vrijdag 5 mei 2023

Hitflits: First Two Pages of Frankenstein eerste nummer 1 album voor the National

7, 3,5, gemiddeld een vijfde plaats. Dat zijn de standen van de voorlaatste drie albums van the National. Niet slecht dus. Daar mag zanger Matt Berninger deze week een eerste plaats aan toevoegen, want First Two Pages of Frankenstein, het negende studioalbum van zijn groep the National, is de nieuwe nummer 1 in de Album Top 100 én Vinyl 33. 
First Two Pages of Frankenstein
van the National is onder andere opgenomen in the Long Pond Studio in New York. Dezelfde studio waar Taylor Swift in 2020 ook haar documentaire
Folklore – the Long Pond Studio Sessions opnam, waaraan onder andere groepslid Aaron Dessner meewerkte. Zij is op haar beurt weer te horen op het nummer ‘The Alcott’ van the National. Daarnaast werkten Sufjan Stevens,Phoebe Bridgers en the London Contemporary Orchestra mee aan het album van the National.
 
depressief

De albumtitel, First Two Pages of Frankenstein, verwijst naar het boek ‘Frankenstein; or, The Modern Prometheus’, over een onbegrepen monster, van de Britse schrijfster Mary Shelly uit 1818. Voor frontman Matt Berninger, die in een depressie zat, vormde het boek de inspiratie voor het album.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. EW  the National: First Two Pages of Frankenstein (80) *** eerste week op nummer 1 ***
2. (1)   Metallica: 72 Reasons (75), op 34,39%
3. (4)   Flemming: Flemming (6)
4. (5)   Metro Boomin: Heroes & Villains (0)
5. (7)   SZA: SOS (0)
 
Zowel de albums Frans & Sieneke van Frans & Sieneke als Folklore – the Long Pond Studio Sessions van Taylor Swift, vorige week op nummer 2 respectievelijk nummer 3, zijn volledig uit de albumlijst verdwenen. Van Swift hadden we dit wel verwacht, want het ging om een vinylrelease op Record Store Day, inmiddels twee weken geleden. Haar dubbelelpee krijgt nog wel een notering in de Vinyl 33: nummer 22. Maar dat het album van Frans & Sieneke al na één week verdwijnt, zeker niet. Welllicht dat het album nog terugkeert tijdens de theatertournee. 
 
Van de 8 noteringen vorige week van Taylor Swift, blijven er deze week nog 5 over en dat zijn, met tussen haakjes het fysieke aandeel:
#7 (8) Midnights (16)
#31 1989 (12)
#40 Lover (17)
#50 Reputation (22)
#53 Folklore (19)
 
Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week. Dat zijn de volgende vier:
#12 Jack Harlow: Jackman (0)
#38 Donnie: De Kibbelingsound (0)
#76 Seventeen: 10 Mini Album – FML (100)
 
Within Temptation komt met twee live albums binnen, beide alleen fysiek verkocht. Voor beiden geldt dat de registratie al eerder op DVD is uitgebracht en de tweede plaats bereikte van de DVD Top 50. Beide albums zijn nu voor het eerst op cd én vinyl uitgebracht.
#66 The Silent Force Tour (tour 2005)
#79 Mother Earth Tour  (tour 2002, met opnames van Lowlands, Werchter en Pukkelpop)
 
SINGLES
 
Dé grote kanshebber (volgens de bookmakers) om het 67e Eurovisie Songfestival te winnen op zaterdag 13 mei in Liverpool, is de Zweedse Loreen met het nummer ‘Tattoo’.  In zeven weken is het nummer echter nog niet hoger gekomen dan de 12e plaats, nog geen top 10 dus. Maar dat kan volgende week zo maar veranderen. ‘Euphoria’,  waarmee ze in 2012 het festival won, kreeg pas na de finale een notering, maar wel de tweede plaats.
 
Een verbetering van de notering, hopen we zeker ook voor onze inzending, ‘Burning Daylight’ van Mia Nicolai & Dion Cooper. In de negende week stijgt het nummer van 67 naar 65, een winst van slechts 2 plaatsen! Na het optreden vorige week vrijdag in ‘Khalid & Sophie’, waar het duo loepzuiver zong, hadden we toch wel meer verwacht.
 
Sinds zondag verblijft het duo in Liverpool en heeft daar inmiddels meerdere repetities achter de rug. Daarbij was ook te zien hoe ze het nummer gaan brengen, staande op een draaischijf in het halfdonker.
De komende week moet het gebeuren voor ‘Burning Daylight’ van Mia Nicolai & Dion Cooper. Hun nummer is dinsdag 9 mei als dertiende aan de beurt. Van de vijftien deelnemende landen moeten ze die avond eindigen bij de eerste tien om deel te kunnen nemen aan de finale op 13 mei. De punten van de tele-jury zullen dit bepalen. Pas in de finale komt er weer een vakjury aan te pas.
 
Eurovision Song Contest – Liverpool 2023, het album met alle 37 liedjes, kwam twee weken geleden binnen op de vierde plaats van de Compilation Top 30, uitsluitend op basis van digitale verkopen. Vorige week verdween het dan ook uit de lijst, maar keert deze week, dankzij het fysieke exemplaar, terug op … de eerste plaats. Daarmee is dit album de vijfde  nummer 1 in deze serie.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Marco Schuitmaker: Engelbewaarder           *** tweede week op nummer 1 ***
2. EW  Kevin feat. Yade Lauren: Trust, op 5,12%
3. (3)   Libianca: People
4. (4)   Maan feat, Goldband: Stiekum
5. (2)   David Kushner: Daylight
 
Sluiten we af met de eerste weeks noteringen van deze week:
#14 Jonna Fraser feat. Dystinct & SRNO: Toute La Night
 
#38 Moha K x Dystinct x Yam: Darba 9Adiya
De videoclip van dit nummer is binnen een week ruim 2,2 miljoen keer aangeklikt. De uitvoerenden zijn de Franse rapper Moha K (= de 20-jarige Mohamed Ait El Kais uit Agadir in Marokko), de Belgische rapper Dystinct (= de 24-jarige Iliass Mansouri uit het Belgische Mortsel) en de Poolse dj Yam ( = Ilya Semashkevich)
 
#56 Cheryl Öztürk: Zusje
Negen jaar geleden, in 2014, bracht Ronnie Flex samen met Mr. Polska het nummer ‘Zusje’ uit en stond daarmee één week genoteerd op nummer 43. 13 plaatsen lager komt de versie van de 20-jarige Cheryl Öztürk binnen.
 
Cheryl Öztürk, afkomstig uit Spijkenisse, zingt al sinds haar zevende en groeide op met Turkse volksliederen en r&b. In 2017 deed ze mee aan ‘SKVR Fanatics’, het podium voor jong Rotterdams talent. Begin dit jaar verscheen haar zelfgeschreven single ‘Beschadigd’.

#98 Stef Ekkel: Jammer Dan