vrijdag 30 april 2021

Hitflits: Snelle & Maan mogen eindelijk blijven slapen; Osdorp Posse scoort #1-notering met dubbelelpee

Vorige week leek het er nog op dat niemand de hegemonie van Justin Bieber, al vier weken #1 in single én albumlijst, kon doorbreken. Deze week is er toch iemand in geslaagd. Sterker, het zijn er twee, Snelle & Maan met ‘Blijven Slapen’. Hoeven ze ’s avonds niet meer door weer en wind naar huis. Na zes niet onafgebroken weken op de tweede plaats, pakt het duo uiteindelijk de eerste plaats in de Single Top 100. Voor Snelle is het zijn vierde #1-notering, voor Maan haar derde.
 
Het komt niet vaak voor dat een nummer zolang op de tweede plaats staat en alsnog de eerste pakt. In het grote Mega-hitverleden, dat deze maand het 52e jaar ingaat, herinneren wij ons een #1-hit uit 1973.
‘Do You Love Me’ van Sharif Dean. Dat nummer stond zelfs zes weken onafgebroken op #2, achter ‘We Were All Wounded At Wounded Knee’ van Redbone, om daarna vier weken op #1 door te brengen. Zangeres op ‘Do You Love Me’ was de Belgische  Evelyne D'Haese.
 
Het meeste aantal weken achtereen op de tweede plaats, zonder ook maar één week op #1, werd in 2000 behaald door Krezip met ‘I Would Stay’. ‘Que Si Que No’ van Jody Bernal hield hen acht weken van de eerste plaats. Wel was ‘I Would Stay’ die weken het meest gedraaide liedje, maar voor de Single Top 100 telt airplay niet mee.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (2)   Snelle & Maan: Blijven Slapen (eerste week op #1)
2. (1)   Justin Bieber feat. Daniel Caesar & Giveon: Peaches (op 3,86%)
3. (3)   Lil Nas X: Montero (Call Me By Your Name)
4. (4)   Riton x Nightcrawlers feat. Mufasa & Hypeman: Friday (Dopamine re-edit)
5. (6)   Suzan & Freek: Goud
 
Er is één nieuwe noteringen bij de bovenste tien en dat is ‘Frans Duits’ van Donnie & Frans Duijts, dat in vijfde week naar de tiende plaats stijgt. Voor Donnie was het nummer al sinds de binnenkomst op #50, zijn grootste hit. ‘Snelle Planga’ kwam in 2018 niet verder dan #54.
En nu is ‘Frans Duits’ ook nog eens de eerste top 10-hit voor Donnie. Voor Frans Duijts is het nummer zijn vierde top 10-notering en een weerzien met de top 10 sinds 211, toen zijn nummer ‘Morgen Is Pas Morgen’ de eerste plaats haalde.
 
10x Koningsspelen lied, 8 keer een hit
 
Na de Woningspelen in 2020, vonden er dit jaar weer Koningsspelen plaats. Sinds 2013 worden op de vrijdag voor Koningsdag, dit jaar dus op 23 april, de Koningsspelen gehouden, met het doel kinderen meer te laten bewegen. Na een goed ontbijt gaan de kinderen dan ook de hele dag sporten. 
Zo ook vorige week vrijdag, tijdens de negende editie, die op ‘Kindcentrum Vlinderslag’ in Amersfoort werd geopend door koning Willem Alexander en koningin Máxima. Een recordaantal van bijna 1,3 miljoen kinderen afkomstig van ruim 6300 scholen in Nederland en Nederlandse scholen in het buitenland deed dit jaar mee aan de Koningsspelen.
 
Deze Koningsspelen stonden in het teken van ‘IK+JIJ=WIJ’, oftewel samen. Sinds 2013 hoort daar ook een liedje bij, gezongen door Kinderen voor Kinderen. Dit jaar is dat ‘Zij Aan Zij’, geschreven door Lucia Marthas (tekst) en Tjeerd Oosterhuis (muziek) en gezongen door  Elske en Pari. Tevens wordt jaarlijks aan het liedje een dansje gekoppeld, dat de scholen van tevoren kunnen instuderen. De videoclip bij ‘Zij Aan Zij’ is dan ook ruim 3,5 miljoen keer bekeken. 
Daarnaast is ‘Zij Aan Zij’ sinds uitkomen zo’n 600.000 keer gestreamd, waarvan de afgelopen week zo’n 400.000 keer en dat levert het koor een 48e plaats op in de Single Top 100. In totaal is ‘Zij Aan Zij’ de 23 notering voor Kinderen voor Kinderen. Met uitzondering van ‘Fitlala’ (in 2018) en ‘Hand In Hand’ (in 2020), hebben alle liedjes van de Koningsspelen een notering behaald. De hoogste was voor ‘Bewegen Is Gezond’, dat in 2013 de vijfde plaats bereikte.
 
‘Zij Aan Zij’ is één van de twaalf nieuwe liedjes dat komt te staan op het 42e Kinderen voor Kinderen album, dat in het najaar verschijnt. Het album is opgehangen aan ‘Worden Wat Je Wil’, het thema van de 67e Kinderboekenweek, die gehouden wordt van 6 – 17 oktober.
 
Over naar de eerste weeks noteringen van deze week:
#15 Lil Kleine feat. Ronnie Flex: Standaard Procedure
Samen met ‘Waar Ik Vandaan Kom’ (op #42 van #41) en ‘Regen’ (op #37) zijn dit drie tracks van de EP Lil Kleine, die vorige week uitkwam. De andere twee nummers, ‘Nog Steeds Aan’ en ‘Money In The Morning’, krijgen geen notering omdat er maximaal drie nummers van een album of EP mogen staan in de Single Top 100.
 
#68 Regard, Troye Sivian & Tate McRae: You
 
Half maart koos 3FM het nummer ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’ van Fred Again .. & the Blessed Madonna tot Megahit. Voor velen die vanwege alle beperkingen door de lockdown, feestjes moeten missen, bleek dit nummer een welkome afleiding. Nu zes weken later, ziet het er naar uit dat het nummer een hit wordt, want het komt binnen op de 75e plaats. Tijd voor een kennismaking.
 
De Britse producer Fred Again.. (= Fred John Philip Gibson) werd in 2020 tijdens de uitreiking van de BRIT-Awards  uitgeroepen tot beste producer. Hij kreeg die onderscheiding voor de productie van hits voor onder andere  Rita Ora (‘Let You Love Me’), George Ezra (‘Shotgun’) en Ed Sheeran (‘I Don’t Care’en ‘Beautiful People’). Op ‘Marea (We’ve Lost Dancing)’ werkte Fred Again samen met de Amerikaanse dj  the Blessed Madonna (= Marea Stamper). Zij werd in 2016 door het Britse elektronische dans- en uitgaansmagazine Mixmag uitgeroepen tot beste dj.
 
#73 Zack Ink & Emms: Arm In De Wijk
#83 Alesso & Armin van Buuren: Leave A Little Love
 
ALBUMS
 
Pas in 1995, met hun vierde album Afslag Osdorp, behaalde de hiphopgroep de Osdorp Posse een notering in de albumlijst: een negentiende plek. Daarna zouden de Amsterdammers onder leiding van Def P ( = Pascal Griffioen) nog zes keer een notering scoren, waaronder in 2012 met de box Osdorp Posse Top 100, met daarop hun enige singlehit ‘Origineel Amsterdams’ (#10 in 2000).
 
Na negen jaar staat de Osdorp Posse weer in de albumlijst, nu met Roffer Dan Ooit / Vlijmscherp, binnen op de 71e plaats. De notering is geheel te danken aan de verkoop van vinyl. Roffer Dan Ooit, uit 1992 en de EP Vlijmscherp uit 1993, haalden destijds geen notering, maar anno 2021 zijn ze samen op vinyl goed voor de eerste plaats in de Vinyl 33!
De dubbelelpee is uitgebracht op Bloody Mary Red Colour (= diep rood) in een oplage van 800 stuks. Gold- Greatest Hits van ABBA, vorige week de #1 in de Vinyl 33, zakt naar de veertiende plaats.
 
Vinyl is hot. In 2020 werden er meer vinylplaten verkocht dan cd’s, in geld € 200.000,-- meer. Veel artiesten brengen hun albums vaak al tegelijk ook uit op vinyl of kort na de cd-release. Ook heeft de internationale lockdown de verkoop van vinyl gestimuleerd.
 
ALBUM TOP 5
 
1. (1)   Justin Bieber: Justice (zesde week op #1)
2. (2)   Snelle: Lars (op 19,49%)
3. (3)   Dua Lipa: Future Nostalgia The Moonlight Edition
4. (7)   the Kid Laroi: F*ck Love [Savage]
5. (9)   Pop Smoke: Shoot For The Stars Aim For The Moon
 
Over naar de nieuwe noteringen van deze week:
#12 John Lennon: Plastic Ono Band – 50th Anniversary Edition
In 1971 bereikte het vinylalbum in vier weken de eerste plaats en hield het daar zeven weken vol
 
Met bijna 81 jaar (op 7 juni is hij jarig), behoort Sir Thomas John Woodward oftewel Tom Jones tot de oudste nog levende acts met een notering in de Album Top 100. Hoger dan een zesde plaats kwam Tom Jones nooit en dat was ook nog met een andere zanger, Engelbert Humperdinck met het album The Golden Hits of Engelbert Humperdinck & Tom Jones in 1993. 
Zijn hoogst genoteerde album is Reload (#10 in 1999). Surrounded By Time, binnen op #17, is het 41e studioalbum van Tom Jones en bevat uitsluitend covers van onder andere Cat Stevens, Bob Dylan en Michael Kiwanuka. Op 6 september doet de dan 81-jarige Jones de Ziggo Dome aan in Amsterdam. Als het doorgaat natuurlijk.
 
Kaleo is de enige debutant deze week in de Album Top 100. De blues rockgroep komt uit IJsland en bestaat sinds 2012. Surface Sounds, binnen op #24, is hun vierde studioalbum. De naam Kaleo staat in het Hawaïaans voor geluid of stem.
 
#42 Big2: New Life
Big2 = Twan van Steenhoven van the Opposites. New Life is na Van Staal (#23 in 2019) zijn tweede soloalbum. Willy = Willem de Bruin van the Opposites, scoorde in 2018 met het soloalbum Willem (#6).
 
#77 the Who: The Who Sell Out – Deluxe Edition
Het originele album stamt uit 1967 met onder andere de hit ‘I Can See For Miles’
 
#82 Dinosaur Jr.: Sweep It Into Space
 
Tot zover deze Hitflits.
Wijzen we je nog even op de Kwartaalflits met een overzicht van de grootste hits en albums van het eerste kwartaal 2021 mét nu ook de Britse vinylverkopen.  Je vind dit onder de kop ‘aanbevolen post’.