoer.” Voor Laura is verbanning een symbool voor haar leven. Ze tourt de wereld rond, woont in Los Angeles, is veel van huis en heeft niet echt veel roots in een plek. Overigens vind ze dat niet zielig, maar is dat iets wat ze  graag claimt. De Queen of Elba is zij dan ook zelf.

Klangkarussel brengt eerste instrumentale Oostenrijkse hit

Klangkarussell: Sonnentanz (69)

Oostenrijk staat meer bekend om de après-ski hits, die bijna alle uit Nederland komen, dan om de muziek die daar zelf wordt gemaakt. Gedurende dit millennium zijn de hits van acts uit Oostenrijk op net iets meer dan één hand te tellen:
2000: Anton feat. DJ Ötzi: Anton aus Tirol (#2), Gemma Bier trinken (#55)
2000: Marque: One to make her happy (#69)
2004: Bilgeri: Silver bell (#91)
2005: Rimini project: A day in the sun (#47) / deels Italiaans
2008: Opus: Live is live 2008 (#60), remix van hit uit 1985 (#3) voor bierreclame
2010: Kontrust: Bomba (#47)
2011: Semino Rossi: Jij was het mooiste meisje (#31), Ben jij alleen vannacht (#81)
Rossi is een import Oostenrijker die ook nog Nederlandstalige liedjes zingt!

Maar ook in het verleden was Oostenrijk geen grote hitleverancier. Wij vonden de volgende acts van Freddy Quinn, Udo Jürgens, Penny McLean, Gilla, Falco, Opus en Döff Tauchen-Prokopetz (deels Duits).

Als we de twee Nederlandstalige hits van Semino Rossi even niet meerekenen, is ‘Sonnentanz’ van Klangkarussel, de eerste hit uit dat land sinds ‘Bomba’ van Kontrust uit 2010. En van alle hits uit Oostenrijk is ‘Sonnentanz’ de eerste instrumentale.

top 5

Klangkarussel is het producersduo Tobias Rieser en Adrian Held, afkomstig uit Salzburg. Aanvankelijk was het een eenmansproject van Rieser. In 2011 begonnen ze samen te werken onder de naam Heldenklang dat al snel werd veranderd in Klangkarussel. ‘Sonnentanz’ was vorig jaar al een top 5-hit in de Duitstalige landen. Mocht het zover komen in ons land, dan is het de grootste Oostenrijkse hit sinds ‘Anton aus Tirol’ van Anton feat. DJ Ötzi dat in 2000 de tweede plaats bereikte. Maar eerst zien en dan geloven!

Ed Struijlaart is een onwijze Coldplay fan

Ed Struijlaart & Dario Fo: Viva la vida (live @ Giel) (79)

Ed Struijlaart (Leidschedam, 16 augustus 1979) is een veelzijdig artiest. Al op zijn achttiende had hij zijn eigen band. In 2004 richtte hij de groep Stud muffins op, dat in februari 2010 het laatste concert gaf. Ed schreef nummers voor onder andere Lorrainville en zong de internationale filmtrailer van ‘Komt een vrouw bij de dokter’. Begin 2012 bracht hij zijn album ‘Head, heart and hands’ (#24) uit, waarvan de single ‘Face down’ een hitje werd (#92).

zeroes

In het kader van de Zeroes week in februari op 3FM, werden artiesten verzocht hun favoriete nummer uit die jaren te spelen bij Giel Beelen. Op vrijdag 15 februari kwam Ed langs en koos hij voor ‘Viva la vida’ van Coldplay, omdat hij een ‘onwijze Coldplay fan’ is. Een aantal dagen daarvoor had Ed een oproep voor een koor geplaatst op de sociale media, waarop Dario Fo uit het Westland reageerde.
Het twaalfkoppig theaterkoor kon niet in dezelfde ruimte (de Speelplaats) als Ed en zijn band, en dus stonden zij in de radiostudio bij Giel het nummer te zingen. Op de versie van ‘Viva la vida’ kwamen veel reacties, waarna besloten werd het uit te brengen. Het voorlopige resultaat: een notering op #79.

Ed kent het theaterkoor onder andere van het nummer ‘Bangarang’ van Skrillex, dat ze op 20 juni 2012 deden in 3 voor 12 radio, dat die avond in het teken stond van dubstep. Daarnaast trad Dario Fo ook al op met Alt-J en.Kyteman. Eind 2011 werkte het koor mee aan het tweede album van the Kyteman orchestra en gingen ze met het orkest op tournee. 

3x Giel

‘Viva la vida’ (live@Giel)’ van Ed Struijlaart & Dario Fo is inmiddels de derde hit die dit radioprogramma (in) direct oplevert. De eerste was natuurlijk ‘I follow rivers’ van Triggerfinger (#1 in 2012). Diverse artiesten kwamen daarna langs bij Giel, maar eentje wist daar ook een klein succesje uit te halen: Janne Schra met ‘One day’ (#96). Met één kanttekening de versie van Janne riep veel reacties op, waarna ze de studio indook en het nummer opnieuw inzong.

Nervo is toe aan een echte hit

Nicky Romero & Nervo: Like home (85)

Met ‘We’re all no one’ feat. Afrojack & Steve Aoki scoorden de Australische zusjes Miriam Nervo and Olivia Nervo hun eerste hit (#89 in 2012). Niet echt een hit om over naar huis te schrijven. Het gaat hun dan ook nog steeds beter af met het schrijven van nummers voor andere artiesten.

Hun eerste wapenfeit was het nummer ‘Negotiate with love’ voor de Britse zangeres Rachel Stevens, die er in eigen land een top 10-hit mee scoorde. Daarna schreven ze nummers voor onder anderen Ke$ha. Sophie Ellis-Bextor en de Pussycat dolls. De klapper kwam met ‘When love takes over’ van David Guetta feat. Kelly (#5 in 2009). Nu nog een grote hit als Nervo.

Dat gaat misschien wel gebeuren met ‘Like home’, dat de zusjes opnamen met onze eigen Nicky Romero. Nog maar twee weken geleden scoorde hij een eerste plaats in de Britse hitparade met ‘I could be the one’ van Avicii. Deze week blijft het nummer op de vijfde plaats staan. Dus een samenwerking met Romero, zou ook meer deuren voor de dames kunnen openen.

Henny Thijssen scoort met Eurovisienummer

Henny Thijssen: Hoelang (86)

Vakgenoten noemen hem ‘De snik’, want Henny Thijssen (Enschede, 1952) schreef diverse tranentrekkers voor onder andere Koos Alberts, André Hazes en Marianne Weber. Thijssen is de oudere broer van Wilma Kroon, die in de jaren ’70 hits scoorde als Wilma, onder andere met ‘Zou het erg zijn lieve opa’ met Vader Abraham (#1 in 1971). In totaal schreef Thijssen zo’n 1000 nummers. In 2010 was hij betrokken bij hits van Chris de Roo (‘Ergens hier op de wereld’, #17), Jan Spijkerman (‘Stom’ ,#70) en Frank van Etten (‘Halleluja’,  #94). Twee jaar daarvoor scoorde Thijssen zelf met ‘Dans nog een keer met mij’ (#45 in 2008).

Eurovisie Songfestival

Een vriend van hem kwam met het nummer ‘Kuula’ van Ott Lepland aanzetten. Thijssen was direct geraakt door de melodie en schreef daar een Nederlandse tekst op: ‘Kuula’ werd ‘Hoelang’. Het origineel van Ott Lepland, was vorig jaar het liedje waarmee Estonia meedeed aan het Eurovisie Songfestival. Lepland eindigde op een zesde plaats, en dat is een positie waar Nederland al jaren alleen maar van kan dromen!

Thijssen heeft ervaring met songfestivals. In 1988 deed hij met zijn band East coast en het nummer ‘Save our planet’ mee aan het Wereld Songfestival in Bratislava. Op dit alternatieve songfestival wonnen ze de Publieksprijs en de derde prijs van de vakjury. Dus wellicht kunnen we Henny Thijssen ook nog vragen voor het Eurovisie Songfestival!

Dan Smith heeft goed opgelet bij geschiedenis

Bastille: Pompeii (88)

Met een naam als Bastille (een fort in Parijs dat in de achttiende eeuw dienst deed als gevangenis), zou je verwachten met een Franse act te maken te hebben. Niets is minder waar, want Bastille is een band uit Zuid Londen. Brein van de band is Dan Smith, geboren op 14 juli 1987 in Londen. 14 juli is tevens de dag waarop in 1789, de bevolking van Parijs de Bastille bestormde. Die dag werd de Franse revolutie ingeluid: het land dat tot dan toe een koninkrijk was, werd een republiek. Sindsdien is la Quatorze juliet, 14 juli dus, een nationale feestdag in Frankrijk.

leraar Frans

Toen Dan Smith nog op school zat vond zijn leraar Frans het nogal bijzonder dat zijn verjaardag op 14 juli viel. Toen Smith op zoek was naar een naam voor zijn band, kwam een vriend op het idee van Bastille en dat sprak hem aan. Sinds 2010 noemt hij zich dan ook  Bastille, eerst nog als eenmansproject, nu met Chris Wood (drums en percussie), Will Farquarson (bas) en Kyle Simmons (keyboards).
Dan Smith (tweede van rechts) komt uit een muzikale familie, zijn moeder was een folkzangeres. Daarnaast luisterde hij veel naar de muziek die zijn zuster draaide: hiphop en R&B. Na de universiteit begon Smith met het schrijven van nummers op zijn zolderkamertje. Een aantal daarvan zette hij op internet, waarop mensen reageerden die nu deel uitmaken van zijn band.

vulkaan

O ja, Bastille zingt over ‘Pompeii’. Anno 2013 is dat een gemeente in de Italiaanse provincie Napels. Maar vanaf de 7e eeuw voor Christus was het een provinciestad, dat in 79 na Christus, als gevolg van een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius, is verwoest. Sinds de 18e eeuw werden grote delen van de stad tijdens archeologische opgravingen bloot gelegd. Pompeii staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De geschiedenislessen hebben dus al genoeg inspiratie opgeleverd voor Dan Smith!

niet #1

De gehele week woedde er in de Britse hitparade een felle strijd tussen ‘Pompeii’ van Bastille en ‘Mirrors’ van Justin Timberlake. Uiteindelijk loopt Timberlake met de winst weg, van zijn single zijn zo’n 16.000 meer verkocht. Maar een tweede plek voor ‘Pompeii’ is een mooie start, gezien het album ‘Bad blood’ dat daar morgen, maandag, verschijnt.

Michael Bublé is opgelucht

Michael Bublé: It’s a beautiful day (89)

Ruim twee maanden schreef Michael Bublé hitgeschiedenis. Zijn kerstalbum ‘Christmas’ bereikte voor het tweede achtereenvolgende jaar de eerste plaats van de Album Top 100. De versie uit 2012 was iets opgepoetst ten opzichte van die uit 2011.

‘It’s a beautiful day’, zijn negende notering, gaat niet over een kerstdag of een andere feestdag. In het nummer zingt Michael Bublé dat hij opgelucht is dat er duidelijkheid is over iemand waar hij al achteraan zat in het nummer ‘Haven’t met you yet’ (#16 in 2009). Inmiddels hebben de twee elkaar ontmoet en dat viel tegen. Zij geeft aan vrienden te willen blijven,  maar hij past daarvoor, want dat heeft hij al eerder meegemaakt. Vervolgens gaat ze er vandoor, tot zijn opluchting.

duetten

‘It’s a beautiful day’ is het eerste van vier nieuwe nummers op het album ‘To be loved’ dat op 15 april verschijnt. Op het album, opgenomen in Vancouver en Los Angeles, staan ook nog tien covers waaronder een duet met Reese Witherspoon:  ‘Something stupid’. Onder de vier nieuwe nummers zit ook een duet: ‘After all’, met zijn landgenoot Bryan Adams. In juni komt Bublé naar Europa voor optredens.

Alexis Jordan probeert het nu met Duitse rapper

Alexis Jordan feat. J. Cole: Acid rain (99)

 Alexis Jordan is geen eendagsvlieg meer, want na ‘Happiness’ (#1 in 2011), scoorde ze nog vier hits, waaronder een #9-notering voor ‘Got 2 luv u’ met Sean Paul. Maar de echte opvolger van ‘Happiness’ (dat nog steeds lekker klinkt), was er nog niet en is er met ‘Acid rain’ feat. J. Cole ook niet. Daar helpt zelfs een sample van ‘Rattle’ van onze Bingo players niets aan.

‘Acid rain’ is mede geschreven door Sia Furler (Sia), die wel weet hoe dat moet. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen, waaronder Rihanna. Niet vreemd dus dat er vergelijkingen worden gemaakt tussen ‘Acid rain’ aan de ene kant en ‘Diamonds’ van Rihanna en ‘Titannium’, geschreven en gezongen door Sia, aan de andere kant.

Duitser

Op ‘Acid rain’ krijgt Alexis hulp van J. Cole, waarin de J staat voor Jermaine. Voluit heet hij Jermaine Lamarr Cole, geboren op 28 januari 1985 in Frankfurt, Duitsland. Zijn vader was daar voor zijn militaire dienst. Acht maanden oud, verhuisde Cole naar Fayetteville in Noord Carolina, waar hij werd opgevoed door zijn moeder en nicht. Zijn vader was er vandoor gegaan.

Jay-Z

Cole begon met rappen op zijn twaalfde, leerde gitaar spelen en vertrok in 2003, na zijn afstuderen, naar New York voor het scoren van een platencontract. Dat duurde nog tot 2009, maar toen was hij wel de eerste op het label Roc Nation van Jay-Z. Twee jaar later lag het  debuutalbum ‘Cole World: The sideline story’ van J. Cole in de winkels, waarvoor hij een Grammy Award nominatie ontving. In juni verschijnt ‘Born sinner’, zijn tweede album, maar zonder de hitsingle ‘Acid rain’ met Alexis Jordan. Daarnaast gaat Cole een album opnemen met Kendrick Lamar.