vrijdag 22 februari 2008

Hitflits: Leona Lewis legt het wederom af tegen Amy Winehouse

Ondanks dat de fysieke cd-single ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse een kwart minder verkoopt dan ‘Bleeding love’ van Leona Lewis, blijft ‘Valerie’ de #1 in de Single Top 100. Wederom is het de download van ‘Valerie’ die de doorslag geeft, en dus hebben we voor de zesde week dezelfde #1. Het blijft echter niet alleen bij deze versie van ‘Valerie’, want ook de eigen versie van Amy Winehouse, doet het nog steeds goed: de downloadtrack zit opnieuw in de lift en stijgt van 10 naar #4, vijf plaatsen hoger dan de binnenkomst vier weken geleden.

Voor het eerst solo en dan direct een top 10-notering, dat is het resultaat voor Syb van der Ploeg. Zijn single ‘Als ik jou zie’ stijgt van 18 naar #10. Net geen top 10 voor Henk Damen, maar wel een nieuw hoogtepunt voor ‘Ik wil jou voor altijd’, dat twee plaatsen hoger eindigt dan twee weken geleden, toen het tot #13 kwam.

Met Zero 7 wilde het maar niet lukken in ons land. Maar solo boekt de Australische zangeres S.i.a. deze week de hoogste binnenkomer op #18 met ‘The girl you lost to cocaine’. R.E.M. laat na drie jaar weer van zich horen met de single ‘Supernatural superserious’ dat binnenkomt op 44. Ook binnen bij de bovenste 50 zijn ‘In my arms’ van Kylie Minogue op #47 en Silkstone met ‘Here in your world’, het titelnummer van hun laatstverschenen album, op #48.

Misschien moet Ajax maar eens te rade gaan bij Feijenoord. Want zowel op voetbalgebied als op hitgebied doen de Rotterdammers het beter dan de Amsterdammers.‘Wij zijn Feijenoord’ van Feijenoord forever sprint van 84 naar #22. En eindelijk gloort er succes voor Adele met ‘Chasing pavements’ dat van 58 naar #28 stijgt.

Uit Zweden komt een ware invasie op gang van (dans)muziek. Op #43 zien we producer Ida Engberg met ‘Disco volante’, op #67 Robyn met ‘Handle me’ en op #89 John Dahlblack met ‘Blink’. Andere binnenkomers zijn er van Lange Frans & Baas B. met ‘Kamervragen’ (op #54), the Opposites ft. Sef met ‘Vandaag/Me nikes’ (op #76), Simple plan met ‘When I‘m gone’ (op #80), de Happy hour crew met ‘Super smoker’ (op #84) en Joeysuki feat. Apster met ‘Chekk’ (op #86).

Ook in de Mega Album Top 100 blijft Amy Winehouse de toon zetten. Haar album ‘Back to black’ staat nu voor de zesde week bovenaan. Er is geen enkele act die haar bedreigt, want Amy verkoopt bijna 4x zoveel albums dan de #2, ‘Thriller (25th anniversary edition)’ van Michael Jackson. De hoogste binnenkomer is Leona Lewis met ‘Spirit’ op #4. Gestegen tot in de top 10 zijn Mega Mindy met ‘Muziek uit de tv-serie’ (van 23 naar #6) en ‘Het allermooiste van Benny Neyman’ (van 17 naar #9). Net buiten de top 10, op #11, zien we ‘19’ het debuutalbum van Adele binnenkomen.

Op #46 komt ‘Pie & nash’, het tweede album van Kubus + Bang bang binnen. En onderin de lijst debuteren Shelby Lynne met ‘Just a little lovin’’ (op #91) en Vampire weekend met het gelijknamige album (op #92). Derek William Dick oftewel Fish komt na bijna tien jaar met een nieuw album, ‘13th star’, en is daarmee op #94 de laatste echte binnenkomer.

Op maandag belichten we de achtergronden van alle binnenkomers in Single Top 100 en Album Top 100 en nog meer in een nieuwe Megaman.

woensdag 20 februari 2008

Midweek: Strijd tussen Amy Winehouse en Leona Lewis

Wederom zijn de verschillen tussen ‘Bleeding love’ van Leona Lewis en ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse erg klein. De afgelopen weken sloeg de weegschaal telkens door in het voordeel van ‘Valerie’, maar die hegemonie begint nu snel af te brokkelen. ‘Bleeding love’ is fysiek sterker geworden dan ‘Valerie’. Dus wederom zal de download de doorslag moeten geven.

Over naar de rest van de midweek, waarin Tatjana met ‘Ik laat je gaan’, Syb met ‘Als ik jou zie’ en ‘Stuk’ van Partysquad feat. Dio, Sef, Sjaak & Reverse richting top 10 gaan. De volgende nummers zijn (bijna) zeker van een binnenkomst bij de bovenste 50. Sia (Evans) met ‘The girl you lost to cocaine’, Dj Ida Engberg met ‘Disco vaillante’, Kylie Minogue met ‘In my arms’, ‘Supernatural superserious’ van R.E.M., ‘Hate that I love you’ van Rihanna ft. Ne-Yo en ‘Kamervragen’ van Lange Frans & Baas B.

Onderin de Single Top 100 verwachten we the Opposites ft. Sef met ‘Vandaag/Me nikes’, Robyn met ‘Handle me’, Silkstone met ‘Here in your world’ en de Happy hour crew binnen, die een oplossing biedt voor plekken waar niet gerookt mag worden: de ‘Super smoker’.

In de Mega Album Top 100 kan het ook een één tweetje worden tussen Leona Lewis met ‘Spirit’ en Amy Winehouse met ‘Back to black. Tenminste als Lenny Kravitz met ‘It is time for a love revolution’, Alain Clark met ‘Live it out’ en Michael Jackson met ‘Thriller (25th anniversary edition)’ zich er buiten houden, want allen zitten heel dicht bij elkaar. Amy hoeft echter voor geen van de vier te vrezen, want van haar album gaan er drie keer zoveel over de toonbank.

‘Het allermooiste van Benny Neyman’ en ook ‘Muziek uit de tv-serie’ van Mega Mindy maken kans op een plaats bij de bovenste tien. ‘19’ het debuutalbum van Adele staat nu buiten de top 10, maar wellicht aanstaande vrijdag er net in. In het tweede deel van de albumlijst zien we Kubus + Bang bang met ‘Pie & nash’ binnenkomen. Wellicht dat Vampire weekend met het gelijknamige album en zanger Fish het met ‘13th star’ het ook nog redden.

Vrijdag kun je in de Hitflits lezen of Leona al vast de #1-positie in de Single Top 100 opeist en of Adele de top 10 heeft gehaald.

zondag 17 februari 2008

Megaman 16 februari 2008

Welkom bij de Megaman van 16 februari 2008, waarin Amy de adem van Leona Lewis begint te voelen, van Velzen filmthema schrijft, het derde Hazes-duet tegenvalt, een Rus een biertje tapt, Stevie Ann iets met een film heeft en U2 een hit scoort dankzij Peter R. de Vries. Dit en nog veel meer over de Single Top 100 en Album Top 100 in de nieuwe Megaman!

Amy sterker dan echtgenoot

Mark Ronson feat. Amy Winehouse: Valerie (1)
Amy Winehouse: Valerie (10)


Met slechts 5% verschil op ‘Bleeding love’ van Leona Lewis, houdt ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse de eerste plaats vast. Voor de vijfde week inmiddels en dat is lang geleden voor een Britse zangeres. De voorlaatste act was Kylie Minogue die eind 2001 vijf weken de Mega Top 100 aanvoerde met ‘Can’t get you out of my head’. Ook het album ‘Back to black’ staat vijf weken bovenaan (zie de Albumsnippers). Gelijktijdig bovenaan de single en albumlijst staan, komt niet zoveel voor. En zeker geen vijf weken achter elkaar. Daarmee verslaat ze Wet wet wet uit 1994 die met de single ‘Love is all around’ en het album ‘The end of part one – their greatest hits’ vier weken gelijktijdig bovenaan stond.

Echtgenoot aan de dood ontsnapt

Ach wat lief. Amy Winehouse wil één van de vijf Grammy awards die ze vorige week zondag ten deel viel, aan haar man Blake Fielder-Civil schenken, die al een poosje in de gevangenis zit. Het is echter de vraag of de Grammy hem ooit zal bereiken, want afgelopen weekend vonden gevangenisbewaarders hem schreeuwend van de pijn in zijn cel. Hij zou een combinatie van heroïne en een nog onbekend giftig middel tot zich hebben genomen. Hij werd meteen overgebracht naar het ziekenhuis, waar de doktoren zijn leven hebben kunnen redden. In tegenstelling tot zijn vrouw die de drugs wel heeft afgezworen, lijkt het met hem juist de andere kant op te gaan. Daardoor is hij ongerust over zijn relatie met Amy Winehouse. Die relatie lijkt inmiddels op losse schroeven te staan. Sinds Blake half november achter de tralies verdween, zou ze verschillende affaires hebben gehad. En de afgelopen dagen zou ze de tijd doorgebracht hebben met de Amerikaanse fotograaf Blake Wood.

pinup aangekleed

Alvorens Amy via de satelliet te zien was tijdens de uitreiking van de Grammy awards, moest ze nog even wat aanpassingen doorvoeren in haar kleding. Op haar linkerarm heeft ze een tatoeage van een topless pinup. Dat kon natuurlijk niet in het puriteinse Amerika op tv. En dus heeft ze met mascara de pinup een bh-tje aangemeten. Na de uitzending heeft ze de pinup weer in alle glorie hersteld!

Lenny Kravitz bijna gestopt

Lenny Kravitz: I’ll be waiting (9)

Goed en slecht nieuws over Lenny Kravitz
Het goede nieuws is dat de download van ‘I’ll be waiting’ een heropleving maakt door in de Mega Download Top 50 van 28 naar #8 te stijgen en in de Single Top 100 van 25 naar #9. Vier weken geleden stond het nummer nog op de vijfde plek. Nog ander goed nieuws betreft het optreden in juli op Werchter. Tenminste, ervan uitgaande dat hij dan weer hersteld is. En dat is dan het slechte nieuws, want Lenny heeft bronchitus, en is daarvoor opgenomen in een ziekenhuis in Miami. Als gevolg hiervan is zijn huidige Europese tournee uitgesteld, waarvoor hij aan de fans zijn excuses aanbiedt.

liever op een boerderij

Zijn album ‘It is time for a love revolution’, deze week op de derde plaats van de Mega Album Top 100, is overal goed ontvangen. Het had echter niet veel gescheeld of Lenny had het album niet gemaakt. Vier maanden bracht hij door op een boerderij in Brazilië en eigenlijk wilde hij nooit meer anders. “Ik was omgeven met natuur en het was zo mooi dat ik me helemaal thuis voelde. Ik dacht: weet je wat, ik zou hier kunnen blijven en boer worden. Ik zou fruit en groenten kunnen verbouwen!" Gelukkig ging het weer kriebelen, en werd Lenny weer muzikant.

van Velzen schrijft in twee weken filmthema

van Velzen: When summer ends (uit de film ‘Zomerhitte’) (13)

Op 20 maart gaat de film ‘Zomerhitte’ in première. De film is naar het boekenweekgeschenk uit 2005 geschreven door Jan Wolkers. De hoofdrollen in de filmversie worden gespeeld door Sophie Hilbrand en vriend Waldemar Torenstra. Monique van de Ven deed de regie. Monique benaderde Roel van Velzen om het titelnummer te schrijven. Hij kreeg er twee weken de tijd voor. Met wat ruwe beelden van de film ging van Velzen aan de gang en kwam met ‘When summer ends’, zijn vijfde notering en zijn grootste. Voor zijn #1-album ‘Unwind’ ontving Roel afgelopen zaterdag een gouden plak: er zijn inmiddels meer dan 30.000 stuks van verkocht.

Wolter Kroes en Peter Beense in duet met André Hazes

André Hazes en Wolter Kroes: Donker om je heen / André Hazes en Peter Beense: Waarom (16)

‘Donker om je heen’ van André Hazes en Wolter Kroes is de derde hitsingle van het meervoudig platina album ‘Samen met Dré’. De voorgaande nummers, ‘Bedankt mijn vriend’ (duet met André Hazes Jnr.) en ‘Blijf bij mij’ (duet met Gerard Joling), bereikten beide de eerste plaats. Dat zien we ‘Donker om je heen’, waar Hazes is gekoppeld aan Wolter Kroes, nog niet doen. Een eersteweeks notering op de zestiende plek is ronduit een teleurstellend begin. Maar ‘Blijf bij mij’ kwam ook slechts binnen op #43 en stond de week daarop #1.

‘Donker om je heen’ was in 1984 de zestiende notering van André Hazes en kwam tot de elfde plek. Hij had daarvoor de tekst van de Utrechtse groep Braak iets aangepast. Zij hadden het nummer in 1983 opgenomen voor het album ‘Ik weet wat je lust’ en het ook zelf op single uitgebracht. Zanger was Theo MacKaay.
André: “Ik vond die jongens goed. Braak had een paar albums gemaakt en op één van die platen stond ‘Donker om je heen’, écht een heel mooi liedje. Maar die zanger van Braak had dat eigenlijk een beetje te hoog ingezongen. Ik wilde ‘es kijken wat ik er van kon maken. Dat is aardig gelukt, al zeg ik het zelf.” Braak had het nummer in 1983 al op single uitgebracht.

Wolter Kroes zingt al jaren Hazes-nummers, en vond ‘Donker om je heen’ een verschrikkelijk ontroerend liedje waardoor hij fan van André is geworden. “Het was vreemd om André zijn stem, losgemaakt van de muziek eromheen, door je koptelefoon te krijgen. Ik moest bijna huilen, zo intens was het. André is de Nederlandse Elvis Presley. Hij is de beste volkszanger die we ooit hebben gehad.”

‘Donker om je heen’, de 71ste hit voor André en de 22ste voor Wolter, vormt tevens de opmaat voor de twee voorstellingen van het concert ‘Samen met Dré’ op 26 mei in de Amsterdam ArenA. Het concert is een eerbetoon van muzikale collega’s en het Nederlands publiek aan volksheld André Hazes. Maar eerst treedt Wolter zelf nog op in de Heineken Music Hall op 22 en 23 februari.

De tweede track op ‘Donker om je heen’ is het nummer ‘Waarom’, een (postuum) duet van Peter Beense met André Hazes. Voor Peter Beense, die door André is gaan zingen is het zijn zesde notering. Het nummer, de Nederlandse versie van ‘My way’, nam André in 1977 op voor zijn album ‘Zo is het leven’.

Sidney Samson bundelt krachten

Sidney Samson and Skitzofrenix feat. Knowledge & Lady Bee: You don't love me (no, no, no)(32)

Sidney Samson, geboren op 2 oktober 1981, begon op dertienjarige leeftijd met dj-en. In het begin was het voornamelijk R&B en hip-hop, maar sinds 1999 is hij overgegaan op housemuziek. Sinds 2003 is hij de resident-dj van ‘The Matrixx’ in Nijmegen, en produceert hun nummer voor anderen. Zo is ‘Bring that beat back’ van Don & Johnson, #74 in 2002, van zijn hand. Zelf stond hij ook al twee keer in de hitparade. In 2006 met ‘Nobody rock!’ (#62) en vorig jaar met ‘What do you want papi’ op de single van Gregor Salto feat. Alina Tirado (#33). Dus You don’t love me (no, no, no)’, binnen op #32, is nu al zijn grootste hit. Aangezien ‘Work it’ de vorige single van Sidney Samson niets heeft gedaan, is dat nummer gemixt in ‘You don’t love me (no, no, no)’. Maar daarmee is het nog geen eigen nummer. Het origineel is van Dawn Penn, die er in 1994 tot #38 mee kwam. Ook Rihanna ft. Vybz Kartel nam het nummer van Dawn Penn op.

Sidney Samson nam ‘You don’t love me (no, no, no)’ niet alleen op, maar met Skitzofrenix feat. Knowledge & Lady Bee. Skitzofrenix zijn de dj’s Joël René & Edin Ibrahimovic uit Amsterdam. Ze noemen zich zo omdat ze zeggen beïnvloed te zijn door vele stijlen van muziek en producers als Switch, Timbaland, Neptunes, Audio Bully’s, Roni Size, Basement Jaxx en the Prodigy. ‘Damn it’ was de eerste single van Skitzofrenix. Verder maakten ze een remix van ‘The beat is rocking’ van Erik E. Skitzofrenix werkt vaak mee aan de Sneaker feesten en cd’s.

MC Lady Bee heet volgens de burgerlijke stand van de gemeente Amsterdam, Bianca Latupapua, waar ze is geboren op 6 oktober 1993. Bee begon als resident-mc op de Speedfreax parties. Ze maakte dan verscheidene 2-steps nummers, die door Partysquad werden gemixt. Eind 2005 kwam ze in contact met Erick E, die haar introduceerde bij het 1Management. Met Sidney Samson, Hardwell, Youri Donatz en Tony Cha Cha bracht ze verscheidene nummers uit. Momenteel werkt ze aan een eigen album.

Biertje?!

Boris Goodunuv: Propaganda nazdorowje (Amstel theme) (33)

Sinds 7 januari zijn er voor het biermerk Amstel twee reclamespots te zien, waarin op zoek wordt gegaan naar Amstellovich. In de eerste reclamespot wordt Mr Igor Boris Amstellovitch ten tonele gesteld. Wie het is, blijft geheim, want het kan iedereen zijn. In de tweede spot blijft de vraag wie Amstellovitch is. De spot gaat echter verder met de oproep om een speciale actieverpakking van Amstel te kopen. Met de kans om Amstellovich te worden en met vrienden de klassieker Ajax-Feijenoord te kunnen zien in je privé sky-box.

‘Propaganda nazdorowje’ was al te horen in de eerste spots. Bierbrouwerij Amstel kreeg daarop veel aanvragen waar het nummer te krijgen is. Op 3 februari vond voor aanvang van de wedstrijd Ajax-Feijenoord de presentatie plaats van het volledige nummer ‘Propaganda nazdorowje’ door ene Boris Goodunuv. Dit tot groot vermaak van de aanwezigen. In een soort van Russisch wordt het liedje gerapt. Achter dit hele gebeuren zit bureau Doom & Dickson uit Amsterdam dat de kreet ‘Amstel – ons bier’ bedacht en sindsdien diverse reclamespots voor dit biermerk heeft bedacht. De clip werd gemaakt door FC Walvisch, die ook ‘That’s it baby’ van Lara voor hun rekening namen.

Stevie Ann in JUNO

Stevie Ann: Baby blue (43)

‘Baby blue’ van Stevie Ann kent een grillig verloop in de Single Top 100. De eerste drie weken notering waren telkens één week, gevolgd door een week niet. Het resultaat: de noteringen 93, 84 en op #90. Na de binnenkomst op #90, verdween het nummer niet, maar steeg naar #79. Deze week zet de stijging door naar #43, en is nog maar twee plaatsen verwijderd van haar vorige hitsingle ‘Get away’. Dat ‘Baby blue’ het nu ineens zo goed doet, is niet zonder reden. Het nummer wordt namelijk gebruikt als promotie voor de Amerikaanse film ‘JUNO’ die sinds 7 februari in de bioscopen draait. Dat filmmaatschappij Twentieth century fox heeft gekozen voor Stevie Ann, komt omdat er een duidelijke overeenkomst is tussen Stevie en film heldin Juno. “De teksten van Stevie Ann zijn net zo rijk van inhoud als de dialogen van Juno. Ze zijn beiden doorzetters, hebben een uniek karakter en zingen en spelen gitaar.” De clip van ‘Baby blue’ bevat beelden van de film.

U2 scoort hit dankzij Nederlandse misdaadverslaggever

U2: Exit (46)

Wie had gedacht dat de reportage van Peter R. de Vries met Joran van der Sloot over de verdwijning van Nathalie Hollaway ook nog een hit zou opleveren? In het programma dat op 3 februari werd uitgezonden en bekeken werd door meer dan zeven miljoen kijkers, werden verschillende nummers gebruikt. ‘Exit music (for a film)’ van Radiohead (van het album ‘O.K. computer’) en ‘Square one’ van Coldplay (van het album ‘X&Y’) kwamen langs. Maar ook ‘Exit’ van U2, ook geen singletrack, maar afkomstig van het album ‘The Joshua tree’ uit 1987, waarvan vorig jaar de verjaardageditie: ‘The Joshua tree (20th anniversary)’ verscheen.

Exit’ was veelvuldig te horen in het tv-programma. Dj Edwin Evers merkte dat veel mensen er naar op zoek gingen, en draaide de track in zijn programma ‘Evers staat op’. Naar aanleiding van de vele verzoeken heeft Universal music, het platenlabel waarop ‘The Joshua tree’ is uitgebracht, een speciale promotiesingle geperst en die aan diverse radiozenders gestuurd. Joost Bruins van Universal: “We wisten van tevoren niet dat het nummer zou worden gebruikt. Zulke aanvragen gaan vaak automatisch.”

albumtrack in Singlelijst

Met de binnenkomst van ‘Exit’ op #46, wordt wederom een heilig muurtje in Megaland geslecht: het opnemen van albumtracks in de Single Top 100. In Groot-Brittannië is dat al lange tijd gebruikelijk. Onlangs stond Leona Lewis dan ook met vier tracks van haar album ‘Spirit’ genoteerd in de Britse Single Top 75. Vijf weken geleden had Anouk de primeur in de Single Top 100 met ‘I don’t wanna hurt’, dat binnenkwam op #44. Dat was echter een fout van GfK Mega Charts, omdat van ‘I don’t wanna hurt’ wel een cd-single en/of downloadsingle verscheen, en dan mogen de verkopen van een albumtrack niet meegeteld worden. ‘Exit’ van U2 is tot nu toe alleen beschikbaar als albumtrack download. De kans is echter groot dat het nummer toch beschikbaar komt op een cd-single.

ter dood veroordeeld

‘The Joshua tree’, het vijfde studio album van de Ierse band en volgens velen het beste, is commercieel het meest succesvol met wereldwijd meer dan twintig miljoen verkochte exemplaren. Het nummer ‘Exit’ is geïnspireerd op de roman ‘The executioner’s song’ van de Amerikaanse schrijver Norman Mailer uit 1979. Norman schreef op basis van diverse gesprekken, een boek over de executie van de Amerikaanse misdadiger Gary Gilmore op 17 januari 1977. Gilmore stond er op geëxecuteerd te worden in plaats van het beroep af te wachten wat was aangespannen. Vlak na de release van het album ‘The Joshua tree’ was er nog een controverse. Een andere misdadiger verklaarde dat hij tot zijn daad was gekomen nadat hij het nummer ‘Exit’ had gehoord.

Neefjes krijgen toestemming van uitgeverij

2nefuse: Lick it (53)

2nefuse’ is een samenwerkingsverband van de twee neven (2nefuse) Hans van Dijk (Johnny Deekay) en Sebastiaan van ’t Hazeveld (Bas van Hees). Ze werken al een aantal jaren samen en in 2001 resulteerde dat in het nummer ‘Hidemnis’. In 2005 startten de twee samen met DJ Twinnie het label ‘Boemm!! Records’. Sindsdien maakten ze diverse remixen voor onder andere Roy Gates en DJ José. Inmiddels hebben de neefjes hun eigen label, Non refusal recordings, waarop ‘Lick it’ is uitgebracht. Dankzij de hulp van uitgever Strengholt music publishing verkregen ze de rechten van het origineel van 20 fingers feat. Roula (#20 in 1995).

New song betekent nog geen nieuw werk van Leaf

Leaf: New song (54)

Met ‘WonderWoman’ heeft Leaf zich op de kaart gezet. Het nummer staat deze week op #17, voor de twee en twintigste week genoteerd met als hoogste notering een vierde plaats. Met hun nieuwe single getiteld ‘New song’, komt het er dus op aan, of ze in staat zijn het succes van ‘WonderWoman’ te evenaren. Kopers van het album ‘Life’s a beach’ zullen nog een keer in de buidel moeten tasten, want de single ‘New song’ is niet dezelfde als op het album. En als extraatje krijg je er ook nog de videoclip bij, dus wat wil je nog meer!

Voor Bodyrox is er meer tussen hemel en aarde

Bodyrox and Luciana: What planet you on (55)

‘Yeah yeah’ van Bodyrox (de Britse dj’s John Pearn en Nick Bridges) had vorig jaar een heel lange adem nodig voor het nummer aansloeg. Na acht weken dreigde het nummer uit de Single Top 100 te vallen. Daarop werd zangeres Luciana Caporaso in de strijd gegooid en de versie met haar stem die toen werd uitgebracht, begon aan een opmars die pas stopte toen het op #13 was beland. Daarna hield het nummer het nog vijftien weken vol, met een totaal aantal weken van acht en twintig. Op ‘What planet you on’ werd Luciana direct ingezet. Met als gevolg dat het nu al bijna hoger staat dan ‘Yeah yeah’ in de eerste acht weken.

Zangeres Luciana Caporaso(Londen, 1977) bracht in 1994 haar eerste single ‘Get it up for love’ uit met Danny D van D-mob. Twee jaar later tourde ze met de groep Crush door de States en deed zangpartijen voor hun album. In 1998 werkte ze voor het eerst samen met John Pearn op het nummer ‘I don’t know if I should call you baby’. John werkte toen nog samen met Michael Gray op het label Full intention. Een jaar later nam ze met de band Shooter, dat met ‘Life’s a bitch’ een Amerikaanse hit scoorde, het album ‘And your point?’ op. Vervolgens keerde ze terug naar Groot-Brittannië en werkte mee aan diverse producties. Ook legde ze zich meer en meer toe op het ontwerpen van hoezen en posters, een oude liefde van Luciana. In 2004 leidde het zelfs tot een expositie van eigen ontwerpen in de Londense wijk Soho. Maar ze bleef de muziek trouw en in 2006 begon de samenwerking met Bodyrox met het bekende resultaat. Als ‘What planet you on’ ook zo aanslaat als ‘Yeah yeah’, dan zijn er plannen voor een speciaal verzamelalbum getiteld ‘Featuring Luciana’.

Gelijke stand Ajax-Feijenoord

Feyenoord forever: Wij zijn Feyenoord (84)

De fans zijn het er nog niet over eens of ‘Wij zijn Feijenoord’ van Feijenoord forever een echt goed Feijenoord lied is. Schrale troost voor hen, want het is geen officieel nummer. Dat verschijnt later dit jaar en komt op een jubileum cd ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de club. ‘Wij zijn Feijenoord’ van Feijenoord forever werd de afgelopen drie thuiswedstrijden in de Kuip gedraaid, dus een beetje fan (die alle wedstrijden van zijn club bezoekt) moet hier nu wel een oordeel over kunnen vellen. De fysieke single is te koop in de Feijenoord fanshops, de download bij de diverse platforms.

Gelijke stand

‘Wij zijn Feijenoord’ van Feijenoord forever is de twaalfde hitsingle waarin Feijenoord of één of meerdere spelers wordt bezongen. De grootste Feijenoord hit was in 2004 ‘Feyenoord is het toverwoord’ van de Feyenoord selectie 2004 – 2005, dat op de tweede plaats binnenkwam. Ook voetbalclub Ajax scoorde tot nu toe twaalf hits, waarmee we dus een gelijke stand hebben tussen beide clubs.

el Guapo zet de klok gelijk

el Guapo: Clockwise (89)

Clockwise’ is een film waarin acteur John Cleese de hoofdonderwijzer Brian Stimpson speelt, die altijd punctueel is. Als hij echter naar een conferentie gaat, overkomt hem onderweg van alles waardoor zijn ordelijke leventje totaal op de kop wordt gezet. Een aanrader om deze film eens te gaan bekijken!

We weten niet of Beense, Baasaron en Wittenberg, de schrijvers van ‘Clockwise’ deze film hebben gezien. Ze schreven het nummer voor el Guapo, dat in het Spaans ‘knap’ in de zin van goed uitzien betekent. In november kwam ‘Feel the shit’ van el Guapo tot #58. De nummers van el Guapo worden uitgebracht op het label B-bass recordings van Beense en Baasaron.

Aly & AJ: beroemd tot in Japan

Aly & AJ: Potential break up song (90)

Alyson Renae Michalka (25 maart 1989) is twee jaar ouder dan zus Amanda Joy (10 april 1991), beide geboren in Torrance, California. Alyson speelt al piano sinds haar zesde en gitaar sinds haar dertiende. Acteren doet ze sinds haar vijfde. Zus Amanda was model voordat ze ging acteren. Samen vormen ze het duo Aly & AJ, en schrijven ze hun eigen nummers. Vorig jaar brachten ze het album ‘Into the rush’ uit, waarvan in Amerika meer dan één miljoen stuks zijn verkocht. Op het album staan verscheidene covers die gebruikt zijn in een aantal Disney films, waar Alyson ook in meespeelde.

Op 8 mei 2007 ging het nummer ‘Potential breakup song’ in première. Het nummer wordt ook gebruikt in het videospelletje ‘Thrillville: off the rails’, en staat op het album ‘Insomniatic’. De Japanse zangeres Ami Suzuki maakte een Japanse dancecover van ‘Potential breakup song’, dat daar gebruikt wordt in de horror film ‘X cross’. Een tijdje terug waren de zusjes in Japan en zongen samen met Ami Suzuki het nummer op de Japanse tv.

Janet Jackson eist discipline

Janet Jackson: Feedback (94)

Twee jaar geleden verscheen het album ‘20 y.o.’ van Janet Jackson, dat het tot #34 redde. Het album ‘20 year on’ moest iedereen herinneren aan ‘Control’ dat twintig jaar daarvoor was verschenen en waar wereldwijd meer dan tien miljoen van werden verkocht. Maar dat is nog geen garantie voor succes, zo is gebleken.

Aanstaande vrijdag, 22 februari, verschijnt ‘Discipline’, haar tiende studio album, op Laface records. Dat is het label van L.A. Reid, verantwoordelijk voor het succes van onder anderen Toni Braxton, TLC, Usher, Outkast en Avril Lavigne. Ne-Yo en Pharrell zijn daarop van de partij, evenals Maroon 5, L.A. Reid zelf en haar vriendje Jermaine Dupree. ‘Feedback’ is de eerste single en haar 38ste notering.

Niet trouwen, wel kinderen

Janet Damita Jo Jackson (Gary, Indiana, 16 mei 1966), is niet van plan te gaan trouwen. “Heel wat mensen hebben Jermaine en mij onder druk gezet om te trouwen. Iedereen vraagt ernaar, zelfs vrienden. Ik denk dat als het voorbestemd is, het ook zal gebeuren. Maar ik ben blij zoals het nu is. Ik ben al twee keer getrouwd, en ik vrees dat ik allergisch ben geworden van het huwelijk”, liet Janet onlangs weten in een tv-show. Ook zei ze dat ze overweegt haar eicellen te laten invriezen, omdat ze absoluut kinderen wil, maar niet meteen. “We willen allebei kinderen. Ooit zal het gebeuren, dat weet ik. Alleen weet ik niet wanneer".

Milow is een melancholische appel

Milow: You don't know (96)

De afgelopen weken kon je geen radio aanzetten of je hoorde Milow langskomen met ‘You don’t know. En dat is zeker geen straf! Milow is het alter ego van de Vlaming Jonathan Vandenbroeck, geboren op 14 juli 1981 in Leuven, waar hij Politieke wetenschappen studeerde. Eind 2003 had hij een naam nodig om met zijn muziek voor de dag te komen, waarop hij kwam met Milow. Dat is een samenvoeging van Milo (in het Grieks appel en Jonathan is de naam van een appelsoort) en Low (Engels voor melancholisch).

In 2004 deed hij mee aan de talentenjacht ‘Rock rally’ van het Belgische weekblad Humo. Hij won niet, maar maakte veel indruk met ‘Thunder road’ van Bruce Springsteen. Zijn eigen nummer ‘You don’t know’, behoorde volgens de jury zelfs tot de beste drie. Vervolgens vertrok hij naar San Diego, Californië om te studeren, waar hij ook heeft opgetreden.

Teruggekomen in Vlaanderen begon hij met de opnames van zijn album ‘The bigger picture’. Omdat een contract met een platenmaatschappij uitbleef, bracht hij het album begin 2006 in eigen beheer uit. Vorig jaar werd ‘You don’t know’ op single uitgebracht, dat vijftien weken in de top 10 heeft gestaan van de Ultratop Top 50. In Vlaanderen kreeg hij de TMF award voor ‘beste nieuwkomer’ en een gouden plak voor het album. Sinds deze week prijkt zijn tweede album ‘Coming of age’ op de eerste plaats in Vlaanderen.

En nu zijn wij aan de beurt. Om ook in Nederland voet aan de grond te krijgen, doet hij het voorprogramma van Racoon. Als dank daarvoor mogen zij het voorprogramma van hem doen in Vlaanderen. Behalve Jonathan Vandenbroeck, bestaat Milow ook nog uit bassist Jasper Hautekiet, pianist Geert Noppe en drummer Frank Van Weddingen.

In Paramore heeft de zangeres de broek aan

Paramore: Misery business (100)

Vanuit Franklin, Tennessee komt de popgroep Paramore. In april 2005 bracht de band het eerste album ‘All we know is falling’ uit, in juni vorig jaar gevolgd door het album ‘Riot!’. ‘Misery business’ is daarvan afkomstig en is het eerste hitfeit voor de band van leadzangeres en keyboardspeelster Hayley Williams (geboren op 27 december 1988), gitarist Josh Farro (29 september 1987), bassist Jeremy Davis (8 februari 1985), drummer Zac Farro (4 juni 1990) en gitarist Taylor York (27 januari 1990). Hayley is ook de schrijfster van ‘Misery business’.

Album Top 100: Amy Winehouse onbedreigd; Benny Neyman postuum met twee albums

In de Album Top 100 heeft Amy Winehouse nog van niemand iets te duchten, valt Michael Jackson van zijn stuk, en boekt Benny Neyman postuum succes met twee albums.

Amy Winehouse: Back to black (1)
In de singlelijst wordt er geknabbeld aan de #1-positie van ‘Valerie’, maar in de Mega Album Top 100 heeft Amy Winehouse nog van niemand iets te duchten. En dus blijft haar album voor de vijfde week op #1 staan. Het is ruim twee jaar geleden dat een Britse act vijf weken of meer op #1 stond in de albumlijst. Dat was eind 2005 Katie Melua die met haar album ‘Piece by piece’ negen weken achtereen bovenaan stond. De laatste Nederlandse zangeres met vijf weken of meer op #1, was Ilse deLange met het album ‘The great escape’, dat in juni en juli 2006, zes weken bovenaan stond. Die zesde week zal Amy ook nog wel redden.

Michael Jackson: Thriller (25th anniversary edition) (2)
Bij het album ‘Thriller (25th anniversary edition)’ zit een bonus DVD met de clips van ‘Thriller’, ‘Beat it’ en ‘Billie Jean’ en een live versie van ‘Billie Jean’ die Michael Jackson deed tijdens een concert ter gelegenheid van het 25 jarige bestaan van Motown in 1983. Daarnaast staan er vier remixen op van ‘P.y.t.(Pretty young thing) 2008 (met Will.i.am)’, ‘Wanna be startin’ somethin’ 2008 (met Akon)’, ‘Beat It 2008 (met Fergie)’ en ‘Billie Jean 2008 (met Kayne West)’ en natuurlijk ‘The girl is mine 2008 (met Will.i.am)’, de hitsingle. Het bleek allemaal niet genoeg om de eerste plaats te bereiken. Sterker nog, ‘Thriller (25th anniversary edition)’, verkoopt nog niet de helft (slechts 41%!) van de absolute #1, ‘Back to black’ van Amy Winehouse. Zou het dan toch voorbij zijn voor de King of pop? Of wachten de fans op echt nieuw werk?

Benny Neyman: Onverwacht (14)
Benny Neyman: Het allermooiste van Benny Neyman (17)

Het album ‘Onverwacht’ viel op 8 februari, één dag na het overlijden van Benny Neyman op 7 februari, uit de lijst. Het voorlopige resultaat: 82 en #98. Na dat weekend kwam het album in de midweeklijst, de voorlopige Album Top 100, terug op #11. De gehele week bleef het album rond de elfde plaats schommelen en uiteindelijk gaat het op een veertiende plek op herhaling. Tegelijk met ‘Onverwacht’ kwam het driedubbel album ‘Het allermooiste van Benny Neyman’ uit 2007, de midweek binnen op #22, met als uiteindelijk resultaat een zeventiende plek.

Wilhelmus Albertus (Benny) Neyman (Maastricht, 9 juni 1951 – Soesterberg, 7 februari 2008) scoorde 27 singlehits waarvan er twee de top 10 bereikten: ‘Ik weet niet hoe’ (zijn eerste hit, #7 in 1980) en ‘Waarom fluister ik je naam nog’ (twee weken #1 in augustus 1985). Al in 1981 verscheen er een verzamelalbum ‘De beste van Benny Neyman’. Het verzamelalbum ’20 jaar – Gouden regen’, #25 in 1994, komt de Backcatalogus Top 50 binnen op de vierde plek. In deze lijst worden albums opgenomen ouder dan twee jaar na hun binnenkomst in de gewone albumlijst.

Het komt vaker voor dat er na het overlijden van een act, een run op zijn muziekwerken komt. Op 13 december 2006 overleed Robert Long. De week daarop kwamen drie albums van hem de Backcatalogus Top 50 binnen. Op #1 ‘Vroeger of later’, op #9 ‘Liedjes uit de krullentijd’ en op #10 ‘Het allerbeste van’. Een week later kwam het album ‘Goud op zilver’ daar bij en stond Robert Long postuum met vier albums genoteerd.

Mega Mindy: Muziek uit de tv-serie (23)
Twee hitsingles in 2007, ‘Ik ben Mega Mindy’ (#40) en ‘Mega Mindy tijd’ (#94) leverde de door Studio 100 gemaakte tv-serie ‘Mega Mindy’ op. ‘Mega Mindy’ is het alter ego van de Vlaamse actrice Free Souffriau. In Nederland wordt de serie op woensdagmiddag door de TROS uitgezonden. Van de serie, waarvan er drie zijn gemaakt, is nu het album ‘Muziek uit de tv-serie’ uitgebracht. Op 17 december is de eerste ‘Mega Mindy’ film een feit. Dus dan zal er ook wel een soundtrack van verschijnen.

Silkstone: Here in your world (36)
Vijf radiohits en één album in 2002/2003, dat is het staatje tot nu toe van de Nederlandse formatie Silkstone. De band werd in 1998 binnen vijftien minuten opgericht door zanger Niels Geusebroek en gitarist Frans van Essen. Na het voorprogramma te hebben verzorgd voor Kane en een optreden op 3FM in ‘Isabelle’, krijgen ze in 2002 een platencontract. Daarop zijn ze veel te zien op diverse festivals en nemen het album ‘For a reason’ uit, waar zo’n 15.000 stuks van worden verkocht. De start van het album ‘Here in your world’ ligt in mei 2006, als de groep met bandleden Niels Bik (drums), Dave Besse (bas) en Marco Kuypers (toetsen) en de producers John Sonneveld en Oscar Holleman, de studio induikt. Begin 2007 wordt het album in Londen gemixt door de Britse producers Paul Simm en Sam Frank. En na anderhalf jaar is het album, hun derde, er eindelijk. ‘Here in your world’ komt deze week binnen op #36, zeven plaatsen hoger dan ‘For a reason’ in 2003.

Simple plan: Simple plan (43)
Ook het Canadese Simple plan, de band van Pierre Bouvier (leadzang), Chuck Comeau (drums), David Desrosiers (bas/achtergrondzang), Sébastien Lefebvre (gitarist/achtergrondzang) en Jeff Stinco (gitarist), komt na enige tijd weer met een nieuw album, ‘Simple plan’ getiteld. De band, in 1999 voortgekomen uit de band Reset, brak in 2005 door met de hitsingle ‘Shut up!’ dat tot #35 kwam, afkomstig van het album ‘Still not getting any’ dat tot #32 kwam. ‘Simple plan’ binnen op #43, is hun derde album.

Arid: All things come in waves (62)
En tenslotte nog een band, het Belgische Arid, dat na lange tijd weer van zich laten horen. In 2002 verscheen het derde album ‘All is quiet now’ dat twee weken genoteerd stond met als hoogste notering #76. Arid heeft evenals Milow (zie onder #96 in de Single Top 100), deelgenomen aan ‘Rock rally’, de talentenjacht van het Belgische weekblad Humo. Ook zij werden (in 1996) opgemerkt en kregen daarop een platencontract. ‘All things come in waves’ is, inclusief het live album ‘Live’ uit 2003, het vijfde album van Arid, dat bestaat uit Jasper Steverlinck (zang/gitaar), David Du Pré (gitaar), Filip Ros (bas) en Steven Van Havere (drums).

Musical cast Fame: De Nederlandse Fame (68)
‘Fame’ is van alle tijden. Na de film ‘Fame in 1980 en de tv-serie in 1982, werd er in 1995 een Engelstalige musical aangewijd. Na een Engelse cast was er vorig jaar een Nederlandse cast die de musical in de theaters bracht. Sinds 20 januari is daar nu ook een Nederlandse versie van, geproduceerd door Albert Verlinde en Roel Vente. De cast van de Nederlandse versie bestaat uit: Jim Bakkum, Hein Gerrits, William Spaay, Doris Baaten, een zwangere Kim-Lian van der Meij en Daphne Flint. De cd is live opgenomen in ‘Theater de Lampegiet’ in Veenendaal en is geproduceerd door Haro Slok en is inmiddels het dertigste musical album sinds 1993.

Niet iedereen liep in de jaren ’80 weg met de tv-serie ‘Fame’, die destijds in Nederland door de VARA werd uitgezonden. Zangeres en actrice Janet Jackson voelde zich zeer ongemakkelijk in de serie, omdat ze ertoe werd gedwongen door haar vader en acteur. Janet: “Ik wou het niet eens om deze rock en pop serie doen maar ik deed het voor mijn vader. De medespelers zanger en zangeres gingen zo tekeer dat ik me er niet bij thuis voelde. Vervelende dingen als mijn broodje opeten etc. Omdat ik de nieuwe was. Ik was echter zeer stil en niet zo’n opvallend type en dat vonden ze raar.”

Willy & Willeke Alberti: 100 mooiste liedjes van (75)
Tonny Alberti, de broer van Willeke, is zo’n twee jaar bezig geweest met het verzamelen van opnames van zijn vader Willy Alberti. Het materiaal, zo’n 170 minuten, is afkomstig uit de archieven van alle omroepen, en staat op de dubbel dvd ‘Zijn mooiste liedjes’, #8 in de DVD Muziek Top 30. Na de dvd is er ook een 5cd-box verschenen met de ‘100 mooiste liedjes van’ vader Willy en dochter Willeke, dat binnenkomt op #75.