zondag 20 juli 2008

Album Top 100: Coldplay slaat aanvallen af

In de Album Top 100 is Coldplay heer en meester, Stelt Monique Smit zich voor, is er na de musical nu ook ‘Mamma mia – the movie!’, blijkt een presidentsvrouw te kunnen zingen en brengt Spinvis een eerbetoon aan een 80-jarige dichter.

Coldplay: Viva la vida (1) *** vierde week ***
In de Britse albumlijst is ‘Viva la vida’ van Coldplay na vijf weken van de eerste plaats gestoten door Basshunter met zijn album ‘Now you’re gone’, waaraan onze eigen DJ Mental Theo heeft meegewerkt. Bij ons is alles nog bij het oude, en dus gaat Coldplay een vierde week in op #1. Daaronder bevinden zich twee voormalige #1-albums: Amy MacDonald met ‘This is the life’en Anouk met ‘Life at Gelredome’. Beide dames hebben stuivertje gewisseld.

Monique Smit: Stel je voor (10)
Deze week is het feest in huize Smit. Zoon Jan komt met ‘Stilte in de storm’ binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. En dochter Monique scoort een top 10-notering met haar album ‘Stel je voor’. Op het album staan dertien nummers, waaronder haar twee singlehits en de videoclip van ‘Maar vanavond’.

Original soundtrack: Mamma mia (20)
Het begon allemaal in 1975 toen ABBA het nummer ‘Mamma mia’ opnam en daarmee tot #12. Vervolgens nam het Zweedse A*Teens het nummer op en reikte in 1999 tot de zevende plaats. Vervolgens verscheen de musical ‘Mamma mia’ de veel liedjes van ABBA centraal stonden. De musical bleek een schot in de roos: in veel landen werd een eigen versie op de planken gezet, ook in ons land. En nu is er dan de film ‘Mamma mia! – the movie’, gemaakt door dezelfde drie vrouwen die ook de musical voor hun rekening namen: Phyllida Lloyd (regie), Catherine Jobson (scenario) en Judy Kramer (producent). De hoofdrollen worden gespeeld door Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth en Julie Walters. Bij de film hoort een soundtrack, waarop 17 ABBA-liedjes staan, door de cast ingezongen in de studio van Benny Andersson, die tevens met Björn Ulvaeus producent is van de film.

Ryan Shaw: This is Ryan Shaw (34)
De single ‘Do the 45’ blijft achter bij de verwachtingen; in de vierde week stijgt het nummer naar #82. Maar wellicht hebben de liefhebbers van de muziek van Ryan Shaw wel gewacht op het album ‘This is Ryan Shaw’,
waarop hij zich voorstelt.

Carla Bruni: Comme si de rien n’était (40)
Als je wilt weten hoe de vrouw van de Franse president Nicolas Sarkozy klinkt, dan kun je terecht op haar site. Daar kun je alle nummers integraal beluisteren van Carla Gilberta Bruni Tedeschi, geboren op 23 december 1967 in Turijn. De liefde voor muziek heeft ze niet van een vreemde, want haar moeder is de pianist Marisa Borini en haar vader de klassieke componist Alberto Bruni Tedeschi. In 1997 stopte Carla met haar modellenwerk en legde zich toe op de muziek. Twee jaar later stuurde ze de Franse zanger Julien Clerc een aantal liedjes die ze had geschreven. Zeven daarvan vormden de basis voor zijn album ‘Si j’étais’ uit 2000. In 2002 bracht Carla zelf een album uit: ‘Quelqu’un m’a dit’, waarvan in Frankrijk meer dan 1 miljoen stuks zijn verkocht. Op haar tweede album ‘No promises’ uit 2007, zingt ze Engelse gedichten van onder andere Emily Dickinson. 75.000 gingen er van over de toonbank in la douce France. En datzelfde Frankrijk beloont haar derde album ‘Comme si de rien n’étai’ deze week met een derde plek in de albumlijst. Bij ons moet ze het voorlopig met een 40ste plek doen. De opbrengsten gaan naar verschillende goede doelen. Carla heeft laten weten niet te zullen optreden, dat vond ze toch iets te ver gaan voor een presidentsvrouw.

Miles Davis: Sunday morning classics (43)
Negen jaar geleden verscheen het verzamelalbum ‘The best of Miles Davis’, dat echter na drie weken de Album Top 100 al weer had verlaten met als hoogste plaats #80. Wellicht is dit een beter tijdstip voor opnieuw een verzamelaar van trompettist Miles Dewey Davis III (26 mei 1926 – 28 september 1991). In 1985 stond hij op North Sea Jazz. Veel acts tijdens de huidige editie zien hem als hun grote voorbeeld.
‘Sunday morning classics’ is een box met 5 cd’s met in totaal 40 nummers.

Sharon Jones and the Dap-kings: 100 days, 100 nights (53)
52 jaar is Sheron Lafaye Jones, geboren op 4 mei 1956 in Augusta, Georgia. Zij heeft dus de soul van de jaren ’60 meegemaakt en de funk van de jaren ’70. En dat is te horen op ‘100 days, 100 nights’! Samen met haar Dap-kings laat ze horen waar ze haar roots vandaan heeft. The Dap-kings worden regelmatig gevraagd om de backing te doen tijdens optredens van anderen en ook op hun albums. Zo zijn ze op zes nummers te horen op ‘Back to black’ van Amy Winehouse. ‘100 days, 100 nights’ is het derde album van Sharon Jones and the Dap-kings en werd al in 2006 opgenomen. De release volgde in februari 2007 en bijna anderhalf jaar later breekt het gezelschap ook door in ons land.

Spinvis & Vinkenoog: Ritmebox (77)
‘Ritmebox’ is niet een nieuw album van Spinvis (= Erik de Jong). Als eerbetoon aan de dichter Simon Vinkenoog, die 18 juli 80 werd, maakte Spinvis ‘Ritmebox’. Het betreft een album en een boek met gedichten van Vinkenoog. ‘Ritmebox’ is ‘een collage van muziek en geluid’, samengesteld uit vele uren archiefmateriaal van de dichter. Spinvis over ‘Ritmebox’: “Een reis. Een reis door het geluid. Door het geluid van tachtig jaar. Het geluid van Vinkenoog. Simon zingt, spreekt, roept, hikt en huilt. Als dichter. Als leraar en profeet. Als ooggetuige, figurant, overlevende, aanstichter en chroniqueur van de wonderlijke wentelingen van onze tijd.” Twee jaar geleden maakte Spinvis samen met de dichter het album ‘Ja!’, waarop Vinkenoog onder muzikale begeleiding gedichten voorleest.

Tricky: Knowle west boy (95)
Tricky is het alter ego van de Brit Adrian Thaws. Volgens Adrian is ‘Knowle west boy’ dat verwijst naar zijn geboorteplaats Knowle west in Bristol, het beste album sinds ‘Maxinquaye’ dat in 1995 verscheen. Sindsdien bracht hij nog zeven andere albums uit, maar het succes van ‘Maxinquaye’ (#3 in Groot-Brittannië) is daarna nooit meer overtroffen. In de Britse albumlijst kwam ‘Knowle west boy’ vorige week binnen op #63.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten