zondag 7 juli 2013

Postuum hit voor Maarten van Roozendaal

Maarten van Roozendaal: Red mij niet (89)

Dinsdag kwam het nieuws over het overlijden van Maarten van Roozendaal naar buiten. Diverse media besteedden daar aandacht aan en refereerden daarbij aan het nummer ‘Red mij niet’, waarvoor hij in 2000 de Annie M.G. Schmidt-prijs won, die wordt toegekend voor het beste theaterlied van het voorgaande seizoen. Het gevolg was dat het nummer, met Egon Kracht op contrabas, veel werd gedownload en op basis van drie dagen binnenkomt op #89. Twee plaatsen onder ‘Maarten’, de ode door Maaike Ouboter.
Maarten van Roozendaal werd geboren op 3 mei 1962 in Heiloo. Op zijn 3e zong hij liedjes mee van de musical ‘Heerlijk duurt het langst’ van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Op zijn 11e ging hij naar de muziekschool, waar hij drummen leerde. Voordat hij in 1980 voor het eerst het podium opging, de Engelenbak in Amsterdam, had hij er al een heel leven opzitten. Dat bestond uit: geen afgeronde studie, lang zwerven in de krakersc√®ne, veel drank (hij was barman) en angstaanvallen en depressies. Zijn eerste optreden was dan ook een soort van laatste hoop op een goede afloop. En dat was het.

Hij maakte zo’n twintig theaterprogramma’s. In 1994 kreeg hij loon naar werken, toen hij de jury- en publieksprijs won van het Kleinkunst Festival. Terugkerende thema’s in zijn shows zijn leven, liefde, dood en drank. In 2008 won hij voor zijn voorstelling ‘Het wilde westen’, de Poelifinario, de prijs voor het indrukwekkendste cabaretprogramma van het seizoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten