vrijdag 20 april 2018

Hitflits: derde #1-album voor jarige Waylon, single Kevin alsnog naar eerste plaats

Aan onze kop zie je wie er deze week heer en meester zijn in de hitlijsten, maar dat was tot vandaag allerminst zeker. De gehele week voerde ‘Lil Craney’ van Kraantje Pappie de voorlopige Single Top 100 aan, maar werd op de laatste dag ingehaald door ‘Een Beetje Moe’ van Kevin, Lil’ Kleine & Chivv. Meer daarover bij de singles.

Ook Waylon stond met The World Can Wait de hele week bovenaan de voorlopige Album Top 100. Met een verschil van nog geen procent op Oakinn van Sevn Alias, heeft hij het vandaag nog net gered. Het is dan ook dubbel feest thuis bij Willem Bijkerk (de echte naam van Waylon) , want vandaag is hij 38 jaar geworden. Proficiat!
Op zaterdag 12 mei, dus over drie weken, staat Waylon in de finale van het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Outlaw In ‘Em’. Hoger dan de 83e plaats is het nummer nog niet gekomen, maar dat kan zomaar veranderen de komende weken als de Eurovisiekoorts oploopt.

Beter vergaat het dus zijn album The World Can Wait, want dat komt binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Het is na Heaven After Midnight (in 2004) zijn tweede #1-album. Daarnaast stond Waylon als deel van the Common Linnets, met het gelijknamige album in 2014 zes weken op de eerste plaats.

vriendin

De titel The World Can Wait dankt Waylon min of meer aan Bibi Breijman, zijn vriendin, die een burnout had. Waylon zei toen tegen haar: “Lieverd, de wereld kan wel wachten.” De tien nummers op het album schreef Waylon in Nashville met andere componisten, waaronder de Rus Ilya Toshinskiy, die het album ook produceerde. Toshinskiy speelde op platen mee van onder andere Glenn Campbell, the Doobie Brothers en Dolly Parton.

(even) geen hiphop

Met een eerste plaats voor Waylon deze week, staat er eindelijk (sinds 10 februari) weer een popplaat op de eerste plaats van de Album Top 100. De voorgaande zeven weken waren het telkens Nederlandse hiphoppers.

ALBUM TOP 5

1. EW  Waylon: The World Can Wait
2. EW  Sevn Alias: Oakinn (op bijna 1%)
3. (1)   Kevin: Lente
4. (4)   Josylvio: Hello Cash
5. (3)   Ronnie Flex: Nori

Rest nog de andere eerste weeks noteringen:
#6 Johan: Pull Up
#17 Nora Fischer & Marnix Dorrestein: Hush
#18 Beth Hart: Front and Center – Live From New York
#23 Pentatonix: PTX Presents: Top Pop Vol. 1
#32 the Motions: Wonderful Impressions
#43 Bazzi: Cosmic
#59 Breaking Benjamin: Ember
#73 Manic Street Preachers: Resistance Is Futile
#95 Isaac Gracie: Isaac Gracie

SINGLES

Zijn album Lente moet na twee weken de eerste plaats afstaan aan The World Can Wait van Waylon. Maar zijn single ‘Beetje Moe’ met Lil’ Kleine & Chivv, pakt na twee weken op de tweede plaats alsnog de eerste plek.
En dus scoort Kevin de Gier zijn eerste #1-hit, ook al is het maar voor één week. Vanaf volgende week is de eerste plaats voor 'One Kiss' van Calvin Harris & Dua Lipa, de komende week (een beetje laat) de NPO Radio 2 Top Song. Voor Chivv is ‘Beetje Moe’  na ‘Ja!’ van Bizzey feat. Kraantje Pappie & Yung Felix (in januari) zijn tweede en voor Lil’ Kleine al zijn vijfde #1-notering.

SINGLE TOP 5

1. (2)   Kevin, Lil’ Kleine & Chivv: Beetje Moe
2. (3)   Kraantje Pappie: Lil Craney  (op bijna 2%)
3. (28) Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss
4. (4)   Hardwell x Bizzey x Lil’ Kleine x Chivv: Ze Willen Mee
5. (8)   Nicky Jam & J. Balvin: X

Na twee weken op de eerste plaats, zakt ‘Sofiane’ van Boef naar de negende plaats.

Niet alleen ‘One Kiss’ van Calvin Harris & Dua Lipa stuift de top 10 binnen  (van 28 naar #3), ook ‘Nice For What’ van Drake maakt een grote sprong (van 29 naar #6).

In de Album Top 100 mist Sevn Alias net de eerste plaats met zijn EP Oakinn. Alle tien tracks van het album krijgen wel een plaatsje in de Single Top 100, en dat zijn:
#25 Ik Trap
#36  My Life
#53 240
#66 Stacks
#72 Dresscode
#75 Big Bank
#67 Hoofdprijs (stond al zes weken met als hoogste plaats #11)
#83 Oakinn feat. Lucass
#95 Necklace
#97 Caught Up
Daarnaast staat Sevn Alias nog genoteerd op #92 (van 87) met ‘Patsergedrag’ feat Lil’ Keline & Boef.

Noemen we nog even de andere eerste weeks noteringen:
#29 Famke Louise: High
#61 Zayn: Let Me
#62 Cardi B, Bad Bunny & J Balvin: I Like It
#63 Esko feat. Bartofso, 3Robi & Mula B: Lijst
#70 Poo Bear feat. Justin Bieber & Jay Electronica: Hard 2 Face Reality
#80 Cho feat. Abigail Johnson: Put It On Me
#91 Ismo feat. Yonni, Riffi, Mr Crazy, DJ Nassi: Mabrouk 3Lina
#99 Tom Walker: Leave A Light On

Tot zover deze Hitflits. We gaan opnieuw een mooi weekend in, wellicht het laatste voor een tijdje. Dus geniet er van. Wij doen dat in ieder geval en melden ons later met een nieuwe Megaman.

maandag 16 april 2018

Megaman bij week 15 – 14 april 2018

Laatste week voor ‘Sofiane’ van Boef op #1

En verder in deze Megaman:
-          Calvin Harris & Dua Lipa zijn goed voor dertig hits
-          Drake’s nieuwe hit is al 44 jaar oud
-          wat doet Dave Roelvink op ‘Tequila’?

Voor de tweede week voert Kevin met zijn album Lente de Album Top 100 aan. Het echte nieuws komt dan ook van de nieuwe noteringen, samengevat in de albumflitsen.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

laatste week voor ‘Sofiane’ van Boef

#1 Boef: Sofiane
    *** tweede week op #1 ***

Voor de tweede week voert ‘Sofiane’ van Boef de Single Top 100 aan. In totaal heeft Boef er nu vijftien weken op de eerste plaats opzitten, verdeeld over vijf #1-hits:
‘Habiba’ (drie weken)
‘Krantenwijk’ met Lil’ Kleine (vijf weken)
‘Patsergedrag’ met Sevn Alias feat. Lil’ Kleine (vier weken)
‘Antwoord’ (één week)
‘Sofiane’ (twee weken)

De kans dat ‘Sofiane’ van Boef er nog een derde week aan vast knoopt, is zeer klein. ‘Beetje Moe’ van Kevin dat al twee weken op de eerste plaats aast, komt nu wel heel dichtbij. Het verschil tussen beide nummers is slechts 0,78%. Maar ook Kevin is nog niet zeker van een eerste plaats, want ook Kraantje Pappie is met ‘Lil Craney’ een serieuze kandidaat voor de eerste plaats.

Noemen we nog even de andere hiphopnummers van deze week:
#18 Spanker feat. Josylvio, Lijpe & 3Robi: Vuurwerk

Meesterplusser van Mula B komt binnen op de tweede plaats van de Album Top 100. Daarnaast krijgen zeven nummers van de twaalf nummers van het album een notering:
#10 (12) Bandolero
#35 Gang feat. 3Robi
#58 Nieuwe Tijd feat. Sevn Alias
#69 Aangehouden Op Een Maandag feat. Sticks
#94 Den Haag
#97 Strand feat. LouiVos
#100 Let Op Je Kech feat. Equalz

#95 Riffi: Meisje Alsjeblieft
#99 Riffi feat. Lijpe: Daar Met Jou

#96 Rich the Kid: Plug Walk

Calvin Harris & Dua Lipa zijn goed voor dertig hits

#28 Calvin Harris & Dua Lipa: One Kiss

‘One Kiss’ is niet de eerste samenwerking tussen Calvin Harris en Dua Lipa. Een jaar geleden, in april 2017, kondigde Harris het nummer ‘Amenity’ met Dua Lipa aan, dat echter nooit is uitgebracht. We weten dus niet of het zijn eerste #1-hit was geworden.
Dat zit er wellicht wel in voor ‘One Kiss’, dat binnenkomt op de 28e plaats. Samen zijn ze goed voor dertig noteringen, waarvan Harris er 22 voor zijn rekening neemt en Dua Lipa 8. ‘One Kiss’ staat niet op het album Funk Wav Bounces Vol. 1 dat Calvin Harris vorig jaar uitbracht en drie hitsingles opleverde. Wel komt ‘One Kiss’ op zijn zesde album te staan, dat nog voor de zomer wordt verwacht.

Drake’s nieuwe hit is al 44 jaar oud

#29 Drake: Nice For What

Na ‘Diplomatic Immunity’ (#61 in januari) en ‘God’s Plan’ (#1 in februari), beide nummers van de EP Scary Hours, komt de Canadese rapper Drake al weer met een nieuw nummer. ‘Nice For What’, deze week de Dixte op FunX, is een nummer van zijn nieuwe album, dat later dit jaar verschijnt. Op het nummer zingen 5thward Weebie en Big Freedia, maar krijgen daar geen credit voor.

sample van een sample van …

Niet minder dan zestien componisten/tekstschrijvers hebben meegeschreven aan ‘Nice For What’. Maar de basis van al deze bijdragen is te herleiden tot één nummer: ‘The Way We Were’ in de uitvoering van GladysKnight & the Pips uit 1974. Dat nummer was een cover van de gelijknamige Amerikaanse #1-hit uit 1973 van Barbra Streisand.

‘The Way We Were’ van Gladys Knight & the Pips werd gesampled in ‘Can It Be All So Simple / Intermission’ van Wu-Tang Clan uit 1994. En dat nummer werd door zangeres Lauryn Hill van the Fugees, gebruikt in ‘Ex-factor’ (#40 in 1999), van haar album The Miseducation of Lauryn Hill uit 1998.

wat doet Dave Roelvink op ‘Tequila’?

#74 Dave Roelvink x FMG: Tequila

Vader Dries stond tussen 1994-2012 zestien keer in de Single Top 100. Op 10 september staat Dries in de Amstrerdamse poptempel Paradiso, waar hij niet alleen zijn eigen nummers zal zingen, maar ook van David Bowie en Prince en misschien ook nog van Herman Brood. Naast gasten waaronder zangeres Ruth Jacott, zullen ook zijn zoons Dave en Donny meewerken.
Met zoon Dave (Amsterdam, 13 maart 1994) heeft Dries al meerdere singles opgenomen, Daarop zong Dave wel, dit in tegenstelling tot ‘Tequila’ met FMG. Wellicht is hij de dj, want dat is naast zijn modellenwerk en meedoen aan diverse tv-programma’s, zijn huidige bezigheid.

Albumflitsen bij week 15 - 14 april 2018

Afgelopen vrijdag bleek in de hitflits de aanvoerder van de Album Top 100 dezelfde te zijn als de vorige week: Kevin met zijn album Lente. De hoogste eerste weeks werd ook door een hiphopper aangeleverd: Meesterplusser door Mula B. Wat er nog meer gebeurde in de lijst, lees je hier in een nieuwe editie van de albumflitsen.

#5 Riffi: Ademnoot
‘Die hiphoppers van tegenwoordig kunnen helemaal niet spellen’, hoor ik je denken, want  ‘Ademnoot’, titel van de EP van hiphopper Riffi, is toch met een d? Maar artiesten gaan wel vaker creatief om met de spelling.

Voor Riffi (pseudoniem van Mohammed Bendadda) slaat de titel Ademnoot op de tijd dat hij niet zoveel had te besteden. Riffi: “'Je moet soms naar adem happen en daarvoor heb je geld nodig.” Aha, het gaat dus om geldnood, maar dat is ook met een d ... Overigens is Ademnoot (met een t) ook de naam van een uniek zangevenement van het Longfonds.

Riffi is ontdekt door hiphopper ISMO en getekend op diens label Ismo Music. Riffi op FunX: “Ismo is de grote broer die ik nooit heb gehad. Ik hou echt van die man. Destijds gaf hij workshops. Ik was echt skeer, dus ik had een barkie bij elkaar gelegd, zodat ik een opname kon maken. Toen had Ismo het gehoord, belde hij me op en mocht ik nog een keer komen.'”

#7 Cardi B: Invasion of Privacy
Dankzij Cardi B scoorde Bruno Mars met de remix van ‘Finesse’ weer een top 10-hit (#9 in januari). Of was het andersom, dankzij Bruno Mars, scoorde Belcalis Almanzar ofwel Cardi B haar grootste hit. Hoe dan ook, de zwangere Cardi (vader is rapper Offset van Migos), komt met haar debuutalbum Invasion of Privacy binnen op de zevende plaats. En dat dankt ze niet aan Bruno Mars maar aan zichzelf.

#9 the Partysquad: Nachtwacht
Nachtwacht is het eerste album van the Partysquad sinds De Bazen van de Club (#26 in 2006). Daarna scoorden Jerry Leembruggen en Ruben Fernhout alias the Partysquad diverse hits en brachten twee mixtapes uit.
Op Nachtwacht heeft het duo flink uitgepakt, want het album bevat twintig nummers! Daarbij kregen ze hulp van onder andere Lil’ KLeine, Ali B, Mr. Polska, Lijpe en Willie Wartaal, de huidige lichting hiphoppers dus.

#12 Tabitha: Gevonden In Verdwalen
‘Is Dit Over’ met Ronnie Flex (#13 in 2017) was het debuut van Tabitha Foen-A-Foe (Leiden,
22 juli 1989). In 2016 verbleef ze in Los Angeles en nam daar het album No Fiction op. Flex haalde haar in 2017 terug naar Nederland en vroeg haar voor zijn album Rémi, waarop ze twee nummers zingt.

Hoelang ze nog in zijn Deuxperienceband blijft zingen, hangt af van haar eigen success. Met de binnenkomst van de EP Gevonden In Verdwalen op de twaalfde plaats zal dat niet lang meer duren. Aan de EP werkten Josylvio, Jayh en Murda mee. Geen Ronnie Flex dus. De meeste nummers schreef Tabitha met Carlos Vrolijk, die onder andere het nummer ‘Vakantie’ schreef voor Kinderen voor Kinderen.

#14 Thirty Seconds To Mars: America
Echt grote hits heeft de Amerikaanse rockband Thirty Seconds To Mars nog nooit in ons land gescoord. Hoogste notering tot nu toe is de vijftigste plaats voor ‘Kings And Queens’ uit 2009. Qua albums kwam Love Lust Faith + Dreams het verst: een twaalfde plek in 2013. America, het vijfde studioalbum van de band rond zanger Jared Letto, blijft daar met een veertiende plaats net onder.

#16 Eels: The Deconstruction
Na zijn laatste tournee was Mark Everett (E), het enige vaste lid van de Amerikaanse groep Eels, opgebrand en dacht hij er zelfs over om te stoppen met muziek. Vervolgens kwam daar nog een huwelijk, scheiding én de geboorte van zijn zoon bij. Zoals bij veel muzikanten, leidden slechte tijden tot een nieuw album, The  Deconstruction, met een nummer over zijn zoon Archie: ‘Archie Goodnight’.

The  Deconstruction is het twaalfde studioalbum van Eels en het eerste studioalbum sinds The Cautionary Tales of Mark Oliver Everett (#8 in 2014 en zijn meest succesvolle album tot nu toe). In de Album Top 100 komt The  Deconstruction binnen op de zestiende plaats, maar in de Vinyl 33 op de eerste plaats.

#18 Kylie Minogue: Golden
Hoewel de titel Golden doet vermoeden dat het om een verzamelalbum gaat, is dat niet het geval. Golden van de Australische zangeres Kylie Ann Minigue, is haar veertiende studioalbum, dat ze voor het grote deel opnam in Nashville, Tennessee, het hart van de countrymuziek
Golden is echter geen countryalbum, maar een album met nummers die zijn geïnspireerd door country én dansmuziek. Saskia Bosch, recensent in Trouw, omschreef Golden als een album waar een countrykip overheen is gevlogen. Zowel in de Australische als Britse albumlijst kwam Golden dit weekend binnen op de eerste plaats.

#24 Blaudzun: _Up_
_Up_ is het derde album uit de Jupiter-albumtrilogie van de Nederlandse muzikant Blaudzun. De voorgaande twee albums zijn: Jupiter. Pt. I (uit 2016) en Jupiter. Pt. II (uit 2017), die beiden opvallend genoeg bleven steken op de zestiende plaats.

Zelf omschrijft Johannes Sigmond ofwel Blaudzun het album _Up_ ‘als het middenpaneel van een schilderij, als rijpere wijn ten opzichte van de eerste oogst en als een duidelijk afwijking van het oorspronkelijke idee achter zijn drieluik’. De andere twee albums ziet hij als de zijpanelen.

#28 Various Artists: Johnny Cash – The Music: Forver Words
Geen album van Johnny Cash, maar een eerbetoon aan hem door artiesten als Rosanna Cash (zijn oudste dochter), Chris Cornell (voormalig zanger van Soundgarden/Audioslave en in 2017 overleden), Willie Nelson, Jayhawks en John Mellencamp.

Allen bewerkten gedichten uit de bundel ‘Forever Words’ van Johnny Cash uit 2016. De artiesten werden door John Carter Cash, zoon uit zijn tweede huwelijk met June Carter, uitgekozen. Uitsluitend artiesten die het meest waren verbonden met Johnny Cash. John R. Cash overleed op 12 september 2003 op 71-jarige leeftijd aan de complicaties rond diabetes.

Straks, op #81, komen we nog een artiest tegen die niet meer onder ons is: Elvis Presley. In tegenstelling tot het album van Johnny Cash, waarop hij geen noot zingt, zingt Presley wel alle nummers op het album.

#29 Tom Misch: Geography
Na enkele EP’s komt de Britse muzikant Tom Misch (25 juni 1995) met een heel album, Geography. Vernoemd naar de ontdekkingstocht naar zijn passie voor genres als disco, soul, hiphop en jazz. Aan het album werkte onder andere De La Soul mee. Op 29 juni staat Misch op het veld ‘Teddy Widder’ van het festival ‘Down The Rabbit Hole’.

#39 Hillsong Worship: There Is More
There Is More is inmiddels de twaalfde notering voor Hillsong. Hoogste notering is de twaalfde plaats in 2015 voor United – Empires. Hillsong is een christelijke rock en praiseband, verbonden aan de Hillsongkerk in Sidney, Australië. De groep brengt aanbiddingsliederen (Worship). There Is More is een live album.

#60 Kamelot: The Shadow Therapy
Twaalfde studioalbum van de Amerikaanse symfonische metalband Kamelot, waarop voor het eerst Johan Nunez te horen is. Nuenz is de opvolger van Casey Grillo, die begin dit jaar, na 24 jaar te hebben gedrumd bij Kamelot, de groep verliet. Hij wilde zich concentreren op de Drumhead Company, zijn bedrijf dat drumstellen maakt. Ook wilde Grillo andere muziek verkennen. Op 14 september staat Kamelot in 013 in Tilbug, waar opnames worden gemaakt voor een live-DVD.

#81 Original Soundtrack / Elvis Presley: The Searcher
Afgelopen zaterdag, 14 april 2018, was op het Amerikaanse betaalkabeltelevisienetwerk,
Home Box Office (HBO) de drie uur durende documentaire ‘Elvis Presley: The Searcher’, te zien. In de documentaire, gemaakt door Thom Zimmy, die eerder documentaires maakte over onder andere Bruce Springsteen, wordt de nadruk gelegd op de muzikant Elvis Presley. Diverse producers, opnametechnici en andere artiesten komen aan het woord in zo’n twintig interviews.

Op de soundtrack staan achttien nummers, met naast hits als ‘It’s Now Or Never’ en ‘Hound Dog’, ook bijzondere uitvoeringen van nummers. Nnaast de enkele cd en dubbelelpee, is er ook een box met drie cd’s inclusief een boek van veertig pagina’s met bijzondere foto’s en verhalen. Elvis Aaron Presley overleed op 16 augustus 1977 op 42-jarige leeftijd aan een hartstilstand, die mogelijk is veroorzaakt door een mix van medicijnen en drugs. Jaarlijks wordt er door de erfgenamen zo’n 35 miljoen verdiend aan royalties etc.

#96 Kali Uchis: Isolation
Debuutalbum van Karly-Marina Loaiza (Pereira, Columbia, 17 juli 1993) ofwel Kali Uchis. Alle vijftien nummers van het album Isolation schreef ze zelf. Daarnaast bemoeiden meer dan twintig producers zich met het album, waaronder Gregg Kurstin (Adele), Kevin Parker (frontman Tame Impala) en Gorillaz.

#98 Unknown Mortal Orchestra: Sex & Food
Vierde album van Nieuw Zeelandse rockband, dat voornamelijk wordt gevormd door Ruban
Nielson en Jake Portrait. Beiden maakten deel uit van de band Mint Chicks.