vrijdag 12 juli 2013

Hitflits: Editors houden net stand dankzij concert

Vorige week pakten Editors met ‘The weight of your love’, net voor Rein Mercha met ‘Vol passie & emotie’ de eerste plaats in de Album Top 100. Dat zal me geen tweede keer gebeuren, moet Mercha hebben gedacht, en dus trok hij alles uit de kast om alsnog die eerste plaats te veroveren. En het leek te gaan lukken, want de eerste twee dagen stond zijn album ruim boven dat van Editors.
Op maandag gaf de Britse groep een verpletterend optreden in de Gashouder in Amsterdam, en dat vertaalde zich in de rest van de week in een stijging van de verkopen van het album. Dat staat, zei het met een nipte voorsprong van 3%, voor de tweede week op #1. We zijn benieuwd of het Mercha volgende week lukt om de eerste plaats te bereiken of dat een andere act die pakt.

TOP 3

1  (1)   Editors: The weight of your love (tweede week)
2  (2)   Rein Mercha: Vol passie & emotie
3  (4)   Caro Emerald: The shocking Miss Emerald

Ook oudere albums van Editors varen mee op het concert. In de Midprice Top 30, de lijst met goedkopere albums, komen twee albums van de groep binnen:
#34 In this light and on this evening
#37 An end has a start

Terug naar de Album Top 100, met een overzicht van de eerste weeks noteringen van deze week:
#7 Jay-Z: Magna carta … holy grail, aanstaande zondag #1 in de Britse albumlijst, de eerste voor Jay-Z
#17 Aly & Fila: Quiet storm
#46 Robin Thicke: Blurred lines
#59 Maarten van Roozendaal: En noem het maar vrienden in levende lijve
#60 Maarten Hartveldt: Efteling original Park soundtrack
#77 Ciara: Ciara
#90 Maarten van Roozendaal: Barmhart

SINGLES

TOP 3

1  (1)   Avicii: Wake me up! (derde week)
2  (2)   Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell: Blurred Lines
3 (10)  Bakermat: Vandaag

Update ‘Blurred Lines’
De hegemonie in de Britse hitparade van ‘Love me again’ van John Newman is maar van korte duur. Aanstaande zondag raakt hij waarschijnlijk zijn eerste plaats kwijt aan een oude bekende: Robin Thicke feat. T.I. & Pharrell. Hun ‘Blurred Lines’ pakt dan een vijfde week bovenaan. Afgelopen zondag was het nummer nog maar 83.974 exemplaren verwijderd van de 1 miljoen, dus de kans is groot dat het dit weekend of ergens volgende week daarover heen gaat.

In 2010 had ‘Alors on danse’ slechts twee weken nodig om de eerste plaats te bereiken. Of ‘Papaoutai’ ook zo ver komt, is nog maar afwachten. Wel zien we dat de derde hit van Stromae met zevenmijl laarzen door de Single Top 100 gaat. Na de binnenkomst op #73, steeg het nummer vorige week naar #45 en stijgt nu door tot #11.

Het is de week na de finale van de vijfde editie van X factor, die gewonnen werd door de 17-jarige Haris Alagic. En dat zien we aan de Single Top 100 van deze week, want van alle drie de finalisten komen singles binnen. Een overzicht:
#9 Haris: Playing with fire
#19 Adriaan: Als je gaat
#45 B-brave: Up
#99 Adriaan: Ik vind je lekker\
B-brave, de gedoodverfde winnaar, werd al in de eerste ronde uitgeschakeld door Adriaan, die uiteindelijk tweede werd. Meer over de finalisten in de nieuwe Megaman.

De overige eerste weeks:
#34 Martin Garrix: Animals
#36 de Kraaien: Dat gepijpzeik (Nl. versie van ‘Blurred lines’)
#43 Serebro: Mi mi mi
#47 Macklemore feat. Mary Lambert: Same love
#57 Maaike Ouboter: Jij de koning (nummer voor haar broer)
#61 John de Bever: Vaarwel alle zorgen
#68 René Schuurmans: Is het waar?
#69 FeestDJRuud & Dirtcaps: Weekend
#89 Showtek & Noisecontrollers: Get loose

Na het weekend zijn we er weer met een nieuwe Megaman. De volledige lijsten staan in de loop van de middag op Dutch Charts. En morgenmiddag krijg je op de nieuwspagina van 3FM achtergronden bij de albumnoteringen.

zondag 7 juli 2013

Megaman bij week 27 – 6 juli 2013

De Megaman baseert zich al sinds de start in de jaren '90, op de Single Top 50/100 en al haar voorlopers. Tot deze week werd de lijst samengesteld aan de hand van verkochte singles, zowel fysiek als download. Deze week komt daar streaming bij. Vorige week hebben we dat reeds aangekondigd.

Aan het aantal eerste weeks noteringen deze week valt de invloed van streaming nog niet af te lezen, want dat zijn er slechts vijf! Wellicht komt dat doordat er maar weinig nieuwe nummers uitkomen, het is tenslotte eindelijk zomer én de helft van Nederland is op vakantie! Dus over naar een zonnige Megaman!

Waarin Bakermat Vandaag een top 10-hit scoort, het de week van de covers is, Maaike een ode brengt aan Maarten van Roozendaal, die zelf postuum een hit scoort en Nick & Simon hun laagterecord verbrijzelen.

Afgelopen vrijdag was er door omstandigheden geen Hitflits. De albumflitsen zijn wel gemaakt en kun je lezen op de nieuwssite van 3FM. De volledige lijsten staan op Dutch Charts. En aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits, ja echt! Volg ons op Twitter en je weet altijd wanneer de Hitflits of Megaman online staat.

Avicii vergroot voorsprong

Avicii: Wake me up! (1)       *** tweede week op #1 ***

Met Noorwegen, Denemarken en Zweden staat ‘Wake me up!’ van Avicii in vier landen op de eerste plaats. Zweden was eerst (eind juni), vorige week volgden Nederland en Denemarken en deze week sluit Noorwegen aan. Daar zal het vast niet bijblijven. Voor Avicii is het nu al internationaal zijn grootste succes, want niet eerder stond een nummer van hem in meerdere landen bovenaan.

In de Britse hitparade is het niet Avicii zelf die triomfen viert met ‘Wake me up!', maar Spark productions. Dit collectief, dat zo’n beetje elke hit covert (onder andere ‘I love it’ en ‘Treasure’), stijgt met hun versie van het nummer van 82 naar #35. Zij brengen hun nummers uit als ‘Tribute to’. De uitvoering van Avicii komt daar pas op 18 augustus uit.

In ons land vergroot Avicii zijn voorsprong op de #2, ‘Blurred lines’ van Robin Thicke feat. T.I. + Pharrell, van 18 naar 33%. Thicke kreeg afgelopen vrijdag tijdens de finale van X factor, drievoudig platina uitgereikt voor de hit van 2013. Er zijn er meer dan 60.000 stuks van gedownload en de zomer is nog maar net begonnen!

Bakermat heeft Vandaag op deze Zomerse dag Uitzicht op een riante top 10-notering

Bakermat: Vandaag (10) / Zomer (53) / Uitzicht (70)

Het gaat Lodewijk Fluttert, alias Bakermat, voor de wind. Hij staat voor de tweede week met drie nummers genoteerd, waarvan eentje bij de bovenste tien. ‘Zomer’, op #53 vanaf #99 in de vierde week, ‘Uitzicht’, op #70, vanaf #77 in de tweede week en ‘Vandaag’ op #10, vanaf #27 in de zevende week. ‘Vandaag’ kent een grillig verloop want die zeven weken zijn in drie sessies behaald. De eerste twee waren heel kort, slechts één week. 23 maart, op #92 en 11 mei op #96. Op 8 juni ging ‘Vandaag’ weer op herhaling, maar nu voor langere tijd. De standen: 75, 22, 20,27 en deze week #10. De komende week is het nummer verkozen tot Alarmschijf op 538. Ze zien daar dus (rijkelijk laat) ook in dat er een flinke zomerhit in zit.

Wesley Klein covert weer een Eurovisie nummer

Wesley Klein: Samen dansen (everyday, everybody) (42)            *** hoogste eersteweeks ***

In de week dat de winnaar van de vijfde editie van X factor weer een solist is, zanger Haris, scoort Wesley Klein, winnaar in 2010 van een andere talentenjacht, Popstars, zijn twaalfde notering. Hij doet dat met ‘Samen dansen (everyday, everybody)’, dat een cover is van ‘Zaleilah’ van de Roemeense zangeres Mandinga, die er in 2012 twaalfde mee werd op het Eurovisie Songfestival.

Het is niet de eerste keer dat Wesley Klein een Songfestival nummer covert. In 2011 scoorde hij met ‘Geen dag zonder jou’, dat een vertaling is van ‘In a moment like this’, waarmee Denemarken in 2010 de vierde plaats bereikte van het festival. De versie van Wesley kwam in tot #42 en laat dat nou net de positie zijn waar ‘Samen dansen (everyday, everybody)’ nu binnenkomt!

Maaike brengt ode aan Maarten van Roozendaal

Maaike Ouboter: Maarten (87)

Muzikaal gezien, was het een memorabele week. Maandagavond was een aflevering van De Beste Singer Song Writer van Nederland (DBSSW), waarin de 7 resterende kandidaten een lied zongen over hun muzikale held. De dinsdag daarvoor hebben ze dat in de Bullet Sound Studio’s in Hilversum geschreven, daarbij geholpen door Guus Meeuwis. Zijn muzikale held is Bruce Springsteen, die hem ooit zei: ‘weeg eigenwijs’.

Voor Maaike Ouboter is zanger en liedjesschrijver Maarten van Roozendaal haar muzikale held. Maaike: “Ik vind hem zo’n pure eerlijke man. En hij is heel rauw en dat bewonder ik wel. Hij maakt hele mooie teksten en vooral, hij maakt de dingen niet mooier dan ze zijn, omdat het al mooi genoeg is.”
Zij schreef het nummer ‘Maarten’ en zong het in  ‘Bitter Zoet’ in Amsterdam, waar het programma twee dagen daarvoor was opgenomen. Niet wetende dat op de avond dat het programma werd uitgezonden, maandag 1 juli 2013, van Rozendaal was overleden. Sinds februari was hij ongeneeslijk ziek. Hij had kanker in zijn longen, met uitzaaiingen naar zijn hoofd. Tegenover zijn vriend en collega Theo Nijland zei hij: “ Doodgaan is een rare trip”. Van Roozendaal overleed maandagmiddag op 51-jarige leeftijd. Zie ook onder #89 'Red mij niet', een nummer van Roozendaal uit 2000.

mooie ode

Maaike was erg geschrokken van het overlijden van Maarten. Ze was echter opgelucht toen ze van de familie een sms'je kreeg dat ze haar ode aan hem, heel mooi vonden. Maaike: "Ik voelde me op een bepaalde manier toch schuldig. Ik wist natuurlijk dat hij erg ziek was. Maar als ik een ode had gebracht aan iemand anders was het niet uit mezelf gekomen."

Postuum hit voor Maarten van Roozendaal

Maarten van Roozendaal: Red mij niet (89)

Dinsdag kwam het nieuws over het overlijden van Maarten van Roozendaal naar buiten. Diverse media besteedden daar aandacht aan en refereerden daarbij aan het nummer ‘Red mij niet’, waarvoor hij in 2000 de Annie M.G. Schmidt-prijs won, die wordt toegekend voor het beste theaterlied van het voorgaande seizoen. Het gevolg was dat het nummer, met Egon Kracht op contrabas, veel werd gedownload en op basis van drie dagen binnenkomt op #89. Twee plaatsen onder ‘Maarten’, de ode door Maaike Ouboter.
Maarten van Roozendaal werd geboren op 3 mei 1962 in Heiloo. Op zijn 3e zong hij liedjes mee van de musical ‘Heerlijk duurt het langst’ van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Op zijn 11e ging hij naar de muziekschool, waar hij drummen leerde. Voordat hij in 1980 voor het eerst het podium opging, de Engelenbak in Amsterdam, had hij er al een heel leven opzitten. Dat bestond uit: geen afgeronde studie, lang zwerven in de krakerscène, veel drank (hij was barman) en angstaanvallen en depressies. Zijn eerste optreden was dan ook een soort van laatste hoop op een goede afloop. En dat was het.

Hij maakte zo’n twintig theaterprogramma’s. In 1994 kreeg hij loon naar werken, toen hij de jury- en publieksprijs won van het Kleinkunst Festival. Terugkerende thema’s in zijn shows zijn leven, liefde, dood en drank. In 2008 won hij voor zijn voorstelling ‘Het wilde westen’, de Poelifinario, de prijs voor het indrukwekkendste cabaretprogramma van het seizoen.

Mulder & Mulder bewerken oude hit van GBS

Mulder & Mulder: Holiday (zomer, strand en zee) (94)

Deze week komen er twee zangers, die Wesley als voornaam hebben, de Single Top 100 binnen. Op #42 is dat Wesley Klein met ‘Samen dansen (everyday, everybody)’, en nu op #94 ‘Holiday (zomer, strand en zee)’ van Mulder & Mulder. Eh, maar waar is de tweede Wesley dan, vraag je je terecht af? Mulder & Mulder zijn vader Willem en zoon Wesley. Daar heb je ‘m!

Er is nog een overeenkomst met de eerste Wesley, want ook Mulder & Mulder kiezen voor een cover. ‘Holiday (zomer, strand en zee)’ is een cover van ‘Holy day’ van George Baker Selection, #11 in 1972. Ronnie Ruysdael voorheen van de Sjonnies, maakte er ‘Komkommerbij’ van en kwam er vorig jaar mee tot #58. Zover zien we Mulder & Mulder nog niet komen.

Dirk Meeldijk komt met Duitse klassieker

Dirk Meeldijk: Jou herken ik met gesloten ogen (99)

Het lijkt wel de week van de covers! Van de vijf eerste weeks noteringen, zijn drie een cover. We hadden al Wesley Klein met ‘Samen dansen (everyday, everybody)’ (op #42) en ‘Holiday (zomer, strand en zee)’ van Mulder & Mulder (op #94). Daar komt nog eentje bij en dat is ‘Jou herken ik met gesloten ogen’ van Dirk Meeldijk (op #99).

Het origineel komt uit het Duits, gezongen door een Joegoslavische zanger die er in Duitsland succes mee had (#16 in 1968): ‘Mit verbundenen Augen’ door Bata Illic. Daarna is het nummer door velen gecoverd, ook in het Nederlands, ondermeer door de Vlaamse zangers Eddy Wally en Bobby Prins (met een tekst van Johnny Hoes) en onze eigen Frank Verkooyen. Slechts eentje haalde er ook een notering mee: De Vrijbuiters (#46 in 1989). Vorig jaar probeerde Jannenman het nog, maar tevergeefs.

Nick en Simon verbrijzelen eigen laagterecord

Nick en Simon: Geluksmoment

Vorige week kwam ‘Geluksmoment’ van Nick en Simon slechts binnen op de 59e plaats. Toen meldden wel al dat er niet eerder een single van het duo zo laag was binnengekomen. We spraken nog wel de hoop uit dat het nummer in ieder geval hoger zou komen dan hun kleinste hit ‘Verloren’ dat op 17 juni 2009 binnenkwam op #39 en de week daarop doorsteeg naar de 25e plaats. Deze week wordt dat laagterecord verbrijzeld, want ‘Geluksmoment’ staat helemaal niet meer in de Single Top 100! Het nieuwe laagterecord van Nick & Simon is nu dus #59. Kijken of dat langer dan 4 jaar stand houd …