vrijdag 11 december 2020

Hitflits: Mariah Carey scoort (niet) vroegste kerst #1 ooit; Danny Vera houdt Ka van eerste #1-album

Deze hitlijsten zijn vandaag, vrijdag 11 december 2020,  samengesteld en gelden voor zaterdag 12 december. Onthoud die datum, want dat is nu al een historische in hitparadeland. Want op die dag wordt de vroegste kerst #1-hit aller tijden gescoord. Wie anders dan Mariah Carey met ‘All I Want For Christmas Is You’!

Het is niet de eerste keer dat ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey de eerste plaats haalt. In ‘normale jaren’ pakte het nummer al drie keer de eerste plaats, maar telkens ná de kerstdagen. In 2016 op 31 december, in 2018 op 29 december en vorig jaar op 28 december. Vanwege het verschuiven van hitparadedatum, telkens in de laatste week van het jaar.

Tot deze week waren het MUD met ‘Lonely This Christmas’ (in 1974) en Thomas Berge met ‘Geen Kerst Zonder Jou’ (in 2009) die al vroeg de eerste plaats pakten, beide op 21 december. Maar 12 december, ruim een week eerder? Nee, dat had niemand voor dit jaar verwacht. De oorzaak is natuurlijk dit rare jaar. Kerstmuziek geeft toch net dat beetje sfeer dat dit jaar zo wordt gemist. Al op 7 november, dat was al een record voor een kerstnummer, ging ‘All I Want For Christmas Is You’ op herhaling en nu vijf weken later staat het op de eerste plaats.

‘Do They Know It’s Christmas?’ van Band Aid staat in de boeken als de nieuwe #1 op 22 december 1984. Eigenlijk moet dat 15 december zijn en scoorde dus eerder dan MUD en Thomas Berge. Van 1979 – 1985 werden de lijsten op vrijdag samengesteld, met de actuele verkopen tot en met de donderdag. Voor Band Aid dus tot en met donderdag 13 december.

Alleen doordat de uitzending van de toenmalige Nationale Hitparade op zondag 16 december was , werd de datum van de hitparade op zaterdag 22 december gezet. Ruim een week nadat deze was samengesteld. Door die actuele verkoopcijfers eindigde het nummer van Band Aid, na slechts twee officiële hitparadeweken, op een tiende plaats van het jaar. Dat kan alleen als je de verkopen telt en niet uitgaat van een puntensysteem.

correctie 12 december:

Oei, gingen we daar even de fout in. ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey is namelijk niet de vroegste kerst #1-hit ooit. Die werd al elf jaar eerder gescoord!

Op 25 november 2009 brachten Nick & Simon een speciale cd-single uit van ‘Het Masker’, met daarop vier kerstnummers waaronder ‘Santa's Party’. Het gevolg was dat ‘Het Masker’, dat de week daarvoor gezakt was naar de vijfde plaats, een sprong maakte naar de eerste plaats. Vóór Sinterklaas stond er dus al een kerstnummer op de eerste plaats van de Single Top 100 en dat is twee weken eerder dan ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey nu. Ere wie ere toekomt en dat zijn dus Nick & Simon. En met 12 december scoort Mariah Carey nog niet eens de op één na vroegste kerst #1-hit. Er was er nóg eentje eerder. Wie? Klik hier voor het antwoord.

aanvulling 12 december:

Had Mariah Carey in ons land 22 jaar nodig om met ‘All I Want For Christmas Is You’ de eerste plaats te bereiken (1994-2016). In Groot-Brittannië duurde het tot deze week, 26 jaar dus, dat haar kersthit de eerste plaats bereikte in de 70e week. En ook dat is een record. Afgelopen week hebben de Britten het nummer meer dan 10,8 miljoen keer gestreamd, het meeste aantal in één week dit jaar. In de afgelopen 26 jaar is het nummer meer dan 189 miljoen keer gestreamd en zijn er zo'n 1,24 miljoen stuks van verkocht, waarmee het nummer de 84e is met met meer dan 1 miljoen.

Terug naar onze hitparade met nu al drie kersthits in de top 5!

SINGLE TOP 5

1. (5)   Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You (vierde keer op #1)
2. (12) Wham!: Last Christmas (op 20,85%)
Tweede plaats is een evenaring van vier keer in 1984 en één keer in 2019
3. (2)   Tiësto feat. James Bell: The Business
4. (1)   24Kgoldn feat. Iann Dior: Mood / Mood (remix) met J Balvin & Justin Bieber
5. (21) Ariana Grande: Santa Tell Me (plekje hoger dan in 2019)

Straks krijg je de nieuwe kersthits, maar eerst over naar een nummer dat wel eens een grote bedreiging kan vormen voor die kersthits en geen kerstnummer is!

Op 4 januari van dit jaar maakte ‘Roller Coaster’ van Danny Vera een reuzensprong van de 25e naar de 8e plaats. Aanleiding was een vierde plaats in de Top 2000 van NPO Radio 2. Daarna is het nummer tussen #13 en #85 gaan schommelen. Afgelopen maandag werd de top 10 van de nieuwe Top 2000 bekend en nam het nummer de eerste plaats over van ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen.

Nog diezelfde avond werd het nummer volop gedownload en dat is zo gebleven en ook veelvuldig gestreamd. Het gevolg is dan ook dat het nummer een flinke sprong maakt, van de 44e naar de 9e plaats. Wij denken dat er voor ‘Roller Coaster’ nog veel meer inzit, wellicht zelfs een eerste plaats!

alweer Weeknd

Alvorens we overgaan naar de nieuwe noteringen van deze week, even aandacht voor een bijzondere notering. In de 54e week sprint ‘Blinding Lights’ van the Weeknd van de 33 naar de 17 plaats. Aanleiding is de #1-positie in de 3voor 12 Song van het jaar, vorige week vrijdag op 3FM. Een nummer dat, volgens kenners, er met kop en schouders bovenuit stak. Bij de jaarlijsten komen we hier uitgebreid op terug. Nog een paar weken geduld.

Dan volgen hier de ‘gewone’ nieuwe noteringen van deze week:
#15 Boef feat. 3Robi: Quarantaine Sessie #2
Bij een tweede coronagolf, kon na ‘Quarantaine Sessie #1’ (#41 in april), een tweede natuurlijk niet uitblijven. Het nummer is in totaal de zevende coronahit dit jaar. De voorlaatste was op 4 juli ‘Living In A Ghost Town’ van the Rolling Stones. Klik hier voor het volledige overzicht.




#23 Kã feat. Lijpe: RS6
#49 the Kid Laroi: Without You
#59 Jason Derulo & Nuka: Love Not War (The Tampa Beat)
#65 Kã: Intro
De tracks van Kã (= Ayoub Chemlali) zijn afkomstig van zijn #2-album Behind The Scenes.
#98 Jonna Fraser: Only Fan

Kerstnoteringen (6)

Een week na Sinterklaas komt het aantal kersthits uit op 21! Vanaf nu noemen we alleen nog nummers die een nieuwe hoogte bereiken en de nieuwe nummers. Hoewel alle kerstnummers stijgen, zitten er geen nieuwe records bij. Dus resten de nieuwe (oude) nummers:
#52 John & Yoko and the Plastic Ono Band with Harlem Community Choir: Happy Xmas (War Is Over) (16e hitrun / 43 week, #2 in 1981)
#67 Queen: Thank God It's Christmas (7e hitrun / 14e week, #26 in 2018, nummer uit 1984)
#68 Train: Shake Up Christmas (12e hitrun / 19e week, #7 in 2010)
#93 HH Coldplay: Christmas Lights (11e hitrun / 27e week, #2 in 2010)

‘Beuk De Ballen Uit De Boom’ van  Snollebollekes zakt in de tweede week van #56 naar #70

Nog steeds geen noteringen voor onder andere Ava Max en Robbie Williams. En waar blijft ‘Angels In The Sky’, de nieuwe kerstsingle van Miss Montreal? En vandaag kan er nog eentje aan worden toegevoegd: ‘It’s Christmas’ van Mell & Vintage Future, komende week de NPO Radio 2 TopSong.

Maar de grote verrassing komt misschien nog wel van een Amerikaanse artiest die een Nederlandstalige favoriet onder handen heeft genomen: Todd Rundgren met ‘Flappie’ van Youp van het Hek! We wachten het af, met nog twee hitparades te gaan tot de kerst.

Over naar de tien kerstalbums. Daar geen verrassingen, wel twee nieuwe (ook oude) albums:
#94 Sia: Everyday Is Christmas (4e hitrun / 13e week, #22 in 2017)
#95 Brett Eldridge: Glow (3e hitrun / 5e week, #20 in 2019)

Kijken we tot slot nog even naar de Compilations Top 30, de verzamelalbums. Daarin pakt Christmas Hits [2018] de eerste plaats. In 2018 stond het daar ook al en in 2019 zelfs vier weken achtereen. Op #16 gaat het verzamelalbum Sky Radio Christmas 2018 op herhaling. Het album stond een maand geleden ook al in de lijst, toen op #30.

Vorig weekend was het Sinterklaas en dat had zijn neerslag op download en streamlijsten. Niet minder dan 75 nummers van de Spotify Top 200 bestond die dagen uit Sinterklaasliedjes! Geen daarvan heeft de Single Top 100 behaald, maar wel enkele albums, waaronder drie nieuwe acts:
#18 (23) Alles Kids: Sinterklaasliedjes Om Mee Te Zingen
#25 Telekids Musicalschool: Sinterklaasliedjes (uit 2020, musicalschool uit Amersfoort)
#37 Kaboogazoo: De Leukste Sinterklaasliedjes (uit 2020)
#55 TV Kids: Traditionele Sinterklaasliedjes (uit 2011)
#88 HH Ageeth de Haan: Sinterklaasliedjes: Zachtjes Gaan De Paardenvoetjes (2e hitrun /2e week, #48 in 2019)

ALBUMS

De afgelopen week ging het alle kanten op. Op maandag eiste Shawn Mendes met zijn album Wonder de eerste plaats op. Op woensdag was hij die al weer kwijt aan Behind The Scenes van rapper Kã. Maar waar twee acts vechten om de eerste plaats, gaat een derde daar mee heen. En die derde is Danny Vera, waardoor Kã zijn eerste #1-notering misloopt. Dat is dubbel spijtig, want het is ook nog eens zijn debuutalbum.


Mede door de #1-notering van zijn single ‘Roller Coaster’, #1 in de nieuwe Top 2000, is de aandacht voor de albums van Danny Vera toegenomen en handhaaft hij zijn eerste plaats in de Album Top 100 met The New Now, dat nu voor de vierde week bovenaan staat en het einde is nog niet in zicht!

De andere noteringen van Danny Vera zijn:
#8 (19) Pressure Makes Diamonds 1 & 2 (#5 in mei) met daarop ‘Roller
#65 Pressure Makes Live (6e hitrun / 12e week, #14 in december 2019)

ALBUM TOP 5

1. (1)   Danny Vera: The New Now (vierde week op #1)
2. EW  Kã: Behind The Scenes (op 2,33%)
3. EW  Shawn Mendes: Wonder
4. (10) Michael Bublé: Christmas
5. EW  Arctic Monkeys: Live At The Royal Albert Hall

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week:

#15 Jonna Fraser: Champagne Rain

#26 Sonny Rollins: Rollins In Holland – The 1967 Studio & Live Recordings
Na het uitbrengen van de 3lp’s in september in het kader van Record Store Day, is er sinds vorige week ook een dubbel-cd verkrijgbaar.
De opnames dateren uit mei 1967, toen de Amerikaanse jazzmuzikant en tenorsaxofonist Theodore Walter Rollins optrad in de Vara Studio in Hilversum, de Academie voor Art & Design in Arnhem en een tv-optreden gaf in de Go-Go Club in Loosdrecht. Hij werd daarbij begeleid door contrabassist Ruud Jacobs en drummer Han Bennink.

#50 Rammstein: Herzleid – XXV Anniversary Edition
Originele album stamt uit 1995 en haalde toen de 77e plaats.

#57 Yungblud: Weird! 

#78 John Lennon: Signature Box
Vorige week zaterdagavond zond de NPO de documentaire ‘John And Yoko Above Us Only sky’ uit, gezien door ruim half miljoen kijkers. De 2doc liet zien hoe het album Imagine in 1970 tot stand kwam.

Afgelopen dinsdag was het 40 jaar geleden dat John Lennon voor zijn appartement in New York werd neergeschoten door Mark Chapman. De Signature Box (#77 in 2010) bevat niet minder dan 11 geremastered albums van Lennon, waaronder Imagine.

#66 Paul McCartney: McCartney II
Nog een jubileum voor het album dat in 1980 verscheen en het tot de 20e plaats redde.

#93 Mart Hoogkamer: Sweet Memories

#79 Slowdive: Souvlaki
Dit album van de rockband Slowdive uit het Britse Reading, stamt uit 1993. De notering is te danken aan de release van een roodkleurige vinylplaat, ter gelegenheid van het 65-jarig bestaan van platenzaak Concerto Records in Amsterdam. In september leverde een special op transparent oranje gekleurd vinylexemplaar van Franz Ferdinand een eerste plaats op in de Vinyl 33.