maandag 21 november 2011

The Black keys zijn als broeders

the Black keys: Lonely boy (98)

Op 1 februari 2012 geeft het Amerikaanse duo the Black keys een concert in het Klokgebouw in Eindhoven. Tegen die tijd is ‘Lonely boy’, al volledig uitgewerkt. Het nummer komt aarzelend binnen op #98, ondanks een week Megahit op 3FM. De echte doorbraak voor het duo, dat bejubeld wordt door velen, moet dus nog komen.

Wellicht dat ‘El camino’, hun zevende studioalbum, dat op 6 december verschijnt (net te laat voor een Sinterklaas cadeau), daar verandering in aanbrengt. Tot nu toe scoorden ze bij ons met twee albums: ‘Attack & release’ (#65 in 2008) en ‘Brothers’ (#39 in 2010). Beide albums en het nieuwe album zijn (mede)geproduceerd door Brian Joseph Burton, beter bekend als Danger Mouse, één helft van Gnarls barkley en producer onder andere van Beck en Gorillaz.

Broeders zijn zanger/gitarist Daniel Quine Auerbach (14 mei 1979) en drummer Patrick J. Carney (15 april 1980), beide geboren in Akron, Ohio, allerminst. De titel verwijst naar de band die beide in de loop der jaren (the Black keys bestaan dit jaar tien jaar), hebben opgebouwd.

Tijdens zijn schooltijd was Patrick gefascineerd door het opnemen met een 4-track recorder. Daniel speelde gitaar en Patrick deed z’n best het op te nemen. Vervolgens werden ze door hun broers aangemoedigd om samen muziek te gaan maken. Dat was eind jaren ’90 toen er nog geen sprake was van the Black keys. Een paar jaar later kocht Patrick een digitale recorder en nodigde Daniel en zijn toenmalige band the Barnburners uit, opnames te maken in zijn kelder. Samen met Daniel, want de rest was niet komen opdagen, nam hij toen een demo op met zes nummers, dat hun een platendeal opleverde. En daarmee waren the Black keys een feit. In de Verenigde Staten van Amerika hebben ze sindsdien zo’n twee miljoen albums verkocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten