vrijdag 22 mei 2009

Hitflits: Eurovisiewinnaar (nog) geen bedreiging voor X-factor winnares

In de jubilerende Single Top 100 (zie Single Top 100 is 40 jaar jong) blijft Lisa met ‘Halleluja’ de bestverkochte single en download. Ook de andere ‘Halleluja’ platen scoren goed in de tweede week: Jeff Buckley’ op #16 (van #3) en Leonard Cohen met het origineel op #39 (#27). Ze zakken weliswaar, maar meestal gaat dat in de tweede week veel harder. Let wel, die versies zijn ook alleen beschikbaar als download. De Halleluja rage is dus nog niet voorbij. Het overwicht van Lisa haar versie van ‘Halleluja’ op de #2, is nog steeds aanzienlijk, 67%.

Op die tweede plaats komt ‘Fairytale’ binnen van Alexander Ryback, de winnaar van de 54ste editie van het Eurovisie Songfestival afgelopen zaterdag in Moskou. Het is de derde keer dat Noorwegen het festival wint na Bobbysocks met ‘La det swinge’ (in 1985) en Secret garden met ‘Nocturne’ (in 1995). Onze eigen Toppers (deze week op #7), kwamen met ‘Shine’ op 21 maart ook tot de tweede plek. Maar sinds 2003 is er geen Eurovisiewinnaar meer geweest die het zo goed doet in de hitparade. In 2003 won Sertab voor Turkije met ‘Everyway that I can’, dat in de hitparade tot #4 kwam.

Ook nieuw bij de bovenste tien zijn Black eyed peas met ‘Boom boom pow’, op #10 gestegen van 17. In de Britse hitparade staat het nummer op de eerste plaats.

De andere binnenkomers zijn op twee handen te tellen, en geven we je hierbij:
#27: Sjon & Sjeffrie: ‘Lange hete zomer’ (uit Walibi world)
#45: Falco Luneau: ‘Nobody’ (winnaar ‘Demo Duel’ op 538)
#69: de Feestfabriek: ‘Minister Klink (die heeft verloren)’ (over het rookverbod)
#75: Noisettes: ‘Don’t upset the rhythm (go baby go)’
#79: Leen: ‘Blijf wie je bent’
#80: Kate Ryan: ‘Your eyes’
#82: Annagrace: ‘Let the feelings go’ (leven na Ian van Dahl)
#84: Patrick: ‘Dansen met z’n twee’ (oud nummer van Avanti uit 1986)
#98: Gebroeders Ko: ‘Wil jij wat van mij drinken?”
#100: Kevin Smit: Jij’

Ook in de Album Top 100 is de #1 dezelfde als vorige week: ‘NW8’ van Guus Meeuwis. De afgelopen week werd de strijd om de tweede plek gevoerd door Green day en Eminem. Maar waar twee vechten, strijkt een derde met de winst en dat is Adele met ‘19’ dat op de tweede plaats blijft staan. ‘Relapse’ van Eminem komt binnen op #3 en Green day moet met ‘21st century breakdown’ genoegen nemen met een vierde plaats. Ook niet onverdienstelijk doet ‘Take me in’ van VanVelzen het, want dat album komt binnen op #8. Net buiten de top 10 komen Gare du Nord met ‘Love for lunch’ (op #13) en Miss Montreal met ‘Miss Montreal’ (op #15) binnen.

De andere binnenkomers zijn:
#22: Tori Amos: ‘Abnormally attracted to sin’
#26: Jim: ‘Nu’ (vijfde album)
#52: Katie Melua: ‘Live at the O2 Arena’
#54: Harry: ‘Fly me to the moon’
#60: Eric Clapton & Stevie Winwood: ‘Live from Madison square garde’
#80: Steve Earle: ‘Townes’
#88: Manic street preachers: ‘Journal for plague lovers’
#97: Tom Jones: ‘Tom Jones Top 100’

Meer over de Songfestival hits en alles over de binnenkomers in de Single Top 100, lees je na het weekend in een nieuwe Megaman. Prettig weekend en niet vergeten te luisteren aanstaande zondag naar de allereerste Top 30!

Single Top 100 is 40 jaar jong – eerste lijst zondag op de radio

Op vrijdag 23 mei 1969 zond de VPRO tussen de middag op Hilversum III, de allereerste Top 30 uit. Deze lijst is de verre voorganger van de huidige Single Top 100, waarmee deze lijst dus aanstaande zaterdag, 23 mei 2009, exact 40 jaar bestaat. Na 40 jaar is het de enige hitparade die nog een zuivere weergave geeft van verkochte singles en downloads in Nederland. Dus zonder het meetellen van airplay en consumentengedrag op het internet. Vanwege de 40ste verjaardag van deze singlelijst, zendt de AVRO de allereerste Top 30 nog een keer uit. Dat gebeurt op zondagmiddag 24 mei 2009, tussen 4 – 6 uur in het Steenen Tijdperk op Radio 2. De lijst wordt niet gepresenteerd door Joost den Draayer zoals in 1969, maar door Rob Stenders. Als volger van hitlijsten mag je deze uitzending natuurlijk niet missen, want er zullen ook fragmenten van de allereerste Top 30 te horen zijn. De volledige lijst kun je tijdens de uitzending raadplegen op allereerste Top 30. Veel luisterplezier!

zondag 17 mei 2009

Megaman bij week 20 – 16 mei 2009

Welkom bij de Megaman. Met deze week: Drie versies van ‘Halleluja’, Ilse DeLange in drie delen, Destine klaar voor het echte werk, Bouke maakt de tien vol en Crystal Waters ging undercover. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

In de Album Top 100 knalt ‘NW8’ van Guus Meeuwis op #1 binnen, maar daar blijft het niet bij. Je leest het in de albumsnippers.

Lisa verkoopt bijna de gehele Top 100 uit

Lisa: Halleluja (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***

Vanaf haar auditie op 23 januari 2009 aan X-factor, met het nummer ‘Many the miles’ van Sara Bareilles, was het al duidelijk dat Lisa Hordijk (Wageningen, 22 juni 1987), heel ver zou komen. Het was dan ook geen grote verrassing, toen ze op zaterdag 9 mei 2009, de tweede editie van X-factor won. Ze deed mee aan de talentenjacht, omdat ze nieuwsgierig was naar wat anderen van haar zangkunsten vonden. Ze wilde graag weten hoe ver ze kon komen. Ervaring had ze al vier jaar opgedaan met het zingen in de band Left lane Lisa. In 2008 is de band opgeheven, wegens ‘behoefte aan nieuwe uitdagingen’. In 2007 was Lisa al begonnen met een muziekstudie aan de Herman Brood Academie in Utrecht. “X-factor betekende voor Lisa het doen van haar stageopdracht. Als geen ander heeft ze kunnen leren wat het is om in drie minuten je ding te doen. Een tweede kans werd niet geboden. Ze is er nu helemaal klaar voor”, aldus oprichter Ivo Severijns en bassist van Kane. Dus daar keert ze (voorlopig) niet terug.

de finale

In de finale op 9 mei moest Lisa het opnemen tegen Jamal Bijnoe en Rachel Kramer. Jamal viel al vrij snel af en de strijd ging nu tussen Lisa en Rachel. Zo’n 2,5 miljoen mensen keken naar de finale en naar het schijnt zijn er zo’n 1 miljoen stemmen uitgebracht op de twee. Met als eindresultaat: 69% voor Lisa, 31% voor Rachel. De drie finalisten hadden de week daarvoor allen een nummer ingezongen, zodat het nummer van de winnaar direct na de finale te downloaden zou zijn.

hulp van X-factor kandidaat

Lisa had ‘Halleluja’ van Leonard Cohen toebedeeld gekregen, wat ze overigens helemaal niet erg vond. De versie van Jeff Buckley is namelijk één van haar favorieten. Samen met Eric van Tijn en Jochem Fluitsma zong ze het nummer in. De muziek was al van te voren opgenomen in een studio in Essen, België, met de Noorse Anne Judith Wik als achtergrond zangeres, die ook nummers schrijft voor Nikki. Pikant detail: Anne Judith Wik, zangeres van de groep Soda, doet dit jaar zelf mee aan de Noorse editie van X-factor! Vervolgens ging de opname naar Toronto, Canada, waar de mix werd gemaakt.

Afgelopen woensdag lag de single in de winkels, die snel door hun voorraad heen waren. Tegen het weekend konden veel zaken de single al niet meer leveren, maar werden ze ook niet meer bevoorraad. Nog zonder de fysieke single, stond ‘Halleluja’ al op de eerste plaats. Lisa krijgt alle tijd voor een album. Eind 2009 is de voorlopige planning en met uitzondering van de single ligt daar nog niets van vast. Lisa: “Dat vind ik heerlijk! Als het goed is heb ik ontzettend veel in te brengen.” De kans is dan ook groot dat haar album een mix wordt tussen soul, funk en een beetje rock, wat haar voorkeur heeft. Ook wil ze heel graag haar eigen nummers schrijven. “Of samen met iemand. Ik heb er nog maar een beetje ervaring mee, maar het lijkt geweldig om écht mijn eigen nummers te maken.”

pianoversie nog mooier

Dus van Tijn en Fluitsma zijn niet verantwoordelijk voor de volledige productie. Dit liet Eric van Tijn afgelopen dinsdag weten aan Giel Beelen. Alles wordt bepaald door platenmaatschappij BMG SONY, dus ook de keuze van ‘Halleluja’. Netzo als dat vorig jaar gebeurde bij Alexandra Burke, winnares van de Britse X-factor (zie ook onder #3/#27). Op verzoek van Giel maakte Eric een versie met alleen pianobegeleiding, die afgelopen vrijdag te horen was. Giel vond deze uitvoering zo mooi, dat hij besloot om vanaf dat moment uitsluitend nog deze versie van ‘Halleluja’ te laten horen. En dat geldt ook voor de andere dj’s op 3FM. Dus wellicht moet die versie ook beschikbaar komen als download.

gigantisch overwicht

Binnenkomen op #1 is al lang geen bijzonderheid meer, sinds Starmaker op 14 april 2001 met ‘Dawn (I think I love you)’. Bijna alle talentenjachten daarna (Idols, X-factor, Popstars – the rivals) leverden een #1-hit op voor de winna(a)r(es). Starmaker had in de eerste week een overwicht van 64% op ‘It wasn’t me’ van Shaggy feat. RikRok. ‘Step right up’ van Jamai, de eerste winnaar van Idols in 2003, kwam in de eerste week tot 91%. ‘Halleluja’ van Lisa heeft een overwicht van 95% op ‘Beggin’’ van Madcon. Haar versie verkoopt zelfs bijna de gehele Top 100 uit! Een overwicht van 95% is lang niet meer voorgekomen. Als we buiten de talentenjachten kijken, dus naar de ‘normale #1-hits’, dan blijkt dat zelfs iemand als Marco Borsato niet zo’n groot overwicht had in de eerste week dan Lisa nu. Marco bereikte zijn top op 11 februari 2006 met ‘Because we believe’, zijn duet met Andrea Bocelli, met 89% op ‘Aanzoek zonder ringen’ van Bløf & Kodo. De laatste keer dat een act ook een overwicht had van 95% of meer op de #2, was op 15 januari 2005: ‘Als je iets kan doen’ van Artiesten voor Azië had zelfs een overwicht van 96%. De week daarop was het nog gigantisch: 94%.

Hier volgt een overzicht van alle winnaars van één van de talentenjachten, Idols, X-factor en Popstars – the rivals, die in de eerste week op #1 binnenkwamen met hun overwicht in procenten (%) in de eerste en de tweede week:
2000 - Starmaker: ‘Dawn (I think I love you)’: 64, 77
2001 - Jamai: ‘Step right up’: 91, 92
2003 - Boris: ‘When you think of me’: 84, 86
2004 - Men2Be: ‘Bigger than that’: 81
2006 - Raffaëlla: ‘Rigth here, right now (my heart belongs to you)’: 5, 93
2007 - Sharon Kips: ‘Heartbreak away’: 44, 68
2008 - Nikki: ‘Hello world’: 81, 62
2009 - Lisa: ‘Halleluja’: 95

N.B.
Voor 8 mei 2006 werd de hitparade over twee weken gemeten, waarbij de tweede week zwaarder woog dan de eerste. Vandaar dat we de tweede week ook hebben vermeld. Daarnaast ging het in de eerste tijd alleen om fysieke singles, en die lagen meestal pas op dinsdag of woensdag in de winkels. Sinds downloads worden meegeteld, worden de verkopen direct meegeteld, dus al vanaf het moment dat ze beschikbaar zijn, op de avond van de finale dus.

niet alleen het overwicht telt

Je kunt wel een groot overwicht hebben, maar als dat maar een paar singles vertegenwoordigd, zegt zo’n overwicht niet zoveel. Met andere woorden het gaat ook om de aantallen die dat overwicht veroorzaken. En dan komt Lisa met ‘Halleluja’ en zo’n 60.000 verkochte exemplaren in de eerste week (goed voor een platinasingle), op een tweede plaats, achter ‘Step right up’ van Jamai, waarvan 70.000 stuks in de eerste week over de toonbank gingen. Jamai stond in totaal zeven weken op de eerste plaats en eindigde uiteindelijk met 270.000 exemplaren als de hit van het jaar. We zijn benieuwd hoever Lisa komt met ‘Halleluja’. Het is nog maar mei, maar het moet wel heel raar lopen dat Lisa met zulke verkoopaantallen (in deze tijd!), de hit van het jaar ontloopt.

Jeff Buckley vs Leonard Cohen

Jeff Buckley: Halleluja (3)
Leonard Cohen: Halleluja (27)


In het kielzog van ‘Halleluja’ van Lisa (zie onder #1), komen nog twee versies van het nummer de Single Top 100 binnen. De beste coverversie, volgens velen, die van Jeff Buckley, belandt twee plaatsen onder de versie van Lisa, op #3. Volgens de fans, is de versie van Jeff Buckley heilig. Deze is echter niet geïnspireerd op het origineel van Leonard Cohen, maar op die van John Cale uit 1991, die het opnam voor het tribute album ‘I’m your fan’. Jeff nam het op voor zijn album ‘Grace’ uit 1994. Hij overleed op 29 mei 1997 op 30-jarige leeftijd.

De bekendheid voor het grote publiek met zijn versie kwam in 2008, toen Alexandra Burke het nummer zong en daarmee de Britse X-factor won. Volgens de fans was dat heiligschennis, en dus riepen zij iedereen op de versie van Jeff Buckley te gaan downloaden, en zo te voorkomen dat Alexandra #1 zou komen met haar versie. Tevergeefs, Alexandra Burke verkocht er meer, kwam #1 en had met bijna 900.000 verkochte exemplaren de hit van het jaar. Buckley moest genoegen nemen met een tweede plek en kwam tot #59 in het Britse jaaroverzicht.

200 versies

Pas op #27 komt de versie binnen van de man die het nummer schreef, de Canadees Leonard Cohen. Van Herman van Veen tot R.E.M., ze namen allen nummers van hem op, maar zelf stond hij nog niet eerder in de hitparade. Zijn succesvolste cover, in hitparadetermen, is ‘Suzanne’, dat bij ons in de Nederlandstalige versie van Herman van Veen in 1969 de derde plaats bereikte. Tot deze week dus, want ‘Halleluja’ in de versie van Lisa scoort twee plaatsen hoger: #1. Leonard Normen Cohen, geboren in Westmount, Quebec op 21 september 1934, nam ‘Halleluja’ in 1984 op voor zijn album ‘Various positions’. Sindsdien is het al meer dan 200 (!) keer gecoverd, met zo’n 5 miljoen verkochte exemplaren. Leonard Cohen schreef niet minder dan 15 tekstversies van ‘Halleluja’. Naast de studioversie zijn er ook diverse live uitvoeringen van. Op het album ‘Live in Londen’ zingt de meester het nummer zelf. Dat album stijgt deze week naar de tiende plaats van de Album Top 100.

Ilse in drie delen

Ilse DeLange: Puzzle me (15)

Na ‘Incredible’ (#1) en ‘Miracle’ (#2), is ‘Puzzle me’ de derde single van het #1-album ‘Incredible’ en de zeventiende hitsingle voor Ilse DeLange. Van ‘Puzzle me’ worden drie configuraties uitgebracht. De eerste kwam op 8 mei en bevat een live versie van ‘Puzzle me’, opgenomen in Ahoy en een video ‘behind the scenes in Los Angeles. De tweede cd-single komt aanstaande vrijdag, 22 mei, uit en bevat het extra nummer ‘Watch me go’ en de clip van ‘Miracle’. De derde cd-single verschijnt weer twee weken later, op vrijdag 5 juni, en daar staat de akoestische versie op van haar #1-hit ‘So incredible’ en de clip van het nummer. Kortom, aan de fans is gedacht. Alle drie passen heel mooi in een speciale cd-single verpakking. Dus als ‘Puzzle me’ om de twee weken een flinke piek vertoond, dan weet je waardoor dat komt.

prijzen, prijzen, prijzen

Na haar prijzenregen tijdens de 3FM awards (vier, inclusief de Schaal van Rigter voor ‘So incredible’, het meest gedraaide liedje op 3FM het afgelopen jaar), staat er weer een prijs op haar te wachten. Nu eens niet eentje bepaald door een vakjury of het publiek, maar door haar collega’s! Ilse is namelijk genomineerd voor een Duveltje. Dat is een onderscheiding die uitgereikt wordt door collega muzikanten. Ze moet het opnemen tegen Sharon den Andel van Within temptation en Anouk in de categorie ‘beste Nederlandse zanger(es)’, waarvoor dit jaar geen mannen zijn genomineerd. Aanstaande woensdag, 20 mei, wordt bekend wie er met de eer mag strijken, tijdens het Gala van de Popmuziek in de Melkweg in Amsterdam.

De beste muzikanten van Nederland

In de categorie ‘beste gitarist’ nemen Dennis van Leeuwen (Kane), Robert Westerholt (Within temptation) en Tjeerd Bomhof (Voicst) het tegen elkaar op. Terwijl Manuel Hugas (Kane, Candy Dulfer), Marc Baronner (Kraak & smaak) en Rinus Gerritsen (Golden earring) vechten om de ‘beste bassist’. De beste drummers van Nederland zijn Jeroen Kleijn (Johan, Spinvis), Oscar Kraal (Anouk) en Stef Brokx (Textures). Daan Schinkel (zZz), Jori Collignon (C-Mon & Kyspki) en Pim Kops (De Dijk) nemen het tegen elkaar op in de categorie ‘beste toetsenist’. Bij de beste producers/dj’s tenslotte, kan gekozen worden uit Junkie XL, Perquisite en Bas Bron (de Jeugd van Tegenwoordig, Bastian).

Natasha Bedingfield werkt aan nieuw album

Chicane vs Natasha Bedingfield: Bruised water (44)

Het laatste hitfeit van Natasha Bedingfield dateert van 2007 (‘Soulmate’, #24) en van Chicane zelfs een jaar eerder (‘Stoned in love’ feat. Tom Jones, #66). Van Chicane, echte naam Nick Bracegirdle, zijn we gewend dat hij nummers mixt of remixen maakt van nummers van anderen. De grootste hit scoorde Chicane met ‘Don’t give up’ feat. Bryan Adams (#21 in 2000). Dit keer maakte hij een mashup van ‘I bruise easily’ van Natasha Bedingfield (#37 in 2005) en Saltwater van Chicane feat. Maire Brennan of Clannad (#23 in 1999).

Natasha Anne Bedingfield (Surrey, 26 november 1981) scoorde haar grootste hit met ‘These words’ (#6 in 2004). Wereldwijd heeft ze meer dan 10 miljoen albums verkocht. Sinds begin 2009 is Natasha druk doende nummers te schrijven voor haar vierde album, dat eind dit jaar in de winkels moet liggen. Aan het album werken onder andere Wyclef Jean en Sam Sparro mee. De werkzaamheden aan het album werden in maart even onderbroken voor een trouwerij. Haar eigen namelijk, op zaterdag 21 maart in Malibu, met zakenman Matthew Robinson.

Destine klaar voor het echte werk

Destine: In your arms (77)

Eind dit jaar bestaat Destine drie jaar. In die korte tijd hebben ze veel getourd in Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en België en stonden ze in het voorprogramma van onder andere Fall out boy. Ze manifesteren zich niet alleen in het land, maar ook op internet. Op een eigen online tv-platform waarop de verrichtingen van de band te volgen zijn. Na de EP ‘A dozen dreams’ uit 2007, is het nu tijd voor het echte werk met de cd-single ‘In your arms’, waarop vier nummers staan. Deze EP is geproduceerd in Orlando, Florida door James Paul Wisner, bekend van zijn werk voor onder andere Paramore. Even verderop, in San Francisco, werd de videoclip voor ‘In your arms’ geschoten. Later dit jaar komt de groep met een heel album. Destine komt uit Tilburg en bestaat uit Robin Loenen (zang), Hubrecht Eversdijk (gitaar), Tom Vorstius Kruijff (bas), Laurens Troost (toetsen) en Robin Faas (drums).

Dré Hazes Jr. druk met musicals

Dré Hazes Jr.: Dat weet je (79)

Twee jaar geleden deed Dreetje, Dré Hazes Jr. dus, voor het eerste van zich horen met de #1-hit ‘Bedankt mijn vriend’, het duet met wijlen zijn vader André Hazes. Sindsdien deed Dré Jr. mee aan ‘Kinderen dansen op het ijs’ (de kinderversie van ‘Sterren dansen op het ijs’), speelde hij mee in de musical ‘Kruistocht in spijkerbroek’, en sprak hij de stem in van Wybie in de animatiefilm ‘Coraline’. Tenslotte gaat hij de hoofdrol vertolken in de musical ‘Bugsy Malone Junior’ van het Nationaal Jeugd Musical Theater. Voor zijn tweede single, ‘Dat weet je’, wordt niets aan het toeval overgelaten. Het nummer is namelijk geschreven door Emile Hartkamp en Norus Padidar, die ook verantwoordelijk zijn voor de hits van ondermeer Frans Bauer, Marianne Weber, Corry Konings, Koos Alberts, Jannes en Grad Damen. Succes dus verzekerd!

Bouke maakt de eerste tien vol

Bouke: Een nieuw begin (86)

Vier jaar geleden debuteerde Bouke Scholten (Emmen, 25 september 1981) met ‘Merry Christmas everyone’ dat tot #29 kwam. Acht hits volgden, waarvan vier in 2008. Alleen ‘Geef mij de kracht’ uit 2007 scoorde hoger: #22. Bouke komt uit een muzikale familie. Zijn vader speelt accordeon. Met zijn broers Hans en Karel trad Bouke regelmatig op, daarbij begeleidt door zijn vader. ‘Een nieuw begin’ is zijn tiende hit en is door hem zelf geschreven. Het nummer is de voorloper van een nieuw album dat in oktober moet verschijnen.

Mark Ronson verbindende schakel

Daniel Merriweather feat. Wale: Change (87)

Tot deze week stond Daniel Paul Merriweather (Melbourne, Australia, 1982) voornamelijk bekend als een zanger die meedeed op de platen van anderen, zoals ‘Stop me’ van Mark Ronson. Daniel Merryiweather liet voor zich eerst van zich horen op het nummer ‘All I want’ van de Australische dansgroep Disco montego. Vervolgens werkte hij mee aan het album ‘Here comes the fuzz’ van Mark Ronson. En sindsdien zijn de twee onafscheidelijk. ‘Change’ is dan ook geproduceerd door diezelfde Mark Ronson.

De rap op ‘Change’ wordt gedaan door Wale, waarachter de Amerikaan Olubowale Victor Akintimehin (Washington D.C., 21 september 1984) schuil gaat. Wale is actief sinds 2006, voornamelijk nog in Washington en omgeving. In 2007 brengt hij het nummer ‘Good girls’ uit, dat dankzij zijn manager belandt bij Mark Ronson, die het nummer veelvuldig draait in zijn radioprogramma. Op zijn beurt doet Wale een Freestyle in Ronson zijn programma. Als Ronson op tournee gaat, vraagt hij Wale om mee te gaan. Een tijdje later tekent Wale een contract met Ronson Allido records, waaraan Daniel Merriweather zich ook al had verbonden.

White lies zijn helemaal niet verdrietig

White lies: Farewell to the fairground (96)

Het album ‘To lose my life …’ van White lies staat al vijftien weken genoteerd in de Album Top 100, met als hoogste plaats #40. Die notering haalde de groep drie weken geleden, een week nadat de single ‘Farewell to the fairground’ door 3FM verkozen was tot Megahit. White lies is een band uit Londen, vernoemd naar de Engelse uitdrukking ‘a white lie’. Wij zouden zeggen: ‘het is een leugen, die niet erg is, omdat noch de leugen, noch het uitkomen van de leugen, iemand schade zal berokkenen.’ In tegenstelling tot de naam van de band, dragen de drie leden, Harry McVeigh (zang), Charles Cave (gitaar) en Jack Lawrence-Brown, allen zwarte kleren. Hun motto is dan ook ‘Het leven is geen feestje, het is okay om verdrietig te zijn’. Als de heren een blik werpen op hun bankrekening, zal ‘het verdriet’ snel plaats maken voor een vette glimlach!

Crystal Waters ging undercover

Tristan Garner vs Crystal Waters: Gypsy woman 2009 (100)

Tot 2007 hadden we dertien jaar niets vernomen van Crystal Waters, ondermeer bekend van de #1-hit ‘Gypsy woman (la da dee la da da)’ uit 1991. Maar dankzij de Italiaanse dj/producer Alex Gaudino stond deze Amerikaanse zangeres in 2007 even weer in de hitparade met het nummer ‘Destination calabria’, waar ze de zang voor leverde. En ook nu zorgt een dj/producer, Tristan Garner, voor een notering voor Crystal Waters, geboren in Camden, New Jersey, net buiten Philadelphia op 10 oktober 1964. Alleen op ‘Gypsy woman 2009’ binnen op #100, levert zij geen enkele bijdrage, dan dat haar stem van de opname uit 1991, is gebruikt. Jammer dan ook dat haar eigen singles, ‘Dancefloor’ (Crystal Waters vs Speakerbox) uit 2008 en ‘Never enough’ uit begin 2009, hier niet aanslaan. Crystal toert nog de hele wereld rond. Op 25 juli treedt ze op het Sopot festival in Polen. En vorig jaar nam ze als Chrissy Ward het nummer ‘Right & exact’ op.

Tristan Garner is geboren als Tristan Garinet en woont in Parijs. Voordat hij ging experimenteren met elektronische muziek, studeerde hij tien jaar lang piano aan het conservatorium. Dankzij de muziek van onder anderen Daft punk, Chemical brothers, Eric Prydz, Fatboy slim, de Italo disco en de funk, ging hij op zijn zestiende over op dancemuziek. Een jaar geleden scoorde hij een hit met ‘Give love’ (#96). ‘Gypsy woman 2009’ is uitgebracht op Armada, het label van Armin van Buuren.

Album Top 100: Goud voor ‘NW8’ van Guus Meeuwis

Guus Meeuwis: NW8 (1) *** hoogste eerste weeks / eerste week op #1 ***
Al op de eerste dag dat ‘NW8’ van Guus Meeuwis in de winkels lag, waren er al meer dan 30.000 van besteld, genoeg voor een gouden plak. ‘NW8’ is Guus zijn vierde #1-album, na ‘Verbazing’ (in 1996) met Vagant, ‘Tien jaar levensecht’ (in 2004) en ‘Hemel nr. 7’ (in 2007). Voor ‘NW8’ reisde Guus af naar Londen om in de Abbey Road studio’s het album op te nemen. ‘NW8’ staat dan ook voor de postcode van het district St. John’s wood, waarin de studio is gevestigd. In deze studio namen beroemdheden als the Beatles hun platen op. Tijdens het opnameproces zijn opnamen gemaakt, die op de DVD staan die bij de luxe cd wordt geleverd. Tenzij je kiest voor de enkele cd natuurlijk, dan krijg je ‘slechts’ de vijftien liedjes.

Dubbele #1

Gelijkijdig met de binnenkomst van ‘NW8’ in de Album Top 100, komt zijn verzamelalbum ‘Tien jaar levensecht’ binnen op de eerste plaats van de Backcatalogue Top 50. Dat is de lijst met albums, waarvan het minimaal twee jaar geleden is dat ze voor het eerst in de Album Top 100 stonden genoteerd. ‘Tien jaar levensecht’ stond voor het laatst in die lijst genoteerd op 11 februari 2006.