vrijdag 3 oktober 2014

Hitflits: Julio Iglesias na 22 jaar weer aan de top

De meeste albums die (hoog) binnen komen, zakken de week daarop weer. Julio Iglesias toont aan dat het ook anders kan. Zijn verzamelalbum The Spanish Collection, vorige week binnen op #11, sprint in de tweede week door naar de eerste plaats. Na Emociones (7x in 1979), The 24 Greatest Songs (1x in 1980) en Calor (2x in 1992), is The Spanish Collection het vierde album voor de inmiddels 71-jarige Spaanse zanger.

Blokker

Opvallend aan de #1-notering voor The Spanish Collection, is dat er geen enkele hitsingle opstaat. Dan moet er dus iets anders aan de hand zijn en dat is er. De afgelopen week werd het dubbelalbum bij Blokker te koop aangeboden voor nog geen € 13,--, wat mede voor een goede verkoop heeft gezorgd.

TOP 5

1. (11) Julio Iglesias: The Spanish Collection
2. (3)   Kinderen voor Kinderen: Feest! Deel 35
3. (1)   Leonard Cohen: Popular Problems
4. EW  Prince: Art Official Age
5. (5)   Jan Smit: Jij En Ik

Buiten de top 5 hebben we nog twee nieuwe noteringen bij de bovenste tien:
#7 Ellen Ten Damme: Berlin
#9 Prince & 3rdEyegirl: PlectrumElectrum

En hier volgt het restant:
#12 ABBA: Live At Wembley Arena
#31 Lucinda Williams: Down Where The Spirit Meets The Bone
#34 Lijpe: Van De Bodem Naar De Grond
#36 Flying Colours: Second Nature
#39 Genesis: R-Kive
#41 The Mon Amour Band: Angel Of The Deep - The Best Of Mon Amour
#44 Stef Bos: Mooie Waanzinnige Wereld
#45 Barbara: Nothing But Love
#51 Marianne Faithfull: Give My Love To London
#55 Robin Gibb: 50St. Catherine’s Drive
#45 Shifting Daylight: Shifting Daylight
#66 SBTRKT: Wonder Where We Land
#96 Kastelruther Spatzen: Eine Brücke Ins Glück
#97 Cirque Valentin: On Pleasure Island

Genoeg over de nieuwe albums, over naar de hits!

SINGLES

TOP 5

1. (1)   Pitbull feat. John Ryan: Fireball (vijfde week)
2. (3)   Meghan Trainor: All about that bass
3. (4)   Calvin Harris feat. John Newman: Blame
4. (2)   Lilly Wood & the Prick: Prayer in C (Robin Schulz remix)
5. (5)   Sam Smith: Stay with me

Het ging dit keer niet zo snel als bij zijn vorige top 10-hits, maar na zeven weken weet ook ‘Sexy als ik dans’ van Nielson een top 10-positie te veroveren. Het nummer stijgt van de twaalfde naar de negende plaats. Na ‘Beauty & de brains’ (#3 in 2012) en ‘Hoe’ met Miss Montreal (#5 in 2013), is ‘Sexy als ik dans’ zijn derde top 10-notering. ‘Mannenharten’ met Bløf redde het vorig jaar net niet, maar bleef op #11 steken. 

Vorige week steeg ‘Happy’ van Pharrell Williams in de 60e week van 39 naar #15. Dat was na zijn bezoek aan RTL Late Night en het concert in de Ziggo Dome. Na een ‘Happy-loze’ week, waren we benieuwd hoe het ‘Happy’ is vergaan. En dan blijkt dat het effect van vorige week nog wat doorebt. In het begin van de week steeg het nummer nog even, maar aan het einde van de week valt het nummer terug naar de 17e plaats. Het album G I R L zakt ook, maar wel iets sneller, 15 naar #21. ‘It girl’ is de nieuwe single, dus het zal wel weer wat aantrekken.

Nog even de belangrijkste stijgers op een rijtje:
#34 (52) Sam Smith: I’m not the only one
#63 (87) Alesso feat. Tove Lo: Heroes (we could be)

Tot slot alle zeven eerste weeks noteringen:
#25 Mr. Probz: Nothing really matters (komende week Megahit op 3FM)
#30 André Hazes Jr.: Ik leef mijn eigen leven (het origineel van wijlen zijn vader uit 1994 staat op #132 in de Bubbling-Under)
#47 One direction: Steal my girl
#56 B-brave: Bad
#66 Imagine dragons: Warriors
#87 Frans Bauer: Ratatadadada
#93 Kinderen voor kinderen: Feest!

Er is één nummer dat op herhaling gaat en dat is ‘Fall’ van Dotan op #92. In maart stond het nummer twee weken genoteerd met als hoogste plaats #60. Na het grote succes van ‘Home’ (#3 in juni en augustus), is ‘Fall’ opnieuw uitgebracht.

We storten ons weer op de albumsnippers, waarvan je het resultaat zaterdag kunt teruglezen op de nieuwspagina van 3FM. Daarna zetten we ons aan de Megaman, die na het weekend beschikbaar komt.

zondag 28 september 2014

Megaman bij week 39 – 27 september 2014

Fireball brand nog steeds.

En verder in deze Megaman:
Dr. Kucho haalt zijn gelijk, Facebookactie levert Jerry van Vianen hit op, Echosmith gaf muziek gratis weg, Edwin Evers helpt Gavin DeGraw aan notering en Henk Dissel kent de Vlinderslag niet.

In de Album Top 100 voerden twee oude bekende de strijd om de eerste plaats. Wie het won? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwspagina van 3FM.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Fireball brand nog steeds

#1 Pitbull feat. John Ryan: Fireball      *** vierde week op #1 ***

Voor de vierde week voert ‘Fireball’ van Pitbull feat. John Ryan de Single Top 100 aan. Nog steeds is Nederland het enige land ter wereld waar het op #1 staat. Inmiddels is het nummer wel doorgedrongen tot de top 10 in andere landen.

Vorige week leek de bedreiging voor de #1-positie van ‘Fireball’ nog te komen van ‘Blame’ van Calvin Harris feat. John Newman, dat in de tweede week van 31 naar #5 sprintte. Maar deze week is daar weinig van over, want ‘Blame’ boekt maar één plaatsje winst.

De nieuwe bedreiging voor ‘Fireball’ lijkt nu te komen van ‘All that base’ van Meghan Trainor, dat ‘Blame’ is gepasseerd en op #3 staat. Meghan zal er echter nog flink aan moeten trekken, want zowel qua downloads als streaming, heeft ‘All that base’ nog een flinke achterstand. Maar wie anders moet de ‘Fireball’ van Pitbull feat. John Ryan doven?


alleen streams

Met 1,17 miljoen betaalde streams, stijgt ‘All that base’ van Meghan Trainor naar #33 in de Britse hitparade. De komende week komt het nummer uit als fysieke cd-single en download en dus schrijft Meghan deze week hitgeschiedenis. Sinds juni telt streaming mee voor de Britse hitparade en nog niet eerder kwam een nummer zo hoog als ‘All that base’. De verwachting is dat het nummer de komende week door stijgt naar #1. Na Denemarken zou dat haar een tweede #1-notering opleveren in Europa. Of derde als wij eerder zijn!

Dr. Kucho haalt zijn gelijk

#66 Dr. Kucho! & Gregor Salto: Can’t stop playing (Oliver Heldens & Gregor Salto remix)                       *** hoogste eerste weeks ***

Na het succes van ‘Can’t stop playing’ (#16 in 2005) hebben de Spaanse Dr. Kucho (= Daniel Manzano Salazar) en de Nederlandse Gregor Salto (=Gregor van Offeren), de degens nog één keer gekruist. Dat was twee jaar later met ‘Love is my game’ (#24 in 2007).

Anno 2014 lijkt het alsof Dr. Kucho weer herenigd is met Gregor Salto, nu ‘Can’t stop playing’ opnieuw een hit wordt. Niets is minder waar, want Dr. Kucho heeft daar niets mee van doen. Het nummer is geremixt door Oliver Heldens en … Gregor Salto!

grap

Het initiatief voor de remix lag bij Oliver Heldens. Hij was bezig met een nieuw nummer en pakte voor de grap ‘Can’t stop playing’ uit 2005 er bij. Vervolgens draaide hij het nummer in zijn sets, dat zeer goed werd ontvangen. Daarop werd Gregor Salto er bij gehaald, met wie hij de definitieve remix maakte.

gepasseerd

En Dr. Kucho!? Ook hij maakte een remix van ‘Can’t stop playing’, die zou worden uitgebracht door Spinnin Records. Toen hij echter op 29 augustus, de dag van release, keek waar zijn remix bleef, bleek de platenmaatschappij niet zijn versie maar die van Oliver en Gregor te hebben uitgebracht.

Na diverse mailtjes van Dr. Kucho! gaf de platenmaatschappij als excuus dat het tegelijk uitbrengen van beide remixen, een strijd zou opleveren en daar zou niemand bij gebaat zijn. In plaats van dat Spinnin de remix van Dr. Kucho! uitbracht, kozen ze voor de andere remix, omdat Oliver Heldens momenteel goed in de markt ligt.

contractbreuk

Dr. Kucho! is echter ook niet van gisteren. Ooit heeft hij contractueel vast laten leggen dat geen andere naam op het hoesje mag staan dan die van hem en Gregor Salto. Op 22 september heeft Spinnin Records eieren voor hun geld gekozen, en is er één hoes met daarop Dr. Kucho! & Gregor Salto: Can’t stop playing. The remixes. Daarnaast zijn beide versies wel los verkrijgbaar.

Sigma & Paloma Faith bundelen krachten

#71 Sigma feat. Paloma Faith: Changing

Net als de leden van Alt-J (zie #86), hebben Cameron Edwards en Joe Lenzie van Sigma, elkaar ook leren kennen op de universiteit van het Britse Leeds. Wellicht zelfs in dezelfde periode! Met ‘Nobody to love’ scoorde Sigma in juli een #14-hit. Het nummer staat nog steeds genoteerd, op #44, in de 22e week.

‘Changing’ was vorige week de tweede #1 voor Sigma in de Britse hitparade en de eerste voor Paloma Faith. Het nummer namen ze op met Paloma Faith, die eerder dit jaar een comeback maakte met ‘Can’t rely on you’ (#53 in maart). Zij dankte dat mede aan Pharrell Williams, met wie ze het nummer schreef. ‘Changing’ is geen eigen nummer en ook de mannen van Sigma hebben er niet aan meegeschreven, maar wel mede geproduceerd.

‘Changing’ is geschreven door het team van TMS, dat eerder verantwoordelijk was voor onder andere ‘Read all about it, pt III’ van Emeli Sandé. ‘Changing’ komt ook uit de pen van de Brit Wayne Hector (One direction, Westlife) én Ella Eyre, die we nog kennen van de hit ‘Waiting all night’ van Rudimental (#26 in 2013).

Facebookactie levert Jerry van Vianen hit op

#78 Jerry van Vianen: Jij lleen

Artiesten wringen zich in alle bochten om hun plaatje onder de aandacht te brengen. Daarvoor gebruiken ze vooral de sociale media. Zo ook Jerry van Vianen (‘s-Gravenhage, 17 februari 1970).

Via zijn Facebook-pagina kondigde hij op 19 juni ‘Jij alleen’ aan, maar vertelde er niet bij dat het zijn nieuwe single was. Vervolgens vroeg hij 40 bnn-ers, waaronder Barbie, Frans Duijts en Djumbo, een spotje in te spreken, waarin zij melden al te weten wat er op 10 september stond te gebeuren. Onder het mom van ‘jij kunt het ook weten’, werden de mensen naar de site van ‘Jij alleen’ gelokt om deze te liken. Alles onder het mom van ’10 september dan is het zover’.

En wat gebeurde er op 10 september? Iets dat iedereen al vanaf het begin doorhad, namelijk de première van de single ‘Jij lleen’, die werd gepresenteerd in zijn eigen woonplaats. Zonder de actie hadden weinigen van de single geweten, dus we kunnen zeggen dat deze een succes is. Nu het vervolg, want hoe houd je dat vast?

Jerry van Vianen was autoverkoper tot 2003. Toen het slecht ging in de autobranche, pakte hij zijn oude liefhebberij op: zingen. In het verleden had hij wel eens meegedaan aan  zangwedstrijden waarbij hij Marco Borsato  imiteerde. In 2005 bracht Jerry zijn eerste single ‘Neem me mee’ uit, waaraan hij ook had meegeschreven.

‘Jij lleen’ is geen nummer van Jerry zelf, maar van Guy Chambers, de man achter het grote succes van onder meer Robin Williams. Op een nummer van Chambers (welke Jerry??) schreef Lex Hakker, die al eerder nummers voor Jerry had bewerkt, een Nederlandse tekst.

Echosmith gaf muziek gratis weg

#81 Echosmith: Cool kids

We durven met zekerheid te stellen, dat als er deze week geen 90’s week op 3FM zou zijn, dat ‘Cool kids’ van Echosmith de nieuwe Megahit was geworden. Nu moeten ze nog een weekje langer wachten, tenminste als volgende week woensdag niet een ander, nog beter plaatje, uit de hoge hoed wordt getoverd tijdens het wekelijkse overleg van de 3FM dj’s.

Of 3FM het nummer alsnog tot Megahit bombardeert, ‘Cool kids’ van Echosmith wordt sowieso een grote hit. Daarvoor zijn niet de dj’s verantwoordelijk die het nummer draaien, maar de leden van Echosmith zelf, die we even aan je zullen voorstellen.
Echosmith bestaat sinds februari 2009 en komt uit Toluca Lake, Los Angeles in Californië. Het is een volledige familieaangelegenheid, want Echosmith wordt gevormd door vier leden van de familie Sierota. Dat zijn Sydney Grace Ann (zang, 21 april 1997), Jamie Jeffery David Harry (gitaar, 9 april 1993), Noah Jeffery David Joseph (bas, 1 januari 1, 1996) en Graham Jeffery David (drums, 5 februari  1999).

gratis

Sinds mei 2012 heeft de band een contract bij Warner Bros Records. Bijna een jaar later, in april 2013 kreeg Echosmith in Alternative Press, een Amerikaanse muziekmagazine, het stempel veelbelovend. ‘Cool kids’ verscheen op 4 juni 2013 als tweede track van de EP Summer Sampler, die gratis werd aangeboden via hun website en in Spotify. In oktober 2013 bracht de band het album Talking Dreams uit, en verscheen ‘Cool kids’ officieel op single. Succes bleef uit, tot deze zomer en inmiddels staat het #19 in de Amerikaamse Billboardlijst.

Edwin Evers helpt Gavin DeGraw aan notering

#82 Gavin DeGraw: Fire

Je zou denken, een artiest als Gavin DeGraw met een aardige staat van dienst en een grote fanbase in Nederland, zou toch met gemak een hit moeten kunnen scoren. Toch heeft ‘Fire’ bijna twee maanden nodig gehad om binnen te komen in de Single Top 100. Het nummer stond zes weken in de Dutch Single Tip (de wachtkamer voor de Single Top 100), wat betekent dat er gedurende die tijd sprake was van enige verkoop en/of streaming. Te weinig echter voor een notering.
Deze week lukt het hem wel, en dat dankt hij mede aan een optreden afgelopen maandag (22 september) in de ochtendshow van Edwin Evers op Radio 538. ‘Fire’ is de voorloper van het verzamelalbum Finest Hour: The Best of Gavin DeGraw, dat op 21 oktober verschijnt.

Bassist Alt-J verliet de groep te vroeg

#86 Alt-J: Every other people

In de Album Top 100 komt het album This Is All Yours van Alt-J binnen op de zesde plaats. Alt-J, dat staat voor het symbool Δ (toetsencombinatie om de Griekse letter delta (Δ) te genereren op een Apple toetsenbord), is een Britse band uit Leeds.

De vier leden, Gwil Sainsbury (gitaar/bass), Joe Newman (gitaar/lead vocals), Gus Unger-Hamilton (keyboards/vocals) en Thom Green (drums), kennen elkaar van de Leeds University. Gus studeerde Engels, de anderen kunst. Toen Joe een paar van zijn zelfgeschreven nummers aan Gwil liet zien, was hij zo enthousiast dat de vier gelijk een paar nummers opnamen.

Na hun afstuderen verhuisden de vier jongens naar Cambridge, waar ze veel oefenden. In 2011 verscheen de EP Δ, met het onweerstaanbare ‘Mathilda’. In 2012 brachten ze het album An Awesome Wave uit, dat bij ons de 18de plaats bereikte. Begin dit jaar heeft Gwil Sainsbury de groep verlaten en zijn de andere drie doorgegaan. Sneu voor Gwil, net nu de groep internationaal succes begint te krijgen. In eigen land komt het album This Is All Yours zelfs binnen op de eerste plaats.

Zweedse Alesso wil ook wel een top 10-hit

#87 Alesso feat. Tove Lo: Heroes (we could be)

Alesso (pseudoniem van Alessandro Lindblad) kennen we al een paar jaar. Zowel in 2012 als 2013 scoorde de Zweedse dj twee hits. Tove Lo (ook een pseudonniem, van zangeres Ebba Tove Elsa Nilsson) probeerde het in 2013 al eens met het nummer ‘Habits’, dat buiten een top 10-positie in Denemarken, verder niets deed. Dat veranderde toen het Amerikaanse duo Hippie Sabotage er een remix van maakte. Het nummer kreeg de titel ‘Stay high’ en werd een #2-hit in juni. Zo hoog is Alesso nooit gekomen, zijn grootste hit is ‘Calling’ met Sebastian Ingrosso (#58 in 2012). Dus niet vreemd dat hij met Tove Lo de krachten bundelt om van ‘Heroes (we could be)’ zijn grootste hit te maken.

Henk Dissel kent de Vlinderslag niet

#96 Henk Dissel: Vlinderslag

“De vlinderslag, ook wel de ‘armdoorhaal’ genoemd, is voortgekomen uit de klassieke schoolslag, doordat de contrabeweging van de armen op een bepaald moment boven het water werd uitgevoerd. De zogeheten 'armdoorhaal' werd verlengd in de richting van de heupen, terwijl aanvankelijk de schoolbeenslag gehandhaafd bleef. In tegenstelling tot de school-, rug- en vrije slag vereist de vlinderslag kennis en vaardigheid.” Tot zover deze zwemles volgens WikiPedia.
Als je de videoclip van ‘Vlinderslag’ bekijkt, dan blijkt duidelijk dat Henk Dissel niet heeft opgelet tijdens zwemles, want hij doet daarin de klassieke schoolslag! Gelukkig is het animatie, en met de schoolslag komt hij ook een heel eind. ‘Vlinderslag’ is de twaalfde hit voor Henk Dissel uit Zeist.

Talent award

Op 18 september ontving Henk tot zijn verrassing tijdens het BUMA NL festival in ‘s-Hertogenbosch de award voor grootste talent. Deze award wordt jaarlijkse toegekend door een jury die bestaat uit professionals in de muziekbranche. Andere winnaars waren:

Beste Zanger
Django Wagner

Beste Zangeres
Marianne Weber

Beste Auteur
Jan Smit

Beste Single
Snollebollekes – Vrouwkes

Beste Live act
Toppers

Beste Videoclip
Rene Froger - Juich voor NL

Lifetime Achievement Award
Pierre Kartner - gehele oeuvre