donderdag 5 augustus 2010

Hitflits: na achttien jaar hit voor Bonnie St. Claire

Het is vakantietijd, ook bij GfK Dutch Charts, samensteller van de hitlijsten. En dus verschijnen de lijsten deze week een dag eerder, iets wat in week 29 van 2009 ook al gebeurde. Het gevolg is één verkoopdagje minder, wat vooral te merken is in de albumlijst, waarover zodadelijk meer.

Als de donderdag er wel bijgezeten had, had het echter niets uitgemaakt voor de #1. Dat is voor de zevende week ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup. Ook de #2 en #3 zijn dezelfde als vorige week: ‘Waka waka (this time for Africa)’ van Shakira feat. Freslyground (op ruim 35%) en ‘One’ van Swedish house maffia (op zo’n 3%). De rest van de top 10 is qua bezetting dezelfde als vorige week. Aan de rand van de top 10 staat Jan Lelieveld die met zijn single ‘Marianne’ van 39 naar #11 stijgt.

Na de hoge binnenkomst vorige week van ‘Next to you’ van Ilse DeLange op #4 (deze week gezakt naar #7), valt de hoogste eersteweeks nu pas op #19. In 1991 scoorde Bonnie St. Claire een #12-hit met ‘Morgen wordt alles anders’. Voor zijn jubileumalbum ‘Goud’, nam Gerard Joling het nummer opnieuw op, samen met Bonnie. Die versie komt deze week binnen op #19, waarmee Gerard zijn derde hit dit jaar scoort, na ‘Ik leef mijn droom’ (#1 in april) en ‘Alweer een goal’ (#6 in juli). Voor Bonnie is het haar eerste notering sinds ‘Douwe’, #63 in 1992.

De overige binnenkomers:
#44 Katy Perry: ‘Teenage dream’
#45 Dario: ‘Je hoeft me niet te zeggen …’
#51 Charlène: ‘n’ Grote huichelaar’
#69 Ben l’oncle soul: ‘Seven nation army’, nummer van the White stripes uit 2003 (#42), opgenomen door de Fransman Benjamin Duterde alias Ben l’oncle soul
#80 Tom Helsen: ‘Sun in her eyes’, in 2006 geflopt, nu in de herkansing
#82 Henk Dissel: ‘Vanavond’
#83 Sjon & Sjeffrie: ‘Skippybal’
#89 Ready: ‘Ik weet wat ik wil’
#95 Professor Green: ‘Just be good to green’
#98 Linkin’ park: ‘The catalyst’, afgelopen maandag was de wereldpremière in ‘Met Michiel’ op 3FM

Over naar de Album Top 100, waar aan de top ook niets is veranderd. Dat betekent dus dat ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ van Caro Emerald nog steeds op de eerste plaats staat, inmiddels voor de 25ste week! Een maand geleden waren er zo’n 100.000 stuks van verkocht en wekelijks komen daar zo’n 3 tot 4 duizend bij. Dat wordt nog een hele kluif om Caro dit jaar nog in te halen!

De meeste nieuwe albums komen uit op donderdag. De eerste fysieke verkopen, hebben hun neerslag in de nieuwe albumlijst die normaliter op vrijdag wordt samengesteld. Deze week hebben de samenstellers echter besloten om dat een dag eerder te doen. En dat is mede de oorzaak van het lage aantal eersteweeks noteringen, twee slechts. Daarnaast worden er in deze tijd weinig nieuwe albums uitgebracht, want half Nederland is immers toch op vakantie. En dus gaan er in deze tijd wel heel veel albums op herhaling, deze week maar liefst elf stuks. De twee echte nieuwe noteringen zijn Arcade fire met ‘The suburbs’ (op #5) en ‘Ben l’oncle soul’ van Ben l’oncle soul (op #94).

En dat was ‘m, een dagje eerder, wat de Hitflits betreft. Na het weekend, dat nu nog een dag verder ligt, zijn we er weer met een nieuwe Megaman.

maandag 2 augustus 2010

Megaman bij week 31 – 31 juli 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Yolanda be cool feat. Dcup de meest succesvolle Australische act is, Ilse Delange een andere weg inslaat, Pitbull met twee hele albums komt, Lange Frans (weer) zichzelf is, de neef van Frans Bauer een zomerhit scoort, Jamaica niets met Jamaica van doen heeft, maar Phil Colllins wel alles met Motown. Dat en meer over de Single Top 100 van deze week.

Yolanda be cool feat. Dcup meest succesvolle Australische act

Yolanda be cool feat. Dcup: We no speak Americano (1) *** zesde week op #1 ***

Voor de zesde week weten Yolanda be cool feat. Dcup de concurrentie ver voor te zijn. En als ‘Next to you’ van Ilse DeLange het niet red de komende weken, dan zal het zeker nog tot eind augustus duren, eer de Australiërs hun eerste plaats kwijt raken. Op 20 augustus verschijnt namelijk ‘Een nieuwe dag’ van Nick & Simon.‘We no speak Americano’ staat nu voor de zesde week op de eerste plaats en dat is één week meer dan ‘Alors on danse’ van Stomae. Dat nummer is nu nog het meest verkocht dit jaar, maar ‘We no speak Americano’ loopt snel in.

down under record

Zoals gezegd, Yolanda be cool feat. Dcup is een Australisch collectief. Met zes weken op #1, passeren de heren deze week Kylie Minogue met ‘Can’t get you out of my head’ (5 weken in 2001) en ‘Xanadu’ van Olivia Newton-John (Australische) & ELO (5 weken in 1980). Nog twee weken en ze evenaren ‘You’re the one that I want’ van Olivia Newton-John & John Travolta. Maar als je goed hebt gelezen, dan is de laatste act geen zuivere Australische. Met andere woorden, Yolanda be cool feat. Dcup is sinds deze week de meest succesvolle Australische act in Nederland!

‘We no speak Americano’ steeg vorige week naar de eerste plaats van de Britse hitparade. Aangezien het nummer voornamelijk in het Italiaans wordt gezongen, is het daar de eerste #1 in die taal. Deze week is het nummer gezakt naar de tweede plaats; de nieuwe #1 daar, de 1137ste, is ‘All time low’ van het vijftal the Wanted.

zondag 1 augustus 2010

Ilse Delange slaat andere weg in

Ilse DeLange: Next to me (4) *** hoogste eersteweeks ***

Aan het begin van de week leek het er even op dat ‘Next to me’ van Ilse DeLange wel eens de nieuwe #1 zou kunnen worden. Op basis van twee dagen kwam het binnen op een derde plaats, met slechts een derde verschil op de #1, ‘We no speak Americano’ van Yolanda be cool feat. Dcup. Maar hoe verder de week vorderde, bleek al snel dat die #1 er (nog) niet inzit. Uiteindelijk moet Ilse genoegen nemen met een vierde plek en daar was ze, getuige een tweet om kwart voor vier in de ochtend vanuit Nashville, heel blij mee: “oh yeah!!!!! thanks for the support!!”

knaller

Het is de tweede keer dat Ilse vanuit het niets de top 10 binnenknalt. De eerste keer was met ‘Before you let me go’ dat gekoppeld was aan ‘Rain down on me (Tiësto remix)’ van Kane, dat op 12 juli 2003 binnenkwam op de derde plaats. ‘Before you let me go’ was echter geen eigen nummer, maar werd geschreven door Dennis van Leeuwen van Kane. ‘Next to me’ schreef Ilse wel zelf, samen met Nate Campany en Macho Psycho, dezelfde mensen met wie ze ‘So incredible’, haar #1-hit schreef. Dus wie weet!

Volgens Ilse is ‘Next to me’, haar negentiende notering, een overgangsnummer tussen haar vorige en nieuwe album. Dat betekent dus dat ze op haar nieuwe album een andere weg inslaat. Tevens is het nummer een link naar haar eerste album, ‘World of hurt’ uit 1998, dat ook werd opgenomen in Nashville.

geen volledig album

Het nieuwe album, dat ook ‘Next to me’ heet, zal vanaf 27 augustus te koop zijn. Het is geen volwaardig album, want er staan slechts acht nummers op. Dat is echter bewust gedaan, want dan kan ze in korte tijd weer met een (mini) album komen en hoeven we niet weer twee jaar te wachten, zoals met ‘Incredible’. Bovendien heeft ze dan de gelegenheid om (nog) een keer van stijl te veranderen.

Pitbull komt dit jaar met twee albums

Usher feat. Pitbull: DJ got us fallin’ in love (49)

Met ‘I know you want me (calle ocho)’ scoorde de Amerikaanse rapper Pitbull (= Armando Christian Pérez, Miami, 15 januari 1981) een wereldhit (bij ons #2 in 2009). Vervolgens boekte hij vorig jaar ook nog een hit met ‘Hotel room service’ (#40 in 2009). Geen wonder dus dat anderen ook wel wat met hem willen opnemen. Marc Anthony, Pharrell Williams en het rapperscollectief LMFAO stonden al in de rij. Maar van geen leverde het bij ons een hit op. Wat dat betreft doen Enrique Iglesias met ‘I like it’ (op #18) en Usher met ‘DJ got us fallin’ in love’ op #49 het al beter. Maar we kunnen nog meer van Pitbull verwachten, want hij is zeer productief. Dit jaar komt hij met twee albums, het Spaanstalige ‘Armando’ en het Engelstalige ‘Planet Pit’.

Is Lange Frans (weer) zichzelf?

Lange Frans: Ben mezelf (66)

Dertien hits scoorde Frans Christiaan Frederiks, alias Lange Frans, waarvan tien met Bart Zeilstra, oftewel Baas B, die in maart 2009 stopte met zingen en rappen omdat hij zich liever richt op het produceren van nummers. Bart is geen man van de voorgrond, in tegenstelling tot Frans, die deze beslissing van Bart nooit heeft kunnen waarderen. Vervolgens kreeg Frans financiële problemen met de belastingdienst en zette zijn vrouw Daniëlle van Aalderen hem uit het huis: eerst de financiën regelen! Inmiddels zijn de twee weer verzoend en heeft Frans weer gelegenheid om verder aan zijn carrière te werken. Met de single ‘Ben mezelf’ probeert hij het nu solo en dat is tevens de titel van zijn aankomende tournee.

Neef Frans Bauer komt met zomerhit

Jay Jay Bauer: Ik wil de hele zomer zonnen (70)

Terwijl Frans Bauer zijn vaste tekstschrijver Emile Hartkamp aan de kant heeft gezet en druk bezig is met eigen repertoire, komt zijn neef Jay Jay Bauer (Haarlem, 12 juni 1975) met zijn vierde single ‘Ik wil de hele zomer zonnen’. Zijn grootste succes tot nu toe was ‘Waar zou jij nu zijn?’, in 2001 uitgebracht als J.J. Bauer, dat de dertigste plaats bereikte. Jay Jay werd destijds door zanger Dario ontdekt die een platencontract voor hem regelde. Inmiddels werkt Jay Jay aan een heel (zomer) album.

Killers (even) uitgespeeld

Brandon Flowers: Crossfire (73)

Zeven hits scoorden the Killers, waarvan ‘Human’ de grootste was: #6 in 2008. Tot nu, want de Amerikaanse band heeft even een rustperiode ingelast nadat ze zo’n zes jaar lang op tournee zijn geweest. Wereldwijd hebben ze zo’n 15 miljoen albums verkocht, dus dan kun je het wel even wat rustiger aandoen! En dus benut zanger/keyboard speler Brandon Richard Flowers (Henderson, Nevada, 21 juni 1981) de tijd om een soloalbum uit te brengen. Begin september verschijnt van Flowers het album ‘Flamingo’, opgenomen in Las Vegas en Hollywood. De titel verwijst naar de Flamingo Casino & Flamingo Road in Las Vegas, waar hij is opgegroeid. ‘Crossfire’ is de eerste single en tevens de 3FM Megahit.

Eliza Doolittle treedt in de voetsporen van haar moeder

Eliza Doolittle: Pack up (80)

Afgelopen zaterdag was ‘Eliza Doolittle’, het debuutalbum van Eliza Doolittle ‘Strepenmeester’ in ‘De strepen van Spits’. Met 8 op 13 nummers kreeg het album de meeste strepen. Daarnaast is het album deze week de week-cd op 3FM, dus over aandacht heeft ze niet te klagen!

Eliza Doolittle werd geboren als Eliza Sophie Caird, in Westtminster, Londen, op 15 April 1988. Ze is de dochter van toneelregisseur John Newport Caird, die ook musicals en opera’s schrijft en piano speelt. Haar moeder is Frances Ruffele, bekend van musicals en de deelname in 1994 aan het Eurovisie Songfestival met ‘Lonely symphony (we will bef ree)’ dat tiende eindigde. De naam Doolittle heeft Eliza uit de musical ‘My fair lady’, waarin Julie Andrews deze persoon speelt. Vorig jaar bracht Eliza al de EP ‘Doolittle’ uit met vier nummers. Twee daarvan belandden op haar debuutalbum dat twee weken geleden op een derde plaats binnenkwam van de Britse albumlijst. De single ‘Pack up’ bereikte daar vorige week de vijfde plaats. In november gaat Eliza op tournee met Paloma Faith.

Drake: van acteur tot rapper

Drake: Find your love (89)

Na drie weken, hoogste plaats #71, verdwijnt ‘Thank me later’ uit de Album Top 100 en zakt naar #106 in de Bubbling Under Album Top 100. Wellicht nu ‘Find your love’ succes boekt, het album nog weer op herhaling gaat.

Drake (voluit: Aubrey Drake Graham, Toronto, 24 oktober 1986), begon zijn carrière als acteur. Hij speelde de rol van Jimmy Brooks in de serie ‘Degrassi: The Next Generation’. Vervolgens kwam hij terecht bij ‘Young Money entertainment’, het platenlabel van rapper Lil Wayne. Die bracht onlangs zijn derde studioalbum ‘Thank me later’ uit, waaraan werd meegewerkt door onder andere Timbaland en Kanye West. Het album bereikte de eerste plaats van de Amerikaanse en Canadese albumlijst.

Zanger Maroon 5 overleeft aanslagen

Maroon5: Misery (90)

Het voorlaatste succes van de Amerikaanse band Maroon 5 stamt uit 2008, toen ‘If I ever see your face again’ feat. Rihanna de twintigste plaats bereikte. Die versie stond niet op het oorspronkelijke album ‘It won’t be soon before long’ uit 2007, maar werd na het succes alsnog toegevoegd aan het album, waarop de studioversie van de jongens al wel op stond. Het is dus drie jaar geleden dat er een Maroon 5 album verscheen, dus tijd voor nieuw werk! Dat komt er aan in september: ‘Hands all over’, met een bijdrage van Lady Antebellum in het nummer ‘Out of goodbyes’ Het album heeft Maroon 5 in 2009 in Zwitserland opgenomen met producer Robert ‘Mutt’ Lange, die veel heeft gewerkt met Bryan Adams, Billy Ocean, Nickelback en mede verantwoordelijk was voor het grote succes van Shania Twain, zijn voormalige vrouw. De eerste single van het album is ‘Misery’, dat hun negende notering is. in de videoclip probeert de vriendin van de zanger hem op allerlei manieren te doden. Zeer vermakelijk! Een rol die gespeeld wordt door het Russische fotomodel Anne Vyalitsyna die in werkelijkheid ook de vriendin is van zanger Adam Levine!

Succesvolle producer start eigen carrière op

Van Hoevelaak: Kom bij mij (92)

Nick & Simon, Bouke, Gerard Joling, Antje Monteiro, Grad Damen, Jeroen van der Boom en Wolter Kroes, het zijn maar enkele artiesten die liedjes zingen die geschreven en/of geproduceerd zijn door Edwin van Hoevelaak (Holten, 30 juni 1967). Onder het motto, wat zij kunnen kan ik ook, nam hij zelf weer een single op en nu met succes.

Edwin wist al op jonge leeftijd wat hij wilde worden: muziekproducer/artiest. Op achtjarige leeftijd zat hij samen met Johan Nijenhuis (later regisseur van onder andere ‘Costa’ en de drie Zoop-films) op school en organiseerden ze toneelmiddagen in de feestzaal van zijn ouders. Johan bedacht dan het script, Edwin verzorgde de muziek.

In 1981 begint de droom van Edwin langzamerhand gestalte te krijgen als hij drummer wordt van de coverband Flashback. Vier jaar later begint hij met het schrijven van eigen liedjes. In 1989 wint hij met een eigen band en het nummer ‘I only want to be with you’, Popslag, de talentenjacht van de NCRV. Hij speelt nog in diverse bands, maar vanaf 1997 stopt hij daar mee om zich meer toe te leggen op een eigen carrière en het schrijven van eigen liedjes. Dat resulteert in de eerste single ‘We blijven in bed vandaag’. Inmiddels heeft hij op de zolder van zijn ouderlijk huis, zijn eigen studio: de Rooftop Recording Studio. In 1997 ontmoet hij Nijenhuis weer, die inmiddels de tv-serie GTST regisseert; Edwin zingt en acteert daarin. Met Willie Oosterhuis presenteert Edwin programma’s voor RTV Oost (Regiotap) en vormt met hem het duo de Regiotappers, dat in 2003 een radiohitje scoort met ‘Moedermelk’ (één weekje op #90). In maart van dit jaar krijgt Edwin een Gouden Harp voor het componeren van het nummer ‘Engel van mijn hart’ van Gerard Joling, dat tot beste liedje van 2009 wordt gekozen. ‘Kom bij mij’ is de vijfde single van Edwin, zijn eerste eigen hit en de voorloper van een heel album.

Jamaica heeft niets van doen met Jamaica (en ook niet met U 2)

Jamaica: I think I like U 2 (94)

Een act dat zich Jamaica noemt, moet wel enige link hebben met dit eiland. Niets is minder waar, want het gelijknamige duo heeft daar niets mee van doen. De bezetting van Jamaica wordt gevormd door de Parijzenaren Antoine Hilaire and Florent Lyonne. Voorheen vormden ze met drummer Samuel Nicolas het trio Poney poney, dat door Antoine was gestart als een eenmansproject. In 2008 namen de drie met de Franse houseproducer Para One de EP ‘Cross the fader’ op. Vervolgens verliet Samuel de andere twee, die de naam veranderden in Jamaica. Ten tijde van Poney poney werkten ze al samen met de band Justice. Toen Antoine en Florent dan ook verder gingen als Jamaica, vroegen ze Xavier de Rosnay van Justice en Peter J. Franco, de technicus van Daft punk om hen te helpen bij het produceren van het album ‘No problem’. Dat wilden de twee wel doen, maar onder één voorwaarde: geen synthesizers! Hoe ‘I think I like U 2’ live klinkt kun je op 19 augustus horen als Jamaica optreedt in Kiewit op het Belgische Pukkelpop. Daar zullen ze vast ook ‘Short and entertaining’, de opvolger van ‘I think I like U 2’ laten horen.

Phil Collins terug naar Motown

Phil Collins: (love is like a) Heat wave (96)

In 1982 nam Phil Collins het nummer ‘You can’t hurry love’ op voor zijn album ‘Hello, I must be going’. Dat was een schot in de roos, want de oude Supremes-klassieker bereikte zowel in Groot-Brittannië als in ons land de eerste plaats, hoger als het origineel.

Het is 2010 en Phil Collins komt nu met een heel album met Motown liedjes. Uit niet minder dan 40 liedjes, belandden er 18 op het album ‘Going back’, dat in september uitkomt. Daarop wordt Phil ondersteund door Bob Babbitt, Eddie Willis en Ray Monette, drie leden van de vermaarde Funk brothers, die tussen 1959 en 1972 sessiemuzikanten waren en te horen zijn op menig nummer dat door Motown is uitgebracht. ‘(love is like a) Heatwave’ is de eerste hit voor Phil sinds ‘Look through my eyes’ dat in 2003 de achttiende plaats bereikte. De opnames van ‘Going back’ vonden plaats in Zwitserland, in dezelfde studio waar Beyoncé, Alisha Keys en Coldplay opnamen.

‘Heat wave’ (dus zonder het voorvoegsel (love is like a)) werd in 1963 opgenomen door Martha Reeves & the Vandallas die er in de Amerikaanse hitparade tot de vierde plaats mee kwamen. Eddie Willis van the Funk brothers, speelde gitaar op het nummer, dat geschreven werd door Brian Holland, Lamont Dozier en Edward Holland, Jr. en stamt uit de begintijd van de Motown-sound. Diverse artiesten namen een coverversie op, waaronder Linda Rondstadt, Bruce Springsteen en the Jam. Het intro van ‘Heat wave’ vormde zelfs de inspiratie voor het nummer ‘Do you believe in magic’ van the Lovin’ spoonful.

Nelly Furtado zoekt inspiratie voor nieuw album

N.E.R.D. feat. Nelly Furtado: Hot-n-fun (97)

Op 7 september verschijnt ‘Nothing’, het vierde studioalbum van N.E.R.D. (= Pharrell Williams, Chad Hugo en Shay Haley). De eerste single is het nummer ‘Hot-n-fun’, dat het drietal opnam met de Canadese zangeres Nelly Furtado, die binnenkort zelf komt met ‘Lifestyle’, ook haar vijfde album. Dat album stond gepland voor juni, maar is tot nader order uitgesteld. Eerste wil Nelly nog haar ‘Mi plan’ tournee afronden, om zodoende inspiratie op te doen voor haar nieuwe album.