Misschien wel het mooiste Sinterklaascadeau dit jaar voor Nick & Simon, is een gouden cd + DVD van ‘Symphonica in rosso’. Het edelmetaal werd hen vorige week vrijdag uitgereikt door Sinterklaas geholpen door kerstvrouw Monique Smit. Die #1-positie in de Album Top 100 was dus al binnen. Vervolgens zond de TROS afgelopen woensdag de registratie uit van het gebeuren,waar bijna 1,5 mensen naar gekeken hebben. Ook dat zal de verkoop van de dubbel-cd + DVD nog meer aanwakkeren. Het overwicht op de #2 is bijna 52%, het aantal van 25.000 is al verkocht, dus die platinaplak kan het duo niet meer ontgaan.De registratie van de concerten van Nick & Simom in het Gelredome in Arnhem in oktober, is de vierde in de reeks. Alle vier bereikten de eerste plaats. De start was in 2006 door Marco Borsato (1x), het jaar daarop gevolgd door Paul de Leeuw (6x) en in 2008 deed Lionel Richie ‘Symphonica in rosso’ (2x).
In 2009 stond Diana Ross in het Gelredome, maar van haar optredens is geen opname gemaakt. Wel verscheen in juli van dat jaar de ‘Complete collection’ dat de week na de concerten een sprong maakte van de 58e naar de 5e plaats, maar de week daarna naar #72 zakte en verdween. Overigens komt deze week op #99 een nieuw verzamelalbum van la Ross binnen: ‘50th anniversary – the singles collection’.
In 2010 was Sting van de partij in het Gelredome. Ook van zijn concerten is geen registratie gemaakt. Het album ‘Symphonicities’, opgenomen met de Royal Philharmonic Concert Orchestra werd in juli uitgebracht en maakte na zijn optredens een korte opleving door (van 39 naar #22). Volgend jaar doet Doe maar ‘Symphonica in rosso’. Meer dan 56.000 kaarten zijn er al verkocht, een derde concert is dan ook in de voorverkoop gegaan. Over een jaar staan zij dus weer #1.
En over #1-albums gesproken: ‘Symphonica in rosso’ is na ‘Vandaag’ (1x in 2007), ‘Luister’ (2x in 2009) en ‘Fier’ (4x in 2010), het vierde #1-album voor Nick & Simon.
Ook de #2 in de Album Top 100 is fonkelnieuw: de dubbel-cd ‘#1’ van Marco Borsato dat iets minder dan de helft verkoopt dan het #1-album van Nick & Simon. Op de eerste cd van ‘#1’ staan alle zestien #1-hits die Marco in zijn carrière scoorde in de Mega/Single Top 100. Op de andere cd staan ook zestien nummers, gekozen door zijn fans. Zo’n 8.000 fans namen de moeite om uit zijn omvangrijke repertoire (acht studioalbums) die nummers te kiezen, waaronder ‘Oud en afgedankt’ en ‘Vlinder’.
‘Margherita’, ook onze favoriet, kreeg de meeste stemmen. Je vraagt je af welke fan ‘#1-hits’ nog aanschaft, want er zit niets nieuws tussen en een beetje fan heeft alles al. Dus dan moet er een andere reden zijn. ‘Een dubbel cd voor slechts € 14,95 Die laat je toch niet liggen’, schrijft een fan op zijn site. Bovendien waren er signeersessies, en die wil geen fan missen! In België was het album bij release al goud. Waar blijft Nederland?
En ook de #3-notering is een eersteweeks: ‘Live at the Royal Albert Hall’ van Adele, dat haar album ‘21’, nu voor de 45e week genoteerd en gezakt naar #6, inhaalt. De cd+DVD van ‘Live at the Royal Albert Hall’ is de registratie van haar concert dat ze op 22 september gaf in Londen. Daar zullen we het voor een lange tijd mee moeten doen, want vanwege een operatie aan haar stembanden, zal ze voorlopig niet zingen. Dus het zal ook nog wel even duren eer de opvolger van ‘21’ er is.
‘Eyo!’ van K3, dat vorige week binnenknalde op #1, zakt naar de vierde plaats. En dan nog even over hun vorige album ‘MaMasé!’. Vorige week meldden we dat dit album verhuisde naar de Backcatalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar was. Officieel had dit ook moeten gebeuren, maar door een fout bij GfK Dutch Charts is dat niet gebeurd. Deze week verhuist het album alsnog naar deze lijst en is op #7 de hoogste eersteweeks. Daarin blijft ‘19’ van Adele de lijstaanvoerder, nu in totaal voor de 56e week.
En dan de overige binnenkomers van deze week, waarmee het totaal op dertien uitkomt:
#35 Il volo: Il volo
#56 Smith & Burrows: Funny looking angels, ‘kerstalbum’ van Tom Smith (zanger Editors) en Andy Burrows (drummer Razorlight)
#63 Rolling stones: Some girls live in Texas
#65 Angela Groothuizen: Ik verdedig
#73 Dana Winner: Kerst met Dana Winner
#84 Rob de Nijs: Nestor, het beste van
#86 Sven Hammond soul: The apple field
#96 Sef: De leven
#98 Volbeat: Live from beyond hell/above heaven
#99 Diana Ross & the Supremes: 50th anniversary – the singles collection
De afgelopen week was er een heftige strijd aan de gang om de eerste plaats in de Single Top 100. Na het weekend nam Gers Pardoel met ‘Ik neem je mee’ het voortouw. Nadat het volledige Metropole orkest afgelopen maandag optrad in Pauw & Witteman, leek het er even op dat ‘Wereldwijd orkest’ van het Metropole orkest o.l.v. Vince Mendoza m.m..v. diverse artiesten opnieuw voor een verrassing zou zorgen. Maar die hoop was ijdel, want vanaf woensdag nam Birdy met ‘Skinny love’ de leiding en die heeft ze niet meer uit handen gegeven. Haar voorsprong op ‘Wereldwijd orkest’ is ruim 5%. Nederland is het eerste land waar het nummer de eerste plaats haalt. Haar album getiteld ‘Birdy’ spint garen bij alle aandacht voor ‘Skinny love’, want in de derde week stijgt het terug de top 10 in: van 18 naar #10. Twee weken geleden kwam het album op #5 binnen.
Alvorens we overgaan naar de eersteweeks noteringen, even een rondje langs een paar bijzondere verschuivingen. Aan de rand van de top 10 staat ‘The a team’ van Ed Sheeran dat van 19 naar #11 stijgt. ‘Doluv2luvu’ van Ilse DeLange vorige week binnen op #14, zakt ondanks een Megahit afgelopen week naar de 18e plaats.
Als Jurk! afgelopen woensdag niet had opgetreden in De Wereld Draait Door, had hun ‘Kabalis’ een flinke duikeling gemaakt. Nu blijft dat beperkt tot twee plaatsen en komt uit op #19. Beter vergingen het ‘What have you done’ van Anouk, gestegen van 41 naar #21 en ‘Ode to the bouncer’ van Studio killers dat in de tweede week een flinke winst: van 47 naar #29, terwijl ‘Vraag me niet waarom’ van Marianne Weber van 45 naar #31 gaat.
Nog een korte blik op de Sinterklaashits dit jaar. Nog voordat de Goedheiligman zijn jaarlijkse verjaardagpartijtje houdt, aanstaande maandag 5 december, is de oogst slechts twee hits: op #15 (van 12) ‘Sinterklaas in een raket’ van Gebroeders Ko & Joris en Boris en op #22 (van 18)Maikel ten Voorde met ‘Mijn vriend, Sinterklaas’. ‘Feest in Nederland!’ van de Pietentoppers verliet vorige week al na drie weken de lijst, met als hoogste plaats #61.
En dan nu de acht (!) eersteweeks noteringen:
#54 Hans Teeuwen: Broodje worst
#59 Sean Paul: She doesn’t mind
#60 René le Blanc: Ware liefde
#80 Smith & Burrows: When the Thames froze (komende week Megahit op 3FM)
#88 Mark Rijs: Oh, mon amour
#89 Tinie Tempah feat. Ester Dean: Love suicide
#96 Lykke Li: I follow rivers
#97 Dries Roelvink: Ik leef vandaag …
Wij gaan Sinterklaas nog even helpen bij het inpakken van cadeaus en het maken van surprises. O ja, er moeten ook nog enkele gedichten worden gemaakt. Kortom, dit weekend is het volop Sinterklaas. Mocht je het ook vieren, een leuke pakjesavond gewenst. En als het de Goedheiligman behaagt, staat er na het weekend weer een nieuwe Megaman voor je klaar.
Elke week verse informatie over alle nieuwe tracks in de Single Top 100 en Album Top 100 van Nederland. Met nieuwtjes, foto's, geluidsfragmenten en links.
vrijdag 2 december 2011
maandag 28 november 2011
Megaman bij week 48 – 26 november 2011
Welkom bij de Megaman, met deze week onder andere:
- protest tegen cultuurbezuiniging levert #1-hit op
- Ilse DeLange komt met eigen ‘Hello’ voor de mama’s
- Jurk! gaat op zoek naar het ‘kabalis-moment’
- Anouk en Joris complimenteren elkaar
- Studio killers geven zich bloot
- Jettie Pallettie haalt nieuwe hit uit homoscene
Dat alles en meer over de dertien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.
- protest tegen cultuurbezuiniging levert #1-hit op
- Ilse DeLange komt met eigen ‘Hello’ voor de mama’s
- Jurk! gaat op zoek naar het ‘kabalis-moment’
- Anouk en Joris complimenteren elkaar
- Studio killers geven zich bloot
- Jettie Pallettie haalt nieuwe hit uit homoscene
Dat alles en meer over de dertien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.
protest tegen cultuurbezuiniging levert #1-hit op
Metropole orkest o.l.v. Vince Mendoza m.m.v. diverse artiesten: Wereldwijd orkest (1) *** hoogste eersteweeks / eerste week op #1 ***
Bløf, Moke, Rob de Nijs, Alain Clark, Paul de Leeuw en Within temptation. Het is slechts een kleine groep artiesten die hebben opgetreden met het Metropole orkest. Dat orkest, dat tegenwoordig uit meer dan 50 musici bestaat, wordt bedreigd in zijn bestaan. Die bedreiging komt van het huidige kabinet Rutte dat de volledige Cultuursector grote bezuinigingen oplegt.
En hoe kun je als muzikanten dan het beste protesteren? Door een protestnummer op te nemen! John Ewbank en Han Kooreneef schreven het nummer ‘Wereldwijd orkest’. Wereldwijd, want het orkest treedt niet alleen in Nederland op, maar ook ver daarbuiten. Het is zelfs het grootste professionele pop- en jazzorkest ter wereld.
Het nummer ‘Wereldwijd orkest’ is een protest van het orkest om het kabinet Rutte uit te dagen anders te kijken naar de wijze waarop de voorgenomen bezuinigingen op het orkest worden doorgevoerd. Want ook het orkest ziet wel in dat er bezuinigd moet worden, maar dat kan ook anders. Tevens laat het orkest met het nummer zien hoe cultureel ondernemerschap eruit ziet. De artiesten die aan ‘Wereldwijd orkest’ meewerken zijn: Los Angeles the Voices, Edsilia Rombley, Leonie Meijer, 3JS, Jennifer Ewbank, Ruth Jacott, Paul de Munnik, Giovanca, Glennis Grace, Karin Bloemen, Lee Towers, Hind en Trijntje Oosterhuis.
niet alleen bij iTunes
Als je een grote hit wil scoren, moet je nummer zeker op iTunes beschikbaar zijn. Voor ‘Wereldwijd orkest’ geldt dat echter niet, iTunes maakt voor deze #1-notering maar een fractie uit van het totaal aantal downloads. Op andere sites waaronder 538 zijn de meeste gedownload, wat ook duidt op een brede steun voor deze actie van het publiek.
van omroeporkest tot allround orkest
Het Metropole orkest bestaat dit jaar 66 jaar. In 1945 werd het orkest opgericht door Dolf van der Linden. Hij kreeg het verzoek om een ensemble te vormen dat voor de net weer opgerichte publieke radio-omroep na de Tweede Wereldoorlog, muziekprogramma's van grote kwaliteit kan maken op elk terrein van de lichte muziek. In de 35 jaren dat hij dirigent was, ontwikkelde hij het ensemble tot een orkest met een volledige symfonische strijkersectie en een complete big band.
Zijn opvolger was Rogier van Otterloo, die de aansluiting bij de nieuwste ontwikkelingen in de lichte muziek zocht. Dat betekende ondermeer een dubbele ritmesectie: één voor de meer traditionele lichte muziek en de jazz en één voor de popmuziek. Otterloo overleed in 1988 en werd in 1991 opgevolgd door componist/arrangeur Dick Bakker. In zijn tijd werkte het orkest veel mee aan grootschalige tv-producties in binnen en buitenland.
Zes jaar geleden stopte Bakker er mee, waarna de Amerikaanse arrangeur, dirigent en componist Vince Mendoza (Norwalk, Connecticut, 17 november 1961) het stokje van hem overnam. Voor die tijd schreef Mendoza nummers die werden uitgebracht op het befaamde Blue Note label. Met Joni Mitchell won hij twee Grammy Awards. In 2008 werd hij genomineerd voor een Grammy voor een arrangement van het nummer ‘Alfie’ op de cd ‘The look of love – Burt Bacharach songbook’ van Trijntje Oosterhuis.
hits
We noemden al een rij van artiesten die hebben samengewerkt met het Metropole orkest. Hier volgen alle hits waaraan het orkest meewerkte:
1996: Rowwen Hèze: Limburg (kwestie van geduld/live) (#22)
2001: Acda en de Munnik: Brussel moeten heten (#98)
2006: Lucie Silvas: What you’re made of (#79)
Bovenstaande nummers alle o.l.v. Dick Bakker
2006: Trijntje Oosterhuis: Do you know the way to San José (#38)
2007: Nick & Simon: Herwinnen (#6)
2007: Trijntje Oosterhuis: That’s what friends are for (#90)
2011: M.m.v. diverse artiesten: Wereldwijd orkest (#1)
De laatste vier o.l.v. Vince Mendoza
Daarnaast scoorden dertien albums van het orkest met diverse artiesten, vijf top 10-noteringen waaronder vier keer een top 3-notering en één keer een #1-plaats.
Bløf, Moke, Rob de Nijs, Alain Clark, Paul de Leeuw en Within temptation. Het is slechts een kleine groep artiesten die hebben opgetreden met het Metropole orkest. Dat orkest, dat tegenwoordig uit meer dan 50 musici bestaat, wordt bedreigd in zijn bestaan. Die bedreiging komt van het huidige kabinet Rutte dat de volledige Cultuursector grote bezuinigingen oplegt.
En hoe kun je als muzikanten dan het beste protesteren? Door een protestnummer op te nemen! John Ewbank en Han Kooreneef schreven het nummer ‘Wereldwijd orkest’. Wereldwijd, want het orkest treedt niet alleen in Nederland op, maar ook ver daarbuiten. Het is zelfs het grootste professionele pop- en jazzorkest ter wereld.
Het nummer ‘Wereldwijd orkest’ is een protest van het orkest om het kabinet Rutte uit te dagen anders te kijken naar de wijze waarop de voorgenomen bezuinigingen op het orkest worden doorgevoerd. Want ook het orkest ziet wel in dat er bezuinigd moet worden, maar dat kan ook anders. Tevens laat het orkest met het nummer zien hoe cultureel ondernemerschap eruit ziet. De artiesten die aan ‘Wereldwijd orkest’ meewerken zijn: Los Angeles the Voices, Edsilia Rombley, Leonie Meijer, 3JS, Jennifer Ewbank, Ruth Jacott, Paul de Munnik, Giovanca, Glennis Grace, Karin Bloemen, Lee Towers, Hind en Trijntje Oosterhuis.
niet alleen bij iTunes
Als je een grote hit wil scoren, moet je nummer zeker op iTunes beschikbaar zijn. Voor ‘Wereldwijd orkest’ geldt dat echter niet, iTunes maakt voor deze #1-notering maar een fractie uit van het totaal aantal downloads. Op andere sites waaronder 538 zijn de meeste gedownload, wat ook duidt op een brede steun voor deze actie van het publiek.
van omroeporkest tot allround orkest
Het Metropole orkest bestaat dit jaar 66 jaar. In 1945 werd het orkest opgericht door Dolf van der Linden. Hij kreeg het verzoek om een ensemble te vormen dat voor de net weer opgerichte publieke radio-omroep na de Tweede Wereldoorlog, muziekprogramma's van grote kwaliteit kan maken op elk terrein van de lichte muziek. In de 35 jaren dat hij dirigent was, ontwikkelde hij het ensemble tot een orkest met een volledige symfonische strijkersectie en een complete big band.
Zijn opvolger was Rogier van Otterloo, die de aansluiting bij de nieuwste ontwikkelingen in de lichte muziek zocht. Dat betekende ondermeer een dubbele ritmesectie: één voor de meer traditionele lichte muziek en de jazz en één voor de popmuziek. Otterloo overleed in 1988 en werd in 1991 opgevolgd door componist/arrangeur Dick Bakker. In zijn tijd werkte het orkest veel mee aan grootschalige tv-producties in binnen en buitenland.
Zes jaar geleden stopte Bakker er mee, waarna de Amerikaanse arrangeur, dirigent en componist Vince Mendoza (Norwalk, Connecticut, 17 november 1961) het stokje van hem overnam. Voor die tijd schreef Mendoza nummers die werden uitgebracht op het befaamde Blue Note label. Met Joni Mitchell won hij twee Grammy Awards. In 2008 werd hij genomineerd voor een Grammy voor een arrangement van het nummer ‘Alfie’ op de cd ‘The look of love – Burt Bacharach songbook’ van Trijntje Oosterhuis.
hits
We noemden al een rij van artiesten die hebben samengewerkt met het Metropole orkest. Hier volgen alle hits waaraan het orkest meewerkte:
1996: Rowwen Hèze: Limburg (kwestie van geduld/live) (#22)
2001: Acda en de Munnik: Brussel moeten heten (#98)
2006: Lucie Silvas: What you’re made of (#79)
Bovenstaande nummers alle o.l.v. Dick Bakker
2006: Trijntje Oosterhuis: Do you know the way to San José (#38)
2007: Nick & Simon: Herwinnen (#6)
2007: Trijntje Oosterhuis: That’s what friends are for (#90)
2011: M.m.v. diverse artiesten: Wereldwijd orkest (#1)
De laatste vier o.l.v. Vince Mendoza
Daarnaast scoorden dertien albums van het orkest met diverse artiesten, vijf top 10-noteringen waaronder vier keer een top 3-notering en één keer een #1-plaats.
Ilse DeLange komt met eigen ‘Hello’ voor de mama’s
Ilse DeLange: Doluv2luvu (14)
Afgelopen maandag, 21 november, ging Ilse DeLange bij 3FM dj Giel Beelen langs, om haar nieuwe single ‘Doluv2luvu’ (‘Do love to love you’) te laten horen. Ze vertelde dat ze het nummer geschreven had voor 3FM Serious Request, maar zonder te weten wat het thema was, ‘Moeders in oorlogsgebieden’. ‘Doluv2luvu’ laat een totaal andere Ilse horen dan dat we van haar gewend zijn. Dat zal dus nog even wennen worden voor haar fans. Daarover zegt Ilse: “Het is mijn feestje. Ik vind gewoon dat ik moet doen wat ik op dat moment wil. Ik hou van heel veel dingen en ik vind ook dat ik mezelf daar recht in moet doen, gewoon wil blijven leren en ontdekken. Niet op het voorspelbare.”
eigen Hello
Ze wilde een liedje schrijven dat helemaal ‘uptempo’ is, en gaf dit door aan producer Matthew Wilder, bekend van de hits ‘Break my stride’ (#5) en ‘The kid’s american’ (#24), beide in 1983 en producties voor No doubt en Christina Aguilera. Ilse wilde bewust geen ballad voor de actie, maar het tegenovergestelde. Ze wilde dat mensen op haar liedje op het plein in Leiden zouden springen, wanneer ze het op kerstavond, de finale avond van SR zou zingen. Ilse wilde haar eigen ‘Hello’, in navolging van ‘Hello’ van Martin Solveig feat. Dragonette dat vorig jaar de klapper was in Eindhoven.
De reacties op ‘Doluv2luvu’ waren zeer positief, omdat het nummer een heel andere, verrassende laat Ilse horen, dan die we tot nu toe kenden. Dinsdag werd het nummer op iTunes vrijgegeven en na drie dagen komt het nummer binnen op de 14e plaats.
Echter tussen het moment van de première op maandag en de notering op vrijdag is het leven van Ilse ingrijpend verandert. Op dinsdag hoorde Ilse dat haar vader, die kanker heeft, uitbehandeld is en op korte termijn zal overlijden. Op vrijdag maakte ze dat wereldkundig op haar site en meldde dat al haar activiteiten zijn opgeschort. Dus geen optreden tijdens Serious Request, geen reis naar Nasville zaterdag, om het mini-album af te maken. Tevens is het onzeker wanneer dit album, gepland voor maart 2012, zal uitkomen. En dat geldt ook voor haar optreden, 23 maart in het Gelredome in Arnhem.
“Zingen doe ik met heel mijn hart. En dit hart heeft even tijd nodig. Ik wil er zijn voor mijn familie en niet denken aan andere dingen”, schrijft Ilse op haar site. Die tijd zullen we haar natuurlijk gunnen.
De opbrengst van ‘Doluv2luvu’ gaat geheel naar de actie ‘This one’s for mama’ van Serious Request.
Afgelopen maandag, 21 november, ging Ilse DeLange bij 3FM dj Giel Beelen langs, om haar nieuwe single ‘Doluv2luvu’ (‘Do love to love you’) te laten horen. Ze vertelde dat ze het nummer geschreven had voor 3FM Serious Request, maar zonder te weten wat het thema was, ‘Moeders in oorlogsgebieden’. ‘Doluv2luvu’ laat een totaal andere Ilse horen dan dat we van haar gewend zijn. Dat zal dus nog even wennen worden voor haar fans. Daarover zegt Ilse: “Het is mijn feestje. Ik vind gewoon dat ik moet doen wat ik op dat moment wil. Ik hou van heel veel dingen en ik vind ook dat ik mezelf daar recht in moet doen, gewoon wil blijven leren en ontdekken. Niet op het voorspelbare.”
eigen Hello
Ze wilde een liedje schrijven dat helemaal ‘uptempo’ is, en gaf dit door aan producer Matthew Wilder, bekend van de hits ‘Break my stride’ (#5) en ‘The kid’s american’ (#24), beide in 1983 en producties voor No doubt en Christina Aguilera. Ilse wilde bewust geen ballad voor de actie, maar het tegenovergestelde. Ze wilde dat mensen op haar liedje op het plein in Leiden zouden springen, wanneer ze het op kerstavond, de finale avond van SR zou zingen. Ilse wilde haar eigen ‘Hello’, in navolging van ‘Hello’ van Martin Solveig feat. Dragonette dat vorig jaar de klapper was in Eindhoven.
De reacties op ‘Doluv2luvu’ waren zeer positief, omdat het nummer een heel andere, verrassende laat Ilse horen, dan die we tot nu toe kenden. Dinsdag werd het nummer op iTunes vrijgegeven en na drie dagen komt het nummer binnen op de 14e plaats.
Echter tussen het moment van de première op maandag en de notering op vrijdag is het leven van Ilse ingrijpend verandert. Op dinsdag hoorde Ilse dat haar vader, die kanker heeft, uitbehandeld is en op korte termijn zal overlijden. Op vrijdag maakte ze dat wereldkundig op haar site en meldde dat al haar activiteiten zijn opgeschort. Dus geen optreden tijdens Serious Request, geen reis naar Nasville zaterdag, om het mini-album af te maken. Tevens is het onzeker wanneer dit album, gepland voor maart 2012, zal uitkomen. En dat geldt ook voor haar optreden, 23 maart in het Gelredome in Arnhem.
“Zingen doe ik met heel mijn hart. En dit hart heeft even tijd nodig. Ik wil er zijn voor mijn familie en niet denken aan andere dingen”, schrijft Ilse op haar site. Die tijd zullen we haar natuurlijk gunnen.
De opbrengst van ‘Doluv2luvu’ gaat geheel naar de actie ‘This one’s for mama’ van Serious Request.
zondag 27 november 2011
Jurk! gaat op zoek naar het ‘kabalis-moment’
Jurk!: Kabalis (17)
Als we Jurk! mogen geloven, dan staat ‘Kabalis’ voor ‘bellende mensen in de trein, schreeuwende mensen in een voetbalstadion of je schoonmoeder bij jouw thuis’. Dat moment noemt het duo ‘jouw kabalis-moment’, dat je kunt uploaden naar hun site en daarmee maak je kans dat het in de clip van ‘Kabalis’ terecht komt. En wie wil dat nou (niet)? ‘Kabalis’ is de voorloper van ‘Glitterjurk’, het tweede album dat Dennis van de Ven (r) en Jeroen van Koningsbrugge (l) volgend uitbrengen als Jurk! Volgende maand zal het duo nieuwe nummers laten horen tijdens hun ‘Kerstjurk clubtour’. Aanstaande woensdag, 30 november, komt het duo langs in De Wereld Draait Door en twee dagen later, op vrijdag 2 december, bij Edwin Evers op Radio 538. Begin 2010 lukte het Jurk! om middels een twitteractie de eerste plaats te halen met ‘Zou zo graag’.
Als we Jurk! mogen geloven, dan staat ‘Kabalis’ voor ‘bellende mensen in de trein, schreeuwende mensen in een voetbalstadion of je schoonmoeder bij jouw thuis’. Dat moment noemt het duo ‘jouw kabalis-moment’, dat je kunt uploaden naar hun site en daarmee maak je kans dat het in de clip van ‘Kabalis’ terecht komt. En wie wil dat nou (niet)? ‘Kabalis’ is de voorloper van ‘Glitterjurk’, het tweede album dat Dennis van de Ven (r) en Jeroen van Koningsbrugge (l) volgend uitbrengen als Jurk! Volgende maand zal het duo nieuwe nummers laten horen tijdens hun ‘Kerstjurk clubtour’. Aanstaande woensdag, 30 november, komt het duo langs in De Wereld Draait Door en twee dagen later, op vrijdag 2 december, bij Edwin Evers op Radio 538. Begin 2010 lukte het Jurk! om middels een twitteractie de eerste plaats te halen met ‘Zou zo graag’.
Canadese dj’s vieren samen ‘Carnival’ dankzij Armin van Buuren
Milan & Phoenix: Carnival (39)
In 1996 begon de Canadees Jay Phoenix met muziek maken op de gitaar van zijn broer. Daarnaast leerde hij basgitaar, piano en drums spelen. Jay speelde in diverse bandjes, maar was het zat telkens met lui te werken die niet, zoals hijzelf, voor de volle 100% gaan. Daarop koos hij voor het dj-vak, waar je voornamelijk in je eentje werkt. Rond 2003 begon hij met het produceren van nummers en stuurde die op naar radiostations in Montreal. Al snel kreeg hij daar positieve reacties op en in 2005 leidde dat tot een ontmoeting met Chris Milan, die ook actief was als dj. Het klikte tussen de twee en sinds 2007 noemen ze zich Milan & Phoenix. Met ‘Carnival’ geven ze hun eerste visitekaartje af, uitgebracht op Armada Music, het label van Armin van Buuren.
In 1996 begon de Canadees Jay Phoenix met muziek maken op de gitaar van zijn broer. Daarnaast leerde hij basgitaar, piano en drums spelen. Jay speelde in diverse bandjes, maar was het zat telkens met lui te werken die niet, zoals hijzelf, voor de volle 100% gaan. Daarop koos hij voor het dj-vak, waar je voornamelijk in je eentje werkt. Rond 2003 begon hij met het produceren van nummers en stuurde die op naar radiostations in Montreal. Al snel kreeg hij daar positieve reacties op en in 2005 leidde dat tot een ontmoeting met Chris Milan, die ook actief was als dj. Het klikte tussen de twee en sinds 2007 noemen ze zich Milan & Phoenix. Met ‘Carnival’ geven ze hun eerste visitekaartje af, uitgebracht op Armada Music, het label van Armin van Buuren.
Anouk en Joris complimenteren elkaar
Anouk: What have you done (41)
Toen in mei het album ‘To get her together’ van Anouk verscheen, waarop ‘What have you done’ staat, een bewerking staat van ‘Onderweg’ van Abel (zes weken #1 in 2000), reageerde Joris Rasenberg, zanger/componist van het nummer, dat hij er een beetje onderste boven van was. Hij vond het wel een eer dat ze het had gedaan en ook wel bijzonder omdat niet iedereen dat van haar had verwacht.
Deze week verscheen ‘What have you done’ op single, waarop Joris liet weten dat een mooi compliment te vinden. Tevens vond hij het goed dat ze haar eigen draai aan het nummer heeft gegeven, omdat het geen zin heeft het origineel aan te hangen. Joris: “De versie van Anouk is geen letterlijke vertaling, maar heeft een compleet nieuwe tekst, toegespitst op haar privéleven. Haar eigenheid komt er doorheen.”
Anouk op haar beurt, had eerder al laten weten wat ze van ‘Onderweg’ vond: “Waanzinnige melodie. Prachtige stem. Schitterende tekst. Dat nummer pakte me gelijk toen ik het voor het eerst op de radio hoorde. Zo jammer dat het alleen maar in Nederland een hit is geworden, ik wil wel helpen om het ook over de grens bekend te maken. Vertalen kan niet, het nummer is goed zoals het is. Ik heb er met ‘What have you done’ mijn versie van gemaakt, met mijn verhaal.”
Joris wist dat Anouk ‘Onderweg’ een mooi liedje vond. Joris: “Ik kwam Anouk een jaar of tien geleden tegen en toen begon ze meteen over dat nummer. Blijkbaar is dat blijven hangen.” Hij denkt dat ze er mogelijk al eerder aan gewerkt heeft, maar dat het nu pas op zijn plek viel.
‘What have you done’, de 28e notering, en de vierde hitsingle van het album ‘To get her together’, is haar eerste coverhit.
Toen in mei het album ‘To get her together’ van Anouk verscheen, waarop ‘What have you done’ staat, een bewerking staat van ‘Onderweg’ van Abel (zes weken #1 in 2000), reageerde Joris Rasenberg, zanger/componist van het nummer, dat hij er een beetje onderste boven van was. Hij vond het wel een eer dat ze het had gedaan en ook wel bijzonder omdat niet iedereen dat van haar had verwacht.
Deze week verscheen ‘What have you done’ op single, waarop Joris liet weten dat een mooi compliment te vinden. Tevens vond hij het goed dat ze haar eigen draai aan het nummer heeft gegeven, omdat het geen zin heeft het origineel aan te hangen. Joris: “De versie van Anouk is geen letterlijke vertaling, maar heeft een compleet nieuwe tekst, toegespitst op haar privéleven. Haar eigenheid komt er doorheen.”
Anouk op haar beurt, had eerder al laten weten wat ze van ‘Onderweg’ vond: “Waanzinnige melodie. Prachtige stem. Schitterende tekst. Dat nummer pakte me gelijk toen ik het voor het eerst op de radio hoorde. Zo jammer dat het alleen maar in Nederland een hit is geworden, ik wil wel helpen om het ook over de grens bekend te maken. Vertalen kan niet, het nummer is goed zoals het is. Ik heb er met ‘What have you done’ mijn versie van gemaakt, met mijn verhaal.”
Joris wist dat Anouk ‘Onderweg’ een mooi liedje vond. Joris: “Ik kwam Anouk een jaar of tien geleden tegen en toen begon ze meteen over dat nummer. Blijkbaar is dat blijven hangen.” Hij denkt dat ze er mogelijk al eerder aan gewerkt heeft, maar dat het nu pas op zijn plek viel.
‘What have you done’, de 28e notering, en de vierde hitsingle van het album ‘To get her together’, is haar eerste coverhit.
Marianne Weber evenaart zichzelf
Marianne Weber: Vraag me niet waarom (45)
In 1997 scoorde Marianne Weber haar eerste #1 met ‘De regenboog’, in duet met Frans Bauer. In datzelfde jaar scoorde ze twee andere hits, waarmee het totaal op drie kwam. De afgelopen jaren scoorde ze diverse hits, maar drie in één jaar, dat kwam er niet meer van. Tot dit jaar, want met ‘Als de rozen weer in bloei staan’ (#21 in april), ‘Amore’ (#26 in juli) en ‘Vraag me niet waarom’ (binnen op #45), heeft ze er weer gescoord, waarmee ze het jaar 1997 evenaart. 2011 is tevens het jaar waarin ze brak met haar vaste tekstschrijver Emile Hartkamp.
Op 5 december viert Marianne niet alleen de verjaardag van Sinterklaas, maar ook haar eigen. Ze wordt dan 56 jaar. ‘Vraag me niet waarom’, haar 27e notering, is de derde single van haar album ‘Jouw lach’, #66 in de albumlijst.
In 1997 scoorde Marianne Weber haar eerste #1 met ‘De regenboog’, in duet met Frans Bauer. In datzelfde jaar scoorde ze twee andere hits, waarmee het totaal op drie kwam. De afgelopen jaren scoorde ze diverse hits, maar drie in één jaar, dat kwam er niet meer van. Tot dit jaar, want met ‘Als de rozen weer in bloei staan’ (#21 in april), ‘Amore’ (#26 in juli) en ‘Vraag me niet waarom’ (binnen op #45), heeft ze er weer gescoord, waarmee ze het jaar 1997 evenaart. 2011 is tevens het jaar waarin ze brak met haar vaste tekstschrijver Emile Hartkamp.
Op 5 december viert Marianne niet alleen de verjaardag van Sinterklaas, maar ook haar eigen. Ze wordt dan 56 jaar. ‘Vraag me niet waarom’, haar 27e notering, is de derde single van haar album ‘Jouw lach’, #66 in de albumlijst.
Studio killers geven zich bloot
Studio killers: Ode to the bouncer (47)
In navolging van de Britse Gorillaz, komt nu uit Kopenhagen in Denemarken de Studio killers. De overeenkomst tussen de twee, is dat het geen echte bands zijn, maar animatie en bestaat uit cartoon personages. Lange tijd was onduidelijk wie er achter Studio killers zaten, maar inmiddels weten met wie we in real life te maken hebben. Dat is het producertrio Teemu Brunila, Philip Larsen en Darren Stokes.
Teemu Brunila, afgelopen vrijdag 35 jaar geworden, komt uit Finland en was tot voor een jaar zanger van the Crash. Hij schrijft nummers voor onder andere Pixie Lott. Philip Larsen komt uit Denemarken en vormt sinds 2000 samen met Chris Smith, Manhanttan clique. Dat collectief produceert, remixt en schrijft voor onder anderen Madonna, Stereophonics, Katy Perry, Lady Gaga en Goldfrapp. Voor de productie van ‘Come into my world’ van Kylie Minogue ontving Larsen in 2004 een Grammy Award. En dan tenslotte de Brit Darren Stokes. Ook hij zit en zat in diverse bandjes, als Talk tin box, Goodfellos en Baby blue. Het nummer ‘Ode to the bouncer’, binnen op #47, wordt gezongen door de Britse zangeres Cherry.
In navolging van de Britse Gorillaz, komt nu uit Kopenhagen in Denemarken de Studio killers. De overeenkomst tussen de twee, is dat het geen echte bands zijn, maar animatie en bestaat uit cartoon personages. Lange tijd was onduidelijk wie er achter Studio killers zaten, maar inmiddels weten met wie we in real life te maken hebben. Dat is het producertrio Teemu Brunila, Philip Larsen en Darren Stokes.
Teemu Brunila, afgelopen vrijdag 35 jaar geworden, komt uit Finland en was tot voor een jaar zanger van the Crash. Hij schrijft nummers voor onder andere Pixie Lott. Philip Larsen komt uit Denemarken en vormt sinds 2000 samen met Chris Smith, Manhanttan clique. Dat collectief produceert, remixt en schrijft voor onder anderen Madonna, Stereophonics, Katy Perry, Lady Gaga en Goldfrapp. Voor de productie van ‘Come into my world’ van Kylie Minogue ontving Larsen in 2004 een Grammy Award. En dan tenslotte de Brit Darren Stokes. Ook hij zit en zat in diverse bandjes, als Talk tin box, Goodfellos en Baby blue. Het nummer ‘Ode to the bouncer’, binnen op #47, wordt gezongen door de Britse zangeres Cherry.
Jelle B reist door de tijd
Jelle B: De pionier (55)
Ruim een jaar geleden debuteerde Jelle Broersma (Dokkum, 24 januari 1986) met het nummer ‘Vriendinnen’, dat de 48e plaats bereikte. Het nummer was de Nederlandstalige versie van het Franstalige nummer ‘Ring ring I’ve got to sing’ van Ferre Grignard uit 1966. Ook ‘De pionier’ is een cover, ‘39’, de b-kant van ‘You’re my best friend’ (#6 in 1976) van Queen en geschreven door Brian May. Het nummer staat op hun album ‘A night at the opera’ uit 1975, waar ook de nieuwe #1 in de Top 2000 vanaf komt: ‘Bohemian rhapsody’.
Het is echter niet zonder reden dat Jelle dit nummer van Queen koos. Jelle: “Brian May van Queen baseerde zijn tekst op het boek ‘In time for the stars’ uit 1956 van de Amerikaanse science fiction schrijver Robert Heinlein. In dat boek wordt een reis naar de sterren beschreven. De reiziger in het ruimteschip reist met de snelheid van het licht. Albert Einstein beredeneert in zijn relativiteitstheorie dat voor iemand die met de snelheid van het licht reist, de tijd langzamer verstrijkt dan voor de achterblijver op aarde.”
In ‘De Pionier’, waar Jelle zelf de Nederlandse tekst voor schreef, wordt uitgegaan van hetzelfde gegeven: de pionier vertrekt in zijn ruimteschip met de snelheid van het licht. Als hij op aarde terugkeert is er voor hem slechts één jaar verstreken en voor zijn vriendin al honderd jaar.
Ruim een jaar geleden debuteerde Jelle Broersma (Dokkum, 24 januari 1986) met het nummer ‘Vriendinnen’, dat de 48e plaats bereikte. Het nummer was de Nederlandstalige versie van het Franstalige nummer ‘Ring ring I’ve got to sing’ van Ferre Grignard uit 1966. Ook ‘De pionier’ is een cover, ‘39’, de b-kant van ‘You’re my best friend’ (#6 in 1976) van Queen en geschreven door Brian May. Het nummer staat op hun album ‘A night at the opera’ uit 1975, waar ook de nieuwe #1 in de Top 2000 vanaf komt: ‘Bohemian rhapsody’.
Het is echter niet zonder reden dat Jelle dit nummer van Queen koos. Jelle: “Brian May van Queen baseerde zijn tekst op het boek ‘In time for the stars’ uit 1956 van de Amerikaanse science fiction schrijver Robert Heinlein. In dat boek wordt een reis naar de sterren beschreven. De reiziger in het ruimteschip reist met de snelheid van het licht. Albert Einstein beredeneert in zijn relativiteitstheorie dat voor iemand die met de snelheid van het licht reist, de tijd langzamer verstrijkt dan voor de achterblijver op aarde.”
In ‘De Pionier’, waar Jelle zelf de Nederlandse tekst voor schreef, wordt uitgegaan van hetzelfde gegeven: de pionier vertrekt in zijn ruimteschip met de snelheid van het licht. Als hij op aarde terugkeert is er voor hem slechts één jaar verstreken en voor zijn vriendin al honderd jaar.
Jettie Pallettie haalt nieuwe hit uit homoscene
Jettie Pallettie: ’n Kus van u meneer xxx (71)
Waarschijnlijk zat Jettie Pallettie (=Jet Westerhuis) nog in ‘een cafeetje’ of achter ‘de mannen aan’, toen ze haar aantal hits aan het tellen was. Want op de site staat dat ‘’n Kus van u meneer xxx’ haar negende single is. Maar beste Jet, het nummer is toch echt je tiende notering!
En zoals bij bijna alle voorgaande negen hits is ook '’n Kus van u meneer xxx' geen eigen nummer. Dit keer nam Jettie een nummer van Trea Dobbs uit 1986 op, getiteld ‘’n Kus voor u meneer’. Zij maakte daarvan ‘’n Kus van u meneer xxx’. Wat Jettie wellicht niet weet is dat het nummer van Trea een cover is van ‘Ach, geef me eens ’n keer’ van Gonnie Baars uit 1976. Ook dat nummer is niet origineel, maar een vertaling van een Duitstalig nummer (welke?) geschreven door Kurt Hertha (t) en Ralf Siegel (m). Cees Vermeulen Windsant, alias Mike Vincent, schreef destijds de Nederlandse tekst.
getipt
Je vraagt je af waar Jettie het nummer vandaan heeft? Het schijnt dat ‘’n Kus voor u meneer’ nogal populair is de homescene. Jettie kreeg dan ook een tip dat het daar een megazinger is, en dat was voldoende reden om er haar eigen draai aan te geven met haar producer Waylon van de Heyden, die ook op de accordeon speelt. ‘’n Kus van u meneer xxx’ is de voorloper van haar tweede album ‘Koekoek en andere koek’. Dus de volgende tien hits zijn in aankomst!
Waarschijnlijk zat Jettie Pallettie (=Jet Westerhuis) nog in ‘een cafeetje’ of achter ‘de mannen aan’, toen ze haar aantal hits aan het tellen was. Want op de site staat dat ‘’n Kus van u meneer xxx’ haar negende single is. Maar beste Jet, het nummer is toch echt je tiende notering!
En zoals bij bijna alle voorgaande negen hits is ook '’n Kus van u meneer xxx' geen eigen nummer. Dit keer nam Jettie een nummer van Trea Dobbs uit 1986 op, getiteld ‘’n Kus voor u meneer’. Zij maakte daarvan ‘’n Kus van u meneer xxx’. Wat Jettie wellicht niet weet is dat het nummer van Trea een cover is van ‘Ach, geef me eens ’n keer’ van Gonnie Baars uit 1976. Ook dat nummer is niet origineel, maar een vertaling van een Duitstalig nummer (welke?) geschreven door Kurt Hertha (t) en Ralf Siegel (m). Cees Vermeulen Windsant, alias Mike Vincent, schreef destijds de Nederlandse tekst.
getipt
Je vraagt je af waar Jettie het nummer vandaan heeft? Het schijnt dat ‘’n Kus voor u meneer’ nogal populair is de homescene. Jettie kreeg dan ook een tip dat het daar een megazinger is, en dat was voldoende reden om er haar eigen draai aan te geven met haar producer Waylon van de Heyden, die ook op de accordeon speelt. ‘’n Kus van u meneer xxx’ is de voorloper van haar tweede album ‘Koekoek en andere koek’. Dus de volgende tien hits zijn in aankomst!
Mick Harren rijdt graag auto
Mick Harren: Beter moeten weten (80)
Na drie jaar op rij (in 2007, 2008 en 2009), een top 20-hit te hebben gescoord, liet Mick Harren het vorig jaar even afweten. Op 27 april van dit jaar zong Mick, geboren op dezelfde dag als Prins Willem Alexander (27 april 1967 in Amsterdam), de kroonprins toe met het ‘Koninginnelied’. De opbrengst van het lied ging naar de slachtoffers van de aardbeving in Japan.
Naast zingen heeft Mick Harren nog drie anderen passies: auto’s, horloges en kleding. Op zijn 16e reed hij stiekem in de Mini van zijn moeder. Ondanks dat hij al op jonge leeftijd achter het stuur zat, had hij toch nog 50 rijlessen nodig en slaagde hij voor de tweede keer voor het rijexamen. Zijn eerste auto was een tweedehands Fiat 127, waar hij twee jaar in heeft gereden, voordat de politie het van de weg haalde. Anno 2011 rijdt de zanger wat luxer rond, in een Opel Insignia 2.0 Turbo. Dan weet je het vast, voordat hij een keer in de buurt komt optreden en ‘Beter moeten weten’ gaat zingen, voorloper van een nieuw album dat in 2012 moet verschijnen.
Na drie jaar op rij (in 2007, 2008 en 2009), een top 20-hit te hebben gescoord, liet Mick Harren het vorig jaar even afweten. Op 27 april van dit jaar zong Mick, geboren op dezelfde dag als Prins Willem Alexander (27 april 1967 in Amsterdam), de kroonprins toe met het ‘Koninginnelied’. De opbrengst van het lied ging naar de slachtoffers van de aardbeving in Japan.
Naast zingen heeft Mick Harren nog drie anderen passies: auto’s, horloges en kleding. Op zijn 16e reed hij stiekem in de Mini van zijn moeder. Ondanks dat hij al op jonge leeftijd achter het stuur zat, had hij toch nog 50 rijlessen nodig en slaagde hij voor de tweede keer voor het rijexamen. Zijn eerste auto was een tweedehands Fiat 127, waar hij twee jaar in heeft gereden, voordat de politie het van de weg haalde. Anno 2011 rijdt de zanger wat luxer rond, in een Opel Insignia 2.0 Turbo. Dan weet je het vast, voordat hij een keer in de buurt komt optreden en ‘Beter moeten weten’ gaat zingen, voorloper van een nieuw album dat in 2012 moet verschijnen.
the Double dj’s zijn er weer klaar voor
the Double dj’s: Viva! – het leven is een feest (82)
Het is de elfde van de elfde geweest en dus krijgen we vanaf nu tot maart 2012 nummers die gemaakt zijn voor het carnaval en/of de après-ski. De eerste is ‘Viva! – het leven is een feest’ van the Double dj’s, Jeroen Stabel en Robbie van Rijt uit het Brabantse Best bij Eindhoven. Vorig seizoen kwamen ze pas in februari van dit jaar met ‘Goede vrienden’, goed voor een 43e plek. We zijn benieuwd hoever ‘Viva! – het leven is een feest’ zal komen en hoelang het nummer genoteerd blijft. Voor the Double dj’s kan het allemaal niet lang genoeg duren, want ze zijn er weer helemaal klaar voor!
Het is de elfde van de elfde geweest en dus krijgen we vanaf nu tot maart 2012 nummers die gemaakt zijn voor het carnaval en/of de après-ski. De eerste is ‘Viva! – het leven is een feest’ van the Double dj’s, Jeroen Stabel en Robbie van Rijt uit het Brabantse Best bij Eindhoven. Vorig seizoen kwamen ze pas in februari van dit jaar met ‘Goede vrienden’, goed voor een 43e plek. We zijn benieuwd hoever ‘Viva! – het leven is een feest’ zal komen en hoelang het nummer genoteerd blijft. Voor the Double dj’s kan het allemaal niet lang genoeg duren, want ze zijn er weer helemaal klaar voor!
Sandro Silva kreeg steun van Laidback Luke
Quintino feat. Sandro Silva: Epic (90)
‘Epic’ is officieel de vierde notering voor Quintino, pseudoniem van Quinten van den Berg. Zijn grootste hit was ‘Heaven’ feat. Mitch Crown (#29 in 2009). Onofficieel echter is ‘Epic’ zijn vijfde notering, en is zijn grootste hit ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca (#1 in 2009). Het nummer werd namelijk zo’n grote hit door de ‘Quintino radio edit’ die hij er van maakte.
Op ‘Epic’ werkt Quintino voor het eerst samen met een andere dj, Sandro Silva, waarachter Shandro Jahangier schuil gaat. Hij is dus niet de voetballer Sandro Silva, die ook een carrière als dj heeft. In tegenstelling tot de meeste dj’s die ergens in de twintig zijn of ouder, is Shandro nog maar negentien jaar. Sandro, geboren op 19 februari 1992, begon zijn carrière op 15-jarige leeftijd. Dankzij de coaching en ondersteuning van Laidback Luke heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot de dj die hij nu is. Inmiddels heeft hij verscheidene tracks uitgebracht op de labels van Steve Aoki, Laidback Luke en Tiësto. Dus aan (inter) nationale steun heeft hij geen gebrek!
‘Epic’ is officieel de vierde notering voor Quintino, pseudoniem van Quinten van den Berg. Zijn grootste hit was ‘Heaven’ feat. Mitch Crown (#29 in 2009). Onofficieel echter is ‘Epic’ zijn vijfde notering, en is zijn grootste hit ‘Rap das armas’ van Cidinho e Doca (#1 in 2009). Het nummer werd namelijk zo’n grote hit door de ‘Quintino radio edit’ die hij er van maakte.
Op ‘Epic’ werkt Quintino voor het eerst samen met een andere dj, Sandro Silva, waarachter Shandro Jahangier schuil gaat. Hij is dus niet de voetballer Sandro Silva, die ook een carrière als dj heeft. In tegenstelling tot de meeste dj’s die ergens in de twintig zijn of ouder, is Shandro nog maar negentien jaar. Sandro, geboren op 19 februari 1992, begon zijn carrière op 15-jarige leeftijd. Dankzij de coaching en ondersteuning van Laidback Luke heeft hij zich kunnen ontwikkelen tot de dj die hij nu is. Inmiddels heeft hij verscheidene tracks uitgebracht op de labels van Steve Aoki, Laidback Luke en Tiësto. Dus aan (inter) nationale steun heeft hij geen gebrek!
Caro Emerald postuum in duet met Brooke Benton
Caro Emerald & Brooke Benton: You’re all I want for Christmas (92)
In tegenstelling tot andere jaren, waarin Nederlandse acts nauwelijks de moeite namen om iets voor kerst op te nemen, want ‘we kunnen pas scoren nadat Sinterklaas weg is’, zijn er dit jaar zeker twee cd’s verschenen. De eerste cd is ‘So this is christmas’, met oude kerstliedjes door onder anderen Dotan (‘2000 miles’), Marike Jager (‘Frosty the snowman’) en Shary-An (‘We wish you a merry christmas’) en nieuwe door Rigby (‘#Christmas time’) en the Souldiers (‘You’ve got balls’). Klaar voor een notering in de Album Top 100.
Daarin komt de andere cd, ‘Christmas duets – Back to the old days of christmas!’ al binnen, op #23. Op die cd zingen Nederlandse artiesten bekende kerstliedjes met buitenlandse acts. Nou ja, ze zingen het niet samen, want de meeste acts leven niet meer. Op het album zingt bijvoorbeeld Frans Duijts met the Platters ‘Come home for christmas’, René Froger met Ella Fitzgerald ‘Sleigh ride’ en Do met Mel Tormé ‘The christmas song (Chestnuts roasting on a open fire)’. In de voorverkoop zijn van het album meer dan 50.000 stuks besteld, goed voor platina dus.
Als trekker van het album is ‘You’re all I want for Christmas’ van Caro Emerald & Brooke Benton op single uitgebracht, dat binnenkomt op #92. Toen Brooke Benton het nummer in 1963 opnam, was Caroline Emeralda van der Leeuw, nog lang niet geboren. Caro Emerald is van 26 april 1981, zeven jaar voor de dood van Benton, dus ze zal hem niet bewust hebben meegemaakt. We zijn benieuwd wie het nummer met haar zingt tijdens haar clubshows volgende maand in Paradiso (24), Vredenburg (27), 013 (29) en De Oosterpoort (30).
Benton, geboren als Benjamin Franklin Peay in Camden, Zuid-Carolina op 19 september 1931, zong in het kerkkoor waar zijn vader dominee was. Op zijn zeventiende vetrok Benjamin naar New York om zijn zelfgeschreven nummers te verkopen. Vanwege zijn achtergrond werd hij al snel zanger bij diverse gospelgroepen. Vervolgens ging hij terug naar Camden en was een tijdje vrachtwagenchauffeur. Gedurende die tijd bleef hij muziek maken.
Toen Benjamin terugkeerde naar New York, ging hij de liedjes zelf zingen en nam hij de naam Brooke Benton aan. Daarnaast bleef hij liedjes voor anderen schrijven, waaronder Nat King Cole, Clyde McPhatter en Roy Hamilton. In 1970 beleefde Benton een korte comeback met ‘A rainy night in Georgia’, een nummer van Tony Joe White. Op 9 april 1988 overleed Benton aan de gevolgen van een longontsteking en een ontsteking aan de hersenen.
postuum
Caro is niet de eerste Nederlandse zangeres die een duet opneemt met een overleden artiest. Vorig jaar verscheen wereldwijd de cd ‘Viva Elvis – the album’. In een aantal landen werd een zangeres benaderd om samen met Elvis het nummer ‘Love me tender’ te zingen. In Nederland was dat Lisa Lois, die daarmee een weekje stond op #85. Het album scoorde langer en beter: vijf weken met als hoogste notering #13.
nieuw album
‘Deleted scenes from the cutting room floor’, het debuutalbum van Caro Emerald, staat op #41 en voor de 95e week genoteerd. Nog negen weken dus en dan verhuist het naar de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Voor de opvolger dat in 2012 het levenslicht moet gaan zien, heeft Caro en haar team al zo’n zeven liedjes klaar liggen, rauwer, dramatischer en dieper. Maar ook: stijliconen uit de jaren ’50, mode en fotografie. Ze werken heel filmisch, schrijven liedjes op basis van beelden. Intussen is Caro nog druk bezig met het veroveren van de rest van Europa. Daarvoor toert ze in december en maart door Groot-Brittannië.
In tegenstelling tot andere jaren, waarin Nederlandse acts nauwelijks de moeite namen om iets voor kerst op te nemen, want ‘we kunnen pas scoren nadat Sinterklaas weg is’, zijn er dit jaar zeker twee cd’s verschenen. De eerste cd is ‘So this is christmas’, met oude kerstliedjes door onder anderen Dotan (‘2000 miles’), Marike Jager (‘Frosty the snowman’) en Shary-An (‘We wish you a merry christmas’) en nieuwe door Rigby (‘#Christmas time’) en the Souldiers (‘You’ve got balls’). Klaar voor een notering in de Album Top 100.
Daarin komt de andere cd, ‘Christmas duets – Back to the old days of christmas!’ al binnen, op #23. Op die cd zingen Nederlandse artiesten bekende kerstliedjes met buitenlandse acts. Nou ja, ze zingen het niet samen, want de meeste acts leven niet meer. Op het album zingt bijvoorbeeld Frans Duijts met the Platters ‘Come home for christmas’, René Froger met Ella Fitzgerald ‘Sleigh ride’ en Do met Mel Tormé ‘The christmas song (Chestnuts roasting on a open fire)’. In de voorverkoop zijn van het album meer dan 50.000 stuks besteld, goed voor platina dus.
Als trekker van het album is ‘You’re all I want for Christmas’ van Caro Emerald & Brooke Benton op single uitgebracht, dat binnenkomt op #92. Toen Brooke Benton het nummer in 1963 opnam, was Caroline Emeralda van der Leeuw, nog lang niet geboren. Caro Emerald is van 26 april 1981, zeven jaar voor de dood van Benton, dus ze zal hem niet bewust hebben meegemaakt. We zijn benieuwd wie het nummer met haar zingt tijdens haar clubshows volgende maand in Paradiso (24), Vredenburg (27), 013 (29) en De Oosterpoort (30).
Benton, geboren als Benjamin Franklin Peay in Camden, Zuid-Carolina op 19 september 1931, zong in het kerkkoor waar zijn vader dominee was. Op zijn zeventiende vetrok Benjamin naar New York om zijn zelfgeschreven nummers te verkopen. Vanwege zijn achtergrond werd hij al snel zanger bij diverse gospelgroepen. Vervolgens ging hij terug naar Camden en was een tijdje vrachtwagenchauffeur. Gedurende die tijd bleef hij muziek maken.
Toen Benjamin terugkeerde naar New York, ging hij de liedjes zelf zingen en nam hij de naam Brooke Benton aan. Daarnaast bleef hij liedjes voor anderen schrijven, waaronder Nat King Cole, Clyde McPhatter en Roy Hamilton. In 1970 beleefde Benton een korte comeback met ‘A rainy night in Georgia’, een nummer van Tony Joe White. Op 9 april 1988 overleed Benton aan de gevolgen van een longontsteking en een ontsteking aan de hersenen.
postuum
Caro is niet de eerste Nederlandse zangeres die een duet opneemt met een overleden artiest. Vorig jaar verscheen wereldwijd de cd ‘Viva Elvis – the album’. In een aantal landen werd een zangeres benaderd om samen met Elvis het nummer ‘Love me tender’ te zingen. In Nederland was dat Lisa Lois, die daarmee een weekje stond op #85. Het album scoorde langer en beter: vijf weken met als hoogste notering #13.
nieuw album
‘Deleted scenes from the cutting room floor’, het debuutalbum van Caro Emerald, staat op #41 en voor de 95e week genoteerd. Nog negen weken dus en dan verhuist het naar de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Voor de opvolger dat in 2012 het levenslicht moet gaan zien, heeft Caro en haar team al zo’n zeven liedjes klaar liggen, rauwer, dramatischer en dieper. Maar ook: stijliconen uit de jaren ’50, mode en fotografie. Ze werken heel filmisch, schrijven liedjes op basis van beelden. Intussen is Caro nog druk bezig met het veroveren van de rest van Europa. Daarvoor toert ze in december en maart door Groot-Brittannië.
Abonneren op:
Posts (Atom)