zondag 11 maart 2012

Azealia Banks ‘vergat’ de Belgen te vragen

Azealia Banks feat. Lazy Jay: 212 (34)

In eerste instantie was Lazy Jay (= de Belgische broers Jef en Toon Martens) in september 2011 ‘not amused’. Via Studio Brussel hadden ze vernomen dat rapster Azealia Banks een videoclip op het net had gezet van ‘212’, waarin hun nummer ‘Float my boat’ uit 2009 zat.
Maar toen de broers de clip zagen, waren ze er direct ‘zot van’. Wel vonden ze het vreemd dat nergens stond vermeld dat het om hun nummer ging en dus namen ze contact op met Banks en haar manager. Die verontschuldigden zich dat ze hen wel wilden, maar niet konden bereiken. Ook vreemd, want Lazy Jay is overal op het internet te vinden.

Het bleef bij de excuses en intussen dachten de broers al een samenwerking met de rapster, wat zeker de internationale deuren voor hen zou openen. Intussen verspreidde de videoclip zich over het internet en artiesten als Lily Allen en Mike Shinoda van Linkin park twitterden er over. Al die tijd bood Azealia het nummer gratis aan op haar website en via andere sociale media, en dat allemaal nog steeds zonder hun toestemming.

Dat zagen zowel de muziekuitgeverij als de platenmaatschappij van Lazy Jay niet zitten en dus restte hen maar één ding en dat was zo snel mogelijk een deal sluiten over de copyrights zodat het nummer kon worden uitgebracht. Het duo stelde 50:50 voor, maar toen hoorden ineens niets meer van Azealia en haar management. Die waren waarschijnlijk in onderhandeling met allerlei firma’s die de rapster wel wilden contracteren.

Daarop haalde de platenmaatschappij van Lazy Jay het nummer van internet, waarop Banks c.s weer contact met hen zocht. Inmiddels was de toon iets minder vriendelijk: of ze zo vriendelijk (..) wilden zijn de clip weer online te gooien. Maar zonder deal wilden ze dat vanzelfsprekend niet en dus hielden ze voet bij stuk. Die deal is er inmiddels, hun naam wordt vermeld, waardoor ze een credit krijgen en op 6 december 2011 is ‘212’ officieel uitgebracht. Azealia schijnt zelfs te hebben aangegeven met het duo te willen samenwerken.

YouTube

Azealia Amanda Banks (Harlem, New York, 31 mei 1991) raakte op jonge leeftijd geïnteresseerd in muziektheater, acteren en zingen. Op haar tiende stond ze al op de planken. Banks doorliep de LaGuardia kunstopleiding in Manhattan. Als Miss Bank$ nam ze in 2009 haar eerste single ‘Gimme a chance’ op.
En sinds 2010 noemt ze zich Azealia Banks en zet ze video’s op YouTube. Nog zonder een platencontract begon ze vorig jaar met producer Paul Epworth (bekend van ‘21’ van Adele) te werken aan haar album ‘Broke with expensive taste’. ‘212’ staat voor de regiocode van de wijk Harlem waar Azealia geboren is.

niet meer voor de fun

Nog even terug naar Lazy Jay, waarover Toon Martens zegt: “De nummers die we maakten als Lazy Jay draaiden Jef en ik tijdens het weekend in elkaar, echt puur voor de fun. We namen ze helemaal niet serieus, 't was meer een uitlaatklep, ook al deden ze het goed in de clubs.’t Leek ons dus geen slecht idee om er eens serieus werk van te maken, misschien zat er wel méér in. En sinds ‘212’ online verscheen, ben ik daar helemaal van overtuigd. We waren net bezig met Lazy Jay om het volwaardig te maken. ‘212’ past perfect in ons plannetje. Azealia Banks heeft dat nummer niet zonder reden gekozen!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten