zondag 3 maart 2013

Henny Thijssen scoort met Eurovisienummer

Henny Thijssen: Hoelang (86)

Vakgenoten noemen hem ‘De snik’, want Henny Thijssen (Enschede, 1952) schreef diverse tranentrekkers voor onder andere Koos Alberts, André Hazes en Marianne Weber. Thijssen is de oudere broer van Wilma Kroon, die in de jaren ’70 hits scoorde als Wilma, onder andere met ‘Zou het erg zijn lieve opa’ met Vader Abraham (#1 in 1971). In totaal schreef Thijssen zo’n 1000 nummers. In 2010 was hij betrokken bij hits van Chris de Roo (‘Ergens hier op de wereld’, #17), Jan Spijkerman (‘Stom’ ,#70) en Frank van Etten (‘Halleluja’,  #94). Twee jaar daarvoor scoorde Thijssen zelf met ‘Dans nog een keer met mij’ (#45 in 2008).

Eurovisie Songfestival

Een vriend van hem kwam met het nummer ‘Kuula’ van Ott Lepland aanzetten. Thijssen was direct geraakt door de melodie en schreef daar een Nederlandse tekst op: ‘Kuula’ werd ‘Hoelang’. Het origineel van Ott Lepland, was vorig jaar het liedje waarmee Estonia meedeed aan het Eurovisie Songfestival. Lepland eindigde op een zesde plaats, en dat is een positie waar Nederland al jaren alleen maar van kan dromen!

Thijssen heeft ervaring met songfestivals. In 1988 deed hij met zijn band East coast en het nummer ‘Save our planet’ mee aan het Wereld Songfestival in Bratislava. Op dit alternatieve songfestival wonnen ze de Publieksprijs en de derde prijs van de vakjury. Dus wellicht kunnen we Henny Thijssen ook nog vragen voor het Eurovisie Songfestival!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten