vrijdag 16 maart 2012

Megaman bij week 11 – 17 maart 2012

Welkom bij de Megaman, waarin ‘I follow rivers’ twee keer in de top 3 staat, Gotye een record aantal top 10-noteringen behaalt, drie generaties Froger een hit scoren en Frans Duijts sterker is dan Bruce Springsteen. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Triggerfinger en Lykke Li krijgen ‘I follow rivers’ twee keer in de top 3

Triggerfinger: I follow rivers (1) *** tweede week op #1 ***
Lykke Li: I follow rivers (3)

De drie Antwerpenaren van Triggerfinger schoven vorige week met de akoestische 3FM-versie van ‘I follow rivers’ door naar de eerste plaats van de Single Top 100. Daarmee streefden ze het origineel van Lykke Li voorbij, want die had nooit hoger gestaan dan #3. Vorige week moest Lykke Li een plaatsje verlies naar #4 incasseren, maar mede dankzij het succes van de theekopjesversie van Triggerfinger stijgt de Zweedse zangeres weer terug naar #3. En dat betekent dat we deze week twee keer hetzelfde nummer in de top 3 hebben staan!

Twee keer hetzelfde nummer in de top 3; dat is bijzonder, maar niet uniek. Vier keer eerder al bereikten twee versies van dezelfde compositie op eigen kracht de bovenste drie. De eerste keer was op 29 juni 1974, toen ‘De wilde boerendochtere’ van Ivan Heylen op #1 stond en de persiflage van André van Duin, ‘De tamme boerenzoon’, tegelijkertijd op #3. Ook op #1 en #3 stonden in 1992 twee versies van ‘O Fortuna’. De uitvoering van Fortuna feat. Satenig stond op 22 februari van dat jaar bovenaan, de remake door Apotheosis stond twee plekken lager.

Nog beter deden het de twee versies van ‘Das kleine Krokodil’ in 2005. De originele Duitse versie van Schnappi stond op 26 februari op #1 en direct daaronder op #2 stond de Nederlandstalige cover van Snappie. Het tweetal stond trouwens vier weken samen in de top 3, waarvan die ene keer op #1 en #2.

Maar de topper is toch wel de dubbele notering voor ‘La solitudine’ van Laura Pausini en ‘Ik wil niet dat je liegt’ van Paul de Leeuw. Op 25 december 1993 bereikten beide platen de top 3, waarin ze vervolgens zes weken samen zouden bivakkeren. Laura Pausini stond daarbij vijf keer op #2 en een keer op #3, Paul de Leeuw kwam zelfs twee keer tot #3 en vier keer op #1. Vanaf 8 januari 1993 stonden de platen drie weken achter elkaar op #1 en #2. Net als nu bij Triggerfinger vs. Lykke Li stond toen de coverversie van Paul de Leeuw bovenaan; het origineel van Laura Pausini was net iets minder populair.

‘Somebody that I used to know’ evenaart top 10-record

Gotye ft. Kimbra: Somebody that I used to know (7)

We kennen ‘m al sinds begin augustus, maar toch zorgt hij nog steeds voor nieuws: Gotye met ‘Somebody that I used to know’. Het duet van de Brugse Australiër met de Nieuw-Zeelandse Kimbra staat inmiddels al 33 weken onafgebroken in de Single Top 100 en klimt deze week nog maar eens een plaatsje terug omhoog naar #7. Dat betekent dat de single al voor 29e keer bij de bovenste 10 staat. En Daarmee evenaren Gotye & Kimbra het record dat op naam staat van ‘Rood’ van Marco Borsato. Borsato vestigde dat record in 2006; destijds stond hij een maand langer in de top 10 dan Jody Bernal, die in 2000 tot 25 weken top 10 kwam. Die 25 weken zijn vier jaar terug ook gehaald door ‘This is the life’ van Amy McDonald. Vorig jaar kwam ook Adele dicht in de buurt; haar ‘Rolling in the deep’ bivakkeerde 23 weken bij de bovenste tien.

Maar Gotye pakt dus het record. Deze week deelt hij dat nog met Marco Borsato, maar de kans is groot dat hij volgende week in z’n eentje recordhouder top 10-noteringen wordt, en dat ‘Somebody that I used to know’ de allereerste plaat aller tijden wordt die de grens van dertig weken in de top 10 weet te bereiken.

Drie generaties Froger zorgen voor een unicum

Rene Froger: Het verleden kruist het heden (8)
Danny Froger: Vandaag (18)

Vader en zoon Froger staan deze week gezamenlijk in de top 20. Pa doet het nog altijd het best, want ‘Het verleden kruist het heden’ van Rene staat al weer een aantal weken in de top 10. Maar vlak daaronder is ook zoonlief Danny in aantocht; zijn ‘Vandaag’ klimt naar #18 en staat tien posities onder de single van z’n ouweheer.

Nou komt het op zich al zelden voor dat een vader en zijn zoon tegelijkertijd een solohit hebben, maar bij de Frogertjes gaat het nog een stapje verder. Ook de vader van Rene, dus de opa van Danny, heeft solo in de hitparade gestaan. In 1989 kwam hij tot een bescheiden 56e plek met ‘Heimwee naar Mokum’. Dat was trouwens exact op het moment dat zoon Rene juist z’n eerste en enige #1-hit had gescoord, ‘Alles kan een mens gelukkig maken’. Dat was echter geen solosingle voor Rene, maar dat deed hij samen met het Goede doel.

Drie generaties van één familie die alle drie solo in de hitparade hebben gestaan, dat is een unieke prestatie. De familie die nog het dichtst in de buurt kwam, zijn waarschijnlijk de Verbruggens. Opa Carel Verbruggen scoorde als Willy Alberti in 1980 en 1987 twee solohits. Moeder Willeke Alberti behaalde maar liefst veertien solonoteringen. Kleinzoon Johnny de Mol scoorde ook twee hits, maar nooit solo. De eerste keer dat hij een notering behaalde was in 2000 met de groep Good times. Daarnaast was hij ook nog als zanger te horen op ‘Popmusic’ van Laidback Luke, maar Johnny kreeg daarvoor geen credit. Kortom: wel hits voor drie generaties, maar niet allemaal een solonotering.

Afrojack is niet te stoppen

Afrojack & Shermanology: Can’t stop me (43)

Inderdaad, Afrojack is niet te stoppen! Het ene moment zit hij in een jury om commentaar te leveren op grootheden als Kim de Boer en Tim Douwsma, het volgende moment staat hij al weer in New York op te treden voor een gage van anderhalve ton, mixt hij een plaatje voor Lady Gaga of zet hij met Paris Hilton de bloemetjes buiten.


Op ‘Can’t stop me’ gaat hij een samenwerkingsverband aan met Shermanology. Broer en zus Andy en Dorothy Sherman waren vorig jaar al te horen op de hit ‘Blessed’ van Tom Hangs, een alias van Tim Berg (#22 in oktober). Dit keer dus krijgen ze gelegenheid om met een beroemde landgenoot samen te werken. En over muzikale families gesproken, ook de vader van Andy en Dorothy heeft, in de jaren ’70 en ’80, vijf solohits op z’n naam staan. Vader Tony Sherman scoorde nog het best met ‘Tonight’: #10 in 1974.

Swedish house mafia schenkt een cocktailtje

Swedish house mafia: Greyhound (52)

“Wat de Gebroeders Ko lukt, dat moeten wij ook kunnen”, moeten de heren van Swedish house mafia gedacht hebben. Tien jaar geleden scoorden de broers Ton en Gerard Koopmans namelijk hun debuuthit met ‘Boswandeling’, een hit die gekoppeld was aan het gelijknamige likeurtje. Dat doet de Swedish house mafia nu nog eens dunnetjes over met ‘Greyhound’, een nummer dat geldt als soundtrack bij de wereldwijde campagne voor het Zweedse wodkamerk Absolut.

Voor een Greyhound-cocktail giet je een deel Absolut wodka bij drie delen grapefruitsap in een wodkaglas gevuld met ijs. Garneren met een schijfje grapefruit en klaar zijn de Zweden!

Monique Smit staart naar de hemel

Monique Smit: 100.000 stralende sterren (66)

Tim Douwsma faalde een paar weken geleden jammerlijk in de nationale voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Hij bleef in de halve finale steken met ‘Undercover lover’. Dan ging het hem vorig jaar wel beter af, want toen wist hij nog tot #13 te komen met ‘Één zomeravond met jou’, in duet met Monique Smit.

Ook Monique Smit heeft sindsdien geen potten meer kunnen breken, want de opvolger van die single, haar solohit ‘Een lange nacht’, kwam niet verder dan #92 in september vorig jaar. Vandaar dat ze het nu over een andere boeg gooit met een geheel nieuw nummer, ‘100.000 stralende sterren’. We hopen er maar het beste van. Qua aantallen sterren moet Monique het echter ruim afleggen bij de Frank Boeijen groep, want die telde in 1984 maar liefst ‘1.000.000 sterren (#29). Aan de andere kant, Monique doet het met haar honderdduizend weer wel stukken beter dan Danny Nicolay (‘1000 sterren’, #39 in 2011), Uriah Heep (‘Seven stars’, Hilversum 3 tip in 1974) en DJ Tony Star (‘Two stars’, #10 in 2010).

Duitse sterren

100.000 stralende sterren’ van Monique Smit is voor Nederlandse begrippen een nieuw nummer. Maar onze oosterburen kennen het als '100.000 leuchtene Sterne' van Anna Maria Zimmermann uit 2011. Edwin de Groot deed de Nederlandse productie. Of hij de Nederlandse tekst ook heeft geschreven, is bij ons niet bekend. Weet jij het wel, laat het ons dan ook even weten. Alvast bedankt!

Kyteman doet ’t met een operakoor

the Kyteman orchestra: The mushroom cloud (77)

Op 30 maart moet zijn tweede langspeler in de winkels liggen, uitgebracht op het eigen Kytopia label. Maar allereerst is er de nieuwe single van Colin Benders, alias Kyteman, ‘The mushroom cloud’.

Kyteman over zijn nieuwe plaat: “et was even spannend of ik het wel zou halen", vertelt Colin - Kyteman - Benders lachend. "Het project bleef maar groeien. Ik heb mezelf een halt toegeroepen: ophouden met sleutelen. Er waren al een koor, een opera et cetera bijgekomen en ik vond dat ik maar eens moest gaan afronden.”

En over deze nieuwe single: “Het is een beetje een wrang verhaal op een vrolijke manier verteld, een compacte schets van wat de uithoeken van deze plaat zijn. We hebben de koers gewijzigd: we doen minder hiphop, helemaal geen jazz meer en wilden wel teruggaan naar de energie van het orkest. Dit moet de overtreffende trap zijn, van wat we hiervoor deden. Ik ben heel benieuwd wat mensen ervan gaan vinden, omdat het een ander geluid is. Ik vind het doodeng. Aan de andere kant ben ik heel blij en trots op wat het is geworden.”

Op ‘The mushroom cloud’ hoor je de vocalen van Pax, die ook al aanwezig was op het debuutalbum van Kyteman. Pax zat hiervoor in de Utrechtse hiphopgroep Illicit.

Redlight komt niet van de Wallen

Redlight: Get out my head (79)

Nee, hij is niet afkomstig uit het Amsterdamse red light district; deze dj komt uit de Engelse kustplaats Brighton. Redlight heet in het echt Hugh James Prescod en is op 19 februari 32 jaar geworden. Inmiddels woont hij in Londen en bracht hij in 2010 zijn eerste twee singles, ‘Stupid’ en ‘What you talking about!?’ uit. Zangeres op de single is Nicole Jackson.

‘Get out my head’ bracht het eerder dit jaar al tot #18 in de Britse singlelijst en wist in de Britse dance chart een vierde plek te veroveren.

Only seven left kan niet tellen

Only seven left: Love will lighten the dark (82)

Hoe kan dat nou jongens? Only seven left, maar ze zijn maar met z’n vijven?! Ze kunnen dan misschien aardig muziek maken, maar tellen kunnen ze niet.

De jongens van Only seven left zijn afkomstig uit Hilversum, dus voor de nodige radioaandacht zitten ze dicht bij het vuur. Geen wonder dan ook dat ze al in 2010 zijn opgepikt door 3FM en dan met name door dj Coen Swijnenberg.

Only seven left bestaat al sinds 2005. De broers Jochem (gitaar) en Hinne Winterterp (bas), Roderick Knijnenburg (piano) en Bram de Wijs (drums) zijn er al vanaf het begin bij, maar met het vinden van een goede zanger hadden ze meer moeite. In 2005 begon de band met zanger Wouter Bouma, maar die vertrok drie jaar later. Bart van Dalen was zijn opvolger, maar in augustus vorig jaar vertrok ook hij. Via de site Zangergezocht.nl ging de groep op zoek naar een nieuwe frontman. Uiteindelijk werd in november Bjørgen van Essen tot nieuwe zanger verkozen. ‘Love will lighten the dark’ is zijn eerste staaltje van bekwaamheid.

De band zit momenteel met producer Arno Krabman in de studio om het tweede album op te nemen. De plaat zal 13 april verschijnen, gevolgd door een tour van vier shows in Nederland.

Nick van Zandt pakt de draad weer op

Nils van Zandt feat. Monty Wells: Light up the sky (85)

We waren hem even kwijt, maar daar is ie weer: Niels van de Zande scoort als Nils van Zandt zijn zesde Single Top 100-hit. Twee jaar terug hoorden we voor het laatst van hem, toen hij met ‘The beat don’t stop’ zijn grootste hit pakte (#13). Dat was nog een samenwerking met Sergio Silvano en Chaquilo MC.

Dit keer gaat Van Zandt een samenwerking aan met de Amerikaanse zanger Monty Wells. Monty kwam een paar jaar geleden naar Nederland om hier zijn muzikale geluk te beproeven en ‘Light up the sky’ is zijn debuuthit.

Dio had ’t koud in IJsland

Dio: Dansen in jou (86)

Hoe gaat dat dan, Dio, ‘Dansen in jou’? De Megaman kan zich er niets bij voorstellen. Wel een leuk clipje trouwens bij de nieuwe single van Diorno Braaf, de 23-jarige rapper uit Amsterdam. Hij sleept een dame in een badkuip overal mee naar toe. En aan het eind mag hij nog met haar dansen ook. Maar niet ín haar, dat dan weer niet.

‘Dansen in jou’ is de voorloper van het tweede album van Dio, dat ‘Benjamin Braaf’s festival’ gaat heten. Nog voor de zomer moet dat in de winkels liggen. Het album is net als de single geproduceerd door Sir OJ. Hopelijk wordt het een groter succes voor Dio dan zijn deelname aan het tv-programma ‘Wie is de mol?’. Daar lag hij al na twee afleveringen uit. “Met opzet,” zo zei hijzelf in DWDD, “IJsland dat was niet te doen; ik denk dat iedereen er na de tweede aflevering uit wou vliegen daar!”

Morning parade waagt tweede poging

Morning parade: Under the stars (88)

Precies een jaar geleden, in maart 2011, stond ‘Under the stars’ van Morning parade ook al drie weken in de Single Top 100. Toen bleef het bij een bescheiden succesje; na een binnenkomst op #75 werd nog twee keer plaats #84 gehaald, maar daarna was het afgelopen. Nog bescheidener komt ‘Under the stars’ deze week na een jaar afwezigheid terug; Morning parade probeert het op #88 nog een keer.

Aan de andere kant: hun debuutalbum is nog maar net uitgekomen, dus wellicht begint het nu eindelijk goed te lopen rondom dit kwartet uit het Engelse Harlow. Bovendien is ‘Under the stars’ the horen in een reclamecampagne voor HBO, een abonnee-tv-zender die in Amerika al bijna dertig miljoen abonnees heeft en nu ook in Nederland vaste grond onder de voeten probeert te krijgen.

De groep over hun debuuthit: “het nummer ‘Under the stars’ ontstond tijdens oudejaarsavond in 2009. We waren thuis bij onze bassist Phil, we hadden zin in de avond zonder nog een duidelijk doel voor ogen te hebben. Het eerste couplet kwam qua tekst en melodie ineens in me op en bleef vervolgens de hele nacht in mijn hoofd rondzingen. Ik kan me herinneren dat ik er toen heel enthousiast over was! Het nummer gaat over het delen van ervaringen binnen een groep en de oudejaarssfeer speelde daar zeker een rol in. We wisten zeker dat we iets goeds in handen hadden toen we het ons de volgende ochtend nog steeds konden herinneren.”

Op 29 maart staan de heren in De Melkweg in Amsterdam, twee dagen later zijn ze te vinden in Rotown in Rotterdam.

Frank van Etten laat pechjaar achter zich

Frank van Etten: Geef mij vannacht (90)

Frank van Etten viert dit jaar niet alleen zijn tienjarig jubileum als volkszanger maar maakt , na vele tegenslagen op zowel zakelijk als privé-vlak, ook schoon schip. Frank: “Ik heb de afgelopen tien jaar vaak zakelijk verkeerde beslissingen genomen zakelijk en ben veel verkeerde mensen tegen het lijf gelopen waarvan ik dacht dat ze het beste met me voor hadden. Ik heb in al die jaren veel verloren, maar ben gelukkiger geworden door alles wat me wijzer heeft gemaakt.”

De laatste jaren kende Frank veel tegenslag. Hij kampte met stemproblemen, kreeg de Mexicaanse griep en twee jaar geleden brandde zelfs zijn woonwagen af waar hij met zijn vrouw en zoontjes woonde. Inmiddels is de zanger verkast naar Apeldoorn en heeft hij zijn eigen studio waarin hij niet alleen liedjes schrijft voor zichzelf, maar ook voor veel collega-artiesten onder wie Rob Zorn en Jacques Herb. Samen met producer Edwin van Hoevelaak (die hiervoor al samenwerkte met Nick & Simon, Jeroen van der Boom enWolter Kroes) werkt Frank aan zijn zesde album, dat rond de zomer moet gaan uitkomen. De single ‘Geef mij vannacht’ is daar de voorloper van.

Frank van Etten over zijn nieuwe producer: “Zo normaal als hij is, en zo ongelooflijk goed kan hij produceren en schrijven. Heerlijk om met deze man te mogen werken. Dit is misschien wel het mooiste project van de afgelopen tien jaar. Het album gaat echt een Frank van Etten-album worden , maar meer volwassen en moderner. Het blijft volks zoals ik altijd heb gedaan en waar ook mijn hart ligt, maar iets meer pop, zeg maar levenspop!”

Django Django is de nieuwe hype

Django Django: Default (93)

Met z’n vieren zijn ze en ze komen uit Edinburgh, de mannen van Django Django. Ze zijn de nieuwe hype in de muziekwereld, in een stijl die wel als psychedelische art-rock omschreven wordt. Eerst zien, dan geloven, zegt de Megaman; ‘Default’ komt vooralsnog bescheiden binnen op #93.

Django Django bestaat uit Vincent Neff (zang/ gitaar), Jimmy Dixon (bas), David MacLean (drums en productie) en Tommy Grace (toetsen). Ze hebben allemaal in Edinburgh de kunstacademie gedaan. In 2009 kwamen ze bij elkaar, maar pas begin dit jaar verscheen hun debuutalbum.

Het titelloze debuutalbum kwam in hun vaderland tot een beschaafde 33e plaats. De eerste single van dat album, ‘Waveforms’, was nog geen succes. ‘Default’ doet het al beter, met een notering in Nederland, en ach, het is nog een leuk nummer ook.

David Guetta laat een cavia zingen

David Guetta feat. Nicki Minaj: Turn me on (95)

Mac en Katie Kissoon, Haddaway, Mighty Sparrow, Billy Ocean, Karen Ramirez en Nicki Minaj. Zie je een verband? De Megaman wel, want al deze artiesten zijn geboren op Trinidad. Nicki Minaj, die eigenlijk Onika Maraj heet, heeft er vijf jaar gewoond, in de stad Saint James, maar daarna verhuisde ze met haar ouders naar New York.

David Guetta is een geboren en getogen Parijzenaar, dat mag bekend zijn. Het tweetal komt elkaar tegen op de single ‘Turn me on’, waar ook nog een Nederlands tintje aan zit. Een van de schrijvers van het nummer is namelijk de Nederlandse producer Giorgio Tuinfort. Hij schreef het samen met Guetta en met de Amerikaanse Ester Dean.

Nicki Minaj doet een poging tot zingen, maar dan weer met behulp van de door de Megaman zo gehate auto-tune. Ja zeg, zo kan ik zelfs mijn cavia nog een hit bezorgen…

Het is voor de tweede keer dat Guetta en Minaj samenwerken. Vorig jaar mei hadden ze al een gezamenlijke hit, maar toen deed ook nog Flo Rida mee. Met ‘Where them girls at’ kwamen ze gedrieën tot #18.

Albumsnippers: Frans Duijts verslaat Bruce Springsteen

Kijk, dat is nog eens een verrassing! Vorige week kwamen Bruce Springsteen en Frans Duijts op de bovenste twee plaatsen van de Album Top 100 binnen, maar Springsteen verkocht maar liefst vier keer zoveel platen als Duijts, dus hij had een comfortabele voorsprong. In de loop van de afgelopen week nam die voorsprong af, maar afgelopen donderdag zat er tussen Springsteen en Duijts nog altijd een veilige marge van 21%. Maar nu blijkt die marge ineens verdwenen, en staat Frans Duijts plotseling met een voorsprong van 2% op #1 in de Album To 100! Zijn ‘Alles met je delen’ duwt daarmee ‘Wrecking ball’ van Springsteen terug naar een tweede plek.

Voor Duijts is het zijn eerste #1-hit in de albumlijst, bij zijn vierde poging. In 2008 kwam ‘Zo ben ik mezelf’ nog tot #8, in 2009 bleef ‘Denken dat je alles mag’ steken op #39 en twee jaar terug bereikte ‘Leef je droom’ plaats #2. Daar doet Frans deze week dus een schepje bovenop en is ‘Alles met je delen’ de lijstaanvoerder.

In de top 10 vinden we wat verderop twee nieuwkomers. Hoogste nieuwe op #7 is het uitstekende album van Michael Kiwanuka, ‘Home again’. De Megaman draait dit soulfulle album regelmatig. Kiwanuka komt uit Londen, maar zijn ouders uit Oeganda. Begin dit jaar stond hij bovenaan het talentenlijstje van de BBC, de ‘Sound of 2012’. Dat is een overzicht van de meestbelovende talenten van het jaar. En Kiwanuka maakt zijn faam waar met dit debuutalbum.

Drie plekken lager komt op #10 het duettenalbum van Lionel Richie binnen, ‘Tuskegee’. Op de plaat, die vernoemd is naar de geboortestad van Richie, staan dertien van zijn oude successen in een nieuw jasje, gezongen met dertien country-artiesten. Zo zingt hij ‘Endless love’ met Shania Twain (en dat is ook de single), ‘Lady’ met Kenny Rogers en ‘Easy’ met Willie Nelson. De andere namen zijn misschien bij ons wat minder bekend, maar de Megaman kan je verzekeren dat mensen als Kenny Chesney of Tim McGraw in Amerika garant staan voor miljoenenverkopen. Een kleine vier jaar terug scoorde Lionel Richie bij ons nog een #1-album met zijn ‘Symphonica in rosso’-album.

En dan het restant eersteweeks noteringen deze week, met de vermelding [NL] als het om een Nederlands product gaat:
#12 Epica: Requiem for the indifferent [NL]
#28 de Toppers: Megapartymix vol. 2 [NL]
#44 the Scene: Code [NL]
#45 the Nits: Malpensa [NL]
#62 Gazpacho: March of ghosts
#66 Soulfly: Enslaved
#69 Hooverphonic: With orchestra
#77 Randy Newman: Live in London
#88 Bob Seger & the Silver bullet band: Ultimate hits – Rock and roll never forgets
#96 Headhunterz: Sacrifice [NL]

zondag 11 maart 2012

Megaman bij week 10 – 10 maart 2012

Welkom bij de Megaman, waarin Triggerfinger niet wist dat ‘I follow rivers’ werd uitgebracht, Acda en de Munnik inspiratie halen uit Memphis, John Mayer een dozijn hits scoort en weer keelproblemen heeft, Hadewych Minis haar moment kiest en The voice kids de eerste twee hits oplevert. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Triggerfinger wist niets van release

Triggerfinger: I follow rivers (live @ Giel! – VARA 3FM’) (1) *** eerste week op #1 ***

Als de vorige hitweek één dag langer was geweest, had ‘I follow rivers’ in de speciale fraGiele versie van Triggerfinger, vorige week al #1 gestaan. Maar doordat de weeklijsten op vrijdag worden opgemaakt moesten de Belgen nog een week wachten. En het ziet er niet naar uit dat ze die eerste plaats snel weer uit handen geven.

In de Vlaamse hitparade (Ultra Top 50) steeg Triggerfinger van de tiende, bij ons (Single Top 100) gaan ze van de zesde plaats naar de eerste plaats. Van de dertien #1-hits die Belgen scoorden in ons land, zijn er zeven die één of meerdere weken gelijktijdig in beide landen op #1 stonden. Dat zijn de volgende, met tussen haakjes het aantal weken:
1990: Vaya con dios: What’s a woman (4x)
1991: Raymond van het Groenewoud: Liefde voor muziek (1x)
2007: the Underdog project vs the Sunclub: Summer jam 2003 (7x)
2009: K3: MaMaSé! (6x)
2010: Stromae: Alors en danse (3x)
2011: Gotye feat. Kimbra: Somebody that I used to know (4x)
2012: Triggerfinger: I follow rivers (1x)

iPhone en een koffiekopje

Triggerfinger deed de speciale versie van ‘I follow rivers’ op 12 februari 2012 in het ochtendprogramma van 3FM dj Giel Beelen op de speelplaats, zoals de studio heet waar artiesten optreden. Beelen vraagt artiesten altijd om na hun eigen nummer, ook nog cover te doen uit de hitparade. Triggerfinger koos voor ‘I follow rivers’ van Lykke Li, die zelf niet hoger dan de derde plaats kwam. Het arrangement voor het liedje hebben ze letterlijk een kwartier voordat ze het live zouden spelen in elkaar geflanst met behulp van een iPhone en een koffiekopje!

internationale belangstelling

De mannen van Triggerfinger, die niet alleen hun eerste #1-hit scoren in Nederland, maar ook hun eerste hit hier, wisten in eerste instantie niet eens dat hun platenfirma het liedje op single had uitgebracht. Ze hebben daar zeker vrede mee en niet alleen omdat het nummer in Vlaanderen en Nederland op de eerste plaats staat. Inmiddels is er ook interesse vanuit het buitenland: Duitsland, Frankrijk, Engeland en ook uit Amerika. De afgelopen week zaten ze in Los Angeles voor de mix van een livealbum dat in mei gaat uitkomen. Pas in november 2012 komt Triggerfinger met de opvolger van hun album ‘All this dancin’ around’ uit 2010.

Acda en de Munnik halen inspiratie uit Memphis

Acda en de Munnik: Voetstuk staan (18) *** hoogste eersteweeks ***

Aanstaande zaterdag gaat ‘’t Heerst’, het nieuwe album van Acda en de Munnik in première in ‘De strepen van Spits’ op Radio 2, dat nog tot het einde van het jaar gepresenteerd wordt door de naamgever, Frits Spits dus. De week daarop is het album exclusief te horen op Radio 2, waarna het vanaf 23 maart te koop zal zijn. Het duo reisde een jaar geleden af naar Memphis, voor de opnames die plaats vonden in de legendarische Sun studio’s, waar onder andere Elvis Presley en Johnny Cash opnamen. ‘’t Heerst’ is tevens de titel van de huidige theatertournee.

John Mayer heeft een dozijn hits én weer keelproblemen

John Mayer: Shadows days (23)

‘Shadow days’ is de twaalfde notering voor John Mayer, waar hij tien jaar voor nodig had. ‘No such thing’ was in 2002 zijn eerste en de slechtst genoteerde (#97), ‘Heartbreak warfare’ in 2010 zijn grootste (#6).

weer keelproblemen

Eigenlijk had ‘Shadow days’ al vorig jaar moeten verschijnen, evenals ‘Born and raised’, zijn vijfde studioalbum. Maar vanwege een knobbeltje op zijn stemband, waaraan hij in oktober is geopereerd, is het album uitgesteld tot mei. En het is maar de vraag of mei wordt gehaald, want de afgelopen week is zijn voorjaarstournee voor onbepaalde tijd afgezegd; het knobbeltje was weer aangegroeid. John Mayer heeft dezelfde keelarts als Adele, die ook weer problemen heeft met haar stem. Zouden die twee elkaar aangestoken hebben?

Azealia Banks ‘vergat’ de Belgen te vragen

Azealia Banks feat. Lazy Jay: 212 (34)

In eerste instantie was Lazy Jay (= de Belgische broers Jef en Toon Martens) in september 2011 ‘not amused’. Via Studio Brussel hadden ze vernomen dat rapster Azealia Banks een videoclip op het net had gezet van ‘212’, waarin hun nummer ‘Float my boat’ uit 2009 zat.
Maar toen de broers de clip zagen, waren ze er direct ‘zot van’. Wel vonden ze het vreemd dat nergens stond vermeld dat het om hun nummer ging en dus namen ze contact op met Banks en haar manager. Die verontschuldigden zich dat ze hen wel wilden, maar niet konden bereiken. Ook vreemd, want Lazy Jay is overal op het internet te vinden.

Het bleef bij de excuses en intussen dachten de broers al een samenwerking met de rapster, wat zeker de internationale deuren voor hen zou openen. Intussen verspreidde de videoclip zich over het internet en artiesten als Lily Allen en Mike Shinoda van Linkin park twitterden er over. Al die tijd bood Azealia het nummer gratis aan op haar website en via andere sociale media, en dat allemaal nog steeds zonder hun toestemming.

Dat zagen zowel de muziekuitgeverij als de platenmaatschappij van Lazy Jay niet zitten en dus restte hen maar één ding en dat was zo snel mogelijk een deal sluiten over de copyrights zodat het nummer kon worden uitgebracht. Het duo stelde 50:50 voor, maar toen hoorden ineens niets meer van Azealia en haar management. Die waren waarschijnlijk in onderhandeling met allerlei firma’s die de rapster wel wilden contracteren.

Daarop haalde de platenmaatschappij van Lazy Jay het nummer van internet, waarop Banks c.s weer contact met hen zocht. Inmiddels was de toon iets minder vriendelijk: of ze zo vriendelijk (..) wilden zijn de clip weer online te gooien. Maar zonder deal wilden ze dat vanzelfsprekend niet en dus hielden ze voet bij stuk. Die deal is er inmiddels, hun naam wordt vermeld, waardoor ze een credit krijgen en op 6 december 2011 is ‘212’ officieel uitgebracht. Azealia schijnt zelfs te hebben aangegeven met het duo te willen samenwerken.

YouTube

Azealia Amanda Banks (Harlem, New York, 31 mei 1991) raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in muziektheater, acteren en zingen. Op haar tiende stond ze al op de planken. Banks doorliep de LaGuardia kunstopleiding in Manhattan. Als Miss Bank$ nam ze in 2009 haar eerste single ‘Gimme a chance’ op.
En sinds 2010 noemt ze zich Azealia Banks en zet ze video’s op YouTube. Nog zonder een platencontract begon ze vorig jaar met producer Paul Epworth (bekend van ‘21’ van Adele) te werken aan haar album ‘Broke with expensive taste’. ‘212’ staat voor de regiocode van de wijk Harlem waar Azealia geboren is.

niet meer voor de fun

Nog even terug naar Lazy Jay, waarover Toon Martens zegt: “De nummers die we maakten als Lazy Jay draaiden Jef en ik tijdens het weekend in elkaar, echt puur voor de fun. We namen ze helemaal niet serieus, 't was meer een uitlaatklep, ook al deden ze het goed in de clubs.’t Leek ons dus geen slecht idee om er eens serieus werk van te maken, misschien zat er wel méér in. En sinds ‘212’ online verscheen, ben ik daar helemaal van overtuigd. We waren net bezig met Lazy Jay om het volwaardig te maken. ‘212’ past perfect in ons plannetje. Azealia Banks heeft dat nummer niet zonder reden gekozen!”

Bruno Mars kijkt bij Lil’ Wayne in de spiegel

Lil’ Wayne feat. Bruno Mars: Mirror (50)

Als je de standaardversie van het album ‘Tha Carter IV’ van Lil’ Wayne al in huis hebt, dan heb je het nummer ‘Mirror on the wall’ van Lil’ Wayne feat. Bruno Mars (nog) niet. Gelijktijdig met het album verscheen ook een ‘deluxe edition’, met drie bonus tracks, waaronder ‘Mirror’. Op ‘Mirror’, dat dus al een half jaar oud is, doet Bruno Mars de zang en kijkt hij mee in de spiegel die Lil’ Wayne (hem) voorhoudt.

Hadewych Minis kiest haar moment

Hadewych Minis: Invite you (55)

Al op 12 oktober 2011 zong Hadewych Minis het nummer ‘Invite you’ tijdens een uitzending van het programma ‘Koffietijd’. Het is echter geen toeval dat het nummer, nu, een half jaar later, binnenkomt.
Afgelopen donderdag, 8 maart, was de ontknoping van ‘Wie is de Mol?’, gewonnen door Hadewych, die daardoor de pot van € 12.601,-- mee naar huis mocht nemen. Ze zegt nu vanaf het begin af aan al te hebben geweten dat Anne-Marie Jung de Mol was. Alle aandacht is dus op Hadewych gericht, een beter moment kun je niet kiezen om je nummer uit te brengen, dat binnenkort gevolgd zal worden door een heel album.

Hadewych Minis (Maastricht, 5 januari 1977), is bovenal actrice (‘Phileine zegt sorry’, ‘Moordwijven’, ‘de Kroon’). Daarnaast verzorgde ze met cabaretier Mike Boddé de muziekvoorstelling ‘Gelukkig met Hadewych en Mike’. Ze doet ook het liefst alles tegelijk: zingen, acteren en in theaters spelen. Vorig jaar deed ze samen met Boddé, Giovanca, Marieke Jager en Huub van de Lubbe de voorstelling ‘Muzikale helden’, waarbij de dames in de huid kropen van de Spice girls en ‘Wannabe’ zongen. Een dag voordat ze aan de Mol meedeed, hoorde Hadewych dat ze zwanger was. Op 27 januari 2012 is ze bevallen van zoon Salvador. De vader is haar verloofde Tibor Lukacs, ook acteur.

John de Bever & Charlène zetten zich in voor klanten van de voedselbank

John de Bever & Charlène: Als je alles hebt (57)

John de Bever, ex-(zaal)voetballer en met dertien hits op zak gaat op ‘Als je alles hebt’ in duet met Charlène de Lange, in 2000 tweede bij de talentenjacht ‘Big break’ en met negen hits in de pocket. Het liedje, geschreven door Emile Hartkamp, gaat over de verschillen tussen arm en rijk en dat je wel degelijk gelukkig kunt zijn als je arm bent.

Met het nummer wil het duo de Voedselbank in de regio ’s-Hertogenbosch ondersteunen. Op 2 maart presenteerden ze de single in het uitgiftepunt Zayaz en kregen alle cliënten naast een voedselpakket ook nog de cd-single mee naar huis. Na de presentatie was er een exclusief optreden van John en Charlène voor de cliënten.

Nu zou je verwachten dat de opbrengsten van de single ook naar de Voedselbank gaan. Daar staat echter niets over op de cd-single, de websites van beide artiesten en ook niet op die van de Voedselbank zelf. Toen Charlène de vraag kreeg voorgelegd van een verslaggever van Omroep Brabant antwoordde ze enigszins verrast: “Zijn ze druk mee bezig om het waar te maken, ben benieuwd.” Vreemd zo’n antwoord, daar is het met de single toch om te doen?
Schijnbaar was daar toch enige onduidelijkheid over, want in een volgende reportage van dezelfde regionale omroep zegt de voice-over: “bovendien belooft het duo de complete opbrengst ervan te doneren aan de Voedselbank in de regio ’s-Hertogenbosch”, Waarom dan geen vermelding op cd-single en websites??

Vooralsnog geven we het duo het voordeel van de twijfel. En daarmee is ‘Als je alles hebt’ na René Froger met ‘De zon schijnt voor iedereen’ (#4 in 2008) de tweede hit die geld oplevert voor de Voedselbank.

Ryan Tedder mocht dancenummer inzingen

Sebastian Ingrosso & Alesso feat. Ryan Tedder: Calling (lose my mind) (58)

Net als ‘Don’t blame the party (mode)’ van Bingo players feat. Heather Bright (zie onder #74), was ‘Calling’ van Sebastian Ingrosso & Alesso ook eerst een instrumentaal nummer, dat al ruim een half jaar in de clubs wordt gedraaid. Vervolgens werd Ryan Tedder, zanger van OneRepublic, gevraagd om het nummer in te zingen, waardoor het scoort.

Ingrosso (= Sebastian Carmine Ingrosso) is geboren in Zuid-Afrika, maar leeft al jaren in Zweden en maakt deel uit van de Swedish house mafia. Alesso (= Alessandro Lindblad) is geboren en getogen in Zweden en heeft diverse remixen gemaakt voor onder anderen Avicii, Tiësto en Swedish house mafia. Ingrosso en Alesso treden regelmatig samen op.

Zangeres gooit knuppel in hoenderhok

Bingo players feat. Heather Bright: Don’t blame the party (mode) (74)

Al in december 2011 verscheen ‘Don’t blame the party’ van Bingo players, alleen was het toen nog instrumentaal en heette het simpel weg ‘Mode’. Twee maanden later verschijnt het nummer opnieuw, na flink uitgetest te zijn in de clubs, maar nu met een gewijzigde titel én vocalen! De zang op ‘Don’t blame the party (mode)’ is van de Amerikaanse singer/songwriter Heather Bright. Zij heeft al diverse nummers voor anderen geschreven waaronder Far *east movement, Justin Bieber en Britney Spears.

muziekrechten, maar van wie

Onlangs heeft Heather Bright een flinke knuppel in het hoenderhok gegooid van een aantal artiesten. Ze beweerde dat artiesten als Rihanna, Justin Bieber en Kanye West niet zelf nummers schrijven, maar daar wel geld voor ontvangen. Zij hebben bepaald dat ze die nummers mogen uitbrengen en voeren zichzelf dan op als degene die de rechten daarop bezit. We mogen hopen dat Heather voor ‘Don’t blame the party (mode)’ een goede regeling heeft afgesproken met Paul Baümer en Maarten Hoogstraten, oftewel de Bingo players!

Overigens is dit verschijnsel van het omgaan met muziekrechten niet nieuw. Colonel Tom Parker, de manager van Elvis bedong dat hij voor elk nummer dat Elvis van een ander opnam, de helft van de rechten kreeg. Dolly Parton was zo verstandig om daar niet in te trappen, waardoor ‘I will always love you’ nooit door Elvis is opgenomen.

The voice kids levert eerste twee hits

Fabiënne Bergmans: A team (78)
Vajèn van den Bosch: The climb (90)


Op 27 januari 2012, een week na de finale van de tweede editie van The voice of Holland, startte RTL4 met ‘The voice kids’. 17.000 kinderen in de leeftijd van 6 – 14 jaar hadden zich opgegeven, waarvan 15.000 daadwerkelijk mee mochten doen aan de voorrondes. Daarvan bleven uiteindelijk 90 kandidaten over die hun zangkunsten mochten laten horen ten overstaan van coaches Marco Borsato, Angela Groothuizen en Nick & Simon. Roel van Velzen is er dit keer niet bij, vanwege de zwangerschap van zijn vrouw Marloes, die inmiddels bevallen is van zoon Laut.
Het principe van The voice kids is dezelfde als bij The voice of Holland, dus blind auditions (5), battles (3) en de finale op 23 maart. De winnaar mag daarna een eigen single opnemen + videoclip en krijgt een studiebeurs van € 10.000,--. De blind auditions zijn van te voren opgenomen, de battles zijn live. Vorige week verscheen het album ‘The voice kids – De volledige versies!’, met de twaalf kandidaten die aan the battles zijn begonnen. Twee nummers blijken populairder te zijn dan de andere tien en scoren deze week apart in de Single Top 100: ‘The climb’ van Vajèn van den Bosch en ‘A team’ van Fabiënne Bergmans.

muzikale familie

Fabiënne, 13 jaar uit Roosendaal, komt uit een muzikale familie. Haar moeder speelt orgel en zingt in een koor. Aan beide oren heeft Fabiënne een gehoorverlies van 25 dB en dat is vooral lastig als iedereen door elkaar praat. Ze moest door vier voorrondes om te worden toegelaten tot de blind auditions op 27 januari 2012. Daar draaiden alle coaches hun stoel, en koos ze voor Angela Groothuizen.

gered

De eerste battle dreigde nog op een debacle uit te lopen, want ze belandde in de sing off. Haar coach redde haar echter op het laatste moment en inmiddels staat Fabiënne in de finale. ‘A team’, het nummer dat ze zong tijdens de blind auditions en nu binnen op #78, is nu voor de derde keer een hit. We kennen het origineel van Ed Sheeran (#2 in februari) en de cover van Chris Hordijk (#3 in januari) en nu komt daar de versie van Fabiënne Bergmans bij.

De tweede kandidaat uit ‘The voice kids’ die een hit scoort, is Vajèn van den Bosch. Aanstaande dinsdag, 13 maart, wordt ze 14 jaar. Vajèn is geen onbekende in de musicalwereld, ze speelde mee in ‘The sound of music’ en ‘Mary Poppins’. Daarnaast zit ze op ballet, volgt toneelles en zang- en pianoles.

Vajèn zong tijdens de vierde blind audition ‘The climb’, een nummer van Miley Cirus uit 2009. Net als bij Fabiënne, waren alle coaches enthousiast over haar optreden en had ze haar coach dus voor het uitzoeken. Het werd Marco Borsato en aanstaande vrijdag moet zij the battle aangaan en zal blijken of Borsato nog steeds voor haar is. Maar die notering voor ‘The climb’ op #90 kan niemand haar meer afnemen!

Carly Rae Jepsen in de voetsporen van Justin Bieber

Carly Rae Jepsen: Call me maybe (84)

Als Justin Bieber je tekent voor zijn label Schoolboy records, dan moet je wel bijzonder zijn, toch? Het overkwam de Canadese zangeres Carly Rae Jepsen vorige maand. Haar single ‘Call me maybe’ bereikte vorig jaar de eerste plaats van de Canadese hitparade, de eerste #1 van een Canadese artiest sinds Baby’ van … Justin Bieber.

Carly Rae Jepsen (Mission, British Columbia, 20 november 1985) doorliep de Canadese kuntacademie. In 2007 deed ze mee aan Idols en auditeerde met het zelfgeschreven ‘Sweet talker’, zichzelf begeleidend op gitaar. Kijk dat zijn nog eens audities in plaats van al die covers! Uiteindelijk werd ze derde.

Na een tournee met andere Idols-kandidaten, begon ze zich meer toe te leggen op het schrijven en opnemen van liedjes en het formeren van haar eigen band. In 2008 bracht ze het album ‘Tug of war’ uit, waarvan het titelnummer de gouden status bereikte (= 40.000 exemplaren). ‘Call me maybe’ heeft inmiddels het dubbele aantal behaald, waarvoor ze een platinaplak kreeg uitgereikt. Het nummer is de voorloper van haar tweede album ‘Curiosity’.

Gabriello zingt Ierse traditional

Gabriello: Ik had je lief (88)

Gabriello is een zanger uit Vlaanderen. Vreemd genoeg is ‘Ik had je lief’, bij ons binnen op #88, nog niet gesignaleerd in de hitparade aldaar. Het nummer is de Nederlandstalige versie van ‘You raise me up’ dat bij ons al twee keer een notering kreeg. Daarover zo dadelijk meer, eerst een korte kennismaking met Gabriello.

Want dat is niet zijn echte naam, maar Gaby Peerens. Op zijn vijftiende was hij druk in de weer als dj en dat leverde hem enkele jaren later het wereldrecord dj-en op, met een vermelding in het Guinnes record book. Tijdens die dj-periode leerde hij Marc Coen kennen, die hem introduceerde in de wereld van de muzikanten. Samen met Luc Smets nam Gabriello de single ‘Mandy’ op, de Nederlandstalige versie van het gelijknamige nummer van Barry Manilow.

van Spaans naar Engels

Vorig jaar bracht Gabriello het album ‘Solo para ti’ uit, van origine Spaanse nummers, maar dan vertaald in het Nederlands. ‘Ik had je lief’ is het eerste nummer van zijn tweede album, waarop hij wederom een aantal covers zingt. Het nummer is de Nederlandstalige versie van ‘You raise me up’, dat al een hit was door Westlife (#47 in 2005) en door Wesley Klein (#1 in 2010), winnaar van Popstars. Het is echter niet één van die versies en ook die van Josh Groban uit 2003 niet, die hem er toe brachten het nummer te gaan zingen.

keltisch

Alain Verresen, zijn producer, kwam met de versie van Celtic woman, een ensemble dat uitsluitend uit vrouwen bestaat en in 2008 het nummer ‘You raise me up’ opnam. Toen Gabriello die versie hoorde, wilde hij er direct mee aan de gang en vroeg zanger/componist Bart Herman er een gepaste Nederlandstalige tekst op te schrijven. Voor de sfeer werden Ierse muzikanten benaderd en de opname vond plaats in de Cobblestone studio in Dublin. Thuis in België werd het nummer afgewerkt in samenwerking met het ‘Gekko koor’ onder leiding van Nele Witvrouwen. Gabriello is heel erg blij met zijn notering.”Een droom is uitgekomen. Binnenkort vertrek ik naar Dublin om nieuwe nummers op te nemen, de volgende single staat voor eind april gepland.”

Nog even terug naar ‘You raise me up’, dat model stond voor ‘Ik had je lief’. Van origine is het een instrumentaal nummer getiteld ‘Silent story’ en gebaseerd op een traditioneel Ierse melodie ‘The Londonderry air’ uit 1855, in 1910 gebruikt voor het nummer ‘Danny Boy’.

Op basis van de Ierse melodie schreef Rolf Løvland van Secret garden de melodie van ‘You raise me up’. Rolf is de ene helft van het Iers-Noorse duo Secret garden, dat in 1995 het Eurovisie Songfestival won met het bijna volledig instrumentale ‘Nocturne’. Rolf had net het boek ‘The whitest flower’ van de Ierse schrijver Brendan Graham gelezen en was daar zeer van onder de indruk. Vervolgens benaderde hij Graham, die tevens teksten voor liedjes maakt.

Brendan Graham, die zijn sporen al verdiend had met twee Eurovisie Songfestival overwinningen (‘Rock ’n roll kids’ door Paul Herrington en Charlie McGettigan in 1994 en ‘The voice’ van Eimear Quinn in 1996), kwam met de tekst van ‘You raise me up’. Vervolgens nam Secret garden het nummer op met zang van Brian Kennedy voor het album ‘Once in a red moon’ uit 2002. In Noorwegen en Ierland werd het een redelijk succes. Daarna is het nummer door diverse artiesten opgenomen. Josh Groban was de eerste die er in 2003 succes mee had, waarna velen zouden volgen; er zijn nu zo’n 125 versies van. Zelfs onze eigen Pia Douwes heeft het nummer gezongen, samen met de Duitse musicalster Andreas Bieber op zijn album ‘No frontiers’.

Bob Offenberg houdt alles in eigen hand

Bob Offenberg: ‘t Is voorbij (100)

’t Is voorbij’, de vijfde hitsingle voor Bob Offenberg slaat zeker op de tijd dat Bob nog liedjes zong als ‘’n Knipoog, ’n kusje …’n bosje rozen’ (#35 in 2009) en ‘Lied voor alle moeders’ (#30 in 2010). Want die tijd is definitief voorbij. Bob, zingt nu liedjes die meer bij zijn leeftijd passen; 28 april wordt hij 18 en dan is hij dus officieel volwassen. ’t Is voorbij’ is daarvan het eerste resultaat uitgebracht op zijn label Bob records. Hij vond het tijd worden alles in eigen beheer uit te brengen en niet meer afhankelijk te zijn van een platenmaatschappij. Binnenkort komt Bob met zijn eerste album.