vrijdag 11 februari 2022

Hitflits: ‘Black Summer’, eerste nieuwe muziek van Red Hot Chili Peppers in zes jaar

Zonder ook maar één noot te hebben gehoord van het nummer, koos 3FM afgelopen week ‘Black Summer’ van Red Hot Chili Peppers (RHCP) uit tot Megahit. Op woensdag kiezen de dj’s van het station de Megahit en het enige dat vorige week bekend was dat er een nieuw nummer aan zat te komen van de Amerikaanse rockband. Pas op vrijdagochtend was het nummer voor het eerst te horen en kreeg alsnog de goedkeuring van de dj’s. Met de Peppers kun je toch bijna nooit een beul vallen?
 
verloren zoon keert opnieuw terug
 
Op ‘Black Summer’ keert gitarist John Frusciante, die in 2009de Peppers voor de tweede keer verliet, terug. De huidige gitarist Josh Klinghoffer, die tien jaar mee op tournee was, verlaat de band.
‘Black Summer’, binnen op #67 en hun 21e notering, is het eerste nieuwe werk sinds 2016. Toen scoorden ze een hitje met ‘Dark Necessities’ (#60), afkomstig van het #1-album The Getaway. Dat album wordt op 1 april opgevolgd door Unlimited Love. Ruim op tijd voor het optreden op 10 juni in het Goffertpark in Nijmegen. Het concert op Pinkpop (gepland in 2021) gaat niet door. Daarvoor in de plaats komt Metallica naar Landgraaf.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Christian D feat. $hirak, Brysa & Ashafar: Amsterdam *** vierde week op #1 ***
2. (3)   Meau: Dat Heb Jij Gedaan (op 10,64%)
3. (4)   Kris Kross Amsterdam feat. Antoon & Sigourney K: Vluchtstrook
4. (2)   Lil Kleine feat. JoeyAK: Jongens Van Plein
5. (7)   Flemming: Amsterdam
 
Het heeft toch nog wat langer geduurd dan verwacht, maar in de vijfde week stoot ‘L’enfer’ van Stromae door en komt uit op de tiende plaats. Daarmee is ‘L’enfer’ de vierde top 10-notering voor Stromae. ‘Santé’, zijn vorige hit, ging vorige week voor de tweede keer op herhaling op #76 en zakt naar #81. ‘Alors On Danse’, zijn eerste top 10-notering en vorige week ook op herhaling, zakt van 91 naar #97. Over drie weken verschijnt Multitude, het derde album van Stromae.
 
Resteren de andere eerste weeks noteringen van deze week:
#53 Tate McRae: She’s All I Wanna Be
#76 Matt Simons & Tabitha: Ik Wist Het
#78 Juice WRLD: Cigarettes
#79 3Robi & Ashafar: Cantona
#92 La$$a, Young Ellens & Bizzey feat. JeBroer & Poke: Bijpakken
 
#93 Purple Disco Machine & Sophie and the Giants: In The Dark
Zowel de verkiezing tot Alarmschijf (op Q-Music) als tot Top Song (op NPO Radio 2) hebben tot nu toe weinig opgeleverd voor dit nummer van Purple Disco Machine & Sophie and the Giants. De oorzaak is dat ‘Dopamine’, de vorige hit van Purple Disco Machine feat. Eyelar, nog veel wordt gestreamd en dan ook hoger staat, op #87. Blijkbaar valt dat nummer toch meer in de smaak.
 
#95 Sera: Take A Chance
Opvolger van ‘Only Us’ (#68 in 2021). ‘Take A Chance’ schreef Sera de Bruin, zoals ze voluit heet, samen met anderen. In het nummer zingt Sera onder andere over haar vriendin Tess, die toen nog niet haar vriendin was en alleen maar vriendjes had gehad. Inmiddels zijn ze drie en half jaar samen. Dit jaar wil Sera pianoles én zangles nemen en hoopt ze een #1-hit te scoren. Voor ‘Take A Chance’ is het begin er op #95. Je moet ergens beginnen, toch.
 
#100 Ismo: Vast In De Game 

ALBUMS

Na het grote overwicht vorige week van ruim 81% op = (Equals) van Ed Sheeran, blijft Ibiza Stories van Lil Kleine ook deze week heer en meester in de Album Top 100. Het overwicht is iets afgenomen tot 68%, wat nog altijd betekent dat op elke 100 digitale albums van Kleine er zo’n 68 over de (digitale) toonbank gaan van Ed Sheeran.


De komende week zien we daar geen echt verandering in komen met de releases van deze week. Of zou het Edddie Vedder lukken om met Earthling zijn eerste #1-album te scoren? We weten het over een week. Aanstaande zondag is het derde album van Vedder,  ‘album van de week’ in de Albumshow van Corné Klijn op NPO Radio 2.
 


ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Lil Kleine: Ibiza Stories (0) *** tweede week op #1 ***
2. (2)   Ed Sheeran: = (Equals) (14), op 68,14%
3. (4)   Adele: 30 (31)
4. (5)   Soundtrack: Encanto (2)
5. (3)   the Weeknd: Dawn FM (7)
 
Over naar de nieuwe noteringen van deze week. Ook hier geven we tussen haakjes het aandeel fysiek weer.
 
#7 Fish: The Last Straw – Live In Glasgow 2018 (100)
Eigenlijk is dit geen live album van Fish, maar van de band Marillion, waarvan hij tot 1987 de  frontman was. Bij ons bereikte het album destijds derde plaats en is daarmee het meest succesvolle album van de Britse rockband. Daarna ging Derek William Dick, ofwel Fish, solo.
The Last Straw – Live In Glasgow 2018
 is een live registratie van het gelijknamige Marillion album, gehouden op 13 december 2018 in het Schotse Glasgow, tijdens de ‘Clutching at Straws/ Weltschmerz’ tournee. Daarnaast speelde hij vier nummers van zijn album Weltschmerz uit 2020. De zevende plaats voor The Last Straw – Live In Glasgow 2018, is de hoogste notering ooit voor een album van Fish. Tot deze week was dat Songs From The Mirror uit 1993, dat de zestiende plaats bereikte.
 
#7 Black Country, New Road: Ants From Up There (85)
‘Ik voel me al een tijdje verdrietig en angstig. De gevoelens belemmeren mij om gitaar te spelen en te zingen in de band. Ik voel me niet zo best en dat betekent dat ik de groep moet verlaten’.

Deze boodschap was op 31 januari te lezen op sociale media, en was afkomstig van leadzanger Isaac Wood van de band Black Country, New Road uit het Britse Cambridge. Dat was vier dagen voordat het tweede album Ants From Up There uitkwam, dat net als de voorganger For The First Time heel goede kritieken ontving. Bij ons miste het album vorig  jaar een notering, maar in de Britse albumlijst prijkte het op de vierde plaats.
 
Isaac Wood (in de spijkerblouse) heeft al een tijdje geestelijke problemen en heeft geprobeerd daar iets aan te doen. Hij benadrukt dat er geen problemen zijn binnen de groep en noemt zijn bandleden the greatest people I know. ‘Het was een groot genoegen en ik zou graag ‘dank je wel’ willen zeggen tegen iedereen.’ En dus moet de groep verder zonder hem. Net nu het succes ook in ons land begint te komen, want Ants From Up There komt binnen op de negende plaats van de Album Top 100 en knalt binnen op de eerste plaats van de Vinyl 33.
Vanaf nu bestaat Black Country, New Road uit de volgende zes leden: Tyler Hyde (basgitaar), Lewis Evans (saxofoon), Georgia Ellery (viool), May Kershaw (toetsen), Charlie Wayne  (drums) en Luke Mark (gitaar). Ze hebben inmiddels een begin gemaakt met nieuwe nummers zonder Isaac Wood. Bassist Tyler Hyde wordt waarschijnlijk de nieuwe zanger. Uit respect naar Wood, zal de band geen nummers van de eerste twee albums live spelen. Ze willen de deur open houden voor het geval Wood terugkeert.
 
#10 Bastille: Give Me The Future (65)
Vierde top 10-album voor de Britse groep Bastille.
 
#20 Rob de Nijs: Tegen Beter Weten In (100)
Dit is een box met 32 cd’s, uitgebracht ter gelegenheid van het 60-jarig artiestenjubileum van de inmiddels 79-jarige Robert de Nijs. Alle studioalbums zitten in de box, inclusief bonus tracks zoals singles, b-kantjes, afwijkende mixen, duetten en een aantal nooit eerder uitgebrachte opnames.
Als extra krijgen de fans er ook nog een aantal nieuwe compilaties van zijn eerste singles bij en nummers die hij voor radio- en tv programma’s opnam, alle Duitstalige singles én remixes. Op 10 april geeft Rob onder het motto ‘het is mooi geweest’, zijn afscheidsconcert in de Ziggo Dome met gastoptredens van onder andere Paskal Jakobsen, Daniël Lohues, Danny Vera en Claudia de Breij.
 
#35 Korn: Requiem (74)
Veertiende studioalbum en achttiende notering van de Amerikaanse metalband Korn.
 
#51 Mitski: Laurel Hell (55)
Voluit heet ze Mitski Miyawaki, geboren op 27 september 1990 in Mie Prefecture in Japan. Haar moeder is Japans, haar vader Amerikaan. Vanwege zijn werk (hij werkte voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken), reisde ze de wereld rond en verbleef in Turkije, China, Maleisië, Tsjechië en Congo. Uiteindelijk belandde ze in de Verenigde Staten van Amerika.
Ze studeerde aan het conservatorium van New York en bracht meerdere albums uit. Laurel Hell, is haar zesde album en het eerste dat bij ons een notering krijgt. Het merendeel van de nummers schreef ze in 2018. Tijdens de lockdowns in 2020 en 2021, nam ze de nummers op.
 
#59 Saxon: Carpe Diem (100)
Het is nog maar de zesde notering voor de Britse heavy metal band Saxon in ons land, maar al hun 23 studioalbum. Carpe Diem betekent in het Latijns ‘pluk de dag’ en dat doen de leden, gemiddeld 70 jaar, dan ook.  Zanger Biff Byford (71), kreeg in 2019 een hartaanval, maar klinkt op Carpe Diem als een jonge god.
 
#84 Mesy: Wakker (0)
Na een aantal singles die hij uitbracht op het Rotterdam Airlines label, brengtt de 24-jarige Andrew Amaressy Sahureka uit Heerlen, ofwel rapper Mesy de EP Wakker uit op zijn eigen label Mesy MZB. Sinds zijn twaalfde is hij bezig met muziek. Op Wakker wordt hij bijgestaan door onder andere Zefanio, Kosso en Teflon. Mesy wind er geen doekjes om en brengt vandaag Tweestrijd, de opvolger van Wakker, uit.


Alle lijsten hier genoemd, staan op Dutch Charts.