vrijdag 9 oktober 2009

Hitflits: Fans belonen Thomas Berge met een #1-hit

Achttien jaar nadat Gordon met ‘Kon ik maar even bij je zijn’ een #1-hit scoorde, is het nu de beurt aan Thomas Berge. Hij zong het nummer in ‘De beste zangers van Nederland’, dat zoveel positieve reacties opleverde, dat het op single werd uitgebracht. De afgelopen week is Thomas druk bezig geweest met instores, dat zijn optredens in het land waar ook de cd-single te koop is. En dat levert hem met zijn download (#4 in de Download Top 50) een #1-notering op in de nieuwe Single Top 100. Het liedje stijgt in de tweede week vanaf #59.

Damaru & Jan Smit blijven met ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ op #2 staan en ‘Engel van mijn hart’ van Gerard Joling, zakt van 1 naar #3. ‘Geen woorden’ van Frans Bauer dat vorige week niet te stuiten leek (het nummer steeg van 84 naar #3), zakt deze week een plaatsje en komt op #4 terecht. Wel blijft Frans #1 in de Download Top 50.

Ze maakt nog geen week deel uit van K3 en heeft nu al haar eerste hit te pakken. Josje Huisman. Afgelopen zaterdag won de Steenwijkse de zoektocht ‘K2 zoekt K3’ en sindsdien is ze in een achtbaan belandt. Voor zaterdag hadden de drie finalisten van de zoektocht, elk het nummer ‘Mamasée’ met Kirsten en Karen ingezongen. Toen Josje zaterdag de derde K werd, is haar versie direct veel gedownload. Met als gevolg dat ‘Mamasée’ uitsluitend op basis van downloads binnenkomt op een vijfde plek.

Naast K3 op #5 komen nog de volgende liedjes binnen:
37 - Jannes: Zwevend naar geluk (Nederlandse versie van El condor pasa van Los Incas)
35 - Dango Wagner: Mooie blauwe ogen
49 - Jurgen Leijten: Ik wil je alles geven (geschreven door Vinzzent)
74 - Britney Spears: 3 (het enige nieuwe nummer op The singles collection, release 20/11)
91 - Jordin Sparks: S.o.s. (let the music play)
92 - Pearl jam: The fixer
95 - Kelly Clarkson: Already gone
97 - Dave Curtis: Last night in Miami
98 - DJ Jurgen: Crazy sexy cool

‘Kaleidoscope’ van Tiësto is op #2 de hoogste binnenkomer in de Album Top 100 . Dat betekent dus dat ‘For bitter or worse’ van Anouk, voor de derde week het bestverkochte album is, met een voorsprong van ruim 70%. Aan het album wordt onder andere meegewerkt door drie achtergrondzangeressen. Trijntje Oosterhuis, Jenny Lane (haar album ‘Monsters’ staat op #74) en Shirma Rouse, wiens album volgende week verschijnt.

Behalve Tiësto, zijn er nog twee binnenkomers bij de bovenste tien: ‘This is us’ van the Backstreet boys komt binnen op #5 (achtste album en allen top 10) en ‘Humanoid’ van Tokio hotel op #6, het tweede top 10-album voor de Duitse band.

De laatste hitsingle dateert uit 1998 (‘Psycho circus’), maar het voorlaatste album uit 2003 (‘Alive IV – symphony’). We hebben het over de Amerikaanse groep Kiss dat in 1979 een wereldhit had met ‘I was made for loving you’. Dertig jaar later bestaat Kiss nog steeds, maar dan wel met Paul Stanley en Gene Simmons als de enige heren van het eerste uur. Samen met Eric Singer en Tommy Thayer hebben ze vorig jaar het album ‘Sonic boom’ opgenomen. Op het album staan niet alleen nieuwe nummers, maar ook een aantal oude nummers die opnieuw zijn ingezongen, waaronder natuurlijk ‘I was made for loving you’, die staan op het tweede deel. ‘Sonic boom’ komt binnen op #13.

Een aparte vermelding verdient het album ‘Songs around the world’ van Playing for change. Het betreft een multimedia project van Mark Johnson en Enzo Buono, met het doel muzikanten uit de hele wereld samen te brengen. In 2004 begonnen ze aan het project, reisden de halve wereld rond en maakten opnames in onder andere Zuid-Afrika, New Orleans, Frankrijk en Rusland. Voor Nederland waren ze in Amsterdam waar zanger Clarence Bekker zijn bijdrage deed, bij ons beter bekend als CB Milton die in de jaren ’90 enkele hits scoorde. De filmpjes zijn inmiddels miljoenen keer bekeken. Klik hier voor ‘Stand by me’. Er is nu een cd/DVD compilatie uitgebracht met tien nummers, dat binnenkomt op #65. Naast het mutimedia project hebben Mark en Enzo de stichting ‘Playing for change’ opgericht, dat er voor zorgt dat kinderen op school muziek kunnen maken.

Resten nog de andere binnenkomers:
31 - Cecilia Bartoli: Sacrificium
43 - Air: Love 2
45 - Herman van Veen: Herman van Veen Top 100
53 - Moss: Never be scared/don’t be a hero
72 - Marillion: Less is more
73 - Hatebreed: Hatebreed
77 - Leona: Strut it!
87 - Chi Coltrane: Yesterday, today & forever
89 - Yasmin Levy: Sentir
100-D-block & Stefan: Music made addict

In de DVD Muziek Top 30 komt Toppers in concert 2009 binnen van de Toppers.

Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman, met daarin onder andere een overzicht van #1-hits in meerdere uitvoeringen.

zondag 4 oktober 2009

Megaman bij week 40 – 3 oktober 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Gerard Joling verrast is door #1-hit, Thomas Berge best eens Gordon kan vervangen, Tokio hotel tweetalig zingt, de Foo fighters een dozijn hits scoren en Destine al aardige ‘Stars’ beginnen te worden. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Gerard Joling verrast door #1-hit

Gerard Joling: Engel van mijn hart (1) *** eerste week op #1 ***

Hij had er niet op gerekend dat ‘Engel van mijn hart’ deze week naar #1 zou stijgen in de Single Top 100. Gerard Joling tegenover Shownieuws: “Frans Bauer komt met gierende banden de Top 100 binnen en Jan & Damaru zijn niet van #1 af te slaan, dus het heeft mij enorm verrast.” Volgens Gerard dankt hij zijn #1-hit dan ook aan de fans, want die hebben het nummer genoeg gedownload en de cd-single gekocht waardoor het zowel ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru & Jan Smit (op 5% op #2) als Frans Bauer met ‘Geen woorden’ (op 10% op #3) achter zich laat. Ook al is het maar voor één week, want ‘Mamasée’ van Josje & K3 komt er aan!

woedend

‘Engel van mijn hart’ is de Nederlandstalige versie van ‘Angel of the night’, waarmee de Toppers in februari meededen aan het Nationale Songfestival. Uiteindelijk werd ‘Shine’ het winnende liedje en mochten ze ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival in Moskou en we weten inmiddels hoe het hun vergaan is. De single kwam nog wel tot de tweede plek in de Single Top 100.

Vervolgens maakte componist Edwin van Hoevelaak een Nederlandse tekst op ‘Angel of the night’, en bood ‘Engel van mijn hart’ Gerard aan. Daarop was Gordon woedend dat ‘hun’ Toppers liedje zomaar werd weggeven. Maar Edwin wuifde die kritiek weg, ‘ik mag zelf weten wat ik met mijn liedjes doe’. Volgens Gerard heeft het liedje nu een tweede kans gekregen en het levert hem zijn zevende #1-hit op, waarmee hij op gelijke voet staat met Willy Alberti en André Hazes. Het meeste aantal #1-hits staat met dertien stuks nog steeds op naam van Marco Borsato. Internationaal zijn dat the Beatles met drie en twintig #1-noteringen.

download actie

Sinds het nummer ‘Engel van mijn hart’ uit is, loopt er op de site van Gerard een downloadactie, met de bedoeling het nummer op #1 te krijgen. Door het nummer te downloaden maakten de fans kans op verschillende hebbedingetjes, zoals een T-shirt en een Swarovski scooter. Maar omdat het nummer nog niet de eerste plaats had bereikt werd de actie verlengd: “Daar de single nog steeds niet de allerhoogste positie van de hitlijsten heeft bereikt verlengen wij de downlaod-actie nog met een week. Deze week heeft Gerard zijn T-shirt met het grote Engel van mijn hart beschikbaar gesteld. Op dit shirt zitten duizenden echte swarovski-stenen met een waarde van 900 euro. Ook van dit shirt is maar 1 exemplaar en is door Gerard zelf gedragen in de diverse televisieprogramma’s! Wil jij kans maken op dit unieke t-shirt download dan hier de singel, je ontvangt daar per mail een bewijs van. Je mag natuurlijk zo vaak mee doen als je wil maar dat mag slechts 2 x per dag.”

Vervolgens werd er nog een schepje bovenop gegooid:
“Mocht de single de nummer 1 positie behalen, dan heeft Gerard beloofd uit alle deelnemers een winnaar te trekken voor een hele bijzondere ontmoeting. Een gezellig diner in zijn favoriete restaurant. Wie droomt daar nou niet van gezellig met jou idool uit eten. Alle inzendingen tellen mee, dus ook als je al eerder hebt mee gedaan voor bv het t-shirt of de scooter. Wie vaak mee doen maakt ook het meeste kans !!”

Bovenstaande tekst is letterlijk overgenomen van de site, dus inclusief de spelfouten! Gerard is niet de enige artiest die soortgelijke (download) acties voert. Veel Nederlandse artiesten (zie ook onder Thomas Berge op #59) belonen de fans die hun singles kopen met presentjes, die uiteenlopen van een T-shirt van enkele Euro’s tot en met cd’s, etentjes en een scooter van honderden Euros.

loterij

Maar het vaker kopen van een liedje heeft niets meer te maken met het belonen van een artiest voor een artistieke prestatie, wat uit kan monden in een (hoge) hitparadenotering. Want dan is één exemplaar toch genoeg? Door dit soort acties heeft een #1-hit geen betekenis meer. De fans worden nu gebruikt voor het eigen doel van de artiest: een hoge notering. Als je fans iets extra’s wilt geven, bedenk dan een leuke prijsvraag, die niet gekoppeld is aan een single of album. Nu is de aankoop hiervan verworden tot een loterij, dat niets meer te maken heeft met de populariteit van een nummer in de hitparade.

Wordt ‘Papillon’ grootste Editors hit?

Editors: Papillon (31) *** hoogste eersteweeks ***

Onze eigen Tiësto heeft een remix gemaakt van ‘Papillon’ van Editors, dat wel terug te vinden is op de talrijke cd-singles, maar niet op het aankomende derde album ‘In this light and on this evening’. Editors bestaat sinds 2002 onder verschillende namen: Pilot, the Pride en Snowfield. Pas toen ze eind 2004 een contract tekenden met het onafhankelijke platenlabel Kitchenware records, werd de naam Editors gebruikt. Voor de band van Tom Smith (leadzang/rhythm gitaar/piano), Chris Urbanowicz (leadgitaar/synthesizer), Russell Leetch (basgitaar) en Ed Lay (drums/percussie) betekende dit contract een nieuw begin. ‘Papillon’ is de vijfde hitsingle van Editors. De eerste drie, ‘Munich’ (in 2005), ‘Smokers outside the hospital’ en ‘An end had a start’ (beide in 2007), hielden het slechts één week vol. Beter ging het de band af met ‘The racing rats’, ook uit 2007, dat tien weken genoteerd stond met als hoogste notering #20. Wellicht dat ‘Papillon’ dat evenaart dan wel verbetert. Want ‘In this light and on this evening’, het derde album, ligt aanstaande vrijdag in de winkels, precies op de dag dat de nieuwe Single Top 100 bekend wordt. Dus ‘Papillon’ heeft nog een week de tijd om te pieken!

Rammstein komt met Sinterklaascadeautje

Rammstein: Pussy (43)

In eigen land hebben ze al vele hits gescoord, maar een #1-hit zat er nog voor de Duitse groep Rammstein nog niet bij. Tot deze week, want ‘Pussy’ komt daar binnen op de eerste plaats. Het nummer is een satire van de groep op het sex tourisme, mensen die naar bepaalde landen gaan (waaronder Thailand), om daar goedkoop sex te hebben met veelal minderjarigen. Het nummer is bij ons hun dertiende notering en de voorloper van het album ‘Liebe ist für alle da’. Dat namen ze vorig jaar op in Berlijn en Los Angeles, werd afgemixt in Stockholm en ligt vanaf 16 oktober in de winkels. Op 6 december, de verjaardag van Sinterklaas, geven ze een concert in het Gelredome in Arnhem.

Thomas Berge kan Gordon best vervangen

Thomas Berge: Kon ik maar even bij je zijn (59)

Toen Gordon eind 1991 vier weken op #1 stond met ‘Kon ik maar even bij je zijn’, was Chiel Thomas Ottink (Thomas Berge), nog geen twee jaar. Gordon had het nummer van componist John Ewbank gekregen, waarmee hij in 1989 het liedje ‘Gini’ had geschreven voor het Nationale Songfestival. Ewbank had ‘Kon ik maar even bij je zijn’ geschreven na het overlijden van zijn oma. Het nummer wordt nog steeds veel gedraaid op begrafenissen en crematies. Van de single en het gelijknamige album ‘Kon ik maar even bij je zijn’ zijn destijds zo’n 175.000 exemplaren verkocht.

De aanleiding voor Thomas om de eerste en nog steeds grootste hit van Gordon op te nemen, was dan ook niet zijn herinnering aan het nummer. Thomas was één van de zeven zangers die deze zomer meedeed aan het TROS tv-programma ‘De beste zangers van Nederland’, waaraan ook Nick Schilder, Simon Keizer, Danny de Munk, Henk Westbroek, Albert West en Gordon deelnamen. De achterliggende gedachte van het programma was ‘welke zanger zou bijvoorbeeld bij ziekte, wie kunnen vervangen’. Op 26 juli waren de liedjes van Gordon aan de beurt en mocht Thomas ‘Kon ik maar even bij je zijn’ zingen. Na het optreden zei Gordon dat Thomas een fantastische presentatie had neergezet. ‘Thomas zijn stem klinkt voller en volwassen. ‘Je moet in het liedje zitten’, dus logische vraag, waar dacht Thomas aan? Toen liet hij zich daar niet over uit. Maar de afgelopen week vertelde hij aan Giel Beelen dat hij een nieuwe vriendin had, Daniëlle. Later werd duidelijk dat het om het slangenmeisje Daniëlle Bubberman ging, die in 2008 meedeed aan ‘Holland's got talent’. De twee hebben sinds drie weken een relatie.

Na de feestcover van het Feestteam in 2004 (#36), is er nu dus ook een versie van ‘Kon ik maar even bij je zijn’ dat dichter bij het origineel staat van Gordon. Na de uitzending kwamen veel reacties op Thomas zijn uitvoering. Bovendien liet Gordon weten het een grote eer te vinden als Thomas zijn nummer opnieuw uit zou brengen. Dus een release kon niet uitblijven. Overigens was Thomas voor Gordon niet zijn beste vervanger. Dat was volgens hem Nick Schilder die ‘Halleluja’ zong.

download actie

Tot en met afgelopen zondag, 4 oktober, liep op de site van Thomas een actie. Een week lang maakte je kans op een dineetje met Thomas of een horloge met een exclusieve inscriptie. Daarvoor hoefde je alleen maar het nummer te downloaden, net zo vaak als je maar wilt. Waarmee het downloaden van een nummer verwordt tot een loterij. (zie ook onder de #1 van Gerard Joling). Aangezien deze Single Top 100 is afgesloten op vrijdag, zullen de effecten van deze actie pas komende week te zien zijn.

Tokio hotel zingt tweetalig

Tokio hotel: Automatic (75)

Sinds de Duitse groep Tokio hotel in 2007 hun Duitstalige nummers ook in het Engels uitbrengt, worden hun noteringen bij ons groter. Voorheen kwamen ze niet verder dan de 42ste plaats, dat was met ‘Schrei’; ‘Durch den Monsun’ kwam zelfs niet verder dan #71, beide in 2006. Vervolgens werd het laatste nummer in 2007 in het Engels uitgebracht, ‘Monsoon’, dat de groep een zeventiende plaats opleverde. ‘Ready, set go!’ kwam in datzelfde jaar tot #41. Maar de klapper kwam vorig jaar met ‘Don’t jump’ dat zelfs de negende plaats bereikte. Automatic’ (in het Duits ‘Automatisch’), met voor elk een clip, is binnen op #75 en heeft dus nog een lange weg te gaan. Het nummer is de voorloper van het album ‘Humanoid’, opgenomen in 2008 in Hamburg, tussen twee Noord Amerikaanse tournees. Het album van de broers Tom en Bill Kaulitz, Gustav Schäfer en Georg Listing, komt deze maand zowel in het Duits als Engels uit. Het woord ‘Humanoid’ heeft in het Duits en het Engels dezelfde betekenis én wordt op dezelfde manier gespeld.

Mando diao: lieveling van 3FM

Mando diao: Gloria (77)

Al tijdens het optreden op Pinkpop in mei, spatte ‘Gloria’ van de Zweedse band Mando diao van het scherm af. In mei was net het nummer ‘Dance with somebody’ uitgebracht, en dat staat na negentien weken, met als hoogste notering #9, nog steeds genoteerd, nu op #47. Net als ‘Dance with somebody’ werd ook ‘Gloria’ verkozen tot 3FM Megahit. Of het ook zo’n grote wordt, is nog maar afwachten. In eigen land kwam het nummer niet verder dan #34, terwijl ‘Dance with somebody’ daar de vierde plaats bereikte.

Carolina liar brak eerst door in Ierland

Carolina liar: Show me what I’m looking for (89)

Nou dat werd tijd! Dit nummer staat al een aantal weken op punt van binnenkomen. Maar elke keer ging het op het laatst mis, en bleef het in de Bubbling under, de wachtkamer van de Single Top 100 staan. Maar deze week is het dan eindelijk zover voor Carolina liar, waarvan de zanger Chad Wolf afkomstig is uit Charleston, Zuid-Carolina, en de rest uit Zweden. Daar komen ook de producers Max Martin en Tobias Karlsson vandaan. Het was echter niet Zweden en ook niet Amerika, waar ‘Show me what I’m looking for’ doorbrak. Dat was in Ierland in juni, waar het de eerste plaats bereikte. Het nummer is echter al ouder, en staat op het album ‘Coming to terms’ dat vorig jaar verscheen.

Marietje pakt de draad weer op

Maribelle: Ik geef me over (90)

Volgend jaar wordt ze vijftig, Marietje Kwakman, geboren in Volendam op 4 april 1960. Haar eerste hit scoorde ze in 1981 met ‘Marionette’ (#13), waarmee ze meedeed aan de Nationale finale van het Eurovisie songfestival. Maar het was niet Marietje die naar Dublin mocht, maar Linda Williams met het nummer ‘Het is een wonder’, dat negende eindigde. Drie jaar later ging Marietje alsnog naar het Eurovisie Songfestival met ‘Ik hou van jou’ dat dertiende eindigde en #21 in de hitparade.

BZN

Voor Marietje begon het allemaal op jonge leeftijd met het zingen in diverse koren. In 1972 verscheen haar eerste plaatje: ‘Laat het altijd vrede zijn’, samen met het Volendams operakoor. In 1976 maakte ze kort deel uit van BZN, die van stijl wilden veranderden. Maar vlak voor de doorbraak met ‘Mon amour’, waarvoor ze de demo nog heeft ingezongen, verlaat ze de groep. Twee jaar later richt ze samen met Jan Buys (Tuf) de band Spryng op, dat een aantal singles uitbrengt, veel optreedt maar geen hitparade notering krijgt. Het is de tijd dat Marietje verandert in Maribelle. Spryng blijft nog bestaan tot 1991, waarna ze definitief solo gaat. ‘Ik geef me over’ is haar zevende hit en de voorloper van een heel album.

Een dozijn hits voor de Foo fighters

Foo fighters: Wheels (93)

Op 19 augustus stond David Grohl met Josh Homme (Queens of the stone age) en John Paul Jones (Led zeppelin) in de Melkweg in Amsterdam en drie dagen later op Lowlands als Them crooked vultures. Maar naast dit supertrio is David nog steeds zanger/gitarist van Foo fighters, de band die hij in 1995 oprichtte. Met ‘Wheels’ scoort de band hun twaalfde notering in Nederland. Hun eerste, ‘This is a call’ uit 1995, is nog steeds de grootste: #32. Met uitzondering van ‘The pretender’ uit 2007 dat tot #39 kwam, is de groep niet meer boven de 50 uitgekomen. En als je dat omdraait krijg je … 93! De plaats waar ‘Wheels’ deze week binnenkomt. Het nummer is naast ‘Word forward’ één van de twee nieuwe nummers op het ‘Greatest hits’ album dat begin november in de winkels ligt. Bij de luxe versie krijg je ook nog een boek + DVD.

Destine worden al echte Stars

Destine: Stars (94)

In mei debuteerde Destine uit Tilburg met de single ‘In your arms’ dat tot #77 kwam. Met ‘Stars’, geschreven door zanger Robin van Loenen, hopen ze nu echt door te breken. Dat zou mooi zijn, want op 26 januari 2010 komt de band, die verder bestaat uit Hubrecht Eversdijk (gitaar), Tom Vorstius Kruijff (bas), Laurens Troost (toetsen) en Robin Faas (drums), met een heel album. Dat wordt dan gepresenteerd in Paradiso in Amsterdam. Tenminste, als het album dan af is. Want vorige week vloog de band voor de derde keer naar Florida om daar samen met producer James Paul Wisner, bekend van zijn werk voor onder andere Paramore, de laatste zes nummers op te nemen. Sowieso moeten ze op 6 november terug zijn, want dan staan ze in Hedon in Zwolle. Een maand later, op 2 december, start hun tour met de Britse band the Blackout door Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Tsjechië, Zwitserland en Oostenrijk.

Dizzee Rascal scoort met afgewezen nummer

Dizzee Rascal feat. Chrome: Holiday (97)

Het lijkt wel of alles wat Dizzee Rascal (=de Britse rapper/componist/producer Dylan Kwabena Mills) maakt, een succes wordt. In eigen land scoorde hij al drie #1-hits: ‘Dance wiv me’ feat. Calvin Harris & Chrome (in 2008), ‘Bonkers’ feat. Armand van Helden en ‘Holiday’ feat. Chrome (beide dit jaar). Afgelopen zondag bleef ‘Dirtee cash’, zijn nieuwste single, op de tiende plaats staan, dus een vierde #1-hit zit er daar waarschijnlijk niet in. Bij ons kwam ‘Bonkers’ dit jaar al in drie verschillende sessies langs en bereikte de 63ste plaats. Alle nummers staan op zijn album ‘Tongue n’cheek’ dat op #6 staat in de Britse albumlijst.

‘Holiday’ is geschreven door Calvin Harris die ook meedeed aan ‘Dance wiv me’. Calvin had ‘‘Holiday’ echter helemaal niet voor Dizzee Rascal bedoeld. Hij schreef het nummer voor de Britse band the Saturdays, maar die wezen het af. Vervolgens bood Calvin het aan Dizzee, die er zijn derde Britse #1-hit mee scoorde. Op ‘Holiday’ krijgt Dizzee opnieuw hulp van r&b zanger Chrome.