maandag 18 augustus 2008

Megaman bij week 33 – 16 augustus 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Gabriella Cilmi één van de tien jongste zangeressen is met een #1-hit, Armin van Buuren (nog) niet gaat trouwen met zijn vriendin, maar het wel doet met Sharon van Within temptation en Rob van Daal een wens in vervulling laat gaan. Dit en nog veel meer over de hits in de Single Top 100.

Gabriella Cilmi via een omweg naar #1

In de tiende week stijgt ‘Sweet about me’ van Gabriella Cilmi naar de eerste plaats van de Single Top 100. Maar dat zag er eind juni helemaal niet naar uit, toen het nummer in de derde week zelfs van 62 naar #90 zakte. Daarna krabbelde het weer op naar #64, maar de doorbraak kwam een week later, op 12 juli toen de download begon te lopen. Maar doordat de fysieke single ver achter bleef ten opzichte van de download (15%-100%), lukte het maar niet om hoger te komen dan de vierde plek. Dat verandert deze week met de stijging naar #1.

jaren ’60 sfeertje

Gabriella is geboren in Australië, maar woont sinds een jaar met haar familie in Londen om aan haar muzikale carrière te kunnen werken. Daarvoor reisde ze tussen Melbourne en Londen, om in de schoolvakanties de nummers van haar album ‘Lessons to be learned’ op te nemen. Die nummers heeft ze samen met het Xenomania productieteam, van hits voor Girls aloud en Sugababes, geschreven. Het idee voor ‘Sweet about me’ kreeg ze na een tripje naar Parijs, waar ze een stapel psychedelische platen uit de jaren ’60 had gekocht. Ze vond dat het nummer zo’n gevoel moest meekrijgen. Het nummer ‘Lessons to be learned’ zul je tevergeefs op het album zoeken, want dat staat er niet op. De titel komt voor in haar huidige hitsingle ‘Sweet about me’.

welke lessons?

School ziet ze al lang niet meer. Ze volgt dan ook schriftelijke lessen, maar vindt het moeilijk om de discipline op te brengen. Haar Italiaanse ouders (vader Joe is kapper, moeder Paula mode-ontwerper) vinden het allemaal goed. Moeder vergezelt dochter Gabriella, samen met twee andere familieleden op haar komende wereldtournee.

jong talent

Gabriella, geboren op 10 oktober 1991 in Melbourne, behoort tot de tien jongste zangeressen met een #1-hit in Nederland. Als we echter de mannen er bij nemen, komt ze niet verder dan een gedeelde 25ste plek met één van de vele telgen van de Kelly family. Klik hier voor het overzicht van alle acts jonger dan 17 jaar met een #1-hit.

Down under favoriet

Daarnaast is ze na Olivia Newton-John en Kylie Minogue de derde zangeres uit Australië met een #1-hit. Olivia Newton-John lukte dat vier keer: ‘You’re the one that I want’ en ‘Summernights’, samen met John Travolta en ‘Hopelessly devoted to you’, allen in 1978 en ‘Xanadu’, samen met ELO in 1980. De andere zangeres is Kylie Minogue die in 2001 #1 kwam met ‘Can’t get you out of my head’. Olivia is niet geboren in Australië, maar in Cambridge, Groot-Brittannië. In 1954 emigreerde de familie naar Australië en kreeg ze de Australische nationaliteit. Kylie is evenals Gabriella geboren in Melbourne, maar woont en werkt in Groot-Brittannië. Ze heeft echter nooit afstand gedaan van haar Australische nationaliteit.

Eric Prydz op weg naar eigen record

Eric Prydz: Pjanoo (5)

Bijna evenaarde Eric Prydz de hoogste plaats die hij vorig jaar behaalde met ‘Proper education’ dat tot #4 kwam. ‘Pjanoo’ stijgt in de tweede week van 83 naar #5 en zal de komende week zeker zijn eigen record evenaren, zo niet overtreffen.

Dance ontmoet Gothic

Armin van Buuren feat. Sharon den Adel: In and out of love (10) *** hoogste eersteweeks ***

De DVD ‘Armin only – Utrecht 19/04/2008’ staat inmiddels voor de derde week op de eerste plaats van de DVD Muziek Top 30. En het album ‘Imagine’ knalde eind april binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Kortom het kan niet meer stuk voor Armin van Buuren, die ook nog eens de beste dj van de wereld is. Within temptation behaalde twee keer de eerste plaats van de Album Top 100: ‘The silent force’ (2004) en ‘The heart of everything’ (2007). Daarnaast kregen ze vier keer de Exportprijs voor de verkoop van de meeste geluidsdragers in het buitenland. Twee acts dus die zeer succesvol zijn.

Dan kan het niet anders dan dat de samenwerking tussen Sharon den Adel, zangeres van Within temptation met dj Armin van Buuren ook een succes wordt. De start op een tiende plek van ‘In and out of love’ is veelbelovend, waarmee Armin zijn tweede top 10-notering scoort. Within temptation heeft er al vijf op hun naam staan, en dat verandert nu niet door dit uitstapje van hun zangeres. Sharon, die het nummer zelf schreef, is zeer tevreden over de samenwerking: “Ik ben altijd voor een nieuwe uitdaging en zoals jullie weten is mijn muzikale smaak erg breed”.

Het is niet de eerste keer dat een (trance)dj een samenwerking aangaat met een popartiest, dat tot een top 10 leidt. Tiësto nam in 2003 samen met Kane het nummer ‘Rain down on me’ op dat tot #3 kwam.

Armin is druk doende met optredens, onder andere op Ibiza. Nog tot eind september vliegt hij op dinsdag daar naar toe om te draaien op het feest ‘Armada at Amnesia’. Stipt om half één woensdagmiddag, stapt hij dan weer op het vliegtuig, om op tijd te zijn voor het avondeten met zijn vriendin Erika. Ondanks dat de twee al negen jaar samenzijn, is hij nog niet van plan om haar te trouwen. Althans hij heeft haar nog niet gevraagd; beide hebben het momenteel te druk en willen eerst een stabiele thuisbasis hebben.

einde Within temptation?

‘In and out of love’ betekent niet het einde van Within temptation. Integendeel, want Sharon en haar mannen staan te popelen om ‘Black symphony’, hun nieuwste DVD uit te brengen. Dat gaat gebeuren op 22 september, vooraf gaand door de single ‘Forgiven’, die eind deze maand wordt uitgebracht. Dus de kans is groot dat Sharon dan met twee nummers in de top 10 staat!

Rob van Daal laat wens zieke zanger uitkomen

Rob van Daal & Richard Janse: Ik mis je zo (31)

Op 5 augustus 2008 ging een hartenwens van Richard Janse in vervulling: het opnemen van een duet met zanger Rob van Daal. Nou zijn er wel meer mensen die een duet willen zingen met hun idool, maar in geval van Richard ligt dat toch anders. Richard (23) is ernstig ziek is en is kort na het inzingen van ‘Ik mis je zo’ opgenomen in de Daniël Hoed kliniek in Rotterdam. Daar zijn op 13 augustus drie tumoren en een stuk van zijn lever weggehaald. De operatie is goed gelukt, maar of er ook uitzaaiingen zijn, is nog afwachten. De uitslag van het weefselonderzoek volgt op 23 augustus.

Richard kent Rob al sinds zijn derde. Toen hij zijn wens uitsprak, het opnemen van een duet met Rob, hoefde hij niet lang na te denken over een nummer. ‘Ik mis je zo’ heeft hij namelijk al eens eerder met Rob gezongen, tijdens een concert in Wernhout. Richard begon met zingen op zijn vijftiende. Twee jaar later werd het zingen serieus toen hij de gelegenheid kreeg om een cd-single op te nemen. Er volgden meer opnames en twee jaar geleden was hij in Turkije voor opnames van de DVD ‘Leef jij maar raak’.

Rob van Daal, geboren op 22 februari 1962 in Raamsdonksveer, heeft diverse beroepen gehad. Zijn muzikale leven begon als dj in een café in Noord-Brabant. Daar werd hij al snel de zingende barkeeper, waarna hij het circuit indook om op te treden. Dat doet hij nu al zo’n 15 jaar, en in 2002 werd dat beloond met de hit ‘Valeria’ dat tot #58 kwam. In maart van dit jaar scoorde hij zijn grootste hit tot nu toe: ‘Leven lukt me niet met jou’ (#25). Toen Richard hem benaderde met zijn wens, hoefde hij geen moment na te denken en dook met hem ‘Studio Swamp’ te Raamsdonk in. De opbrengst van ‘Ik mis je zo’ gaat naar KWF Kankerbestrijding.
nummer uit Vlaanderen
‘Ik mis je zo’ is een nummer, geschreven door Jean Kluger en Nelly Byl, dat in 1984 werd opgenomen door de Vlaamse zanger Will Tura voor zijn album ‘Tura 84’. Vorig jaar vond in Vlaanderen ‘Zo is er maar één’, de verkiezing van het beste Nederlandstalige lied uit België en Nederland plaats. Belgische en Nederlandse artiesten zongen klassieke composities van anderen. Zo zong Peter Koelewijn ‘Meisjes’ van Raymond van het Groenewoud en K3 ‘Zie me graag’ van Clouseau. Udo Mechels, winnaar van de Vlaamse X-factor in 2005, zong in ‘Zo is er maar één’, het nummer ‘Ik mis je zo’ van Will Tura, en won de finale op 30 maart. Op 16 december zongen Udo en Will Tura een aangepaste versie van ‘Ik mis je zo’, in verband met het afscheid van tennisster Kim Clijsters.

Udo en Rob van Daal & Richard Janse zijn niet de enige die ‘Ik mis je zo’ opnamen.
Gordon,
Frank Verkooyen en
Peter Beense waagden zich ook aan het nummer.

Sam doet het met twee dj’s

Spoon, Harris & Obernik: Baditude (35)

Sam Obernik kennen we nog van de hits ‘It just won’t do’, met Tim DeLuxe (#11 in 2002) en ‘Que pasa contigo’, met Alex Gaudino (#66 in 2007). Sam groeide op in Dublin, en was altijd al bezig met muziek. Na een korte periode in Los Angeles waar ze zong in bars, verhuisde ze naar Londen, waar ze trouwde en op tournee ging met Terry Hall (voormalig zanger van the Specials en Fun boy three). Drie jaar na de bevalling van zoon Billy scheidde ze en dreigde ze weer serveerster te worden. Ze vormde een band, trad veel op en schreef intussen het ene liedje na het andere. En toen lachte het geluk haar toe: ze ontmoette haar huidige producer Vince Garcia, waarmee ze een soort van twee-eenheid vormt. Het grote succes kwam toen ze tijdens een opnamesessie in contact kwam met Tim Deluxe.

Sam doet het niet alleen op ‘Baditude’, maar met Spoon & Harris. Spoon is David Spoon, die eigenlijk Simon Neale heet, geboren in Portsmouth, Groot-Brittannië in 1977. Een commerciële hit heeft hij nog niet op zijn naam staan, maar vorig jaar was ‘At night’ wel een grote clubhit. Als zo velen raakte ook Neale al vroeg besmet met het muziekvirus, dankzij de collectie Police & Rolling stones platen van zijn vader. Maar pas echt begon het voor hem met de muziek van New order en Depeche mode en ‘There’s a beat going on’ van London beat. Helemaal om was hij toen hij een mixtape hoorde van Kevin Sauderson, de man achter Inner city. Sinds 2004 noemt Simon zich Spoon en maakte hij diverse remixen voor onder andere Robyn, Paul van Dyk en Dizzee Rascal.

De andere dj op ‘Baditude’ is Paul Harris afkomstig uit het Britse Blackheath. Hij begon op zijn zestiende te werken op een kantoor, maar ’s avonds bracht hij zijn tijd door in de clubs. Die combinatie brak hem op den duur op, en dus koos hij voor de muziek. Al vrij snel had hij zijn vaste avond en leerde zo ook meer mensen uit het circuit kennen. Met Fionn Lucas begon hij Colour system inc. dat remixen maakte voor onder meer All saints. Een tijdje later vormde hij met een paar vrienden de band Dirty Vegas. Er werd een heel album opgenomen en het nummer ‘Days go by’ werd opgepakt voor de Amerikaanse markt en gebruikt in een commercial van Mitsubishi. Het gevolg was veel airplay en een hit in de Britse hitparade. Er volgde een Amerikaanse tour samen met Moby. Na het tweede album ‘One’ in 2005, stapte Paul uit de band. Hij wilde zich weer bezighouden met dj-en. En al snel deed hij zijn sets die hem van Melbourne tot Moskou voerden.

Zweed, Fransoos en Amerikaan gaan voor een mooie wereld

Axwell, Bob Sinclar feat. Ron Carroll: What a wonderful world (53)

Ron Carroll staat deze week min of meer met 2 nummers genoteerd. Op #32 staat ‘Slippers’ van Def Rhymz & DJ Kicken, dat gebaseerd is op ‘Walking down the street’. En op #53 komt hij binnen met ‘What a wonderful world’, een samenwerkingsverband met Axwell & Bob Sinclar.

Axwell (=de Zweed Axel Hedfors) is dj, producer en eigenaar van het label Axtone. Samen met Sebastian Ingrosso, Steve Angello en Eric Prydz, vormt hij de zogenaamde Zweedse housemaffia, dat diverse remixen maakt voor andere artiesten. Bob Sinclar (= de Fransman Christophe Le Friant, Douarnenez, 10 mei 1969) is ook dj en producer. Tevens is hij mede-eigenaar van het platenlabel Yellow productions. Bob scoorde reeds tien hits, waaronder vier top 10-hits.

Rihanna zingt duet met haar vriend Chris Brown

Rihanna: Disturbia (75)

In juni verscheen ‘Reloaded’, een nieuwe uitgave van ‘Good girl bad’, het album van Rihanna uit 2007. Daarop staan een aantal nieuwe nummers waaronder ‘If I ever see your face again’, het duet met Maroon 5 en ‘Disturbia’, haar twaalfde notering. Haar dertiende is onderweg, en dat wordt waarschijnlijk ‘Electric guitar’, een duet met haar vriendje Chris Brown, dat komt te staan op zijn album ‘Graffiti’, waaraan ook Ciara, Lil Wayne en Akon meewerken.

Lady Gaga ging het theater in dankzij Queen

Lady Gaga feat. Colby O’Donis: Just dance (86)

Lady Gaga, actnaam van Stefani Germanotta (New York, 1968), zong toen ze klein was mee met haar cassetterecorder en de hits van Michael Jackson en Cyndi Lauper. Maar ze groeide ook op met de nummers van the Beatles en the Rolling stones, die haar vader draaide. Op haar vierde leerde ze piano spelen en op haar dertiende schreef ze haar eerste liedje. De Tisch school of the arts was dan ook een logische keuze, waar ze muziek studeerde.

Ze ontdekte de combinatie muziek en theater door Queen en David Bowie, en besloot ook zelf de bühne op te gaan. Daarvoor koos ze de naam Lady Gaga, naar het nummer ‘Radio ga ga’ van Queen. Op haar twintigste begon ze met het schrijven van nummers voor artiesten op het Interscope label, met onder andere the Pussycat dolls. Onlangs liet ze weten ook twee nummers voor het nieuwe album van Britney Spears te hebben geschreven. Volgens haar zal Britney een ieder weer versteld doen staan. ‘Just dance’ is de eerste single van Lady Gaga, afkomstig van het album ‘The fame’, waarvoor ze al de nummers schreef.

Op ‘Just dance’ zingt ook de Amerikaanse zanger Colby O’Donis (Queens, New York, 14 maart 1985 met een Puerto Ricaanse achtergrond) mee, Hij is verbonden aan het label ‘Konvict music’ van Akon, die ook in de clip is te zien van ‘Just dance’. Colby heeft ook een nummer opgenomen met Akon: ‘What you got’. Tevens is hij te horen op de soundtrack van ‘Stuart little’.

John de Bever zing een dozijn singles vol

John de Bever: Una fiesta del amor (90)

Na onder meer Henk Damen dient zich weer een zanger aan die zijn voetbalcarrière liet schieten voor een zangcarrière: John de Bever uit Blaricum. Na diverse talentenjachten en bruiloften af te zijn afgeweest, werd hij in 1980, op veertienjarige leeftijd, ontdekt door Pierre Kartner. Het leverde John als Johnny, de hit ‘Als ik later eens trouw’ op dat de 28ste plaats bereikte. Twee jaar later koos hij toch voor zijn andere passie: het voetbal, en belandde bij de FC Den Bosch, waarvoor hij 22 doelpunten maakte! Vervolgens trok hij naar België en speelde daar bij een aantal profclubs. Nog beter verging het hem als zaalvoetballer; hij werd landskampioen en werd op het WK zaalvoetbal in Brazilië in 1997 zelfs uitgeroepen tot de beste zaalvoetballer ter wereld!

Na zijn voetbalcarrière pakte hij de muziek weer op. Samen met Anny Schilder schreef hij het nummer ‘Toen kwam jij’ dat in 2006 tot #80 kwam. Begin dit jaar verscheen het vierde album ‘Kom eens dicht bij mij’ dat de 46ste plaats bereikte. Begin mei verscheen de DVD ‘John de Bever in Parijs’. ‘Una fiesta del amor’ is zijn twaalfde single en derde hit.

Cascada kiest wederom voor cover

Cascada: What hurts the most (95)

Cascada bestaat uit de Duitse producers Manuel Reuter (DJ Manian) en Yann Pfeiffer (Yanou) en zangeres Natalie Horler. Zij is geboren in Bonn op 23 september 1981 en heeft Britse ouders. Haar vader is jazzmuzikant en daardoor kwam ze al vroeg in aanraking met muziek. Cascada heette eerst Cascade, maar moest de naam aanpassen, omdat er al een artiest was met die naam. Na ‘Everytime we touch’ (#12 in 2006) en ‘Miracle’ (#8 in 2007), werden de hits kleiner voor Cascada. #25 voor ‘Truly madly deeply’ en #95 voor ‘A never ending dream’ waren de laatste hitfeiten. Wellicht dat het met ‘What hurts the most’ weer de goede kant op gaat. Het nummer staat op hun tweede album ‘Perfect’ en was begin december al een hit in veel landen, maar niet bij ons. Anno 2008 is het door een aantal dj’s in de remix gedaan met als voorlopig resultaat #95. Op die remix staan ook nieuwe versies van al hun vorige hits behalve ‘Miracle’.

‘What hurts the most’ is geen eigen nummer, maar geschreven door Steve Robson & Jeffrey Steele. In 2003 nam de Amerikaanse countryzanger Mark Wills het nummer op voor zijn album ‘And the crowd goes wild’. Nog voordat het op single zou verschijnen, werd hij door zijn platenmaatschappij bedankt. In 2005 bracht S-Club zangeres Jo O'Meara haar versie van het nummer uit en kwam daarmee in de Britse hitparade tot #13. In datzelfde jaar nam ook het countrytrio Rascal Flatts het nummer op, dat dichter bij de eerste opname van Mark Wills ligt, en in de Billboard tot #6 kwam.

Ronnie van Bemmel verzilvert zijn prijs

Ronnie van Bemmel: Ik zoek een meisje (98)

Op 22 september 2007 werd Ronnie van Bemmel uitgeroepen tot winnaar van de TROS talentenjacht ‘De weg naar Thialf’. Zijn single ‘Dichtbij’ was vaker gedownload dan de single van de andere overgebleven finalist de achttienjarige Linsey uit Breda. Als prijs kreeg Ronnie een platencontract en mocht hij op 2 oktober optreden tijdens het ‘Muziekfeest op het ijs’ in Thialf in Heerenveen.

geen Idol

Maar denk niet dat Ronnie nog maar pas komt kijken. Ronnie van Bemmel is geboren op 6 juli 1965 in Nieuwe Gein, wat hem dus een leeftijd geeft van 42 jaar! Hij zit dan ook al sinds 1993 in het artiestenvak. In 1994 verscheen zijn eerste album ‘Hallo mooie meid’. Een tijdje maakt Ronnie samen met Ed Nieman deel uit van het après-ski duo Die Knapen.

cover

Met ‘Ik zoek een meisje’ heeft Ronnie zijn prijs verzilverd: een platencontract. Jammer alleen dat gekozen is voor een cover van Jan & Zwaan (#9 in 1979). Je zou toch verwachten dat als je investeert in een artiest middels een platencontract, er ook ruimte en dus geld is voor het aantrekken van componisten en tekstschrijvers? Hopelijk staan er op het album van Ronnie van Bemmel, dat binnenkort verschijnt en geproduceerd is door John van der Ven, wel originele nummers.

Overigens hadden Jan & Zwaan het nummer ook niet van zichzelf, maar van Willy Derby uit 1937. Van origine was het een Duits liedje, ‘Die Liebe ist Schuld daran (Ja, ja, die Liebe die ist Schuld daran)’ van Adelbert Lutter mit seinem Orchester uit de jaren ‘30 . De Nederlandse tekst was van Bob Scholte, die het zelf ook heeft gezongen.

Album Top 100: Coldplay redt het net van CCR

In de Album Top 100 redt Coldplay het net en dient een nieuwe singer-songwriter zich aan.

Coldplay: Viva la vida or death and all his friends (1) *** achtste week ***
Oei! Het scheelde maar weinig of Coldplay was de eerste plaats kwijt geraakt. Met slechts 1% blijft ‘Viva la vida or death and all his friends’ bovenaan de Album Top 100 staan. En het waren niet Gerard*Gordon*René die met hun feestalbum ‘Toppers in concert 2008’, het Coldplay moeilijk maakten. Hun album zakt naar de derde plek en verliest 14% ten opzichte van Coldplay. De verrassing van deze week is de stijging die ‘Collected’ van Creedence clearwater revival (CCR) doormaakt, van 30 naar #2. Hierdoor lopen ze weer een #1-album mis.

Conor Oberst: Conor Oberst (76)
De enige echte binnenkomer deze week is van ‘Conor Oberst’ van Conor Oberst. Zijn volledige naam luidt
Conor Mullen Oberst, geboren op 15 februari 1980 in Omaha, Nebraska. Al op zijn tweede timmerde Conor er op los op de piano. Muzikaliteit heeft hij dan ook niet van een vreemde: zijn vader speelt gitaar en piano en zat in diverse bandjes. Op zijn tiende kreeg hij gitaarles van zijn vader en broer Matt, en al snel schreef hij zijn eerste liedjes. In 1993 bracht hij samen met zijn broer op hun eigen label Lumberjack records (het latere Saddle creek records), zijn album ‘Water’ uit … op cassette! Een jaar later vormde Conor zijn eigen band Commander Venus, die twee albums opnamen. Er volgden meer bandjes en sinds 1998 maakt hij deel uit van Bright eyes. Met het album ‘Conor Oberst’ zet Conor een nieuwe stap in zijn carrière, samen met the Mystic valley band, en met succes.