vrijdag 25 november 2011

Hitflits: platina #1-album voor K3; protest Metropole orkest krijgt brede steun

Voor de vijfde achtereenvolgende week kent de Album Top 100 een nieuwe aanvoerder. In tegenstelling tot de vier voorgaande weken, is het dit keer geen eersteweeks notering, maar een album dat vorige week al binnenkwam op de 37e plaats. We hebben het over ‘Eyo!’ van K3 dat in de tweede week een winst boekt van 36 plaatsen en op de eerste plaats belandt.
Het overwicht op de #2, ‘Wicked game’ van il Divo, hoogste eersteweeks, is bijna 50%. Afgelopen zondag kregen Josje, Kristel en Karen een platina-exemplaar uitgereikt tijdens hun concert in Ahoy. Dat betekent dus dat er meer dan 50.000 stuks van ‘Eyo!’ zijn besteld.

Voor K3 in deze samenstelling is het hun tweede #1-album, na ‘MaMaSé!’ in 2009. Ook dat album sprintte in de tweede week naar de eerste plaats, vanaf #60 en was ook bij release platina. Ironisch genoeg verdwijnt ‘MaMaSé!’ deze week uit de Album Top 100. Niet omdat het te weinig verkoopt, maar omdat het album ouder dan twee jaar is, en dan geldt de regel dat het verhuist naar de Backcatalog Top 50, waar het binnenkomt op #14 en de teller weer bij 1 begint.

Zonder Josje Huisman, maar met Kathleen Aerts, scoorde K3 de volgende zeven #1-albums:
2001: Alle kleuren (4x)
2001: Tele-romeo (2x)
2002: Verliefd (4x)
2003: Oya lélé (4x)
2004: De wereld rond (2x)
2005: Kuma hé (1x)
2006: Ya ya yippee (1x)

Je zou dus denken dat de dames gewend zijn aan eremetaal. Maar toch is dat volgens Kristel niet zo: “We hebben er al vaker een mogen ontvangen, maar deze is toch wel heel bijzonder. Het is tegenwoordig zo moeilijk om cd's te verkopen.”

‘Eyo!’ komt vanaf #37 en is na ‘Los Angeles’ van Los Angeles, the voices (op 8 januari), pas het tweede #1-album dit jaar dat niet vanuit het niets daar binnen komt. Albums van Marco Borsato, Caro Emerald en Adele, die eerder op #1 stonden en weer terugstegen, zijn daar niet in meegenomen.

Nederland eerste

‘Fallen angels’, vorige week het eerste #1-album van Snow patrol in Nederland, zakt in de tweede week naar de achtste plaats. Nederland was het eerste land waar het album #1 kwam, waarna thuisland Ierland volgde. Gary Lightbody, zanger van de groep was daar zeer enthousiast over de Nederlandse notering: “Het is passend dat het eerste Europese land buiten Groot-Brittannië waar we een muzikale klik hadden, ook het eerste Europese land is dat ons naar nummer één heeft gebracht. Bedankt Nederland!”
In de Britse albumlijst lukte het afgelopen zondag uiteindelijk toch niet. Op de valreep werd die eerste plaats weggekaapt door ‘Christmas’ van Michael Bublé (verkoop: 85787). Maar ook een tweede plaats zat er niet in de Ieren, want daar kwam ‘Jukebox’ van de boyband JLS binnen (569 minder dan de #1) En dus werd het een derde plaats voor ‘Fallen angels’ (verkoop 80072 stuks).

Het zag er nog zo mooi uit. Sinds 1998 zou een Kinderen voor kinderen album weer een top 10-positie halen. Het heeft echter (nog) niet zo mogen zijn, want ‘Zo bijzonder’, het 32e album van Kinderen voor kinderen zakt in de vierde week van de elfde naar de dertiende plaats. Binnenkort wordt de special, uitgezonden op 6 november, weer herhaald. Wellicht dat het album dan alsnog weer gaat stijgen. Daarna zullen we de statistieken bijwerken.

De andere binnenkomers deze week:
#6 Rihanna: Talk that talk, zo goed als zeker aanstaande zondag #1 in de Britse albumlijst
#7 One direction: Up all night
#10 Kate Bush: 50 words for snow, eerste album met alleen nieuwe liedjes sinds ‘Aerial’ uit 2005, waaraan meegewerkt wordt door Elton John en haar zoon Bertie
#17 Michael Jackson: Immortal
#19 Nickelback: Here and now
#23 Christmas duets: Back to the old days of Christmas
#25 Rolling stones: Some girls, deluxe edition
#30 Ed Sheeran: +
#52 Tim Akkerman: Anno
#59 Opera familia: Il canto, finalisten van ‘Holland’s got talent’ bestaande uit Paul, Carla (ouders) en dochter Belinda
#64 Westlife: Greatest hits
#65 Heideroosjes: Cease-fire, na 22 jaar stopt deze Nederlandse punkband er mee, de afscheidstournee wordt op 22 september 2012 afgesloten met een concert in de Melkweg in Amsterdam
#70 Sandra & Jeroen van Veen: Canto
#76 Devil’s blood: The thousandfold epicentre
#94 Andrea Bocelli: One night in Central Park
#95 Mary J. Blige: My life II … the story continues

Ook de Single Top 100 kent een nieuwe #1. Halverwege de week leek het er even op dat ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra opnieuw de eerste plaats zou pakken. Maar nadat het duo vorige week werd ingehaald door ‘Niemand anders’ van Jeroen van der Boom, is het deze week een heel orkest dat beter scoort. ‘Wereldwijd orkest’ van het Metropole orkest o.l.v. Vince Mendoza is de hoogste eersteweeks en komt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100 met een overwicht van bijna 35% op de #2.

‘Wereldwijd orkest’ is een protestlied tegen de bezuinigingen op Cultuur door het huidige kabinet. Doordat die bezuinigingen zelfs het bestaan van het Metropole orkest bedreigen, nam een groep bekende Nederlanders samen met het orkest dit nummer op, geschreven door Han Kooreneef & John Ewbank. Onder die bekende Nederlanders zitten onder anderen Glennis Grace, Paul de Leeuw, Giovanca, Lenonie Meijer en L.A. the voices. Met het downloaden van dit nummer, dat via diverse download platforms te krijgen is, steunen velen het protest.

Buiten de nieuwe #1, is ‘Nergens zonder jou’ van Guus Meeuwis feat. Gers Pardoel, dat stijgt van 16 naar #10, de enige binnenkomer bij de bovenste tien.

Op #14 komt ‘Doluv2luvu’ van Ilse DeLange binnen, dat het themalied is van 3FM Serious Request dit jaar en de komende week Megahit. Het nummer laat een geheel andere Ilse horen, dan wat we tot nu toe gewend waren. ‘Doluv2luvu’ zou de opmaat worden voor een mini-album, dat in maart moest verschijnen, tegen de tijd dat ze een concert zou geven in het Gelredome in Arnhem. Zou, want vandaag maakte ze bekend al haar activiteiten op te schorten tot een later tijdstip. De reden is haar zieke vader die niet lang meer te leven heeft. Ze wil de tijd die nog rest, samen met hem en haar familie doorbrengen. Dat kunnen we alleen maar respecteren.

Dan volgt hier het restant eersteweeks noteringen:
#17 Jurk!: Kabalis
#39 Milan & Phoenix: Carnival
#41 Anouk: What have you done
#45 Marianne Weber: Vraag me niet waarom
#47 Studio killers: Ode to the bouncer
#55 Jelle B: De pionier
#71 Jettie Pallettie: ’n Kus van u meneer
#80 Mick Harren: Beter moeten weten
#82 the Double dj’s: Viva! (het leven is een feest)
#90 Quintino feat. Sandro Silva: Epic
#92 Caro Emerald & Brooke Benton: You’re all I want for Christmas

Op herhaling gaat ‘The man with the child in his eyes’ van Kate Bush op #99. Het nummer stamt uit 1978 en stond destijds tien weken genoteerd met als hoogste notering #23. Kate Bush schreef het nummer op haar dertiende en nam het drie jaar later op, vier jaar voordat het op single werd uitgebracht. Aanleiding voor de binnenkomst nu, is de uitvoering die Wende Snijders gaf in De Wereld Draait Door in het kader van De Wereld Draait Door Recordings II, waarin een artiest een nummer brengt van zijn of haar idool.

Ons idool is momenteel Sinterklaas en die kan dit weekend nog wel wat hulp gebruiken. Dus voor een nieuwe Megaman moet je wachten tot na het weekend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten