vrijdag 24 februari 2017

Hitlits: eerbetoon van Romy Monteiro aan Whitney Houston pakt eerste plaats

Het was een spannende week voor musicalster Romy Monteiro. Zou ze na de musical Award voor ‘aanstormend talent’ (begin 2016), deze week ook de eerste plaats pakken in de Album Top 100?

Nadat haar Tribute To Whitney album vorige week binnenkwam op de derde plaats, steeg het begin deze week naar de eerste plaats. Maar een #1-notering is het pas, als het album (ook) op vrijdag, de dag dat de definitieve albumlijst wordt opgemaakt, op de eerste plaats staaat. Dankzij signeersessies die Monteiro deze week gaf na haar optredens als Rachel Marron in de musical ‘The Bodyguard’ in het Beatrix Theater in Utrecht, blijft ze Human van Rag ‘n Bone Man ruim voor. 
Tribute To Whitney is een eerbetoon aan zangeres Whitney Houston, die vijf jaar geleden is overleden. Tijdens haar leven stond de Amerikaanse zangeres zes keer op de eerste plaats met twee eigen albums en tien weken met de soundtrack van The Bodyguard.

covers

Het is reeds de veertiende keer dat een album met covers de eerste plaats haalt. De voorlaatste keer is nog geen twee maanden geleden: Blue & Lonesome, het album met bluescovers van the Rolling Stones. Als we het even betrekken op Nederlandse acts, dan komen we op zes: Trijntje Oosterhuis (liedjes van Burt Bacharach), Ancora (zeemansliedjes), Jan Smit (zijn eigen nummers), Amira Wilhagen (klassieken), Guus Meeuwis (Nederpop hits) en Romy Monteiro (Whitney Houston). Zoals je ziet is Romy de eerste met een album dat geheel gewijd is aan één artiest: Whitney Houston.

ALBUM TOP 5

1. (3)   Romy Monteiro: Tribute To Whitney
2. (1)   Rag ‘n Bone Man: Human (op ruim 12%)
3. (4)   Adele: 25
4. (5)   Ed Sheeran: X
5. (6)   Frenna: Geen Oog Dichtgedaan

Resteert de eerste weeks noteringen:
#6 Moss: Strike
#8 Ryan Adams: Prisoner, #1 in de Vinyl 33
#11 Future: Future
#13 the Golden Earring: Complete Studio Recordings
#18 Amy MacDonlad: Under Stars
#30 Do: Momentum
#41 Frank van Etten: Mijn Zigeunerhart

SINGLES

Vanavond, vrijdag 24 februari, schuift Ed Sheeran aan bij Humberto Tan in RTL Late Night. Sheeran komt praten over zijn derde album divide dat volgende week vrijdag, 3 maart, uitkomt. Natuurlijk zal hij daarvan nummers spelen, waaronder Shape Of You’, dat deze week voor de zevende keer de Single Top 100 aanvoert. Het nummer is nu zijn grootste hit, ‘Thinking Out Loud’ uit 2014/2015 stomd zes weken op de eerste plaats. Shape Of You’ is meer dan 15 miljoen keer gestreamd, dus een platinaplaat zit er vanavond zeker in.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Ed Sheeran: Shape Of You (zevende week op #1)
2. (2)   Ronnie Flex feat. Frenna: Energie (op ruim 37%)
3. (3)   Martin Garrix & Dua Lipa: Scared To Be Lonely
4. (10) Jairzinho feat. Sevn Alias, BKO & Boef: Tempo
5. (4)   the Chainsmokers: Paris

In één klap scoort Selena Gomez haar grootste hit. ‘It Ain’t Me’ van haar en de Noorse dj/producer Kygo, knalt binnen op de zesde plaats. Tot nu toe kwam de Amerikaanse actrice/zangeres niet hoger dan een veertiende plek. Dat was een jaar geleden met ‘We Don’t Talk Anymore’ met Charlie Puth. Voor Kygo is ‘It Ain’t Me’ zijn vierde top 10-notering.

Alvorens we overgaan naar de andere nieuwe noteringen, kijken we eerst nog even naar de verrichtingen van the Voice deelnemers. Een week geleden was de finale van de zevende editie, die gewonnen werd door Pleun Bierbooms. Haar single (een cover van Mark Wills uit 2003 en tot hit gezongen door Cascada in 2007), komt binnen op de 78e plaats
Vinchenzo Tahapary, die derde eindigde, scoort op #87 met ‘Steady Love’. ‘Nothing’ van runner-up Isabel Provoost is (nog) nergens gesignaleerd. Meer over the Voice-hits in de nieuwe Megaman.

Gaan we over naar de andere eerste weeks noteringen:
#28 Ed Sheeran: How Would You Feel (Paean)
#51 Imagine Dragons: Believer
#52 Armoowasright & Kwaaivines feat. Mokadrumz: Louis Vuitton
#76 Klubbb3: Het Leven Danst Sirtaki
#77 Maroon 5 feat. Future: Cold
#82 Bruno Mars: That’s What I Like
#89 Burak Yeter feat. Danelle Sandoval: Tuesday
#90 A.R.I.Z.O.N.A.: Oceans Away
#91 Tur-G feat. Andy VDM: Beyoncé
#93 Stanaj: Romantic (NOTD remix)
#94 Mr. Probz: Till You’re Loved

Later dit carnavalweekend zetten we een en ander weer voor je op een rijtje in een nieuwe Megaman. Alaaf!

zondag 19 februari 2017

Megaman bij week 7 – 18 februari 2017

Ed Sheeran evenaart zichzelf

En verder in deze Megaman:
-          Sevn Alias feat. BKO & Jairzinho gaan opnieuw voor top 10
-          Katy Perry laat kritische noot horen
-          Wordt Sjur de opvolger van Kygo?
-          Petit Biscuit brengt evenwicht in het leven
-          Sia geeft nooit op
-          99 Percent streeft naar 100%
-          Den Haag en Amsterdam gaan heel goed samen

Zijn single ‘Human’ imponeerde al en ook het album doet dat. Van wie? Je leest het in de bijgewerkte Hitflits, met alle andere nieuwe albums.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Ed Sheeran evenaart zichzelf

#1 Ed Sheeran: Shape of You
    *** zesde week op #1 ***

Voor de zesde week voert ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran de Single Top 100 aan. Daarmee evenaart de 26-jarige Sheeran zijn eerste #1-hit ‘Thinking Out Loud’ uit 2014/2015, dat ook zes weken de Single Top 100 aanvoerde. Inmiddels is er ook een akoestische versie van Shape Of You’ verschenen, dus het nummer zal nog wel even #1 blijven.

Voice of Holland niet meer van betekenis

De kans dat ‘What Hurts The Most’ van Pleun Bierbooms, winnares vorige week vrijdag van de zevende editie van the Voice of Holland, de eerste plaats van Sheeran overneemt, is … nihil. Het nummer wordt redelijk gedownload (voor een winnaar), maar qua streams doet ‘Steady To Love’ van Vinchenzo Tahapary (die derde werd), het momenteel (zondagmiddag), stukken beter.
‘Nothing’ van Isabel Provoost, tweede vrijdag tijdens de talentenjacht, wordt ook gedownload, maar (nog) niet gestreamd. Samengevat: qua hits is the Voice of Holland niet meer van belang. Volgende week meer daarover.

Ed Sheeran naar Nederland

Nog even terug naar Ed Sheeran. Afgelopen vrijdag, op zijn 26e verjaardag, heeft hij een nieuwe track vrij gegeven van zijn derde album divide dat op 3 maart uitkomt. Dat nummer, ‘How Would You Feel (Paean)’, is geen officiële single, maar is wel beschikbaar als download en stream. Wellicht volgende week in dit Mega-theater. Aanstaande vrijdag, 24 februari, is Sheeran te gast in RTL Late Night om te praten over zijn nieuwe album. Wellicht dat hij het nummer dan ook zal zingen.

Sevn Alias feat. BKO & Jairzinho gaan opnieuw voor een top 10-hit

#10 Jairzinho feat. Sevn Alias, BKO & Boef: Tempo
       *** hoogste eerste weeks ***

Never chance a winning team, nauw een beetje dan. In september scoorden Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho een top 3-hit met ‘Gass’. Op ‘Tempo’ heeft Boef de plaats ingenomen van Jason, maar voor de rest is de samenstelling dezelfde. En opnieuw scoren de heren een top 10-hit, want ‘Tempo’ komt binnen op de tiende plaats en is daarmee de hoogste eerste weeks.

streaming vs airplay

‘Tempo’ van Jairzinho feat. Sevn Alias, BKO & Boef is de afgelopen week meer dan 1 miljoen keer gestreamd, waardoor het hoog binnenkomt in de Single Top 100. Daar zal het ook bijblijven, want voor andere hitparades telt airplay zwaarder mee, en ‘Tempo’ wordt niet of nauwelijks gedraaid op 3FM (Mega Top 50) en Radio 538 (Top 40).

YouTube

Deze hitlijsten gaan er prat op dat het aantal kliks op onder andere YouTube meetellen. Met ruim 1,8 miljoen kliks voor ‘Tempo’ (sinds 10 februari!) zou je dus een (hoge) positie verwachten in deze lijsten. Wij hebben het nummer echter nog niet gezien in beide lijsten. Zal wel weer liggen aan onvoldoende airplay, denk je niet?

Katy Perry laat kritische noot horen

#24 Katy Perry feat. Skip Marley: Chained To The Rhythm

Als we ‘Rise’ (#95 in 2016) niet meerekenen, het nummer was speciaal voor de Olympische Zomerspelen, dan is ‘Chained To The Rhythm’ het eerste nieuwe werk van Katy Perry in meer dan drie jaar. Haar laatste gewone hit was ‘This Is How We Do’ (#20 in 2014), afkomstig van haar album Prism (#13 in 2013).
‘Chained To The Rhythm’  maakte Perry met Skip Marley, kleinzoon van wijlen Bob Marley. Skip is de zoon van Cedella Marley, de oudste dochter van Bob. Na opa Bob (diverse hits), oma Rita (‘One Draw’, #5 in 1982) en oom Ziggy (diverse hits), is Skip de derde die in de generatie Marley muzikaal succes heeft.

Skip Marley, geboren op 4 juni 1996 in Kingston, Jamaica, groeide op in Florida. Hij leerde zichzelf piano, drums, gitaar en bas spelen. In 2015 bracht Skip hij zijn eerste single uit, ‘Cry To Me’. Sinds 2017 staat hij onder contract bij Island Records.

Behalve Skip, zingt ook de Australische zangeres Sia mee op ‘Chained To The Rhythm’. Zij krijgt daar geen credit voor, omdat ze alle credits wilde toe laten komen aan de zangeres van het nummer, Katy Perry dus.

kritische noot

In de videoclip bij ‘Chained To The Rhythm’ is geen van de uitvoerende artiesten te zien. Wat we zien is een hamster (Mr. Parson) die uit mensenhanden eten krijgt voorgeschoteld. Alles is in miniatuur, dus op het niveau van de hamster zelf. Volgens velen zit er in deze video een boodschap.
De hamster zou staan voor de maatschappij, de handen die de gerechten bereiden, voor de mensen en bedrijven die de touwtjes in handen hebben. De titel ‘Chained To The Rhythm’ is daar dan ook een verwijzing naar.

Wordt Sjur de opvolger van Kygo?

#83 Sjur feat. Chris Crone: Let Me Love You

Afgelopen vrijdag lanceerde de Noorse Kygo zijn nieuwe single, ‘It Ain’t Me’ feat. Selena Gomez, voorloper van zijn tweede album. Volgende week meer daarover. Waarom we Kygo noemen, is vanwege zijn landgenoot Sjur, die al wordt bestempeld als zijn opvolger. Tijd dus voor een kennismaking.

Sjur, volledig Sjur Kristian Gimmestad, komt uit Bergen, Noorwegen. Zo’n acht jaar geleden is Sjur begonnen in de muziek. In 2015 maakte hij naam met zijn remix ‘Can't Stop The Feeling’ van Justin Timberlake, waarna Sjur al voorzichtig de nieuwe Kygo werd genoemd. In datzelfde jaar won Sjur tijdens de NRJ Music Awards eentje in de categorie ‘nieuwe artiest’.

Ook de remix die Sjur vorig jaar maakte van ‘Faded’ van Alex Walker, ging de wereld over. Zijn eigen single ‘Let Me Love You’, is inmiddels meer dan 10 miljoen keer gestreamd, waarvan 600.00 in ons land.

Duitse zanger

Zingen doet Sjur niet zelf, dat laat hij op ‘Let Me Love You’ aan Chris Crone over. Voluit heet hij Chris Cronauer, geboren op 25 september 1995 in Freising, in de buurt van München,
Duitsland. Chris Brown, Justin Timberlake en Michael Jackson inspireerden hem tot het maken van muziek. Na een aantal covers, werkt Chris, die studeert aan de Popacademie in Mannheim, aan eigen nummers.

Petit Biscuit brengt evenwicht in het leven van Mehdi Benjelloun

#86 Petit Biscuit: Sunset Lover

Het duurt soms even eer een nummer doorkomt in de hitparades. ‘Sunset Lover’ van Petit Biscuit stamt uit 2015, scoorde in de nazomer van 2016 bescheiden in Frankrijk, waar het pas in januari van dit jaar de hoogste plaats bereikte: #25. Ook andere landen in Europa volgen schoorvoetend, en dat slaat ook over naar onze Single Top 100, waar het nummer binnenkomt op de 86e plaats.
Petit Biscuit, het zal je niet verwonderen, komt uit Frankrijk. Het is de artiestennaam van de 17-jarige Mehdi Benjelloun, geboren op 10 november 1999 in de plaats Rouen. Benjelloun speelt cello, gitaar en piano. Via Bonobo en Flume belandde hij in de elektronische muziek. Maar ook the XX rekent Benjelloun tot zijn voorbeelden.

dagboek

Petit Biscuit is niet alleen de naam van een project, waar Mehdi Benjelloun lang over heeft nagedacht. Het is een deel van zijn leven, een soort van dagboek waardoor hij zijn ervaringen, reizen etc. in evenwicht kan brengen. Benjelloun koos de artiestennaam Petit Biscuit omdat hij op zoek was naar een grappige naam, in het Frans en die zijn identiteit kon verhullen.

Sia geeft nooit op

#91 Sia: Never Give Up

Voor de tweede keer deze week komen we de Australische zangeres Sia tegen. Op #24 zingt ze mee op ‘Chained To The Rhythm’ van Katy Perry feat. Skip Marley, dat ze ook mee heeft geschreven. Alleen hoefde ze daar geen credit voor, want dat zou de aandacht maar afleiden van de zangeres die het zingt, Katy Perry.

‘Never Give Up’, binnen op #91, schreef Sia met haar vaste tekstschrijver/producer Greg Kurstin voor de film ‘Lion’ van haar landgenoot, regisseur Garth Davies. De film, met hoofdrollen voor onder andere David Wenham en Nicole Kidman, ging in september 2016 in première op het filmfestival van Toronto en draait sinds januari in de bioscopen.

99 Percent streeft naar 100%

#95 Flo Rida & 99 Percent: Cake

Nog één hit en de Amerikaanse rapper Flo Rida is toe aan zijn twintigste notering. ‘Cake’,  zijn negentiende notering boekt hij mede dankzij de bijdrage van 99 Percent, twee hiphoppers uit San Francisco. De twee, Cameron ‘Camouflage’ Schauer & Johnnie ‘JayB’ Jacob Jr., zijn al met elkaar bevriend sinds de middelbare school. Tijdens hun highschool startten ze 99 Percent. De naam refereert aan dat er nog altijd wat valt te verbeteren om 100% te krijgen. En daar werken ze dan ook aan.

‘Cake’ is geschreven door Charlie Puth, die wij onder andere kennen van ‘We Don’t talk Anymore’ feat. Selena Gomez (#14 in 2016), dat hij niet alleen zong en schreef, maar ook produceerde.

Den Haag en Amsterdam gaan heel goed samen

#97 LouiVos x Kingsize x 3robi: Sinds Een Puber

LouiVos (=JayNakAnigga, van Congolese afkomst) is geen onbekende in hitland, want als Louis scoorde hij al drie keer, met als klapper ‘On Set’ met Jonna Fraser feat. Mula B (#49 in 2016). Als LouiVos staat hij deze week twee keer genoteerd, want op #81 staat ‘Juice’, dat hij ook al maakte met Mula B.
Samen met Kingsize en 3robi zitten ze op het label Wilde Westen Records. De eerste drie komen uit Den Haag, 3robi (=Robimayne Casanegra)  komt uit Amsterdam. Op ‘Sinds Een Puber’, binnen op #97, doet Mula B even niet mee. Het nummer is evenals ‘Juice’ afkomstig van het album WWNation.