maandag 21 november 2011

KWF helpt Jeroen van der Boom aan #1-hit

Jeroen van der Boom: Niemand anders (1) *** eerste week op #1 ***

“Wow, waanzinnig. KWF bedankt, fans bedankt!”, twitterde Jeroen van der Boom afgelopen vrijdag toen hij hoorde dat ‘Niemand anders’ naar de eerste plaats was gestegen. ‘Niemand anders’ is een nummer van zijn album ‘Jij bent zo’ uit 2008, maar is opnieuw opgenomen en heeft Jeroen afgestaan aan de actie ‘Sta op tegen kanker’. Afgelopen woensdag werd de actie afgesloten met een tv-actie, waarbij Jeroen het nummer zong. De dag na de actie steeg het nummer in de voorlopige Single Top 100 naar de derde plaats en op de laatste dag maakte het de sprong naar de eerste plaats.

cd-single

Het is echter niet de download van ‘Niemand anders’ die zorgt voor de #1-notering. Het meest gedownloade liedje deze week (#1 in de Download Top 50), is ‘Somebody that I used to know’ van Gotye feat. Kimbra, dat Gers Pardoel van de eerste plaats heeft verdrongen, die naar #3 zakt. Daardoor moet qua downloads, ‘Niemand anders’ genoegen nemen met een tweede plek. De fysieke cd-single van ‘Niemand anders’ zorgt echter voor het overwicht van ruim 16% op ‘Somebody that I used to know’ in de Single Top 100.

actielied

Het is de tweede keer dat er aan de actie een lied is gekoppeld. In 2010 was dat het nummer ‘Just stand up’ gezongen door een keur aan Nederlandse artiesten bestaande uit Dewi, Alain Clark, Glennis Grace, Nikki, Stevie Ann, Edsilia Rombley, Waylon en Boris. Dat nummer kon (en kan nog steeds) gratis worden gedownload. Bovendien was het geen nieuw nummer, maar twee jaar daarvoor al gebruikt tijdens een Amerikaanse actie voor kanker, ingezongen door vijftien, voornamelijk Amerikaanse zangeressen, en wereldwijd uitgebracht.

In 2010 stond de teller na de avond op 35.000, maar liep daarna nog op tot 50.000 donateurs. Afgelopen woensdag zijn er 31.819 donateurs ingeschreven. De definitieve stand volgt over een tijdje.

‘Niemand anders’ is de vijfde #1-hit voor Jeroen van der Boom. Met uitzondering van ‘Het is over’ dat ook in de tweede week naar #1 steeg, hadden de andere meer weken nodig om de eerste plaats te bereiken. Hier volgen ze alle vijf, met tussen haakjes het aantal weken om #1 te komen:
2007: Jij bent zo (7)
2007: Een wereld (4)
2008: Het is over (2), ook gestegen vanaf #8
2009: Geen woorden (5)
2011: Niemand anders (2)

Aanstaande vrijdag, 25 november, komt zijn album ‘Grote liefde’ opnieuw uit, maar dan in een speciale uitvoering. Naast de nieuwe versie van ‘Niemand anders’, wordt er ook een DVD bijgeleverd met de hoogtepunten van de concerten die Jeroen op 13 en 14 mei gaf in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

En wellicht dat Jeroen volgend jaar zijn zesde #1-hit scoort met ‘Een nieuwe dag’, een duet met Lange Frans dat op diens album komt te staan dat eind januari uitkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten