Die tweede week voor ‘Stilte in de storm’ in de Single Top 100 kan niemand Jan Smit meer afnemen. Het is echter de vraag of hij een derde week zal redden. Want ten opzichte van vorige week heeft hij flink moeten inleveren. Zijn overwicht is nog 19% tegenover 67% vorige week op Amy MacDonald met ‘This is the life’. En dat dankt zij dan weer aan haar download die terug naar #1 stijgt. Maar er zijn nog een aantal dames die Jan op de hielen zitten. Allereerst de 16-jarige Gabrielle Cilmi, want zij stijgt met ‘Sweet about me’ naar de vijfde plek (#2 in de Download Top 100). En zoals voorspeld is ‘I kissed a girl’ van de 23-jarige Katy Perry de hoogste binnenkomer. Alleen op basis van haar download (daar #6) komt het nummer op een achtste plaats binnen.
De zomerhit van 2008 is vooralsnog ‘All summer long’ van Kid rock. Het nummer stijgt terug naar de derde plek, waar het twee weken geleden ook al even stond. Madonna vorige week binnen op #3, zakt met ‘Give it to me’ naar de vierde plaats en kan een #1-hit nu wel vergeten. Wat met ‘Violet hill’ niet lukte, een top 10-hit scoren, lukt Coldplay nu wel met ‘Viva la vida’, dat naar #10 stijgt.
Het duurt nog even, maar in september vindt ‘Symphonica in rosso’ weer plaats, met als middelpunt Lionel Richie. ‘Face in the crowd’, het themalied gezongen door Lionel & Trijntje Oosterhuis, werd opnieuw (na ‘Rood’ voor Marco Borsato) geschreven door John Ewbank, en komt binnen op #23. In 1974 scoorde Carl Douglas een gigant van een hit met ‘Kung fu fighting’. 24 jaar later heeft DJ Nicky samen met Lorenzo een Nederlandse versie gemaakt (althans wat de coupletten betreft), getiteld ‘Kung fu fighting’ en komt daarmee binnen op #38.
Dankzij de download boeken een aantal nummers flinke winsten. Belle Perez gaat met ‘Dime que te quieres’ van 44 naar #16, Joyze met ‘Impossible’ van 46 naar #22, ‘Last laugh’ van State van 60 naar #30, Inge van Kemenade feat. Do met ‘On the topshelf’ van 59 naar #31 en ‘Doe de allogtoon’ van Reblaxxx crew feat. Geert Binders van 85 naar #43.
Onderin zien we onder meer de volgende binnenkomers. ‘Where’s your head at’ van Basement jaxx, nu gecoverd door de Duitser Jean Élan (op #60), David Guetta & Chris Willis vs Tocadisco met ‘Tomorrow can wait’ (#66), Antje Monteiro met ‘Jij zal altijd van me houden’ (#78), Sharam feat. Daniel Bedingfield met ‘The one’ (#83), Carla Bruni (inmiddels twee maanden zwanger) met l’amoureuse’ (#85), voormalig Raffish-zangeres Nora die in zee gaat met de Klubbheads als Captcha met ‘Close 2 me’ (#93) en Pete Philly & Perquisite met ‘Mystery repeats’ (#97).
In de Album Top 100 zomert het nog meer als in de Single Top 100. Coldplay blijft de lijstaanvoerder met ‘Viva la vida’, inmiddels voor de vijfde week. Twee binnenkomers zijn er in de top 10: ‘Ken je mij’ van Trijntje Oosterhuis dat in de vijfde week van 13 naar #8 stijgt. En de soundtrack bij de film ‘Mamma mia – the movie!’, waar inmiddels al meer dan 150.000 mensen naar toe zijn geweest, boekt in de tweede week een winst van elf plaatsen en komt terecht op #9.
Zes albums gaan op herhaling, waarvan Leonard Cohen met ‘The essential’ op #12 het hoogste. Dit als gevolg van het concert dat hij onlangs gaf op het Westergasterrein in Amsterdam. Het enige echte nieuwe album in de Album Top 100 is eigenlijk ook een oudje. Het standaardalbum ‘Déja vu’ van Crosby, Stills, Nash & Yong (CSNY) uit 1970, kent nu ook een live uitvoering en komt binnen op #48. Het betreft een muzikale documentaire die onder andere gebaseerd is op de tour die het viertal deed in 2006.
Wij gaan nu de zon in en melden ons aanstaande maandag weer met een nieuwe Megaman. Fijn (zonnig) weekend!
Elke week verse informatie over alle nieuwe tracks in de Single Top 100 en Album Top 100 van Nederland. Met nieuwtjes, foto's, geluidsfragmenten en links.
vrijdag 25 juli 2008
woensdag 23 juli 2008
Midweek: Positie Jan Smit nog onbedreigd
Deze week hoeft Jan Smit zich nog geen zorgen te maken over zijn #1-hit ‘Stilte in de storm’. Het nummer is zowel fysiek (#1) als op download (#4) sterk genoeg voor een tweede week bovenaan. Op wat langere termijn zouden twee zangeressen een bedreiging kunnen vormen. Allereerst Gabrielle Cilmi met ‘Sweet about me’, dat als een raket gaat en op weg is naar een top 3 positie. En daarnaast de Amerikaanse zangeres Kate Perry met ‘I kissed a girl’. Het nummer komt vrijdag binnen bij de beste tien. Ook zeker van een plekje bij de bovenste 50 zijn Lionel Richie & Trijntje Oosterhuis met ‘Face in the crowd’, Antje Moteiro met ‘Jij zal altijd van mij zijn’ en DJ Nicky met ‘Kung fu fighting’.
In de Album Top 100 doet Amy MacDonald met ‘This is the life’ opnieuw een aanval op de eerste plek. Het is echter de vraag of Coldplay deze met ‘Viva la vida’ aan haar zal verliezen. De verschillen tussen beide albums worden kleiner, maar het gaat erg traag. Wat de binnenkomers betreft, het zijn tot nu toe allemaal oudjes die hun roots hebben liggen in de jaren ‘60: Leonard Cohen met ‘The essential’ en CSNY met ‘Déja vu live’.
Aanstaande vrijdag worden de definitieve lijsten bekend en dan zullen we zien of de oudjes het nog echt zo goed doen in de Album Top 100. En dan weet je ook of Jan Smit zich zorgen moet gaan maken over de aanvallen van Gabrielle Cilmi en Kate Perry. Alle belangrijke verschuivingen zetten we dan weer op een rijtje in een nieuwe Hitflits. Mis ‘m niet!
In de Album Top 100 doet Amy MacDonald met ‘This is the life’ opnieuw een aanval op de eerste plek. Het is echter de vraag of Coldplay deze met ‘Viva la vida’ aan haar zal verliezen. De verschillen tussen beide albums worden kleiner, maar het gaat erg traag. Wat de binnenkomers betreft, het zijn tot nu toe allemaal oudjes die hun roots hebben liggen in de jaren ‘60: Leonard Cohen met ‘The essential’ en CSNY met ‘Déja vu live’.
Aanstaande vrijdag worden de definitieve lijsten bekend en dan zullen we zien of de oudjes het nog echt zo goed doen in de Album Top 100. En dan weet je ook of Jan Smit zich zorgen moet gaan maken over de aanvallen van Gabrielle Cilmi en Kate Perry. Alle belangrijke verschuivingen zetten we dan weer op een rijtje in een nieuwe Hitflits. Mis ‘m niet!
zondag 20 juli 2008
Megaman bij week 29 – 19 juli 2008
Welkom bij de Megaman, waarin Jan Smit zooooooooo blij is met zijn zevende #1, Madonna zelfs van Amy MacDonald verliest, Kate Ryan het ook heeft, Rowwen Hèze weer geen top 10-hit scoort maar wel een record boekt en Bouke een verlangen heeft. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.
Een update van de Albumsnippers volgt later deze week.
Megaman/21 juli: albumsnippers zijn bijgewerkt. Tevens is het bericht over de 3FM Megahit aangevuld (zie onder Coldplay)
Een update van de Albumsnippers volgt later deze week.
Megaman/21 juli: albumsnippers zijn bijgewerkt. Tevens is het bericht over de 3FM Megahit aangevuld (zie onder Coldplay)
Jan Smit trekt alles uit de kast
Jan Smit: Stilte in de storm - titeltrack van de film ‘De brief van de koning’ (1) *** hoogste eersteweeks ***
“En dat is 7...
Vanmiddag werd bekend dat mijn nieuwe single ''Stilte in de Storm'' zowel in de GFK Top 100 als de Download Top 50, vanuit het niets op nummer 1 is binnen gekomen!
De schreeuw (zie foto) die ik gaf nadat ik het goede nieuws had gehoord, was in heel Hilversum te horen...
IK BEN ZOOOOOOOOOO BLIJ!!!”
Aldus Jan Smit op zijn site in een reactie op zijn zevende #1-hit ‘Stilte in de storm’, dat volgens de zanger autobiografisch is. Tijdens de stemproblemen mocht Jan zijn stem niet gebruiken, terwijl de media aandacht om hem heen doorging. Vandaar ‘Stilte in de storm’ dus.
Alles is uit de kast getrokken om van ‘Stilte in de storm’ een succes (lees #1-hit) te maken. Op 23 juni ging het nummer in première op Radio 538, gevolgd door de andere radiostations. Een week later werd de videoclip voor het eerst vertoond op nieuwssite Novum. Vervolgens werd iedereen opgeroepen het nummer te downloaden met de kans op een thuisconcert van Jan. Ook aan de kopers van de cd-single is gedacht. Daar staat een nieuw nummer ‘Als hij de zee op gaat’ op en daarnaast krijg je er op het cd-rom gedeelte de videoclip + de trailer van de film ‘De brief voor de koning’ bij. En tenslotte hebben de eerste 10.000 exemplaren een uitklaphoes. Kat in ’t bakkie dus. En dat bleek direct al op maandag toen de cd-single een overwicht had van 84%. Die voorsprong is de loop van de week wat afgekalfd en op 67% uitgekomen. Ook niet verkeerd.
Zowel de cd-single als de download van ‘Stilte in de storm’ verkoopt als warme broodjes. Met beide media is Jan Smit als overwinnaar uit de bus gekomen en laat hij de concurrentie ver achter zich. Met een overwicht van 67% op ‘This is the life’ van Amy MacDonald neemt Jan glorieus bezit van de eerste plaats. ‘Stilte in de storm’ is zijn zevende #1-hit en de vierde keer dat het hem vanuit het niets lukt. In 2006 lukte het met ‘Als de morgen is gekomen’, vorig jaar twee keer met ‘Op weg naar geluk’ en ‘Dan volg je haar benen/ Jan Smit & John Denver: Calypso’ en nu dus met ‘Stilte in de storm’, dat ook nog eens zijn twintigste hit is. Het is de 38ste keer dat een nummer vanuit het niets op #1 binnenkomt; de allereerste keer was in 1983 met ‘Pa’ van Doe maar. Het album ‘Stilte in de storm’ waarvoor Jan bijna alle liedjes voor zijn eigen stilte had geschreven, wordt op 29 augustus uitgebracht. Daarna gaat Jan weer op tournee. De ‘Jan Smit komt naar je toe tour’ start op 9 oktober in Arnhem.
na het boek en de musical, nu ook de film
De film De brief voor de koning is zondag 13 juli gepresenteerd en ging afgelopen donderdag, 17 juli, in première. De film is naar het boek, in 1963 geschreven door Tonke Dragt, dat in dat jaar werd verkozen tot beste kinderboek van het jaar. Inmiddels is het zelfs het beste kinderboek aller tijden. Nog voor de film was er het afgelopen seizoen ook een musical van ‘De brief voor de koning’ door Jan Tekstra en Fons Merkies.
“En dat is 7...
Vanmiddag werd bekend dat mijn nieuwe single ''Stilte in de Storm'' zowel in de GFK Top 100 als de Download Top 50, vanuit het niets op nummer 1 is binnen gekomen!
De schreeuw (zie foto) die ik gaf nadat ik het goede nieuws had gehoord, was in heel Hilversum te horen...
IK BEN ZOOOOOOOOOO BLIJ!!!”
Aldus Jan Smit op zijn site in een reactie op zijn zevende #1-hit ‘Stilte in de storm’, dat volgens de zanger autobiografisch is. Tijdens de stemproblemen mocht Jan zijn stem niet gebruiken, terwijl de media aandacht om hem heen doorging. Vandaar ‘Stilte in de storm’ dus.
Alles is uit de kast getrokken om van ‘Stilte in de storm’ een succes (lees #1-hit) te maken. Op 23 juni ging het nummer in première op Radio 538, gevolgd door de andere radiostations. Een week later werd de videoclip voor het eerst vertoond op nieuwssite Novum. Vervolgens werd iedereen opgeroepen het nummer te downloaden met de kans op een thuisconcert van Jan. Ook aan de kopers van de cd-single is gedacht. Daar staat een nieuw nummer ‘Als hij de zee op gaat’ op en daarnaast krijg je er op het cd-rom gedeelte de videoclip + de trailer van de film ‘De brief voor de koning’ bij. En tenslotte hebben de eerste 10.000 exemplaren een uitklaphoes. Kat in ’t bakkie dus. En dat bleek direct al op maandag toen de cd-single een overwicht had van 84%. Die voorsprong is de loop van de week wat afgekalfd en op 67% uitgekomen. Ook niet verkeerd.
Zowel de cd-single als de download van ‘Stilte in de storm’ verkoopt als warme broodjes. Met beide media is Jan Smit als overwinnaar uit de bus gekomen en laat hij de concurrentie ver achter zich. Met een overwicht van 67% op ‘This is the life’ van Amy MacDonald neemt Jan glorieus bezit van de eerste plaats. ‘Stilte in de storm’ is zijn zevende #1-hit en de vierde keer dat het hem vanuit het niets lukt. In 2006 lukte het met ‘Als de morgen is gekomen’, vorig jaar twee keer met ‘Op weg naar geluk’ en ‘Dan volg je haar benen/ Jan Smit & John Denver: Calypso’ en nu dus met ‘Stilte in de storm’, dat ook nog eens zijn twintigste hit is. Het is de 38ste keer dat een nummer vanuit het niets op #1 binnenkomt; de allereerste keer was in 1983 met ‘Pa’ van Doe maar. Het album ‘Stilte in de storm’ waarvoor Jan bijna alle liedjes voor zijn eigen stilte had geschreven, wordt op 29 augustus uitgebracht. Daarna gaat Jan weer op tournee. De ‘Jan Smit komt naar je toe tour’ start op 9 oktober in Arnhem.
na het boek en de musical, nu ook de film
De film De brief voor de koning is zondag 13 juli gepresenteerd en ging afgelopen donderdag, 17 juli, in première. De film is naar het boek, in 1963 geschreven door Tonke Dragt, dat in dat jaar werd verkozen tot beste kinderboek van het jaar. Inmiddels is het zelfs het beste kinderboek aller tijden. Nog voor de film was er het afgelopen seizoen ook een musical van ‘De brief voor de koning’ door Jan Tekstra en Fons Merkies.
Madonna verliest van Jan Smit én Amy MacDonald
Madonna: Give it to me (3)
Madonna die gelijktijdig een single uitbrengt in de week dat Jan Smit zijn nieuwe schijfje lanceert en daarnaast daarmee ook nog eens zijn comeback maakt. Dat gevecht verlies je altijd. Zo ook Madonna met ‘Give it to me’, de tweede single van het #1-album ‘Hard candy’. Met ‘4 minutes (to save the world)’, haar samenwerking met Justin Timberlake & Timabaland lukte het in april wel om op #1 binnen te komen. De concurrentie bestond toen alleen uit Duffy met ‘Mercy’ dat zakte van 1 naar #2. Het was in de week dat Amy MacDonald met ‘This is the life’ binnenkwam op #14. En niemand die toen in de gaten had dat Amy zeven weken later alsnog een #1-hit zou scoren en daarmee ‘4 minutes (to save the world)’, dat inmiddels voor de derde keer naar #1 was gestegen, van de eerste plaats zou verdrijven. ‘Give it to me’ debuteert dus niet op #1, maar ook niet op #2. Ook Amy MacDonald blijkt te sterk te zijn voor Madonna, ook al scheelt het maar 2%. Wel is ‘Give it to me’ de zestigste notering voor Madonna, waarmee ze op een gedeelde tiende plaats staat in het klassement van de meeste hits, waaronder ook remixen en heruitgaven.
Madonna die gelijktijdig een single uitbrengt in de week dat Jan Smit zijn nieuwe schijfje lanceert en daarnaast daarmee ook nog eens zijn comeback maakt. Dat gevecht verlies je altijd. Zo ook Madonna met ‘Give it to me’, de tweede single van het #1-album ‘Hard candy’. Met ‘4 minutes (to save the world)’, haar samenwerking met Justin Timberlake & Timabaland lukte het in april wel om op #1 binnen te komen. De concurrentie bestond toen alleen uit Duffy met ‘Mercy’ dat zakte van 1 naar #2. Het was in de week dat Amy MacDonald met ‘This is the life’ binnenkwam op #14. En niemand die toen in de gaten had dat Amy zeven weken later alsnog een #1-hit zou scoren en daarmee ‘4 minutes (to save the world)’, dat inmiddels voor de derde keer naar #1 was gestegen, van de eerste plaats zou verdrijven. ‘Give it to me’ debuteert dus niet op #1, maar ook niet op #2. Ook Amy MacDonald blijkt te sterk te zijn voor Madonna, ook al scheelt het maar 2%. Wel is ‘Give it to me’ de zestigste notering voor Madonna, waarmee ze op een gedeelde tiende plaats staat in het klassement van de meeste hits, waaronder ook remixen en heruitgaven.
Gabrielle Cilmi gaat Amy, Adele en Duffy achterna
Gabriella Cilmi: Sweet about me (9)
‘Nothing’s sweet about me’ zingt de 16-jarige Gabriella Cilmi. Maar haar muziek valt zeker in de smaak, want het nummer stijgt in de zesde week van 48 naar #9. De winst dankt Gabriella vooral aan de download dat van 39 naar #7 stijgt in de Download Top 50. Die stijging wordt dan weer vooral veroorzaakt doordat het nummer vorige week (=28) Megahit op 3FM was. Bij de binnenkomst van ‘Sweet about me’ op #94 op 14 juni, vroegen we ons af of zij Amy MacDonald, Adele en Duffy achterna gaat? Als we dat vertalen naar een top 10-notering, kunnen we deze vraag nu bevestigend beantwoorden. Ook haar album zit in de lift en boekt in de vierde week een winst van zeventien plaatsen en komt op #22 terecht in de Album Top 100.
‘Nothing’s sweet about me’ zingt de 16-jarige Gabriella Cilmi. Maar haar muziek valt zeker in de smaak, want het nummer stijgt in de zesde week van 48 naar #9. De winst dankt Gabriella vooral aan de download dat van 39 naar #7 stijgt in de Download Top 50. Die stijging wordt dan weer vooral veroorzaakt doordat het nummer vorige week (=28) Megahit op 3FM was. Bij de binnenkomst van ‘Sweet about me’ op #94 op 14 juni, vroegen we ons af of zij Amy MacDonald, Adele en Duffy achterna gaat? Als we dat vertalen naar een top 10-notering, kunnen we deze vraag nu bevestigend beantwoorden. Ook haar album zit in de lift en boekt in de vierde week een winst van zeventien plaatsen en komt op #22 terecht in de Album Top 100.
Kate Ryan heeft het ook, maar niet hetzelfde als Ella
Kate Ryan: Ella elle l’a (10)
De clip bij ‘Ella elle l’a’ is leuk gevonden: Katrien Verbeeck, zoals Kate Ryan echt heet, speelt daarin alle personages. Iets wat je ook in de videoclip ‘Watch out’ van Alex Gaudino feat. Shena kon zien. Zoals je weet is ‘Ella elle l’a’ (Ella, zij heeft het), een ode aan jazzzangeres Ella Fitzgerald. Alleen in de clip van Kate Ryan lijkt het er meer op dat Káte het heeft. Het levert Kate wel mooi haar tweede top 10-notering op na ‘Désenchantée’ uit 2002, dat tot #4 kwam. Wat overigens ook een cover was, van Mylène Farmer.
‘Ella, elle l’a’ werd geschreven door Michel Berger, de toenmalige man van zangeres France Gall. Zij scoorde in 1987 in Frankrijk met ‘Ella, elle l’a’ een #1-hit; bij ons kwam het nummer een jaar later niet verder dan de 38ste plaats. In 2003 zong een andere Franse zangeres, Alizee (bekend van de hit ‘Moi lolita’) ‘Ella, elle l’a’, en bleef daarmee het dichtst bij het origineel van France Gall. Niet zo gek want het was in een programma rond France Gall.
Ella heeft het, ook volgens andere artiesten
Maar ‘Ella, elle l’a’ is niet het enige eerbetoon aan Ella Fitzgerald. Op ‘Sir Duke’ van Stevie Wonder uit 1976, dat een ode is aan Duke Ellington, worden ook Count Basie, Glenn Miller, Louis Armstrong én Ella Fitzgerald genoemd. In 1986 nam Frank Sinatra op zijn album ‘L.A. is my lady’, het nummer ‘Mack the knife’ op, waarin ook Ella wordt genoemd. Daarnaast zijn er diverse albums verschenen waarop Ella wordt bezongen. Onder andere van Dee Dee Bridgewater (‘Dear Ella’) en Patti Austin (‘For Ella’). Vorig jaar verscheen het album ‘We love Ella’, een eerbetoon ter gelegenheid van de 90ste geboortedag van Ella die op 15 juni 1996 op 81-jarige leeftijd overleed. Aan het album werd meegewerkt door onder meer Chaka Khan, Michael Bublé, Natalie Cole, K.D. Lang en Lizz Wright. Ook kreeg ze op 25 april 2007, haar 90ste geboortedag, postuum een eigen postzegel.
De clip bij ‘Ella elle l’a’ is leuk gevonden: Katrien Verbeeck, zoals Kate Ryan echt heet, speelt daarin alle personages. Iets wat je ook in de videoclip ‘Watch out’ van Alex Gaudino feat. Shena kon zien. Zoals je weet is ‘Ella elle l’a’ (Ella, zij heeft het), een ode aan jazzzangeres Ella Fitzgerald. Alleen in de clip van Kate Ryan lijkt het er meer op dat Káte het heeft. Het levert Kate wel mooi haar tweede top 10-notering op na ‘Désenchantée’ uit 2002, dat tot #4 kwam. Wat overigens ook een cover was, van Mylène Farmer.
‘Ella, elle l’a’ werd geschreven door Michel Berger, de toenmalige man van zangeres France Gall. Zij scoorde in 1987 in Frankrijk met ‘Ella, elle l’a’ een #1-hit; bij ons kwam het nummer een jaar later niet verder dan de 38ste plaats. In 2003 zong een andere Franse zangeres, Alizee (bekend van de hit ‘Moi lolita’) ‘Ella, elle l’a’, en bleef daarmee het dichtst bij het origineel van France Gall. Niet zo gek want het was in een programma rond France Gall.
Ella heeft het, ook volgens andere artiesten
Maar ‘Ella, elle l’a’ is niet het enige eerbetoon aan Ella Fitzgerald. Op ‘Sir Duke’ van Stevie Wonder uit 1976, dat een ode is aan Duke Ellington, worden ook Count Basie, Glenn Miller, Louis Armstrong én Ella Fitzgerald genoemd. In 1986 nam Frank Sinatra op zijn album ‘L.A. is my lady’, het nummer ‘Mack the knife’ op, waarin ook Ella wordt genoemd. Daarnaast zijn er diverse albums verschenen waarop Ella wordt bezongen. Onder andere van Dee Dee Bridgewater (‘Dear Ella’) en Patti Austin (‘For Ella’). Vorig jaar verscheen het album ‘We love Ella’, een eerbetoon ter gelegenheid van de 90ste geboortedag van Ella die op 15 juni 1996 op 81-jarige leeftijd overleed. Aan het album werd meegewerkt door onder meer Chaka Khan, Michael Bublé, Natalie Cole, K.D. Lang en Lizz Wright. Ook kreeg ze op 25 april 2007, haar 90ste geboortedag, postuum een eigen postzegel.
3FM houdt van Coldplay
Je kunt wel zeggen dat de ‘comeback’ van Coldplay een groot succes is. Het album ‘Viva la vida’ houdt stand in de Album Top 100 (zie ook daar). De eerste single ‘Violet hill’ is overal goed ontvangen en bereikte in mei in de Single Top 100 de dertiende plek. Opvolger ‘Viva la vida’ doet het wellicht nog beter. Zeker in Groot-Brittannië, waar het hun eerste #1-hit werd. Bij ons start het nummer, hun veertiende hit, op de zestiende plek, twee plaatsen hoger als ‘Violet hill’.
Wij dachten altijd dat een rtv-schijf bedoeld was om een (beginnend) artiest een (extra) steuntje in de rug te geven. Door een nummer (even) flink onder de aandacht te brengen bij een groter publiek, zou de betreffende act een hit kunnen scoren. Maar we hadden het al die jaren mis … tenminste als we afgaan op de 3FM Megahit van deze week: ‘Viva la vida’ van Coldplay. Het nummer was twee weken geleden al Alarmschijf op 538, kwam vorige week al op #27 binnen in de ‘eigen’ 3FM hitparade, de Mega Top 50. En toch kiezen de dj’s ‘Viva la vida’ deze week tot hun Megahit. Terwijl ze juist de mogelijkheid hebben om een andere (onbekende) act de steun te geven die het verdient. Mag 3FM ‘Viva la vida’ dan niet tot Megahit kiezen? Natuurlijk wel. Een radiostation wil ook wel eens scoren. Maar doe dat dan niet als een ander station (in dit geval 538), het nummer al twee week geleden uitgebreid steunde. Sowieso wordt ‘Viva la vida’ al veel gedraaid op 3FM. Deze (extra) steun is dan overbodig. Dan zijn er nog genoeg leuke acts die te springen staan om hun Megahit! Dus 3FM let volgende keer even wat beter op. Jullie hebben in het verleden laten zien daar wel de oren voor te hebben!
Geen Megahit?
Aanvulling op maandag 21 juli 2008:
In de uitzending van ‘Stenders eetvermaak’ van vandaag liet presentator Rob Stenders horen wat voor hem de Megahit had moeten worden: Gotye met ‘Leanalilgiveinanlovin’. Hij zei er dan ook bij het nummer de hele week te blijven draaien als ware het de Megahit. En dat was het ook even … een kwartier lang!
Wel Megahit!
Op woensdagmiddag komen de 3FM dj’s bijeen om de Megahit te kiezen. En afgelopen woensdag, 16 juli, bleek het nummer van Gotye verreweg het populairst. Iedereen blij dus. Totdat ze een kwartier later een sms-je kregen met de boodschap dat ‘Viva la vida’ van Coldplay de Megahit was geworden. Quote Stenders: “zo had de directie beslist”. De directie is in dit geval de muziekredactie (volgens sommigen ook wel muziekpolitie genoemd, omdat zij voor een belangrijk deel bepalen wat er op de zender wordt gedraaid).
Vraag rest natuurlijk: wat heeft het voor zin als je eerst dj’s naar hun persoonlijke voorkeur vraagt, en vervolgens zelf bepaalt wat het wordt? Zou het te maken hebben met een deal dat 3FM heeft gesloten met EMI, de platenmaatschappij van Coldplay? Speciaal voor de zender kwam de band op 5 juni over voor een intiem concert in Paradiso, en het album ‘Viva la vida’ ging op 3FM in première. ‘Violet hill’ was Megahit en nu dus ook ‘Viva la vida’. Je zou bijna denken dat de tijden van weleer terug zijn, waarin regelmatig deals werden gesloten tussen omroepen en platenmaatschappijen. De primeur van een nummer of album? Maar dan moest de omroep wel een aantal b-artiesten draaien, die ze anders nooit zouden draaien. Zou 3FM anno 2008 zich tot deze praktijken laten verleiden?
Wij dachten altijd dat een rtv-schijf bedoeld was om een (beginnend) artiest een (extra) steuntje in de rug te geven. Door een nummer (even) flink onder de aandacht te brengen bij een groter publiek, zou de betreffende act een hit kunnen scoren. Maar we hadden het al die jaren mis … tenminste als we afgaan op de 3FM Megahit van deze week: ‘Viva la vida’ van Coldplay. Het nummer was twee weken geleden al Alarmschijf op 538, kwam vorige week al op #27 binnen in de ‘eigen’ 3FM hitparade, de Mega Top 50. En toch kiezen de dj’s ‘Viva la vida’ deze week tot hun Megahit. Terwijl ze juist de mogelijkheid hebben om een andere (onbekende) act de steun te geven die het verdient. Mag 3FM ‘Viva la vida’ dan niet tot Megahit kiezen? Natuurlijk wel. Een radiostation wil ook wel eens scoren. Maar doe dat dan niet als een ander station (in dit geval 538), het nummer al twee week geleden uitgebreid steunde. Sowieso wordt ‘Viva la vida’ al veel gedraaid op 3FM. Deze (extra) steun is dan overbodig. Dan zijn er nog genoeg leuke acts die te springen staan om hun Megahit! Dus 3FM let volgende keer even wat beter op. Jullie hebben in het verleden laten zien daar wel de oren voor te hebben!
Geen Megahit?
Aanvulling op maandag 21 juli 2008:
In de uitzending van ‘Stenders eetvermaak’ van vandaag liet presentator Rob Stenders horen wat voor hem de Megahit had moeten worden: Gotye met ‘Leanalilgiveinanlovin’. Hij zei er dan ook bij het nummer de hele week te blijven draaien als ware het de Megahit. En dat was het ook even … een kwartier lang!
Wel Megahit!
Op woensdagmiddag komen de 3FM dj’s bijeen om de Megahit te kiezen. En afgelopen woensdag, 16 juli, bleek het nummer van Gotye verreweg het populairst. Iedereen blij dus. Totdat ze een kwartier later een sms-je kregen met de boodschap dat ‘Viva la vida’ van Coldplay de Megahit was geworden. Quote Stenders: “zo had de directie beslist”. De directie is in dit geval de muziekredactie (volgens sommigen ook wel muziekpolitie genoemd, omdat zij voor een belangrijk deel bepalen wat er op de zender wordt gedraaid).
Vraag rest natuurlijk: wat heeft het voor zin als je eerst dj’s naar hun persoonlijke voorkeur vraagt, en vervolgens zelf bepaalt wat het wordt? Zou het te maken hebben met een deal dat 3FM heeft gesloten met EMI, de platenmaatschappij van Coldplay? Speciaal voor de zender kwam de band op 5 juni over voor een intiem concert in Paradiso, en het album ‘Viva la vida’ ging op 3FM in première. ‘Violet hill’ was Megahit en nu dus ook ‘Viva la vida’. Je zou bijna denken dat de tijden van weleer terug zijn, waarin regelmatig deals werden gesloten tussen omroepen en platenmaatschappijen. De primeur van een nummer of album? Maar dan moest de omroep wel een aantal b-artiesten draaien, die ze anders nooit zouden draaien. Zou 3FM anno 2008 zich tot deze praktijken laten verleiden?
Weer geen top 10 voor Rowwèn heze
Rowwen Hèze: Nar boave (23)
In de derde week gaat ‘Nar boave’ van Rowwen Hèze al weer onderuit. Vorige week was er nog hoop op een hoge notering, doordat het van 30 naar #16 steeg. Maar deze week is de hoop op een top 10-notering verdwenen, nu het nummer naar #23 zakt. ‘Nar boave’ (niet dus zoals we deze week zien) is de 25ste notering voor Limburgs trots. De grootste hit voor hen is nog altijd ‘Bestel már’ uit 1992, tevens hun eerste hit, dat tot #11 kwam. Zowel in 1995 (‘De neus umhoeg’) als in 2005 (‘De Peel in brand’) kwamen ze daar het dichtst bij; beide nummers haalden de dertiende plaats. Wederom weer geen top 10-hit voor los Limbos, waarmee ze een bijzonder record scoren: dat van de act met de meeste hits, maar zonder een top 10-notering!
‘Nar boave’ schreef zanger Jack Poels speciaal voor de luisteraars van het NOS-programma ‘Radio Tour de France’, omdat Rowwen Hèze vorig jaar was verkozen tot tourartiest aller tijden. Vanzelfsprekend zullen ze dit lied dan ook aanstaande zondag, op de laatste tourdag live ten gehore brengen!
In de derde week gaat ‘Nar boave’ van Rowwen Hèze al weer onderuit. Vorige week was er nog hoop op een hoge notering, doordat het van 30 naar #16 steeg. Maar deze week is de hoop op een top 10-notering verdwenen, nu het nummer naar #23 zakt. ‘Nar boave’ (niet dus zoals we deze week zien) is de 25ste notering voor Limburgs trots. De grootste hit voor hen is nog altijd ‘Bestel már’ uit 1992, tevens hun eerste hit, dat tot #11 kwam. Zowel in 1995 (‘De neus umhoeg’) als in 2005 (‘De Peel in brand’) kwamen ze daar het dichtst bij; beide nummers haalden de dertiende plaats. Wederom weer geen top 10-hit voor los Limbos, waarmee ze een bijzonder record scoren: dat van de act met de meeste hits, maar zonder een top 10-notering!
‘Nar boave’ schreef zanger Jack Poels speciaal voor de luisteraars van het NOS-programma ‘Radio Tour de France’, omdat Rowwen Hèze vorig jaar was verkozen tot tourartiest aller tijden. Vanzelfsprekend zullen ze dit lied dan ook aanstaande zondag, op de laatste tourdag live ten gehore brengen!
Dance valley kiest als thema oud nummer van Donna Summer
Kevin Duvall: I feel love (thema ‘Dance valley 2008’) (56)
De afgelopen weken was er elk weekend wel een dancefestival in het land. Twee keer Sensation (White & Black), ‘Extrema outdoor’ en vorig weekend ‘Dance valley’. Zo’n 55.000 danceliefhebbers konden los gaan op de muziek van niet minder dan 150 artiesten zoals Carl Cox, Tiësto, Ferry Corsten en DJ Jean. Het thema van de veertiende editie was ‘A journey into sound’ en het
thema wordt gebracht door DJ Kevin Duvall uit Amsterdam. Hij nam daarvoor ‘I feel love’ van Donna Summer onder handen, dat werd geschreven door Giorgio Moroder, Pete Bellote en Donna Summer zelf. Het nummer verscheen in 1977 en bereikte zowel bij ons als in de Britse hitparade de eerste plaats. In 1995 ging het nummer in de remix en kwam het bij ons tot #28. In mei 2008 verscheen er sinds zeventien jaar weer nieuw werk van Donna Summer, het album ‘Crayons’. Wereldwijd zijn er zo’n 130 miljoen albums van Donna Summer verkocht.
telefoon!
Op ‘Dance valley’ komen mensen van diverse pluimage. Je zou hem misschien niet verwachten, maar toch was VVD-fractieleider Mark Rutte daar ook. En prompt verloor hij tijdens het dansen zijn mobiele telefoon. Na een oproep op Radio 538, was het toestel weer terecht. Rutte liet weten dat hij er nooit echt bij had stilgestaan wat voor gevolgen het verlies van het mobieltje zou kunnen hebben. “Er zitten allerlei nummers in waarvan ik graag heb dat ze vertrouwelijk blijven. Ik wist ook niet dat je het adressenboek kon beveiligen, maar dat ga ik nu in ieder geval doen.”
De afgelopen weken was er elk weekend wel een dancefestival in het land. Twee keer Sensation (White & Black), ‘Extrema outdoor’ en vorig weekend ‘Dance valley’. Zo’n 55.000 danceliefhebbers konden los gaan op de muziek van niet minder dan 150 artiesten zoals Carl Cox, Tiësto, Ferry Corsten en DJ Jean. Het thema van de veertiende editie was ‘A journey into sound’ en het
thema wordt gebracht door DJ Kevin Duvall uit Amsterdam. Hij nam daarvoor ‘I feel love’ van Donna Summer onder handen, dat werd geschreven door Giorgio Moroder, Pete Bellote en Donna Summer zelf. Het nummer verscheen in 1977 en bereikte zowel bij ons als in de Britse hitparade de eerste plaats. In 1995 ging het nummer in de remix en kwam het bij ons tot #28. In mei 2008 verscheen er sinds zeventien jaar weer nieuw werk van Donna Summer, het album ‘Crayons’. Wereldwijd zijn er zo’n 130 miljoen albums van Donna Summer verkocht.
telefoon!
Op ‘Dance valley’ komen mensen van diverse pluimage. Je zou hem misschien niet verwachten, maar toch was VVD-fractieleider Mark Rutte daar ook. En prompt verloor hij tijdens het dansen zijn mobiele telefoon. Na een oproep op Radio 538, was het toestel weer terecht. Rutte liet weten dat hij er nooit echt bij had stilgestaan wat voor gevolgen het verlies van het mobieltje zou kunnen hebben. “Er zitten allerlei nummers in waarvan ik graag heb dat ze vertrouwelijk blijven. Ik wist ook niet dat je het adressenboek kon beveiligen, maar dat ga ik nu in ieder geval doen.”
Starkoo XL geeft concert in de HMH
Starkoo XL: Daar is ze weer (70)
Zes en half jaar geleden liet Marco Rietbergen (Amersfoort, 11 oktober 1968) zich Starkoo noemen en boekte zijn eerste succes met ‘Laat me nu toch niet alleen’ (#42). Tot oktober 2007 scoorde hij als Starkoo acht hits, waarvan ‘Zo ver weg’ uit december 2002 de grootste was: #31. Sinds oktober 2007 heeft hij een hele band om zich verzameld met onder meer Axel Lindelauf (ex-Volumia!) op toetsen, Bas Lindelauf achter de drums, Rob de Groot op gitaar en Wouter van Broekhoven op de basgitaar. Daarnaast fleuren de danseressen Tamara van der Zwan en Irene Smits de optredens op. Na een wintertour is Starkoo XL begonnen aan een zomertour door Hongarije en Spanje. Maar dat valt allemaal in het niet bij het optreden dat Starkoo XL op 14 oktober zal geven in de Heineken Music Hall in Amsterdam, waarvoor nog kaarten zijn.
Zes en half jaar geleden liet Marco Rietbergen (Amersfoort, 11 oktober 1968) zich Starkoo noemen en boekte zijn eerste succes met ‘Laat me nu toch niet alleen’ (#42). Tot oktober 2007 scoorde hij als Starkoo acht hits, waarvan ‘Zo ver weg’ uit december 2002 de grootste was: #31. Sinds oktober 2007 heeft hij een hele band om zich verzameld met onder meer Axel Lindelauf (ex-Volumia!) op toetsen, Bas Lindelauf achter de drums, Rob de Groot op gitaar en Wouter van Broekhoven op de basgitaar. Daarnaast fleuren de danseressen Tamara van der Zwan en Irene Smits de optredens op. Na een wintertour is Starkoo XL begonnen aan een zomertour door Hongarije en Spanje. Maar dat valt allemaal in het niet bij het optreden dat Starkoo XL op 14 oktober zal geven in de Heineken Music Hall in Amsterdam, waarvoor nog kaarten zijn.
DJ Shah laat je karaoken op dancenummers
DJ Shah feat. Inger Hansen: Don’t wake me up (76)
In april kwam ‘Going wrong’ van Armin van Buuren & DJ Shah feat. Chris Jones, tot de vijfde plek. Het was het eerste hitfeit voor de Duitser Roger Pierre Shah oftwel DJ Shah. Als kind leerde hij noten lezen en keyboard te spelen en in 1992 begon hij met dj-en. Vanaf 1996 maakt hij diverse producties, maar het grote succes blijft uit. Maar drie jaar later, in 1999, breekt hij in de clubs door met ‘Claps’, dat hij onder zijn eigen naam uitbrengt. Het jaar daarop zet hij twee eigen labels op ‘Shah records’ en ‘Clubtraxx records’. In 2002 is het weer raak in de clubs, nu met ‘Higher’. Vorig jaar bracht hij onder het pseudoniem Sunlounger, het album ‘Another day on the terrace’ uit. Nu komt hij met het dubbelalbum ‘Songbook’, uitgebracht op ‘Armada music’, het label van Armin van Buuren. De ene cd bevat de originele (trance) nummers, met zang van onder andere Kelly Llorenna, Chris Jones en Jan Johnston. Op de tweede cd staan de akoestische versies. Kun je karaoken op dancenummers!
Duitse zanger leert zingen in Nederland
Op ‘Don’t wake me up’ zingt Inger Hansen (Cuxhaven, 1982). Inger groeide op in het noorden van Duitsland, en werd op 3-jarige leeftijd door zijn vader meegenomen naar een jazzfestival. Van al die ritmes en melodieën was hij danig onder de indruk en daarmee begon zijn liefde voor muziek. Na verloop van tijd leerde hij zichzelf gitaarspelen en begon met het schrijven van nummers. Na de middelbare school verhuisde Inger naar Nederland, waar hij aan ‘Codarts’ de Rotterdam Pop Academy van het Rotterdamse Conservatorium zang studeerde. Als onderzoeksonderwerp koos Inger voor ‘hoe lanceer je jezelf als popmuzikant?’ Hij zette zijn eigen muziek op internet, want talent wordt niet meer in kroegen ontdekt, maar op websites als MySpace. Artiesten hebben voordat de maatschappijen hen ‘ontdekken’ al een grote schare fans opgebouwd, waardoor het risico voor de industrie kleiner is. Inmiddels is Inger afgestudeerd en woont en werkt hij in New York, om zijn droom verder te kunnen verwezenlijken. In eigen beheer bracht hij onlangs het album ‘For the love of sound’ uit.
In april kwam ‘Going wrong’ van Armin van Buuren & DJ Shah feat. Chris Jones, tot de vijfde plek. Het was het eerste hitfeit voor de Duitser Roger Pierre Shah oftwel DJ Shah. Als kind leerde hij noten lezen en keyboard te spelen en in 1992 begon hij met dj-en. Vanaf 1996 maakt hij diverse producties, maar het grote succes blijft uit. Maar drie jaar later, in 1999, breekt hij in de clubs door met ‘Claps’, dat hij onder zijn eigen naam uitbrengt. Het jaar daarop zet hij twee eigen labels op ‘Shah records’ en ‘Clubtraxx records’. In 2002 is het weer raak in de clubs, nu met ‘Higher’. Vorig jaar bracht hij onder het pseudoniem Sunlounger, het album ‘Another day on the terrace’ uit. Nu komt hij met het dubbelalbum ‘Songbook’, uitgebracht op ‘Armada music’, het label van Armin van Buuren. De ene cd bevat de originele (trance) nummers, met zang van onder andere Kelly Llorenna, Chris Jones en Jan Johnston. Op de tweede cd staan de akoestische versies. Kun je karaoken op dancenummers!
Duitse zanger leert zingen in Nederland
Op ‘Don’t wake me up’ zingt Inger Hansen (Cuxhaven, 1982). Inger groeide op in het noorden van Duitsland, en werd op 3-jarige leeftijd door zijn vader meegenomen naar een jazzfestival. Van al die ritmes en melodieën was hij danig onder de indruk en daarmee begon zijn liefde voor muziek. Na verloop van tijd leerde hij zichzelf gitaarspelen en begon met het schrijven van nummers. Na de middelbare school verhuisde Inger naar Nederland, waar hij aan ‘Codarts’ de Rotterdam Pop Academy van het Rotterdamse Conservatorium zang studeerde. Als onderzoeksonderwerp koos Inger voor ‘hoe lanceer je jezelf als popmuzikant?’ Hij zette zijn eigen muziek op internet, want talent wordt niet meer in kroegen ontdekt, maar op websites als MySpace. Artiesten hebben voordat de maatschappijen hen ‘ontdekken’ al een grote schare fans opgebouwd, waardoor het risico voor de industrie kleiner is. Inmiddels is Inger afgestudeerd en woont en werkt hij in New York, om zijn droom verder te kunnen verwezenlijken. In eigen beheer bracht hij onlangs het album ‘For the love of sound’ uit.
Roy Raymonds populair op YouTube
Roy Raymonds: Zomer op het plein (81)
Dan moeten we daar maar naar toe, want de zomer laat het nog aardig afweten. Dat plein is in Noorbeek, waar Roy Raymonds op 15 februari 1965 is geboren. Vier jaar geleden deed Roy mee aan het TROS-programma ‘Een ster in 40 dagen’ waar hij het tot de finale redde. Winnaar werd Ben Hendriks uit Wildervanksterdallen in de provincie Groningen. Roy liet het er niet bij zitten en bracht verscheidene singles uit. Met ‘Zomer op het plein’, binnen op #81, scoort hij zijn eerste hit. Het nummer is geschreven door zijn vaste tekstschrijvers Guus Smeets en Lei de Bruyn. Nog voor de release was de clip waarin Felicity is te zien, al meer dan 16.000 keer bekeken op YouTube. Als een fractie daarvan de single zou dowloaden, kan de ‘Zomer op het plein’ niet meer stuk voor Roy Raymonds!
Dan moeten we daar maar naar toe, want de zomer laat het nog aardig afweten. Dat plein is in Noorbeek, waar Roy Raymonds op 15 februari 1965 is geboren. Vier jaar geleden deed Roy mee aan het TROS-programma ‘Een ster in 40 dagen’ waar hij het tot de finale redde. Winnaar werd Ben Hendriks uit Wildervanksterdallen in de provincie Groningen. Roy liet het er niet bij zitten en bracht verscheidene singles uit. Met ‘Zomer op het plein’, binnen op #81, scoort hij zijn eerste hit. Het nummer is geschreven door zijn vaste tekstschrijvers Guus Smeets en Lei de Bruyn. Nog voor de release was de clip waarin Felicity is te zien, al meer dan 16.000 keer bekeken op YouTube. Als een fractie daarvan de single zou dowloaden, kan de ‘Zomer op het plein’ niet meer stuk voor Roy Raymonds!
Zanger Doors coverband zingt sample Doors nummer in
Dirty south: The end (83)
Dirty south is het alter ego van Dragan Roganovic, geboren in het huidige Servie, maar dat heette in 1978 nog Joegoslavië. Op dertienjarige leeftijd vertrok de familie naar Australië en al snel was hij druk in de weer met draaitafels en cassetterecorders, om van de radio opgenomen muziek te mixen. Zijn carrière als producer ging pas echt van start in 2005, toen hij onder contract kwam van een Australisch label. Eind 2006 bereikte hij de eerste plaats van de Australische clublijsten met een remix van ‘It’s too late’ van Evermore. Als Dirty south vs Evermore kwam hij met ‘It’s too late (ride on)’ bij ons tot #75. ‘Let it go’ deed het in januari van dit jaar al een stuk beter: #34. Toen kondigden we al twee nieuwe nummers aan ‘Minority’ en ‘The end’.
‘The end’ is een oud nummer van the Doors. De sample werd opnieuw ingespeeld door Tyrrell, wiens echte naam Joel LeBlanc luidt. Joel is een multi-instrumentalist, zanger, producer en dj. In 1999 bracht hij nummers uit onder de naam Interfearence. Als sessiemuzikant heeft hij aan diverse nummers meegewerkt. Remixen maakte hij onder anderen voor Art of noise, David Gilmore & Rick Wright, George Michael, Lily Allen, Simply red en Supafly inc. Joel schreef mee aan het nummer ‘Be together’ van Supafly inc, deze week op #98. Samen met Chris Thomaidis vormt hij het project Hooked, en maakten ze remixen voor onder anderen Brand new heavies, Galliano en INXS.
De zang op ‘Dirty south’ is afkomstig van Joe Russo. Joe is schrijver van een aantal muziekboeken over onder andere Elvis Presley en Jim Morrison: ‘My eyes have seen you’ (1996). Daarnaast is hij ook zanger van de Doors-coverband the Soft parade, dat in 1990 door hem werd opgericht. Zijn doel met deze coverband, was het creëren van ‘de theatrale en poëtische sfeer’ van een Doors-concert. Hij noemde de band naar ‘The soft parade’, het vierde album van the Doors uit 1969, met daarop hun hit ‘Touch me’. Zoals je op de foto kunt zien is Joe zijn gezicht symmetrisch aan dat van zijn grote voorbeeld Jim Morrison. Voor de volledigheid: Joe staat links op de foto, Jim rechts.
‘The end’ is het laatste nummer op het debuutalbum ‘The doors’ van the Doors, opgenomen in 1966 en uitgebracht in 1967, met daarop de wereldhit ‘Light my fire’. ‘The end’ werd geschreven door zanger Jim Morrison over een stukgelopen relatie met een vriendin die hij al jaren kende. Het nummer duurt 11:44 minuten, en werd tijdens optredens als laatste gespeeld. In 1979 werd het nummer gebruikt in de film ‘Apocalypse now’ van Francis Ford Coppola. Tevens gebruikte Oliver Stone het in de film ‘The Doors’ uit 1991, tijdens een scène waarin de bandleden drugs gebruiken in de woestijn.
Het is niet de eerste keer dat een nummer van the Doors wordt gebruikt of gecoverd. ‘Light my fire’ is daarvan veruit het populairste. Al in 1968 nam José Feliciano zijn versie daarvan op. In 1991 werd een sample van ‘Light my fire’ door De la soul gebruikt in ‘A roller jam skating jam named ‘Saturdays’’ (#22). En in 2003 nam Idols-winnaar Will Young het nummer op en kwam daarmee tot #21. Een ander Doors-nummer, ‘Break on through’, kwam in de versie van Dionysos niet verder dan een tipnotering. Twee jaar geleden werd ‘Riders on the storm’ gesampled in ‘Rapture riders’ (#39) van Blondie vs the Doors.
Dirty south is het alter ego van Dragan Roganovic, geboren in het huidige Servie, maar dat heette in 1978 nog Joegoslavië. Op dertienjarige leeftijd vertrok de familie naar Australië en al snel was hij druk in de weer met draaitafels en cassetterecorders, om van de radio opgenomen muziek te mixen. Zijn carrière als producer ging pas echt van start in 2005, toen hij onder contract kwam van een Australisch label. Eind 2006 bereikte hij de eerste plaats van de Australische clublijsten met een remix van ‘It’s too late’ van Evermore. Als Dirty south vs Evermore kwam hij met ‘It’s too late (ride on)’ bij ons tot #75. ‘Let it go’ deed het in januari van dit jaar al een stuk beter: #34. Toen kondigden we al twee nieuwe nummers aan ‘Minority’ en ‘The end’.
‘The end’ is een oud nummer van the Doors. De sample werd opnieuw ingespeeld door Tyrrell, wiens echte naam Joel LeBlanc luidt. Joel is een multi-instrumentalist, zanger, producer en dj. In 1999 bracht hij nummers uit onder de naam Interfearence. Als sessiemuzikant heeft hij aan diverse nummers meegewerkt. Remixen maakte hij onder anderen voor Art of noise, David Gilmore & Rick Wright, George Michael, Lily Allen, Simply red en Supafly inc. Joel schreef mee aan het nummer ‘Be together’ van Supafly inc, deze week op #98. Samen met Chris Thomaidis vormt hij het project Hooked, en maakten ze remixen voor onder anderen Brand new heavies, Galliano en INXS.
De zang op ‘Dirty south’ is afkomstig van Joe Russo. Joe is schrijver van een aantal muziekboeken over onder andere Elvis Presley en Jim Morrison: ‘My eyes have seen you’ (1996). Daarnaast is hij ook zanger van de Doors-coverband the Soft parade, dat in 1990 door hem werd opgericht. Zijn doel met deze coverband, was het creëren van ‘de theatrale en poëtische sfeer’ van een Doors-concert. Hij noemde de band naar ‘The soft parade’, het vierde album van the Doors uit 1969, met daarop hun hit ‘Touch me’. Zoals je op de foto kunt zien is Joe zijn gezicht symmetrisch aan dat van zijn grote voorbeeld Jim Morrison. Voor de volledigheid: Joe staat links op de foto, Jim rechts.
‘The end’ is het laatste nummer op het debuutalbum ‘The doors’ van the Doors, opgenomen in 1966 en uitgebracht in 1967, met daarop de wereldhit ‘Light my fire’. ‘The end’ werd geschreven door zanger Jim Morrison over een stukgelopen relatie met een vriendin die hij al jaren kende. Het nummer duurt 11:44 minuten, en werd tijdens optredens als laatste gespeeld. In 1979 werd het nummer gebruikt in de film ‘Apocalypse now’ van Francis Ford Coppola. Tevens gebruikte Oliver Stone het in de film ‘The Doors’ uit 1991, tijdens een scène waarin de bandleden drugs gebruiken in de woestijn.
Het is niet de eerste keer dat een nummer van the Doors wordt gebruikt of gecoverd. ‘Light my fire’ is daarvan veruit het populairste. Al in 1968 nam José Feliciano zijn versie daarvan op. In 1991 werd een sample van ‘Light my fire’ door De la soul gebruikt in ‘A roller jam skating jam named ‘Saturdays’’ (#22). En in 2003 nam Idols-winnaar Will Young het nummer op en kwam daarmee tot #21. Een ander Doors-nummer, ‘Break on through’, kwam in de versie van Dionysos niet verder dan een tipnotering. Twee jaar geleden werd ‘Riders on the storm’ gesampled in ‘Rapture riders’ (#39) van Blondie vs the Doors.
Vinzzent komt met tweede album
Vinzzent: Dansé dansé (93)
Sinds Vincent Johannes Rudolf Claasse geboren in 1971 in Winterswijk, begin vorig jaar overging op het Nederlands, scoorde hij drie hits. Toch blijft zijn Engelstalige debuuthit ‘Right here right now’ uit 2002 nog steeds de grootste: #55. Vorig jaar verscheen zijn eerste Nederlandstalige album ‘Een leven lang verliefd’, dat hem werd uitgereikt door Rob de Nijs. Jarenlang was Vinzzent de studiotechnicus van Rob. Op 22 en 23 februari 2008 was Vinzzent te gast bij het optreden van Wolter Kroes in de Heineken Music Hall in Amsterdam. ‘Dansé dansé’ staat niet op het album dat vorig jaar verscheen, maar is de voorloper van een nieuw album dat later dit jaar verschijnt.
Sinds Vincent Johannes Rudolf Claasse geboren in 1971 in Winterswijk, begin vorig jaar overging op het Nederlands, scoorde hij drie hits. Toch blijft zijn Engelstalige debuuthit ‘Right here right now’ uit 2002 nog steeds de grootste: #55. Vorig jaar verscheen zijn eerste Nederlandstalige album ‘Een leven lang verliefd’, dat hem werd uitgereikt door Rob de Nijs. Jarenlang was Vinzzent de studiotechnicus van Rob. Op 22 en 23 februari 2008 was Vinzzent te gast bij het optreden van Wolter Kroes in de Heineken Music Hall in Amsterdam. ‘Dansé dansé’ staat niet op het album dat vorig jaar verscheen, maar is de voorloper van een nieuw album dat later dit jaar verschijnt.
Ne-Yo succesvoller voor anderen dan zichzelf
Ne-Yo: Closer (95)
Begin deze maand steeg ‘Closer’ van Ne-Yo in de achtste week naar de eerste plaats van de Britse hitparade. Het is daar zijn tweede #1-hit na ‘So sick’ uit 2006, dat in twee weken naar #1 steeg. Over zulke grote hits kan Shaffer Chimere Smith (Camden, Arkansas, 18 oktober 1982), de echte naam van Ne-Yo, in ons land alleen nog maar dromen. ‘So sick’ is hier nog steeds zijn grootste hit: #11. ‘Sexy love’ kwam tot #42 en ‘Because of you’ reikte vorig jaar tot #24. Zelfs ‘Hate that I love you’, het duet met Rihanna, kon hem niet aan een grote hit helpen; het nummer kwam in maart niet verder dan #24. Toch heeft hij wel een aantal grote hits op zijn naam staan. ‘Let me love you’ dat hij schreef voor Mario, bereikte in 2005 de tweede plek en ‘Irresistable’ van Beyoncé kwam een jaar later tot #5. Beide nummers zijn medegeschreven door Ne-Yo. De naam Ne-Yo is afgeleid van het personage Neo uit de film ‘The matrix’.
Begin deze maand steeg ‘Closer’ van Ne-Yo in de achtste week naar de eerste plaats van de Britse hitparade. Het is daar zijn tweede #1-hit na ‘So sick’ uit 2006, dat in twee weken naar #1 steeg. Over zulke grote hits kan Shaffer Chimere Smith (Camden, Arkansas, 18 oktober 1982), de echte naam van Ne-Yo, in ons land alleen nog maar dromen. ‘So sick’ is hier nog steeds zijn grootste hit: #11. ‘Sexy love’ kwam tot #42 en ‘Because of you’ reikte vorig jaar tot #24. Zelfs ‘Hate that I love you’, het duet met Rihanna, kon hem niet aan een grote hit helpen; het nummer kwam in maart niet verder dan #24. Toch heeft hij wel een aantal grote hits op zijn naam staan. ‘Let me love you’ dat hij schreef voor Mario, bereikte in 2005 de tweede plek en ‘Irresistable’ van Beyoncé kwam een jaar later tot #5. Beide nummers zijn medegeschreven door Ne-Yo. De naam Ne-Yo is afgeleid van het personage Neo uit de film ‘The matrix’.
Bouke verlangt naar jou
Bouke: Verlangen naar jou (99)
‘Verlangen naar jou’ begint op de positie waar ‘Blijf bij mij’ op 12 april eindigde: #99. We mogen voor Bouke Scholten (Emmen, 25 september 1981) hopen dat #99 niet gelijk de hoogste notering is voor ‘Verlangen naar jou’, inmiddels zijn zevende hitsingle. Al van jongs af houdt Bouke van zingen en zingt hij mee met liedjes, die zijn vader op de accordeon speelde. Nadat hij dat twee jaar lang gedaan had, ging hij zelf liedjes schrijven. Zijn doorbraak kwam in 2005 met de kerstsingle ‘Merry christmas everyone’ dat tot #29 kwam. De meeste liedjes schrijft Bouke samen met Willem Gunneman. ‘Verlangen naar jou’ staat op het album ‘In mijn gedachten’ en is een Nederlandse bewerking van het Duitstalige ‘Sehnsucht nach Dir’ van zanger, componist en producer G.G. Anderson uit 2005 van zijn album ‘Für Dich’.
‘Verlangen naar jou’ begint op de positie waar ‘Blijf bij mij’ op 12 april eindigde: #99. We mogen voor Bouke Scholten (Emmen, 25 september 1981) hopen dat #99 niet gelijk de hoogste notering is voor ‘Verlangen naar jou’, inmiddels zijn zevende hitsingle. Al van jongs af houdt Bouke van zingen en zingt hij mee met liedjes, die zijn vader op de accordeon speelde. Nadat hij dat twee jaar lang gedaan had, ging hij zelf liedjes schrijven. Zijn doorbraak kwam in 2005 met de kerstsingle ‘Merry christmas everyone’ dat tot #29 kwam. De meeste liedjes schrijft Bouke samen met Willem Gunneman. ‘Verlangen naar jou’ staat op het album ‘In mijn gedachten’ en is een Nederlandse bewerking van het Duitstalige ‘Sehnsucht nach Dir’ van zanger, componist en producer G.G. Anderson uit 2005 van zijn album ‘Für Dich’.
Album Top 100: Coldplay slaat aanvallen af
In de Album Top 100 is Coldplay heer en meester, Stelt Monique Smit zich voor, is er na de musical nu ook ‘Mamma mia – the movie!’, blijkt een presidentsvrouw te kunnen zingen en brengt Spinvis een eerbetoon aan een 80-jarige dichter.
Coldplay: Viva la vida (1) *** vierde week ***
In de Britse albumlijst is ‘Viva la vida’ van Coldplay na vijf weken van de eerste plaats gestoten door Basshunter met zijn album ‘Now you’re gone’, waaraan onze eigen DJ Mental Theo heeft meegewerkt. Bij ons is alles nog bij het oude, en dus gaat Coldplay een vierde week in op #1. Daaronder bevinden zich twee voormalige #1-albums: Amy MacDonald met ‘This is the life’en Anouk met ‘Life at Gelredome’. Beide dames hebben stuivertje gewisseld.
Monique Smit: Stel je voor (10)
Deze week is het feest in huize Smit. Zoon Jan komt met ‘Stilte in de storm’ binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. En dochter Monique scoort een top 10-notering met haar album ‘Stel je voor’. Op het album staan dertien nummers, waaronder haar twee singlehits en de videoclip van ‘Maar vanavond’.
Original soundtrack: Mamma mia (20)
Het begon allemaal in 1975 toen ABBA het nummer ‘Mamma mia’ opnam en daarmee tot #12. Vervolgens nam het Zweedse A*Teens het nummer op en reikte in 1999 tot de zevende plaats. Vervolgens verscheen de musical ‘Mamma mia’ de veel liedjes van ABBA centraal stonden. De musical bleek een schot in de roos: in veel landen werd een eigen versie op de planken gezet, ook in ons land. En nu is er dan de film ‘Mamma mia! – the movie’, gemaakt door dezelfde drie vrouwen die ook de musical voor hun rekening namen: Phyllida Lloyd (regie), Catherine Jobson (scenario) en Judy Kramer (producent). De hoofdrollen worden gespeeld door Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth en Julie Walters. Bij de film hoort een soundtrack, waarop 17 ABBA-liedjes staan, door de cast ingezongen in de studio van Benny Andersson, die tevens met Björn Ulvaeus producent is van de film.
Ryan Shaw: This is Ryan Shaw (34)
De single ‘Do the 45’ blijft achter bij de verwachtingen; in de vierde week stijgt het nummer naar #82. Maar wellicht hebben de liefhebbers van de muziek van Ryan Shaw wel gewacht op het album ‘This is Ryan Shaw’,
waarop hij zich voorstelt.
Carla Bruni: Comme si de rien n’était (40)
Als je wilt weten hoe de vrouw van de Franse president Nicolas Sarkozy klinkt, dan kun je terecht op haar site. Daar kun je alle nummers integraal beluisteren van Carla Gilberta Bruni Tedeschi, geboren op 23 december 1967 in Turijn. De liefde voor muziek heeft ze niet van een vreemde, want haar moeder is de pianist Marisa Borini en haar vader de klassieke componist Alberto Bruni Tedeschi. In 1997 stopte Carla met haar modellenwerk en legde zich toe op de muziek. Twee jaar later stuurde ze de Franse zanger Julien Clerc een aantal liedjes die ze had geschreven. Zeven daarvan vormden de basis voor zijn album ‘Si j’étais’ uit 2000. In 2002 bracht Carla zelf een album uit: ‘Quelqu’un m’a dit’, waarvan in Frankrijk meer dan 1 miljoen stuks zijn verkocht. Op haar tweede album ‘No promises’ uit 2007, zingt ze Engelse gedichten van onder andere Emily Dickinson. 75.000 gingen er van over de toonbank in la douce France. En datzelfde Frankrijk beloont haar derde album ‘Comme si de rien n’étai’ deze week met een derde plek in de albumlijst. Bij ons moet ze het voorlopig met een 40ste plek doen. De opbrengsten gaan naar verschillende goede doelen. Carla heeft laten weten niet te zullen optreden, dat vond ze toch iets te ver gaan voor een presidentsvrouw.
Miles Davis: Sunday morning classics (43)
Negen jaar geleden verscheen het verzamelalbum ‘The best of Miles Davis’, dat echter na drie weken de Album Top 100 al weer had verlaten met als hoogste plaats #80. Wellicht is dit een beter tijdstip voor opnieuw een verzamelaar van trompettist Miles Dewey Davis III (26 mei 1926 – 28 september 1991). In 1985 stond hij op North Sea Jazz. Veel acts tijdens de huidige editie zien hem als hun grote voorbeeld.
‘Sunday morning classics’ is een box met 5 cd’s met in totaal 40 nummers.
Sharon Jones and the Dap-kings: 100 days, 100 nights (53)
52 jaar is Sheron Lafaye Jones, geboren op 4 mei 1956 in Augusta, Georgia. Zij heeft dus de soul van de jaren ’60 meegemaakt en de funk van de jaren ’70. En dat is te horen op ‘100 days, 100 nights’! Samen met haar Dap-kings laat ze horen waar ze haar roots vandaan heeft. The Dap-kings worden regelmatig gevraagd om de backing te doen tijdens optredens van anderen en ook op hun albums. Zo zijn ze op zes nummers te horen op ‘Back to black’ van Amy Winehouse. ‘100 days, 100 nights’ is het derde album van Sharon Jones and the Dap-kings en werd al in 2006 opgenomen. De release volgde in februari 2007 en bijna anderhalf jaar later breekt het gezelschap ook door in ons land.
Spinvis & Vinkenoog: Ritmebox (77)
‘Ritmebox’ is niet een nieuw album van Spinvis (= Erik de Jong). Als eerbetoon aan de dichter Simon Vinkenoog, die 18 juli 80 werd, maakte Spinvis ‘Ritmebox’. Het betreft een album en een boek met gedichten van Vinkenoog. ‘Ritmebox’ is ‘een collage van muziek en geluid’, samengesteld uit vele uren archiefmateriaal van de dichter. Spinvis over ‘Ritmebox’: “Een reis. Een reis door het geluid. Door het geluid van tachtig jaar. Het geluid van Vinkenoog. Simon zingt, spreekt, roept, hikt en huilt. Als dichter. Als leraar en profeet. Als ooggetuige, figurant, overlevende, aanstichter en chroniqueur van de wonderlijke wentelingen van onze tijd.” Twee jaar geleden maakte Spinvis samen met de dichter het album ‘Ja!’, waarop Vinkenoog onder muzikale begeleiding gedichten voorleest.
Tricky: Knowle west boy (95)
Tricky is het alter ego van de Brit Adrian Thaws. Volgens Adrian is ‘Knowle west boy’ dat verwijst naar zijn geboorteplaats Knowle west in Bristol, het beste album sinds ‘Maxinquaye’ dat in 1995 verscheen. Sindsdien bracht hij nog zeven andere albums uit, maar het succes van ‘Maxinquaye’ (#3 in Groot-Brittannië) is daarna nooit meer overtroffen. In de Britse albumlijst kwam ‘Knowle west boy’ vorige week binnen op #63.
Coldplay: Viva la vida (1) *** vierde week ***
In de Britse albumlijst is ‘Viva la vida’ van Coldplay na vijf weken van de eerste plaats gestoten door Basshunter met zijn album ‘Now you’re gone’, waaraan onze eigen DJ Mental Theo heeft meegewerkt. Bij ons is alles nog bij het oude, en dus gaat Coldplay een vierde week in op #1. Daaronder bevinden zich twee voormalige #1-albums: Amy MacDonald met ‘This is the life’en Anouk met ‘Life at Gelredome’. Beide dames hebben stuivertje gewisseld.
Monique Smit: Stel je voor (10)
Deze week is het feest in huize Smit. Zoon Jan komt met ‘Stilte in de storm’ binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. En dochter Monique scoort een top 10-notering met haar album ‘Stel je voor’. Op het album staan dertien nummers, waaronder haar twee singlehits en de videoclip van ‘Maar vanavond’.
Original soundtrack: Mamma mia (20)
Het begon allemaal in 1975 toen ABBA het nummer ‘Mamma mia’ opnam en daarmee tot #12. Vervolgens nam het Zweedse A*Teens het nummer op en reikte in 1999 tot de zevende plaats. Vervolgens verscheen de musical ‘Mamma mia’ de veel liedjes van ABBA centraal stonden. De musical bleek een schot in de roos: in veel landen werd een eigen versie op de planken gezet, ook in ons land. En nu is er dan de film ‘Mamma mia! – the movie’, gemaakt door dezelfde drie vrouwen die ook de musical voor hun rekening namen: Phyllida Lloyd (regie), Catherine Jobson (scenario) en Judy Kramer (producent). De hoofdrollen worden gespeeld door Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth en Julie Walters. Bij de film hoort een soundtrack, waarop 17 ABBA-liedjes staan, door de cast ingezongen in de studio van Benny Andersson, die tevens met Björn Ulvaeus producent is van de film.
Ryan Shaw: This is Ryan Shaw (34)
De single ‘Do the 45’ blijft achter bij de verwachtingen; in de vierde week stijgt het nummer naar #82. Maar wellicht hebben de liefhebbers van de muziek van Ryan Shaw wel gewacht op het album ‘This is Ryan Shaw’,
waarop hij zich voorstelt.
Carla Bruni: Comme si de rien n’était (40)
Als je wilt weten hoe de vrouw van de Franse president Nicolas Sarkozy klinkt, dan kun je terecht op haar site. Daar kun je alle nummers integraal beluisteren van Carla Gilberta Bruni Tedeschi, geboren op 23 december 1967 in Turijn. De liefde voor muziek heeft ze niet van een vreemde, want haar moeder is de pianist Marisa Borini en haar vader de klassieke componist Alberto Bruni Tedeschi. In 1997 stopte Carla met haar modellenwerk en legde zich toe op de muziek. Twee jaar later stuurde ze de Franse zanger Julien Clerc een aantal liedjes die ze had geschreven. Zeven daarvan vormden de basis voor zijn album ‘Si j’étais’ uit 2000. In 2002 bracht Carla zelf een album uit: ‘Quelqu’un m’a dit’, waarvan in Frankrijk meer dan 1 miljoen stuks zijn verkocht. Op haar tweede album ‘No promises’ uit 2007, zingt ze Engelse gedichten van onder andere Emily Dickinson. 75.000 gingen er van over de toonbank in la douce France. En datzelfde Frankrijk beloont haar derde album ‘Comme si de rien n’étai’ deze week met een derde plek in de albumlijst. Bij ons moet ze het voorlopig met een 40ste plek doen. De opbrengsten gaan naar verschillende goede doelen. Carla heeft laten weten niet te zullen optreden, dat vond ze toch iets te ver gaan voor een presidentsvrouw.
Miles Davis: Sunday morning classics (43)
Negen jaar geleden verscheen het verzamelalbum ‘The best of Miles Davis’, dat echter na drie weken de Album Top 100 al weer had verlaten met als hoogste plaats #80. Wellicht is dit een beter tijdstip voor opnieuw een verzamelaar van trompettist Miles Dewey Davis III (26 mei 1926 – 28 september 1991). In 1985 stond hij op North Sea Jazz. Veel acts tijdens de huidige editie zien hem als hun grote voorbeeld.
‘Sunday morning classics’ is een box met 5 cd’s met in totaal 40 nummers.
Sharon Jones and the Dap-kings: 100 days, 100 nights (53)
52 jaar is Sheron Lafaye Jones, geboren op 4 mei 1956 in Augusta, Georgia. Zij heeft dus de soul van de jaren ’60 meegemaakt en de funk van de jaren ’70. En dat is te horen op ‘100 days, 100 nights’! Samen met haar Dap-kings laat ze horen waar ze haar roots vandaan heeft. The Dap-kings worden regelmatig gevraagd om de backing te doen tijdens optredens van anderen en ook op hun albums. Zo zijn ze op zes nummers te horen op ‘Back to black’ van Amy Winehouse. ‘100 days, 100 nights’ is het derde album van Sharon Jones and the Dap-kings en werd al in 2006 opgenomen. De release volgde in februari 2007 en bijna anderhalf jaar later breekt het gezelschap ook door in ons land.
Spinvis & Vinkenoog: Ritmebox (77)
‘Ritmebox’ is niet een nieuw album van Spinvis (= Erik de Jong). Als eerbetoon aan de dichter Simon Vinkenoog, die 18 juli 80 werd, maakte Spinvis ‘Ritmebox’. Het betreft een album en een boek met gedichten van Vinkenoog. ‘Ritmebox’ is ‘een collage van muziek en geluid’, samengesteld uit vele uren archiefmateriaal van de dichter. Spinvis over ‘Ritmebox’: “Een reis. Een reis door het geluid. Door het geluid van tachtig jaar. Het geluid van Vinkenoog. Simon zingt, spreekt, roept, hikt en huilt. Als dichter. Als leraar en profeet. Als ooggetuige, figurant, overlevende, aanstichter en chroniqueur van de wonderlijke wentelingen van onze tijd.” Twee jaar geleden maakte Spinvis samen met de dichter het album ‘Ja!’, waarop Vinkenoog onder muzikale begeleiding gedichten voorleest.
Tricky: Knowle west boy (95)
Tricky is het alter ego van de Brit Adrian Thaws. Volgens Adrian is ‘Knowle west boy’ dat verwijst naar zijn geboorteplaats Knowle west in Bristol, het beste album sinds ‘Maxinquaye’ dat in 1995 verscheen. Sindsdien bracht hij nog zeven andere albums uit, maar het succes van ‘Maxinquaye’ (#3 in Groot-Brittannië) is daarna nooit meer overtroffen. In de Britse albumlijst kwam ‘Knowle west boy’ vorige week binnen op #63.
Abonneren op:
Posts (Atom)