vrijdag 13 januari 2017

Hitlits: dubbelhit voor Ed Sheeran, waaronder zijn tweede #1-notering

Het nieuwe jaar was nog geen week oud, of er lagen vorige week vrijdag twee fonkel nieuwe nummers van Ed Sheeran in de digitale schappen: ‘Shape Of You’ en ‘Castle On The Hill’. Al na één dag waren beide nummers meer dan 12 miljoen keer gestreamd, waarvan bijna 400.000 keer in ons land. Met nog zes dagen voor de boeg, kon een #1-noteirng hem niet meer ontgaan. De vraag was alleen welk nummer dat zou worden.

And the winner is …

Vanaf de eerste dag was ‘Shape Of You’ het populairst en dat is de hele week zo gebleven. ‘Castle On The Hill’ is uiteindelijk nog wat teruggevallen, zodat het nummer op een vierde plaats binnenkomt. Daar tussenin zit ‘Energie’ van Ronnie Flex feat. Frenna, gezakt vanaf de eerste plaats.
Tien weken had hij Ed Sheeran nodig voor zijn eerste #1-hit: ‘Thinking Out Loud’, in 2014. ‘Shape Of You’ red het al in de eerste week. En wellicht dat ‘Castle On The Hill’ volgende week als nog de eerste plaats pakt. Beide nummers zijn afkomstig van zijn derde album, dat 3 maart uitkomt en als titel ÷ (divide) kreeg.

De twee nieuwe nummers van Ed Sheeran, zorgen voor belangstelling voor zijn oudere nummers. Het gevolg is dan ook dat drie daarvan op herhaling gaan:
#63 Photograph (#30 in 2015), 4e hitrun, 48e week
#69 Thinking Out Loud (6x #1 in 2014/2015), 3e hitrun, 87e week
#82 The A Team (#2 in 2012), 5e hitrun, 40e week

SINGLE TOP 5

1. EW  Ed Sheeran: Shape Of You
2. (1)   Ronnie Flex feat. Frenna: Energie (op bijna 22%)
3. (2)   Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye
4. EW  Ed Sheeran: Castle On The Hill
5. (4)   James Arthur: Say You Won’t Let Go

Brits record

In de Britse hitparade komen de singles van Ed Sheeran achter elkaar binnen. ‘Shape Of You’ op #1 (227.000 stuks, waarvan 13,4 miljoen streams), ‘Castle On The Hill’ op #2 (194.000 stuks, 11,07 miljoen streams). Binnen komen op de eerste en tweede plaats is nog niet eerder gebeurd, zelfs the Beatles lukte dat niet!

‘Voor Starley is niets onmogelijk’ kopten we eind november toen ‘Call On Me’ van de Australische zangeres Starley Hope binnenkwam op de 58e plaats. Nu zeven weken later stijgt het nummer van de 12e naar de 7e plaats. En dan te bedenken dat ze op het punt stond om te stoppen met muziek. En net die  avond rolde ‘Call On Me’ er uit. Een nummer dat haar zelfvertrouwen gaf, ‘het komt wel goed, een aanmoediging’. Voor Starley was het nummer een baken om haar te helpen haar dromen te realiseren. Niets is onmogelijk!

Naast de twee klappers van Ed Sheeran, zijn er nog de volgende eerste weeks noteringen:
#52 ISMO: Media
#64 Yellow Claw feat. Yade Lauren: Love & War
#72 Kris Kross Amsterdam & Conor Maynard feat. Ty Dolla $ign: Are You Sure?
#77 Kraantje Pappie feat. Bizzey: De Manier
#89 Kream feat. Clara Mae: Taped Up Heart

ALBUMS

Dit hele weekend vind in Groningen het jaarlijkse Eurosonic/Noorderslag festival plaats met als afsluiter morgenavond de bekendmaking van de Winnaar van de Popprijs. Vorig jaar was Kensington één van de grote favorieten (een zeer succesvol album en drie uitverkochte concerten in de Ziggo Dome), maar ging de prijs naar het hiphop collectief New Wave.
Begin november 2016 bracht de groep een nieuw album uit, Control, dat direct de eerste plaats pakte en goud werd uitgeleverd. Vervolgens kondigde de groep concerten aan eind 2017 in opnieuw de Ziggo Dome. Inmiddels zijn er vijf geboekt! Dus de kaarten zijn gunstig voor de groep die sinds 2005 bestaat en nog maar sinds 2010 succes heeft. De kans dat Broederliefde de prijs pakt, achten kenners niet groot. Vorig jaar won immers al een hiphopact. Niets is onmogelijk bij de Popprijs! Of wordt het Martin Garrix, de Staat, Jett Rebel? Morgenavond rond een uur of 11 weten we het!

Of ze morgenavond nou winnen of niet, vandaag is Kensington al winnaar, want het album Control stijgt na tien weken terug naar de eerste plaats! Daarnaast kregen ze vandaag een platinaplaat in The Voice of Holland.

ALBUM TOP 5

1. (2)   Kensington: Control (tweede week op #1)
2. (18) Ed Sheeran: X (op bijna 16%),  terug in de top 10 sinds een jaar!
3. (1)   the Rolling Stones: Blue & Lonesome
4. EW  ISMO: De Waarheid 2
5. (4)   the Weekend: Starboy

Het aantal nieuwe releases is nog klein, dus het aantal eerste weeks is ook op één hand te tellen. Naast het album van ISMO, zijn dat de drie volgende:
#34 Klubbb3: Jetst Geht’s Richtig Los!, opvolger van Vorsicht Unzensiert! (#33 in 2016)
Klubbb3 is het schlagertrio Christof de Bolle (Belg), Florian Silbereisen (Duitser) en Jan Smit (Nederlander)

#36 Dropkick Murphys: 11 Short Stories Of Pain And Glory, negende studioalbum van de Amerikaanse punkband Dropkick Murphys. Het is hun achtste en hoogste notering in ons land
#96 Wham!: Original Album Classics, 3cd-album uit 2015 dat destijds geen notering kreeg. Nu wel vanwege de dood van George Michael op eerste kerstdag 2016. Het 3cd-album bevat de albums:
-          Fantastic (#8 in 1983)
-          Make It Big (#1 in 1984)
-          Music From The Edge Of Heaven (uit 1986)

In de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums staan nog vijf albums van George Michael, vorige week nog negen.
#5 (1) Ladies & Gentlemen – The Best Of
#6 (15) Symphonica
#14 (6) Twenty Five
#17 (16)  Faith
#23 (14) Older

Ed Sheeran scoort in één keer twee top 3-hits, dat moet wel een hitfeit opleveren. Meer daarover in een nieuwe Megaman. Aanstaande zondag is er weer een uitzending van de Mega Album Top 50 op NPO Radio 2. Voor een terugblik op 2016 kun je nog steeds terecht onder het kopje ‘het hitjaar 2016’ en de MegaJaarflits 2016, met bijgewerkte buitenlandse standen.

maandag 9 januari 2017

Megaman bij week 1 – 7 januari 2017

Ronnie Flex en Frenna beginnen 2017 met een #1-hit

En verder in deze Megaman:
-          Coverband One Direction debuteert met eigen nummer
-          Alan Walker doet niet aan credits maar noemt wel de zangeres
-          Martin Jensen wil zangeres op ‘Solo Dance’ niet noemen
-          Alessia Cara loopt weg met filmnummer
-          Vierde hit van 25
-          Franse rapper verovert de wereld met eigen rapmix
-          De zus van Miley Cyrus kan ook zingen
-          Lil Uzi vert rapt als een machinegeweer
-          Vader van Bruno Martini scoorde wereldhit

Sinds 37 jaar staat een album van the Rolling Stones langer dan vier weken op de eerste plaats van de Album Top 100. Welke album hield het ook langer dan vier weken vol? Je leest er alles over in de Hitflits.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Nog even terugblikken naar 2016? Dat kan onder het kopje ‘het hitjaar 2016’ en in de bijgewerkte  MegaJaarflits 2016.

Ronnie Flex en Frenna beginnen 2017 met een #1-hit

#1 Ronnie Flex feat. Frenna
     *** eerste week op #1 ***

Vlak voor de kerst schreven we dat ‘Rockabye’ van Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie nog wel even #1 zou blijven. Niet wetende dat op oudjaar een kerstsingle de eerste plaats zou overnemen en een week later een hiphopnummer. Nu weten we al dat ‘Rockabye’ ook volgende week niet terug zal stijgen naar de eerste plaats, want ook volgende week hebben we een nieuwe #1. Maar welk nummer dat wordt, weten we nog niet, wel dat het een  nummer van Ed Sheeran is. Volgende week meer daarover, nu eerst terug naar deze week.

In de tweede week sprint ‘Energie’ van Ronnie Flex feat. Frenna naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het nummer is de afgelopen week net iets meer dan ‘Rockabye’ gestreamd, zo’n 100.000 keer, relatief is dat bijna 4%.

drie jaar op een rij

‘Energie’ van Ronnie Flex feat. Frenna is de derde #1-notering voor Ronnie en dat voor het derde achtereen volgende jaar. In 2015 stond ‘Drank & Drugs’ vier weken bovenaan en vorig jaar was het al één week bekeken met ‘Niet Omdat Het Moet’. Beide nummers maakte Ronnie met Lil’ Kleine.
‘Energie’ nam Ronnie op met Frenna van SFB, die daarmee na ‘My Love’ feat. Jonna Fraser & Emms, #1 in november, zijn tweee #1-hit scoort. Voor Ronnie zal het dit jaar niet bij ‘Energie’ blijven, want binnen drie maanden verschijnt zijn debuutalbum, waaraan Kleine ook enkele bijdragen heeft.

Nog even terug naar de #1-hit van de vorige week. In de laatste week van 2016, gedateerd op 31 december, stond er sinds twee jaar weer een kerstnummer op de eerste plaats: ‘All I Want For Christmas Is You’ van Mariah Carey.

grootste zepers

Aangezien de afgelopen week geen enkel kerstnummer meer (noemenswaardig) is gedownload of gestreamd, valt het nummer van Mariah Carey volledig uit de Single Top 100. Niet eerder maakte een #1-hit in de tweede week zo’n grote val. De grootste zepers zetten we even op een rijtje, op grootte van het aantal plaatsen:
73:P3: Powned! (2009)
91: Gary Fomdeck: I’ll Be There This Christmas (2015)
000: Mariah Carey: All I Want For Christmas Is You (2017)

Coverband One Direction debuteert met eigen nummer

#64 the Vamps feat. Matoma: All Night
      *** hoogste eerste weeks ***

Van de negen eerste weeks noteringen in de eerste Single Top 100 komen er drie uit Scandinavië. Op #65 krijgen we nog de Noorse Alan Walker en op #66 de Deense producer Martin Jensen. ‘All Night’ op #64 is van de Noorse DJ Matoma in samenwerking met het Britse viertal van the Vamps. In eigen land bereikte het nummer de 24e plaats en in de Ierse hitparade de zesde plaats.
The Vamps zijn James Daniel McVey (gitaar), Tristan Oliver Vance Evans (drums), Bradley Will ‘Brad’ Simpson (leadzang) en Connor Samuel John Ball (bas). De vier jongens kennen elkaar via vrienden, YouTube en Facebook. Halverwege 2012 begonnen ze met het uploaden van covers naar YouTube, onder andere ‘Live While Whe’re Young’ van One Direction.

In juli 2013 zetten de jongens ‘Wildheart’, hun eerste geschreven liedje, op YouTube. Meerdere nummers volgden die een notering kregen in de hitparades van onder meer  Japan en Nieuw Zeeland.

Terug naar de Noorse producer Matoma, waarachter Tom Stræte Lagergren (Åsnes , 29 mei 1991) schuil gaat. Als kind speelde hij al piano, maar op latere leeftijd trok de computer hem meer. Op de Noorse universiteit voltooide Lagergren de bachelor’s opleiding Music Technology. Matoma maakte diverse remixen van nummers voor onder andere Enrique Iglesias en Eminem.

Alan Walker doet niet aan credits maar noemt wel de zangeres

#65 Alan Walker: Alone

Voor zijn vorige hit ‘Faded’ (#2 in 2016)  riep de Noorse producer Alan Walker de hulp in van zijn landgenote Iselin Solheim. En ook voor ‘Alone’ heeft hij weer een zangeres gevonden, de Zweedse Noonie Bao. Beide zangeressen moeten echter genoegen nemen met een eenmalige vergoeding, want ze krijgen geen credit voor hun bijdrage. De Zweedse producer Avicii heeft daar ook een handje van.

Maar in tegenstelling tot Martin Jensen die niet wil zeggen welke zangeres zijn nummer ‘Solo Dance’ zingt (zie onder #66), noemt Alan Walker haar wel. En dat siert hem dan ook wel.

Noonie Bao is niet de echte naam van de zangeres op ‘Alone’. Haar eigen naam luidt:
Jonnali Mikaela Parmenius, geboren op 9 augustus 1987 in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Geïnspireerd door haar ouders begon ze al op jonge leeftijd met zingen in een koor. Op haar twaalfde schreef ze haar eerste liedje, waar ze zich in eerste intantie voorschaamde. Ze volgde een muziekopleiding en kreeg van een vriend de bijnaam Noonie Bao.
Een tijdje schreef en produceerde ze nummers voor onder andere Charli XCX, Avicii en  Clean Bandit. De Belgische band das Pop nam haar nummer ‘Fair Weather Friends’ op, waarbij Noonie Boo de achtergrondzang doet.

In 2012 bracht Noonie Boo het album I Am Noonie Boo uit. Het jaar daarop werd ze in de categorie ‘beste nieuwkomer’ genomineerd voor een Zweedse Grammy Award, die echter naar Icona Pop ging. In datzelfde jaar scoorde Noonie Boo een wereldhit met ‘I Could Be The One’ (#15 bij ons) van Avicii vs Nicky Romero. Alleen, zoals meestal bij nummers van Avicii, krijgt ze daar geen credit voor.

Martin Jensen wil zangeres op ‘Solo Dance’ niet noemen

#66 Martin Jensen: Solo Dance

‘All I Wanna Do’ van de Deense producer Martin Jensen hield het vorig jaar elf weken vol in de Single Top 100 met als hoogste notering #49. Wereldwijd is het nummer ruim 46 miljoen keer gestreamd, goed voor meerdere keren edelmetaal. De opvolger ‘Solo Dance’ staat inmiddels op meer dan 34 miljoen, en dat in minder dan twee maanden!

onbekende zangeres

Jensen wil (nog) niet zeggen wie de zangeres is op ‘Solo Dance’, wel dat hij zeer enthousiast is over haar. “I tracked down the singer I found online and invited her to join me in the studio to record her vocals! I had so much fun working with her and we’ve completed the track!
This girl is freaking AMAZING!”

Alessia Cara loopt weg met filmnummer

#69 Alessia Cara: How Far I’ll Go

De Canadese zangeres Alessia Cara kennen we onder meer van het zelfgeschreven ‘Scars To Your Beautiful’, dat in de vijftiende week naar de 30e plaats stijgt. ‘How Far I’ll Go’ is geen nummer van Alessia Cara zelf, maar geschreven door Lin-Manuel Miranda, die ook nummers schrijft voor onder andere Alicia Keys en Usher. ‘How Far I’ll Go’ komt uit de Walt Disney animatiefilm ‘Vaiana’. In de film zingt de zestienjarige Amerikaanse actrice en zangeres Auli'iCravalho het nummer. Cravalho doet ook de stem van Moana. Op de soundtrack (#73 in de Album Top 100), staat ook de versie van Alessia Cara.

Vierde hit van 25

#74 Adele: Water Under The Bridge

Met ruim 60.000 exemplaren is 25 van Adele het bestverkochte album van 2016, net als in 2015, alleen toen waren de aantallen stukken hoger. Niet alleen Nederland viel voor de tweede keer voor 25, ook in Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk was dat het geval. Een derde jaar zal er niet inzitten voor 25, maar een hoge notering krijgt het zeker in de jaarlijst over 2017. Na ‘Hello’ (#1 in 2015), ‘When We Were Young’ (#24) en ‘Send My Love (To Your New Lover)’ (#32), beide in 2016, is ‘Water Under The Bridge’ de vierde hitsingle van 25. 21 leverde vijf hitsingles op.

Getrouwd?

Eind vorige week ging het gerucht dat Adele tijdens de kerstdagen getrouwd zou zijn met haar vriend Simon Konecki. In Los Angeles was ze gezien met een nieuwe goudkleurige ringer om haar vinger (waar mensen niet op letten).

Franse rapper verovert de wereld met eigen rapmix

#79 MHD: Afro Trap,  Part 7 (La Puissance)

Het album MHD van MHD stijgt in de 37e week van de 54e naar de 37e plaats in de Album Top 100. Hoogste stand tot nu toe: #20, in augustus 2016. De op 28 november 1994 in La Roche-Sur-Yon, aan de Loire, geboren Mohamed Sylla, verhuisde op tweejarige leeftijd naar Parijs. Tot voor twee jaar bracht hij nog pizza’s rond in Parijs. Dat ligt nu ver achter hem, want MHD verdient de kost met rappen, een mix van Franstalige rap, afrobeat en trap.

Afro Trap,  Part 7 (La Puissance)’ staat niet op het album MHD. Daarop staan wel vijf andere ‘Afro Trap’ nummers, part 2 tot en met part 6.

De zus van Miley Cyrus kan ook zingen

#90 Noah Cyrus feat. Labrinth: Make Me (Cry)

Dat er muziek in de familie Cyrus zit, wisten we al. Vader Billy Ray maakte in de jaren ’80 furore met countrynummers en dochter Miley Ray doet dat nu met haar muziek. Maar Billy Ray heeft nog een dochter, Noah Lindsey, bij zijn tweede vrouw Tish. Evenals haar acht jaar oudere zus Miley, speelde Noah (8 januari 2000) mee in de serie ‘Hannah Montana’, waar hun vader ook in optrad. Met ‘Make Me (Cry)’ maakt Noah Cyrus wereldwijd haar debuut. Het nummer schreef ze samen met Timothy Lee McKenzie, ofwel de Britse muzikant  Labrinth.

Lil Uzi Vert rapt als een machinegeweer

#96 Migos feat. Lil Uzi Vert: Bad And Boujee

Migos is een trio rappers uit Atlanta, bestaande uit Quavo (= Quavious Keyate Marshall), Takeoff (= Kirshnik Khari Ball) en Offset (= Kiari Kendrell Cephus), afkomstig uit Lawrenceville, Georgia. Quavo is de oom van Takeoff, Offset is de neef van Quavo. Migos bestaat sinds 2009 en werkte samen met onder anderen R. Kelly, Busta Rhymes en Wiz Khalifa. De rappers hebben een eigen kledinglijn, Migos.

Achter Lil Uzi Vert zit Symere Woods, geboren op 31 juli 1994 in Noord Philadelphia, Pennsylvania. Hij is ontdekt door Don Cannon, producer van onder anderen Young Jeezy, 50 Cents, Ludacris en Big Sean. Tot nu toe bracht Lil Uzi Vert vier mixtapes uit. Zijn naam ontleent hij aan zijn snelle raps. Iemand zei hem dat ze net klonken als een klein machinegeweer. Hij voegde er zelf Vert (= direct naar de top) aan toe.

‘Bad And Boujee’ is afkomstig van het album Culture van Migos, dat eind deze maand verschijnt.

Vader van Bruno Martini scoorde wereldhit

#97 Alok & Bruno Martini feat. Zeeba: Hear Me Now

Alok Achkar Peres Petrillo (Brasilia, Brazilië, 25 augustus 1991) heeft het dj-en niet van een vreemde. Van Ekanta en Swarup, zijn ouders en beiden dj’s, leerden hij de kneepjes van het dj-vak. Op zijn zeventiende stond hij al te draaien voor grote groepen mensen.

Ook Bruno Martini (23) heeft de voorliefde voor muziek niet van een vreemde. Zijn vader Gino Martini was één van de twee leden van Double You dat in 1992 met ‘Please Don’t Go’ een #1-hit scoorde. Op zijn dertiende begon Bruno met het maken van beats op zijn laptop en met het schrijven van nummers. Drie jaar later mocht hij voor Walt Disney Records een album opnemen. Veel van zijn nummers worden gebruikt in soaps die te zien zijn in Latijns Amerikaanse landen. Samen met Marcos Zeballos (artiestennaam Zeeba) schreven Petrillo en Martini het nummer ‘Hear Me Now’.

Marcos Zeeba, afkomstig uit San Diego, California, verhuisde op jonge leeftijd naar Sao Paulo in Brazilië. Hij studeerde gitaar en op zijn veertiende begon hij met het schrijven van liedjes. Op zijn negentiede verhuisde hij naar Hollywood voor een studie muziek. Daar maakte hij deel uit van verschillende bandjes. Ook ontmoette hij Alok, waarna de twee gingen samenwerken. Inmiddels tourden ze samen over de wereld. Naast muziek zijn kunst en schilderen andere passies van Zeeba.