zondag 27 november 2011

Caro Emerald postuum in duet met Brooke Benton

Caro Emerald & Brooke Benton: You’re all I want for Christmas (92)

In tegenstelling tot andere jaren, waarin Nederlandse acts nauwelijks de moeite namen om iets voor kerst op te nemen, want ‘we kunnen pas scoren nadat Sinterklaas weg is’, zijn er dit jaar zeker twee cd’s verschenen. De eerste cd is ‘So this is christmas’, met oude kerstliedjes door onder anderen Dotan (‘2000 miles’), Marike Jager (‘Frosty the snowman’) en Shary-An (‘We wish you a merry christmas’) en nieuwe door Rigby (‘#Christmas time’) en the Souldiers (‘You’ve got balls’). Klaar voor een notering in de Album Top 100.

Daarin komt de andere cd, ‘Christmas duets – Back to the old days of christmas!’ al binnen, op #23. Op die cd zingen Nederlandse artiesten bekende kerstliedjes met buitenlandse acts. Nou ja, ze zingen het niet samen, want de meeste acts leven niet meer.
Op het album zingt bijvoorbeeld Frans Duijts met the Platters ‘Come home for christmas’, René Froger met Ella Fitzgerald ‘Sleigh ride’ en Do met Mel Tormé ‘The christmas song (Chestnuts roasting on a open fire)’. In de voorverkoop zijn van het album meer dan 50.000 stuks besteld, goed voor platina dus.

Als trekker van het album is ‘You’re all I want for Christmas’ van Caro Emerald & Brooke Benton op single uitgebracht, dat binnenkomt op #92. Toen Brooke Benton het nummer in 1963 opnam, was Caroline Emeralda van der Leeuw, nog lang niet geboren. Caro Emerald is van 26 april 1981, zeven jaar voor de dood van Benton, dus ze zal hem niet bewust hebben meegemaakt. We zijn benieuwd wie het nummer met haar zingt tijdens haar clubshows volgende maand in Paradiso (24), Vredenburg (27), 013 (29) en De Oosterpoort (30).

Benton, geboren als Benjamin Franklin Peay in Camden, Zuid-Carolina op 19 september 1931, zong in het kerkkoor waar zijn vader dominee was. Op zijn zeventiende vetrok Benjamin naar New York om zijn zelfgeschreven nummers te verkopen. Vanwege zijn achtergrond werd hij al snel zanger bij diverse gospelgroepen. Vervolgens ging hij terug naar Camden en was een tijdje vrachtwagenchauffeur. Gedurende die tijd bleef hij muziek maken.

Toen Benjamin terugkeerde naar New York, ging hij de liedjes zelf zingen en nam hij de naam Brooke Benton aan. Daarnaast bleef hij liedjes voor anderen schrijven, waaronder Nat King Cole, Clyde McPhatter en Roy Hamilton. In 1970 beleefde Benton een korte comeback met ‘A rainy night in Georgia’, een nummer van Tony Joe White. Op 9 april 1988 overleed Benton aan de gevolgen van een longontsteking en een ontsteking aan de hersenen.

postuum

Caro is niet de eerste Nederlandse zangeres die een duet opneemt met een overleden artiest. Vorig jaar verscheen wereldwijd de cd ‘Viva Elvis – the album’. In een aantal landen werd een zangeres benaderd om samen met Elvis het nummer ‘Love me tender’ te zingen. In Nederland was dat Lisa Lois, die daarmee een weekje stond op #85. Het album scoorde langer en beter: vijf weken met als hoogste notering #13.

nieuw album

‘Deleted scenes from the cutting room floor’, het debuutalbum van Caro Emerald, staat op #41 en voor de 95e week genoteerd. Nog negen weken dus en dan verhuist het naar de Back Catalog Top 50, de lijst met oudere albums. Voor de opvolger dat in 2012 het levenslicht moet gaan zien, heeft Caro en haar team al zo’n zeven liedjes klaar liggen, rauwer, dramatischer en dieper. Maar ook: stijliconen uit de jaren ’50, mode en fotografie. Ze werken heel filmisch, schrijven liedjes op basis van beelden. Intussen is Caro nog druk bezig met het veroveren van de rest van Europa. Daarvoor toert ze in december en maart door Groot-Brittannië.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten