vrijdag 16 maart 2012

Albumsnippers: Frans Duijts verslaat Bruce Springsteen

Kijk, dat is nog eens een verrassing! Vorige week kwamen Bruce Springsteen en Frans Duijts op de bovenste twee plaatsen van de Album Top 100 binnen, maar Springsteen verkocht maar liefst vier keer zoveel platen als Duijts, dus hij had een comfortabele voorsprong. In de loop van de afgelopen week nam die voorsprong af, maar afgelopen donderdag zat er tussen Springsteen en Duijts nog altijd een veilige marge van 21%. Maar nu blijkt die marge ineens verdwenen, en staat Frans Duijts plotseling met een voorsprong van 2% op #1 in de Album To 100! Zijn ‘Alles met je delen’ duwt daarmee ‘Wrecking ball’ van Springsteen terug naar een tweede plek.

Voor Duijts is het zijn eerste #1-hit in de albumlijst, bij zijn vierde poging. In 2008 kwam ‘Zo ben ik mezelf’ nog tot #8, in 2009 bleef ‘Denken dat je alles mag’ steken op #39 en twee jaar terug bereikte ‘Leef je droom’ plaats #2. Daar doet Frans deze week dus een schepje bovenop en is ‘Alles met je delen’ de lijstaanvoerder.

In de top 10 vinden we wat verderop twee nieuwkomers. Hoogste nieuwe op #7 is het uitstekende album van Michael Kiwanuka, ‘Home again’. De Megaman draait dit soulfulle album regelmatig. Kiwanuka komt uit Londen, maar zijn ouders uit Oeganda. Begin dit jaar stond hij bovenaan het talentenlijstje van de BBC, de ‘Sound of 2012’. Dat is een overzicht van de meestbelovende talenten van het jaar. En Kiwanuka maakt zijn faam waar met dit debuutalbum.

Drie plekken lager komt op #10 het duettenalbum van Lionel Richie binnen, ‘Tuskegee’. Op de plaat, die vernoemd is naar de geboortestad van Richie, staan dertien van zijn oude successen in een nieuw jasje, gezongen met dertien country-artiesten. Zo zingt hij ‘Endless love’ met Shania Twain (en dat is ook de single), ‘Lady’ met Kenny Rogers en ‘Easy’ met Willie Nelson. De andere namen zijn misschien bij ons wat minder bekend, maar de Megaman kan je verzekeren dat mensen als Kenny Chesney of Tim McGraw in Amerika garant staan voor miljoenenverkopen. Een kleine vier jaar terug scoorde Lionel Richie bij ons nog een #1-album met zijn ‘Symphonica in rosso’-album.

En dan het restant eersteweeks noteringen deze week, met de vermelding [NL] als het om een Nederlands product gaat:
#12 Epica: Requiem for the indifferent [NL]
#28 de Toppers: Megapartymix vol. 2 [NL]
#44 the Scene: Code [NL]
#45 the Nits: Malpensa [NL]
#62 Gazpacho: March of ghosts
#66 Soulfly: Enslaved
#69 Hooverphonic: With orchestra
#77 Randy Newman: Live in London
#88 Bob Seger & the Silver bullet band: Ultimate hits – Rock and roll never forgets
#96 Headhunterz: Sacrifice [NL]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten