zondag 11 maart 2012

Triggerfinger wist niets van release

Triggerfinger: I follow rivers (live @ Giel! – VARA 3FM’) (1) *** eerste week op #1 ***

Als de vorige hitweek één dag langer was geweest, had ‘I follow rivers’ in de speciale fraGiele versie van Triggerfinger, vorige week al #1 gestaan. Maar doordat de weeklijsten op vrijdag worden opgemaakt moesten de Belgen nog een week wachten. En het ziet er niet naar uit dat ze die eerste plaats snel weer uit handen geven.

In de Vlaamse hitparade (Ultra Top 50) steeg Triggerfinger van de tiende, bij ons (Single Top 100) gaan ze van de zesde plaats naar de eerste plaats. Van de dertien #1-hits die Belgen scoorden in ons land, zijn er zeven die één of meerdere weken gelijktijdig in beide landen op #1 stonden. Dat zijn de volgende, met tussen haakjes het aantal weken:
1990: Vaya con dios: What’s a woman (4x)
1991: Raymond van het Groenewoud: Liefde voor muziek (1x)
2007: the Underdog project vs the Sunclub: Summer jam 2003 (7x)
2009: K3: MaMaSé! (6x)
2010: Stromae: Alors en danse (3x)
2011: Gotye feat. Kimbra: Somebody that I used to know (4x)
2012: Triggerfinger: I follow rivers (1x)

iPhone en een koffiekopje

Triggerfinger deed de speciale versie van ‘I follow rivers’ op 12 februari 2012 in het ochtendprogramma van 3FM dj Giel Beelen op de speelplaats, zoals de studio heet waar artiesten optreden. Beelen vraagt artiesten altijd om na hun eigen nummer, ook nog cover te doen uit de hitparade. Triggerfinger koos voor ‘I follow rivers’ van Lykke Li, die zelf niet hoger dan de derde plaats kwam. Het arrangement voor het liedje hebben ze letterlijk een kwartier voordat ze het live zouden spelen in elkaar geflanst met behulp van een iPhone en een koffiekopje!

internationale belangstelling

De mannen van Triggerfinger, die niet alleen hun eerste #1-hit scoren in Nederland, maar ook hun eerste hit hier, wisten in eerste instantie niet eens dat hun platenfirma het liedje op single had uitgebracht. Ze hebben daar zeker vrede mee en niet alleen omdat het nummer in Vlaanderen en Nederland op de eerste plaats staat. Inmiddels is er ook interesse vanuit het buitenland: Duitsland, Frankrijk, Engeland en ook uit Amerika. De afgelopen week zaten ze in Los Angeles voor de mix van een livealbum dat in mei gaat uitkomen. Pas in november 2012 komt Triggerfinger met de opvolger van hun album ‘All this dancin’ around’ uit 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten